Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bumerangss

#1276 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

vješalica wrote:
MOSALJOZE wrote:Pa nezaposleni :run:
možda nisam baš janso postavila pitanje
pa ovako da probam

ako nezaposleni budu plaćali 12 maraka,ko će ostatak do 53 ili koliko već,platiti grasu?
Nadlezno ministarstvo tj Vlada KS
trambusek88

#1277 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Centrotrans se tu žalio pa boga pitaj šta će biti.

Ako bude šta od toga povećaće se prihodi od stvarnih nezaposlenih, a zaposleni na crno koji su uzimali kupone radničke kupone prestaće da ih uzimaju.

Ipak slažem se da bi prije nezaposleni trebali imati povlastice nego recimo penzioneri sa većim penzijama 500-600KM
vješalica

#1278 Re: Gras all about

Post by vješalica »

bumerangss wrote:
vješalica wrote:
pa ovako da probam

ako nezaposleni budu plaćali 12 maraka,ko će ostatak do 53 ili koliko već,platiti grasu?
Nadlezno ministarstvo tj Vlada KS
imaju li pare za to?
bumerangss

#1279 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

Predizborna je pocela pa moraju se naci pare za to jer nije malo 70000 nezaposlenih u Sa :D
trambusek88

#1280 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Kako god nešto se kuha vezano za gradski prevoz, i preraspodjele linija.

Centrotransu je juče stiglo 12 zglobnih autobusa. Čini se da nije samo onako redovno osvježenje voznog parka. Puno ih je a privatnici baš ne vole zglobne autobuse osim ako su baš potrebni.

Što se tiče linija koje održavaju mislim da trenutno imaju dovoljno zglobnih autobusa, eto možda treba još 4-5 zglobnih onako da bi putnici bili komotniji na 21 i 31e
tututuuuu

#1281 Re: Gras all about

Post by tututuuuu »

vješalica wrote:
pa ovako da probam

Bolje da placaju i tih 12, jer neko ko je bez posla sigurno nije placao punu cijenu karte - znaci svercao se. Uz to, ako se moze doplacivati studentima i umirovljenicima, osobito onima koji imaju mirovine vece nego je to minimalna ili prosjecna placa u privatnom sektoru, ne vidim sto su nezaposleni uopce ikad bili izostavljeni, s obzirom da oni nemaju nikakva primanja.

Da se mene pita je bih penzicima uveo bitno vece cijene karata (s obzirom da oni (uz studente i skolarce) mozda i najvise koriste GRAS), osobito onim koji imaju primanja veca od minimalne mirovine. Imaju kablovsku, imaju i za prijevoz. Uveo bih punu cijenu i studentima s oba roditelja, osim ako su roditelji nezaposleni, ili jedan od njih. A nezaposlenim bih dao potpuno besplatnu kartu.
man_464

#1282 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Nezaposleni nikako ne mogu imati besplatne kupone, kao što studenti ne mogu imati punu cijenu. Studentski kupon od 16KM je prejeftin, i sam ga koristim, i nelogično je da je 16KM, za sve zone, dok npr đački kuponi se razlikuju po zonama, ABCD, 16KM A zona, 21KM AB zona, 27KM ABC i 31 KM ABCD, također đački A+KL ej 21 KM, tako bi i studentski trebali biti, a možda i skuplji, tako možda za A zonu 30 KM, što je po meni OK, a i za nezaposlene isto 30KM, to dođe 1KM po danu.

Penzioneri ionako životare, pa im cijena prevoza ne treba biti povećana (možda samo ukinuti besplatne i uvesti neku simboličnu cijenu) , ali im treba onemogućiti korištenje kupona od 6 do 8 sati i od 14 do 16 časova kada je najveća gužva, također đački kuponi ne bi trebali važiti iza 20 časova uvečer jer ne kosriste se u svrhu prijevoza do škole, a tako i studentski.

Također besplatni đački kuponi su glupost, prijevoz se uvijek plaćao, a i ja sam ga plaćao sve 4 godine srednjoškolskog obrazovanja, od 1.9.2009 do 31.8.2013. bez izuzetka, također ukinuo bih studentske kupone za juli i avgust jer tada nema fakultetskih obaveza, a i juni, juli avgust za đake, a i za januar.

Ukratko.
tututuuuu

#1283 Re: Gras all about

Post by tututuuuu »

A sto ne bi nezaposleni to mogli dobiti? Moze neko (racionalno) objasnjenje?

Penzioneri eto zivotare (a osobito oni se penzijama od preko 500 KM), a nezaposleni zive u izobilju i bogatstvu. :D Prvi imaju popust, drugi nemaju nista. Pa gdje je tu logika? :D

Penzici imaju popust, dok ovi ne samo iz razloga sto su prvi glasni i imaju svoje zastupnike koji se odmah uskokodakaju (kao i studenti), dok nezaposleni nemaju nikog. Nezaposlen je nezaposlen, a penzioner i nije bas svaki isti, jer penzije bitno variraju, od nekih mislim 370 pa sve do 1700. Pa tako i studenti, ima onih koji nemaju novaca, a ima i onih s oba zaposlena roditelja.

Tako si i ti odmah digao glas da "studenti ne mogu placati punu cijenu karte", a ja neki dan dao covjeku 20 maraka, bivsem susjedu koji me zamolio za "2 marke", a ne da placa internet kao ti, i trosi na izlaske, a kamo li kupuje karte za GRAS.

Po meni je to jednostavno, ako penzioneri i studenti imaju olaksice, onda te olaksice (ako ne i bolje) trebaju imati i ljudi bez posla.

I juli ima fakultetske obveze, ispiti traju do druge polovine jula, pa i preko, pa onda upisi ocjena itd... A ispiti pocinju negdje vec krajem 8. mj.
bumerangss

#1284 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

tututuuuu wrote:
vješalica wrote:
pa ovako da probam

Bolje da placaju i tih 12, jer neko ko je bez posla sigurno nije placao punu cijenu karte - znaci svercao se. Uz to, ako se moze doplacivati studentima i umirovljenicima, osobito onima koji imaju mirovine vece nego je to minimalna ili prosjecna placa u privatnom sektoru, ne vidim sto su nezaposleni uopce ikad bili izostavljeni, s obzirom da oni nemaju nikakva primanja.

Da se mene pita je bih penzicima uveo bitno vece cijene karata (s obzirom da oni (uz studente i skolarce) mozda i najvise koriste GRAS), osobito onim koji imaju primanja veca od minimalne mirovine. Imaju kablovsku, imaju i za prijevoz. Uveo bih punu cijenu i studentima s oba roditelja, osim ako su roditelji nezaposleni, ili jedan od njih. A nezaposlenim bih dao potpuno besplatnu kartu.
Pametno kazujes! :thumbup:
bumerangss

#1285 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

tututuuuu wrote:A sto ne bi nezaposleni to mogli dobiti? Moze neko (racionalno) objasnjenje?

Penzioneri eto zivotare (a osobito oni se penzijama od preko 500 KM), a nezaposleni zive u izobilju i bogatstvu. :D Prvi imaju popust, drugi nemaju nista. Pa gdje je tu logika? :D

Penzici imaju popust, dok ovi ne samo iz razloga sto su prvi glasni i imaju svoje zastupnike koji se odmah uskokodakaju (kao i studenti), dok nezaposleni nemaju nikog. Nezaposlen je nezaposlen, a penzioner i nije bas svaki isti, jer penzije bitno variraju, od nekih mislim 370 pa sve do 1700. Pa tako i studenti, ima onih koji nemaju novaca, a ima i onih s oba zaposlena roditelja.

Tako si i ti odmah digao glas da "studenti ne mogu placati punu cijenu karte", a ja neki dan dao covjeku 20 maraka, bivsem susjedu koji me zamolio za "2 marke", a ne da placa internet kao ti, i trosi na izlaske, a kamo li kupuje karte za GRAS.

Po meni je to jednostavno, ako penzioneri i studenti imaju olaksice, onda te olaksice (ako ne i bolje) trebaju imati i ljudi bez posla.

I juli ima fakultetske obveze, ispiti traju do druge polovine jula, pa i preko, pa onda upisi ocjena itd... A ispiti pocinju negdje vec krajem 8. mj.
Jos pametnije :thumbup:
bumerangss

#1286 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

man_464 wrote:Nezaposleni nikako ne mogu imati besplatne kupone, kao što studenti ne mogu imati punu cijenu. Studentski kupon od 16KM je prejeftin, i sam ga koristim, i nelogično je da je 16KM, za sve zone, dok npr đački kuponi se razlikuju po zonama, ABCD, 16KM A zona, 21KM AB zona, 27KM ABC i 31 KM ABCD, također đački A+KL ej 21 KM, tako bi i studentski trebali biti, a možda i skuplji, tako možda za A zonu 30 KM, što je po meni OK, a i za nezaposlene isto 30KM, to dođe 1KM po danu.

Penzioneri ionako životare, pa im cijena prevoza ne treba biti povećana (možda samo ukinuti besplatne i uvesti neku simboličnu cijenu) , ali im treba onemogućiti korištenje kupona od 6 do 8 sati i od 14 do 16 časova kada je najveća gužva, također đački kuponi ne bi trebali važiti iza 20 časova uvečer jer ne kosriste se u svrhu prijevoza do škole, a tako i studentski.

Također besplatni đački kuponi su glupost, prijevoz se uvijek plaćao, a i ja sam ga plaćao sve 4 godine srednjoškolskog obrazovanja, od 1.9.2009 do 31.8.2013. bez izuzetka, također ukinuo bih studentske kupone za juli i avgust jer tada nema fakultetskih obaveza, a i juni, juli avgust za đake, a i za januar.

Ukratko.
Man... iznenadio si me koliko si... sirov! :D pa ne daj Boze ti da dodjes na vlast ti bi nas... :izet:
Po meni studentski od 16km su taman i za sve zone jer ako je drzavi u interesu da ima obrazovano stanovnistvo, a jeste i treba da olaksa studentima pa makar jeftinijim prevozom a pogotovu onome koji vozari iz Tarcina jer je vjerovatno slabijeg imovinskog statusa od onog koji zivi u ferhadiji pa zato i treba studentski kupon da vazi za sve zone kao sto vazi i za penzionere! Prije 4 5 godina kad je Svileni bio premijer KS on je studentima dao godisnje iskaznice od 50KM za sve zone!
Srednjoskolci imaju besplatan kupon za prva dva razreda jer je sad po zakonu obavezno srednjoskolsko obrazovanje u trajanju od minimalno dvije godine. I trebaju imati kupone i za zimski i ljetni raspus jer neki idu na sekcije na popravni, u biblioteku... a i studenti imaju obaveza, kako na kojem fakultetu, na vecini je kolektivni godisnji odmor od kraja jula do sredine avgusta kad i pocinju prijave za ispite i upisi zimskog semestra. Dalje, kako mislis ograniciti tj onemoguciti kako ti kaze kretanje penzionera od do i studenata i djaka poslije 20h pa ti uvodis policijski sat! Tobe tobe... sto bi turci rekli :-) kako mislis da penzioner dodje koji ima zakazano kod doktora u 9h a zivi u Vukovicima ili Rijecici!? Ili da djak koji zivi u Kotorcu dodje kuci iz srednje medicinske na Bjelavama a zadnji cas mu se zavrsava u 19:30 ????
trambusek88

#1287 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Naravno da trebaju nezaposleni dobiti kupon koji bi koštao određen prihvatljiv iznos za obje strane. Besplatno nikako osim ako bi Kanton izdvajao određeni iznos.
Vjerovatno se vode činjenicom da se ta kategorija najviše švercuje, pa kao bolje išta nego ništa.

Kupone za nezaposlene su predloženi od strane GRAS-a. Mislim da su sindikalci predložili a uprava je to prihvatila, međutim koči se iz ministarstva.

Ovo za penzionere sam i ja razmišljao, ali ipak ovo za liječenje je tačno i zbog toga se ne može ograničiti kretanje. Međutim treba apelovati putem sredstava javnog informisanja da se izbjegava korištenje javnog prevoza u periodima špica ako se ne mora, npr. ujutru u 8 na pijacu ili u 16h kod nekog u goste.

Prilikom izdavanja povlaštenih kupona trebalo bi se voditi računa i o prihodima u domaćinstvu.

Stepen naplate se mora podići, prihodi se moraju povećati, rashodi se trebaju smanjiti gdje je moguće, i povećati gdje treba (doprinosi, održavanje, povećanje kapaciteta)
perfect_guy

#1288 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

a što onda i radničke kupone ne ograničiti da ne važe iza 17-18 sati? ni oni tad ne služe svrsi
The Realist

#1289 Re: Gras all about

Post by The Realist »

perfect_guy wrote:a što onda i radničke kupone ne ograničiti da ne važe iza 17-18 sati? ni oni tad ne služe svrsi
Pa vjerovatno što to i nije "radnički", može ga svako kupiti ko hoće. To je neka ekonomska cijena karte, a da se može stalno koristiti.
The Realist

#1290 Re: Gras all about

Post by The Realist »

man_464 wrote: Također besplatni đački kuponi su glupost, prijevoz se uvijek plaćao, a i ja sam ga plaćao sve 4 godine srednjoškolskog obrazovanja, od 1.9.2009 do 31.8.2013. bez izuzetka, također ukinuo bih studentske kupone za juli i avgust jer tada nema fakultetskih obaveza, a i juni, juli avgust za đake, a i za januar.
Ukratko.
Ovo nije tačno. Studenti medicinskog fakulteta (sada govorim samo za njih) moraju ljeti obavljati ferijalnu praksu, te su im klinički ispiti često ubačeni u kasni juli, ili august, jer tada ispitivači imaju vremena. Osim toga postoji i julski ispitni rok kada imaju redovno ispite.
Sarajbeg

#1291 Re: Gras all about

Post by Sarajbeg »

raja sta bi sa onom pricom o kuponima za nezaposlene od 12 maraka,jeli prica jos u opticaju ,hocel biti sta od toga ili ne.Nisam u toku :-D
The Realist

#1292 Re: Gras all about

Post by The Realist »

tututuuuu wrote: Bolje da placaju i tih 12, jer neko ko je bez posla sigurno nije placao punu cijenu karte - znaci svercao se. Uz to, ako se moze doplacivati studentima i umirovljenicima, osobito onima koji imaju mirovine vece nego je to minimalna ili prosjecna placa u privatnom sektoru, ne vidim sto su nezaposleni uopce ikad bili izostavljeni, s obzirom da oni nemaju nikakva primanja.

Ovo za studente je nezgodno. OK rade oba roditelja, ali šta ako su iz drugog kantona, a da nemaju neke posebno visoke plate. Treba im barem 500KM mjesečno (i to da se dobro stisne student) da bi izgurao mjesec student. Nije to baš malen udar na džep.
trambusek88

#1293 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Sarajbeg wrote:raja sta bi sa onom pricom o kuponima za nezaposlene od 12 maraka,jeli prica jos u opticaju ,hocel biti sta od toga ili ne.Nisam u toku :-D
Nešto se Centrotrans tu pobunio pa se sad ne zna hoće li uopće biti.
tututuuuu

#1294 Re: Gras all about

Post by tututuuuu »

The Realist wrote:
tututuuuu wrote: Bolje da placaju i tih 12, jer neko ko je bez posla sigurno nije placao punu cijenu karte - znaci svercao se. Uz to, ako se moze doplacivati studentima i umirovljenicima, osobito onima koji imaju mirovine vece nego je to minimalna ili prosjecna placa u privatnom sektoru, ne vidim sto su nezaposleni uopce ikad bili izostavljeni, s obzirom da oni nemaju nikakva primanja.

Ovo za studente je nezgodno. OK rade oba roditelja, ali šta ako su iz drugog kantona, a da nemaju neke posebno visoke plate. Treba im barem 500KM mjesečno (i to da se dobro stisne student) da bi izgurao mjesec student. Nije to baš malen udar na džep.
Pa palo mi je i to napamet, al bi mi mrsko pisati, samo sam zelio reci da treba napraviti distinkciju izmedju razlicitih primanja umirovljenika i studenata kojima stvarno trebaju olaksice, i onih kojima nisu potrebne a koji ih dobijaju dok ljudi bez ikakvih primanja bi kao trebali placati punu cijenu karte.

Recimo... Palo mi je na pamet da studenti koji su podstanari donesu potvrdu/ili ugovor o podstanarstvu (sto znamo da nije moguce jer je 99% studenata na crno u podstanarstvu). Ali moglo bi se rijesiti na nacin da dostave uvjerenje o primanjima roditelja (bez obzira mozda na to da li ima jednog ili oba roditelja - samo ne znam koliko je to pouzdano), pa ako bi bili ispod datog iznosa imali bi pravo na olaksice. Isto tako, ako roditelji imaju vise maloljetne djece (znaci student ima bracu, sestre) ili djecu koja su takodjer na studiju i to bi trebalo uzeti u obzir na nacin da se taj prag za olaksice u takvom slucaju jos podigne itd... Sve bi se to dalo napraviti.

I najbitnije stati na kraj kupovanju karti na crno. Ja kad bih isao kupiti sebi mjesecnu kartu prije, odmah do GRAS-ovog saltera tip mi nudi karte u pola cijene, GRAS-ovac, po svemu sudeci.
bumerangss

#1295 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

trambusek88 wrote:
Sarajbeg wrote:raja sta bi sa onom pricom o kuponima za nezaposlene od 12 maraka,jeli prica jos u opticaju ,hocel biti sta od toga ili ne.Nisam u toku :-D
Nešto se Centrotrans tu pobunio pa se sad ne zna hoće li uopće biti.
Ima da mora biti! :D namogu nas oni tako lahko cickati, hoce pa nece... i cini mi se da ima i neko udruzenje nezaposlenih gradjana :( tako nekako pa zasto ne organizuju protesre!? A i biro bi se tu trebao ukljuciti i njima je u interesu da nezaposleni mogu da se vozikaju jer je veca sansa da ce naci posao nego kad su primorani da sjede kuci, spavaju, gledaju serije.... :lol:
bumerangss

#1296 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

perfect_guy wrote:a što onda i radničke kupone ne ograničiti da ne važe iza 17-18 sati? ni oni tad ne služe svrsi
Tobe tobeee... :-) pa ne radimo svi kao ti do 16 ili cak 15h :!: Vecina medicinskog kadra u UKCS radi u smjenama 07-19 i 19-07 i jos dosta drugih firmi gdje postoje tri smjene kao sto je Klas pa i sam GRAS jer ja znam jednu cistacicu sto radi u grasu od 12 do 19:30 itd itd
trambusek88

#1297 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

A đe su prodavnice koje većinom rade do 22h, a neke i duže.

GRAS-u jesu ove vrste karata rak-rana jer je cijana subvencija nedovoljna, iako su subvencije sad jače za 3-4KM. Gore od toga je da se takvi počnu švercovati ili izbjegavati korištenje javnog prevoza koliko god je moguće.

Povlašteni prevoz bi se trebao dobivati u zavisnosti od imovinskog stanja, a ne da u istom rangu bude onaj kome je mrsko parkirati u gradu a karta mu jeftina jer ima neku povlasticu, i onaj koga nema kuče za šta da ujede.
vješalica

#1298 Re: Gras all about

Post by vješalica »

I onda kad bude strajk javice se gore navedeni da kazu kako himzaniju sindikata treba raskomadati kad kaze da kanton nije dao novac za povlastene kategorije
kanton nikada nece dati pare grasu kao sto nije ni dosad davao,a i ako dadne to nije redovno
Nemojte vi placati racune pa cete vidjeti kad vas auatignu obaveze
Uostalom gras se sigurno nada da ce doci do novca brze koji mu treba,a zna da nece tako da ce to glumljenje merhameta njih totalno ugasiti
A tada ce doci bolji i skuplji centrotrans......
bumerangss

#1299 Re: Gras all about

Post by bumerangss »

trambusek88 wrote:A đe su prodavnice koje većinom rade do 22h, a neke i duže.

GRAS-u jesu ove vrste karata rak-rana jer je cijana subvencija nedovoljna, iako su subvencije sad jače za 3-4KM. Gore od toga je da se takvi počnu švercovati ili izbjegavati korištenje javnog prevoza koliko god je moguće.

Povlašteni prevoz bi se trebao dobivati u zavisnosti od imovinskog stanja, a ne da u istom rangu bude onaj kome je mrsko parkirati u gradu a karta mu jeftina jer ima neku povlasticu, i onaj koga nema kuče za šta da ujede.
:thumbup:
I ja se slazem da treba uvesti imovinski cenzus za sve te subvencije:
1) studente (ne vidim razlog da treba subencionirati redovnog samofinansirajuceg studenta koji zbog losih ocjena i lose uradjenog prijemnog nije mogao biti redovan a moze placati godisnju skolarinu u iznosu od 7000km koliko je na medicini i stomatologijia tu ga je "ugurao" otac stomatolog i zaradjuje 10000-ak hiljada km mjesecno! Licno znam taj slucaj! I taj student placa 16km mjesecni kupon!)
2) djake (ima dosta djaka koje roditelji uglavnom budjetlije i privatnici dovlace u skolu i iz skole a kupon uzmu samo eto da imaju za izlazaka jer sramota je a i ne moze ga babo dovuci do Vatre a jos je maloljetan za vozacke)
3) penzionere (ok je da ovi s minimalnom penziom od 324km imaju besplatne ali je problem sto po iznosu penzije su male razlike u placanju kupona pa tako, nisam siguran u koju marku ali je odprolike nesto slicno kao da oni sa penziom do 500km placaju 5km, oni do 1000km placaju 10km i oni preko 1500km penzije placaju samo 15-ak km a najveca penzija iznosi 2170km a takvih ima oko 800 i mislim da cete se svi sloziti da je nepravedno da jedan penzioner s penziom od 2170km placa kupon isto kao student ciji jedan ilinoba roditelja sljakaju kod privatnika za 400 500 km!!!???) :roll:
krakatoa

#1300 Re: Gras all about

Post by krakatoa »

U pravu je kolega man. Školarcima i studentima do 18 godina (dakle svim maloljetnicima) obavezno treba ukinuti važenje kupona iza 20 sati jer oni u to vrijeme nemaju šta da rade napolju. Dakle školarcima karte trebaju da važe u periodu od 07h do 09h kao i u periodima od 12h do 15h i od 17h do 20h. Svi ostali termini kao i vikendi ne trebaju da važe. Studentima treba orgraničiti važenje kupona za juli i august kao i vikendima. Ako su već povlastice ona treba tako i postaviti stvari. Ne može neko kome oba roditelja rade u JP imati 16 KM kupon koji važi u svim zonama 24/7/30/365 a pri tome mi koji plaćamo porez finansiramo te slučajeve.
Post Reply