Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Point.

#1276 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Čini mi se da je neko pisao, jel na ovoj temi ili drugoj, da je 1990 ili 1991 bio u Beču na Stonesima. Ili sam ja to usnio?

Bio sam na tom koncertu, sjećam se da smo došli dan ranije, bili smo polupijani jer noć prije smo u Londonu na Wembleyu slušali The Scorpions, koji je bio savršenstvo zvuka i produkcije. I tu i u Beču na Stonesima smo čekali manje od 15 da uđemo a bila je ogromna svjetina. Sjećam se da je voda bila ca 2 DM tada. To su u to doba bili dobro organizovani koncerti.

U London sam išao sa sestrom, koja je tada studirala tamo, i njenom nekom rajom iz Bugojna a u Beču bio sa jednim poznanikom koji je tad pobijedio neku nagradu u Yu pa nije mu se išlo da sam bude, haj reko.
Last edited by Point. on 04/08/2026 17:19, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1277 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

Point. wrote: 04/08/2026 17:04 Čini mi se da je neko pisao, jel na ovoj temi ili drugoj, da je 1990 ili 1991 bio u Beču na Stonesima. Ili sam ja to usnio?
Autobusom se islo sa Topchidera?
Point.

#1278 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

_BataZiv_0809 wrote: 04/08/2026 17:13
Point. wrote: 04/08/2026 17:04 Čini mi se da je neko pisao, jel na ovoj temi ili drugoj, da je 1990 ili 1991 bio u Beču na Stonesima. Ili sam ja to usnio?
Autobusom se islo sa Topchidera?
Ja mislim, da. Ili sa Tašmajdana? Nešto kroz maglu pamtim.
stubrijez

#1279 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

Bio sam na tom koncertu, sjećam se da smo došli dan ranije, bili smo polupijani jer noć prije smo u Londonu na Wembleyu slušali The Scorpions, koji je bio savršenstvo zvuka i produkcije. I tu i u Beču na Stonesima smo čekali manje od 15 da uđemo a bila je ogromna svjetina. Sjećam se da je voda bila ca 2 DM tada. To su u to doba bili dobro organizovani koncerti.

U London sam išao sa sestrom, koja je tada studirala tamo, i njenom nekom rajom iz Bugojna a u Beču bio sa jednim poznanikom koji je tad pobijedio neku nagradu u Yu pa nije mu se išlo da sam bude, haj reko.
Jesil to usnio ovo sto si napisao ili nesto drugo..?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1280 Re: Milić Vukašinović

Post by _BataZiv_0809 »

stubrijez wrote: 04/08/2026 18:03

Jesil to usnio ovo sto si napisao ili nesto drugo..?
Nije, sve je ovo istina, @Point. je prijatelj mog tate!
kingcrimson

#1281 Re: Milić Vukašinović

Post by kingcrimson »

Ja sam bio sa starim na Pink Floydu u Beču 1988, takođe na Prateru. Najbolji koncert u životu 😎
dale cooper

#1282 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Point mi se uvijek i činio kao boomer. :mrgreen:
nepass1

#1283 Re: Milić Vukašinović

Post by nepass1 »

milojicabrzi wrote: 01/08/2026 15:12
LSD wrote: 01/08/2026 00:53
PixelDrifter wrote: 01/08/2026 00:35 Dejan Cukić fantastičan vokal - skoro pa ništa. Tifa, posebna priča, znamo je svi - onako, svuda bio, nešto se i zaradilo, s obzirom na potencijal - mogao je biti među najboljima. Dino Merlin, nikakav pjevač u odnosu na ovu dvojicu - ali, nevjerojatan uspjeh. Jasno mi je da je Dino discipliniran i ozbiljan za razliku od Tife, Dino sa svojim glasom izvuče cijeli koncert, a Tifa nakon 2 pjesme k'o špar na kopnu. Meni do dana današnjeg nije jasno šta ljude privlači u Merlinovoj muzici. Ali, eto Dejan i Tifa nikako ili osrednje, a Dino spektakl. Da li su u pitanju samo pjesme? Isto je i za Lepu Brenu i recimo Josipu Lisac.
Nenormalna pitanja i poređenja.

Otprilike kao kad bi sad ja pitao Zasto neko vece jedan Soulfly ne moze napuniti do kraja ni igraliste OS Musa Cazim Catic, a Merlinu dođe 70 hiljada na Kosevu (i to samo za prvu noc), a ovi 10X bolje sviraju i imaju bolje textove...kako ? sta? gdje je problem? đe trokira :-)
Kao u svemu u životu i u muzici sve zavisi od puno faktora koji su međusobno povezani i moraju se poklopiti. Ima "muzičara" koji nisu tri note odsvirali kako treba, a ostvarili su svjetski "uspjeh", a ima muzičara koji su virtuozi i majstori instrumenta, a sjede kao kukuzi u svojim sobama.

Za uspjeh u muzici mora se dosta toga podudarati i moraju se zvijezde poklopiti, mora se imati malo talenta, dosta rada, puno sreće, okolnosti da nađeš prave ljude, da imaš sreće da se publika prepozna u tome što radiš i dosta toga.

Npr. manje je poznato da je D.Merlin, tamo '84-'85 imao faze "bećarskog & kafanskog" života, sa sarajevskim boemima. O tome govori pjesma Duhovi konjaka, koju više ne izvodi i mislim da bi je najrađe obrisao iz diskografije, otkako je u "Hadžijskoj fazi".

Okrenuo se vjeri i to je dobro i podržavam, jer svaki čovjek kojeg znam, iz bilo koje konfesije, koji je ostavio poroke i okrenuo se vjeri, je napredovao i bilo mu je bolje, niko nije nazadovao od toga.

Za Harija se priča da je "vlasnik" mnogih poroka, svašta mu se imputira, ne znam šta je istina a šta su čaršijske priče, uglavnom moj kolega koji je bio na nekom koncertu Sevdah u Beogradu ili tako nekako, ima tome godina dana ili više, pričao mi je da mu je djelovao kao "malo urađen". Nije bio ni nešto brilijantan ni na koncertu na Vratničkoj tabiji, prije par mjeseci.

Hari nije autor, dosta mu je pisao pok. Edo Mulahalilović, dosta drugi autori, Dino jeste, uglavnom sam sebi piše.

Na stranu sve, za Dinu se priča da poslu pristupa ozbiljno i barem se trudi biti profesionalac, u bend je okupio top sarajevske muzičare, koji i tako nekim prosječnim skladbama, daju dosta virtuoznosti i umjetničke dimenzije. Dino je dobar primjer koliko je ozbiljan pristup nečemu, bitan za kakav-takav uspjeh.

Imam osjećaj za Dejana Cukića, da se on nekako cijeli život lomio, da li postati profesionalac muzičar ili biti u tim nekim polu-profi vodana. Nije neki aman vokal niti instrumentalista i tu je gdje je.

Inače i kod nas i u svijetu, visokokvalitetna muzika (npr. Jazz, Fusion) nema neku veliku publiku, nikad jazzeri nisu svirali stadione, oni i u Berlinu i Amsterdamu sviraju manje sale i klubove.

Inače, kakav narod-takva vlast, kakva publika-takva muzika. Mislim da je filozof Šopenhauer rekao-blago onima koji pišu i stvaraju za glupane, oni uvijek imaju mnogobrojnu publiku :run: :thumbup: :bih:
Jedino sta odlucuje ko je bolji/uspjesniji su pjesme i tu dino prednjaci. Hari je prsten i zlatni lanac, poletjela golubica i lejla. Za merlina mozes 30 pjesama nabrojati jbg.
A obojica supci ne zna se koji je gori
Point.

#1284 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

dale cooper wrote: 04/08/2026 18:42 Point mi se uvijek i činio kao boomer. :mrgreen:
Eki boomer :mrgreen:
toska

#1285 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Point. wrote: 04/08/2026 19:58
dale cooper wrote: 04/08/2026 18:42 Point mi se uvijek i činio kao boomer. :mrgreen:
Blizu :D, ali ne.

Nego, da li se meni čini ili je došlo do pomaka u godinama koncertne publike, to malo mijenja perspektivu.
80ih je glavna publika bila početak srednje, znači 1. i 2. razred, neka bude do maturanata.
Studenti su već bili izvan toga, B ciljana publika, prerasli i išli bi jedino na posebne prilike.

Edit: Nazad na Miću, a povezano sa gornjim upisom. Najveći hit VP, bez dileme, započinje ovako:

Sjećaš li se, bio je to naš prvi dan
iza škole, kad promrz'o sam sav
morala si pratit' časove sve
'mjesto zdravo poljubio sam te

Ljubavna, čeka curu iz škole :D

ima toga od skoro svake grupe, ali da ne trolom temu.
kingcrimson

#1286 Re: Milić Vukašinović

Post by kingcrimson »

toska wrote: 04/08/2026 20:26
Point. wrote: 04/08/2026 19:58
Blizu :D, ali ne.

Nego, da li se meni čini ili je došlo do pomaka u godinama koncertne publike, to malo mijenja perspektivu.
80ih je glavna publika bila početak srednje, znači 1. i 2. razred, neka bude do maturanata.
Studenti su već bili izvan toga, B ciljana publika, prerasli i išli bi jedino na posebne prilike.

Edit: Nazad na Miću, a povezano sa gornjim upisom. Najveći hit VP, bez dileme, započinje ovako:

Sjećaš li se, bio je to naš prvi dan
iza škole, kad promrz'o sam sav
morala si pratit' časove sve
'mjesto zdravo poljubio sam te

Ljubavna, čeka curu iz škole :D

ima toga od skoro svake grupe, ali da ne trolom temu.
Tako su često govorili Claptonu kad se obogatio. Blues je muzika praznog stomaka. Ne možeš ti sa milionima svirati i pjevati blues. :mrgreen:
kingcrimson

#1287 Re: Milić Vukašinović

Post by kingcrimson »

E ovo je Mića kakvog pamtim iz Marqueeja 😂🎸🍻

Post Reply