Ukrajina

tovarish

#126376 Re: Ukrajina

Post by tovarish »

jarobot wrote: 16/10/2022 12:57
tovarish wrote: 16/10/2022 12:18

Jel Grgić Blaž predavao njemački?

PS Gdje plavka danas?
Meni jeste . Naš legendarni Šoko i njegova " Buba".
Jedini je on bio upravu kad je govorio učite trebaćevam.
Jefini pravi prorus u srednjoj je bio Štrbi
Meni je Blaž predavao u poslijeratnom periodu, pa mi nismo obraćali pažnju na te fazone iz socijalističke ere. Tako da mi Štrbi nije poznat.

A Blaž nam je pričao kako je naučio Fatihu jer se zaljubio u muslimanku, pa da impresionira njenog oca. :D

I kako je lijepio listu modalnih glagola na kravu, da uči dok je muze. :lol:
Gandalf

#126377 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

GandalfSivi wrote: 16/10/2022 13:39
SanskiBiser wrote: 16/10/2022 11:27

auuu pa kako si ovo zaboravio staviti :-D

Jebo mater, ovaj supak Bata je bio nas John Wayne…
Baš tako, Bata ovde ni ne glumi, govori iz srca, ovaj drugi lik nije ubjedljiv ni sekunde u svom amerikanstvu, Bata u svom rusofilstvu jeste. Iz ko zna kojeg razloga srbi su izgleda oduvijek bili zaluđeni rusijom. Zaista ne vidim niti jedan racionalan razlog za zaluđenost rusijom niti ruskom Z politikom. Šta li Bate čitavog regiona loži na tu ruskost :?
agent_zero

#126378 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

zateznistub wrote: 16/10/2022 13:53
Black swan wrote: 16/10/2022 13:33
Jes dobro si
Ja sam petar dokic napustio i otisao za ivan goran kovacic zbog ruskog a prijatelj iz drugof odjeljenja je ucio njemacki

Uciteljica skrba nada moze se kaze engelski preko kaseta
Moze i ruski preko kaseta

Francuski se danas uci u ksc osnovnoj kao drugi strani ali dvake druge generacije znaci engl i onda njemacki i francuski naizmjeniicno

Kod nas su na fax 1999 dolazile generacije iz kaknja koje su ucile ruski :lol:
Dok Škrbu znas, ti si onda negdje moja generacija....
Zar ste tako mladi "dječaci i djevočice"? :D

Blago vama :mrgreen:

Mislim, barem je labudan mlađahan :-D
agent_zero

#126379 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Crvene_brigade wrote: 16/10/2022 13:58 Heroji su nešto oslobodili...
Spoiler
Show
Zastava tik tok kadirovaca na zemlji i pod nogama, gdje joj je i mjesto :thumbup:
agent_zero

#126380 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

SanskiBiser wrote: 16/10/2022 14:09 "ukrajinski specijalac" na misiji u Groznom, Ramzane drzi gace i ne okreci mu ledja. :lol:
Spoiler
Show
Spoiler
Show
:lol:
Rothmans

#126381 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

SanskiBiser wrote: 16/10/2022 14:04 Pocela su trvenja na nacionalnoj tj. etnickoj osnovi, ovaj Rus je dobio po nosu jer je uvrijedio Kazahstance...ono juce na poligonu bi moglo da eskalira :shock:

Svi zedni na njih
geralt

#126382 Re: Ukrajina

Post by geralt »

SanskiBiser wrote: 16/10/2022 14:04 Pocela su trvenja na nacionalnoj tj. etnickoj osnovi, ovaj Rus je dobio po nosu jer je uvrijedio Kazahstance...ono juce na poligonu bi moglo da eskalira :shock:
Rasizam Rusa prema centralnoazijskim narodima je strasan. U zadnjoj knjizi Svetlane Aleksejevic za koju je dobila Nobela je bilo poglavlje o paklu zvanom zivot Tadzikistanaca u Moskvi.

No, ovdje i oni imaju oruzje, i barem par zemljaka spremnih da ih podrze u uzvracanju na uvrede.
apsidejzi

#126383 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

JoseMujica wrote: 16/10/2022 11:39

još mučkih napada na mirne berače gljiva :D
Kakva li je ovo granata. Nije eksplodirala na kontak sa zemljom tj nema potezni upaljac. Kao da je tempirana jer koliko ja mogu vidjeti, padne na zemlju i eksplodira tek nekoliko sekundi kasnije. Mozda je aktiviraju na neki daljinski sa radio talasima. Fakat je zanimljivo.
ladacoko

#126384 Re: Ukrajina

Post by ladacoko »

Na kraju ce rusija imati zemlje koliko i velika srbija :izet: :lol:
apsidejzi

#126385 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ih kako je ovaj sada motivisan da ih spasi sutra kad ukrajinci roknu neku u blizini i oni ostanu ranjeni. Nije ni cudo sto jedni druge ostavljaju na ratistu. Nema tu povjerenja i saradnje. Nema osjecaja da pripadas necemu vecem i automatski nema zelje za zrtvovanjem a ta zelja je kljucna za bilo koju pobjedu.
zateznistub

#126386 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

agent_zero wrote: 16/10/2022 14:29
zateznistub wrote: 16/10/2022 13:53
Dok Škrbu znas, ti si onda negdje moja generacija....
Zar ste tako mladi "dječaci i djevočice"? :D

Blago vama :mrgreen:

Mislim, barem je labudan mlađahan :-D
Pa ne znam baš, ja sam sixtyniner, a obzirom da se i on sjeća Nade, ne znam da je baš nešto mlađahan... :)
SanskiBiser

#126387 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

geralt wrote: 16/10/2022 14:37
Rasizam Rusa prema centralnoazijskim narodima je strasan. U zadnjoj knjizi Svetlane Aleksejevic za koju je dobila Nobela je bilo poglavlje o paklu zvanom zivot Tadzikistanaca u Moskvi.

No, ovdje i oni imaju oruzje, i barem par zemljaka spremnih da ih podrze u uzvracanju na uvrede.
Ovaj poceo pricati kako treba i kako ce on зарезать Kazahstance, u prevodu da ce ih klati i tu je ovima pukao film, ovaj mu kaze sto ga drzi "Kazahstanci ratuju i krvare za ovu zemlju a ti tako govoris da ces ih klati.", dobro je i prosao...
SanskiBiser

#126388 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

odlican Q&A sa profesorom Michael Clarke, jako koherentno i na pitanja koja su cesto postavljana i na ovoj temi.
grabber

#126389 Re: Ukrajina

Post by grabber »

Image

Licno slikao u Frankfurtu. Ne znam koji je auto u pitanju, ali Ukrajinska registracija (ne poznajem ih toliko, ne znam da li se moze znati iz koje je regije) i bilo mi je nekako zalosno vidjeti sa kakvim autom je pobjegao od agresije i presao toliko kilometara. Cak nema ni retrovizore. Tuzna prica vjerovatno.
Gandalf

#126390 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Rašisti očigledno imaju isti pogled i na svijet i na narode koji imaju tu nesreću da žive u njihovoj blizini kao i nacisti što su imali. Rusi su tu kao neka arijevska rasa i među slavenima a naročito među azijskim narodima, tako da neki jadni tađikistanac treba da je sretan što mu je dozvoljeno disati u prisustvu više ruske rase. Prava je šteta što savezničke snage Pattona nisu poslušale, na žalost nakon drugog svjetskog rata, rusima je bilo omogućeno da stvore to okrutno sovjetsko carstvo. Posljedice nečinjenja se osjete i danas.
Last edited by Gandalf on 16/10/2022 15:10, edited 1 time in total.
SanskiBiser

#126391 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

udar HIMARs projektila po ruskom polozaju iz ugla ruskog vojnika u rovu.
l33t

#126392 Re: Ukrajina

Post by l33t »

grabber wrote: 16/10/2022 15:02 Image

Licno slikao u Frankfurtu. Ne znam koji je auto u pitanju, ali Ukrajinska registracija (ne poznajem ih toliko, ne znam da li se moze znati iz koje je regije) i bilo mi je nekako zalosno vidjeti sa kakvim autom je pobjegao od agresije i presao toliko kilometara. Cak nema ni retrovizore. Tuzna prica vjerovatno.
Ja kontao fazon slike oblak koji liči na gljivu :run:
Bullet Tooth Tony

#126393 Re: Ukrajina

Post by Bullet Tooth Tony »

Zato ja svaki dan vidim Tesle, G klase, X5ice sve Ukrajinske table.. :) :)
jeza u ledja

#126394 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Pise HK, mozda to znaci Harkov oblast.

Ili se slucajno potrefila slova.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#126395 Re: Ukrajina

Post by corolla02 »

neka Lada Samara najvjerovatnije...

pa bijede ima svuda po svijetu sta te to cudi

Ali opet bijeda u mozgu, je vec nezamjenjiva :mrgreen:
Čitalac

#126396 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajina na razne načine prikuplja novac za kupovinu vojne opreme. Tako će se uskoro na aukciji naći i deset tematskih kalendara sa potpisom Zalužnog u kojima su predstavljeni vojnici odlikovani ordenom Heroja Ukrajine i Bogdana Hmeljnickog. Sva sredstva biće upotrebljena za nabavku dronova i vozila.

Image
Image
Image
Image
trambusek88

#126397 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

jeza u ledja wrote: 16/10/2022 15:19

Pise HK, mozda to znaci Harkov oblast.

Ili se slucajno potrefila slova.
Slučajno su ta slova, al jeste Harkov. Ima stare table iz 90tih gdje je 21 bila oznaka za Harkovsku oblast
detroit-mercy

#126398 Re: Ukrajina

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote: 16/10/2022 12:14
Seawolf wrote: 16/10/2022 11:20
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.

Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
Jest ali oni malo stariji od tog nisu ni imali takav izbor. Tako danas i u Rusiji postoji ogroman jaz izmedju starijih i mladjih generacija.
Malo se zagubila pocetna prica. Ne znam u cemu se ogleda prozapadno vs prosovjetsko samo znam da je prozapadno bilo antijugoslovensko. Jer mi smo imali sistem mnogo blizi SSSR-u nego Zapadu.
Gledaj ja sam misilo da sa svojim upisom zavrsim na tu temu ali onda onda imas par kutnjaka, kojima je malo teze skontati sustinu neke price i obicno se izvuce par rijeci i dodjes do onog standardnog, srpsko cetnicki, pravoslavni taliban, proruski, foe i sl. Obicno se stvari gledaju iz danasnje perspektive bez da se imalo za sekundu zastane i promisli, Jer boze moj, cio svijet pocinje sa mojom generacijom i par ljudi koje ja znam.
Pa se krene od kako smo odjebali Staljina i Ruse bez da se pominje da smo jako brzo izgladili odnose/nesporazume cim je Hruscov dosao na vlast. Pa je bilo, ostajemo na istom socijalistickom kursu, vi radite svoj business mi cemo svoj. Naravno da smo bili pod uticajem zapadnjacke pop kulturre ali ideoloski smo ipak opasnost vidjeli sa Zapada a ne sa Istoka, jer pobogu Trst je nas, jebeni zapadnjaci su ga na prevaru uzeli :mrgreen: . Ja ovdje govorim o diskursu zvanicne politike, kroz skolstvo, vojsku, radne organizacije i sl. Govorim generacijama koje su oblikovane kroz taj sustav. Pa i danas ti je u dobroj mjeri narativ da je Zapad unistio Jugu, da je Zapad sjebo Bosnu jer nece "muslimansku" drzavu u srcu Evrope, da nam pederi napadaju tradicionalne vrijednosti nasega drustva. Nek Rusija malo promijeni pricu, nek samo kaze Dodo, okreni se izgradnji drzave i Sarajevu, ovi isti glasnogovrnici ce mahom reci e sad se slobodno najebite Ukrajincima matere, Putine dodji oplodi me. Jer kod velikog broja ovih glasnogovrnika, ovoj nije Rusko Ukrajinski rat nego BH-Srpski rat i kroz ukrajinske pobjede oni vide neke nase pobjede koje nismo ostvarili.
Dodjes do oruzja, potpuno kompaktibilni sa Varsavskim ugovorom, pa sto, odgovor, pa zbog para. Jes al na kurcu, sve bi tebi ovi dali da su ti vjerovali isto kao da si i ti njima vjerovao. Ali, povjerenje je islo na drugu stranu.
Famozni nesvrstani, i mi kao lideri, siljili vise istocnom bloku, jer eto jedna Indija, Egipat ili Alzir ce siljiti svojim bivsim kolonijalnim gospodarima.
A i u nasim skolama vazda ucili o imperijalizmu Amerike i Britanije, neokolonijalizmu bivsih kolonijalnih vladara ali nam je potpuno promaklo (od kuda) imperijalizam Rusije i SSSR-a (valjda je bio pozeljan), pa su bili u pravu sto su zgazili one male fasiste (balticke zemlje). Dovoljno je samo malo vratiti se na par tema vezanim za ove dogadjaje, posebno prije ovog rata izmdju Ukrajine i Rusije pa da se zacudis kako dosta forumasa gleda na ta dogadjanja. Jer pobogu, samo su Svabe zgazile pola Poljske, dok Rusi nisi ni bili u onoj drugoj polovini :mrgreen:. Ja ovdje ne pisem o jednom ili dva fourmasa i kako oni vide te dogadjaje, nego kako je drustvo vidjelo te dogadjaje.
Odi na teme o WWII, diskurs Rusi dobili rat, ovi dosli na gotovinu, Svabe im se predavale nako :mrgreen:. U principu te je i nasa istorija ucila tome, ne bukvalno ali se nekako provlacila ta prica, mi digli ustanak, pomjerili operaciju Barbarosa, Rusi zavrsili posao, ovi usetali u Zapadnu Evropu na prevaru :mrgreen:. Ko je kod nas u istoriji ucio o lend lease programu u WWII i koliko je taj program imamo uticaja na tok rata. Ja ne, sa tim podatcima sam dosao u dodir tek ovdje nakon sto sam odgledao par dokumentaraca pa poslije malo citao o razmjerama i kolicinama tog programa. Mozda medju prvima pomenuo (jos prije prlicno godina) taj program na jednoj od tema, i onda krene ono standardno, vidi mu glave, taces ti, to vas u Americi uce tome, pa fakat u dlaku ko na ovoj temi.
Iracko Iranski rat, drustvo na strani Iraka jer Sadam je socijalist/komunist ili sta vec a na drugoj strani oni jebene mule :mrgreen:.
Najvece projekte koje su nase firme izvodile, izvodile su mahom po tim nekim socijalistickim/polusocijalistickim (bratskim) zemljama.
Na kraju ono sto i ti navodis, nas zvanicni kurs je bio socijalisticki a ideoloski neprijatelj nam je bio zna se ko, i pored one epizode sa Staljinom mi smo socijalisticke zemlje i njihovu perjanicu (Rusiju, jer SSSR+Rusija) ipak vidjeli kao malo bratskije zemlje i gledali na njih sa malo vise simpatija. I kad kazem, mi, govorim o drustvu u cjelini. Jos ako u to udrobimo i taj neki Slavenski element (na stanu sto danas vise asociranje sa slavenizmom nije popularno) onda naravno da dobijes taj blagonaklnski odnos prema odredjenim grupacijama.
Na kraju,, 50tak godina ideoloskog oblikovanja ne moze se tek tako izbrisati u jednom drustvu, ostaju duboki tragvi i ostati ce i sve dok se generacije ne promijene.
Pa jebem ga, nasem puku su i danas najgledanije tv emisije Zvezde Granda i kojekakve Farme ( niko ne gleda a svi znaju sta se desava) a da ne pricamo od drugim stvarima. Ali da ne sirimo, nije tema.
trambusek88

#126399 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

corolla02 wrote: 16/10/2022 15:28
neka Lada Samara najvjerovatnije...
Ukrajinska Tavria. Liči na Samaru ali je puno manje auto. Bila je jedna prije 10-15 godina na Dobrinji C5
tramvajtrojka

#126400 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

Image
Image

bjeloruska buranija ovaj armija imaju nove oznake , izgleda da ce debili stvarno opet pokusati na Kijev :run: :run:
Post Reply