jeza u ledja wrote: ↑16/10/2022 12:14
Seawolf wrote: ↑16/10/2022 11:20
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.
Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
Jest ali oni malo stariji od tog nisu ni imali takav izbor. Tako danas i u Rusiji postoji ogroman jaz izmedju starijih i mladjih generacija.
Malo se zagubila pocetna prica. Ne znam u cemu se ogleda prozapadno vs prosovjetsko samo znam da je prozapadno bilo antijugoslovensko. Jer mi smo imali sistem mnogo blizi SSSR-u nego Zapadu.
Gledaj ja sam misilo da sa svojim upisom zavrsim na tu temu ali onda onda imas par kutnjaka, kojima je malo teze skontati sustinu neke price i obicno se izvuce par rijeci i dodjes do onog standardnog, srpsko cetnicki, pravoslavni taliban, proruski, foe i sl. Obicno se stvari gledaju iz danasnje perspektive bez da se imalo za sekundu zastane i promisli, Jer boze moj, cio svijet pocinje sa mojom generacijom i par ljudi koje ja znam.
Pa se krene od kako smo odjebali Staljina i Ruse bez da se pominje da smo jako brzo izgladili odnose/nesporazume cim je Hruscov dosao na vlast. Pa je bilo, ostajemo na istom socijalistickom kursu, vi radite svoj business mi cemo svoj. Naravno da smo bili pod uticajem zapadnjacke pop kulturre ali ideoloski smo ipak opasnost vidjeli sa Zapada a ne sa Istoka, jer pobogu Trst je nas, jebeni zapadnjaci su ga na prevaru uzeli

. Ja ovdje govorim o diskursu zvanicne politike, kroz skolstvo, vojsku, radne organizacije i sl. Govorim generacijama koje su oblikovane kroz taj sustav. Pa i danas ti je u dobroj mjeri narativ da je Zapad unistio Jugu, da je Zapad sjebo Bosnu jer nece "muslimansku" drzavu u srcu Evrope, da nam pederi napadaju tradicionalne vrijednosti nasega drustva. Nek Rusija malo promijeni pricu, nek samo kaze Dodo, okreni se izgradnji drzave i Sarajevu, ovi isti glasnogovrnici ce mahom reci e sad se slobodno najebite Ukrajincima matere, Putine dodji oplodi me. Jer kod velikog broja ovih glasnogovrnika, ovoj nije Rusko Ukrajinski rat nego BH-Srpski rat i kroz ukrajinske pobjede oni vide neke nase pobjede koje nismo ostvarili.
Dodjes do oruzja, potpuno kompaktibilni sa Varsavskim ugovorom, pa sto, odgovor, pa zbog para. Jes al na kurcu, sve bi tebi ovi dali da su ti vjerovali isto kao da si i ti njima vjerovao. Ali, povjerenje je islo na drugu stranu.
Famozni nesvrstani, i mi kao lideri, siljili vise istocnom bloku, jer eto jedna Indija, Egipat ili Alzir ce siljiti svojim bivsim kolonijalnim gospodarima.
A i u nasim skolama vazda ucili o imperijalizmu Amerike i Britanije, neokolonijalizmu bivsih kolonijalnih vladara ali nam je potpuno promaklo (od kuda) imperijalizam Rusije i SSSR-a (valjda je bio pozeljan), pa su bili u pravu sto su zgazili one male fasiste (balticke zemlje). Dovoljno je samo malo vratiti se na par tema vezanim za ove dogadjaje, posebno prije ovog rata izmdju Ukrajine i Rusije pa da se zacudis kako dosta forumasa gleda na ta dogadjanja. Jer pobogu, samo su Svabe zgazile pola Poljske, dok Rusi nisi ni bili u onoj drugoj polovini

. Ja ovdje ne pisem o jednom ili dva fourmasa i kako oni vide te dogadjaje, nego kako je drustvo vidjelo te dogadjaje.
Odi na teme o WWII, diskurs Rusi dobili rat, ovi dosli na gotovinu, Svabe im se predavale nako

. U principu te je i nasa istorija ucila tome, ne bukvalno ali se nekako provlacila ta prica, mi digli ustanak, pomjerili operaciju Barbarosa, Rusi zavrsili posao, ovi usetali u Zapadnu Evropu na prevaru

. Ko je kod nas u istoriji ucio o lend lease programu u WWII i koliko je taj program imamo uticaja na tok rata. Ja ne, sa tim podatcima sam dosao u dodir tek ovdje nakon sto sam odgledao par dokumentaraca pa poslije malo citao o razmjerama i kolicinama tog programa. Mozda medju prvima pomenuo (jos prije prlicno godina) taj program na jednoj od tema, i onda krene ono standardno, vidi mu glave, taces ti, to vas u Americi uce tome, pa fakat u dlaku ko na ovoj temi.
Iracko Iranski rat, drustvo na strani Iraka jer Sadam je socijalist/komunist ili sta vec a na drugoj strani oni jebene mule

.
Najvece projekte koje su nase firme izvodile, izvodile su mahom po tim nekim socijalistickim/polusocijalistickim (bratskim) zemljama.
Na kraju ono sto i ti navodis, nas zvanicni kurs je bio socijalisticki a ideoloski neprijatelj nam je bio zna se ko, i pored one epizode sa Staljinom mi smo socijalisticke zemlje i njihovu perjanicu (Rusiju, jer SSSR+Rusija) ipak vidjeli kao malo bratskije zemlje i gledali na njih sa malo vise simpatija. I kad kazem, mi, govorim o drustvu u cjelini. Jos ako u to udrobimo i taj neki Slavenski element (na stanu sto danas vise asociranje sa slavenizmom nije popularno) onda naravno da dobijes taj blagonaklnski odnos prema odredjenim grupacijama.
Na kraju,, 50tak godina ideoloskog oblikovanja ne moze se tek tako izbrisati u jednom drustvu, ostaju duboki tragvi i ostati ce i sve dok se generacije ne promijene.
Pa jebem ga, nasem puku su i danas najgledanije tv emisije Zvezde Granda i kojekakve Farme ( niko ne gleda a svi znaju sta se desava) a da ne pricamo od drugim stvarima. Ali da ne sirimo, nije tema.