Krokodajl wrote:Upravo to, da se razumijemo mislim da u Iranu pričao kao kod Arapa nemože proći, jer ni Iranska javnost ni mediji neće popušiti priče da sada neko rovari i da eto preko noći sada nešto i neki spinovi, svjesni su oni da postoje grupe koje su da kažem "anti-establishment" u Iranu.Opetja033 wrote:
Da, u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao. Dobro si primijetio i oko lokacija, tj uporista.
I jedna i druga strana treba malo "odvaditi" sa izjavama povodom ovih demonstracija. Niti ovi imaju snagu da iz temelja preokrenu stvari, niti su demonstracije prvenstveno radi korupcije.
Stotine hiljada pa i milioni ljudi su izasli na demonstracije 2009. godine. Bilo je i tu svakakvih povika i parola, ali se prvenstveno, sustinski radilo o sukobu dvije struje unutar vladajucih struktura. I na jednoj i na drugoj strani su bili ucesnici revolucije, vjerni temeljnim osnovama islamske republike. I na jednoj i na drugoj strani su se prvenstveno culi tekbiri, sehadet, pozivi na povratak Homeinijevom putu, itd.
Medjutim ovdje su demonstracije protiv same prirode rezima, tj protiv islamske republike. Vidjecemo sta ce biti, ali ja licno cisto sumnjam da ce se bilo sta veliko izroditi iz ovoga. Jednostavno nemaju dovoljno snage niti podrske medju Irancima.
Rezim sad za sad igra pametno, dugorocno gledano. Sve je veci broj mladih ljudi, vecina Iranaca ne pamte revoluciju. Sada su poceli igrati i na nacionalisticku kartu zeleci se pribliziti toj kriticnoj masi mladih koje vise fura nacionalizam nego islamizam. Citao sam nedavno interesantan clanak o tome, postavicu ga ovdje kada ga nadjem i ako koga interesuje. Vladajuce strukture su dosta toga naucile 2009. godine.
Ne znamo cijelu pozadinu ove priče, činjenica je da sve više Iranaca je nezadovoljno zbog uloge Irana u Siriji i Jemenu, ne zato jer oni ne podržavaju to što Iran radi odnosno ne da ne podržavaju te strane u sukobu ali kap koja je prelila čašu bila je činjenica da iako je Kasim Sulejmani a i Ajatolah lično proglasio pobjedu protiv ISIL-a Iran je ipak odlučio izdvojiti dodatna sredstva za finansiranje sukoba u Siriji i Jemenu, prosječan Iranac a pogotovo onaj iz provincije se sa pravom pita, ko tu koga laže ?
Činjenica je i to da je Iran sukob u Siriji i u svojim medijima i svom narodu predstavio kao borbu protiv ISIL-a, bože moj svima je ISIL bio izlika za ulazak na tlo Sirije, Iran tu nije ništa slagao istina je da su oni ušli na tlo Sirije da se bore protiv ISIL-a, ali ne samo da se bore protiv ISIL-a već i da zadrže postojeću vlast, a to vjerujem da se nije toliko postavljalo kao prioritet u Iranu u dosadašnjem periodu.
Ne mora da znači da su ta sredstva ogromna, ja mislim da nisu jer ako vidimo sastav jedinica u Siriji to su uglavnom dobrovoljci sa ličnim naoružanjem, ništa spektakularno, ali i u Iranskim medijima su Sirija i ISIL tema broj jedan, sada kada je ISIL poražen (a to je službeni stav Irana) narod se sa pravom pita zašto je Sirija i dalje top tema ?
To je jedan od razloga naravno, ne glavni, ali najveći problem je tu, a to nećemo saznati ali sam na internetu po pričama (barem u nekim gradovima) skontao da je priča sljedeća.
Protesti jesu počeli kao socijalni i kao protesti protiv vlasti, a podršku su dali tvrdolinijaši, međutim protesti su se oteli kontroli i grupe koje su anti establishment su ovo iskoristili da u prvi plan postave svoje ciljeve.
U oba slučaja ovo je lose-lose situacija za tvrdolinijaše.
1. Kako objasniti narodu u reformističkim sredinama da u reformističkim sredinama nije bilo protesta a u "konzervativnom Komu" ljudi pozivaju Šaha.
2. Reformisti sada ovo mogu iskoristiti da optuže tvrdolinijaše za korupciju i nesposobnost.
Ovo (drugo) boldirano sam i ja procitao i ima mi logike, nema razloga da dovodim u pitanje.
A ovo prvo sto sam boldirao je kljuc svega, barem ja tako mislim. Kljuc je mentalitet naroda, ali ne samo to. Ovi rezimi gdje je arapsko proljece bilo najjace - nisu nicim zaduzili svoj narod, niti su vodili samostalnu politiku. Off topic sada, ali sva ta prica o izreziranom arapskom proljecu pada u vodu kada shvatis da su 3 od 4 oborena rezima bila proamericka a i ovaj cetvrti je okrenuo curak zadnjih 10-tak godina vlasti. Samo su punili svoje dzepove i bili sluge drugih.
Sa Iranom i iranskim rezimom nije bas takva situacija. Mogu ja o njima misliti sta hocu (kao sto mogu sta hocu misliti o rezimima u Bjelorusiji i Kini), ali sam ubjedjen da sam koncept vlasti uziva podrsku vecine Iranaca. Barem dok se ne rodi neka autohtona, iranska alternativa a nje nema. Shvatio sam to kroz razgovore sa Irancima koji su pobjegli iz Irana od trenutnog rezima, koji sa Islamom nemaju maltene nista zajednicko (hladno se jede klempa, cuga, itd), koji zive na Zapadu i koji su uspjesni u svojim novim zemljama - ali koji kao jedinu pozitivnu stvar za Homeinija i trenutni rezim nakon tirade pljuvanja na kraju kazu "ipak nas je ucinio nezavisnim od bilo koga i istinski samostalnim". Jbg vidis ti tu onda da se taj mentalitet ne moze porediti sa mentalitetom prosjecnog Arapa iz Kaira.
Pa jbt predstavnik najjace iranske opozicione grupe i lobisticke organizacije na Zapadu, sa sjedistem u SAD-u je zoroastrijanac (zaboravio sam mu sada ime), koji ima dobre odnose sa reformistima u Iranu i koji je protiv bilo kakve vojne solucije i nametanja od strane SAD-a. Furaju mirnu promjenu rezima.
MEK i monarhisti su relikti, ostaci proslih vremena i nemaju ni blizu tu snagu niti uticaj koji su prije imali. Pomeni prosjecnom Irancu na Zapadu (eto ovi koje sam ranije spomenuo) MEK i vidjeces mrznju vecu nego prema mulama i njihovom rezimu. Prosjecan Iranac im nikada nece zaboraviti da su stali na stranu Saddama tokom iracko-iranskog rata.
Ja mislim da je tvrdolinijaska/ultrakonzervativna struja unutar rezima gotova prica u Iranu. Sto zbog demografije te zemlje, sto zbog vanjskih uticaja. Mislim da ce Iran na kraju biti islamisticki koliko je i Kina komunisticka, i to ce ici kroz reforme koje sam rezim nametne (a cinjenica je da su vec poceli nametati). Ostace kostur ideologije (kao sto je i u Kini) kojim ce nastaviti crpiti legitimitet ali sve ostalo ce se lagano gubiti.