IRAN

Post Reply
Opetja033

#12526 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Krokodajl wrote:
Opetja033 wrote:
Da, u potpunosti se slazem sa ovim sto si napisao. Dobro si primijetio i oko lokacija, tj uporista.
I jedna i druga strana treba malo "odvaditi" sa izjavama povodom ovih demonstracija. Niti ovi imaju snagu da iz temelja preokrenu stvari, niti su demonstracije prvenstveno radi korupcije.

Stotine hiljada pa i milioni ljudi su izasli na demonstracije 2009. godine. Bilo je i tu svakakvih povika i parola, ali se prvenstveno, sustinski radilo o sukobu dvije struje unutar vladajucih struktura. I na jednoj i na drugoj strani su bili ucesnici revolucije, vjerni temeljnim osnovama islamske republike. I na jednoj i na drugoj strani su se prvenstveno culi tekbiri, sehadet, pozivi na povratak Homeinijevom putu, itd.

Medjutim ovdje su demonstracije protiv same prirode rezima, tj protiv islamske republike. Vidjecemo sta ce biti, ali ja licno cisto sumnjam da ce se bilo sta veliko izroditi iz ovoga. Jednostavno nemaju dovoljno snage niti podrske medju Irancima.

Rezim sad za sad igra pametno, dugorocno gledano. Sve je veci broj mladih ljudi, vecina Iranaca ne pamte revoluciju. Sada su poceli igrati i na nacionalisticku kartu zeleci se pribliziti toj kriticnoj masi mladih koje vise fura nacionalizam nego islamizam. Citao sam nedavno interesantan clanak o tome, postavicu ga ovdje kada ga nadjem i ako koga interesuje. Vladajuce strukture su dosta toga naucile 2009. godine.
Upravo to, da se razumijemo mislim da u Iranu pričao kao kod Arapa nemože proći, jer ni Iranska javnost ni mediji neće popušiti priče da sada neko rovari i da eto preko noći sada nešto i neki spinovi, svjesni su oni da postoje grupe koje su da kažem "anti-establishment" u Iranu.

Ne znamo cijelu pozadinu ove priče, činjenica je da sve više Iranaca je nezadovoljno zbog uloge Irana u Siriji i Jemenu, ne zato jer oni ne podržavaju to što Iran radi odnosno ne da ne podržavaju te strane u sukobu ali kap koja je prelila čašu bila je činjenica da iako je Kasim Sulejmani a i Ajatolah lično proglasio pobjedu protiv ISIL-a Iran je ipak odlučio izdvojiti dodatna sredstva za finansiranje sukoba u Siriji i Jemenu, prosječan Iranac a pogotovo onaj iz provincije se sa pravom pita, ko tu koga laže ?

Činjenica je i to da je Iran sukob u Siriji i u svojim medijima i svom narodu predstavio kao borbu protiv ISIL-a, bože moj svima je ISIL bio izlika za ulazak na tlo Sirije, Iran tu nije ništa slagao istina je da su oni ušli na tlo Sirije da se bore protiv ISIL-a, ali ne samo da se bore protiv ISIL-a već i da zadrže postojeću vlast, a to vjerujem da se nije toliko postavljalo kao prioritet u Iranu u dosadašnjem periodu.

Ne mora da znači da su ta sredstva ogromna, ja mislim da nisu jer ako vidimo sastav jedinica u Siriji to su uglavnom dobrovoljci sa ličnim naoružanjem, ništa spektakularno, ali i u Iranskim medijima su Sirija i ISIL tema broj jedan, sada kada je ISIL poražen (a to je službeni stav Irana) narod se sa pravom pita zašto je Sirija i dalje top tema ?

To je jedan od razloga naravno, ne glavni, ali najveći problem je tu, a to nećemo saznati ali sam na internetu po pričama (barem u nekim gradovima) skontao da je priča sljedeća.

Protesti jesu počeli kao socijalni i kao protesti protiv vlasti, a podršku su dali tvrdolinijaši, međutim protesti su se oteli kontroli i grupe koje su anti establishment su ovo iskoristili da u prvi plan postave svoje ciljeve.

U oba slučaja ovo je lose-lose situacija za tvrdolinijaše.

1. Kako objasniti narodu u reformističkim sredinama da u reformističkim sredinama nije bilo protesta a u "konzervativnom Komu" ljudi pozivaju Šaha.
2. Reformisti sada ovo mogu iskoristiti da optuže tvrdolinijaše za korupciju i nesposobnost.

Ovo (drugo) boldirano sam i ja procitao i ima mi logike, nema razloga da dovodim u pitanje.

A ovo prvo sto sam boldirao je kljuc svega, barem ja tako mislim. Kljuc je mentalitet naroda, ali ne samo to. Ovi rezimi gdje je arapsko proljece bilo najjace - nisu nicim zaduzili svoj narod, niti su vodili samostalnu politiku. Off topic sada, ali sva ta prica o izreziranom arapskom proljecu pada u vodu kada shvatis da su 3 od 4 oborena rezima bila proamericka a i ovaj cetvrti je okrenuo curak zadnjih 10-tak godina vlasti. Samo su punili svoje dzepove i bili sluge drugih.

Sa Iranom i iranskim rezimom nije bas takva situacija. Mogu ja o njima misliti sta hocu (kao sto mogu sta hocu misliti o rezimima u Bjelorusiji i Kini), ali sam ubjedjen da sam koncept vlasti uziva podrsku vecine Iranaca. Barem dok se ne rodi neka autohtona, iranska alternativa a nje nema. Shvatio sam to kroz razgovore sa Irancima koji su pobjegli iz Irana od trenutnog rezima, koji sa Islamom nemaju maltene nista zajednicko (hladno se jede klempa, cuga, itd), koji zive na Zapadu i koji su uspjesni u svojim novim zemljama - ali koji kao jedinu pozitivnu stvar za Homeinija i trenutni rezim nakon tirade pljuvanja na kraju kazu "ipak nas je ucinio nezavisnim od bilo koga i istinski samostalnim". Jbg vidis ti tu onda da se taj mentalitet ne moze porediti sa mentalitetom prosjecnog Arapa iz Kaira.
Pa jbt predstavnik najjace iranske opozicione grupe i lobisticke organizacije na Zapadu, sa sjedistem u SAD-u je zoroastrijanac (zaboravio sam mu sada ime), koji ima dobre odnose sa reformistima u Iranu i koji je protiv bilo kakve vojne solucije i nametanja od strane SAD-a. Furaju mirnu promjenu rezima.
MEK i monarhisti su relikti, ostaci proslih vremena i nemaju ni blizu tu snagu niti uticaj koji su prije imali. Pomeni prosjecnom Irancu na Zapadu (eto ovi koje sam ranije spomenuo) MEK i vidjeces mrznju vecu nego prema mulama i njihovom rezimu. Prosjecan Iranac im nikada nece zaboraviti da su stali na stranu Saddama tokom iracko-iranskog rata.

Ja mislim da je tvrdolinijaska/ultrakonzervativna struja unutar rezima gotova prica u Iranu. Sto zbog demografije te zemlje, sto zbog vanjskih uticaja. Mislim da ce Iran na kraju biti islamisticki koliko je i Kina komunisticka, i to ce ici kroz reforme koje sam rezim nametne (a cinjenica je da su vec poceli nametati). Ostace kostur ideologije (kao sto je i u Kini) kojim ce nastaviti crpiti legitimitet ali sve ostalo ce se lagano gubiti.
Last edited by Opetja033 on 30/12/2017 13:41, edited 1 time in total.
salik79

#12527 Re: IRAN

Post by salik79 »

Danas masovna (zaista fascinantno) okupljanja sirom Irana u kojoj se obiljezava godisnjica skupova podrske I.R. Iran. Nesto ne vidim "MEK aktiviste", na koje se Opetja poziva, da izvjestavaju o ovome:

Iranians commemorate 2009 pro-Islamic Republic rallies
Sat Dec 30, 2017 08:21AM
HomeIranPolitics

Millions of Iranians across the country are commemorating the anniversary of the 2009 mass rallies that were held in support of the Islamic Republic and put an end to post-election unrest back then.
http://www.presstv.com/Detail/2017/12/3 ... ction-2009

Na ovim snimkama je, za razliku od onih MEK-ovih, vrlo jasno ko, gdje, sta...Nema mraka, nema mutnih snimaka, nema pozadinskih neartikulisanih povika. :thumbup: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#12528 Re: IRAN

Post by _BataZiv_0809 »

salik79 wrote:Danas masovna (zaista fascinantno) okupljanja sirom Irana u kojoj se obiljezava godisnjica skupova podrske I.R. Iran. Nesto ne vidim "MEK aktiviste", na koje se Opetja poziva, da izvjestavaju o ovome:

HomeIranPolitics

Millions of Iranians across the country are commemorating the anniversary of the 2009 mass rallies that were held in support of the Islamic Republic and put an end to post-election unrest back then.

Na ovim snimkama je, za razliku od onih MEK-ovih, vrlo jasno ko, gdje, sta...Nema mraka, nema mutnih snimaka, nema pozadinskih neartikulisanih povika. :thumbup: :bih:
:thumbup:
asurbanipal

#12529 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809 wrote:
salik79 wrote:Danas masovna (zaista fascinantno) okupljanja sirom Irana u kojoj se obiljezava godisnjica skupova podrske I.R. Iran. Nesto ne vidim "MEK aktiviste", na koje se Opetja poziva, da izvjestavaju o ovome:

HomeIranPolitics

:mrgreen:

Challenger__

#12530 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Ama, nije Iran banana-država sa neobrazovanim, visokomanipulativnim ljudima, nego jedno drevno, šaroliko društvo, sa različitim pogledima na sebe i svijet oko sebe.

Ovdje se od sasvim normalne pojave pravi prvorazredna fama.
Opetja033

#12531 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Ama, nije Iran banana-država sa neobrazovanim, visokomanipulativnim ljudima, nego jedno drevno, šaroliko društvo, sa različitim pogledima na sebe i svijet oko sebe.

Ovdje se od sasvim normalne pojave pravi prvorazredna fama.
Demonstracije i dogadjaji ovih dana u Iranu nisu nikakva fama, slazem se.
Famu je stvorio @salik sa djetinjastim i naivnim negiranjem nekih ociglednih stvari oko ovih demonstracija.

Ali ove demonstracije i dogadjaji u Iranu nisu nikakva fama, a kamoli prvorazredna, sami po sebi. To se slazem.
Challenger__

#12532 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Ali ove demonstracije i dogadjaji u Iranu nisu nikakva fama, a kamoli prvorazredna, sami po sebi. To se slazem.
Nisam aludirao na tebe. Kažem onako načelno.

Iako, kako piše Krokodajl, treba sve ovo pažljivo ispratiti, svijet se ubrzano mijenja, ništa nije nemoguće, pogotovo na istoku.
insomnia78

#12533 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Salik oko Irana proizvodi isti efekat ko Kiki sa Kurdima. Ogadi ih cojku
salik79

#12534 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Salik oko Irana proizvodi isti efekat ko Kiki sa Kurdima. Ogadi ih cojku

Eh, cuj cionisti da zgadim Iran?! Pa kako to!? :roll:

Nego, jesi li prwgledao snimke milionskih okupljanja podrske mrskim mulama?! Je l' de da su, u svakom pogledu, neuporedivi sa onim sto ih MEK mece?! 8-)
insomnia78

#12535 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Normala da su drugaciji kad du snimani rezimskom profesionalnom opremom. Vjetar promjene je puhno. Narodu je dosta hodzanske lafine
asurbanipal

#12536 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

insomnia78 wrote:Normala da su drugaciji kad du snimani rezimskom profesionalnom opremom. Vjetar promjene je puhno. Narodu je dosta hodzanske lafine

Ni ti ne voliš 'odže?

Vidi se da tobom kola hamzevijska krv. :mrgreen:
salik79

#12537 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
sekerbay wrote:
Opetja033 wrote:Seyyid Ali (Khamnei) stidi se, napusti nasu zem
Slažem se, kolega opetija, barem sa ovim dijelom.
Sejid hamnei bi moro napustit iran i vratiti se kući i da tamo zasjede na čelo države.
Ipak je od ehli bejta i ko takav bi se moro vratiti u hidžaz.
Medina je njegov glavni grad.
Ako ćemo se služiti tom logikom onda jordanski kralj Abdullah polaže malo veća prava. Hem je i on od Ehlul Bejta, hem su njegovi direktni preci duže od jednog milenija bili šerifi Mekke i Hidžaza. :)

S tom razlikom da je Hamenei iz loze hazreti Husejna, a ovaj navodno iz loze hazreti Hasana, sto je daleko teze dokazivo, jer hazreti Hasan se je neuporeivo vise puta zenio od hazreti Husejna, tako da je imao neuporedivo vise potomaka. Kod hazreti Huseejna je geneza potpuno jasna, zna se ko su Sejjidi, dok kod hazreti Hasana bas i nije tako - daleko teze je utvrditi ko su Serifi. Uz sve to, sta ako je Abdullah potomak bas od one zene koja je otrovala hazreti Hasana? :skoljka:
salik79

#12538 Re: IRAN

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Normala da su drugaciji kad du snimani rezimskom profesionalnom opremom. Vjetar promjene je puhno. Narodu je dosta hodzanske lafine
Pa ja, zato mogu platiti visemilionske statiste, za razliku od MEKovaca. Zasto MEKovci ne koriste barem bolje mobitele, pa da snime makar jasnije priloge?
salik79

#12539 Re: IRAN

Post by salik79 »

"Bibi go home!" :D

Da im nisu isti tekstopisci/parolopisci? :?
Opetja033

#12540 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:
sekerbay wrote: Slažem se, kolega opetija, barem sa ovim dijelom.
Sejid hamnei bi moro napustit iran i vratiti se kući i da tamo zasjede na čelo države.
Ipak je od ehli bejta i ko takav bi se moro vratiti u hidžaz.
Medina je njegov glavni grad.
Ako ćemo se služiti tom logikom onda jordanski kralj Abdullah polaže malo veća prava. Hem je i on od Ehlul Bejta, hem su njegovi direktni preci duže od jednog milenija bili šerifi Mekke i Hidžaza. :)

S tom razlikom da je Hamenei iz loze hazreti Husejna, a ovaj navodno iz loze hazreti Hasana, sto je daleko teze dokazivo, jer hazreti Hasan se je neuporeivo vise puta zenio od hazreti Husejna, tako da je imao neuporedivo vise potomaka. Kod hazreti Huseejna je geneza potpuno jasna, zna se ko su Sejjidi, dok kod hazreti Hasana bas i nije tako - daleko teze je utvrditi ko su Serifi. Uz sve to, sta ako je Abdullah potomak bas od one zene koja je otrovala hazreti Hasana? :skoljka:
Vazi isto kao i za nasu raniju diskusiju po ovom pitanju: loza Hashemita je neupitna i apsolutno niko validan je ne dovodi u pitanje. Pogotovo obzirom da su direktni preci kralja Abdullaha obavljali funkciju sherifa Mekke duze od jednog milenija. Mnogo je lakse, ako nista zbog te funkcije, pratiti njegovo porodicno stablo nego recimo porodicno stablo Khamneija.
Dakle tu ne postoji ama bas nista "navodno", tebi je "navodno" samo zato jer si krajnje pristrasan kako mrznjom tako i ljubavlju. Mnogo teze je dokazati srodstvo i Khamneija i Nasrullaha nego kralja Abdullaha i hashemitske dinastije. Ja ne kazem da Khamnei i Nasrullah ne poticu od Ehlul Bejta, ne znam jer nisam istrazivao. A nisam istrazivao jer me to posebno ne interesuje. Ni Khamnei, ni Nasrullah ni kralj Abdullah ne polazu pravo na bilo sta - duhovno ili materijalno - samo na osnovu svog porijekla.

Samo mi je krajnje smijesno gledati tebe kako, iz ideolosko-politikanstkih razloga, negiras ono sto je ocigledno a forsiras nesto sto nije tako jednako ocigledno. A nije ocigledno jedino iz konkretnih, historijskih razloga i prirode posla koji su obavljali. Nista vise od toga ne tvrdim. Covjece odvadi malo, probaj realnije gledati na stvari. Fakat sve vise pocinjes liciti na @Kikija i njegove hvalospjeve o Kurdima.
Opetja033

#12541 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Pa ja, zato mogu platiti visemilionske statiste, za razliku od MEKovaca. Zasto MEKovci ne koriste barem bolje mobitele, pa da snime makar jasnije priloge?
Ja brate ne razumijem sta ti zelis postici, tj koja je tvoja poenta u svemu ovome? Koliko mogu vidjeti barem si prestao negirati ocigledno ali ne shvatam sta zelis da kazes?
I sa ovim a i sa klipom oko demonstracija u Tel Avivu.

Ne shvatam poentu, mozes li molim te biti malo konkretniji.
RepublikanskaGarda

#12542 Re: IRAN

Post by RepublikanskaGarda »

Meni osobno je fascinantno kako se od buhe radi slon. Pa Iran ima 80 mln stanovnika, medju tolikom populacijom naci ce se simpatizeri bakira, cove i dodika a kamoli ne protivnici rezima. Iran ima nezaposlenost od 12% i ljudi prosvjeduju, kad cemo nesto slicno vidjeti u Hrvatskoj, BIH ili Srbiji?? Nama je lakse filozofirat po forumima, sta mislite raspravlja li ekipa iz Teherana o akcizama u BIH i o sluzbenom obiljezavanju dana Republike Srpske?
salik79

#12543 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:

Vazi isto kao i za nasu raniju diskusiju po ovom pitanju: loza Hashemita je neupitna i apsolutno niko validan je ne dovodi u pitanje. Pogotovo obzirom da su direktni preci kralja Abdullaha obavljali funkciju sherifa Mekke duze od jednog milenija. Mnogo je lakse, ako nista zbog te funkcije, pratiti njegovo porodicno stablo nego recimo porodicno stablo Khamneija.
Dakle tu ne postoji ama bas nista "navodno", tebi je "navodno" samo zato jer si krajnje pristrasan kako mrznjom tako i ljubavlju. Mnogo teze je dokazati srodstvo i Khamneija i Nasrullaha nego kralja Abdullaha i hashemitske dinastije. Ja ne kazem da Khamnei i Nasrullah ne poticu od Ehlul Bejta, ne znam jer nisam istrazivao. A nisam istrazivao jer me to posebno ne interesuje. Ni Khamnei, ni Nasrullah ni kralj Abdullah ne polazu pravo na bilo sta - duhovno ili materijalno - samo na osnovu svog porijekla.

Samo mi je krajnje smijesno gledati tebe kako, iz ideolosko-politikanstkih razloga, negiras ono sto je ocigledno a forsiras nesto sto nije tako jednako ocigledno. A nije ocigledno jedino iz konkretnih, historijskih razloga i prirode posla koji su obavljali. Nista vise od toga ne tvrdim. Covjece odvadi malo, probaj realnije gledati na stvari. Fakat sve vise pocinjes liciti na @Kikija i njegove hvalospjeve o Kurdima.

Rece lik koji je do neki dan (ne znam da li jos uvijek? :-? ) svrsavao na Erdogana, AKP i Katar...I na "revolucije".

Drugo, koji ba "Serifi" Mekke preko hiljadu godina?!! One koje su Muavija i Jezid postavili? Je li te?

Eno ti danas pravog odraza tih "serifa" u vidu danasnjih "sluga" dva Sveta hrama.
jao_situacije

#12544 Re: IRAN

Post by jao_situacije »

očekujem kontranapad iranskih obavještajaca, a kad mečka počne igrati po monarhijama biće veselo
Iranian police dispersed anti-government protesters in the western city of Kermanshah on Friday, the Fars semi-official news agency said, as protests spread to Tehran and apparently several other cities a day after rallies in the northeast.
the capital of Kermanshah Province, is located 525 kilometres (326 miles) from Tehran in the western part of Iran. According to the 2011 census, its population is 851,405. A majority of the population speaks Southern Kurdish. Kermanshah has a moderate and mountainous climate. Kermanshah is the largest Kurdish-speaking city in Iran
a sa ovim kurdima se treba razračunati bez pardona
Opetja033

#12545 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:
salik79 wrote:

Rece lik koji je do neki dan (ne znam da li jos uvijek? :-? ) svrsavao na Erdogana, AKP i Katar...I na "revolucije".

Drugo, koji ba "Serifi" Mekke preko hiljadu godina?!! One koje su Muavija i Jezid postavili? Je li te?

Eno ti danas pravog odraza tih "serifa" u vidu danasnjih "sluga" dva Sveta hrama.
Fulio si par imena, dinastija i stoljeca, nista strasno. Moj ekspertu. :roll:

Daleko su od prvih generacija Ehlul Bejta a.s. i Hashemiti i ovi tvoji tirana - milijardera iz Irana ili teroristi iz Libana. Jedina je razlika u tome sto je kod ovih Hashemita porijeklo dokumentovano i jasno kao dan a kod ovih tvojih je itekako mutno (pogotovo ako uzmemo u obzir prakticiranje muta braka kod dzaferija) da mutnije ne moze biti. Vrlo je moguce (da ne kazem i vjerovatno) da su negdje tokom historije "pribavili" sebi porijeklo i "certifikat" kako bi lakse mogli manipulirati siitskom neobrazavanom svjetinom. To se za Hashemite ne moze reci.

I to je ono sto ti ne mozes promijeniti nikakvim vratolomijama, preskakanjem sa teme na temu, poredjenjima, spinom i trolanjem. Cinjenice su jasne.
Last edited by Opetja033 on 30/12/2017 14:52, edited 1 time in total.
salik79

#12546 Re: IRAN

Post by salik79 »

RepublikanskaGarda wrote:Meni osobno je fascinantno kako se od buhe radi slon. Pa Iran ima 80 mln stanovnika, medju tolikom populacijom naci ce se simpatizeri bakira, cove i dodika a kamoli ne protivnici rezima. Iran ima nezaposlenost od 12% i ljudi prosvjeduju, kad cemo nesto slicno vidjeti u Hrvatskoj, BIH ili Srbiji?? Nama je lakse filozofirat po forumima, sta mislite raspravlja li ekipa iz Teherana o akcizama u BIH i o sluzbenom obiljezavanju dana Republike Srpske?

Sustina. Samo sto se ovi pecaju na MEK-CIO propagandu.

Drzava koja je od svog nastanka bila pod najrigoroznijim sankcijama, istovremeno izlozena 8-godisnjoj proxy agresiji i svo vrijeme pomagala saveznike (medju kojima smo i mi u BiH, a i Hrvatska uz nas - iako to nicim nismo zasluzili), udomivsi preko milion izbjeglica, mora imati i negativne konotacije uz sve to...Naravno, ako se tome doda korumpiranost pojedinih slojeva vlasti, mora doci i do bunta. Ali, to ni izbliza ne znaci da je narod protiv ustavno-pravnog poretka drzave.
salik79

#12547 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:
Ja brate ne razumijem sta ti zelis postici, tj koja je tvoja poenta u svemu ovome? Koliko mogu vidjeti barem si prestao negirati ocigledno ali ne shvatam sta zelis da kazes?
I sa ovim a i sa klipom oko demonstracija u Tel Avivu.

Ne shvatam poentu, mozes li molim te biti malo konkretniji.

Nije tebi namjenjeno, nego insomniji.
salik79

#12548 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:
Opetja033 wrote:

Fulio si par imena, dinastija i stoljeca, nista strasno. Moj ekspertu. :roll:

Daleko su od prvih generacija Ehlul Bejta a.s. i Hashemiti i ovi tvoji tirana - milijardera iz Irana ili teroristi iz Libana. Jedina je razlika u tome sto je kod ovih Hashemita porijeklo dokumentovano i jasno kao dan a kod ovih tvojih je itekako mutno (pogotovo ako uzmemo u obzir prakticiranje muta braka kod dzaferija) da mutnije ne moze biti. Vrlo je moguce (da ne kazem i vjerovatno) da su negdje tokom historije "pribavili" sebi porijeklo i "certifikat" kako bi lakse mogli manipulirati siitskom neobrazavanom svjetinom. To se za Hashemite ne moze reci.

I to je ono sto ti ne mozes promijeniti nikakvim vratolomijama, preskakanjem sa teme na temu, poredjenjima, spinom i trolanjem. Cinjenice su jasne.

Jah, kao i uvijek baratas s "cinjenicama"...Kasnije, kada se te "cinjenice" ispostave jalovim, nestanes, pa se opet pojavis, i tako ukrug. Nema veze. Zaboravi da sam ista napisao.
Opetja033

#12549 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Meni osobno je fascinantno kako se od buhe radi slon. Pa Iran ima 80 mln stanovnika, medju tolikom populacijom naci ce se simpatizeri bakira, cove i dodika a kamoli ne protivnici rezima. Iran ima nezaposlenost od 12% i ljudi prosvjeduju, kad cemo nesto slicno vidjeti u Hrvatskoj, BIH ili Srbiji?? Nama je lakse filozofirat po forumima, sta mislite raspravlja li ekipa iz Teherana o akcizama u BIH i o sluzbenom obiljezavanju dana Republike Srpske?

Sustina. Samo sto se ovi pecaju na MEK-CIO propagandu.

Drzava koja je od svog nastanka bila pod najrigoroznijim sankcijama, istovremeno izlozena 8-godisnjoj proxy agresiji i svo vrijeme pomagala saveznike (medju kojima smo i mi u BiH, a i Hrvatska uz nas - iako to nicim nismo zasluzili), udomivsi preko milion izbjeglica, mora imati i negativne konotacije uz sve to...Naravno, ako se tome doda korumpiranost pojedinih slojeva vlasti, mora doci i do bunta. Ali, to ni izbliza ne znaci da je narod protiv ustavno-pravnog poretka drzave.
Pa ovdje niko i ne tvrdi da je vecina stanovnika Irana protiv trenutnog ustavno-pravnog poretka. Evo ja sam prvi par puta napisao da vjerujem da vecina Iranaca stoji iza rezima.
Medjutim sam si sebe, bez ikakvog povoda i razloga, stavio u cosak sa nevjerovatnom tvrdnjom da na demonstracijama nema parola o promjeni tog istog ustavno-pravnog poretka, tj da se radi iskljucivo o demonstracijama protiv korupcije. Sto nije tacno, sto nije istina i sto je jednostavno smijesno. Negiras ono sto je ocigledno.

Zelis reci da SVI u Iranu zele ovakav sistem? Pa ne postoji drzava na dunjaluku u kojoj svi stanovnici zele sistem u kojem zive, ma koji sistem to bio.

Da, u svim gradovima u toku ovih demonstracija se uzvikuju parole protiv ustavno-pravnog poretka Irana i protiv vanjske politike. Ali zato je na ulicama par stotina ili par hiljada ljudi a ne par miliona kao 2009. godine.
Ovdje jedino ti od muhe pravis slona, ljudi te podjebaju zbog toga a ti se pecas, i tako sve u krug.
rajv0sa

#12550 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

Insomnija treb da nauci od opetja kako se argumentovano vodi diskusija, ovo poređenje sa kinom je odlično, mislim da je to najbolja stvar koja se može desit, bez radikalnih promjena da se održi pravi kurs koji će samo dodatno ojačati samostalnost Irana.
Post Reply