BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

155_mm

#12501 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ova tema u neku ruku pokazuje probleme u bh. NI. mnoge pojave koje srozavaju ovu temu srozavaju i NI.

na primjer ova opsjednutost strankama i politickim liderima bilo iz mrznje ili obozavanja. zasigurno postoje i u NI neki kojima je drazi uspijeh stranke od NI. pa cak i ako je cijena neuspijeh NI.

onda zasigurno i u NI postoje neki kao i na ovoj temi koji bi pravili ovo ili ono ne razmisljajuci da li postoji trziste za to ili mogucnost ulaska na postojece trziste. bitno je da se to njima svidja.

i naravno ima i u NI kao i na ovoj temi postoje oni koji blage veze nemaju o NI ali su ipak dio iste.

takodje kao i na ovoj temi sto oni koji bi rado vodjeli nestanak bh. NI pa cak i BiH postoje i u stvarnosti zasigurno podbacivanja klipova u tockove bh. NI tamo gdje mogu

i naravno da kao i na ovoj temi postoje neki i u bh. NI koji na istu gledaju kao sredstvo odbrane od novog zatiranja vlastitog naroda.

itd.

i kad se to sve pomijesa dobije se stanje kako na ovoj temi tako i u NI.
Hrmpallier

#12502 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

Guadalajara wrote: 13/08/2020 15:37
anelsol wrote: 13/08/2020 12:34 Da može bolje, naravno da može. Da može gore dovoljno je pogledati namjensku u RS-u ili u djelu koji je pod kontrolom HDZ-a. Zamolio bih kolege forumase da nas postede politickih prozivanja na ovoj temi.
Ne moze sve preko noci...Eto ih brate i na temi sve neki svjetski stručnjaci rade za NASU pa ko im brani da nešto pokrenu u svojoj struci, kad su toliko sposobni i uspijesni ili su mozda ipak samo šupljatori.

Dobro je i ovo do sad... :bih:
@Guadalajara
Au, ubilo se. I sad treba da budemo srećni što smo bolji od RS-a, koja je malo imala, a malo i uništila
( Čajavec ). Uz to, sa ledine su napravili onu firmu u Bratuncu. Kako su krenuli s ledine- super su.

@anelsol
To npr. kao kad na primjedbu da je neki auto loš
( objektivnu i nesumnjivu primjedbu ), odgovoriš sa: "Haj' ti napravi bolja".

Nemoj se lagimo. S obzirom na materijalnu bazu naše industrije naoružanja, njena poslijeratna dostignuća su, s izuzetkom "Igmana" - MIZERNA.
O.K. ja sam ovakav ili onakav, ali prokazivanje mene ili rijetkih kritičara, neće ni za jedno slovce poboljšat niti status, a niti uspjeh naše, kako bi bezbEdnosno svEsne osobe rekli NAM(J)enske industrije.
To je, inače, industrija čiji su proizvodi namijenjeni za nešto, dok ostala industrija proizvodi samo tako, tek onako.
Na taj način smo mrskog nam neprijstelja doveli u tešku zabludu, jer on misli da proizvodimo plombe z krokodilske zube, a mi proizvodimo ORUŽJE.
Guadalajara

#12503 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Hrmpallier wrote: 13/08/2020 16:11
@Guadalajara
Au, ubilo se. I sad treba da budemo srećni što smo bolji od RS-a, koja je malo imala, a malo i uništila
( Čajavec ). Uz to, sa ledine su napravili onu firmu u Bratuncu. Kako su krenuli s ledine- super su.

@anelsol

Nemoj se lagimo. S obzirom na materijalnu bazu naše industrije naoružanja, njena poslijeratna dostignuća su, s izuzetkom "Igmana" - MIZERNA.
O.K. ja sam ovakav ili onakav, ali prokazivanje mene ili rijetkih kritičara, neće ni za jedno slovce poboljšat niti status, a niti uspjeh naše, kako bi bezbEdnosno svEsne osobe rekli NAM(J)enske industrije.
To je, inače, industrija čiji su proizvodi namijenjeni za nešto, dok ostala industrija proizvodi samo tako, tek onako.
Na taj način smo mrskog nam neprijstelja doveli u tešku zabludu, jer on misli da proizvodimo plombe z krokodilske zube, a mi proizvodimo ORUŽJE.

Kompletna industrijska zona PRETIS u Vogošći bila je livada...Opuhana totalno, čak su i saobracajni znakovi skinuti, trafo stanice, opuhani limovi sa hala...Hocemo li da postavimo onaj video snimak sa jutuba kad MUP RBiH ulazi u Vogoscu ?

Pa industrijska zona Rajlovac, Famos u Hrasnici, industrijska zona u Hadzicima, Energoinvestova tvornica termoaparata na Stupu u kojoj je moj otac radio, industrijska zona
Zeljezare u Ilijasu...Ovo samo da se malo podsjetimo kakva je situacija bila...

Onda ostecenje kalionice sa uljem u Bratstvu...pa kovacnice u Zeljezari Zenica...pa onda dio Igmanovih pogona u Konjicu...pa Slavko Rodic u Bugojnu...Nije ti poznato da su na ove fabrike bombe padale ?

To sto kod nas ne znaju da nasminkaju stotinjak kvadrata ili ulaznu kapiju i fasadu ne znaci da oni vitalni dijelovi fabrika i industrijskih zona nisu funkcionalni i da se ne odrzavaju.

Taj remontni zavod u Bratuncu kupuju dijelove od firmi namjenske industrije u FBiH i Srbiji. I onda tamo u Bratuncu obavljaju montazu...A da ti ne govorim da je to firma za uhljebljavanje clanova i simpatizera politickih stranaka.
155_mm

#12504 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

stvorila se citava mitologija oko toga zbog cega su vlastodrsci u SFRJ proizvodnju oruzja i municije za vojne potrebe nazvali "namjenska industrija".

neki vjeruju da su time htjeli zavarati unutrasnjeg i vanjskog neprijatelja.

neki vjeruju da naziv proizilazi iz prirode proizvodnje za vojske. proizvodnja pocinje tek kad se zna kojem kupcu je robna namjenjena. znaci kad kupac tj. neka drzava za svoje OS potpise ugovor o kupovini.

i taj princip vazi i za masovnu proizvodnju municije i pojedinacnu proizvodnju aviona. inace da nije tako postojali bi robne kuce i prodajni saloni gdje bi se prodavala municija i oruzje za vojne potrebe.
:D

odes u nekog "vojnog bingu" kad tamo rakete GRAD 122 mm na snizenju jer im je rok trajanja pri kraju.
Guadalajara

#12505 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 13/08/2020 16:36 stvorila se citava mitologija oko toga zbog cega su vlastodrsci u SFRJ proizvodnju oruzja i municije za vojne potrebe nazvali "namjenska industrija".

neki vjeruju da su time htjeli zavarati unutrasnjeg i vanjskog neprijatelja.

neki vjeruju da naziv proizilazi iz prirode proizvodnje za vojske. proizvodnja pocinje tek kad se zna kojem kupcu je robna namjenjena. znaci kad kupac tj. neka drzava za svoje OS potpise ugovor o kupovini.

i taj princip vazi i za masovnu proizvodnju municije i pojedinacnu proizvodnju aviona. inace da nije tako postojali bi robne kuce i prodajni saloni gdje bi se prodavala municija i oruzje za vojne potrebe.

odes u nekog "vojnog bingu" kad tamo rakete GRAD 122 mm na snizenju jer im je rok trajanja pri kraju.
:lol:

crni petak :lol:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#12506 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

...
Guadalajara

#12507 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

@Toto

Berko je na tu temu radio istrazivanje u slucajevima Tuzlanska kapija i Markale.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#12508 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

Guadalajara wrote: 13/08/2020 17:16 @Toto

Berko je na tu temu radio istrazivanje u slucajevima Tuzlanska kapija i Markale.
dr. Alija Picuga je doktorirao u Danskoj na istu temu
anelsol

#12509 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Hrmpallier wrote: 13/08/2020 16:11
Guadalajara wrote: 13/08/2020 15:37
anelsol wrote: 13/08/2020 12:34 Da može bolje, naravno da može. Da može gore dovoljno je pogledati namjensku u RS-u ili u djelu koji je pod kontrolom HDZ-a. Zamolio bih kolege forumase da nas postede politickih prozivanja na ovoj temi.
Ne moze sve preko noci...Eto ih brate i na temi sve neki svjetski stručnjaci rade za NASU pa ko im brani da nešto pokrenu u svojoj struci, kad su toliko sposobni i uspijesni ili su mozda ipak samo šupljatori.

Dobro je i ovo do sad... :bih:
@Guadalajara

@anelsol

Hebem mu misa, što ne volim ovu neargumentovanu priču. Prije par nekoliko dana sam postavio post sa detaljnim podacima kako je svaka firma poslovala od zadnjih sest-sedam godina. Nazvati mizerijom industriju koja zaposljava skoro 4000 radnika generise oko 350 miliona prihoda i cca 50 miliona dobiti, ne ide druže.
Last edited by anelsol on 13/08/2020 17:27, edited 1 time in total.
Guadalajara

#12510 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Toto wrote: 13/08/2020 17:22
Guadalajara wrote: 13/08/2020 17:16 @Toto

dr. Alija Picuga je doktorirao u Danskoj na istu temu
:thumbup:

Poznato mi je to prezime :D

Da...Picuge su iz Krusevljana i Glavaticeva...neka su mi i rodbina... :)
belfy

#12511 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

Guadalajara wrote: 12/08/2020 21:03
belfy wrote: 12/08/2020 20:03 tuzno je gledati kako Guadalahara pokusava da popuje Totu o aeroindustriji samo zato sto ne zna ko je sa druge strane, pa nastupa bahato, a Toto jos dosao do toga da se brani... isto kao sto se na drugoj temi svadja sa Prasojem, a dio stvari koje prica o Zeljezari Zenica, kao i Kovacnici i drugim pogonima nemaju veze s vezom. vec sam mu jednom rekao da prica o necemu o cemu nema pojma, ali bi on ovdje mjerio patriotizam po tome koliko neko podrzi ono sto on prica. generalno receno - idiotluk. da se ukljucim u onu njegovu raspravu sa prasojem opet ne bi dosao tobe... no, treba odrzavati malo i mentalne higijene, jel...
Ja samo prenesem sta drugi kazu...nista to ja iz svoje glave....znaci referenca na ovoga...referenca na onoga...Rekao ja ? Nisam rekao ja, vec oni na koje se pozivam...A te seljacke price Toto je ovaj, ti si onaj to ostavi za svoje kuce...Nisi Boga za muda uhvatio ako si ti ili ja ili Toto ili neko peti i deseti radio ili radi u nekoj fabrici. Niti je neko sveznajuci i nepogresiv.

Ako ti smeta referenca, neki izvor koji ja postavim, imaš imena i prezimena, adrese i lokacije pa se sa njima raspravljaj i demantuj ih reci im da se brukaju da su budale i da nemaju pojma i da ces ti njima pokazati sta je i kako je. Neka se odreknu svojih diploma i zvanja.

Tužno je kad ja koji nemam nikakve veze ni sa Zenicom ni sa Mostarom postavim ovdje vise informacija koji su vezani sa ovom temom. Ako cemo vec biti konstruktivni, a ne ljubomorni i suejetni. :D

Imas neko znanje, saznanje, informaciju, podatak ? Bujrum napisi, dokazi zasto je to tako ili zasto nije. Hajde da raspravimo ako nas to zanima ili ako nas ne zanima hajmo srat po forumasima.
upravo tako, nista iz tvoje glave... doduse uz videe koje postavljas, komentarises iste iz svoje glave, nazalost... a to ako je neko negdje radio ili radi decenijama znaci da zna vise od tebe koji to gledas na slikama i na videima.

cuj postavio najvise informacija... mislis izguglao najvise slika i videa na temu, pa ih postavio? mora da je bilo tesko i da mislis da je to uspjeh. a rasprava sa tobom me ne zanima, jer takvu smatram gubljenjem vremena. rekoh vec iznad. treba odrzavati mentalnu higijenu.

vozdra :kakoste:
Škobo Habu

#12512 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Hrmpallier wrote: 13/08/2020 12:08
Sviđalo se to nama ili ne, ali tako mu to dođe.
Fizički rad 98 ÷ 99 %, a intelektualni ostatak. Da, tu negdje treba ugurati administraciju.

Dobri smo za odrađivanje rutinskih, ponavljajućih poslova, ali za bilo kakve, makar i skromne iskorake smo nesposobni. Da bivša država nije podigla što je podigla, ozbiljno sumnjam da bi ova bila u stanju pokrenuti proizvodnju petardi. Uz stranu licencu, naravno.

Gdje je uzrok toga ? Nowac ? Nedostatak inžinjerskih kadrova ? Loša rukovodeća struktura kojoj je horizont nadolazeći vikend ? Loše političko okruženje ( vladajuća trgovačko-švercersko-šibicarska mentalna struktura, kojoj su radnici, proizvodnja i tehničko znanje ideološki neprijatelj ) ?

Šta od svega toga ?
Bez obzira na svu "ekspertsku" priču stranački egomanijaka, koji su na samo prije par mjeseci najavljivali gomilu projekata - od haubica do puški, mi imamo kompletno zatišje o svemu. Valjda da se stekne utisak kako se, nakon što se medijski razviče na sva zvona o projektima, onda sve to povuće u tajnost!?

I nije ta medijska halabuka problem, koliko je ta sirovost prosječnog "ekspertskog" mozga u Bošnjaka koji je spreman sve ismijati u susjedstvu, dok se on poredi sa Dodikovom namjenskom industrijom.
Srbija se ekspresno naoružava, Hrvatska takođe, dok se hudi Bošnjo busa u prsa ostvarenim profitom "Igmana".

Taj su profit već pojeli stranački skakavci, koji će nešto uložitu u revitalizaciju proizvodnje, nove projekte, dok se u susjedstvu - za to vrijeme - u razvoj, proizvodnju i nove ideje ulažu desetine miliona na svakom nivou.
Naravno, eto Bošnje da to ismije, jer je on ekspert za sve i u sve se razumije. Tako su nas 1992. isto spremali za rat.
Guadalajara

#12513 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

belfy wrote: 13/08/2020 18:16 upravo tako, nista iz tvoje glave... doduse uz videe koje postavljas, komentarises iste iz svoje glave, nazalost... a to ako je neko negdje radio ili radi decenijama znaci da zna vise od tebe koji to gledas na slikama i na videima.

cuj postavio najvise informacija... mislis izguglao najvise slika i videa na temu, pa ih postavio? mora da je bilo tesko i da mislis da je to uspjeh. a rasprava sa tobom me ne zanima, jer takvu smatram gubljenjem vremena. rekoh vec iznad. treba odrzavati mentalnu higijenu.

Forum je u pitanju, ne radimo na doktorskoj disertaciji. Neko je softverski inzinjer, neko elektrotehnike ili masinstva...A neko uopste nije tehnicke struke, sto nije razlog da nekoga diskvalifikuje kao ucesnika na temi... :)

Ti ako imas nesto pametnije da komentarises a tice se ove teme....bujrum napisi...

Naravno da zna, ali ako zna sto ne komentarise to nego ja sam radio, ja znam, ja ovo, ja ono ? seljacka...ulicarska...prica... Sta si radio ? Na cemu si radio ? Bio portir na ulaznoj kapiji ? Da je neko direktor, i ne znam sta, to ne znaci da neko ne grijesi ili da je uvijek u pravu.

I na mnogim video snimcima jasno se cuje i na opisu slika o cemu se radi...A nisu tu samo slike i video klipovi, ima tu dosta naucnih radova, sluzbenih saopstenja i referenci registrovanih firmi koje su radile na nekom dijelu projekta, komentara radnika. inzinjera i profesora koji su direktno bili ukljuceni u projekte.

Naravno da je uspijeh da se sve informacije do kojih se moze doci ovdje postave i povezu, jer se mnogi podaci nalaze na manje poznatim web stranicama od Klixa i do kojih se malo teze dolazi. Nisi upoznat i kompetentan kako funkcionise pretraga na internetu, koji su bitni faktori za pretragu, sta je Gugl i web analitika, sta je prikupljanje podataka i indeksiranje Kad je tako jednostavno naci podatke sto ti ili neki drugi forumasi to ne postavite, ako te vec zanima ova tema ?. Ako vec kazete da ste radili, gdje su vam slike, klipovi, neka poznata imena i prezimena. Mogu i ja ovdje pisati da je zgrada opstine moje vlasnistvo :lol: A dokaz samo moja izjava, nista ZK, kupoprodaji ugovori i tako to... :mrgreen:

Normalno da te rasprava sa mnom ne zanima jer nemas nikakvih argumenata za koje se mozes hvatati...

:vozdra: :violina:
Guadalajara

#12514 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 13/08/2020 18:48
Bez obzira na svu "ekspertsku" priču stranački egomanijaka, koji su na samo prije par mjeseci najavljivali gomilu projekata - od haubica do puški, mi imamo kompletno zatišje o svemu. Valjda da se stekne utisak kako se, nakon što se medijski razviče na sva zvona o projektima, onda sve to povuće u tajnost!?

I nije ta medijska halabuka problem, koliko je ta sirovost prosječnog "ekspertskog" mozga u Bošnjaka koji je spreman sve ismijati u susjedstvu, dok se on poredi sa Dodikovom namjenskom industrijom.
Srbija se ekspresno naoružava, Hrvatska takođe, dok se hudi Bošnjo busa u prsa ostvarenim profitom "Igmana".

Taj su profit već pojeli stranački skakavci, koji će nešto uložitu u revitalizaciju proizvodnje, nove projekte, dok se u susjedstvu - za to vrijeme - u razvoj, proizvodnju i nove ideje ulažu desetine miliona na svakom nivou.
Naravno, eto Bošnje da to ismije, jer je on ekspert za sve i u sve se razumije. Tako su nas 1992. isto spremali za rat.
Jahhh..

Pogon za proizvodnju puscanih cijevi.
Guadalajara wrote: 21/08/2019 16:32 Igman

Image

Video klip

Pa prosireni proizvodni kapaciteti za 50 miliona komada municije
155_mm

#12515 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

razlog postojanja NI u dobrijeh bosnjana nije qurcenje prema okruzenju ili patriJotsko masturbiranje sirokih narodnih masa nego je razlog postojanja odbrana od novih zatiranja tragova postojanja dobrijeh bosnjana u regionu.

i upravo je to razlog zbog cega je pokrenuta proizvodnja granata 155 mm prije skoro 10 godina, upravo je to razlog postojanja projekta RPG-7, Mk19, proizvodnje cijevi za pjesadijsko oruzje, minobacackih mina m15, ispitivanja fragmentacije projektila. neki radovi o fragmentaciji su postavljani na ovoj temi. naravno da su to samo oni manje bitni radovi. studije o fragmentaciji nasih mina 120 mm zadnje generacije i granata 155 mm vjerovatno necemo za dugo vidjeti na ovoj temi.
belfy

#12516 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by belfy »

Guadalajara wrote: 13/08/2020 18:51
belfy wrote: 13/08/2020 18:16 upravo tako, nista iz tvoje glave... doduse uz videe koje postavljas, komentarises iste iz svoje glave, nazalost... a to ako je neko negdje radio ili radi decenijama znaci da zna vise od tebe koji to gledas na slikama i na videima.

Forum je u pitanju, ne radimo na doktorskoj disertaciji. Neko je softverski inzinjer, neko elektrotehnike ili masinstva...A neko uopste nije tehnicke struke, sto nije razlog da nekoga diskvalifikuje kao ucesnika na temi... :)

Ti ako imas nesto pametnije da komentarises a tice se ove teme....bujrum napisi...

Naravno da zna, ali ako zna sto ne komentarise to nego ja sam radio, ja znam, ja ovo, ja ono ? seljacka...ulicarska...prica... Sta si radio ? Na cemu si radio ? Bio portir na ulaznoj kapiji ? Da je neko direktor, i ne znam sta, to ne znaci da neko ne grijesi ili da je uvijek u pravu.

I na mnogim video snimcima jasno se cuje i na opisu slika o cemu se radi...A nisu tu samo slike i video klipovi, ima tu dosta naucnih radova, sluzbenih saopstenja i referenci registrovanih firmi koje su radile na nekom dijelu projekta, komentara radnika. inzinjera i profesora koji su direktno bili ukljuceni u projekte.

Naravno da je uspijeh da se sve informacije do kojih se moze doci ovdje postave i povezu, jer se mnogi podaci nalaze na manje poznatim web stranicama od Klixa i do kojih se malo teze dolazi. Nisi upoznat i kompetentan kako funkcionise pretraga na internetu, koji su bitni faktori za pretragu, sta je Gugl i web analitika, sta je prikupljanje podataka i indeksiranje Kad je tako jednostavno naci podatke sto ti ili neki drugi forumasi to ne postavite, ako te vec zanima ova tema ?. Ako vec kazete da ste radili, gdje su vam slike, klipovi, neka poznata imena i prezimena. Mogu i ja ovdje pisati da je zgrada opstine moje vlasnistvo :lol: A dokaz samo moja izjava, nista ZK, kupoprodaji ugovori i tako to... :mrgreen:

Normalno da te rasprava sa mnom ne zanima jer nemas nikakvih argumenata za koje se mozes hvatati...

:vozdra: :violina:
vidis, tebe hebe bas ta bahatost da bi dobio bilo kakav kvalitetan odgovor. krenes sa jednom pricom i onda uvijek zavrsi bahacenjem. i o pretrazivanju i o slikama i o poznatim imenima bih mogao, ali kao sto vec rekoh ti si nikakav sugovornik, pa da ne ponavljam o mentalnoj higijeni... ziv ti i zdrav bio.
Škobo Habu

#12517 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Guadalajara wrote: 13/08/2020 18:58
Novalićev apologet nam opet potura "Igman"!? Ko spori uspjeh "Igmana"?

Šta je sa projektom haubice 155 mm - koja je na sva zvona najvljivana?

Šta je sa pješadijskim naoruženjem iz Goražda? Je l' ušlo u serijsku proizvodnju?
Guadalajara

#12518 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

belfy wrote: 13/08/2020 19:47 vidis, tebe hebe bas ta bahatost da bi dobio bilo kakav kvalitetan odgovor. krenes sa jednom pricom i onda uvijek zavrsi bahacenjem. i o pretrazivanju i o slikama i o poznatim imenima bih mogao, ali kao sto vec rekoh ti si nikakav sugovornik, pa da ne ponavljam o mentalnoj higijeni... ziv ti i zdrav bio.
Ko je bahat ? :lol: Ovdje ti jedino vrijedjas sa ovom mentalnom higijenom. I ne samo u ovom postu, vec i na drugim temama. Postavljao si lampice u Njemackoj pa se uskurcio. :D To ti je jedina referenca. :D A nemas pojma ko je sa druge strane. Fino ti kazem, bujrum pisi ako smatras da nesto nije tako, da vidimo sta je i kako je. Ne samo ti, vec ko god hoce. A to sto si ti iz Zenice, nisi nista od mene kompetentniji da spominjes zeljezaru od mene. Ja bez ikakve nervoze i frustracije ucestvujem na ovoj temi. Vidim da neki ovdje dodju da lijece svoja nezadovoljstva ili nesto drugo...sta li...

Hoces da kazes da za nesto nisam u pravu, a ne nudis nikakav argument...Pa sta ocekujes...Boze sacuvaj... :-)
155_mm

#12519 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

neki bi mogli od muke sami sebe zubima osunetiti ako ih se uskoro ne informise o stanju projekata haubica, dalekodometni minobacac, jurisna puska, snajperska puska, mitraljez, oklopnjak, Mk19, raketni program u PRETIS-u, dronovi,...
Škobo Habu

#12520 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Škobo Habu »

Guadalajara wrote: 13/08/2020 20:07

Ko je bahat ? :lol: Ovdje ti jedino vrijedjas sa ovom mentalnom higijenom. I ne samo u ovom postu, vec i na drugim temama. Postavljao si lampice u Njemackoj pa se uskurcio. :D To ti je jedina referenca. :D A nemas pojma ko je sa druge strane. Fino ti kazem, bujrum pisi ako smatras da nesto nije tako, da vidimo sta je i kako je. Ne samo ti, vec ko god hoce. A to sto si ti iz Zenice, nisi nista od mene kompetentniji da spominjes zeljezaru od mene. Ja bez ikakve nervoze i frustracije ucestvujem na ovoj temi. Vidim da neki ovdje dodju da lijece svoja nezadovoljstva ili nesto drugo...sta li...

Hoces da kazes da za nesto nisam u pravu, a ne nudis nikakav argument...Pa sta ocekujes...Boze sacuvaj... :-)
Postoji li iti jedan forum na kojem ti nisi stručnjak za Vojnu industriju?

Nemaš ni trideset, a već si stekao forumski doktorat? :roll:
Guadalajara

#12521 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

Škobo Habu wrote: 13/08/2020 20:47
Guadalajara wrote: 13/08/2020 20:07

Postoji li iti jedan forum na kojem ti nisi stručnjak za Vojnu industriju?

Nemaš ni trideset, a već si stekao forumski doktorat? :roll:
Na tim drugim forumima samo se referencira na ovaj...tako da...

Vidis kako smo uvezani ;-) :bih:
Guadalajara

#12522 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 13/08/2020 20:09 neki bi mogli od muke sami sebe zubima osunetiti ako ih se uskoro ne informise o stanju projekata haubica, dalekodometni minobacac, jurisna puska, snajperska puska, mitraljez, oklopnjak, Mk19, raketni program u PRETIS-u, dronovi,...
Pishaj ih...Nego malo da pronjuskamo... :D

Ova firma BNT Holding nije uopste drzavna firma. Vecinsko vlasnistvo ima firma GREBEN d.o.o Novi Travnik - http://greben-bih.ba/

Image
BNT-Holding i Danial S u novom projektu razvoja minobacača i pancirki
Na prostoru Federacije BiH uskoro bi se mogla realizirati dva nova projekta iz područja namjenske industrije, a to su minobacač u verziji s nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policije i vojne snage, piše Večernji list BiH.

Naime, na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije dala je zeleno svijetlo za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm - Comando i minobacač 81/82 mm - Standard, koji se odnosi na uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem gospodarskom društvu "BNT-Holding" d. d. Novi Travnik.

Urađen elaborat Radi se o jednoj od tvrtki koja posluje u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem lipnja dala suglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz skupine proizvoda ML2.

Inače, ovo poduzeće prije toga obratilo se Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije tražeći uvođenje proizvodnje u dostavljen cjelovit elaborat o osposobljenosti gospodarskoga društva za proizvodnju i remont NVO gospodarskog društva "Bratstvo-Holding" d. d. s prijedlogom projekta razvoja minobacača 60 mm - Standard, minobacača 60 mm — Comando i minobacača 81/82 mm — Standard.

Ocijenjeno je kako društvo raspolaže s potrebnim ljudskim, kadrovskim i tehničkim potencijalom s ciljem razvijanja i proizvodnje minobacača iz skupine proizvoda ML2.

Društvo će sa spomenutim proizvodnim programom dodatno osnažiti razvoj namjenske industrije i upotpuniti asortiman usluga iz djelatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme. Istovremeno, Vlada je dala sauglasnost gospodarskom društvu "Danial S" d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje zaštitnih/balističkih prsluka i štitnika za vojne i policijske snage u postojećem gospodarskom društvu iz zajedničke liste oružja i vojne opreme.

Ova saglasnost služi za dobivanje dozvole koju izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu s odredbama čl. 3. i 7. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Inače, ova dva projekta samo su jedan od primjera koji pokazuju intenziviranje aktivnosti na daljnjem razvoju namjenske industrije, koja je, podsjećamo, prošle godine izvezla oružja i streljiva u vrijednosti od oko 213 milijuna maraka, što je oko osam milijuna više nego 2018. godine.

http://www.bnt-holding.com.ba/
Last edited by Guadalajara on 16/08/2020 12:57, edited 1 time in total.
Guadalajara

#12523 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

GREBEN d.o.o.

Kovanje vijaka

Raspolažu sa 1.000 kvadrata proizvodnog prostora u kojem se nalaze CNC obradni centri za struganje, glodanje, brusilice za ravno brušenje, brusilice za unutrašnje i vanjsko brušenje.

Trenutno zapošljavaju 32 radnika koji rade u proizvodnji alata za kovanje vijaka, alata za valjanje navoja, ploče i valjci, kontrolnika za navoje, reduktora, transportnih uređaja, dijelova za automobilsku industriju, rezervnih dijelovi za termoelektrane i željezare.

- Naša proizvodnja je praćena zavidnim znanjem iskusnih inžinjera i kvalificiranih radnika. Posjedujemo svu opremu za CNC struganje, glodanje, brušenje, profilno brušenje i ozubljenje. Zbog sve većeg obima poslova, firma svake godine povećava broj uposlenika. Trenutno je plan uposliti još 10 novih radnika - kaže Mujo Manđuka, direktor firme i suvlasnik sa Šabanom Rizvićem.

Kroz godine poslovanja vršili su dizajniranje i izradu različitih vrsta metalnih konstrukcija, uglavnom za rudnike i termoelektrane. Izdvajaju proizvodnju reduktora, grabuljastih i trakastih transportera, sigurnosnih ventila, mašina za odmotavanje platna i kracera.

CNC tehnologija sve više napreduje i usavršava se, pa je gotovo nemoguće zamisliti moderni strojni park bez CNC-a. Prednosti upotrebe CNC-a su mnogobrojne, a jedna od najvažnijih je da CNC može bez posebnih napora operatera izvršiti više operacija u jednom ciklusu rada.
izvor: http://biznis.ba/firma-greben-iz-novog- ... aposlenih/
155_mm

#12524 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

#tankgun105mm
Image
impozantna slika tenkovskog topa u procesu izrade (nazalost nisam je uspio bolje postaviti ovdje). po svemu sudeci radi se o topu 105 mm, derivat legendarnog L7. gasna kocnica "sa rupicama" se cesto koristi kad se ovaj top ugradjuje na tockase kao sto je japanski type 16.

neki stryker-i 105 mm se mogu vidjeti sa istim tipom gasne kocnice. jednoistavno tockasi su laksi od tenkova pa se pokusava sto vise smanjiti trzaj prilikom opaljenja.
Guadalajara

#12525 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Guadalajara »

155_mm wrote: 15/08/2020 21:50 #tankgun105mm
Svjeza slika iz BNT-a :-D

Klik na sliku za vecu rezoluciju.
Image

Image
Post Reply