a ne mora znaciti da je sve faktualno tacno, ali najzanimljivije stvari koje sam procitao o ex yu privredi na forumu su napisane od njega.Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 12:27Neka odgovoriThe 51st State wrote: ↑12/08/2020 12:24toto je kralj, najjaci forumas kada je privreda ex yu u pitanju.Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 12:22
Definitivno kompleksno je i jedino i drugo...Nego komentarisem ovo da se u ex Yu nisu proizvodile aluminijumske legure za vojnu/zrakoplovnu industriju...
Ili mozda @Toto misli na titanijumske legure...koje se zaista nikada i nisu proizvodile u Yu, osim u nekim eksperimentalnim i laboratorijskim uslovima...
Nije mi jasno kakve su to legure aluminijuma da se nisu mogle proizvoditi iako su instalirani svi potrebni tehnoloski kapaciteti....Pa mi ne ide to u glavu nikako...![]()
![]()
BH vojna industrija i naoruzanje
-
The 51st State
#12476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
Guadalajara
#12477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ipak sam ja na ovoj temi dao najvise informacijaThe 51st State wrote: ↑12/08/2020 12:30a ne mora znaciti da je sve faktualno tacno, ali najzanimljivije stvari koje sam procitao o ex yu privredi na forumu su napisane od njega.Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 12:27Neka odgovoriThe 51st State wrote: ↑12/08/2020 12:24
toto je kralj, najjaci forumas kada je privreda ex yu u pitanju.![]()
-
The 51st State
#12478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 12:32ipak sam ja na ovoj temi dao najvise informacijaThe 51st State wrote: ↑12/08/2020 12:30a ne mora znaciti da je sve faktualno tacno, ali najzanimljivije stvari koje sam procitao o ex yu privredi na forumu su napisane od njega.![]()
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#12479 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

NAPREDNE TEHNOLOGIJE
Last edited by Toto on 13/08/2020 18:13, edited 1 time in total.
-
Guadalajara
#12480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nisam, ti siToto wrote: ↑12/08/2020 13:20 broj poginulih nema nikakve veze sa kvalitetom ...
EX-YU nije proizvodila materijale po vazduhoplovnim standardima to je jedini i kljucni razlog ...
je si li cuo za zamor matrijala i avione de Havilland Comet
Kad je Dzemal Bijedic otvarao aluminijski kombinat u Mostaru, koji je na prackomet bio udaljen od SOKO-la , je dozivo popizditis kad su mu je neko dohaberio da se aluminij iz kombinata ne moze ugradjivati u avione.
Napustio banket i pravac SOKO. nije htio razgovarat sa direktorima vec okupio izenjeri i trazio objasnjenje -i dobio.
Tako ti je to kad se politika petlja u struku.
Ne znas u cemu je bio fol...
Sto u mostarski aluminij nisu instalirali masine za toplo i hladno valjanje limova i traka, vec samo livnice ingota, trupaca, slabova i zice. Vec su valjaonice alu limova instalirali u Sibeniku i Sevojnu.
Ali ni te valjaonice nisu bile kljucne za proizvodnju duraluminija koji se upotrebljava u proizvodnji dijelova za vojnu i zrakoplovnu industriju. To sto je htio Dzemal Bijedic instalirali su u Podgorici.
O kako složenoj operaciji proizvodnje se radilo govori i podatak da je naprimjer samo za izradu oslona točkova tenka morala biti izrađena posebna presa sile 30 hiljada tona sa pratećim presama od 5 i 10 hiljada tona. U tom periodu u Evropi je postojala samo jedna presa koja je odgovarala tim specifikacijama, a u slučaju Jugoslavije, ta presa se počela graditi u Aluminijskom kombinatu u Podgorici
Indijci mjerkaju presu KAP-ove Kovačnice
Podgorica, 18. oktobar- Desetočlana delegacija stručnjaka jedne indijske firme koja je danas doputovala u Crnu Goru sjutra će , kako saznajemo, sa rukovodstvom KAP-a, razgovarati o kupovini velike prese kombinatove Kovačnice . Sjutra bi o tom poslu oni trebalo da razgovaraju sa izvršnim direktorom kombinata Adolfom Zalcmanom.Zvanično danas, u piar službi KAP-a nijesmo uspjeli da dobijemo informaciju o interesovanjima indijskog biznisa za imovinu prerade.Nezvanično saznajemo da su u ovoj delegaciji stručnjaci iz Francuske , Njemačke , odnosno nekih od šest fabrika koje ova kompanija ima u Evropi.
Velika presa KAP-ove Kovačnice je među najvećih pet te vrste. Koristila se za izradu gusjenica za tenkove za vrijeme SFRJ.Ova presa već 17 godina ne radi a i u vrijeme bivše Jugoslavije je radila manje od male prese , koju takođe kovačnica posjeduje.Da li će Rusi-novi vlasnik KAP-a prodati presu ostaje da se vidi.Izvjesno je međutim da tri KAP-ove fabrike prerade čekaju privatizaciju.
Učešće na izradi studija i projekata razvoja KAT-a.
Grupa autora: Idejni i glavni program ispitivanja karakteristika presa 50 MN i
300 MN.
Grupa autora: Ispitivanje karakteristika prese 50 MN (KAT-MF Titograd i MF
Niš, 1985. god.).
Grupa autora: Ispitivanje karakteristika prese 300 MN (KAT- MF Niš, 1985.
god.).
http://www.ingkomora.me/ikcg_sajt/cms/p ... _Mrkic.pdf
- Toto
#12481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Last edited by Toto on 13/08/2020 18:53, edited 1 time in total.
-
Guadalajara
#12482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mozda da se uporedi godina kad su proizvedeni helikopteri/avioni u Sokolu i kad su ove prese od 5000, 10000 i 30000 tona nabavljeneToto wrote: ↑12/08/2020 14:20Ne znam nije bilo domen moje stuke.Sto u mostarski aluminij nisu instalirali masine za toplo i hladno valjanje limova i traka, vec samo livnice ingota, trupaca, slabova i zice. Vec su valjaonice alu limova instalirali u Sibeniku i Sevojnu.
nije bitno gdje je materijal prozveden u EXYU bio bi ugradjivan yu vazduhoplove da je zadovoljavao standardeAli ni te valjaonice nisu bile kljucne za proizvodnju duraluminija koji se upotrebljava u proizvodnji dijelova za vojnu i zrakoplovnu industriju. To sto je htio Dzemal Bijedic instalirali su u Podgorici.![]()
Jesu li je uopste imali u Podgorici kad je SOKO proizvodio Gazelu, Orla i Galeba jer je ona kljucna u proizvodnji ovih legura.
- Toto
#12483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uporedjuj ako ti to nesto znaci ali ti kazem: da standari imaju prioritet.Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 14:28Mozda da se uporedi godina kad su proizvedeni helikopteri/avioni u Sokolu i kad su ove prese od 5000, 10000 i 30000 tona nabavljeneToto wrote: ↑12/08/2020 14:20Ne znam nije bilo domen moje stuke.Sto u mostarski aluminij nisu instalirali masine za toplo i hladno valjanje limova i traka, vec samo livnice ingota, trupaca, slabova i zice. Vec su valjaonice alu limova instalirali u Sibeniku i Sevojnu.
nije bitno gdje je materijal prozveden u EXYU bio bi ugradjivan yu vazduhoplove da je zadovoljavao standardeAli ni te valjaonice nisu bile kljucne za proizvodnju duraluminija koji se upotrebljava u proizvodnji dijelova za vojnu i zrakoplovnu industriju. To sto je htio Dzemal Bijedic instalirali su u Podgorici.![]()
![]()
Jesu li je uopste imali u Podgorici kad je SOKO proizvodio Gazelu, Orla i Galeba jer je ona kljucna u proizvodnji ovih legura.
Ni mocni Bijedic nije mogao narediti da se iz yu kombinata ugradjuje al na yu avione.
-
Guadalajara
#12484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A da bi se zadovoljili standardi moraju se imati naucni i tehnoloski kapaciteti. Analizom tehnoloskih kapaciteta moze se doci do saznanja da li neka firma, fabrika ili institut posjeduje kapacitete za istrazivanje, razvoj i proizvodnju odredjenih proizvoda...
Toliko je bio mocan da su najbolje i najprofitabilnije fabrike za proizvodnju aluminijuma izgradili u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.
-
155_mm
#12485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
biznisinfo pise
ZRAK nikako da izadje na zelenu granu. a bez njega je namjenska industrija corava.Dok dokmaćoj namjenskoj industriji u cjelini ide sve bolje, sarajevsko preduzeće “Zrak” zabilježilo je u prvom polovini ove godine gubitak od 682.984 KM, piše BiznisInfo.
Ovo dolazi nakon minusa od 844.644 KM koji je ova kompanija zabilježila u prvom polugodištu prošle godine, što govori da je riječ o veoma negativnom trendu.
Firma koja zapošljava više od 100 radnika ostvarila je poslovne prihode od oko 1,3 miliona maraka, što je povećaje u odnosu na nešto manje od milion KM iz prvih šest mjeseci lani.
Kompanija za proizvodnju optičih instrumenata, koja se ubraja u domaću namjensku industriju, nešto veće prihode ostvaruje na domaćem, u odnosu na strano tržište.
Većinski vlasnik preduzeća je Federacija BiH sa 51 posto dionica.
-
Guadalajara
#12486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Normalno kad zaposljavaju preko veze i stele rodbinu i prijatelje. Nisu u stanju da naprave normalnu web stranicu,vec sredi to mali iz komsiluka. Ili da kupe moderne masine za proizvodnju polimerskih dijelova, rutere za graviranje, 3D printere, opremu za povrsinsku zastitu, peci za termicku obradu.Ili da barem fino urede neku prostoriju za prezenatacije da se ne brukaju. Firma im izgleda kao da je 1950ta, isto tako kao i proizvodi...155_mm wrote: ↑12/08/2020 15:01 biznisinfo piseZRAK nikako da izadje na zelenu granu. a bez njega je namjenska industrija corava.Dok dokmaćoj namjenskoj industriji u cjelini ide sve bolje, sarajevsko preduzeće “Zrak” zabilježilo je u prvom polovini ove godine gubitak od 682.984 KM, piše BiznisInfo.
Ovo dolazi nakon minusa od 844.644 KM koji je ova kompanija zabilježila u prvom polugodištu prošle godine, što govori da je riječ o veoma negativnom trendu.
Firma koja zapošljava više od 100 radnika ostvarila je poslovne prihode od oko 1,3 miliona maraka, što je povećaje u odnosu na nešto manje od milion KM iz prvih šest mjeseci lani.
Kompanija za proizvodnju optičih instrumenata, koja se ubraja u domaću namjensku industriju, nešto veće prihode ostvaruje na domaćem, u odnosu na strano tržište.
- anelsol
#12487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zadnje četiri godine poslovali su u plusu. Prošle godine imali su cca 300 000 KM dobiti.155_mm wrote: ↑12/08/2020 15:01 biznisinfo piseZRAK nikako da izadje na zelenu granu. a bez njega je namjenska industrija corava.Dok dokmaćoj namjenskoj industriji u cjelini ide sve bolje, sarajevsko preduzeće “Zrak” zabilježilo je u prvom polovini ove godine gubitak od 682.984 KM, piše BiznisInfo.
- anelsol
#12488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Jest vala, da barem srede prostoriju. Tehnološki se nisu pomakli od kraja osamdesetih.Guadalajara wrote: ↑12/08/2020 15:10Normalno kad zaposljavaju preko veze i stele rodbinu i prijatelje. Nisu u stanju da naprave normalnu web stranicu,vec sredi to mali iz komsiluka. Ili da kupe moderne masine za proizvodnju polimerskih dijelova, rutere za graviranje, 3D printere, opremu za povrsinsku zastitu, peci za termicku obradu.Ili da barem fino urede neku prostoriju za prezenatacije da se ne brukaju. Firma im izgleda kao da je 1950ta, isto tako kao i proizvodi...155_mm wrote: ↑12/08/2020 15:01 biznisinfo piseZRAK nikako da izadje na zelenu granu. a bez njega je namjenska industrija corava.Dok dokmaćoj namjenskoj industriji u cjelini ide sve bolje, sarajevsko preduzeće “Zrak” zabilježilo je u prvom polovini ove godine gubitak od 682.984 KM, piše BiznisInfo.
-
Guadalajara
- Toto
#12490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

prva kompozitna struktura u bosnjaka
reference:

Last edited by Toto on 13/08/2020 17:16, edited 1 time in total.
-
Hrmpallier
#12491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Gledajući ovaj video, vidim da je tu jako puno fizičkog rada. Upravo ono što je kod nas "do džaba". Pomislim za trenutak ...... . A onda mi bi jasno. Nem tu ni lopate, a ni mješalice.
Piši 'propalo'
Piši 'propalo'
-
belfy
#12492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tuzno je gledati kako Guadalahara pokusava da popuje Totu o aeroindustriji samo zato sto ne zna ko je sa druge strane, pa nastupa bahato, a Toto jos dosao do toga da se brani... isto kao sto se na drugoj temi svadja sa Prasojem, a dio stvari koje prica o Zeljezari Zenica, kao i Kovacnici i drugim pogonima nemaju veze s vezom. vec sam mu jednom rekao da prica o necemu o cemu nema pojma, ali bi on ovdje mjerio patriotizam po tome koliko neko podrzi ono sto on prica. generalno receno - idiotluk. da se ukljucim u onu njegovu raspravu sa prasojem opet ne bi dosao tobe... no, treba odrzavati malo i mentalne higijene, jel...
- Toto
#12493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
stas maloserijska prroizvudnjaHrmpallier wrote: ↑12/08/2020 19:16 Gledajući ovaj video, vidim da je tu jako puno fizičkog rada. Upravo ono što je kod nas "do džaba". Pomislim za trenutak ...... . A onda mi bi jasno. Nem tu ni lopate, a ni mješalice.
Piši 'propalo'
ima robotizrana linija .. al nemaju malina za tu sve da se srbija i bih orode
-
Guadalajara
#12494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ja samo prenesem sta drugi kazu...nista to ja iz svoje glave....znaci referenca na ovoga...referenca na onoga...Rekao ja ? Nisam rekao ja, vec oni na koje se pozivam...A te seljacke price Toto je ovaj, ti si onaj to ostavi za svoje kuce...Nisi Boga za muda uhvatio ako si ti ili ja ili Toto ili neko peti i deseti radio ili radi u nekoj fabrici. Niti je neko sveznajuci i nepogresiv.belfy wrote: ↑12/08/2020 20:03 tuzno je gledati kako Guadalahara pokusava da popuje Totu o aeroindustriji samo zato sto ne zna ko je sa druge strane, pa nastupa bahato, a Toto jos dosao do toga da se brani... isto kao sto se na drugoj temi svadja sa Prasojem, a dio stvari koje prica o Zeljezari Zenica, kao i Kovacnici i drugim pogonima nemaju veze s vezom. vec sam mu jednom rekao da prica o necemu o cemu nema pojma, ali bi on ovdje mjerio patriotizam po tome koliko neko podrzi ono sto on prica. generalno receno - idiotluk. da se ukljucim u onu njegovu raspravu sa prasojem opet ne bi dosao tobe... no, treba odrzavati malo i mentalne higijene, jel...
Ako ti smeta referenca, neki izvor koji ja postavim, imaš imena i prezimena, adrese i lokacije pa se sa njima raspravljaj i demantuj ih reci im da se brukaju da su budale i da nemaju pojma i da ces ti njima pokazati sta je i kako je. Neka se odreknu svojih diploma i zvanja.
Tužno je kad ja koji nemam nikakve veze ni sa Zenicom ni sa Mostarom postavim ovdje vise informacija koji su vezani sa ovom temom. Ako cemo vec biti konstruktivni, a ne ljubomorni i suejetni.
Imas neko znanje, saznanje, informaciju, podatak ? Bujrum napisi, dokazi zasto je to tako ili zasto nije. Hajde da raspravimo ako nas to zanima ili ako nas ne zanima hajmo srat po forumasima.
-
Guadalajara
#12495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
koja je ovo stranica teme 
-
Guadalajara
#12496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kako nema...Osnovali su insitut na Masinskom fakultetu u Sarajevu..Plata redovna...projekta nigdje...Toto wrote: ↑12/08/2020 20:45stas maloserijska prroizvudnjaHrmpallier wrote: ↑12/08/2020 19:16 Gledajući ovaj video, vidim da je tu jako puno fizičkog rada. Upravo ono što je kod nas "do džaba". Pomislim za trenutak ...... . A onda mi bi jasno. Nem tu ni lopate, a ni mješalice.
Piši 'propalo'
ima robotizrana linija .. al nemaju malina za tu sve da se srbija i bih orode
-
Škobo Habu
#12497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ispade naša vojna industrija najobičniji lav od papira.
Tako je to kad SDA spinuje.
-
Hrmpallier
#12498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Sviđalo se to nama ili ne, ali tako mu to dođe.Škobo Habu wrote: ↑13/08/2020 11:51 Ispade naša vojna industrija najobičniji lav od papira.
Fizički rad 98 ÷ 99 %, a intelektualni ostatak. Da, tu negdje treba ugurati administraciju.
Dobri smo za odrađivanje rutinskih, ponavljajućih poslova, ali za bilo kakve, makar i skromne iskorake smo nesposobni. Da bivša država nije podigla što je podigla, ozbiljno sumnjam da bi ova bila u stanju pokrenuti proizvodnju petardi. Uz stranu licencu, naravno.
Gdje je uzrok toga ? Nowac ? Nedostatak inžinjerskih kadrova ? Loša rukovodeća struktura kojoj je horizont nadolazeći vikend ? Loše političko okruženje ( vladajuća trgovačko-švercersko-šibicarska mentalna struktura, kojoj su radnici, proizvodnja i tehničko znanje ideološki neprijatelj ) ?
Šta od svega toga ?
- anelsol
#12499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Da može bolje, naravno da može. Da može gore dovoljno je pogledati namjensku u RS-u ili u djelu koji je pod kontrolom HDZ-a. Zamolio bih kolege forumase da nas postede politickih prozivanja na ovoj temi.Hrmpallier wrote: ↑13/08/2020 12:08Sviđalo se to nama ili ne, ali tako mu to dođe.Škobo Habu wrote: ↑13/08/2020 11:51 Ispade naša vojna industrija najobičniji lav od papira.
Fizički rad 98 ÷ 99 %, a intelektualni ostatak. Da, tu negdje treba ugurati administraciju.
Dobri smo za odrađivanje rutinskih, ponavljajućih poslova, ali za bilo kakve, makar i skromne iskorake smo nesposobni. Da bivša država nije podigla što je podigla, ozbiljno sumnjam da bi ova bila u stanju pokrenuti proizvodnju petardi. Uz stranu licencu, naravno.
Gdje je uzrok toga ? Nowac ? Nedostatak inžinjerskih kadrova ? Loša rukovodeća struktura kojoj je horizont nadolazeći vikend ? Loše političko okruženje ( vladajuća trgovačko-švercersko-šibicarska mentalna struktura, kojoj su radnici, proizvodnja i tehničko znanje ideološki neprijatelj ) ?
Šta od svega toga ?
-
Guadalajara
#12500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne moze sve preko noci...Eto ih brate i na temi sve neki svjetski stručnjaci rade za NASU pa ko im brani da nešto pokrenu u svojoj struci, kad su toliko sposobni i uspijesni ili su mozda ipak samo šupljatori.
Dobro je i ovo do sad...