Nemoze tako, samo da znas da se ubojstvo nemoze ispovijediti za ovog zivota. Cisto za informaciju.RED SKY wrote:Vrati se sjebani![]()
Ma ja,ubij čovjeka i odi se ispovjediti.Šta ima veze.
Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 4 Beta
Nemoze tako, samo da znas da se ubojstvo nemoze ispovijediti za ovog zivota. Cisto za informaciju.RED SKY wrote:Vrati se sjebani![]()
Ma ja,ubij čovjeka i odi se ispovjediti.Šta ima veze.
ako se potvrdi ovo za hb i rs ostaje mogućnost za promjenu ustava bih koji ne bi počivao na ovim temeljima.Nass wrote:Ne slazem se da izjava Florence Hartmann ima ikakve veze sa pokusajem izjednacavanja krivnje, vec upravo suprotno.
A jedino sto ce na kraju mozda ostati dobrog od ovog Haga, ako se nesto uskoro tamo ne promijeni pa da barem za celnike RS i HB utvrde i potvrde UZP (i to pod palicom Bg i Zg), jeste to sto su prikupili ogromnu dokumentaciju koja ce biti dobar izvor informacija za neke buduce istoricare.
Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.hercegovac_pravi wrote:Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiHzločini počinjeni u opštini Prozor u oktobru 1992. ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat
Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..melac wrote:Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.hercegovac_pravi wrote:Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiHzločini počinjeni u opštini Prozor u oktobru 1992. ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat
Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.melac wrote:Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.hercegovac_pravi wrote:Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiHzločini počinjeni u opštini Prozor u oktobru 1992. ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat
Neće. 100% sam siguran. Čak šta više, veće su im šanse da nekolicina njih završi sa još većom kaznom nakon drugostepene presude. Slučaj Ante Gotovine nema ni najmanje sličnosti sa ovim slučajem.plain vanilla wrote:samo sto sud zna promijeniti odluku za 180 stepeni (slucaj Gotovine npr)KatarinaKosaca wrote:Tako nekako, ali za povjest, argument ili bilo što ostaju samo sudske odluke. Utoliko, ja ga poštujem kao jedinu ovozemaljsku pravdu šta god intimno mislila i pomislila.sredoje wrote:Ja sam za to da odgovaraju oni koji su pocinili, naredili i/ili planirali zlocine ali za mene je taj sud izgubio vjerodostojnost kad sam shvatio da neće goniti vrh JNA. Kadijevic, Adzic, Brovet...
Da je pravi sud onda bi se razjasnilo kako su mogli Srbi zavrsiti sa oruzjem TO a Hrvati i Bošnjaci ne?
Prica ima svoju glavu i rep, netko je na vrhu te piramide i netko je omogucio da se dese ti zlocini prepustanjem ogromne kolicine naoruzanja jednom narodu koji je usput u to doba pokazivao prilicnu dozu iracionalnosti preko svojih onovremenih predstavnika.
Da ne spominjem da je rat U Hrvatskoj vodila upravo JNA preko novosadskog, banjaluckog i kninskog korpusa, tako da su i direktno sudjelovali. Zato mislim da ovo kukanje Hartmanice je samo još jedan oblik izjednačavanja krivnje jer ona nigdje ne spominje taj vrh JNA.
Znam da sud i ostale sudionike zaboli sta ja mislim ali eto, cisto da se zna da netko razmislja i drugacije.
sta ako i ovu grupu oslobode na kraju?
Očekivati "uskrsnuće" tzv. "erceg-bosne" nakon ove presude je naravno "utemeljeno".AkHolic wrote:Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.melac wrote: Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.
hercegovac_pravi wrote:Očekivati "uskrsnuće" tzv. "erceg-bosne" nakon ove presude je naravno "utemeljeno".AkHolic wrote:Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.melac wrote: Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.
Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 4 Beta![]()
Što se tiče ovog ostalog, drugostepena i nije tako daleko, zar ne? A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete. Jedina im je šansa da se desi nekakvo čudo i karakter ovog rata bude nepotvrđen drugostepenom presudom. Mada su za takvo što šanse minimalne. Previše je tu neoborivih dokaza.
A zašto je međudržavni karakter rata toliko bitan? Pa zato što ruši komplenu koncepciju "individualne krivnje". Jer nije krakter rata "Tuđman protiv BiH" već je to rat između dvije države, baš kako presuda i kaže. A država nije idividualac....Kontaš razliku?
Ništa ne može zamijeniti vojničko osvajanje. A pravo je samo produžena ruka sile (i obrnuto, jedno drugo nadopunjuje).and wrote:ako se potvrdi ovo za hb i rs ostaje mogućnost za promjenu ustava bih koji ne bi počivao na ovim temeljima.Nass wrote:Ne slazem se da izjava Florence Hartmann ima ikakve veze sa pokusajem izjednacavanja krivnje, vec upravo suprotno.
A jedino sto ce na kraju mozda ostati dobrog od ovog Haga, ako se nesto uskoro tamo ne promijeni pa da barem za celnike RS i HB utvrde i potvrde UZP (i to pod palicom Bg i Zg), jeste to sto su prikupili ogromnu dokumentaciju koja ce biti dobar izvor informacija za neke buduce istoricare.
Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?hercegovac_pravi wrote:Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..melac wrote:Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.hercegovac_pravi wrote: Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiH
Tako do prije neki dan nismo imali presudu o udruženom zloĆinaĆkom poduhvatu u kome je učestvovalo hrvatsko vojno-političko vodstvo, a danas takvu presudu imamo. Nismo imali ni potvrdu o ratu u BiH kao međudržavnom sukobu a danas to imamo..itd..itd..
Dvije najbitnije stvari koje treba izdvojiti i staviti u kontekst bliske budućnosti:
1) postojanje-provedba UZP-a sa ciljem uklanjanja-uništavanja Bošnjaka sa zacrtanih teritorija tzv. "herceg-bosne" i progon-etničko čišćenje Hrvata sa "muslimanskih" teritorija kako ih je vidio Tuđman.
2) Potvrda međudržavnog karaktera ovog sukoba. Po samom slijedu događaja, ne treba biti "Alber Ajnštajn" da bi se zaključilo da se radi o agresiji.
Za sada više već dovoljno. Razvoj situacije ubrzo slijedi
melac wrote: Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..
http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... inal_CourtThe International Criminal Court (commonly referred to as the ICC or ICCt)[2] is a permanent tribunal to prosecute individuals for genocide, crimes against humanity, war crimes, and the crime of aggression (although jurisdiction for the crime of aggression[3] will not be awakened until 2017 at the earliest).[4][5]
U presudi ne stoji nista sto govori u prilog tezi rata između dvije države, to pise u obrazlozenju presude. I Hrvatska nece placati ratnu odstetu dok ne bude pravomocne presude za njenu agresiju na BiH, a da bi do toga doslo BiH prvo mora podicu tuzbu pred međunarodnim sudom u Hagu, pa je jos i dobiti, pa je na kraju i potvrditi u korist BiH. Ova presuda ne govori o karkteru rata u BiH, vec u obrazlozenju presude to stoji, a na osnovu obrazloženja se nemože naplatiti odšteta.hercegovac_pravi wrote:Očekivati "uskrsnuće" tzv. "erceg-bosne" nakon ove presude je naravno "utemeljeno".AkHolic wrote:Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.melac wrote: Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.
Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 4 Beta![]()
Što se tiče ovog ostalog, drugostepena i nije tako daleko, zar ne? A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete. Jedina im je šansa da se desi nekakvo čudo i karakter ovog rata bude nepotvrđen drugostepenom presudom. Mada su za takvo što šanse minimalne. Previše je tu neoborivih dokaza.
A zašto je međudržavni karakter rata toliko bitan? Pa zato što ruši komplenu koncepciju "individualne krivnje". Jer nije krakter rata "Tuđman protiv BiH" već je to rat između dvije države, baš kako presuda i kaže. A država nije idividualac....Kontaš razliku?
nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetumelac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
melac wrote: U presudi ne stoji nista sto govori u prilog tezi rata između dvije države, to pise u obrazlozenju presude. I Hrvatska nece placati ratnu odstetu dok ne bude pravomocne presude za njenu agresiju na BiH, a da bi do toga doslo BiH prvo mora podicu tuzbu pred međunarodnim sudom u Hagu, pa je jos i dobiti, pa je na kraju i potvrditi u korist BiH. Ova presuda ne govori o karkteru rata u BiH, vec u obrazlozenju presude to stoji, a na osnovu obrazloženja se nemože naplatiti odšteta.
hizo ramidovic wrote:nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetumelac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
ja necu jer nisam pretrpio nikakvu stetu sa te strane pa nemam osnova.sredoje wrote:hizo ramidovic wrote:nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetumelac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
A ti probaj...
Na osnovu cega? Moraju tuziti Hrvatsku da bi dobili odstetu, ako bi dokazali da im je HV nanio stetu.hizo ramidovic wrote:nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetumelac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.sredoje wrote:hizo ramidovic wrote:nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetumelac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
A ti probaj...
Nije rekao da je "realno" nego da "nije nemoguće" i da je potrebno dokazati direktnu vezu vojnika HV sa zločinom a ne se pozivati na UZP.dede merdzane wrote:Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.sredoje wrote:hizo ramidovic wrote: nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu
A ti probaj...
To je druga stvar da tuze republiku Hrvatsku, i da na osnovu te tuzbe, ako im prodje, dobiju ratnu odstetu. Ali hamdo je govorio da ce traziti, a to nije isto kao i da ce utuzivati za tu odstetu RHrv.dede merdzane wrote:Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.sredoje wrote:hizo ramidovic wrote: nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu
A ti probaj...
Mislim da će se jedino uzeti drastiĆno više nego od ovih. Ipak ste vi EU, ima se.sredoje wrote:Nije rekao da je "realno" nego da "nije nemoguće" i da je potrebno dokazati direktnu vezu vojnika HV sa zločinom a ne se pozivati na UZP.dede merdzane wrote: Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.
Razlika je - drastiĆna...

dede merdzane wrote:Mislim da će se jedino uzeti drastiĆno više nego od ovih. Ipak ste vi EU, ima se.sredoje wrote:Nije rekao da je "realno" nego da "nije nemoguće" i da je potrebno dokazati direktnu vezu vojnika HV sa zločinom a ne se pozivati na UZP.dede merdzane wrote: Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.
Razlika je - drastiĆna...
Pa niste preko svijeta. Za čas mi dodjemo i do hrvatskog suda.sredoje wrote: BiH sudske presude vrijede u BiH, ne i u Hrvatskoj.
dede merdzane wrote:Pa niste preko svijeta. Za čas mi dodjemo i do hrvatskog suda.sredoje wrote: BiH sudske presude vrijede u BiH, ne i u Hrvatskoj.
sredoje wrote:dede merdzane wrote:Pa niste preko svijeta. Za čas mi dodjemo i do hrvatskog suda.sredoje wrote: BiH sudske presude vrijede u BiH, ne i u Hrvatskoj.
Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?