Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post Reply
melac

#1251 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

RED SKY wrote:Vrati se sjebani :D
Ma ja,ubij čovjeka i odi se ispovjediti.Šta ima veze.
Nemoze tako, samo da znas da se ubojstvo nemoze ispovijediti za ovog zivota. Cisto za informaciju.

Sent from my HUAWEI U8815 using Tapatalk 4 Beta
and

#1252 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by and »

Nass wrote:Ne slazem se da izjava Florence Hartmann ima ikakve veze sa pokusajem izjednacavanja krivnje, vec upravo suprotno.

A jedino sto ce na kraju mozda ostati dobrog od ovog Haga, ako se nesto uskoro tamo ne promijeni pa da barem za celnike RS i HB utvrde i potvrde UZP (i to pod palicom Bg i Zg), jeste to sto su prikupili ogromnu dokumentaciju koja ce biti dobar izvor informacija za neke buduce istoricare.
ako se potvrdi ovo za hb i rs ostaje mogućnost za promjenu ustava bih koji ne bi počivao na ovim temeljima.
što se tiče haga i generalno presuda,veliku ulogu u ovom ratu je odigrala međunarodna zajednica i za njih je bitno da se oni nigdje ne spominju.ovdje,u srcu evrope se desio strašan rat gde je poginuo veliki broj civila,djece,na kraju desio se genocid i to u zaštićenoj zoni UN i oni su direktno odgovorni za to.u tužbi protiv srbije oni su odgovornog za genocid pomilovali i spomenuli ga u presudi kao nekoga ko je gledao sa strane i mogao to spriječiti,ali nije.a njihova uloga se tu ne spominje,a oni su pored toga što su gledali,mogli spriječiti,ali nisu,a bili su odgovorni za zaštićenu zonu.
po njihovim zakonima,kada je jedna članica un/a napadnuta,oni su dužni da legalnoj vladi pomognu i vojno i materijalno,a oni su uveli ebargo na naoružanje.
melac

#1253 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

hercegovac_pravi wrote:
zločini počinjeni u opštini Prozor u oktobru 1992. ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat
Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiH
Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.

hercegovac_pravi

#1254 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hercegovac_pravi »

melac wrote:
hercegovac_pravi wrote:
zločini počinjeni u opštini Prozor u oktobru 1992. ne spadaju u udruženi zločinački poduhvat
Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.

Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..
Tako do prije neki dan nismo imali presudu o udruženom zloĆinaĆkom poduhvatu u kome je učestvovalo hrvatsko vojno-političko vodstvo, a danas takvu presudu imamo. Nismo imali ni potvrdu o ratu u BiH kao međudržavnom sukobu a danas to imamo..itd..itd..
Dvije najbitnije stvari koje treba izdvojiti i staviti u kontekst bliske budućnosti:

1) postojanje-provedba UZP-a sa ciljem uklanjanja-uništavanja Bošnjaka sa zacrtanih teritorija tzv. "herceg-bosne" i progon-etničko čišćenje Hrvata sa "muslimanskih" teritorija kako ih je vidio Tuđman.
2) Potvrda međudržavnog karaktera ovog sukoba. Po samom slijedu događaja, ne treba biti "Alber Ajnštajn" da bi se zaključilo da se radi o agresiji.
Za sada više već dovoljno. Razvoj situacije ubrzo slijedi
AkHolic

#1255 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by AkHolic »

melac wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.
hercegovac_pravi

#1256 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

plain vanilla wrote:
KatarinaKosaca wrote:
sredoje wrote:Ja sam za to da odgovaraju oni koji su pocinili, naredili i/ili planirali zlocine ali za mene je taj sud izgubio vjerodostojnost kad sam shvatio da neće goniti vrh JNA. Kadijevic, Adzic, Brovet...

Da je pravi sud onda bi se razjasnilo kako su mogli Srbi zavrsiti sa oruzjem TO a Hrvati i Bošnjaci ne?

Prica ima svoju glavu i rep, netko je na vrhu te piramide i netko je omogucio da se dese ti zlocini prepustanjem ogromne kolicine naoruzanja jednom narodu koji je usput u to doba pokazivao prilicnu dozu iracionalnosti preko svojih onovremenih predstavnika.

Da ne spominjem da je rat U Hrvatskoj vodila upravo JNA preko novosadskog, banjaluckog i kninskog korpusa, tako da su i direktno sudjelovali. Zato mislim da ovo kukanje Hartmanice je samo još jedan oblik izjednačavanja krivnje jer ona nigdje ne spominje taj vrh JNA.

Znam da sud i ostale sudionike zaboli sta ja mislim ali eto, cisto da se zna da netko razmislja i drugacije.
Tako nekako, ali za povjest, argument ili bilo što ostaju samo sudske odluke. Utoliko, ja ga poštujem kao jedinu ovozemaljsku pravdu šta god intimno mislila i pomislila.
samo sto sud zna promijeniti odluku za 180 stepeni (slucaj Gotovine npr)

sta ako i ovu grupu oslobode na kraju?
Neće. 100% sam siguran. Čak šta više, veće su im šanse da nekolicina njih završi sa još većom kaznom nakon drugostepene presude. Slučaj Ante Gotovine nema ni najmanje sličnosti sa ovim slučajem.
hercegovac_pravi

#1257 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

AkHolic wrote:
melac wrote: Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.

Ne samo što nema nego se pitanjem rata u BiH tj.agresije ne bavi ni jedna međunarodna sudska institucija.Što je imao reći Svijet je već rekao.Haški sud sudi konkretnim pojedincima i kad jesu i kad nisu bili udruženi u ostvarenju zločinačkih ciljeva.Očekivati od tih presuda pluseve ili čak preokret u čisto političkim natezanjima oko budućnosti BiH,njezinog ustroja ili ustroja Federacije,posve je neutemeljeno.
Očekivati "uskrsnuće" tzv. "erceg-bosne" nakon ove presude je naravno "utemeljeno". :P

Što se tiče ovog ostalog, drugostepena i nije tako daleko, zar ne? A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete. Jedina im je šansa da se desi nekakvo čudo i karakter ovog rata bude nepotvrđen drugostepenom presudom. Mada su za takvo što šanse minimalne. Previše je tu neoborivih dokaza.
A zašto je međudržavni karakter rata toliko bitan? Pa zato što ruši komplenu koncepciju "individualne krivnje". Jer nije krakter rata "Tuđman protiv BiH" već je to rat između dvije države, baš kako presuda i kaže. A država nije idividualac....Kontaš razliku?
sredoje

#1258 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

hercegovac_pravi wrote:
AkHolic wrote:
melac wrote: Koje agresije, jos nema nijedne presude za agresiju na BiH? Ni prvostupanjske ni drugostupanjske.

Očekivati "uskrsnuće" tzv. "erceg-bosne" nakon ove presude je naravno "utemeljeno". :P

Što se tiče ovog ostalog, drugostepena i nije tako daleko, zar ne? A ja ti tvrdim sa 100 %-tnom sigurnošću da će Hrvatska biti bukvalno "oderana" plaćajući razne vidove ratne odštete. Jedina im je šansa da se desi nekakvo čudo i karakter ovog rata bude nepotvrđen drugostepenom presudom. Mada su za takvo što šanse minimalne. Previše je tu neoborivih dokaza.
A zašto je međudržavni karakter rata toliko bitan? Pa zato što ruši komplenu koncepciju "individualne krivnje". Jer nije krakter rata "Tuđman protiv BiH" već je to rat između dvije države, baš kako presuda i kaže. A država nije idividualac....Kontaš razliku?

Nema ti to veze. I rat u Iraku je (više) država protiv države tj. međunarodni sukob.
sredoje

#1259 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

and wrote:
Nass wrote:Ne slazem se da izjava Florence Hartmann ima ikakve veze sa pokusajem izjednacavanja krivnje, vec upravo suprotno.

A jedino sto ce na kraju mozda ostati dobrog od ovog Haga, ako se nesto uskoro tamo ne promijeni pa da barem za celnike RS i HB utvrde i potvrde UZP (i to pod palicom Bg i Zg), jeste to sto su prikupili ogromnu dokumentaciju koja ce biti dobar izvor informacija za neke buduce istoricare.
ako se potvrdi ovo za hb i rs ostaje mogućnost za promjenu ustava bih koji ne bi počivao na ovim temeljima.
Ništa ne može zamijeniti vojničko osvajanje. A pravo je samo produžena ruka sile (i obrnuto, jedno drugo nadopunjuje).
melac

#1260 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

hercegovac_pravi wrote:
melac wrote:
hercegovac_pravi wrote: Veoma bitan datum zbog utvrđivanja istorijskog konteksta agresije na BiH

Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..
Tako do prije neki dan nismo imali presudu o udruženom zloĆinaĆkom poduhvatu u kome je učestvovalo hrvatsko vojno-političko vodstvo, a danas takvu presudu imamo. Nismo imali ni potvrdu o ratu u BiH kao međudržavnom sukobu a danas to imamo..itd..itd..
Dvije najbitnije stvari koje treba izdvojiti i staviti u kontekst bliske budućnosti:

1) postojanje-provedba UZP-a sa ciljem uklanjanja-uništavanja Bošnjaka sa zacrtanih teritorija tzv. "herceg-bosne" i progon-etničko čišćenje Hrvata sa "muslimanskih" teritorija kako ih je vidio Tuđman.
2) Potvrda međudržavnog karaktera ovog sukoba. Po samom slijedu događaja, ne treba biti "Alber Ajnštajn" da bi se zaključilo da se radi o agresiji.
Za sada više već dovoljno. Razvoj situacije ubrzo slijedi
Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?

sredoje

#1261 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

melac wrote: Ako nečeg nema sada, to ni u kome slučaju ne znači da neće biti sutra..

Piši kući propalo. Djela agresije (opisi) su dogovorena tek 2010 godine, nadležnim je proglašen sud u Rimu a za djela agresije će početi suditi (ako) tek od 2017. godine.

Ne možeš tužiti retroaktivno tj. za djelo koje je nastupilo prije nego što je usuglašen njegov opis i određena sudska nadležnost. Isto tako Njemačka nikad nije suđena za genocid jer je genocid usuglašen tek od 1951.
The International Criminal Court (commonly referred to as the ICC or ICCt)[2] is a permanent tribunal to prosecute individuals for genocide, crimes against humanity, war crimes, and the crime of aggression (although jurisdiction for the crime of aggression[3] will not be awakened until 2017 at the earliest).[4][5]
http://en.wikipedia.org/wiki/Internatio ... inal_Court

Pored toga za odštetu pojedincima je potrebna direktna povezanost tj. da ti je vojnik HV-a zapalio kuću ili ubio nekoga a za odštetu pojedincu se ne možeš pozivati na UZP. Tj. možeš, ali do sad nije zabilježen niti jedan slučaj da je presuđeno tako.
melac

#1262 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

hercegovac_pravi wrote:
AkHolic wrote:

U presudi ne stoji nista sto govori u prilog tezi rata između dvije države, to pise u obrazlozenju presude. I Hrvatska nece placati ratnu odstetu dok ne bude pravomocne presude za njenu agresiju na BiH, a da bi do toga doslo BiH prvo mora podicu tuzbu pred međunarodnim sudom u Hagu, pa je jos i dobiti, pa je na kraju i potvrditi u korist BiH. Ova presuda ne govori o karkteru rata u BiH, vec u obrazlozenju presude to stoji, a na osnovu obrazloženja se nemože naplatiti odšteta.

hizo ramidovic

#1263 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hizo ramidovic »

melac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu
sredoje

#1264 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

melac wrote: U presudi ne stoji nista sto govori u prilog tezi rata između dvije države, to pise u obrazlozenju presude. I Hrvatska nece placati ratnu odstetu dok ne bude pravomocne presude za njenu agresiju na BiH, a da bi do toga doslo BiH prvo mora podicu tuzbu pred međunarodnim sudom u Hagu, pa je jos i dobiti, pa je na kraju i potvrditi u korist BiH. Ova presuda ne govori o karkteru rata u BiH, vec u obrazlozenju presude to stoji, a na osnovu obrazloženja se nemože naplatiti odšteta.

Sud u Hagu nije nadlezan za djela agresije. BiH i Hrvatska su tom sudu tuzili Srbiju za genocid.
sredoje

#1265 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

hizo ramidovic wrote:
melac wrote: Prosto sumnjam da ce se tvoje zelje obistinit. Znalo se i prije da je sluzbena HV ratovala u BiH, ne znam sto ce obrazlozenje presude za krivicu ovih 6 pojedinaca na to planu promijeniti. Ako BiH nije do sada tuzila HR za agresiju, zasto bi sada?
nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu

A ti probaj...
hizo ramidovic

#1266 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by hizo ramidovic »

sredoje wrote:
hizo ramidovic wrote:

A ti probaj...
ja necu jer nisam pretrpio nikakvu stetu sa te strane pa nemam osnova.
onaj ko jeste (a ima ih dosta) sigurno ce se udruziti i raspitati kod pravnika po tom pitanju i vidjeti kakve su im sanse
melac

#1267 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

hizo ramidovic wrote:
Na osnovu cega? Moraju tuziti Hrvatsku da bi dobili odstetu, ako bi dokazali da im je HV nanio stetu.

dede merdzane

#1268 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by dede merdzane »

sredoje wrote:
hizo ramidovic wrote:

A ti probaj...
Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.
sredoje

#1269 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

dede merdzane wrote:
sredoje wrote:
hizo ramidovic wrote: nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu

A ti probaj...
Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.
Nije rekao da je "realno" nego da "nije nemoguće" i da je potrebno dokazati direktnu vezu vojnika HV sa zločinom a ne se pozivati na UZP.

Razlika je - drastiĆna...
melac

#1270 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by melac »

dede merdzane wrote:
sredoje wrote:
hizo ramidovic wrote: nece drzava bih ni tuziti drzavu 'rvacku, nego ce pojedinci traziti ratnu odstetu

A ti probaj...
To je druga stvar da tuze republiku Hrvatsku, i da na osnovu te tuzbe, ako im prodje, dobiju ratnu odstetu. Ali hamdo je govorio da ce traziti, a to nije isto kao i da ce utuzivati za tu odstetu RHrv.

dede merdzane

#1271 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by dede merdzane »

sredoje wrote:
dede merdzane wrote: Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.
Nije rekao da je "realno" nego da "nije nemoguće" i da je potrebno dokazati direktnu vezu vojnika HV sa zločinom a ne se pozivati na UZP.

Mislim da će se jedino uzeti drastiĆno više nego od ovih. Ipak ste vi EU, ima se.

Image
sredoje

#1272 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

dede merdzane wrote:
sredoje wrote:
dede merdzane wrote: Kad Nobilo kaze da je to realno, onda je vjerovatno realno. Proci ce jedna manja tuzba i onda ce krenuti navala.

Mislim da će se jedino uzeti drastiĆno više nego od ovih. Ipak ste vi EU, ima se.

Image

BiH sudske presude vrijede u BiH, ne i u Hrvatskoj.
dede merdzane

#1273 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by dede merdzane »

sredoje wrote: BiH sudske presude vrijede u BiH, ne i u Hrvatskoj.
Pa niste preko svijeta. Za čas mi dodjemo i do hrvatskog suda.
sredoje

#1274 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

dede merdzane wrote:

Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?
sredoje

#1275 Re: Haag: 29. svibnja presuda šestorici čelnika Herceg-Bosne

Post by sredoje »

sredoje wrote:
dede merdzane wrote:

Samo ne znam koji su to i koliko ih je kojima je hrvatski vojnik srušio kuću ili učinio nešto?

Na bošnjačkoj strani... na srpskoj ih ima još od Lipanjskih zora, Popova polja, Livanjske bojišnice i završnih operacija.
Post Reply