Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Corto Maltese

#1251 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

_thedude wrote:Za Corto Maltese

Sta kazu naucnici da su alge prve nastale u vodi, upravu?
Hoces li se sloziti sa tim da smo svi nastali od vode?

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

(Kuran, 21:30)
Knjiga se knjigom izbija:
Image
_thedude

#1252 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _thedude »

Corto Maltese wrote:
_thedude wrote:Za Corto Maltese

Sta kazu naucnici da su alge prve nastale u vodi, upravu?
Hoces li se sloziti sa tim da smo svi nastali od vode?

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? I zar neće vjerovati?

(Kuran, 21:30)
Knjiga se knjigom izbija:
Image
Ovo nije razgovor da je tebe okrenem da vjerujes.
O da ova tvoja knjiga ne mozde da razbije knjigu u koju ja vjerujem. To moram kazati.

Samo za tebe, uzivaj...
https://www.youtube.com/watch?v=FiZqn6fV-4Y
5 0 5

#1253 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

kako se ovdje ljudi ponose cinjenicom da ne znaju stvari koje djeca uce u sedmom razredu osnovne skole.
Edouard

#1254 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

lua wrote:
505sCrtom wrote:
lua wrote: Skraćena Sokratova rečenica, iza koje se krije Sokratov metod: "Otkrivanje prividnog znanja, preko svjesnog neznanja, pa do mudrosti u znanju dobrog".

I šta si nam sad pametno rekao time, osim da pojma nemaš o Sokratu izuzev ovog citatića? :D
a ni taj citat ne razumije. :lol:
Razumije bolan.
Gdje veličanstveni filozof poput Eduarda da ne razumije prostoće koje izgovara neki tamo mrtvi Sokrat? :izet:
Kao što ranije napisah, drugari, ovo su preteške teme za vas; nauka, filozofija, logika, zdravorazumsko poimanje, duhovnost...
Radije prošećite malo do Bašće u na PDF-u "Priroda i zdravlje" ili "Kućni ljubimci".
To su vam lakše teme, tu ćete se relaksirati, jer bojim se da opet netko ne pukne pa da bude problema.
5 0 5

#1255 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Edouard wrote: Radije prošećite malo do Bašće u na PDF-u "Priroda i zdravlje" ili "Kućni ljubimci".
To su vam lakše teme, tu ćete se relaksirati, jer bojim se da opet netko ne pukne pa da bude problema.
a kako bi ti to znao, kada si 73,5% postova napisao na temi "Ateizam" a ostalih 26,5% na temi "Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?"
apsidejzi

#1256 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by apsidejzi »

Corto Maltese wrote: Knjigu u ruke:

Image
Nego, i Muhammed je imao fiziku u osnovnoj skoli i citao Mehaniku fluida?
5 0 5

#1257 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

apsidejzi wrote: Nego, i Muhammed je imao fiziku u osnovnoj skoli i citao Mehaniku fluida?
presisali smo tu temu jarane. vrati se na ateizam pa procitaj ponovo sto ti nije jasno.
Corto Maltese

#1258 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

apsidejzi wrote:

Image
Svakome ko je pročitao i Kuran i Mehaniku Fluida, to pitanje je suvišno. Sasvim je jasno da Muhamed ovu drugu knjigu očima nije vidio.
Edouard

#1259 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Corto Maltese wrote:
apsidejzi wrote:

Image
Svakome ko je pročitao i Kuran i Mehaniku Fluida, to pitanje je suvišno. Sasvim je jasno da Muhamed ovu drugu knjigu očima nije vidio.
Kratki, čini se da ti nisu nepoznate ni prirodne nauke.
Pa ako može jedno malo pitance iz matematike, naravno, ako hoćeš i ako znaš. Mogu se pridružiti i drugi drugari.
Koliki je prirodni logaritam iz minus 1, to jest:
Ln (-1) = ?
_thedude

#1260 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _thedude »

Corto Maltese wrote:
apsidejzi wrote:

Image
Mogu li te zamoliti da ne razgovaramo ovako. Ateist si. Znam ponosis se sa tim.
Molit cu,ili ide prijava administraciji.

Pogledah li ti kada kakav film ono pilot u avionu, sto vise leti prema nebu sve teze disati.
Razmisli o ovome. Nauka... Ha...Ha.Ha.. Mladicu prsa si stisnuo ne zelis da se otvoris.

"Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. "

(Kuran, 6:125)
Corto Maltese

#1261 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Corto Maltese »

_thedude wrote:
Corto Maltese wrote:
apsidejzi wrote:
Mogu li te zamoliti da ne razgovaramo ovako. Ateist si. Znam ponosis se sa tim.
Molit cu,ili ide prijava administraciji.

Pogledah li ti kada kakav film ono pilot u avionu, sto vise leti prema nebu sve teze disati.
Razmisli o ovome. Nauka... Ha...Ha.Ha.. Mladicu prsa si stisnuo ne zelis da se otvoris.

"Onome koga Allah želi uputiti – On srce njegovo prema islamu raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti – On srce njegovo stegne i umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrške ostavi. "

(Kuran, 6:125)
Poslje kraćeg razmišljanja, zaključio sam da prigodan odgovor na postavljeno pitanje:
"Nego, i Muhammed je imao fiziku u osnovnoj skoli i citao Mehaniku fluida?",
i dalje glasi:
"Svakome ko je pročitao i Kuran i Mehaniku Fluida, to pitanje je suvišno. Sasvim je jasno da Muhamed ovu drugu knjigu očima nije vidio."
_thedude

#1262 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _thedude »

Corto Maltese wrote:
Nego, i Muhammed je imao fiziku u osnovnoj skoli i citao Mehaniku fluida?.
Corto Maltese wrote: Svakome ko je pročitao i Kuran i Mehaniku Fluida, to pitanje je suvišno. Sasvim je jasno da Muhamed ovu drugu knjigu očima nije vidio.
Corto Maltese wrote: Poslje kraćeg razmišljanja, zaključio sam da prigodan odgovor na postavljeno pitanje:
"Nego, i Muhammed je imao fiziku u osnovnoj skoli i citao Mehaniku fluida?",
i dalje glasi:
"Svakome ko je pročitao i Kuran i Mehaniku Fluida, to pitanje je suvišno. Sasvim je jasno da Muhamed ovu drugu knjigu očima nije vidio."
Skontao sam ja tebe odmah.
Poslao sam ti video da pogledas, ni pogledao nisi.
Opet: https://www.youtube.com/watch?v=FiZqn6fV-4Y

Obrati paznju na intro, govori kako imaju najmoderniju opremu mikroskopi samo takvih mogucnosti.
Na istom ste !!!

Hoces ovo razumjeti:
Image

U jednom dijelu videa dolazi tip do pauka, a ova zivotinja je fascinatna.
Ne prevodim rijec po rijec, i nema navodnika.

Paukova nit svi znamo kako je tanka, i tako ide on sa pricom o svom mikroskopu.....
Prikaz je gdje se vidi savrsenstvo stvaranja, velicina stvaranja, ljepota stvaranja, ljepota zivljenja.

Jedna niti ispletena u veliki broj tanjih video na 5:07. Vidi cuda i ove se dijele dalje na broj koji ni on sam nije mogao izbrojiti. Tip dalje kad dodje do dijela gle cuda medju ovim spletom virus.

Gledaj video i divi se filozofima, naucnicima sto imaju dobar mikroskop.

Nemoj ti meni smatrati nekim protivnikom nauke.
Sam je volim mozda vise od tebe.
¤ jelena ¤

#1263 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by ¤ jelena ¤ »

^^
Legendo, a ljepota pažljivog čitanja rasprave čije učesnike citiraš?
Bodkin

#1264 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

jel to neko hoce da kaze da knjiga sara 2000 godina objasnjava stvari koje su spoznate stotinama godina kasnije? i to kroz alegorije?
Towelie

#1265 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Bodkin wrote:jel to neko hoce da kaze da knjiga sara 2000 godina objasnjava stvari koje su spoznate stotinama godina kasnije? i to kroz alegorije?
Kakva je alegorija stvaranje iz nicega (Onaj koji sve iz ničega stvara, koji će zatim to ponovo učiniti..(En-Neml, 64)) i sirenje svemira (Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47)), na primer? Zar se radi o jasnim cinjenicama?
nemezis

#1266 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Bodkin wrote:jel to neko hoce da kaze da knjiga sara 2000 godina objasnjava stvari koje su spoznate stotinama godina kasnije? i to kroz alegorije?
Kakva je alegorija stvaranje iz nicega (Onaj koji sve iz ničega stvara, koji će zatim to ponovo učiniti..(En-Neml, 64)) i sirenje svemira (Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi ga, uistinu, širimo. (51:47)), na primer? Zar se radi o jasnim cinjenicama?
Ah, taj arapski, da li je širenje ili prostiranje ili nešto treće, ko će ga znati.
hrastov žižak

#1267 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

da li je nebo možda i svemir, ko to može znati :lol:
Towelie

#1268 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:da li je nebo možda i svemir, ko to može znati :lol:
Mozda i jeste
Arapsku riječ “sema” spomenutu u ajetu preveli smo kao ”svemir”, ”nebo”. Ova riječ dolazi u značenju svemira, a i u značenju krova zemlje.
To je lepota arapskog jezika, viseznacnost.
hrastov žižak

#1269 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

To posjeduje svaki jezik :-) Nebo, svemir, sve je to isti kurac :lol:
Towelie

#1270 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

hrastov žižak wrote:To posjeduje svaki jezik :-) Nebo, svemir, sve je to isti kurac :lol:
Mozda za tebe. Inace nije. Ajet je jasan. Pitam se koju knjigu je Muhammed morao da ima da bi znao da se svemir siri?
hrastov žižak

#1271 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by hrastov žižak »

Towelie wrote:
hrastov žižak wrote:To posjeduje svaki jezik :-) Nebo, svemir, sve je to isti kurac :lol:
Mozda za tebe. Inace nije. Ajet je jasan. Pitam se koju knjigu je Muhammed morao da ima da bi znao da se svemir siri?
Šta za mene?
Ajet može bit jasan, a zasnovan na višeznačnosti? Razumiješ li paradoks svojih tvrdnji? Čuo negdje floskulu o "ljepoti arapskog jezika", o njegovoj "višeznačnosti" i sad bi mene podučavao lingvistici :lol:
Towelie

#1272 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Necu te ja poducavati bilo cemu. Ima skola za to. Ljudi naplacuju davanje casova.
Nije to ni bitno.
Prezentira vam se ajet. Iznese se naucna tvrdnja koja nije Muhammedu nikako mogla biti poznata u to vreme. I sta vi radite? Umesto da razmislite o ajetu, bavite se trivijalnostima.
Pa posle nema dokaza. Ima, samo ih treba videti.
nemezis

#1273 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nemezis »

Towelie wrote:Necu te ja poducavati bilo cemu. Ima skola za to. Ljudi naplacuju davanje casova.
Nije to ni bitno.
Prezentira vam se ajet. Iznese se naucna tvrdnja koja nije Muhammedu nikako mogla biti poznata u to vreme. I sta vi radite? Umesto da razmislite o ajetu, bavite se trivijalnostima.
Kako trivijalnosti? Velika je razlika izmedju "širiti" i "prostirati". I kako ovo savršenstvo uklapaš sa greškama koje se tu nalaze?
Towelie

#1274 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Gde si uopste nasao "prostirati"?
Bodkin

#1275 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Bodkin »

Towelie wrote:Necu te ja poducavati bilo cemu. Ima skola za to. Ljudi naplacuju davanje casova.
Nije to ni bitno.
salis se? koja je to naucna tvrdnja? nebo, a samim tim i svemir se siri. ili prostire. jer nebo je uvijek i svemir. a moze i oboje jer je to viseznacnost. upravo to sam mislio kad sam rekao da su napisane tako da sve moze. da je trebalo prostranstvo i to bi se dalo prevesti. cuj naucna tvrdnja. ista kao ona da ima zid koji razdvaja ona dva mora? ili je to sad preneseno znacenje jer zida u stvari nema?
Locked