Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

ultima_palabra

#126 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ultima_palabra »

El_comadante wrote:
Eborg wrote:Liga od 10 klubova bi bila najidealnija no ne vjerujem da su spremni na takav rez, prije da će biti 12 klubova.
pa dobro netreba odmah skraćivati pa pola lige da ispadne, treba polagano prvo na 14 pa onda na 12 pa na 10 a i ja mislim da je 10 optimalna.
Da... s tim da bi kad se dođe na 12 trebalo izvršiti neku evaluaciju da se vidi da li je to optimalno, ili bi trebalo smanjiti na 10.
Richard Wagner

#127 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Richard Wagner »

a kad bi se to trebalo skraćivati?
cyprus

#128 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

Obuca9 wrote:
cyprus wrote:Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, tj. zbog kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
Haj' mi Boga ti samo objasni ove dvije teze, jer fakat ne mogu da skontam šta je pisac htio reći.

Sada imaš ligu koja ima 16 klubova, četiri kluba idu u Evropi, dva ispadaju i ostaje 10 mjesta koja "nigdje ne vode".
Liga sa 10 klubova, imala bi četiri mjesta koja vode u Evropu, dva koja bi ispadala i samo 4 mjesta koja "nigdje ne vode".

Kako i kojom logikom si došao do zaključka da bi u ovoj drugoj ligi bilo više rezultatski nebitnih utakmica? Pa evo, sad u ovom trenutku, pored ekipa koje su u samom vrhu, te ekipa koje su na samom dnu, imaš recimo Zvijezdu, Čelik i Velež koji su u sredini i koji se ne bore apsolutno ni za šta. Niti mogu ispasti, niti mogu među prve četiri niti išta. Dakle već sad imaš tri ekipe koje se ne bore ni za šta, a do kraja je preko 10 kola. Kako se sezona bliži kraju, tako i broj takvih ekipa raste. Pa zato u zadnjih pet kola prošle sezone bodove u Tuzli, Travniku, Trebinju, Prijedoru, Lukavici i sličnim gostovanjima nije uzimao samo onaj kome nisu ni trebali.

A da i ne govorim o tome kakva je uređenost drugih zemalja. Pa tito te jebo, jedna Njemačka, pojam uređenosti i discipline, ima duplo više registrovanih fudbalera nego mi stanovnika (sa cijelom dijasporom), a liga im ima samo DVA, hej bolan, SAMO DVA kluba više.

Švabe sa osam miliona fudbalera imaju 18 klubova u Ligi, a BiH sa tri miliona stanovnika ima Ligu sa 16 klubova. Totalna glupost.
Čuj kojom logikom... Pa po pravilu sve kraće lige imaju veću bodovnu razliku između klubova, nego što je to slučaj sa većim ligama... Evo ti par primjera:

Prosječna razlika između dva na tabeli susjedna kluba u nekim manjim ligama je sljedeća (za prošlu sezonu):
- Austrija 6,2
- Škotska 6,5 (bez play offa, koji ne znam ni zašto se igra :-) )
- Švicarska 4,7

Ovaj prosjek za prošlu sezonu naše lige je: 2,7

Veće lige imaju sljedeće brojke:
- Engleska 2,5
- Španija 2,8
- Njemačka 2,5 ... itd.

Dakle, nasumičnim odabirom liga (koje su mi prve pale napamet) i jednostavnom računskom operacijom dođoh do egzaktnih pokazatelja... koji nedvosmisleno kažu da su veće lige rezultatski dosta interesantnije jer je značajno manja bodovna razlika između njihovih klubova... Naravno omanji izuzetak se zna desit, ali u globalu to ne znači ništa... U ligama koje imaju 10-tak klubova već se na polusezoni otprilike zna i konačna pozicija svakog kluba, uz mogućnost greške od jednog ili dva mjesta... Značajnih skokova i padova u ovakvim ligama gotovo pa i nema... Naravno, tu mislim na lige u kojima se igra trokružno ili četverokružno... Postoji i primjer dvokružnog igranja takve kraće lige, npr. na Islandu, čije prvenstvo traje samo 22 kola... To je ipak dosta neizvjesnije prvenstvo od navedenih... Ali to je premalo utakmica...

U našoj sadašnjoj ligi zaista imaš 10 mjesta koja nigdje ne vode... ali zato sve do finiša sezone gotovo da nemaš kluba koji ili ne strahuje za opstanak ili nema šansu za Evropu... A npr. u ligi 10 pola klubova drugu polusezonu igra nako bezveze, čisto rekreativno... pogotovo ako se neki klub fino zakuco na fenjer... Kažem ne mora uvijek biti tako, ali obično je tako...

Dalje, navodiš mi primjer Njemačke i BiH i kako to švabe imaju samo 2 kluba više u ligi? Imamo i mi nekih 5-6 puta više stanovnika od Kipra, pa isto samo 2 kluba više... A kad bi ganjali recipročnost sa Njemcima, ne bi imali ni 2 kluba :oops:
El_comadante

#129 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

Arteta wrote:
El_comadante wrote:
Eborg wrote:Liga od 10 klubova bi bila najidealnija no ne vjerujem da su spremni na takav rez, prije da će biti 12 klubova.
pa dobro netreba odmah skraćivati pa pola lige da ispadne, treba polagano prvo na 14 pa onda na 12 pa na 10 a i ja mislim da je 10 optimalna.
Treba nastavljati niz,pa skracivati na 8,onda na 6,pa na 4,pa na dvije.
Dok nam liga ne ostane bez klubova :lol:
pa prijatelju ako ovi naši nepočnu ispunjavati uslove koje je UEFA postavila Uefa če nam sve klubove poizbacivati. nora če kad tad početi popravljati stadion jer ako nastave ovako nečemo moći kvalifikacija za LP i EL igrati u Bosni nikako.
El_comadante

#130 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

ultima_palabra wrote:
El_comadante wrote:
Da... s tim da bi kad se dođe na 12 trebalo izvršiti neku evaluaciju da se vidi da li je to optimalno, ili bi trebalo smanjiti na 10.
slažem se. nek se odigra nekoliko sezona sa 12 pa da vidimo kakvo je stanje i onda eventulano smanjiti na 10.
Obuca9

#131 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Obuca9 »

cyprus wrote:
Obuca9 wrote:
cyprus wrote:Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, tj. zbog kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
Haj' mi Boga ti samo objasni ove dvije teze, jer fakat ne mogu da skontam šta je pisac htio reći.

Sada imaš ligu koja ima 16 klubova, četiri kluba idu u Evropi, dva ispadaju i ostaje 10 mjesta koja "nigdje ne vode".
Liga sa 10 klubova, imala bi četiri mjesta koja vode u Evropu, dva koja bi ispadala i samo 4 mjesta koja "nigdje ne vode".

Kako i kojom logikom si došao do zaključka da bi u ovoj drugoj ligi bilo više rezultatski nebitnih utakmica? Pa evo, sad u ovom trenutku, pored ekipa koje su u samom vrhu, te ekipa koje su na samom dnu, imaš recimo Zvijezdu, Čelik i Velež koji su u sredini i koji se ne bore apsolutno ni za šta. Niti mogu ispasti, niti mogu među prve četiri niti išta. Dakle već sad imaš tri ekipe koje se ne bore ni za šta, a do kraja je preko 10 kola. Kako se sezona bliži kraju, tako i broj takvih ekipa raste. Pa zato u zadnjih pet kola prošle sezone bodove u Tuzli, Travniku, Trebinju, Prijedoru, Lukavici i sličnim gostovanjima nije uzimao samo onaj kome nisu ni trebali.

A da i ne govorim o tome kakva je uređenost drugih zemalja. Pa tito te jebo, jedna Njemačka, pojam uređenosti i discipline, ima duplo više registrovanih fudbalera nego mi stanovnika (sa cijelom dijasporom), a liga im ima samo DVA, hej bolan, SAMO DVA kluba više.

Švabe sa osam miliona fudbalera imaju 18 klubova u Ligi, a BiH sa tri miliona stanovnika ima Ligu sa 16 klubova. Totalna glupost.
Čuj kojom logikom... Pa po pravilu sve kraće lige imaju veću bodovnu razliku između klubova, nego što je to slučaj sa većim ligama... Evo ti par primjera:

Prosječna razlika između dva na tabeli susjedna kluba u nekim manjim ligama je sljedeća (za prošlu sezonu):
- Austrija 6,2
- Švicarska 4,7

- Engleska 2,5
- Španija 2,8
- Njemačka 2,5 ... itd.

Dakle, nasumičnim odabirom liga (koje su mi prve pale napamet) i jednostavnom računskom operacijom dođoh do egzaktnih pokazatelja... koji nedvosmisleno kažu da su veće lige rezultatski dosta interesantnije jer je značajno manja bodovna razlika između njihovih klubova... Naravno omanji izuzetak se zna desit, ali u globalu to ne znači ništa... U ligama koje imaju 10-tak klubova već se na polusezoni otprilike zna i konačna pozicija svakog kluba, uz mogućnost greške od jednog ili dva mjesta... Značajnih skokova i padova u ovakvim ligama gotovo pa i nema... Naravno, tu mislim na lige u kojima se igra trokružno ili četverokružno... Postoji i primjer dvokružnog igranja takve kraće lige, npr. na Islandu, čije prvenstvo traje samo 22 kola... To je ipak dosta neizvjesnije prvenstvo od navedenih... Ali to je premalo utakmica...

U našoj sadašnjoj ligi zaista imaš 10 mjesta koja nigdje ne vode... ali zato sve do finiša sezone gotovo da nemaš kluba koji ili ne strahuje za opstanak ili nema šansu za Evropu... A npr. u ligi 10 pola klubova drugu polusezonu igra nako bezveze, čisto rekreativno... pogotovo ako se neki klub fino zakuco na fenjer... Kažem ne mora uvijek biti tako, ali obično je tako...

Dalje, navodiš mi primjer Njemačke i BiH i kako to švabe imaju samo 2 kluba više u ligi? Imamo i mi nekih 5-6 puta više stanovnika od Kipra, pa isto samo 2 kluba više... A kad bi ganjali recipročnost sa Njemcima, ne bi imali ni 2 kluba :oops:
http://en.wikipedia.org/wiki/2011%E2%80 ... ague_table

Zamisli sad ovu tabelu (trenutna tabela austrijske bundeslige), samo da umjesto jednog, ispadaju dva tima.

Dakle imaš slijedeću situaciju:
1. Red Bull 46
-----------------------
2. Rapid 45
3. Ried 41
4. Austria 41
------------------------
5. Wecker 39
6. Sturm 38
7. Admira 38
8. Mattesburg 32
-----------------------
9. Wiener 30
10. Kapfenberger 18

Dakle, prvi ide u LP, tri ekipe u EL, a dvije ispadaju. I haj ti sad meni reci koja se to ekipa ovdje ne bori ni za šta?

Škotska liga nije adekvatna za poređenje, jer tamo je 12, a ne 10 klubova, a uz to tamo može biti i 50 klubova u Ligi, to će zauvijek ostati Celtic - Rangers liga.

Švajcarci se isto ne mogu porediti, jer su ove godine imali one afere, jednu ekipu već izbacili iz Lige, drugoj oduzeta kamara poena, pa je zbog toga liga ispala nezanimljiva, ali se može recimo pogledati njihova prošlogodišnja tabela:

http://en.wikipedia.org/wiki/2010%E2%80 ... ague_table

1. Basel 73
2. Zurich 72
3. YB 57
4. Sion 54
5. Thun 49
-----------------------
6. Luzern 48
7. Grasshopper 41
8. Neuchtal Xamax 32
------------------------
9. Bellinzona 32
10. St. Gallen 31

Dakle na ovoj tabeli se može vidjeti da se u zadnja dva-tri kola jedino Grasshopper nije imao za šta boriti, svi ostali su imali šanse ili da idu u Evropu ili da ispadnu u drugu ligu (predzadnji u Švajcarskoj ide u plej-of sa drugoplasiranim iz Druge lige, po meni odlična ideja).

Dalje, ne kažem ja da trebamo ganjati reciprocitet sa Švabama, nisi shvatio poentu. Normalno da nema smisla ganjati reciprocitet, ali hoću da kažem da trebamo gledati da u skladu sa brojem stanovnika koje imamo, trebamo da se poredimo sa zemljama koje su u našem nivou i da "prepisujemo" od njih. A Austrija i Švajcarska su upravo idealni priprimjeri kako treba izgledati Liga jedne zemlje sa manje od 10 miliona stanovnika.
palermo

#132 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

ultima_palabra wrote:
El_comadante wrote:
Čuj 10. Već zamišljam kako bi to išlo, hej brata s kim sutra igramo, sa Željom ho'š na utakmicu, pa jebo ga miš zar nismo prošle hefte igrali sa njim, ma jok sefio si se, prije dvije hefte smo sa njim igralli.....i tako to :D .

ovo poređenje austrijanaca i švajcaraca sa nama, ma fudbal je ovdje važnija stvar nego u Austriji i Švajcarskoj, smanjiti ligu na 14 klubova, i onda vidjeti neki play offiić (iako mrzim play offiće) i to je to.

P.S de bolan Ultima promijeni taj avatar, dosta je bilo protesta, ne mogu te ovako poznati
paravan

#133 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by paravan »

cyprus wrote:

- Austrija 6,2
- Švicarska 4,7

- Engleska 2,5
- Španija 2,8
- Njemačka 2,5 ... itd.

je li ovo argument :lol:
cyprus

#134 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

paravan wrote:je li ovo argument :lol:
Nije, nego to između :roll: :
cyprus wrote:U našoj sadašnjoj ligi zaista imaš 10 mjesta koja nigdje ne vode... ali zato sve do finiša sezone gotovo da nemaš kluba koji ili ne strahuje za opstanak ili nema šansu za Evropu... A npr. u ligi 10 pola klubova drugu polusezonu igra nako bezveze, čisto rekreativno... pogotovo ako se neki klub fino zakuco na fenjer... Kažem ne mora uvijek biti tako, ali obično je tako...
Charuga
Globalni moderator

#135 Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Charuga »

Ako ima ko sta napisati o tome bujrum ovde, da se ne mjesa tema sa onom koja je vezana za aktuelnu sezonu.
cyprus

#136 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by cyprus »

E nek sam ugrabio da prvi glasam :mrgreen: Nego prebaci nam i postove od tamo... nećemo valjda opet isto pisat :P
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#137 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by -LIBERO- »

Apsolutno ZA. I to sto prije, ako je moguce vec od slijedece sezone (mada znam da je tehnicki neizvodljivo), ali eto sto prije.
El_comadante

#138 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

@cyprus hajmo porediti najjaće četri liga koje imaju više od 16 ekipa pa da vidimo koliko je interesantno

Engleska: Drugi(man city) bježi trečem (arsenal) 13 bodova. 6ti (newcastle) bježi 7mom (everton) 10 bodova a 5 pozicija je zadnja koja vodi u europu. na začelju je od 16ste ekipe ide borba za opstanak. dakel od pozicije 7 do pozicije 16 igraju tek onako što moraju utakmice a ima 7 utakmica do kraja (mada se ovo nije mjenjalo 3-4 itakmice tako da moežmo reći i 10 utakmica prije kraja). šta je tu njima interesantno a šta nama kao gledaocima.

Španija: drugi (Barsalona) trečem (Valensija) bježi 14bodova. dakle odmah na vrhu veliak razlika. 3-9 mjesta je razlika 7 bodova i to su otprilike ekipe koje mogu u Europu. 10-16 pozicije za šta igraju? a ima još 8 do kraja

Njemačka: četvrti petom bježi 10 bodova i borba za LP je završena ima i 5 koal unazad sigurno. od 5 do 9 mjesta je razlika bod i tu je borba za LE. a ovi eto još nisu sigurno od 10 do 15 u opstanak i tu je eto nezivjesno.

Italija: drugi trečem bježi 9 bodova. od 3 do 8 je razlika 8 bodova i tu se završava borba za europu. od 9 mjesta pa do 17 za šta igraju a 17 je pobjegao 5 bodova 18 kloji ispada iz lige a do kraja je ostalo 8 utakmica.

znači vidimo je u večim ligama, mislim na broj klubova, veče razlike i samim tim je manje interesantno takmičenje.
Obuca9

#139 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Obuca9 »

cyprus wrote:
paravan wrote:je li ovo argument :lol:
Nije, nego to između :roll: :
cyprus wrote:U našoj sadašnjoj ligi zaista imaš 10 mjesta koja nigdje ne vode... ali zato sve do finiša sezone gotovo da nemaš kluba koji ili ne strahuje za opstanak ili nema šansu za Evropu... A npr. u ligi 10 pola klubova drugu polusezonu igra nako bezveze, čisto rekreativno... pogotovo ako se neki klub fino zakuco na fenjer... Kažem ne mora uvijek biti tako, ali obično je tako...
Kako nemaš?

Pa evo ja ti jučer napisah. 11 kola je do kraja, a ti već sad imaš 3 ekipe koje se ne bore ni za šta. Čelek, Velež i Zvijezdu. Kako se bude približavao kraj sezone, garantujem ti da će ovaj broj porasti na najmanje 5 ekipa.

Prošle godine tja broj je bio čak i veći, pa si u zadna 3-4 kola imao sedam ekipa koje su bile rahat. Za Evropu su se borili Borac, Sarajevo, Željezničar, lišticu i Olimpic. Iz lige su praktično već bili ispali Budućnost i Drina, a svih ostalih 9 ekipa je bilo rasterećeno svih briga, što je donijelo fin broj gostujućih pobjeda u duelima u kojima su ove ekipe bile domaćini.

Hajmo se vratiti još godinu unazad. Tri kola prije kraja, Željezničar, lištica, Borac, Sarajevo i Zrinjski su se borili za Evropu. Modriča je već ispala, a Laktaši, Slavija, Travnik i Čelik su se borili za opstanak. Ostalih 6 ekipa igralo je onako, za raju.

A u Ligi sa 10 klubova, sve skupa bi imao samo 4 mjesta koja nigdje ne vode.
palermo

#140 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by palermo »

Bogami, ja glasah :D , nije teško zamijetiti moj glas :D
Obuca9

#141 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

@Plavih 11

Može li prijedlog, dok se anketa još nije zahuktala. Umjesto ovoga "da li ste za smanjenje", bolje da ide pitanje

10
12
14
16

;-)
palermo

#142 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by palermo »

Obuca9 wrote:@Plavih 11

Može li prijedlog, dok se anketa još nije zahuktala. Umjesto ovoga "da li ste za smanjenje", bolje da ide pitanje

10
12
14
16

;-)
podržavam prijedlog, onda bih i ja drugačije glasao :thumbup:
cyprus

#143 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

El_comadante wrote:@cyprus hajmo porediti najjaće četri liga koje imaju više od 16 ekipa pa da vidimo koliko je interesantno

Engleska: Drugi(man city) bježi trečem (arsenal) 13 bodova. 6ti (newcastle) bježi 7mom (everton) 10 bodova a 5 pozicija je zadnja koja vodi u europu. na začelju je od 16ste ekipe ide borba za opstanak. dakel od pozicije 7 do pozicije 16 igraju tek onako što moraju utakmice a ima 7 utakmica do kraja (mada se ovo nije mjenjalo 3-4 itakmice tako da moežmo reći i 10 utakmica prije kraja). šta je tu njima interesantno a šta nama kao gledaocima.

Španija: drugi (Barsalona) trečem (Valensija) bježi 14bodova. dakle odmah na vrhu veliak razlika. 3-9 mjesta je razlika 7 bodova i to su otprilike ekipe koje mogu u Europu. 10-16 pozicije za šta igraju? a ima još 8 do kraja

Njemačka: četvrti petom bježi 10 bodova i borba za LP je završena ima i 5 koal unazad sigurno. od 5 do 9 mjesta je razlika bod i tu je borba za LE. a ovi eto još nisu sigurno od 10 do 15 u opstanak i tu je eto nezivjesno.

Italija: drugi trečem bježi 9 bodova. od 3 do 8 je razlika 8 bodova i tu se završava borba za europu. od 9 mjesta pa do 17 za šta igraju a 17 je pobjegao 5 bodova 18 kloji ispada iz lige a do kraja je ostalo 8 utakmica.

znači vidimo je u večim ligama, mislim na broj klubova, veče razlike i samim tim je manje interesantno takmičenje.
Nemam sad vremena ulazit u detalje... želim ti samo reći da ti je analogija skroz pogrešna i izvučena iz konteksta... Ne možeš uzet razliku samo između lupam 4. i 5. pozicije i reći: vidiš ovdje je velika razlika, znači liga je neinteresantna zbog toga što ima veliki broj klubova... Netačno...

PS I de Tita ti poradi na to č i ć, kopa mi oći :-D

PPS Obuća i tebi dugujem neke odgovore... ali vjerovatno tek večeras :)
Charuga
Globalni moderator

#144 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Charuga »

10
12
14
16

;-)
Odlicno, evo odmah mjenjam ... :thumbup:
RusmirBurek

#145 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by RusmirBurek »

Kao što sam vam najavio prije nekoliko dana.
http://www.index.hr/sport/clanak/ivica- ... 07686.aspx

"Postavili smo neke ciljeve, smatramo da je liga preglomazna. Previše klubova, premalo dobrih igrača. Tereni su katastrofa, tu nema nogometa. Tu moliš Boga da uopće uštopaš loptu. To je ključni problem. Cilj bi bio i da BIH ode na veliko natjecanje, da ulovimo nešto novca pa da financijski možemo pomoći klubovima. Cilj je da pobjegnemo od korupcije da ljudi počnu gledati i vjerovati u nogomet koji gledaju. Hoćemo li uspjeti, teško je to reći. Dok nam netko puše u leđa, drugi su već u kontri. Kažem iskreno što mislim, ne odgovara uvijek svima da nešto uspije"
_Reds_

#146 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by _Reds_ »

Čekaj ovo tek od 2014/15, znači za tri sezone. Jbt tri godine im treba da skontaju.

Niđe veze, red je već naredne godine da ispadnu 4 ekipe.
riko-ga

#147 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by riko-ga »

Plavih_11 wrote:

10
12
14
16

;-)
A gdje je 18 klubova.Ja necu glasati dok nedodate i 18 klubova jer je to moja zelja. :wink:
Obuca9

#148 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

riko-ga wrote:
Plavih_11 wrote:

10
12
14
16

;-)
A gdje je 18 klubova.Ja necu glasati dok nedodate i 18 klubova jer je to moja zelja. :wink:
Tema je smanjenje, a ne proširenje Lige. Otvori sebi temu proširenje Lige, napravi anketu sa odgovorima 16, 18, 20 i 22, pa opleti :D :D
vinnie_jones

#149 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by vinnie_jones »

Glasovao sam za 10 jer nema opcije za 24 kluba. :(
Obuca9

#150 Re: Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by Obuca9 »

vinnie_jones wrote:Glasovao sam za 10 jer nema opcije za 24 kluba. :(
Ma 22 je najbolje. Red je brate da svaka opština sa četverocifrenim brojem stanovnika ima svog predstavnika. Bilo bi pregršt zanimljivih utakmica i Liga ne bi bila podložna namještanju. Svi bi se borili za nešto.

http://de.wikipedia.org/wiki/Premijer_Liga_2000/01

22 kluba i opleti. Svaki Kanton podmiren i vozdra 8-)
Post Reply