Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#126 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

CartmanSA wrote:imas kupiti u saksiji u BBI centru dole na -1 u onoj radnji gdje se prodaju ona zdrava hrana... :)
Može cijena kao zanimljivost i sorta, koje prodaju (šta piše na saksiji)?
CartmanSA

#127 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by CartmanSA »

Mu'min wrote:
CartmanSA wrote:imas kupiti u saksiji u BBI centru dole na -1 u onoj radnji gdje se prodaju ona zdrava hrana... :)
samo sam ih vidio u prodavnici... otidji druze i pogledaj... stvarno ne znam koja je sorta
Mu'min

#128 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

CartmanSA wrote:
Mu'min wrote:
samo sam ih vidio u prodavnici... otidji druze i pogledaj... stvarno ne znam koja je sorta
Nisam u SA, al nije belaj reko da nisi vidio.
Možda onaj hairlija što traži čili za poklon, možda nam on napiše šta je kupio i pošto. :)
PriNc_ba

#129 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

Hvala na info :) nisam siguran ali mislim da sam tamo vec bio. ko kad sam obisao sve pa mi se izmjesalo. al eto odem onda danas ili sutra pa cu javiti koja je sorta i koja je cijena :) nadam se samo da ce biti pa kakva god sorta i kakva god cijena bila :-)
Gaia

#130 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Gaia »

Mu'min wrote:Eto Gaia da podijelim moje iskustvo sa tobom baš na temu uzgoj ljutih paprika.
Viša sam imao u 6 sadnica na balkonu nego u 36 na njivi.
Nauk: Čili možeš komot posaditi na balkonu a ujedno ih imati i kao ukras (bijeli cvjetovi ili ljubičaste od Bolivian hot tepin, a da ne pričam o plodovima).
Znači poveži lijepo sa ugodnim.
da znaš da hoću. dobro si me potsjetio. hvala Mumine. :thumbup:
Mu'min

#131 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Gaia

eto sa Princ_ba kupi 1 sadnicu pa se uči kako je pregurati preko sezone na balkonu.
Svako znanje nešto košta. :D
Gaia

#132 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Gaia »

:D jašta. a uvijek dođe i pogodan trenutak kada stečeno znanje imamo priliku primjeniti. :)
PriNc_ba

#133 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

CartmanSA wrote:
PriNc_ba wrote:opet molba :)

ako ima iko da bi bio spreman da mi proda kakvih ovih papricica feferona ili cega god samo da je ljuto i u saksiji spreman sam platiti koliko god (razumna neka cijena,naravno :P ). moze se to i autobusom poslati ako neko nije iz Sa, sve cu ja platiti. jer stvarno obisao sam sve zivo po Sarajevu i sve ove neke rasadnike i nigdje... :(

pa ako ima neko toliko dobar i da mu nije mrsko poslati ili javiti gdje u Sa da dodjem ja bih dosao da kupim. treba mi znaci jedna dvije stabljike i da ili vec ima plodova ili da ce uskoro :D posto treba na poklon to da ide :)

hvala unaprijed pa kako god :roll:
imas kupiti u saksiji u BBI centru dole na -1 u onoj radnji gdje se prodaju ona zdrava hrana... :)
Evo samo da obavijestim da sam bio i nazalost nema ni dole. Prodavacica kaze da bude ponekad i da bi trebale u julu da dodju opet. ne zna koja je sorta.

Stvarno ne mogu da vjerujem da u citavom gradu Sarajevu nema cvjecare,rasadnika ili nekoga ko uzgaja da bi to prodao. Obisao sam sve rasadnike, sve poznate cvjecare,sve pijace... ulazio ljudima i u basce po buca potoku i pofalicima da pitam da slucajno nemaju :lol: :x :x :x :x :x

ima li jos neko neku ideju ? :D

i btw moze mi neko pojasniti jesu li crvene roge ljute papricice ili klasicne paprike ? :roll:
Mu'min

#134 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eto prinče, molim te javi mi kako će se ovo završiti. Ovo postaje ko u onim turskim serijama. :lol:

Ja koliko znam roge su slatke paprike mada pod "roge" ljudi mogu svašta svatiti.
Onaj koji se malo razumije u paprike sortira ih prema drugim kriterijima a ne roge, žuje, babure, kiseluše. :lol:
Mu'min

#135 Mu'minovo prezimljavanje čilija

Post by Mu'min »

Krajem maja:
Image

Ista sadnica početak juna nakon presađivanja i brijanja sa puno cvatova, koji se ne vide na slici. :D
Image

Radi se o sadnici Bhut Jolokie koju sam uspio prezimiti iz 2011.
PriNc_ba

#136 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

Evo da javim samo da je mojim mukama dosao kraj :lol: nadam se :D al eto ... iz Hrvatske ce mi zena poslati sadnice nekog chillija, kaze ljut je ko sam vrag :D pa eto... za prvu pomoc nije ni to lose :) pa cu onda nekad sljedece godine vec na vrijeme obezbjediti sebi sjemenke neke zeznute vrste pa aBd slikice da i ja postavim :D uglavnom izaci ce me 40KM s transportom tih nekih 15 sadnica cini mi se da je rekla poslati :D jer joj se valjda drugacije ne isplati...
Ezel i Kad lisce pada se blize kraju :P a Seherzada vreba iz prikrajka :lol:
Mu'min

#137 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Tekbir! :D
Drago mi je da i Princ od Bosne dobi svoje ljutače i to 15 komada. Zavidan broj.
cijena onako solidna ako uzmemo da dolazi iz podaleka, da su troškovi transporta u pitanju itd.
Samo da bude kvalitet sadnica. Čim dođe slikaj pa nabaci na forum. :)

Inače to da su ljute ko vrag to uzmi sa rezervom.
I za moju ženu kažu da je ljuta ko vrag a meni slatka ko med. :lol:
1mala

#138 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by 1mala »

Pijaca Grbavica,juce vidjela...ciko ima svasta,cak i ljute papricice :-D
PriNc_ba

#139 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

1mala wrote:Pijaca Grbavica,juce vidjela...ciko ima svasta,cak i ljute papricice :-D
evo idem sada odmah da vidim :) pa javim da te castim ako nadjem :)
1mala

#140 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by 1mala »

PriNc_ba wrote:
1mala wrote:Pijaca Grbavica,juce vidjela...ciko ima svasta,cak i ljute papricice :-D
100% svojim ocima vidjela....udzes na pijacu od klasove prodavnice...s desne strane imas carapa,gaca,pidzama,pa sto sa cipelama,pa sto sa dzidzama i onda ciko sa cili papricicama :-D
PriNc_ba

#141 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

1mala wrote:
PriNc_ba wrote:
100% svojim ocima vidjela....udzes na pijacu od klasove prodavnice...s desne strane imas carapa,gaca,pidzama,pa sto sa cipelama,pa sto sa dzidzama i onda ciko sa cili papricicama :-D

evo bio :D i kupio :) ima manje i vece sadnice :) pa sam uzeo vece pa cu u saksije i to je to :) hehehheheh hvala puno :) joj znaci obidjem citav grad i sve pijace i samo pred kucom ne pogledam :lol: svasta :-) imas mala od mene nanin hljeb jedan :P samo javi kad ces hahahaha i ja odem prije u pekaru da platim :P

valjda ce valjat sta feferoni :) al za pocetak su dobri pa cu se kasnije baviti zeznutijim sortama :)
Mu'min

#142 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Pošto je po sadnici?
Šta je onda sa Hrvatskom? :)
Morel slika?
PriNc_ba

#143 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

Image

Eto slike :) sad sam fino stavio to u saksiju. ovako mi je covjek savjetovao da posadim, pa Mu'mine ako imas ti kakav drugi prijedlog kako da ih posadim javi :) nekih 35-40 cm u visinu ide kako je on rekao. a jeftine su , 3 KM za mozda jedno 3 ovakve saksije.

a sad sam odustao od Hrvatske :D naravno :D uspio sam sta sam namjeravao :) pa sada kontam naruciti za nekad sljedece godine da imam onaj bolivian rainbow ili tako se nesto zove. ljute a i prelijepo izgledaju :)

ako imas Mu'mine kakvih savjeta javi :)

P.S. formacija je po 3 komada po stranama i 2 u sredini :)
Last edited by PriNc_ba on 06/06/2012 16:06, edited 1 time in total.
1mala

#144 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by 1mala »

Eto bas mi je drago ;-) sad fino kad ti narastu papricice,i ako budes zadovoljan,osusi papricicu,ostavi sjeme i imaces ga uvijek....ako se dobro sjecam,ciko prodaje 1km-3 sadnice... :lol: :lol: :lol: Spasim te da se ne uvalis 40km ,a ti mene naninim pocasti....mjera :lol: :lol: :lol:
Last edited by 1mala on 06/06/2012 16:08, edited 1 time in total.
PriNc_ba

#145 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

1mala wrote:Eto bas mi je drago ;-) sad fino kad ti narastu papricice,i ako budes zadovoljan,osusi papricicu,ostavi sjeme i imaces ga uvijek....ako se dobro sjecam,ciko prodaje 1km-3 sadnice...a nanin je mjera :lol: :lol: :lol:
ma ciko prodaje one 3 balkonske u onim casicama ali ja uzeo odmah ovaj komad za 3 KM :D nema da fali :D hahahahah pa cu sada po komsiluku da sadim :P

eto zovem i 2 nanina ako treba ;) samo javi kad :P hehehehe
Gaia

#146 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Gaia »

zbilja prekrasno izgledaju! o okusu ces nam reci kad bude. sretno ti Prince i dobra zetva! :thumbup:
Mu'min

#147 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

PriNc_ba wrote: Eto slike :) sad sam fino stavio to u saksiju. ovako mi je covjek savjetovao da posadim, pa Mu'mine ako imas ti kakav drugi prijedlog kako da ih posadim javi :) nekih 35-40 cm u visinu ide kako je on rekao. a jeftine su , 3 KM za mozda jedno 3 ovakve saksije.

a sad sam odustao od Hrvatske :D naravno :D uspio sam sta sam namjeravao :) pa sada kontam naruciti za nekad sljedece godine da imam onaj bolivian rainbow ili tako se nesto zove. ljute a i prelijepo izgledaju :)

Lijepo si uradio. Možda bi bilo bolje da si sadio po 1 tj. sve 6x u jednu vrstu al ni ovo nije loše.
Ja sve sadim u one pojedinačne saksije i nemam iskustva u ove duge. Helem nesje. :)

Bolivian rainbow tražiš?
Da nije ovo?
Image
Mu'min

#148 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Mu'min wrote:Evo nova sezona nova nafaka.
Ostavio 1 sadnicu Bolivan Rainbow za kancelariju da gledam kako Allah iz sjemenke od 1 milimetra daje tako kompletksnu sadnicu sa plodovima.
Image
Moja sadnica 2 mjesec kasnije, još uvijek u kancelariji.
Dobiva prve cvjetove i napada "zecova" :lol:
Image
PriNc_ba

#149 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by PriNc_ba »

Mu'min wrote:
PriNc_ba wrote: Eto slike :) sad sam fino stavio to u saksiju. ovako mi je covjek savjetovao da posadim, pa Mu'mine ako imas ti kakav drugi prijedlog kako da ih posadim javi :) nekih 35-40 cm u visinu ide kako je on rekao. a jeftine su , 3 KM za mozda jedno 3 ovakve saksije.

Lijepo si uradio. Možda bi bilo bolje da si sadio po 1 tj. sve 6x u jednu vrstu al ni ovo nije loše.
Ja sve sadim u one pojedinačne saksije i nemam iskustva u ove duge. Helem nesje. :)

Bolivian rainbow tražiš?
Da nije ovo?
Image
ma ja sam zadovoljan, pa cemo vidjeti kako ce ispasti ovako posadjene :) a mislim da je to Bolivian rainbow :) kontam nabaviti negdje sjeme pa sljedece godine zasaditi fino aBd :) vidio sam da su i umjereno ljute izmedju 8 i 35 hiljada scovila :) tako da su taman i estetski a i ovako za ljuti gusht :)
Mu'min

#150 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

PriNc_ba wrote:ma ja sam zadovoljan, pa cemo vidjeti kako ce ispasti ovako posadjene :) a mislim da je to Bolivian rainbow :) kontam nabaviti negdje sjeme pa sljedece godine zasaditi fino aBd :) vidio sam da su i umjereno ljute izmedju 8 i 35 hiljada scovila :) tako da su taman i estetski a i ovako za ljuti gusht :)
Pitao sam te pošto je ovo gore moja sadnica i moglo bi se šta za sjemena dogovoriti. :)
Da što se tiče ljutine, tu si ti scoville tako da je i za početnike a svakako za one koji su malo bolje "upoznati" sa ljutinom.
Post Reply