Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#126 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:Iskreno receno, ne zanima me ni Smith ni njegova mormonska vjera, kao ni Zeus, Olimp, Amon Ra, Buda, Hare Krišna, Šiva, Manitu, Satana, razni kumiri, idoli, totemi itd
Ali ne sporim ljudima njihovo pravo da vjeruju u sve to, niti ih vrijeđam.
Naravno!
Ne pada ti na pamet da vjerujes u njihova svjedocanstva i ona o desetinama hiljada drugih navodnih bozijih poslanika.

Vidis da se ti i ja ne razlikujemo bas puno.
Ja samo ne vjerujem u jedno svjedocanstvo vise od tebe.
ellec

#127 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

Surova realnost je da niko ne zna da li ista postoji ili ne nakon smrti, dok mozemo samo traziti laznu utjehu / sigurnost u neki pozitivan / pravedan epilog kao sto su to ljudi izmislili u vidu raja / pakla / duse, sto je naravno pogresno i nije odgovor. Ljudi koji prihvataju te lazne utjehe uvijek ce reagovati burno ako im kazes istinu i realnost da je to izmisljeno, pogresno i da niko ne zna odgovor jer nemaju dovoljno jak karakter da se suoce i zive sa realnoscu vec ocajno traze sigurnost u imaginarnom. Ironija je kada krenu da brane te tvrdnje do krajnjih granica, pa izgledaju ko nekad kad su ljudi vjerovali i branili tvrdnju da se sunce okrece oko zemlje, a ne obrnuto.
LSD

#128 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:Iskreno receno, ne zanima me ni Smith ni njegova mormonska vjera, kao ni Zeus, Olimp, Amon Ra, Buda, Hare Krišna, Šiva, Manitu, Satana, razni kumiri, idoli, totemi itd
Naravno!
Ne pada ti na pamet da vjerujes u njihova svjedocanstva i ona o desetinama hiljada drugih navodnih bozijih poslanika.

Dobro care...ne mogu više dalje...smorio si me, ko da sam kopao citav dan...ovdje sam primjetio cestu upotrebu termina "lažni vjernici" u komunikaciji među forumašima...ja cu odsad poceti koristiti termin "lažni nejvjernici", a takvih je puno....inace kao nevjeruju, ali kad zagusti i kad je život u pitanju ili neka bezizlazna situacija - obracaju se Bogu za pomoć jer nemaju kome drugo....kao neki kapetan broda na otvorenom moru usred oluje.
Opetja033

#129 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Opetja033 »

Nije trebalo dugo ni na ovoj temi pa da se vjernici pocnu prozivati kao zaostali, seljaci, ruralni, gorstaci, itd (ofirno indirektno).

Ne znam ko normalan moze vjerovati u takve gluposti. Evo, hocemo li realno? Od svih opcina u Sarajevu, Stari Grad vazi za opcinu sa nekom najtradicionalnijim pogledom na zivot. Znaci opcina gdje zivi vecina domicilnog stanovnistva Sarajeva.

Dalje, SAD su zemlja sa najvecim brojem dobitnika Nobelove nagrade, zemlja sa najvecim brojem elitnih univerziteta i zemlja u kojoj se najvise ulaze u naucna istrazivanja. Mozemo li pogoditi da je upravo u toj drzavi najveci procenat ljudi koji vjeruju u Boga, od svih ostalih zapadnih drzava? Negdje sam citao da Albanija u samom vrhu po broju ateista u Europi. Da li, po nekima, to Albaniju automatski cini jednom od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja Europe?

Prosli su dani kada su radikalni ateisti vjernicima mogli nabijati komplekse manje vrijednosti, smatrajuci njihovu vjeru- a samim time i njih - primitivnim i nazadnim. Cak sta vise, sudeci po drustvenim tokovima u BiH mozemo reci da se situacija nepovratno promijenila za 180 stepeni.
Optimus Prime

#130 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:
Optimus Prime wrote:
Naravno!

Dobro care...ne mogu više dalje...smorio si me, ko da sam kopao citav dan...ovdje sam primjetio cestu upotrebu termina "lažni vjernici" u komunikacije među forumašima...ja cu odsad poceti koristiti termin "lažni nejvjernici", a takvih je puno....inace kao nevjeruju, ali kad zagusti i kad je život u pitanju ili neka bezizlazna situacija - obracaju se Bogu za pomoć jer nemaju kome drugo....kao neki kapetan broda na otvorenom moru usred oluje.
"Boze" sacuvaj :-)

Vjerovatno ima i takvih ljudi, samo sto je meni licno potpuno jasno da se u toj sitauciji nema nikakve fajde traziti pomoc od strane nekih fiktivnih nadbica. Pomozi si sebi pa ce ti pomoci i bog.

Ako nista, pa barem to se moze statisticki dokazati. Ili ti mozda imas neke podatke, da muslimani cesche prezivljavaju neke nesrece, ili da je stopa srmrtnosti (od raka recimo) veca kod ateista nego kod muslimana?
talić

#131 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by talić »

@LSD,
često se postavlja pitanje šta nevjernici rade na temama religije. Da živim u Švedskoj ne bi me zanimala ni religija ni politika niti bi ikad otvarao takve teme ali ovdje je došlo vrijeme da nam politika i vjera rade o glavi pa se brinemo da ne odete "daleko" ne daj bože do vehabizma ili šerijetskog zakona.
Što se tiče tvoje prijetnje vatrom 40 puta jačom od dunjalučke to je jedan od dokaza da je kuran riječ čovjeka a ne Boga jer je za ljude u to vrijeme takva vrelina bila već nešto što se ne može prevazići a da su znali da je temperatura u jezgru sunca 15.000.000 stepeni celzijusa onda bi se pitali zar je moguće da ima vatre jače od džehenemske. :lol:
Optimus Prime

#132 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

Opetja033 wrote:Nije trebalo dugo ni na ovoj temi pa da se vjernici pocnu prozivati kao zaostali, seljaci, ruralni, gorstaci, itd (ofirno indirektno).

Ne znam ko normalan moze vjerovati u takve gluposti. Evo, hocemo li realno? Od svih opcina u Sarajevu, Stari Grad vazi za opcinu sa nekom najtradicionalnijim pogledom na zivot. Znaci opcina gdje zivi vecina domicilnog stanovnistva Sarajeva.

Dalje, SAD su zemlja sa najvecim brojem dobitnika Nobelove nagrade, zemlja sa najvecim brojem elitnih univerziteta i zemlja u kojoj se najvise ulaze u naucna istrazivanja. Mozemo li pogoditi da je upravo u toj drzavi najveci procenat ljudi koji vjeruju u Boga, od svih ostalih zapadnih drzava? Negdje sam citao da Albanija u samom vrhu po broju ateista u Europi. Da li, po nekima, to Albaniju automatski cini jednom od najnaprednijih i najrazvijenijih zemalja Europe?

Prosli su dani kada su radikalni ateisti vjernicima mogli nabijati komplekse manje vrijednosti, smatrajuci njihovu vjeru- a samim time i njih - primitivnim i nazadnim. Cak sta vise, sudeci po drustvenim tokovima u BiH mozemo reci da se situacija nepovratno promijenila za 180 stepeni.
Najvise volim padobrance!

Progooglaj malo koji postotak americkih vrhunskih naucnika danas vjeruje u boga, te koje sredine u Americi su naprednije.
Vitezanin

#133 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

I ima li zivota poslije smrti?

Ja hocu dokaze. :D :D :D Ali ne spiku 'u to se jednostavno vjeruje'.
talić

#134 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by talić »

Opetja033 wrote:Nije trebalo dugo ni na ovoj temi pa da se vjernici pocnu prozivati kao zaostali, seljaci, ruralni, gorstaci, itd (ofirno indirektno).

Samo da znaš,
Amerikanci su jako neobrazovani i uskih pogleda jer su takvi idealni za kapitalizam. Znanje dobiva samo uži krug ljudi. Jednom prilikom prikazuje neki njihov kviz u kojem učestvuje publika i odgovara samo sa da i sa ne i umro sam od smjeha na kakvim pitanjima ispadaju.
Prosječan Albanac je mnogo obrazovaniji od prosječnog Amerikanca.
LSD

#135 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Vitezanin wrote:I ima li zivota poslije smrti?

Nema dokaza za tebe i vozdra :D ...nisi dostojan toga da ti se uruce dokazi i eto sad možeš plakati :-)
Kad bi se Bog svima po naosob dokazivao, šta ce Mu onda toliki džehenem :roll: ...mora se to napuniti, nije se to pravilo tek tako.
Vitezanin

#136 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

LSD wrote:

Nema dokaza za tebe i vozdra :D ...nisi dostojan toga da ti se uruce dokazi i eto sad možeš plakati :-)
Kad bi se Bog svima po naosob dokazivao, šta ce Mu onda toliki džehenem :roll: ...mora se to napuniti, nije se to pravilo tek tako.
Ne umijes razgovarati s ljudima LSD. :wink:

No, shvatit cu ovo kao odgovor, hvala.
LSD

#137 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Vitezanin wrote:
LSD wrote:

Ne umijes razgovarati s ljudima LSD. :wink:

No, shvatit cu ovo kao odgovor, hvala.
Pa dobro izvini, možda pretjerah....ali ti se brate ponašaš pomalo infantilno....cuj Hocu dokaze :shock: isto dijete malo kad traži žvaku, realno...hajd da tražiš muzicku želju na top listi, pa to bi nekako shvatio, ali po forumima tražiti dokaze o postojanju Boga ili život poslije smrti :roll: ne ide nikako.
Vitezanin

#138 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Vitezanin »

No, shvatit cu ovo kao odgovor, hvala.[/quote]
Pa dobro izvini, možda pretjerah....ali ti se ponašaš pomalo infantilno....cuj Hocu dokaze :shock: isto dijete malo kad traži žvaku, realno...hajd da tražiš muzicku želju na top listi, pa to bi nekako shvatio, ali po forumima tražiti dokaze o postojanju Boga ili život poslije smrti :roll: ne ide nikako.[/quote]

Pa mislim da je pomalo glupo stavljati u isti kos primjer zvake i duhovnosti, Boga. No, to si naveo samo kao primjer, ali prilicno bezvezan. A i vidi mi smjeska poslije toga "Hocu dokaze". Malo sam se i salio, nisam bas mislio "Hocu dokaze', nisam debil. Prati smjeske. :D
Ali zasto ne traziti po forumima npr? Izmedju ostalog. Ovdje ima podosta ljudi koji poznaju tematiku, manje ili vise, ili mozda nimalo, nije bitno, ali bitno je da mozes procitati misljenja. Zasto ne pitati i ne traziti dokaze o necemu sto ne poznajem i ne znam? Eto, ne znam ima li zivota poslije smrti (ako ga ima mora biti extra super :D ). Nije da me pretjerano zanima (ne razmisljam o tome sad), ali hocu da cujem sta ljudi kazu. Ne kazem da cu naci odgovor (rekoh, nije da ga trazim, zanima me zivot koji zivim sad, dakle stvarnost), ali svakako vrijedi citati sta se pise.

Citao sam sta ljudi pisu, izmedju ostalog i ti. Ti kazes jednostavno vjerujes u ono sto pise u Kuranu. Respekt. Ali ima nas koji ne vjerujemo i kojima je mnogo toga apsolutno neprihvatljivo. Meni npr je apsolutno nespojiv Bog i neka vatra koju netko spomenu u nekom od postova (mozda cak i ti). Moje bice ne moze i ne zeli vjerovati u Boga koji salje ljude u takav uzas. Znaci, meni je to uzas, pocinjem od sebe i to je moj stav. Ima nas koji vjerujemo u ono sto pise u nekim drugim knjigama. Ali ima nas takodjer koji ne vjerujemo niti u jednu od od tih knjiga.

Dakle, po pitanju toga treba biti oprezan kad se razgovara s ljudima LSD. Jer nismo svi isti i ne trebamo biti.
Chisum

#139 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Chisum »

Da je neko postavio video svih onih polupismenih americkih redneka, koji cuce po crkvama svaki dan, prizivaju spaljivanje Kur'ana i atomsku na Iran, kako se provaljuju pred kamerama, isti ti bi napisao "kako je to zemlja neobrazovanih, glupih, primitivnih i zatucanih", ali, u svrhu odbrane necega sto se u 21. vijeku tesko moze braniti, eto, i takvi su ti pritekli "u pomoc", ali lose paralele i pogresne premise - vode pogresnim zakljuccima.

Zna se koji slojevi americkig drustva drze napredak u svojim rukama, koji ga slojevi iskoristavaju, a koji SE slojevi ISKORISTAVAJU.
Taj "najveci procenat religioznih ljudi" sa americkim naucnim istrazivanjima i horizontima, te sa Nobelovcima ima veze koliko i ja i ti sa Madagaskarom.

Jos jedna paralela kojoj ovdje nije mjesto, ali, kada si se vec toga dotakao...

Naime, konzervativni pogledi na svijet, o kojima ti ovdje pricas, pogresno ih stavivsi u pricu koju smo mi poveli (dakle, zatvorena sredina, "autisticno" drustvo - nikakvi "seljaci" ili "ruralci" kako si ti to napisao) i te kako opstaju, da.
A zasto?
Pa valjda upravo iz razloga sto im naruku idu hermeticki zatvorene sredine (kakve, izmedju ostalog jesu i sarajevske mahale, mada, ovo ima veze sa Sarajevom koliko i sa svakom drugom zatvorenom, introvertnom sredinom ili drustvom bilo gdje u svijetu)
Od introvertne arhitekture koja daleko od ociju prolaznika drzi unutrasnjost avlija, preko introvertnog, samog sebi dovoljnog duha, koji postuje i prati uvijek jednu te istu rutinu, jedan te isti nepisani zakon, te svako odstakanje biva izlozeno ruganju, posmijehu, osudi, o cemu se, sta vise, napravilo bezbroj filmova, napisalo bezbroj knjiga, pa ako nekome jos uvijek nije jasno da se u svoj toj mrezi izvitoperenog "morala", ksenofobije i agorafobije pomjesanog sa vjerom, ciji se vjecni poziv na rezignaciju lako projektuje sa viseg na nizi nivo, najjasnije ogleda negativna strana takvog zatvorenog svijeta, onda mu slijedi dug i mukotrpan rad na sebi.
Kao i obicno, u ovakvim situacijama, preporucujem Konstantinovica.

P.S. Kao neko cija porodica potjece iz jedne takve sarajevske mahale, kao neko ko je rodjen, odrastao i zivi u istoj, ja barem jasno znam ko, zasto i kako ostaje ili izlazi iz te ljusture, koliko su bogatiji postajali oni koji su smogli snage da naprave iskorak, a koliko siromasni oni koji nisu imali muda za to. To sam mogao sagledati, upravo, i na primjeru svoje sopstvene porodice.
Last edited by Chisum on 03/02/2012 19:42, edited 5 times in total.
ellec

#140 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by ellec »

LSD wrote: Pa dobro izvini, možda pretjerah....ali ti se brate ponašaš pomalo infantilno....cuj Hocu dokaze :shock: isto dijete malo kad traži žvaku, realno...hajd da tražiš muzicku želju na top listi, pa to bi nekako shvatio, ali po forumima tražiti dokaze o postojanju Boga ili život poslije smrti :roll: ne ide nikako.
Dokaz o postojanju boga i zivota poslije smrti postoji i svi to dobro znamo, a to su svete knjige napisane rukom covjeka kao produkt njegove imaginacije (maste). Stvar je sto jedni imaju karakter i prihvacaju tu cinjenicu bez obzira na ogromne osude i ignoranciju realnosti mase drugih koji zive u masti. ;-)
Opetja033

#141 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Opetja033 »

Optimus Prime wrote:

Najvise volim padobrance!

Progooglaj malo koji postotak americkih vrhunskih naucnika danas vjeruje u boga, te koje sredine u Americi su naprednije.
A to ti Bogom dat da vodis diskusije ovdje dok svako drugi ko se javi ispada padobranac? Zasto ne kazes otvoreno to sto mislis? Da su u tvom svijetu vjernici niza bica, neobrazovani i nazadni. Bacimo maske.

Talić,
tvoje tvrdnje za kapitalizam su presmijesne. Upravo je taj kapitalizam jedan od garanta progresa ljudskog roda. Upravo zbog cinjenice da taj kapitalizam stimulise ulaganje u buducnost, ulaganje u sebe i podrzava konkurwentnost. Ne moram ti valjda dokazivati da vise od 75% nobelovaca (ne racunajuci knjizevnost) potice iz tog kapitalisckog svijeta. Socijalizam je taj koji nasu vrstu vodi u stagnaciju i zabokrecinu.
LSD

#142 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Vitezanin wrote:No, shvatit cu ovo kao odgovor, hvala.
Pa dobro izvini, možda pretjerah....ali ti se ponašaš pomalo infantilno....cuj Hocu dokaze :shock: isto dijete malo kad traži žvaku, realno...hajd da tražiš muzicku želju na top listi, pa to bi nekako shvatio, ali po forumima tražiti dokaze o postojanju Boga ili život poslije smrti :roll: ne ide nikako.[/quote]

Pa mislim da je pomalo glupo stavljati u isti kos primjer zvake i duhovnosti, Boga. No, to si naveo samo kao primjer, ali prilicno bezvezan. A i vidi mi smjeska poslije toga "Hocu dokaze". Malo sam se i salio, nisam bas mislio "Hocu dokaze', nisam debil. Prati smjeske. :D
Ali zasto ne traziti po forumima npr? Izmedju ostalog. Ovdje ima podosta ljudi koji poznaju tematiku, manje ili vise, ili mozda nimalo, nije bitno, ali bitno je da mozes procitati misljenja. Zasto ne pitati i ne traziti dokaze o necemu sto ne poznajem i ne znam? Eto, ne znam ima li zivota poslije smrti (ako ga ima mora biti extra super :D ). Nije da me pretjerano zanima (ne razmisljam o tome sad), ali hocu da cujem sta ljudi kazu. Ne kazem da cu naci odgovor (rekoh, nije da ga trazim, zanima me zivot koji zivim sad, dakle stvarnost), ali svakako vrijedi citati sta se pise.

Citao sam sta ljudi pisu, izmedju ostalog i ti. Ti kazes jednostavno vjerujes u ono sto pise u Kuranu. Respekt. Ali ima nas koji ne vjerujemo i kojima je mnogo toga apsolutno neprihvatljivo. Meni npr je apsolutno nespojiv Bog i neka vatra koju netko spomenu u nekom od postova (mozda cak i ti). Moje bice ne moze i ne zeli vjerovati u Boga koji salje ljude u takav uzas. Znaci, meni je to uzas, pocinjem od sebe i to je moj stav. Ima nas koji vjerujemo u ono sto pise u nekim drugim knjigama. Ali ima nas takodjer koji ne vjerujemo niti u jednu od od tih knjiga.

Dakle, po pitanju toga treba biti oprezan kad se razgovara s ljudima LSD. Jer nismo svi isti i ne trebamo biti.[/quote]

Dobro izvini brate....za ovaj bold...pa kako ne vidiš da ce ljudi sami sebe slati u vatru :!: ...Bog im ,iz svog velikog rahmeta, kroz povijest slao poslanike jednog za drugim (i još ih ojacao mudžizama/cudima koji upravo služe da razuvjere te nevjerne Tome) , slao Objave svoje preko tih Poslanika, zatim slao vjerovjesnike, poslao citavom covjecanstvu do kraja ovog svijeta Posljednjeg Poslanika kao izraz svoje najvece milosti ,dao mu najsavršeniju Knjigu svima jansu i DOSTUPNU, sve u korist ljudi i covjecanstva, i još Poslanik na to sve dao tumač u vidu Hadisa... i malo li je i to kume, ha??...pa šta je trebalo više, de mi reci molim te ?? da se ukaže kao onda onoj planini koja je pukla pred Musaovima ocima :? jel to treba...pa vjerujem da bi i tad bilo mnogih koji ne bi povjerovali...e pa to je vandredan slucaj bio, a mi nismo Musa a.s. realno govoreci... i onda cujem Bog šalje ljude u vatru, e stvarno covjek da kaže posije toga :shock: a u Kur'anu ih opominje na hiljadu mjesta baš u vezi vatre, plus što je Poslanik 20 i kusur godina upozoravao i objašnjavao na koji nacin izbjeci tu vatru...ali džabe kad covjek ne usvaja te opomene.
Ne znam šta ti kažem više....nemam pojma, svi vi imate neke odgovore, pa tako da je bolje da ne pišem više ništa.
Last edited by LSD on 03/02/2012 19:24, edited 2 times in total.
Opetja033

#143 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Opetja033 »

Tastatura mi je totalno poludila tako da se odjavljujem od diskusije za veceras, uglavnom ima interesantnih stavova na svim stranama.. Bice mi zadovoljstvo nastaviti sutra, ako se prije toga tema ne zakljuca naravno. :D
Optimus Prime

#144 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

Opetja033 wrote:
A to ti Bogom dat da vodis diskusije ovdje dok svako drugi ko se javi ispada padobranac? Zasto ne kazes otvoreno to sto mislis? Da su u tvom svijetu vjernici niza bica, neobrazovani i nazadni. Bacimo maske.
Niza bica ni u kom slucaju, i sam sam nekada vjerovao u nadnaravno. Davno, ali ipak.
Na srecu sam prevazisao tu vrstu samozablude.

A sto se tice obrazovanja tu nemam sta misliti.
Korelacija izmedju vjerovanja i obrazovanja je obrnuto proporcionalna.
U najobrazovanijim drustvima preovladava nereligioznost.

Pa cak i u Americi se vide te razlike izmedju Bible Belt-a i naprednijih djelova zemlje koji su vise sekularni.
O americkoj eliti i da ne govorimo. Ne moram ponavljati da samo 6% americkih vrhunskih naucnika vjeruje u nadnaravno.

A ovo o kapitalizmu se sasvim slazem. Jednostavno najkvalitetniji ekonomski sistem koji postoji. :thumbup:
Tehnicki progres mu je preduslov, a on se tek zahuktao nakon sto su zapadna drustva religiji pokazala gdje joj je mjesto, tamo nekad u vrijeme prosvjetiteljstva.
mistek

#145 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by mistek »

@LSD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast kad se imaš volje i snage boriti sa ovakvim ljudima, za koje znaš da im ne možeš ništa, da ti Allah dž.š. da nagradu i na ovom i budućem svijetu.

Nek' mi neko od ovih kojima je glavni smisao života izdurati što duže i najesti se svaki dan da valja, kaže koliko je puta pročitao Kur'an?
I još dokaze traže, a oni na svakom ćošku. I prave se pametni. Govorih sinoć o suri Bekere, gdje u jednom ajetu Uzvišeni Allah dž.š. kazuje: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."

Pročitajte u životu nešto, evo postavljene vam super stvari iznad. Ako vam je to mrsko, na youtube pa pogledajte neke islamske učenjake šta pričaju (štaviše, ne mora biti islamski, može i kršćanski, ali samo sam dojma da je priča islamskih učenjaka najiskrenija i ostavlja pravi utisak). Poslušajte jednom predavanje na TV nekog od naših predavača, ljudih koji znaju mnogo.
kojeime

#146 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by kojeime »

Ima jedan problem sa odgovorom na postavljeno pitanje.

To jeste, ako "tamo" i postoji, niko ko je otisao nije se vratio da potvrdi ili opovrgne ono sto pise ili se prica. A to opet znaci da ti niko ne moze dati odgovor na pitanje.

Saznaces kada dodje vrijeme. Sto se mene tice, ako uopste postoje dzennet (raj) i pakao (dehennem), ja bih radije da postoji nacin da sam vjecito mlad, lijep, zdrav, bogat i voljen i da uzivam u dzennetskim ljepotama ovdje, a ne "tamo".

Sta cu, materijalista...
LSD

#147 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Evo brate knjiga Život poslije smrti (baš po nazivu teme), od El Gazalija jedan od najvecih islamskih autoriteta i ucenjaka, velikan u svakom smislu rijeci kojeg su citali i cijenili i Hegel i Kant i Gete i Šekspir koji ga je još džonio i ko sve ne...pa procitajte brate ko ljudi, dosta je bilo turiranja po forumima.

Optimus Prime

#148 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

mistek wrote:@LSD :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svaka čast kad se imaš volje i snage boriti sa ovakvim ljudima, za koje znaš da im ne možeš ništa, da ti Allah dž.š. da nagradu i na ovom i budućem svijetu.

Nek' mi neko od ovih kojima je glavni smisao života izdurati što duže i najesti se svaki dan da valja, kaže koliko je puta pročitao Kur'an?
I još dokaze traže, a oni na svakom ćošku. I prave se pametni. Govorih sinoć o suri Bekere, gdje u jednom ajetu Uzvišeni Allah dž.š. kazuje: "Onima koji ne vjeruju, doista je svejedno, opominjao ti njih ili ne opominjao, oni ne vjeruju."

Pročitajte u životu nešto, evo postavljene vam super stvari iznad. Ako vam je to mrsko, na youtube pa pogledajte neke islamske učenjake šta pričaju (štaviše, ne mora biti islamski, može i kršćanski, ali samo sam dojma da je priča islamskih učenjaka najiskrenija i ostavlja pravi utisak). Poslušajte jednom predavanje na TV nekog od naših predavača, ljudih koji znaju mnogo.
Ti si se zabunio.
Ja sam ateista postao tek nakon sto sam se aktivnije bavio religijskim stivom. Pa i kuranom izmedju ostalog.
I mislim da je situacija slicna i kod drugih ateista koji pisu na ovom forumu.
Optimus Prime

#149 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:Evo brate knjiga Život poslije smrti (baš po nazivu teme), od El Gazalija jedan od najvecih islamskih autoriteta i ucenjaka, velikan u svakom smislu rijeci kojeg su citali i cijenili i Hegel i Kant i Gete i Šekspir koji ga je još džonio i ko sve ne...pa procitajte brate ko ljudi, dosta je bilo turiranja po forumima.

Je li njemu bog sapnuo kako izgleda zivot poslije smrt?
Ili ce prije biti da je iznio neka svoja razmisljanja koja su validna haman kao i moja?
LSD

#150 Re: Zivot poslije smrti (nekoliko pitanja)

Post by LSD »

Optimus Prime wrote:
LSD wrote:Evo brate knjiga Život poslije smrti (baš po nazivu teme), od El Gazalija jedan od najvecih islamskih autoriteta i ucenjaka, velikan u svakom smislu rijeci kojeg su citali i cijenili i Hegel i Kant i Gete i Šekspir koji ga je još džonio i ko sve ne...pa procitajte brate ko ljudi, dosta je bilo turiranja po forumima.

Je li njemu bog sapnuo kako izgleda zivot poslije smrt?
Ili ce prije biti da je iznio neka svoja razmisljanja koja su validna haman kao i moja?
Dobro, to što ti sam sebe stavljaš u ravan sa jednom Gazalijem je posebna tragedija.
Procitaj malo o njemu kao prvo, pa onda donosi neke svoje stavove i zakljucke...moraš se edukovati da bi raspravljao o njemu.
Post Reply