Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Luce wrote:Ali generalno volim kad mi dragi otvara vrata kad negdje ulazimo, ili uvijek saceka da prva udjem, izadjem, pridrzava jaknicu da je obucem (za ovo mi je trebalo malo vremena da se naviknem, u pocetku zgrabim svoju jaknu a on mi je otima da mi je pridrzi jbg nisam bila navikla na te lijepe geste),
Po bontonu muskarac je taj koji prvi ulazi u kafic, kafanu, restoran...jer se to smatra (po bontonu) "neprijateljskom" teritorijom i samim tim to je muskarceva zastitnicka gesta. Naravno, kad prvi udje, muskarac pridrzi vrata da i dama udje a ne pusti ih da nju spucaju...
Btw, nista ljepse nego zeni pridrzati jaknu da obuce i uz to joj izvuci kosu ispod jakne, dotaci je i, po mogucnosti, poljubiti po vratu...
vrata koje se automatski pomjeraju,zena first
zavisi u sta se ulazi gore ti je decko fino pojednostavio Ukoliko se ide u nepoznato muskarac prvi, domaca atmosfera zena prva. Kad se izlazi zena prva.
Isto tako npr. uz stepenice ide muskarac prvi. Niz stepenice ide zena prva.
Last edited by Zelena Carapa on 26/09/2011 14:48, edited 1 time in total.
Ma.Le.Na wrote:budimo realni...niko se ne radja kavalir
to nisu vrste ponasanja koje su nam usadjene..instiktivne..
one se uce
zavise i od kulture
tako da u svakoj toj gesti ima izvjestacenosti
kao i u koristenju pribora za jelo
ali to je norma i vid lijepog ponasanja i kao takvo prihvaceno..osim na balkanu
nema izvjestacensoti ako prihavtis doticni gest kao dio svakodnevnog ponasanja
Ne bih da mi niko nosi torbicu (teške stvari ok, mada i to mogu sama), otvara bilo koja vrata (auta, zgrade, ovoga onoga), primiče stolicu negdje (pfff ), niti donosi ružu na sastanak( šta bih s njom ). Ne volim i da mi neko plati bilo šta, bolje se osjećam kad ja to sama.
ljubav_aha wrote:
vrata koje se automatski pomjeraju,zena first
zavisi u sta se ulazi gore ti je decko fino pojednostavio Ukoliko se ide u nepoznato muskarac prvi, domaca atmosfera zena prva. Kad se izlazi zena prva.
Isto tako npr. uz stepenice ide muskarac prvi. Niz stepenice ide zena prva.
nije tipicno za prostorije sa pomjerajucim vratima imati nepoznat teren,narocito u podne,ne u ponoc ,to jeste prilicna razlika
ljubav_aha wrote:
nije tipicno za prostorije sa pomjerajucim vratima imati nepoznat teren,narocito u podne,ne u ponoc ,to jeste prilicna razlika
vrata koja se vrte u krug,muskarac first
izvini, imaš li ti muškarca u životu? čisto informativno...?
da
kod mene su i na poslu muskarci izuzetni dzentlmeni , a radimo godinama,znaci,njihovi maniri nisu nestali nakon par puta,sto je takodjer tipicno za pojedine musakrce
kod mene su i na poslu muskarci izuzetni dzentlmeni , a radimo godinama,znaci,njihovi maniri nisu nestali nakon par puta,sto je takodjer tipicno za pojedine musakrce
sretnik
nema prisiljavanja,nema pritiska,to je dio ponasnja sredine
ema_ wrote:Ne bih da mi niko nosi torbicu (teške stvari ok, mada i to mogu sama), otvara bilo koja vrata (auta, zgrade, ovoga onoga), primiče stolicu negdje (pfff ), niti donosi ružu na sastanak( šta bih s njom ). Ne volim i da mi neko plati bilo šta, bolje se osjećam kad ja to sama.
Jesam li normalna, doktore?
Nisi sama, i ja to ne volim. Teske stvari nek nosi, to je ok - moram da cuvam kicmu. I platiti je ok, iako bih nekad i ja to zeljela da ne dobijem osjecaj iskoristavanja doticnog.
Sve ostalo - no thanks. Cak sto vise musko mi dosadi ako mi otvara vrata, donosi ruze, izmice stolicu. Ja cu to sve sama srediti, a on nek se brine o tome da mi ne dosadi nakon treceg susreta
hocunecu wrote:a kad te neofirno pusta ispred sebe uz stepenice ? (ne moj muskarac)
fol ljubazan?
uh ima takvih muskih, onda ja fino zastanem pa ja njega pustim, onda on ne mrda kao on mene pusta - mene majka rodila tvrdoglavu odustane na kraju. I ne, to nisu bliski muskarci, uglavnom kolege iz poslovnog okruzenja.
Ne bih sad zelio da ispaNNem evropejac parEKSERans, ali ja sam to oduvijek radio...i ne sjecam se da su mi mati ili otac nesto posebno na to obracali paznju, ne kazem ni da mi je BONTON srednje ime, ali uvijek sam otvarao vrata i cinio te neke kavalirske sitnice, jer sam vidio neko vitestvo u tome. Jednostavno sam to radio po instinktu. Ne samo osobama zenskog spola, vec i starcima, djeci, bilo kome sa nekim teretom.
Jednom sam cak istovario pola kombija pred Skechersom...vidio neke djevojke kako se lome sa paketima i meni bilo bezveze da sam prodjem...
Pogled_preko_taraba wrote:Ne bih sad zelio da ispaNNem evropejac parEKSERans, ali ja sam to oduvijek radio...i ne sjecam se da su mi mati ili otac nesto posebno na to obracali paznju, ne kazem ni da mi je BONTON srednje ime, ali uvijek sam otvarao vrata i cinio te neke kavalirske sitnice, jer sam vidio neko vitestvo u tome. Jednostavno sam to radio po instinktu. Ne samo osobama zenskog spola, vec i starcima, djeci, bilo kome sa nekim teretom.
Jednom sam cak istovario pola kombija pred Skechersom...vidio neke djevojke kako se lome sa paketima i meni bilo bezveze da sam prodjem...
nadam se da su te castile ruckom,kafom,ako nisu,onda bih sve vratila u kombi