Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

Jasmin2803

#126 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Jasmin2803 »

po meni nije ok ni da se vps i eim izjednacavaju na ovakav nacin al eto...
Alkos

#127 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Alkos »

Jasmin2803 wrote:po meni nije ok ni da se vps i eim izjednacavaju na ovakav nacin al eto...
Ovdje su vec zakuhali bachelori i diplomci, sada ce se zavadit i ovi sa vps i eim :mrgreen:
elSaik

#128 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by elSaik »

Evo ga, odgovor dekana Pravnog fakulteta od 20.5.2010.:

Da li je moguće da možda od sljedeće godine Pravni fakultet traje tri godine kao i svi ostali fakulteti za prvi stepen? Mislim da bi sistem 3+2 bolje funkcionisao.

To nije moguće, a mislim da ne bi donijelo poboljšanje. Na kraju sve se svodi na isto · tj. pet godina studiranja. Ipak, cijenim da je sadašnji sistem 4 + 1 bolji, jer i nakon četiri godine imate status ravan diplomiranom pravniku, dok sa tri godine to ne bi bio slučaj.

Zašto generacije bolonjaca dobivaju zvanje bakalauret prava (bachelor), kada, zaista nema nikakvih razlika u količini i načinu gradiva koje prelazimo, trajanju studija, te kvaliteti stečenog znanja, između nas i starog sistema, koji će nakon završenog studija biti dipl. pravnici? [pitanje je skraćeno]

Prema novim zakonskim odredbama zvanje je u drugom planu u odnosu na broj kredita. Ako imate 240 kredita, jasno je da ste u istoj poziciji zvali se dipl. pravnik ili bachelor.
ExNihilo

#129 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by ExNihilo »

elSaik wrote:Evo ga, odgovor dekana Pravnog fakulteta od 20.5.2010.:

Da li je moguće da možda od sljedeće godine Pravni fakultet traje tri godine kao i svi ostali fakulteti za prvi stepen? Mislim da bi sistem 3+2 bolje funkcionisao.

To nije moguće, a mislim da ne bi donijelo poboljšanje. Na kraju sve se svodi na isto · tj. pet godina studiranja. Ipak, cijenim da je sadašnji sistem 4 + 1 bolji, jer i nakon četiri godine imate status ravan diplomiranom pravniku, dok sa tri godine to ne bi bio slučaj.

Zašto generacije bolonjaca dobivaju zvanje bakalauret prava (bachelor), kada, zaista nema nikakvih razlika u količini i načinu gradiva koje prelazimo, trajanju studija, te kvaliteti stečenog znanja, između nas i starog sistema, koji će nakon završenog studija biti dipl. pravnici? [pitanje je skraćeno]

Prema novim zakonskim odredbama zvanje je u drugom planu u odnosu na broj kredita. Ako imate 240 kredita, jasno je da ste u istoj poziciji zvali se dipl. pravnik ili bachelor.

Zahvaljujem što si podijelio to s nama :D
Dozer

#130 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Dozer »

Mislim da je sve ovo jos jedna zakulisna politicko-lopovska ujdurma, jer kako je moguce da se uvede Bolonja sa svojim pravilima, a da se onda nekakvom odlukom VM-a to mijenja tek tako?

Prije svega, treba pogledati sta je uradjeno na prelazu sa starog sistema na bolonjski. Koliko ja znam, broj predmeta koji je postojao u 4 godine je neznatno smanjen u odnosu na bolonjske 3 god., pa je tako skoro cijela kolicina predmeta sa 4 godine sazeta u 3. Pored toga, valjda je logika da se racuna broj polozenih predmeta/ispita, a ne godine studiranja, jer predmeti nose bodove pojedinacno, a ne godine studiranja.

Ovim potezom su se sada u pitanje dovele hiljade bolonjskih 3-godisnjih diploma koje su do sada imale status VII stepena, a to su stekli sa brojem polozenih ispita, koji je ekvivalentan prijasnjem 4-ogodisnjem studiju.

Sta sada s tim ljudima, koji u radnim knjizicama vec imaju upisao VSS, tj. VII stepen?
Ostri_Mac

#131 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Ostri_Mac »

Ako je bilo ranije izvinjavam se- procitah par prvih i zadnjih stranica teme...sta sa silnim asst, prof, savjetnicima i kome sve ne koji vec rade u sistemu, takav kakav je, a zavrsili su studije vani??? Znam ih par sigurno (sistem 3+2 ili 4+1 ALI dobijaju zvanje Mastera, a ne dipl...) a i oni koji su zavr 3+2+phd, evo mi je i kolega zavr na ekonomiji 3+2+ otisao sad na doktorske studije- kad se vrati razocarat ce se :lol: :lol: :lol: Logicno, sta sad s tim ljudima- kako njih uglaviti u sistem? ...ili se ova *agra na vlasti i u "institucijama" prepala konkurencije pa se ujdurmili u zajednicki poduhvat...al' neka, nek' ce silni studenti sa onih faxova po Travniku, BL-u, Palama, Vitezu, Sirokom itd...dobiti sve na izvoli :roll: ...hebo ti ovu drzavu vise- bio sam optimista i davao sve od sebe da uvjerim i druge i sta sve ne (nebitno) al' nem'resh diHat od bagre...

Ne znam je li ko upratio Mujkica sa FPN neku noc na Tv, kaze covjek, parafraziram: ne znam, mislim da cemo opet biti jedini slucaj u Evropi gdje ce se studenti koji su zavrsili po starom moci direktno upisati na doktorske studije, kompletno preskacuci jednu stepenicu obrazovanja- a iskreno, mislim da, generalno kao nacija, nismo toliko inteligenti...

Pametnom i isharet dosta... :run:

B A G R A

nek' je ban, barem je s razlogom... :dance:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#132 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Chmoljo »

kakav ban?
TRANCE

#133 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by TRANCE »

Dozer wrote:Mislim da je sve ovo jos jedna zakulisna politicko-lopovska ujdurma, jer kako je moguce da se uvede Bolonja sa svojim pravilima, a da se onda nekakvom odlukom VM-a to mijenja tek tako?

Prije svega, treba pogledati sta je uradjeno na prelazu sa starog sistema na bolonjski. Koliko ja znam, broj predmeta koji je postojao u 4 godine je neznatno smanjen u odnosu na bolonjske 3 god., pa je tako skoro cijela kolicina predmeta sa 4 godine sazeta u 3. Pored toga, valjda je logika da se racuna broj polozenih predmeta/ispita, a ne godine studiranja, jer predmeti nose bodove pojedinacno, a ne godine studiranja.

Ovim potezom su se sada u pitanje dovele hiljade bolonjskih 3-godisnjih diploma koje su do sada imale status VII stepena, a to su stekli sa brojem polozenih ispita, koji je ekvivalentan prijasnjem 4-ogodisnjem studiju.

Sta sada s tim ljudima, koji u radnim knjizicama vec imaju upisao VSS, tj. VII stepen?
Upravo, jer svi se prave ludi na činjenicu da je broj predmeta ostao isti ili čak povećan, sa istim gradivom.
Po meni je najpoštenije rješenje da zadovolji sve strane postojeća praksa u Kantonu Sarajevo, a to je da je bivši sedmi stepen jednak bacheloru, s tim da se onima sa sedmim stepenom može priznati jedna godina na masteru ako master traje dvije godine, jer nisu imali priliku da završe za 3 godine, iako na bolonji možda samo 5-10% završi za predviđene tri godine, jer je broj predmeta isti ili povećan, a rokova 4 puta manje...
Isti slučaj je i sa bivšim magistrima, koji su jednaki masterima, s tim da im se prizna jedna godina na bolonjskom doktorskom studiju.
A ovo što sada rade je smijurija. Po ovoj smiješnoj tabeli bi sedmi stepen sa 32 predmeta i diplomskim radom trebao biti jednak masteru sa 51 predmetom (računajući bachelor+master studij), diplomskim i magistarskim radom.
Viša škola sa 16 predmeta i završnim seminarskim radom bi bila jednaka bacheloru sa 36 predmeta i diplomskim radom.
Ovi brojevi predmeta se odnose na ekonomiju u Sarajevu, iako mislim da je situacija slična i na drugim fakultetima.
TRANCE

#134 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by TRANCE »

Ostri_Mac wrote:Ako je bilo ranije izvinjavam se- procitah par prvih i zadnjih stranica teme...sta sa silnim asst, prof, savjetnicima i kome sve ne koji vec rade u sistemu, takav kakav je, a zavrsili su studije vani??? Znam ih par sigurno (sistem 3+2 ili 4+1 ALI dobijaju zvanje Mastera, a ne dipl...) a i oni koji su zavr 3+2+phd, evo mi je i kolega zavr na ekonomiji 3+2+ otisao sad na doktorske studije- kad se vrati razocarat ce se :lol: :lol: :lol: Logicno, sta sad s tim ljudima- kako njih uglaviti u sistem? ...ili se ova *agra na vlasti i u "institucijama" prepala konkurencije pa se ujdurmili u zajednicki poduhvat...al' neka, nek' ce silni studenti sa onih faxova po Travniku, BL-u, Palama, Vitezu, Sirokom itd...dobiti sve na izvoli :roll: ...hebo ti ovu drzavu vise- bio sam optimista i davao sve od sebe da uvjerim i druge i sta sve ne (nebitno) al' nem'resh diHat od bagre...

Ne znam je li ko upratio Mujkica sa FPN neku noc na Tv, kaze covjek, parafraziram: ne znam, mislim da cemo opet biti jedini slucaj u Evropi gdje ce se studenti koji su zavrsili po starom moci direktno upisati na doktorske studije, kompletno preskacuci jednu stepenicu obrazovanja- a iskreno, mislim da, generalno kao nacija, nismo toliko inteligenti...

Pametnom i isharet dosta... :run:

B A G R A

nek' je ban, barem je s razlogom... :dance:
To je to, vladajuća elita želi da se na sve načine izdigne i zaštiti od konkurencije, tako da će sebe proglasiti magistrima, a one sa završenim fakultetima po novom sistemu će srozati na višu školu, što u praksi znači platu sa srednjom stručnom spremom u većini preduzeća...
I mnogi ne vide drugu opasnost, a to je da ako se obistini to što kaže taj Mujkić, postoji mogućnost da se sve diplome i po starom i novom sistemu prestanu priznavati u inostranstvu, jer nije ostatak svijeta toliko glup da ne može prepoznati cirkus.
Ostri_Mac

#135 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Ostri_Mac »

Chmoljo wrote:kakav ban?

...ma nista, zaboravi :lol:

mislio sam da ces me banovat' zato sto sam "hin" bagrom nazvao- nem'resh vishe, sad uzivam imunitet :D :lol:
harač

#136 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by harač »

najgora stvar od svega jeste što nisu koristili ECTS bodove, tako da su izjednačili (isti) studij koji je negdje 3, a negdje 4 godine - oba su viša škola! Jedina razlika je u tome da se kod ovih sa tri mora ići još dvije, a kod drugih "samo" jedna godina, da bi se dobacilo do sedmog stepena...
elSaik

#137 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by elSaik »

TRANCE wrote: A ovo što sada rade je smijurija. Po ovoj smiješnoj tabeli bi sedmi stepen sa 32 predmeta i diplomskim radom trebao biti jednak masteru sa 51 predmetom (računajući bachelor+master studij), diplomskim i magistarskim radom.
Viša škola sa 16 predmeta i završnim seminarskim radom bi bila jednaka bacheloru sa 36 predmeta i diplomskim radom.
Ovi brojevi predmeta se odnose na ekonomiju u Sarajevu, iako mislim da je situacija slična i na drugim fakultetima.
Khm, samo da dodam da mi na Pravu imamo položiti tačno 49 predmeta do sticanja titule Bachelor. :-D [s tim što konkretno moja generacija na prvoj godini nije imala izborni, a recimo već naredna jeste što njima broj predmeta diže na okruglo 50]. Toliko o "višoj školi." Za Master još 5 + rad. :)
Last edited by elSaik on 04/06/2011 20:56, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#138 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Chmoljo »

Ostri_Mac wrote:
Chmoljo wrote:kakav ban?

...ma nista, zaboravi :lol:

mislio sam da ces me banovat' zato sto sam "hin" bagrom nazvao- nem'resh vishe, sad uzivam imunitet :D :lol:
nisam ja babaroga :) :wink:
elSaik

#139 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by elSaik »

harač wrote:najgora stvar od svega jeste što nisu koristili ECTS bodove, tako da su izjednačili (isti) studij koji je negdje 3, a negdje 4 godine - oba su viša škola! Jedina razlika je u tome da se kod ovih sa tri mora ići još dvije, a kod drugih "samo" jedna godina, da bi se dobacilo do sedmog stepena...
To i jeste ključi problem. U praki će naravno pri konkursima i slično biti korišten upravo element ECTS-a pri razlikovanju ko je šta.
TRANCE

#140 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by TRANCE »

elSaik wrote:
TRANCE wrote: A ovo što sada rade je smijurija. Po ovoj smiješnoj tabeli bi sedmi stepen sa 32 predmeta i diplomskim radom trebao biti jednak masteru sa 51 predmetom (računajući bachelor+master studij), diplomskim i magistarskim radom.
Khm, samo da dodam da mi na Pravu imamo položiti tačno 49 predmeta do sticanja titule Bachelor. :-D [s tim što konkretno moja generacija na prvoj godini nije imala izborni, a recimo već naredna jeste što njima broj predmeta diže na okruglo 50]. Toliko o "višoj školi." Za Master još 5 + rad. :)
I onda nakon 4-6 godina truda i neprospavanih noći dođeš na razgovor za posao, a masni gospodin sa 120 kila u obliku direktora ti kaže: "Ma šaaaa ba, kakav ba fakultet oko moje lijepo, to ono neš bolonja... Ja sam čito u Avazu da je to srednja. Eo ako hoš da radiš za 5 stoja. Hoš, neš, ma bjaaaaži..." :lol:
ocaj

#141 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by ocaj »

E sto me zbuniste,svaka vam cast! :-)
Ja sam zavrsila visu poslovnu skolu i upisala nastavak,naravno po bolonji, polazem razliku predmeta da bi zavrsila tri godine,sto se prosle godine vrednovalo kao bivsi cetvorogodisnji studiji. Sada odjenom citam ovdje da se studenti sa visom skolskom spremom odmah upisuju na master i spominje se razlika za poloziti samo neka 3 predmeta.... jel ovdje mene neko levati ili sta je u pitanju...?? :shock: :D
Poslije svega ja sam dosla do zakljucka da je bolje da batalim ovu "nadogradnju", jer ocito se ne zna ciji je u cijem...da izvinete! :x
elSaik

#142 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by elSaik »

ocaj wrote:E sto me zbuniste,svaka vam cast! :-)
Ja sam zavrsila visu poslovnu skolu i upisala nastavak,naravno po bolonji, polazem razliku predmeta da bi zavrsila tri godine,sto se prosle godine vrednovalo kao bivsi cetvorogodisnji studiji. Sada odjenom citam ovdje da se studenti sa visom skolskom spremom odmah upisuju na master i spominje se razlika za poloziti samo neka 3 predmeta.... jel ovdje mene neko levati ili sta je u pitanju...?? :shock: :D
Poslije svega ja sam dosla do zakljucka da je bolje da batalim ovu "nadogradnju", jer ocito se ne zna ciji je u cijem...da izvinete! :x
Zato što je tabela jedno, a stvarni život nešto sasvim drugo. :-D
Jasmin2803

#143 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Jasmin2803 »

TRANCE wrote:
elSaik wrote:
I onda nakon 4-6 godina truda i neprospavanih noći dođeš na razgovor za posao, a masni gospodin sa 120 kila u obliku direktora ti kaže: "Ma šaaaa ba, kakav ba fakultet oko moje lijepo, to ono neš bolonja... Ja sam čito u Avazu da je to srednja. Eo ako hoš da radiš za 5 stoja. Hoš, neš, ma bjaaaaži..." :lol:
hahah i pet stoja je puno :skoljka:

sto ne upisah ono kod Ganica jesam budala...
minjonja

#144 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by minjonja »

zasto se uopste mora ista i sa cim izjednacavati? sto se mene tice nek stavi da je stari diplomski malo iznad bachelora, neka je všs ispod bachelora, nek magistar bude malo iznad mastera, al ne da stavljaju znak jednakosti izmedju starog diplomskog i sadasnjeg mastera, stari i novi doktor nek bude isto i eto.

jeste da ja ne smatram da je bachelor ista manje od diplomca, al nek im bude, samo nek se jednom vise zavrsi, prije nego sto stave znak jednakosti izmedju všs i 4 godine bachelora.
Jasmin2803

#145 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by Jasmin2803 »

minjonja wrote:zasto se uopste mora ista i sa cim izjednacavati? sto se mene tice nek stavi da je stari diplomski malo iznad bachelora, neka je všs ispod bachelora, nek magistar bude malo iznad mastera, al ne da stavljaju znak jednakosti izmedju starog diplomskog i sadasnjeg mastera, stari i novi doktor nek bude isto i eto.

jeste da ja ne smatram da je bachelor ista manje od diplomca, al nek im bude, samo nek se jednom vise zavrsi, prije nego sto stave znak jednakosti izmedju všs i 4 godine bachelora.
:-)
M_e_m_o

#146 Re: MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om (Bachleor sa Višom)!!!

Post by M_e_m_o »

elSaik wrote:
Diplomirao, za 4 godine slovom i brojem položio 53 ispita. Kad dodaš master imat ću haman 60 položenih ispita. Jebote :mrgreen:

I sad oni hoće da ja sa 53 ispita imam Višu školu. More marš :x
Last edited by M_e_m_o on 10/07/2011 13:32, edited 1 time in total.
branimir stulic

#147 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by branimir stulic »

zao mi je sto ste svi ovako lijepo zavaljeni.... Lijepi stari sistem...Nista nije trebalo ni mijenjati dok se sve ne rijesi i uspostavi i sistem i uvjeti za takvo nesto.
Jasmin2803

#148 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Jasmin2803 »

branimir stulic wrote:zao mi je sto ste svi ovako lijepo zavaljeni.... Lijepi stari sistem...Nista nije trebalo ni mijenjati dok se sve ne rijesi i uspostavi i sistem i uvjeti za takvo nesto.
hocemo mi u EU... :oops:
Una ragazza

#149 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by Una ragazza »

Eh ovako...zavrsila sam stari sistem, upisala magistarski dvogodisnji, ispolagala sve ispite (znaci za magistra nauka) i jos imam tezu da odbranim kad se vratim...trenutno sam na specijalistickom masteru vani, jednogodisnjem...

Nakon ovoga mog EU moz se ici direkt na doktorat...u svakom slucaju, meni se moj sarajevski ne umanjuje i on ostaje magisterij nauka...ko je otisao dalje tad nakon diplome ne moze ga bolonjac vise stici, jbg :)
diplomac

#150 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om

Post by diplomac »

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju osnova kvalifikacijskog okvira u BiH, objavljen u Službeni glasnik BiH broj 31. od 25.04.2011. godine.

Ove osnove kvalifikacijskog okvira unijeli su kod nekih osoba i studenata dilemu da li je BACHELOR ili BACCALAUREAT koji se stiće nakon prvog ciklusa visokog obrazovanja izjednačen sa Višom školom, odnosno Višom stručnom spremom.

Ove pretpostavke i glasine nisu tačne, kvalifikacija BACHELOR ili BACCALAUREAT se dobija nakon Prvog ciklusa visokog obrazovanja. Drugi ciklus visokog obrazovanja vodi do magistarske diplome a Treći ciklus visokog obrazovanja vodi do diplome doktorata.

Osnove kvalifikacijskog okvira u BiH je prvi dokument BiH o kvalifikacijskom okviru za sve nivoe obrazovanja, kojeg je neophodno dalje razvijati u narednom višegodišnjem periodu.

Osnovama kvalifikacijskog okvira u BiH stvara se preduslov za izradu "Kvalifikacijskog okvira u BiH", koji treba povezati prethodne, sadašnje i buduće rezultate učenja, te ih postaviti u međusobne odnose unutar BiH, ali i Europskog kvalifikacijskog okvira i Europskog obrazovnog prostora a koji bi trebao biti donesen najkasnije do kraja 2015. godine.

Dokument Osnove kvalifikacijskog okvira u BiH je usklađen sa Europskih kvalifikacijskim okvirom.

Nejasnoće kod nekih studenata nastale su što je RANIJI SISTEM U BIH ZASNOVAN NA STEPENIMA STRUČNE SPREME a sad ga treba prevesti na NOVI KVALIFIKACIJSKI OKVIR U BIH. Tu je najavljena mogućnost da bivše Više škole koje su trajale tri godine i davale VIŠU STRUČNU SPREMU - VŠS prevedu u današnji stadij Prvog ciklusa. Na taj način moguće je da se bivša VŠS prevede u novi kvalifikacijski okvir a ne da se sadašnji Prvi ciklus prevede u stari sistem. Ovaj problem se tiče bivših studenata iz ranijeg perioda a ne sadašnjih studenata.

Na temelju svega iznesenog možemo zaključiti da naši sadašnji studenti nemaju potrebe za brigom, s tim da moramo raditi i pratiti da se novi kvalifikacijski okvir ugradi u normativne akte zakonodavstva, firmi, zdravstvenih organizacija, pravosuđa itd.
Post Reply