Šitska zajednica u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Highlander

#126 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Highlander »

@highlander Ne možeš ti kao nemusliman shvatiti o čemu se ovdje radi :)

U kako se samo varaš, kako si samo u zabludi.
Duh se ne daje na mjeru, niti se djeli po konfesijama.
On je jedan kao što je Bog jedan.

Kako god, odavno nisam naišao na zanimljiviju temu. Moja srčana pohvala pokretaču, učesnicima i moderatoru.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#127 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by anthraxQ »

hajmo početi od korijena imena - šta znači riječ Šija(šijit), koje je porijeklo? tu će nam se mnogo reći.
ema_

#128 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

E-B wrote:
Falcon wrote:@EB
Niko ne pravi razliku izmedju cetvorice pravovjernih halifa jer je to i nemoguce
Ja ti postira hadis, al evo ponovicu ga opet, da vidis da pravite razliku

Ibn Omer, r.a., je rekao: "U vrijeme Poslanika, s.a.v.s., nikoga nismo uspoređivali sa Ebu Bekrom, Omerom, Osmanom i nismo pravili razliku između ostalih ashaba. (Buhari)

Vidis li da ste pravili razliku, tj da ste imama Alija (a.s) svrstavali u grupu svih ostalih ashaba, dok su vam ova trojica bila daleko iznad

selam

Da, Alija, r.a., je u rangu ostale trojice pravdenih halifa, šta ti nije jasno?
ema_

#129 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

E-B wrote: I opet vjerujes u jos jedan lazni hadis kojim se zele ubjediti muslimani da su trojica halifa i ta prva generacija ashaba ispravni
Pa bolan, znas li koliko su ti halife i ta prva generacija muslimana prolila muslimanske krvi u medju muslimanskim ratovima i ubijanjima.
Ko ono upita koje su razlike među nama? Evo, naprimjer ova, gdje se dotični napokon izjasnio da ne priznaje prvu trojicu pravednih halifa, koje čitav islamski ummet priznaje.
ema_

#130 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

EBU BEKR, r.a.

Aiša, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., u vrijeme svoje bolesti rekao: "Pozovi mi Ebu Bekra, svoga oca da mu ostavim oporuku, jer se bojim da neko ne poželi vlast, a Allah i vjernici ne žele drugog halifu do Ebu Bekra." (muttefekun alejhi)

Od Amra ibn Asa, r.a., se prenosi da ga je Poslanik, s.a.v.s., poslao u bitku na Zatu - Selasil, pa mu je otišao prije pohoda i upitao ga: "Koja ti je osoba najdraža?” - “Aiša” - odgovorio je. "A od muškaraca?" "Njen otac", pa sam upitao: "A zatim?" "Omer" - reče Poslanik. Nastavio je da nabraja i nakon Omera. Ušutio sam od straha da me ne spomene zadnjega."

Od Ebu Seida el-Hudrija r.a. se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:"Zaista će stanovnici Dženneta gledati stanovnike "Ilijina", Ebu Bekr i Omer su od njih, i Allah ih je obasuo blagodatima." (Tirmizi, Ebu Davud i Ibn Madždže)

Od Hanife, r.a., se prenosi da je rekao:"Rekao je Poslanik s.a.v.s.:"Ja ne znam koliko ću još ostati sa vama. Pa zaputite se za dvojicom poslije mene: Ebu Bekrom i Omerom." (Tirmizi)

OSMAN, r.a.

Jedna od karakteristika koja je krasila Osmana, r.a,. je i to da mu je Poslanik, s.a.v.s., lično potvrdio da je on od stanovnika Dženneta. Naime, u mnogo hadisa se prenosi slučaj u vezi bunara Aroma, u blizini Medine, za koji je Poslanik s.a.v.s. rekao da onaj ko ga kupi i stavi na raspolaganje muslimanima, taj je stanovnik Dženneta. Učinio je to Osman, r.a. Druge prilike, Poslanik, s.a.v.s., je ponovio ovu svoju poruku muslimanima kada je za vrijeme sakupljanja novaca za "siromašnu vojsku" (kako je prozvana), Osman r.a. je poklonuo 300 deva i 1000 zlatnika.

Prenosi Muslim od Aiše, majke vjernika, da je rekla: "Rekao je Poslanik, s.a.vs.:"Kako da se ne stidim čovjeka kojeg se stide meleci." (Sahihul-Muslim i njegov šerh: 5/168), Buhari, "Feth": 7/3695)

Od Enesa, r.a., se prenosi da je rekao: "Popeo se Poslanik, s.a.v.s., na brdo Uhud, s njim su bili Ebu Bekr, Omer i Osman, r.a., te se ono počelo tresti. Poslanik je rekao: “Smiri se! Na tebi su Poslanik, Siddik i dva šehida (tj. Omer i Osman)" (Feth:7/53/3699)

OMER, r.a.

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "U narodima koji su bili prije vas, bili su nadahnuti ljudi, pa ako u mom ummetu bude ijedan - pa to je Omer!" (muttefekun alejh)

Od Džabira, r.a., se prenosi da je rekao:"Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: "Ušao sam u Džennet, kad tamo Rumejsa, žena Ebu Talhina. I cuo sam neke pokrete, pa sam upitao:"Ko je ovo?" Pa je rekao (Džibril): "Ovo je Bilal". Zatim sam vidio dvorac u Džennetu, na njegovom cošku je bila hurija, pa sam upitao:"Za koga je ovo?" "Za Omera bin Hattaba"-odgovoriše. Poželio sam da udem u njega, ali sam se sjetio tvoje ljubomore". "Draži si mi i od oca i majke, o Allahov Poslanice! Zar da na tebe budem ljubomoran?!" (muttefekun alejh)

Od Ibn Omera, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Jedne noci sam sanjao, i vidio sam ljude koji su mi pokazivani. Na njima su bile košulje. Nekima su one dostizale do grudi, drugima niže, a pokazan mi je Omer bin Hattab i na njemu je bila košulja koja se vuce (po zemlji). "Kakva je razlika?"-upitaše ashabi. "U vjeri",- odgovori Allahov Poslanik, s.a.v.s.

...............

Ružno govoriti o ovoj trojici halifa može samo onaj ko je u debeloj zabludi.
RespectLifeBH

#131 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by RespectLifeBH »

Na dan Ashure Sije/Rafidije u vecinski sitskim zemljama svake godine proslavljaju Ashuru uz klasicne ceremonije dovodeci kozu i psa ...Kozu bi obrijali i nadjeli bi joj ime Aiša ..i u svojim ceremonijama bi povikivali i galamili na tu jadnu kozu izgovarajuci stalno doticno ime ..,,da Allah sacuva ... zna se na koga misle ..misle na majku pravovjernih Aišu radijallahu anhuma. Psu nadjenu ime Omer isto se zna na koga misle .. na vodju pravovjernih Omera Ibn Hattaba radijallahu anhu ..i stalno bi udarali tog kera obucom .. i izgovarali nekakve bljuvotine ....I što je još gore sve se to javno pokazuje na njihovim TV stanicama.. ???
ema_

#132 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

carobnjak_iz_voza wrote:Ali Ema kako ne kontaš da su ti hadisi "izmišljeni" jer iako je proveo cijeli svoj život uz njih Muhamed s.a.v.s je bio uz njih onako bezveze i stalno je "ružno" govorio o njima,a žena sa kojom je pola života djelio postelju Aiša r.a. je bila "užasna" i ko zna zašto ju je Poslanik s.a.v.s jako volio :roll:

Ma poznata je meni njihova priča, ali radi onih koji nisu upoznati, treba iznijeti istinu. :)
ema_

#133 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

E-B wrote:
carobnjak_iz_voza wrote:Hajd ti nama reci ovako konkretno neke zanimljivosti npr:
Vežu li šiiti ruke ne kijamu i podižu li ih kad idu na sedždu?Imaju li mevlud itd? :-D
Shiie ne veze ruke na kijamu (slicno sunnijama iz Malikijskog mesheba)
Nemaju klasican "Bosanski mevud", ali vrlo cesto imaju predavanja i dersove u povodu kako poslanikova rodjendana, tako i rodjenda hazreti Fatime, imama Alije (a.s) i ostalih poslanikovih ociscenih potomaka

selam

Dodaj i da smatrate neispravim namaz iza sunija :wink:
ema_

#134 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

E-B wrote:
ema_ wrote:
E-B wrote: Shiie ne veze ruke na kijamu (slicno sunnijama iz Malikijskog mesheba)
Nemaju klasican "Bosanski mevud", ali vrlo cesto imaju predavanja i dersove u povodu kako poslanikova rodjendana, tako i rodjenda hazreti Fatime, imama Alije (a.s) i ostalih poslanikovih ociscenih potomaka

selam

Dodaj i da smatrate neispravim namaz iza sunija :wink:
Ti si zadojena mrznjom, i nemozes racionalno razmisljati

Ja sam shiia, zivim inostranstvu i ovdje imam shiia dzamiju i iz tog razloga ne klanjam u sunni dzamiji. Inace kada sam dole u mom rodnom gradu, tamo nema shiia dzamija pa namaz klanjam u sunni dzamiji iza sunni imama

Nego, kazi ti meni, dali je sunniama ispravan namaz kada klanjaju iza shiia?

selam
:lol: Ja zadojena mržnjom, prema kome? I to mi spočita neko ko mrzi prvu trojicu halifa :-)

Sunijama je, u principu, ispravan namaz čak i iza velikih grješnika. Ako se već mora.
BHF_Manijak

#135 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

A sta je sa Fatiminim Kur'anom, sta je sa Kerbelom koja je po vama uzvisenija i vrijednija od Kabe, sta je sa proklinjanjem i nazivanjem Aise bludnicom?! Nista to, jel?! Daj bolan kako mozes slijediti pravac i jos ga ispravnim nazivati koji je nastao poslije Resulullaha i koji se u biti odvojio radi politickih stvari, ljudi nisu mogli da kabule da nece Alija ra biti halifa jer je najmladji, bio Ebu Bekr kao najodaniji Poslanikov prijatelj i kraj price!

I da, otkud da da su vam imamu bezgrijesni kad je jedino poslanicima dat Ismet, tj bezgrijesnost?!
Tvrtko II Kotromanić

#136 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Naravno da se Ebu Talib smatra pomagacem i zastitnikom Poslanika s.a.v.s, medjutim stoji i to da je umro kao musrik..
Tvrtko II Kotromanić

#137 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

BHF_Manijak wrote:A sta je sa Fatiminim Kur'anom, sta je sa Kerbelom koja je po vama uzvisenija i vrijednija od Kabe, sta je sa proklinjanjem i nazivanjem Aise bludnicom?! Nista to, jel?! Daj bolan kako mozes slijediti pravac i jos ga ispravnim nazivati koji je nastao poslije Resulullaha i koji se u biti odvojio radi politickih stvari, ljudi nisu mogli da kabule da nece Alija ra biti halifa jer je najmladji, bio Ebu Bekr kao najodaniji Poslanikov prijatelj i kraj price!

I da, otkud da da su vam imamu bezgrijesni kad je jedino poslanicima dat Ismet, tj bezgrijesnost?!
Dzaba ti to njemu pricas moj manijak...

Ja se onako bas rastuzim kad skontam kako se obistnio onaj hadis u kojem Poslanik kaze koliko ce biti muslimanskih sekti, i kad vidis koliko mrznje tu ima, narocito od siita prema nama :|
ema_

#138 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:A sta je sa proklinjanjem i nazivanjem Aise bludnicom?! Nista to, jel?!
Proklinjemo je, ali je ne nazivamo bludnicom.

FUJ! :cry:
RespectLifeBH

#139 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by RespectLifeBH »

ema_ wrote:
E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:A sta je sa proklinjanjem i nazivanjem Aise bludnicom?! Nista to, jel?!
Proklinjemo je, ali je ne nazivamo bludnicom.

FUJ! :cry:
Da, nažalost, FUJ, probaj ukucati na Google " Veliki Sejtan" i pogledaj šta će ti sve izbaciti....Strahota.
ema_

#140 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

RespectLifeBH wrote:
Da, nažalost, FUJ, probaj ukucati na Google " Veliki Sejtan" i pogledaj šta će ti sve izbaciti....Strahota.
Znam za tu knjigu, a i prije nje sam znala ko su i kakvi su... :cry:
RespectLifeBH

#141 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by RespectLifeBH »

ema_ wrote:
RespectLifeBH wrote:
Znam za tu knjigu, a i prije nje sam znala ko su i kakvi su... :cry:
Sad je neko uradio i video na You Tube-u , strahota jedna, šta sve govore neki njihovi učenjaci...Krv ti se sledi u žilama..La Illahe IllAllah.
BHF_Manijak

#142 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by BHF_Manijak »

E-B wrote:
BHF_Manijak wrote:A sta je sa Fatiminim Kur'anom,
Nepostoji nikakav Fatimin Kur'an. Postojao je Fatimin musaf (knjiga), a to nije isto

bez selama za tebe, jer to nezelis
Pa znaci da smatrate da postoji mushaf, fatimin, koji nije isti kao ovaj nas i da mi ustvari ucimo iz nepotpunog Kur'ana, slobodno tako reci! :wink:

I toliko si se jadnik zbunio i pogubio da vise i ne znas ko ti je reko da ga ne selamis, ali nejse...Ugalvnom ja to nisam reko! :wink:
RespectLifeBH

#143 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by RespectLifeBH »

E-B wrote: Znam da vi volite SVE one koji su ratovali protiv imama Alija (a.s), a opet pricate o nekakvoj vasoj ljubavi prema ehlulbejtu
Ne radi toga što ti navodiš, nego radi govora Allaha Uzvišenog u Kur'anu časnom u koji nema sumnje, a koji kaže:

Allah je zadovoljan prvim muslimanima, muhadžirima i ensarijama i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći, a i oni su zadovoljni Njime: za njih je On pripremio džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, i oni će vječno i zauvijek u njima boraviti. To je veliki uspjeh.
(Kur'an - et-Tewbe, 100)

Radi toga smo mi Muslimani dužni voljeti ashabe Allahova Poslanika, sallAllahu 'alejhi we sellem, i članove njegove porodice, jer ih vole Allah, 'azze we dželle, i Njegov Poslanik, sallAllahu 'alejhi we sellem, tim prije što i sam Allah, 'azze we dželle, u gore navedenom ajetu veli da ih voli i da oni vole Njega, jer ko ne vjeruje u ovaj kur'anski ajet ne može biti musliman. Zato mi Muslimani čvrsto vjerujemo da su drugovi Allahova Poslanika, sallAllahu 'alejhi we sellem, i članovi njegove porodice od svih drugih vjernika – muslimana, najodabraniji.

Dalje, govoreći o svojim drugovima, Allahov Poslanik, sallAllahu 'alejhi we sellem, je rekao:

„Zaklinjem vas Allahom, pazite na moje drugove! Nemojte ih uzimati za metu (napada) poslije mene, jer: onaj ko ih voli, voli ih zato što voli mene, a onaj ko ih mrzi, mrzi ih zato što mrzi mene, ko njih uznemirava, uznemirava i mene, a a ko uznemirava mene, uznemirava i Allaha, a ko uznemirava Allaha, Allah samo što nije uzeo.“ (Tirmizi)

Mi ne vrijeđamo porodicu Allahovog poslanika i njegove ashabe jer je Govoreći o svojim drugovima, Allahov Poslanik, sall-Allahu alejhi ve selleme, je rekao:

“Ne vrijeđajte moje drugove, jer kada bi neko od vas potrošio zlata koliko je brdo Uhud, ne bi zaslužio koliko je neko od njih zaslužio. Ne bi zaslužio ni pola, koliko je on zaslužio.” (bilježi Ebu Davud, sa hasen senedom)

Mi Muslimani vjerujemo da je od svih drugova Allahova Poslanika, sall-Allahu alejhi ve selleme, Ebu Bekr es-Siddik, apsolutno, najodabraniji, i da u vrlinama iza njega slijede: Omer, zatim Osman, a zatim Alija – neka je Allah sa svima zadovoljan – jer je sam Allahov Poslanik, sall-Allahu alejhi ve selleme, rekao:

“Da sam od svojih sljedbenika uzeo nekog za svoga prisnog prijatelja, sigurno bih za njega uzeo Ebu Bekra, ali on mi je brat (u vjeri) i drug.” (el-Buhari)

Ibn Omer, radijAllahu anhu, je također govorio:

“Još za Vjerovjesnikova, sall-Allahu alejhi ve selleme, života smo govorili ‘Ebu Bekr, pa Omer, pa Osman, pa Alija’ što je Vjerovjesnik, sall-Allahu alejhi ve selleme, čuo i naše riječi nije osporio.’” (el-Buhari)

U tom smislu je i sam Alija, radijAllahu anhu, rekao:

“Poslije Vjerovjesnika, sall-Allahu alejhi ve selleme,, najbolji od ovog Ummeta su: Ebu Bekr, a zatim Omer. Da hoću spomenuo bih i trećeg – tj. Osmana, neka je Allah sa svima zadovoljan.”

Mi muslimani smatramo da napad na Aišu, r.a., nužno podrazumijeva i napad na Allahovog Poslanika , s.a.v.s., pošto Uzvišeni Allah, dž.š., kaže:

”Nevaljale žene su za nevaljale muškarce ...” (Kur'an - En-Nur, 26)

Ibn-Kesir, r.a., u tumačenju ovoga ajeta kaže:

”Da Aiša, r.a., nije čestita, Allah, dž.š., ne bi učinio i dozvolio da se Allahov Poslanik, s.a.v.s., oženi njome jer je on najčestitiji i najčasniji čovjek. Aiša, r.a., ne bi odgovarala i bila prikladna Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., po vjerozakonu i Allahovoj, dž.š., odredbi, u slučaju da je bila nevaljala. Na samom kraju, treba znati da je najdraža osoba Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., bila upravo Aiša, r.a., istinoljubiva i kćerka istinoljubivog. I još da dodam da ko proklinje i zamrzi osobu koja je bila najdraža Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., zaslužio je da mu Allahov Poslanik, s.a.v.s., bude neprijatelj na Sudnjem danu!“

Eto radi svega gore navedenog mi muslimani volimo i ne vrijeđamo niti Aišu r.a. niti Ebu Bekra r.a., niti Omera r.a. , niti Osmana r.a. , niti Aliju r.a. Mi njih volimo jer ih Allah s.v.t.a. voli i njegov poslanik Muhammed s.a.v.s.

Literatura:Minhadžu-l-Muslim (Put pravog muslimana), šejha Ebu Bekra el-Džezairija, 1. dio, Poglavlje o islamskom vjerovanju, XVII/I
Callahan44

#144 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by Callahan44 »

Bediuzzeman Said Nursi rascistio je stvari na jasan i argumentiran nacin
dalje od ovoga mislim da ne treba nista vise pojasnjavati
evo samo dva upecatljiva paragrafa:

Hazret-i Alijino, r.a., lično, bezbroj puta ponovljeno i stalno potvrđeno priznanje i slijeđenje trojice halifa, njegovo prihvaćanje i obavljanje dužnosti šejhul-islama (šejhu-l-kudat – vrhovni muftija), kao i njegovo pripadništvo povlaštenim i utjecajnim strukturama tokom dvadeset i više godina – sve to obesnažuje šiijsku tvrdnju.

...

Što se tiče ši’ija političkog smjera, oni naspram ehl-i sunneta mogu osjetiti samo stid. Jer, oni u svoj toj težnji ka izuzetnoj ljubavi prema hazret-i Aliji, r.a., ustvari, omalovažavaju njegov položaj i ugled, i njihov pravac razmišljanja dovodi do njegovog sramoćenja i zaključka o nemoralnom držanju, jer tvrde: “Hazret-i Alija, r.a., je povlađivao i ponašao se kao da dijeli mišljenje hazret-i es-Siddika i El-Faruka, r.a., iako oni nisu bili u pravu, znač, i on ih se plašio i od njih se ustručavao”, odnosno, riječnikom ši’ija, “on je radio u prikrivenosti”, što bi značilo da ih se on bojao i pretvarao se pred njima u svojim postupcima, tj. bio dvoličan! Prišiti jednom ovakvom znamenitom islamskom heroju, koji je stekao i naziv “Lav Allahov” i bio zapovjednik i ministar kod dvojice Istinoljubivih, da se pretvarao, plašio i dodvoravao ljubavlju onima koje uistinu ne voli i da se preko dvadeset godina povodio za onima koji nisu u pravu te im se priklanjao zbog straha i bio kvalifikovan kao neko ko slijedi i podržava nepravedne, nema nikakve veze sa ljubavlju. Hazret-i Alija, r.a., se odriče takve ljubavi.

ko pozeli da procita vise na temu, evo i link, arzo ga je nekad ranije postao, al evo opet (Cetvrti odsjaj):
http://rejhan.net/index.php?option=com_ ... 1&Itemid=1
ragib

#145 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ragib »

E-B = MEASTRAL?
ultras malta

#146 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ultras malta »

Iako smo mi suniti,siiti su pomagali BiH kada joj je najteze bilo dok su sunitske vodje okretale glave.Iz prve ruke znam kako je stanje u Beirutu(Liban)kako su suniti izdajnici i prodali su se Amerikancima i jevrejima dok se siiti bore protiv svih da Liban postane nezavisna u punom smislu rijeci i zemlja njenih gradjana i da se ona stoka(Amerikanci i Izraelci)ne mjesaju gdje im nije mjesto.
arzuhal

#147 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by arzuhal »

Baby Blue wrote:
Pitanje za sunite ovdje: vjerujete li da ce doci Mehdi i da je njegov dolazak jedan od velikih predznaka Sudnjeg dana? Je li Mehdi potomak Poslanikove s.a.w.s. loze?
Vjerujem u dolazak Imama, vjerujem da je to jedan od velikih predznaka i bit će iz loze Muhammeda, alejhi-selam, dakle od Ehlu Bejta. S tim da vjerujem da će biti iz loze hazreti Hasana, a ne hazreti Husejna, radijallahu anhuma.
ema_

#148 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by ema_ »

Baby Blue wrote:@E-B, neko je spomenuo Veliki sejtan, ovdje su linkovi s Youtube-a, pa bih voljela ako ti nije mrsko da malo prokomentarises:
http://www.youtube.com/watch?v=kSix-zKe5ts
http://www.youtube.com/watch?v=1hmkhgvZ-_s

Ove video clipove insan ne može ni gledati bez da mu se sve stegne u prsima :cry:

"Imam kada kaže za nešto "Budi"- ono bude" :run:

"Imam Rida poznaje gajb i sve ono što će se desiti, i zato odlazim njegovom kaburu.." :run:

"Smrt Ebu Bekru, Osmanu i Omeru, oni su nevjernici, a Ebu Lu'lu je musliman jer je ubio Omera" :run:
arzuhal

#149 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by arzuhal »

Sve je vehdije, do imama Mehdije.
zaratustra

#150 Re: Šitska zajednica u BiH

Post by zaratustra »

arzuhal wrote:
Baby Blue wrote:
Pitanje za sunite ovdje: vjerujete li da ce doci Mehdi i da je njegov dolazak jedan od velikih predznaka Sudnjeg dana? Je li Mehdi potomak Poslanikove s.a.w.s. loze?
Vjerujem u dolazak Imama, vjerujem da je to jedan od velikih predznaka i bit će iz loze Muhammeda, alejhi-selam, dakle od Ehlu Bejta. S tim da vjerujem da će biti iz loze hazreti Hasana, a ne hazreti Husejna, radijallahu anhuma.
Još kada dođe pa kaže nisam šija nit sam sunija...
Locked