Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Locked
Nele9

#126 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Nele9 »

Penicilin wrote:
oridjidji wrote: pa reisa poistovjecuje sa Kacavendom :D

ne znam u kojem mi sistemu zivimo, ako nije sekularizam u pitanju sta je onda?
otkud tolika podjeljenost u bosnjackom glasackom korpusu kad IZBIH bira pobjednike? zar nebi trebao pobjediti neko ljep i visok i to apsolutnom vecinom... a ne neko mal i zajeban :D
Zamolio bi te da mi ne vadiš riječi iz konteksta i ne imputiraš ono što nisam rekao. Ja sam tačno specificirao po kojem pitanju efekti Cerićeve politike nisu ništa različiti od Kačavendinih. Možda nisam trebao dovoditi ove likove u bilo kakav kontekst jer se u cjelini njih dvojica zaista se nemogu porediti ali ja nisam nikada kao što kažeš "poistovjetio" reisa i Kačavendu (pročitaj ponovo moj post).

Inače teško mi je komentarisati ostale stvari koje si napisao obzirom da su naši stavovi očigledno suviše udaljeni. Mislim da zapadni demokratski sekularni državni sistem nema nikakvu alternativu i uopšte ne vidim prostora za bilo kakvu diskusiju o državi po uzoru na Iran, SA ili Avganistan u vrijeme Talibana. Možda sam ja u tvojim očima zatrovan kijafirskom američkom propagandom ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Boldirano je najpametnije što si do sada rekao. Tačno, nisi ih trebao dovoditi ni u kakav zajednički kontekst.
Barem su te dvojica pogrešno razumjeli.
Sad se možda vrijedi i potruditi da obavimo jednu normalnu raspravu.
nikad_vise

#127 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by nikad_vise »

zanimljivo je kako se ekipa vatreno bori o tome da se islamska zajednica drzi daleko od politike a ne propustaju ni jednu priliku da se otvori jos pokoja tema o IZ,da se odreduje ko ce biti reis,da se svaki moguci potez IZ komentarise i svasta nesto..dok se od iste IZ zahtjeva da suti i ne mijesa se..

moj komentar sto se tice bakirove posjete kvazimuftiji beogradskom je da se stidi i srami..Alija Izetbegovic je za svog zivota napravio toliko mnogo za ovu drzavu i vjecni rahmet nek mu je..jedina i najveca greska ove istinske ljudske velicine i ljudine je sto napravi ovu ojebinu sto hoda po beogradu i jede govna kad god ima priliku.

p.s.sto se tice odabira samog muftije moj favorit i licna zelja je jedan od najpametnijih i obrazovanijih bosnjaka muftija muamer zukorlic.
sarajlija_ba

#128 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by sarajlija_ba »

nikad_vise wrote:zanimljivo je kako se ekipa vatreno bori o tome da se islamska zajednica drzi daleko od politike a ne propustaju ni jednu priliku da se otvori jos pokoja tema o IZ,da se odreduje ko ce biti reis,da se svaki moguci potez IZ komentarise i svasta nesto..dok se od iste IZ zahtjeva da suti i ne mijesa se..

moj komentar sto se tice bakirove posjete kvazimuftiji beogradskom je da se stidi i srami..Alija Izetbegovic je za svog zivota napravio toliko mnogo za ovu drzavu i vjecni rahmet nek mu je..jedina i najveca greska ove istinske ljudske velicine i ljudine je sto napravi ovu ojebinu sto hoda po beogradu i jede govna kad god ima priliku.

p.s.sto se tice odabira samog muftije moj favorit i licna zelja je jedan od najpametnijih i obrazovanijih bosnjaka muftija muamer zukorlic.
Kad je Bakir išao anamo onim u BG ?
nikad_vise

#129 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by nikad_vise »

sarajlija_ba wrote:
nikad_vise wrote:zanimljivo je kako se ekipa vatreno bori o tome da se islamska zajednica drzi daleko od politike a ne propustaju ni jednu priliku da se otvori jos pokoja tema o IZ,da se odreduje ko ce biti reis,da se svaki moguci potez IZ komentarise i svasta nesto..dok se od iste IZ zahtjeva da suti i ne mijesa se..

Kad je Bakir išao anamo onim u BG ?
Izetbegović s Jusufspahićem razgovarao dan prije odlaska u Karađorđevo

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović daleko od očiju javnosti primio je 25. aprila ove godine u Sarajevu Muhameda Jusufspahića, muftiju srbijanskog i zamjenika reisu-l-uleme paralelne Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. Muhamed je, inače, sin bivšeg kontroverznog muftije beogradskog Hamdije Jusufspahića.
nije isao nego se sastao..ispravka
j**o ga on u svakom slucaju..sto se tice bakira dosad sam imao postovanja prema njemu bar malo zahvaljujuci njegovom ocu,vise mu ni otac ne moze ocistit ime.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#130 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

Koja ekipa?
Ako imas nekome replicirati, lijepo citiraj, pa ce ti neko odgovoriti..prozivati ovako ekipu nekakvu je bezveze..

a Zukorlic neka se bavi Sandzakom, bit ce da je tamo potrebniji, moje misljenje, naravno
sarajlija_ba

#131 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by sarajlija_ba »

nikad_vise wrote:

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović daleko od očiju javnosti primio je 25. aprila ove godine u Sarajevu Muhameda Jusufspahića, muftiju srbijanskog i zamjenika reisu-l-uleme paralelne Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića. Muhamed je, inače, sin bivšeg kontroverznog muftije beogradskog Hamdije Jusufspahića.
j**o ga on u svakom slucaju..sto se tice bakira dosad sam imao postovanja prema njemu bar malo zahvaljujuci njegovom ocu,vise mu ni otac ne moze ocistit ime.
E pa fakat taj čovjek nema mjere.
Prvo se izvinjavao po BG ničim izazvan za "zločine ARBiH" a sad daje legitimet Zilkići i Jusufspahićima.
Slažem se s tobom...ni rahmetli Alija ga ne može oprat' više.
Baš si me razočarao ovom informacijom.
Zukorlić je naizrasliji za budućeg Reisa inšAllah.
nikad_vise

#132 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by nikad_vise »

plain vanilla wrote:

Koja ekipa?
Ako imas nekome replicirati, lijepo citiraj, pa ce ti neko odgovoriti..prozivati ovako ekipu nekakvu je bezveze..

a Zukorlic neka se bavi Sandzakom, bit ce da je tamo potrebniji, moje misljenje, naravno
nisi se zar nasla prozvanom sreco :roll:
a zna se koja ekipa,malo prelistaj stranice teme,ni meni nije bilo mrsko prelistat i procitat vecinu komentara pa neka ne bude ni tebi potrudi se malo :roll:
i zar ne mislis da je malo glupo i nenormalno da svakog ponaosob citiram i odgovaram

p.s.neka se on drzi i BIH..za razliku od nekih ja nisam spreman prodati dio naseg bosnjackog naroda radi ulizivanja nekim zlocincima i genocidasima iz RS-a..svaki sandzaklija mi je drag kao i svaki stanovnik BIH..i mnogo hvala bosnjacima sandzaka sto sa ponosom isticu da su bosnjaci i da se tim ponose :bih:
Penicilin

#133 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Penicilin »

Hmmmm :roll: Bakir... Ma jel to onaj lijepi visoki s pedigreom.. :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu. Bakir nije budala. Sačekajmo da čujemo šta ima da kaže o tom susretu.

Što se tiče Zukorlića svaka mu čast i nek nastavi to što radi tamo gdje je i najpotrebniji.

A što se tiče petljanja u izbor reisa, mi kao javnost, a ne kao političari ili vjerski lideri kritikujemo reisova djela i na taj način s pravom utičemo na one koji će birati novog. Šta je tu problem. Jel to reis bogom dat pa ga niko ne smije kritikovati. Pa kritikuju ga neki od najugednijih članova IZ. Mislim da je svakom bosanskom patrioti bilo dovoljno kada je taj čovjek izjavio da smo svi mi Turci. I baš kada sam počeo da se tješim da je to možda stvarno pomalo nespretna konstrukcija u prenesenom značenju uslijedilo je ono o sultanu Fatifu, banu Kulinu i Aliji Izetbegoviću. Pa onda petlajnje u izbore SDA, pa rijaset, pa Fahro, Gadafi, alem gazije .. Ja se možda fakat dovoljno ne kontam u sve te vjerske stvari, ali mislim da se malo kontam u politiku, znam dobro istoriju i volim svoju zemlju i ponosan sam na svoj narod i našu državu. Zato me strašno iritira šta taj čovjek na tako važnoj poziciji govori i time što govori utiče na ljude koji ne znaju a slušaju ga. Što se tiče zgrade rijaseta ja sam siguran da je neko drugi reis da bi ta zgrada bila već napravljena. Uglavnom što se mene tiče hvala vam na Ceriću i nadam se da ćete za narednog naći nekoga ko barem malo bolje konta sve te druge stvari osim vjere kada se već kako kažete reis mora u sve mora petljati i svakom loncu biti poklopac. Eto pa halalite.
zonbirile

#134 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by zonbirile »

BiH-x wrote:
zonbirile wrote:pa u čemu je problem,Bošnjak nije vjerska,nego nacionalna odrednica.Samo htjedoh pokazati nacionalnu osvješčenost.Znači nema.
Ima ih koliko i Srba muslimana i Hrvata pravoslavaca. Znaci mozda oko 100-200.
-------------------------------------------------------
e u tome i jeste tvoj problem i nerazumjevanje.Srba i Hrvata ima mnogo više,mnogo više,ali ti to ne kontaš.
oridjidji

#135 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

Penicilin wrote:
oridjidji wrote: pa reisa poistovjecuje sa Kacavendom :D

ne znam u kojem mi sistemu zivimo, ako nije sekularizam u pitanju sta je onda?
otkud tolika podjeljenost u bosnjackom glasackom korpusu kad IZBIH bira pobjednike? zar nebi trebao pobjediti neko ljep i visok i to apsolutnom vecinom... a ne neko mal i zajeban :D
Zamolio bi te da mi ne vadiš riječi iz konteksta i ne imputiraš ono što nisam rekao. Ja sam tačno specificirao po kojem pitanju efekti Cerićeve politike nisu ništa različiti od Kačavendinih. Možda nisam trebao dovoditi ove likove u bilo kakav kontekst jer se u cjelini njih dvojica zaista se nemogu porediti ali ja nisam nikada kao što kažeš "poistovjetio" reisa i Kačavendu (pročitaj ponovo moj post).

Inače teško mi je komentarisati ostale stvari koje si napisao obzirom da su naši stavovi očigledno suviše udaljeni. Mislim da zapadni demokratski sekularni državni sistem nema nikakvu alternativu i uopšte ne vidim prostora za bilo kakvu diskusiju o državi po uzoru na Iran, SA ili Avganistan u vrijeme Talibana. Možda sam ja u tvojim očima zatrovan kijafirskom američkom propagandom ali svako ima pravo na svoje mišljenje.
Niko ne spori da ti imas svoje misljenje. Nego da bi se bavio Islamskom zajednicom BIH-a treba da budes upoznat sa njenom historijom i time sta su sve ti ljudi prozivjeli do danas sa svojim narodom. Nije Cerke, jedini imam u IZBIH-a da bi bio ogledalo nje. U njoj je bilo boljih i vrijednijih ljudi od njega, ali eto on nam je reis pa ga ipak treba postovati u onolikoj mjeri koliko to svak moze. U posljednjem ratu je bilo masu imama za puskom i onih koji su se od nje krili, bilo je svijetlih primjera poput Muderisa, Ismail ef. Smajlovic i drugih. Bilo je i imama koji su izgubili svoje clanove porodice i imama koji su izgubili svoje zivote kao vojnici armije BIH ili kao civilne zrtve agresije.

Procitaj ovu knjigu mozda ce ti biti jasnije o cemu govorim. IZBIH nema dzaba ovo mjesto u nasem narodu koje ima i vjeruj mi da bolje mjesto zasluzuje od pojedinih politickih krugova Bosnjaka i politika koje ti krugovi njeguju.

Vidi izrazaj ti nije bio na mjestu cim te nisam dobro razumio, jer nisam jedini koji ti je prebacio radi reisa i Kacavende.

Problem je u tome sto ti ne vidis u nasem drustvu odvojenost izmedju IZBIH i vlasti u FBIH. Zar ti mislis da bi bila ovolika raznolikost na bosnjackoj sceni da se o politici Bosnjaka pita IZBIH-a. Prvenstveno IZBIH odgovara sto jedinstvenija bosnjacka politicka scena od ove koju imamo. Niko ti nije rekao da si cafir, vec da preispitas sebe i svoje znanje o Islamu kao vjeri jer Islam je puno vise od toga klanjas li ili ne, to je stil zivota koji bukvalno vodi brigu o covjeku od njegovog unutrasnjeg vanjskog stanja do toga kojom nogom treba uci u WC a kojom izaci iz njega, pa do politike i nekih stvari koje su od krucijalne vaznosti za opstanak i zivot muslimana.

Kao prvo, ko ti izgleda sekularnije mi ili Turci?
Pusti se demagogije, ovo je odavno sekularno drustvo, u parlamentu BIH i FBIH ne sijede imami IZBIH-a nego politicari koji odlucuju, to sto IZBIH ima svoje favorite na izborima i sto mogu da kritiku, ne znaci da se oni uplicu u rad drzave, to sto mogu svojim korpusom da izvrse pritisak na vlast ne znaci da su oni dio vlasti i da odlucuju sta ce vlast da uradi. Mislis li ti da njima odgovara trenutacna politicka kriza u BIH-a, a znamo da su uradili puno vise na obnovi povratka i obnovi dzamija u RS-u od FBIH i RS-a zajedno. Znas da su predvodnici povratka u RS mnogi imami? Znas li da je IZBIH jedini most koji veze povratnike i FBIH-a? Mnogi bi rado da IZBIH nema ovu snagu koju ima, ali slaba IZBIH nije ono sto nam treba jer smo pokazali da sami o sebi ne znamo brigu da vodimo jer smo previse podijeljeni i to nam je jedino uzde iza kojeg svi zajedno mozemo da se okupimo iako smo prakticno podijeljeni strankama koje nas predvode od SDP i SDA, do SzBIH, SBB, PBS i drugih.

Pazi koga kritikujes i na koji nacin kritikujes jer za to prvenstveno trebas imati argument i znanje, a ne samo zelja da neciji uticaj oslabis ili odvojis od tkiva kojem pripada. To sto ti govoris nije propaganda, nego zelja mnogih da IZBIH bude slabija nego sto jest, ali budi siguran da sa slabijom IZBIH i mi cemo biti slabiji u ovim turbulentnim vremenima.
oridjidji

#136 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

asurbanipal wrote:
oridjidji wrote:
De Madneru Austro-Ugarska je otisla u helac, to je jedna od masu korisnih stvari sto su nam ostavili. Da nam nisu IZ ostavili danas bi vjerovatno, pricali ekavicom i imena bi nam vjerovatno bila srpska jer nas nebi ni bilo. Niko nas nebi ni imao opomenuti i podsjetiti na ono sto nam se desilo, brzo bi se mi zaboravili svoju proslost ko mnogo puta do sad. Vise inteligencije na jednom mjestu muslimani kao narod nisu imali osim u IZBIH-a tada i danas ti je otprilike tako. Nasa inteligencija je davno pobijena u jednom ustanku kojeg je predvodio Husein kapetan Gradasevic. Rijetki su prezivjeli to. Nije ni cudo sto je ulema zauzela tako snaznu ulogu u osvjestavanju nasih ljudi nakon toga. Istina da je Rijaset ovakav kakav je dosao dosta kanije, ali ulema nije izgubila na svome znacaju, pa je zauzela centralno mjesto sticenika interesa muslimana za vrijeme austrougarske.

Poredaj hronoloski dogadjaje pa ces vidjeti da je IZ opstala iako su je mnogi davno htijeli unistiti i danas rade na njenom unistenju.

Osvrni se na te zemlje koje spominjes pa pogledaj kakva su prava muslimana tamo, a kakva su u Bosni...

Samo da te ispravim...I za vrijeme Austro-Ugarske postojala je inteligencija izvan IZ, ali ta inteligencija ne ustaje odlučno u odbranu vlastitog bošnjaštva...Ona osjećaj vlastitog naroda ne pretače u nacionalnu svijest niti u nacionalni pokret...I dok se ta bošnjačka inteligencija bavila vjerskim i kulturnim pitanjima, ona ih ne dovodi do intelektualnog shvatanja i političkog osmišljavanja, jer se ta bošnjačka inteligencija mahom priklanjala Srbima ili Hrvatima, što iz ovih, što iz onih razloga...Sa druge strani Srbi i Hrvati su željeli bosasnke muslimane pridobiti i "nacionalizirati" u srpskom odnosno hrvatskom smislu, i na taj način prisvojiti Bosnu...Pitanje odnosa inteligencije i naroda Safvet-beg Bašagić je predstavio u listu "Ogledalo" 1907. godine...On je ukazao na sveobuhvatnu krizu Bošnjaka, upućuje kritiku (samokritiku) i jednoj i drugoj strani...Duhovnu inteligenciju kod Bošnjaka je proglasio "nedoraslom svome znanju i položaju", a svjetovnu da je "udaljena od poslova naroda"...Upravo se kod Bošnjaka desio paradoks za razliku od drugih naroda Balkana, da inteligencija jednog naroda nije zasnivala, ustrojavala, promicala i oblikovala njegovu političku i nacionalnu svijest...Ona pitanje nacionalnosti svog naroda nije postavljala, već se nekritički priklanjala Srbima ili Hrvatima...

Islam je u tom vremenu kod Bošnjaka bio najjača differentia specifica u odnosu na novo stanje...Bošnjaštvo je bilo tada više domovinska nego nacionalna odrednica njihovog bića...U fenomenu zaborava bošnjaštva kod bosanskih muslimana prisutna su dva razloga...Prvi razlog je da bošnjaštvo koje je spalo na bosanske muslimane, nakon njegovog odbijanja kao nacionalne odrednice od strane bosanskih pravoslavaca i katolika, nije u dovoljnoj mjeri u širokim slojevima prepoznato, niti usvojeno kod bosanskih muslimana kao njihova nacionalna odrednica...Razlog je što unutar naroda nije bilo političkih i ekonomskih snaga kojima bi nacionalna ideja bila neophodna za egzistencijalni i društveni probitak...Nije bilo ni nove građanske klase...Vladajući zemljovlasnički i vjerski slojevi nisu imali ni interesa ni sluha za nacionalnu ideologiju...Drugi razlog je političko-nacionalna nedomišljenost Bošnjaka tog doba...
Pa Safet je davno o tome dosta toga rekao, bosnjacka inteligencija je svoj bunt protiv nacionalne onesvjescenosti pokazivala kroz knjizevnost, a ne kroz politicko dijelovanje. Vise je Slavoljub Bosnjak napravio za nacionalno osvijestenje pojedinih slojeva u BIH-a i casopis Bosanska vila nego sto su uradili IZBIH i bosnjacka inteligencija zajedno. Razlog lezi u tome sto su Bosnjaci muslimani imali povlasteni status za vrijeme Osmanlija, taj status su pokusali da zadrze ulizujuci se Austrougarima i onda kada su Austrougari otisli sa ovih prostora Bosnjaci muslimani nisu uspjele da se nacionalno osvijeste i organizuju jer je vec bilo kasno. JBG tesko je bilo begovima i agama nesto da urade za raju, neki su odmaglili odavdje, drugi nisu mogli pa su se lizali rezimima, treci nisu uspijeli da se nacionalno uzdignu jer nisu imali snage jer je podijeljenost medju bosnjackim korpusom bila velika. IZBIH je tada bila Austrougarska tvorevina koja je sluzila tome carstvu i nije ni cudo sto ista nije nista poduzimala da se Bosnjaci osvijeste... Medjutim IZBIH je prosla svoj put od rezimskog instrumenta do potpuno neovisne organizacije koja vodi brigu o pravima Bosnjaka muslimana. Treba spomenuti i cinjenicu da je u proslom sistemu ona bila na periferiji svih politickih zbivanja i da su njeni pojedini clanovi bili proganjani, nerijetko ubijani i maltretirani...
oridjidji

#137 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

Penicilin wrote:

Hmmmm :roll: Bakir... Ma jel to onaj lijepi visoki s pedigreom.. :lol: :lol: :lol:

Šalu na stranu. Bakir nije budala. Sačekajmo da čujemo šta ima da kaže o tom susretu.

Što se tiče Zukorlića svaka mu čast i nek nastavi to što radi tamo gdje je i najpotrebniji.

A što se tiče petljanja u izbor reisa, mi kao javnost, a ne kao političari ili vjerski lideri kritikujemo reisova djela i na taj način s pravom utičemo na one koji će birati novog. Šta je tu problem. Jel to reis bogom dat pa ga niko ne smije kritikovati. Pa kritikuju ga neki od najugednijih članova IZ. Mislim da je svakom bosanskom patrioti bilo dovoljno kada je taj čovjek izjavio da smo svi mi Turci. I baš kada sam počeo da se tješim da je to možda stvarno pomalo nespretna konstrukcija u prenesenom značenju uslijedilo je ono o sultanu Fatifu, banu Kulinu i Aliji Izetbegoviću. Pa onda petlajnje u izbore SDA, pa rijaset, pa Fahro, Gadafi, alem gazije .. Ja se možda fakat dovoljno ne kontam u sve te vjerske stvari, ali mislim da se malo kontam u politiku, znam dobro istoriju i volim svoju zemlju i ponosan sam na svoj narod i našu državu. Zato me strašno iritira šta taj čovjek na tako važnoj poziciji govori i time što govori utiče na ljude koji ne znaju a slušaju ga. Što se tiče zgrade rijaseta ja sam siguran da je neko drugi reis da bi ta zgrada bila već napravljena. Uglavnom što se mene tiče hvala vam na Ceriću i nadam se da ćete za narednog naći nekoga ko barem malo bolje konta sve te druge stvari osim vjere kada se već kako kažete reis mora u sve mora petljati i svakom loncu biti poklopac. Eto pa halalite.
Bakir nek svoju merhametli politiku nagura u guzicu i otac mu je tako bio sklon kompromisima, pa da nas ko posljedicu njegove dobre politike imamo RS. Otac je bio bolji jer je bio mnogo bolji covjek od njega, medjutim ijedan i drugi izuzetno su losi politicari. U politici se ne vode racionalnoscu, nego emocijama.

Problem nije u tome sto ti kritikujes reisa, problem je u tome sto mu svak istrauje mane, al mu ne gleda nijedno dobro koje je svojim vodjenjem rijaseta napravio. Mi trebamo da sagledamo kompletnu njegovu licnost, dobre politicke poteze i lose, kada su nas mnogi pokusali podijeliti na ove i one, on je svojim proglasima unosio mir medju ljude. Koliko se puta u ovoj zemlji digla hajka na vehabije koju je on primirio ne zato sto ih podrzava, nego sto je jednostavno vodio brigu o tome da medju muslimanima vjernicima nebude razdora i sukoba po dzematima.

Mozda nije najbolji reis, ali vjerujte mi da nam dodje licno Muhammed a.s. i predvodi nas, mnogi bi mu nasli manu ...
To samo pokazuje da mi vidimo dlaku u jajetu kod drugih, a kod sebe nevidimo zbunj. Naravno da je ovaj reis imao gafova i sega govora, ali nije to sve sto je uradio i rekao u prethodnim godinama. Svak vidi lose, al ne vidi dobro... Prebroj njegove dobre poteze, tesko da ces moci jer mediji rijetko kada govore o tome...

To sto si rekao o rezidenciji rijaseta je tvoj gaf. Ako je to vakuf Muammera Gadafija postoje mnogo razloga sto je stalo sa realizacijom iste, jedan ti je i ovaj sa trenutnom politickom krizom u Libiji...
oridjidji

#138 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

sarajlija_ba wrote:
nikad_vise wrote:

E pa fakat taj čovjek nema mjere.
Prvo se izvinjavao po BG ničim izazvan za "zločine ARBiH" a sad daje legitimet Zilkići i Jusufspahićima.
Slažem se s tobom...ni rahmetli Alija ga ne može oprat' više.
Baš si me razočarao ovom informacijom.
Zukorlić je naizrasliji za budućeg Reisa inšAllah.
Aj eto mogu mu oprostiti sto se izvinuo za zlocine neodgovornih pojedinaca unutar Armije BIH-a, ali nije trebao da se izvinjava u Beogradu vec u Banja Luci jer bi to bilo prikladnije, ipak mi nicim nismo izvrsili agresiju na Srbiju, niti sistemski cinili zlocine nad Srbima u BIH ili onim u Srbiji. Medjutim ono sto je gore od ovoga jeste to sto se sastao sa Zilkicem i Jusufspahicem, ciji je otac bio beogradski muftija i dobri Slobin prijatelj i rezimski covjek. Ova dvojica sluze kao aparat Srbije koji zeli pridonjeti podijeli sandzackih muslimana. Jusufspahic ima iskrivljenu percepciju dogadjaja na Balkanu, tako da je njegova interpretacija o onome sto se desilo u BIH puno bliza Srpskom vidjenju koji relativizira i izjednacava odgovornost medju narodima, iako je to nemoguce izjednaciti zbog jedinstvene politike koju je Srbija i Hrvatska vodila prema BIH za vrijeme rata.
Penicilin

#139 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Penicilin »

oridjidji wrote: To sto si rekao o rezidenciji rijaseta je tvoj gaf. Ako je to vakuf Muammera Gadafija postoje mnogo razloga sto je stalo sa realizacijom iste, jedan ti je i ovaj sa trenutnom politickom krizom u Libiji...
Gaf je to što je uopšte primio pare od čovjeka koji je odgovoran za rušenje aviona punog civila, čovjeka koji je u ratu podržavao Miloševića, koji je Tadiću uručio orden i koji je pogazio sve islamske običaje i pravila i to prvo u svojoj zemlji nad vlastitim narodom. To je kurvaluk. Da je rijaset zamišljen kao malo manje megalomanski projekat i da je prikupljanje novca za njegovu izgradnju vodio neko sa malo više takta i ugleda rijast bi se izgradio od domaćih para.

Ne znam kako da komentarišem Cerićevu ulogu vezano za vehabije. Po mom mišljenju on je dosta zaslužan da se taj pokret inicijalno i proširio a onda je nešto kao balansirao da se ne bi ko naljutio. Jasno mi je da je neko drugi na Cerićevom mjestu mogao čak podržati vehabije i šta ja znam ali neko drugi je mogao možda spriječiti rasplamsavanje tog pokreta mnogo prije.

Što se tiče islamskog koncepta države i regulisanja svih detalja načina života muslimana sve mi je to poznato kao i činjenioca da je nacionalni koncept također stran islamu. Naravno nemoguće je diskutovati sa pozicija na kojima neko vjeruje u striktno pridržavanje izvornih koncepta i nekoga ko vjeruje u neophodnost prilagođavanja konceptu moderne sekularne države. Kao što rekoh pozicije su suviše udaljene.
oridjidji

#140 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by oridjidji »

Penicilin wrote:
oridjidji wrote: To sto si rekao o rezidenciji rijaseta je tvoj gaf. Ako je to vakuf Muammera Gadafija postoje mnogo razloga sto je stalo sa realizacijom iste, jedan ti je i ovaj sa trenutnom politickom krizom u Libiji...
Gaf je to što je uopšte primio pare od čovjeka koji je odgovoran za rušenje aviona punog civila, čovjeka koji je u ratu podržavao Miloševića, koji je Tadiću uručio orden i koji je pogazio sve islamske običaje i pravila i to prvo u svojoj zemlji nad vlastitim narodom. To je kurvaluk. Da je rijaset zamišljen kao malo manje megalomanski projekat i da je prikupljanje novca za njegovu izgradnju vodio neko sa malo više takta i ugleda rijast bi se izgradio od domaćih para.

Ne znam kako da komentarišem Cerićevu ulogu vezano za vehabije. Po mom mišljenju on je dosta zaslužan da se taj pokret inicijalno i proširio a onda je nešto kao balansirao da se ne bi ko naljutio. Jasno mi je da je neko drugi na Cerićevom mjestu mogao čak podržati vehabije i šta ja znam ali neko drugi je mogao možda spriječiti rasplamsavanje tog pokreta mnogo prije.

Što se tiče islamskog koncepta države i regulisanja svih detalja načina života muslimana sve mi je to poznato kao i činjenioca da je nacionalni koncept također stran islamu. Naravno nemoguće je diskutovati sa pozicija na kojima neko vjeruje u striktno pridržavanje izvornih koncepta i nekoga ko vjeruje u neophodnost prilagođavanja konceptu moderne sekularne države. Kao što rekoh pozicije su suviše udaljene.
U Gadafijevoj politici je bilo mnogo licemjerluka, diplomatski krugovi nase zemlje u Libiji i nasi ovdasnji politicari znaju da je Gadafi pomagao i nas narod, pored toga sto se lizao sa Milosevicem, takodjer u tome je on imao i svojih razloga zato sto je bio pod sankcijama kao SRJ i Irak, pa im zato nije uskracivao podrsku. Za vrijeme rata on je primio mnostvo nasih porodica i djece kojima je dao smjestaj i obrazovanje u Libiji, cak je dao i novcani doprinos u finansiranju Armije BIH-a. Nije bas sve tako crno u libijsko-bosanskoj prici. Ipak je on jedan od rijetkih lidera koji je ukazao povijerenje i dao posao u Libiji bosanskim firmama nakon rata u BiH. Ne treba zaboraviti da su upravo nase firme ratom u Libiji izgubili prihod od milijardu i po dolara.

To sto je Gadafi uvakufio dio novca za rezidenciju rijaseta nije nista lose, vec pohvalno dijelo i kad ga uradi jedan dzelat poput njega. Rijaset skuplja novac za obnovu mnogih dzamija u RS-u, ali tesko bi skupio novac za izgradnju rijaseta jer je u to doba vodjena golema hajka protiv izgradnje iste od strane pojedinih medija u FBIH-a.

Danas vehabije, u ratu braca koju smo voljeli i ciju smo pomoc objerucke docekali. Niko ne zna kako su se muslimani koji vuku korijenje iz arapskih zemalja koji praktikuju hanbelijski mesheb (priznata pravna skola u Islamu) dobili etiketu vehabije i oni Bosanci koji su prihvatili interpretaciju toga mesheba. Bosnjaci zaboravljaju da oni ne cine ni jedan posto populacije muslimana u svijetu. Mnogi od njih ne znaju ni kojoj pravnoj skoli pripada njihova interpetacija Islama ni za ciju se akidu vezu Bosanski muslimani. Ta se interpretacija Islama nije rasirila, kao ni navodni pokret vehabija. Kao sto imas podjeljenost medju muslimanima Bosne koji praktikuju hanefijski mesheb, tako i unuar onih koji praktikuju hanbelijski mesheb u BIH-a postoje podijele, na radikalne i umjerene elemente. Raja im je dala ime Vehabije, a da se cestito nisu ni upoznali sa Islamom i razlicitim formama koje on dobija u drugim sredinama gdje muslimani mimo Bosne zive.

Nacionalni koncept u Islamu postoji, ali on je definisan vjerom tj. svi muslimani su braca i trebaju da zive u istoj drzavi, ono sto je nacionalna opredjeljenost mnogim muslimana u njihovim sadasnjim drzavama, u jednoj islamskoj drzavi smatralo se porijeklom toga pojedinca, a ne nacionalnoscu. Cuo si pojam za pojam "ummet" ona oznacava zajednicu ili naciju svih muslimana kao jedne zajednice koja nema unutrasnjih nacionalnih podijela.

Vidi nisi mi dao odgovor na to ko je sekularniji mi ili Turska...

Dali mislis da se IZBIH nije prilagodila modernom vidjenju drzave i nije spoznala svoje mjesto u ovome drustvu? Mozda ti nezelis da vidis, ali IZBIH nicim neodlucuje na odluke politicara jer da utice nebi oni mogli biti gromade budala koji sjede u parlamentu i svako malo uvecaju sebi platu oko koje se uvijek mogu dogovoriti.

Citaj sta pisem pa ces uvidjeti da IZBIH ne moze da sprijeci mnoge odluke koje politicari donesu a stetne su po nase drustvo i zajednicu mulimana o kojoj prvenstveno brinu. Ona nije SDP, ni SDA, ni SBB ni SZBIH da moze da utice na politicka previranja unurat Bosnjackog korpusa. Ona bi najradije da ga vidi jedinstvenog i jakog, a ne slabog kakav on zaista jeste u politickom smislu...
zonbirile

#141 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by zonbirile »

pa Tekiju na Buni "poklanjamo2 turskoj turističkoj agenciji za 1 milion KM na korištenje od 30g,a gradimo rezidenciju od cca 10 mil.KM.gdje je tu rezon??
AliceInChains

#142 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by AliceInChains »

Vidi, vidi! Koji majmun je taj mali Izetbegovic :!: ..Sta treba ici tamo da lize guzicu podmetnutom reisu u Beogradu?????

I ako ne drzim nista o vjeri....al' sta se tice Bosnjaka iz Srbije....e pa sa tim potezom ih je (moze se slobodno reci) moralno POPISAO (barem dobru vecinu Bosnjaka Srbije) :mrgreen:

@vanilla i ostali...ako tako dalje nastavite sa bljuvotinama, onda cu se ja polako zalagati, da se Bosanskim katolicima i pravoslavcima nametnu vjerski vladari sa sjedistem u Sarajevu :mrgreen: Jel' posteno? :mrgreen:
mir-vama

#143 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by mir-vama »

Muamer Zukorlić pojavio se sa novim BMW-om i registarskim tablicama na kojima piše "MUFTY"

"Oholost na početku tako iznenadi ljude da ostaju zbunjeni i oholu čovjeku počinju davati upravo ono značenje koje on sam sebi daje, ali zbunjenost prolazi, a ohol čovjek ubrzo postaje smiješan." ~ Lav Tolstoj

Image
Bosnolog

#144 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Bosnolog »

Ocekujem od nje sve ono sto je cini duhovno vjerskoljudsko prihvatljivom,.... Ali tek kada BiH postane uistinu demokratsko,jednakopravno i sekularno uredeno drustvo sa svim zagarantovanim pravima i slobodama gradana pa tako i slobodnog vjerovanja i upraznjavanje vjerskoduhovnih prava i sloboda bez obzira o kojoj konfesiji se radilo pa tako i o IZ BiH,....

Ocekujem da ista ne bude agresivna i bivana zloupotrebljavana od strane etno klerikalnih stranacko perfidnih pojedinaca i stranaka za vrijeme predizbornh kampanja ili odrzavanja na vlastu istih u nedostatku sposobnosti i vizije koje pokrvaju skrivanjem ispod vjersko duhovnih mantija,sto je nazalost bila praksa i glasnogovornik SDA a potom Radoncicevoj SSSBiH na cemu joj najvise zamjeram,Ona se mora izdici iznad stranackih interesa i propagirati opsteljudske vrijednosti i pravednosti te podsjecati svoje sljedbenike da sami analiziraju rad stranaka na osnovu onog kako im je bilo za vrijeme njihove vladavine ili da se sami postave prema svom izboru stranaka u visestranackom drustvu,.....

Obzirom da smo mi daleko od gore navedenog a tema je kakva IZ BiH nam je potrebna,u ovakvoj nepravednoj i po BiH prijetecoj agresivno destruktivnoj anti drzavnoj i antiumetskoj politici, stoga je moje misljenje da ista treba sprovoditi sve ono sto nije u mogucnosti sprovesti kroz legalnu vlast od interesa za njene sljedbenike i drustveno drzavnu zajednicu,Sto u prevodu znaci raditi na svim zivotnim poljima i imati duhovnobrizucu i probosanskopatriotsku ulogu u odbrani,afirmacji i zastiti interesa svog umeta i drzave u kojoj radi i djeluje,jer su zatvorena i neovisna institucija,bez mogucnosti blokada i slicnog sto imamo u sistemu vlasti,.....

Znajuci da je IZBH kao i druge vjerske zajednice potpuno neovisan od mogucih blokada i opstrukcija anti BH ideolosko politickih snaga stoga jedina moze uraditi mnogo toga a sto nam dusmani ne dozvoljavaju kroz politicki i parlamentarni sistem daytonsko nakaradni sistem,

Polazeci od taoga da je IZ blisko vezana za sudbinu bosnjackomuslianskog naroda koja je takode pretrpjela velikosrpski ali i tudmanizirani islamoduhovnocid palanskim i sistematskim ubijanjem snjenih vjerskih sluzbenika te vise od 1200 porusenih vjersko sakralnih bogomolja i pratecih objekata starih po nekoliko stotina godina.Stoga njihovu obnovu shvatam i smatram kao obnovu i jacanje njihovih duhovnih sljedbenika odnosno vjernika u cemu trebaju imati pomoc i podrsku svojih sljedbenika i drustva u cjelini, jer nam je to od opsteg i zajednickog interesa,...

Smatram da IZ BiH ima obavezu pored poznavanja svojih vjernika i njihovih problema raditi pored duhovne nadgradnje takode voditi racuna ili saucestovati u brizi za boljitkom svojih sljedbenika,sa posebnim osvrtom na jacanju porodicnih vrijednosti na svim poljima od duhovnog uzdizanja,edukacijskog na svim poljima kao i materijalno imovinskog bez kojeg i sama IZ nema buducnosti kao i drustvo,.....

Takode je morala imati odjel koji ce raditi sa drugim organizacijama i udruzenjima na tuzbama protiv odgovornih za naneseno zlo i materijalan razaranja iz vremena agresije to jest progona,ubistava,pljacki i drugog zla nad svojim sluzbenicima i unistenim materijalnim dobrima,....

Takode trebaju da imaju osjecaj i dijele sudbinu svojih sljedbenika i sa njima da budu solidarni pomazuci,bolesne,socijalno ugrozene i drustveno zalutale kategorije drustva od problema narkomanije pa nadalje u obimu i obliku kojem su u mogucnosti.

Sto se tice svakodnevnih dogadaja u drustvu,regiji i svijetu trebaju da su u toku i da imaju svoje javne stavove i da kritikuju vlast ako ne brine brigu u drustvu ali da ne budu jednostano pristrasni vec da svoje stavove i izjave mjere prema stanju i barometru zadovoljstva gradana/vjernika vlascu,da imaju visoko moralne i edukovane kadrove a posebno vjerske i javne sluzbenike od visokog moralnog i duhovnog autoriteta,......

Takode treba da ima pomirljivu i tolerantu ulogu prema drugim vjerskim zajednicima i da postoju i one koji sebe smatraju ateistima bez diskriminacije istih ali moze da ima svoj stav i misljenje o njima,.....

Da postuje drzavne i drustvene institucije i da ne zloupotrebljava svoju ulogu u drustvu i drzavi,....

Sada neka sami vjersko duhovni sluzbenici analiziraju sebe i njihovu ulogu u drustvu iz ociju njihovih obicnih sljedbenika ako se mogu postaviti uopste u tu ulogu,....... :mrgreen:
Last edited by Bosnolog on 05/05/2011 19:20, edited 1 time in total.
Sed

#145 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by Sed »

mir-vama wrote:Muamer Zukorlić pojavio se sa novim BMW-om i registarskim tablicama na kojima piše "MUFTY"
Gdje je onaj smajlić što se udara čekićem? Ovaj tip je zbilja... Poštujem ja njega i podržavam ono što radi ali to sa tablicom je čisti bezobrazluk.
AliceInChains

#146 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by AliceInChains »

Sed wrote:
mir-vama wrote:Muamer Zukorlić pojavio se sa novim BMW-om i registarskim tablicama na kojima piše "MUFTY"
Gdje je onaj smajlić što se udara čekićem? Ovaj tip je zbilja... Poštujem ja njega i podržavam ono što radi ali to sa tablicom je čisti bezobrazluk.
:mrgreen: Ma da, nebitno je, sto mu jedna Srbijanska zastitarska firma odabira auta po volji. A sta se tice tablice....e to je sigurno bila ideja samog Zukorlica :mrgreen:

Joj, dusmani, providni ste :)
GOLFER

#147 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by GOLFER »

Sed wrote:
To je ono nesto sandzacko u njemu :-D
mir-vama

#148 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by mir-vama »

GOLFER wrote:
Sed wrote:
ma nije to sandzacko pardon ima i sandzaklija carsijanera to je bolest malogradjana onih sto sidju iz opanaka u Prada cipele pa jos na funkicij ihaaa a da u sarajevu preovladovaju sandzacki malogradjani pa ste imali uglavnom prilike takve da upoznate to je druga stvar :)

a i nije mu ovo ßprvi put prosle godine je u srebrenici preko dzipova ispisao MUFTIJA doduse sad se pravi englez MUFTY cool boy :mrgreen:

ah jos ovo
PS izrada tablica sa 5 slova kosta u srbiji 80 000 dinara,da li ga je Y extra kostalo ne znam sa obzirom da to slovo ne postoji u srpskoj abedecedi :)

naravucenije dok je ovaca bice i vune
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#149 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by plain vanilla »

AliceInChains wrote:
@vanilla i ostali...ako tako dalje nastavite sa bljuvotinama, onda cu se ja polako zalagati, da se Bosanskim katolicima i pravoslavcima nametnu vjerski vladari sa sjedistem u Sarajevu :mrgreen: Jel' posteno? :mrgreen:
Posteno, imas pravo zalagati se za sta hoces, ali hajde prvo citiraj moje bljuvotine
AliceInChains

#150 Re: Kakva IZ BiH nam je potrebna?

Post by AliceInChains »

mir-vama wrote:
GOLFER wrote:
Sed wrote:
ma nije to sandzacko pardon ima i sandzaklija carsijanera to je bolest malogradjana onih sto sidju iz opanaka u Prada cipele pa jos na funkicij ihaaa a da u sarajevu preovladovaju sandzacki malogradjani pa ste imali uglavnom prilike takve da upoznate to je druga stvar :)

a i nije mu ovo ßprvi put prosle godine je u srebrenici preko dzipova ispisao MUFTIJA doduse sad se pravi englez MUFTY cool boy :mrgreen:

ah jos ovo
PS izrada tablica sa 5 slova kosta u srbiji 80 000 dinara,da li ga je Y extra kostalo ne znam sa obzirom da to slovo ne postoji u srpskoj abedecedi :)

naravucenije dok je ovaca bice i vune

Zato je onaj krst sa cetri C bio besplatan......sve u svemu, povoljno :mrgreen: :P
Locked