Religija i moć/pohlepa

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
ljubav_aha

#126 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

Religija je institucionalno vjerovanje
Vjera je povjerenje u Boga
NIN

#127 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

arte.fakt wrote:
NIN wrote:
arte.fakt wrote:jel to dijagnoza il prognoza !? :P
Ma daj ba, opusti malo, skontaj se. Znanjem si slab, kao sto ti rekoh jednom prilikom, pa zato ohani malo. Nemoj mi stavljati usta ono sto ne rekoh jer jako dobro znam o cemu ja pricam i nemoj se furat' da ti 'biva znas o cemu ti pricas jer, budi uvjeren da ne znas. Zato, sabur! Stoga ti i rekoh da se 'fatas literature mada, jako dobro znam, takvi kao ti se hvataju svih drugih stvari samo da nije nesto za naucit'. :wink:

SABUR!
Blago tebi kad mozes da odredis ko je kakav sa znanjem , nakon par postova . Jel ovo dno ili ima jos ??? Molim te ovako javno nemoj me analizirati zivotati i igrati se dr Philla preko foruma . Nit me znas nit te znam da bi donosio presude oko moga znanja . Ziv bio mani se uvjeravanja sta ja znam a sta ne znam a pogotovo me zaobidji za dusebriznickim savjetima ... Bolujes od predrasuda i generalizacije , mani se ovakvi kao ja . Ako mozes diskutuj otvoreno sa postovanjem ako moze ako ne onda Allah imanet ...
Mnogi su mi lijepili etiketu islamofobizma ali kako da budem fobican na islam kad i sam pripadam tom toru, taboru, grupi il' kako je vec zovete. Ja sam fobican na neznalice, ignorante, furace na svoj tor, i tako te idiotizme!

Evo, @arte.faktu, ja sam tuzlak i zovem se Edin. Imas li muda doci do mene u Tuzlu i popricati sa mnom?
arte.fakt

#128 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by arte.fakt »

NIN wrote:
arte.fakt wrote:
NIN wrote: Ma daj ba, opusti malo, skontaj se. Znanjem si slab, kao sto ti rekoh jednom prilikom, pa zato ohani malo. Nemoj mi stavljati usta ono sto ne rekoh jer jako dobro znam o cemu ja pricam i nemoj se furat' da ti 'biva znas o cemu ti pricas jer, budi uvjeren da ne znas. Zato, sabur! Stoga ti i rekoh da se 'fatas literature mada, jako dobro znam, takvi kao ti se hvataju svih drugih stvari samo da nije nesto za naucit'. :wink:

SABUR!
Blago tebi kad mozes da odredis ko je kakav sa znanjem , nakon par postova . Jel ovo dno ili ima jos ??? Molim te ovako javno nemoj me analizirati zivotati i igrati se dr Philla preko foruma . Nit me znas nit te znam da bi donosio presude oko moga znanja . Ziv bio mani se uvjeravanja sta ja znam a sta ne znam a pogotovo me zaobidji za dusebriznickim savjetima ... Bolujes od predrasuda i generalizacije , mani se ovakvi kao ja . Ako mozes diskutuj otvoreno sa postovanjem ako moze ako ne onda Allah imanet ...
Mnogi su mi lijepili etiketu islamofobizma ali kako da budem fobican na islam kad i sam pripadam tom toru, taboru, grupi il' kako je vec zovete. Ja sam fobican na neznalice, ignorante, furace na svoj tor, i tako te idiotizme!

Evo, @arte.faktu, ja sam tuzlak i zovem se Edin. Imas li muda doci do mene u Tuzlu i popricati sa mnom?
opet generaliziras . a za tuzlu cu doci nikakav problem . za razgovor ne trebaju muda vec mozak iz prilozenog vidim da ti upravo koristis muda kad pricas jer ovo je daleko od mozga i razmisljanja ...
nellington

#129 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by nellington »

ljubav_aha wrote:Religija je institucionalno vjerovanje
Ja ću samo da uskočim sa emisijom želje i pozdravi - da pozdravim ljubav_aha :)

Vas dvojicu bih možda i mirio da vidim smisla i načina za mirenje, ali još od teme Bog vs nauka znam da je to sizifovski posao (dosta meni i moj svakodnevni kamen koji guram, ne trebate mi još i vi).
strongwoman

#130 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

NIN wrote:
Ono kako je ja vidim, a i mnogi drugi, religija je INSTITUCIJA i sve sto s njom ide, a to su ljudi, hijerarhija, ustroj i pravila. Dakle, ako je religja institucija onda ona itekako poznaje te rijeci koje spominjes.

A tih biblijskh citata i ajeta ima koliko hoces samo ih treba protumaciti po nahodjenu i to je to. :wink:
Religija nije institucija, religiju pokusavaju institucionalizirati!!! To je opet drugi par cipela! Upravo ti ljudi koji su tumacili ajete i citate po svom nahodjenju je pokusavaju materijalizovati!!!

A sve u zivotu je institucija, cak i zivotinjski svijet ima svoju hijerarhiju, ustroj i pravila, sve osim religije. Govorim o istinskoj i iskonskoj religiji, duhovnoj dimenziji, covjekovoj nadogradnji i onome sto sve Svete knjige nalazu, a to je dobrobit prvenstveno prema samom sebi, a time i dobrobit prema ljudima oko sebe, a zatim prema citavom covjecanstvu...

Samo da znate sto pise o onima koji novac zaradjuju na neposten nacin, shvatili bi da ono sto "religija kao institucija" radi nema nikakve osnove u Svetim knjigama, cak sta vise, takav nacin sticanja novca je strogo osudjen...
NIN

#131 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

arte.fakt wrote:
NIN wrote:
arte.fakt wrote:Blago tebi kad mozes da odredis ko je kakav sa znanjem , nakon par postova . Jel ovo dno ili ima jos ??? Molim te ovako javno nemoj me analizirati zivotati i igrati se dr Philla preko foruma . Nit me znas nit te znam da bi donosio presude oko moga znanja . Ziv bio mani se uvjeravanja sta ja znam a sta ne znam a pogotovo me zaobidji za dusebriznickim savjetima ... Bolujes od predrasuda i generalizacije , mani se ovakvi kao ja . Ako mozes diskutuj otvoreno sa postovanjem ako moze ako ne onda Allah imanet ...

opet generaliziras . a za tuzlu cu doci nikakav problem . za razgovor ne trebaju muda vec mozak iz prilozenog vidim da ti upravo koristis muda kad pricas jer ovo je daleko od mozga i razmisljanja ...
Joj ko mi prica da generalizujem! :-)

U TZ dodji drug pa da promuhabetimo, necu te tuc' :lol: , ima da se napricamo kako treba, ti serbe, ja pivu, i to ozujku, onu malehnu :)

Nego za ovo drugo - za razgovor nekad fakat trebaju i muda jer ako nemas materijala za razgovor onda ti bas trebaju ta muda u gacama. :wink:
NIN

#132 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

strongwoman wrote:
NIN wrote:
Ono kako je ja vidim, a i mnogi drugi, religija je INSTITUCIJA i sve sto s njom ide, a to su ljudi, hijerarhija, ustroj i pravila. Dakle, ako je religja institucija onda ona itekako poznaje te rijeci koje spominjes.

A tih biblijskh citata i ajeta ima koliko hoces samo ih treba protumaciti po nahodjenu i to je to. :wink:
Religija nije institucija,...
Grijesis, religija jeste institucija tako da sve ostalo sto si napisala pada u vodu!

Itekakva institucija! :wink:
ljubav_aha

#133 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:
ljubav_aha wrote:Religija je institucionalno vjerovanje
Ja ću samo da uskočim sa emisijom želje i pozdravi - da pozdravim ljubav_aha :)

Vas dvojicu bih možda i mirio da vidim smisla i načina za mirenje, ali još od teme Bog vs nauka znam da je to sizifovski posao (dosta meni i moj svakodnevni kamen koji guram, ne trebate mi još i vi).
lijep i srdacan pozdrav :-D
ljubav_aha

#134 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

RELIGION

— n
1. belief in, worship of, or obedience to a supernatural power or powers considered to be divine or to have control of human klix
2. any formal or institutionalized expression of such belief: the Christian religion
3. the attitude and feeling of one who believes in a transcendent controlling power or powers
4. chiefly RC Church the way of life determined by the vows of poverty, chastity, and obedience entered upon by monks, friars, and nuns: to enter religion
5. something of overwhelming importance to a person: football is his religion
6. archaic
a. the practice of sacred ritual observances
b. sacred rites and ceremonies

[C12: via Old French from Latin religiō fear of the supernatural, piety, probably from religāre to tie up, from re- + ligāre to bind]
strongwoman

#135 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

NIN wrote:
strongwoman wrote:
NIN wrote:

Grijesis, religija jeste institucija tako da sve ostalo sto si napisala pada u vodu!

Joj!!!

Naravno da je institucija ukoliko je posmatras kao Hegel, Fojerbah i drugi materijalisticki filozofi ili teoreticari dijalektickog materijalizma!!!

Ja sam govorila o poimanju religije kao sto su ih pominjali Platon, Gazali, Spinoza, Dostojevski, Arebija, Paskal, Kant, a ogromna velicina ucenjaka i filozofa se slaze sa njihovim poimanjem religije da je to ceznja ljudskog uma Vjecnom, ljubav prema Stvoritelju, teznja razuma kako bi saznao Vrhovnu Istinu, Boga.

Encken je rekao da bi uklanjanje religije iz ljudskoga života dovelo do unutrasnjeg raspada života. "Religiju ne možemo napustiti ako nismo ujedno spremni da napustimo naš duhovni život, duhovni karakter naše egzistencije, našu ličnost i duhovnu individualnost."

I da!!! Meni ne treba nikakva institucija da bih se molila Bogu i pokusavala uspostaviti svoj odnos prema Njemu i da bih bila bolji covjek, da bih nahranila siromasnog, da bih postovala starijeg, da bih zazirala od losih djela... meni fakat ne treba nicije priznanje i nicije vidjenje i milost do Njegove!!!
JThomas

#136 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JThomas »

ali institucije itekako postoje, proizašle su iz religije i djeluju u ime religije u stvarnom svijetu. i to se ne može ignorisati. licemjerno je priznavati samo ono što valja, a ne priznavati ono što ne valja iako je očigledno da je i ono proizašlo iz religije.
ljubav_aha

#137 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

strongwoman wrote: Meni ne treba nikakva institucija da bih se molila Bogu i pokusavala uspostaviti svoj odnos prema Njemu i da bih bila bolji covjek, da bih nahranila siromasnog, da bih postovala starijeg, da bih zazirala od losih djela... meni fakat ne treba nicije priznanje i nicije vidjenje i milost do Njegove!!!

ja to radim i bez spominjanja Boga i nade o nagradi na Onom svijetu ;-)
ljubav_aha wrote:RELIGION

— n
1. belief in, worship of, or obedience to a supernatural power or powers considered to be divine or to have control of human klix
2. any formal or institutionalized expression of such belief: the Christian religion
3. the attitude and feeling of one who believes in a transcendent controlling power or powers 4. chiefly RC Church the way of life determined by the vows of poverty, chastity, and obedience entered upon by monks, friars, and nuns: to enter religion
5. something of overwhelming importance to a person: football is his religion
6. archaic
a. the practice of sacred ritual observances
b. sacred rites and ceremonies

[C12: via Old French from Latin religiō fear of the supernatural, piety, probably from religāre to tie up, from re- + ligāre to bind]
definicija religije kao vjerovanja nije iskljucena ,znaci ,nije iskljucivo instituizirana ,ali su obe opcije u upotrebi
strongwoman

#138 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

JThomas wrote:ali institucije itekako postoje, proizašle su iz religije i djeluju u ime religije u stvarnom svijetu. i to se ne može ignorisati. licemjerno je priznavati samo ono što valja, a ne priznavati ono što ne valja iako je očigledno da je i ono proizašlo iz religije.

Bilo bi lijepo da procitas od slova do slova sto sam napisala u prethodnim postovima, pa se onda javi molim te!!!

Ogradila sam religiju od ljudi koji su je matarijalizovali i institucionalizirali pogresnim tumacenjem same religije i licemjerstvom...
JThomas

#139 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JThomas »

možeš se ograditi ti k'o čovjek, ali i to je religija. jebiga. i u komunizmu smo po teoretskim postulatima svi trebali imati po zaslugama i potrebama, pa to u stvarnosti nije bilo tako.
BHF_Manijak

#140 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by BHF_Manijak »

ljubav_aha wrote: lijep i srdacan pozdrav :-D

:mrgreen: :mrgreen: 8-)
strongwoman

#141 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

LJubav-aha... tebe da nema trebalo bi te izmisliti...

Da si malo dublje ucila o Islamu, vidjela bi da pravi vjernici uopste dobra djela ne rade radi nagrade na Onom svijetu, nego radi Bozijeg Vidjenja i Njegovog Zadovoljstva...
BHF_Manijak

#142 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by BHF_Manijak »

strongwoman wrote:LJubav-aha... tebe da nema trebalo bi te izmisliti...

Da si malo dublje ucila o Islamu, vidjela bi da pravi vjernici uopste dobra djela ne rade radi nagrade na Onom svijetu, nego radi Bozijeg Vidjenja i Njegovog Zadovoljstva...
SaŠ vi'jed kad te Bijela "zaskoci", ne diraj joj druugu... :mrgreen: :skoljka: :run:
bijela

#143 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by bijela »

i'm watchin' you: :shock:

ljubav: dobrodošla :D
strongwoman

#144 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

JThomas wrote:možeš se ograditi ti k'o čovjek, ali i to je religija. jebiga. i u komunizmu smo po teoretskim postulatima svi trebali imati po zaslugama i potrebama, pa to u stvarnosti nije bilo tako.

Shvatam ja tebe o cemu pricas. I sama sam veoma ljuta kada vidim kakve se stvari rade i sta se sve radi. Ogradjujem se, jer se i Boziji Poslanik ogradio od takvih ljudi, i samim tim se i ja ogradjujem.

Vjera nalaze ispravno i pravedno, to sto ljudi ne rade ispravno i pravedno, ne mozemo osudjivati religiju nego ljude!!!

To sto u komunizmu nisu svi imali isto, teorija komunizma nije kriva, nego ljudi koji to nisu pravedno sproveli u djelo, zar ne?
BHF_Manijak

#145 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by BHF_Manijak »

bijela wrote:i'm watchin' you: :shock:

Aj nou... :mrgreen: :skoljka:
strongwoman

#146 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by strongwoman »

BHF_Manijak wrote:

SaŠ vi'jed kad te Bijela "zaskoci", ne diraj joj druugu... :mrgreen: :skoljka: :run:
:shock:
ljubav_aha

#147 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

znaci nista od nagrade na Onom svijetu ;-)

znam,vrlo dobro sustinu,nema potrebe podvlaciti kako ne razumijem "dubinu" Islama,naravno da svaki vjernik zeli zadovoljiti Bozije zelje,ali meni je ,kao nekome ko se ne moli Bogu, takodjer zadovljstvo uraditi isto dobro,kao sto ga ti radis kao vjernica,znaci,nema razlike u nasim aktima,ili ,mozda,ipak radim sve dzaba,al' nema veze,ipak sam nekome pomogla,halal unpared od mene Bozijoj milosti i Bozijoj nemilosti

religija jeste dio drustva ne samo individue,znaci njeno prakticiranje van vlasitite kuce je upravo drugacija forma insitucionaliziranog vjerovanja
ljubav_aha

#148 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:i'm watchin' you: :shock:

hvala :-D lijep selam i pozdrav takodjer :-D
JThomas

#149 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by JThomas »

eh vidiš sad, ja k'o nevjernik mislim da i kad su ljudi dobri, da su to ljudi, a ne religija.

i svejedno, za mene je i kriva interpretacija religije i dalje religija. možda je to čisto jezička distinkcija, ali meni nekako ne ide preko jezika da katolička crkva nije religija ili da medžlis IZ nije religija.
NIN

#150 Re: Religija i moć/pohlepa

Post by NIN »

strongwoman wrote:
NIN wrote:
strongwoman wrote:

Joj!!!

Naravno da je institucija ukoliko je posmatras kao Hegel, Fojerbah i drugi materijalisticki filozofi ili teoreticari dijalektickog materijalizma!!!

Ja sam govorila o poimanju religije kao sto su ih pominjali Platon, Gazali, Spinoza, Dostojevski, Arebija, Paskal, Kant, a ogromna velicina ucenjaka i filozofa se slaze sa njihovim poimanjem religije da je to ceznja ljudskog uma Vjecnom, ljubav prema Stvoritelju, teznja razuma kako bi saznao Vrhovnu Istinu, Boga.

Encken je rekao da bi uklanjanje religije iz ljudskoga života dovelo do unutrasnjeg raspada života. "Religiju ne možemo napustiti ako nismo ujedno spremni da napustimo naš duhovni život, duhovni karakter naše egzistencije, našu ličnost i duhovnu individualnost."

I da!!! Meni ne treba nikakva institucija da bih se molila Bogu i pokusavala uspostaviti svoj odnos prema Njemu i da bih bila bolji covjek, da bih nahranila siromasnog, da bih postovala starijeg, da bih zazirala od losih djela... meni fakat ne treba nicije priznanje i nicije vidjenje i milost do Njegove!!!
Kako te gotivim! :)

P.S. Nije ironija, cinizam i ti bezze fazoni - stvarno mi lezi ovaj tvoj post.
Locked