Prekrsajni nalog

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lajkon

#126 Re: Prekrsajni nalog

Post by Lajkon »

Da i ja pitam nesto. Jucer sam skrivio manju saobracajnu nesrecu, na licu mjesta sam potpisao prekrsajni nalog, tj. da sam licno primio prekrsajni nalog i dolje ispod da prihvatam odgovornost i odricem se prava na sudsko odlucivanje.
Ono sto sam zaboravio pitati njih cu pitati vas pa vas molim da odgovorite.
Koji je rok za placanje kazne? U nalogu stoji nekih osam dana, ali je sve to nekako nelogicno napisano pa nisam siguran je li rok veci ukoliko sam potpisao prihvatanje odgovornosti...
Drugo pitanje, kaznjen sam sa 50 KM i jednim kaznenim bodom, ali se za taj prekrsaj moze propisati i oduzimanje vozacke do dva mjeseca. Pod "zastitna mjera" i "u trajanju do" nije nista navedeno, pa me zanima da li mi moze doci na adresu neka odluka o oduzimanju vozacke na neki period ili bi takvo sto ipak bilo navedeno u nalogu?

Unaprijed hvala na odgovorima
kakavdanakneiskustvu

#127 Re: Prekrsajni nalog

Post by kakavdanakneiskustvu »

Lajkon wrote:Da i ja pitam nesto. Jucer sam skrivio manju saobracajnu nesrecu, na licu mjesta sam potpisao prekrsajni nalog, tj. da sam licno primio prekrsajni nalog i dolje ispod da prihvatam odgovornost i odricem se prava na sudsko odlucivanje.
Koji je rok za placanje kazne? U nalogu stoji nekih osam dana, ali je sve to nekako nelogicno napisano pa nisam siguran je li rok veci ukoliko sam potpisao prihvatanje odgovornosti...
Drugo pitanje, kaznjen sam sa 50 KM i jednim kaznenim bodom, ali se za taj prekrsaj moze propisati i oduzimanje vozacke do dva mjeseca. Pod "zastitna mjera" i "u trajanju do" nije nista navedeno, pa me zanima da li mi moze doci na adresu neka odluka o oduzimanju vozacke na neki period ili bi takvo sto ipak bilo navedeno u nalogu?

ako ne platiš kaznu u roku od 8 dana biće ti na kaznu dodana i dodatna taksa od 20 km

mislim da za kaznu od 50 km nije propisano oduzimanje v. dozvole
goran16v

#128 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

Lajkon wrote:Da i ja pitam nesto. Jucer sam skrivio manju saobracajnu nesrecu, na licu mjesta sam potpisao prekrsajni nalog, tj. da sam licno primio prekrsajni nalog i dolje ispod da prihvatam odgovornost i odricem se prava na sudsko odlucivanje.

Ako bolje procitas tekst ispod kazne vidjeces da pise:

Na osnovu clana 34. stav 1. tacka 11.) i clan 36. Zakona o prekrsajima, novcanu kaznu, iznos stete i troskove duzni ste uplatiti u roku od 8 dana od dana urucenja ovog prekrsajnog naloga, odnosno obavjestiti ovlasteni organ o prihvatanju novcane kazne (stavljanjem potpisa ispod teksta "Priznajem odgovornost..")... Ako u roku od 8 dana od dana urucenja ovog prekrsajnog naloga ne platite fiksno utvrdjenu kazno, odnosno ne obavjestite ovlasteni organ o prihvatanju odgovornosti, troskovi naplate u iznosu od 20 KM ce biti dodati sumi koju vec dugujete...

Pravilno pravno tumacenje je da imas rok od 8 dana da ili platis kaznu ako nisi potpisao da prihvatas, ukoliko je npr. nalog dosao postom ili ostavljen na vozilu, ili da potpises da prihvatas. Znaci u roku od 8 dana moras uraditi ili jedno ili drugo, a posto si ti potpisao na licu mjesta po zakonu imas fore do sljedece prvane radnje koja podrazumjeva podmirenje kazne (reg. auta i sl). Vec izvjesno vrijeme se primjenjuje ovakvo tumacenje i ljudima koji potpisu nalog u roku od 8 dana (na licu mjesta) ne obracunavaju +20 KM ako ne plate u roku od 8 dana. Ako ne zelis da rizikujes plati u roku od 8 dana i gotovo.

Ako si potpisao nalog i ako ne trazis sudsko odlucivanje znaci da je proces zavrsen i sankcija izrecena, tako ako na nalogu nema zastitne mjere nista neces dobiti postom.
Kralj Tvrtko I.

#129 Re: Prekrsajni nalog

Post by Kralj Tvrtko I. »

Iz licnog iskustva mogu ti reci da sam imao takvu kaznu u ladici 5 godina i kada sam vadio pasos prosle godine, morao sam platiti tu kaznu sa dodatnih 20KM sudske takse. Nista vise.
kakavdanakneiskustvu

#130 Re: Prekrsajni nalog

Kralj Tvrtko I. wrote:Iz licnog iskustva mogu ti reci da sam imao takvu kaznu u ladici 5 godina i kada sam vadio pasos prosle godine, morao sam platiti tu kaznu sa dodatnih 20KM sudske takse. Nista vise.

nije sudska taksa,dodatna taksa je tačan naziv,nema sud ništa sa tim
goran16v

#131 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

Kralj Tvrtko I. wrote:Iz licnog iskustva mogu ti reci da sam imao takvu kaznu u ladici 5 godina i kada sam vadio pasos prosle godine, morao sam platiti tu kaznu sa dodatnih 20KM sudske takse. Nista vise.
Koliko ja znam to je nekad bilo, a i sam pises da si kazno drzao 5 god, sto znaci da si je dobio skoro na pocetku primjene novog sistema kad je rok za placanje bio 8 dana, bez obzira jesi li potpisao da prihvatas ili ne.
respo

#132 Re: Prekrsajni nalog

Post by respo »

platis odmah i ne razbijas glavu o tome ako vec planiras platiti
ako neces placati onda te ovo ne treba brinuti
Lajkon

#133 Re: Prekrsajni nalog

Post by Lajkon »

Hvala na brzim odgovorima. Posto mi je ovo prva kazna u ove dvije godine koliko sam vozac zanima me imam li jos ikakvih obaveza nakon sto uplatim sa uplatnicom koju sam dobio, tipa da moram negdje odnijeti to kao dokaz ili slicno?
Kralj Tvrtko I.

#134 Re: Prekrsajni nalog

Post by Kralj Tvrtko I. »

samo uplati i to je to...
punta

#135 Re: Prekrsajni nalog

Post by punta »

Lajkon wrote:Hvala na brzim odgovorima. Posto mi je ovo prva kazna u ove dvije godine koliko sam vozac zanima me imam li jos ikakvih obaveza nakon sto uplatim sa uplatnicom koju sam dobio, tipa da moram negdje odnijeti to kao dokaz ili slicno?
cuvaj dokaz o uplati
kopiraj i prilozi kada budes registrovo auto
goran16v

#136 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

Lajkon wrote:Hvala na brzim odgovorima. Posto mi je ovo prva kazna u ove dvije godine koliko sam vozac zanima me imam li jos ikakvih obaveza nakon sto uplatim sa uplatnicom koju sam dobio, tipa da moram negdje odnijeti to kao dokaz ili slicno?
Ne moras, a nalog i uplatnicu civaj za svaki slucaj.
kakavdanakneiskustvu

#137 Re: Prekrsajni nalog

goran16v wrote:
Ne moras, a nalog i uplatnicu civaj za svaki slucaj.

:thumbup:
Lajkon

#138 Re: Prekrsajni nalog

Post by Lajkon »

Hvala. Cuvam to a vi se cuvajte taksista. Meni se jucer na tranzitu podbacio, SA taxi, Golf 4, razvalio i njega a Boga mi i sebe. Nikako ih ne mogu a pogotovo nakon ovoga.
kakavdanakneiskustvu

#139 Re: Prekrsajni nalog

Lajkon wrote:Hvala. Cuvam to a vi se cuvajte taksista. Meni se jucer na tranzitu podbacio, SA taxi, Golf 4, razvalio i njega a Boga mi i sebe. Nikako ih ne mogu a pogotovo nakon ovoga.

oni ne znaju šta je žmigavac
akibhf

#140 Re: Prekrsajni nalog

Post by akibhf »

E ovako jedno pitanje. Danas sam dobio prekršajni nalog zbog nepoštivanja s. znaka (ušao u zabranu saobraćaja u oba smjera).Prekršajni nalog mi je dostavljen poštom. Kazna je 40 KM.
Hoće li MUP pokrenuti sudski postupak ako ja ne želim platiti kanu, a ne zahtjevam sudsko odlučivanje ?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#141 Re: Prekrsajni nalog

Post by Slo Burner »

akibhf wrote:E ovako jedno pitanje. Danas sam dobio prekršajni nalog zbog nepoštivanja s. znaka (ušao u zabranu saobraćaja u oba smjera).Prekršajni nalog mi je dostavljen poštom. Kazna je 40 KM.
Hoće li MUP pokrenuti sudski postupak ako ja ne želim platiti kanu, a ne zahtjevam sudsko odlučivanje ?
Nece,samo ćes morati to uplatiti kada budes registrovao auto, ako ne varam?=
akibhf

#142 Re: Prekrsajni nalog

Post by akibhf »

pošto ja nemam svog automobila, vozačka mi vrijedi do 2021, za koliko bi ta kazna zastarila ?
goran16v

#143 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

akibhf wrote:pošto ja nemam svog automobila, vozačka mi vrijedi do 2021, za koliko bi ta kazna zastarila ?
Mislim da kazna ne zastarjeva.
Nabucco

#144 Re: Prekrsajni nalog

Post by Nabucco »

Pozdrav.... Da li su nadležni smjeli da postave ogranicenje od 30km/h na putu Sarajevo-Rogatica. I to na dva mjesta.. U Mokrom i Stjenicama ?? Redovno tu radar fata!
kakavdanakneiskustvu

#145 Re: Prekrsajni nalog

goran16v wrote:
akibhf wrote:pošto ja nemam svog automobila, vozačka mi vrijedi do 2021, za koliko bi ta kazna zastarila ?

zastarijeva,poslije 5 godina
kakavdanakneiskustvu

#146 Re: Prekrsajni nalog

imaš vozačku,moraćeš je mijenjati i tad ćeš morati platiti tu kaznu
kakavdanakneiskustvu

#147 Re: Prekrsajni nalog

ismir123 wrote:Pozdrav.... Da li su nadležni smjeli da postave ogranicenje od 30km/h na putu Sarajevo-Rogatica. I to na dva mjesta.. U Mokrom i Stjenicama ?? Redovno tu radar fata!

to samo nadležni znaju
goran16v

#148 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

kakavdanakneiskustvu wrote:
goran16v wrote:

Jesi li siguran? Ja znam da moze zastariti slucaj do pravisnaznog rjesenja, mozda moze zastariti zastitna mjera (oduzimanje, bodovi), ali sam gotovo siguran da se novcane kazne ne brisu.
kakavdanakneiskustvu

#149 Re: Prekrsajni nalog

kakavdanakneiskustvu wrote:
goran16v wrote:

Jesi li siguran? Ja znam da moze zastariti slucaj do pravisnaznog rjesenja, mozda moze zastariti zastitna mjera (oduzimanje, bodovi), ali sam gotovo siguran da se novcane kazne ne brisu.[/quote]

mislim da se brišu,radim na sličnim poslovima,iako je po meni to apsurdno
goran16v

#150 Re: Prekrsajni nalog

Post by goran16v »

Iskreno ne znam, ali kao da sam nekad cuo da se novcane kazne ne brisu
Post Reply