Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by PipiDugaDevetka »

zlajaBHF wrote:Glasac sam SBiH

Ako SDP nastavi ovim stopama, ima moj glas na sljedecim izborima :thumbup:
:thumbup: :bih: :thumbup:
poznanik

#127 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by poznanik »

Šta je do sada dobro ostalo iza SDP stopa?
seln

#128 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by seln »

poznanik wrote:
Pregazen HDZ.
poznanik

#129 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by poznanik »

seln wrote:
poznanik wrote:
Pregazen HDZ.

Dakle, ja od sutra imam veću platu i bolje uslove života i rada?
zlajaBHF

#130 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by zlajaBHF »

poznanik wrote:
Uspjeli su napraviti vlast u FBiH bez HDZ-a kojem je cilj rusenje drzave.
Tu je HSP i NSRB koje nisu optimalna opcija, medjutim lakse ce SDP izaci na kraj sa njima
nego da su tu HDZ 1 i 2.

Osim toga, imaju MZ na svojoj strani, i to je zasluga SDP-a
zlajaBHF

#131 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by zlajaBHF »

poznanik wrote:
Ti odmah sebe trazis u tome.....

Mozda ipak ima vaznijih stvari od tebe u ovoj drzavi.

Tebi plata sigurno nece biti veca vec sutra, ali za 5-6 godina mozda i hoce
VerticalHairFactor

#132 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by VerticalHairFactor »

Mislim da je pitanje, koje je ujedno i naslov teme, pogrešno. Razlog je činjenica da SDP nije jedini politički igrač i da krizu nije generirao SDP, nego oni koji nisu spremni na kompromis - HDZ-i, SNSD itd. Dakle, SDP bi bio dobar kada bi - po uzusu na ranije političare - popustio i ostavio drugim političkim činiocima da ostvare svoje maksimalističke zahtjeve.
Pitanje je tendeciozno, jer ne obuhvata cjelovitu sliku - a mene osobno SDP je pozitivno iznenadio staloženošću i realnom politikom, te činjenicom da se oslobodio mnogih negativnosti koje su ga ranije pritiskale. Sazreli su da budu jedna fina lijeva opcija, liberalnog karaktera, ali konstruktivna u pogledu državnih interesa i interesa svih naroda i građana - podvlačim ovo SVIH naroda, uključujući i Bošnjake.
seln

#133 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by seln »

zlajaBHF wrote:
poznanik wrote:
Pa covjek je iz IMT partije.
dibidus

#134 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by dibidus »

seln wrote:
poznanik wrote:
Pregazen HDZ.
...prevaspitani Hrvati koji su se nakon poraza HDZ-ova masovno okrenuli SDP-u, NSRZB, HSP-u...konačno formirana Vlada experata... popravljeni odnosi sa susjedima... depolitizirani javni mediji, sudstvo...
:-)
metronom

#135 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by metronom »

Razocaran sam zbog koaliranja sa SDA, iako mi je drago sto su makar HDZ-ove izbacili iz igre. Makar jedni nacionalisti manje. Ovo kofrcenje HDZ-a i njihovo zajednicko djelovanje sa cetnicima u smjeru raspada ove drzave se svakako desavalo, samo se trpalo ispod tepiha. Treba konacno izbacit sve karte na sunce, pa da i medjunarodna zajednica vidi u kolikom belaju je ovaj eksperiment od drzave. Donedavno je vladao neki privid kako je eksperiment uspio i kako ce ova tvorevina sa nakaradnim politickim uredjenjem moci samostalno da opstane, pa su htjeli cak i da zatvore ured OHR-a. E sada je svo smece konacno isplivalo na povrsinu.

To je sto se tice te neke visoke politike. Ali ono sto me jako razocaralo je kadrovska politika. Kadrovska rjesenja koja je SDP ponudio za najznacajnije funkcije u FBiH i Kantonu Sarajevo, su blago receno ocajna. Sramota. Umjesto da se iskoristi sansa i postave strucnjaci, eksperti iz odredjenih oblasti, postavljaju se amateri koji nemaju ni dana ozbiljnog radnog staza. Ne znam, postoji neki promil sansi da neko odjednom postane ekspert, iz vedra neba, ali cisto sumnjam da su to ovi koji su postavljeni... Osim toga, postavljaju se na vrlo odgovorne pozicije ljudi upitnog stava prema desavanjima u toku protekle agresije i genocida. I sto je najgore od svega, potpuno se ignorisu zahtjevi gradjanstva da se takve situacije razjasne, nego se sve trpa pod tepih.

Eto, ja bih iskreno, da su izbori za koji mjesec, dobro razmislio da li bih opet glas dao SDP-u. Imali su sasvim dovoljno vremena u opoziciji da isplaniraju kako ce se ponasati kao pozicija, tako da mi ovi gore navedeni kiksevi zaista ne uljevaju povjerenje da su sposobni da urade nesto vise i bolje od ovih prethodnih. Eto im od mene tih 100 dana, a poslije nek trpe paljbu ako ne urade nesto da ovom narodu bude bolje.
poznanik

#136 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by poznanik »

zlajaBHF wrote:
poznanik wrote: Dakle, ja od sutra imam veću platu i bolje uslove života i rada?

Naravno da nisam mislio doslovno na sebe, ne znam kako si uspio tako bukvalno protumačiti.
Izborni slogan SDP je bio : ZA ČOVJEKA!
Zar postoji važnija stvar od brige za čovjeka, za građanina, bez obzira ko kojoj političkoj opciji pripada? Ili je važnije ustoličenje i preraspodjela fotelja, funkcija i plata "svim svojim" prvenstveno, a za druge - šta ostane...ako ostane :(
madner

#137 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

Sta fali kadrovima u KSu?
SundanceKid

#138 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by SundanceKid »

poznanik wrote:
zlajaBHF wrote:
poznanik wrote: Dakle, ja od sutra imam veću platu i bolje uslove života i rada?

Naravno da nisam mislio doslovno na sebe, ne znam kako si uspio tako bukvalno protumačiti.
Zar postoji važnija stvar od brige za čovjeka, za građanina, bez obzira ko kojoj političkoj opciji pripada? Ili je važnije ustoličenje i preraspodjela fotelja, funkcija i plata "svim svojim" prvenstveno, a za druge - šta ostane...ako ostane :(
Drug, u ovakvom sistemu, i ovakvoj drzavi, poboljsanja na mikroekonomskom nivou nece se osjetit ni za 10 godina, sve i da dobijemo ove sekunde najposteniju i najbolju mogucu vlast. Ta briga "za covjeka" jeste prisutna, ali na jedini nacin na koji je to moguce trenutno - dugorocno.

Ako glasas u nadi da ce ti bit bolje odmah nakon sto neko dodje na vlast, onda ne moras ni glasat, jer to se nece sigurno desit, realno. Ali ono sto mozemo uraditi, je izabrati politicku opciju koja ce krenut konacno prema gore, i zaustavit ovo konstantno propadanje u svim segmentima drustva, pa onda da nasu djecu stigne to sto ti sad zelis sebi - veca plata, manji troskovi itd...
ultima_palabra

#139 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Sta fali kadrovima u KSu?
To sam i ja pomislio :?
zlajaBHF

#140 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by zlajaBHF »

poznanik wrote:
zlajaBHF wrote:

Pa nema te stranke ili politicke opcije koja bi za kratko vrijeme bila u stanju poboljsati situaciju obicnom covjeku.
Ekonomski napredak dolazi vremenom, ali prije toga se moraju sprovesti reforme, kako politicke tako i ekonomske.

Prvi korak je napravljen, jer je tu koalicija kojoj je u interesu poboljsanje situacije i zato imamo razloga da vjerujemo da ce doci red i na reforme.
madner

#141 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

Ama zna to poznanik vrlo dobro. Samo voli prosipat suplju :D
detroit-mercy

#142 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by detroit-mercy »

rijeka oz wrote:Koliko ja znam za vrijeme SDP i koalicije prije deset godina donesen je zakon gdje se gradjanima BiH koji imaju neko drugo drzavljanstvo oduzima bosansko u slucaju da sa tom zemljom nemamo bilateralni ugovor. Amerika Canada , Australija novi Zeland npr ne potpisuju takve ugovore ni s kim tako da taj zakon izbacuje pola miliona bosanskih drzavljana iz svog bosanskog drzavljanstva ( najvise bosanski muslimani ) dok u isto vrijeme Srbi iz Knina , Krajine Siska dobijaju bosansko drzavljanstvo . Tim cinom SDP cini genocid na Bosancima . Nadam se to nece proci ali eto neka bude zabiljezeno ko sve ucestvuje u genocidu .
Ne lazi bezveze i ne potezi genocid tako lako jer obezvrjedjujes onaj stvarni genocid. Kome je to Bosansko drzavljanstvo oduzeto reci mi. Kao prvo, malo prosiri vidike izvan Havaza pa skontaj da postoje drzave koje priznaju samo jedno drzavljanstvo i da bi uzeo njihovo treba ti ispis iz prethodnog (Njemacka, Austrija, etc). Ko koci potpisivanje bilatelarnih sporazuma svih ovih godina zna se.
Drugo, postoje drzave koje ne postavljaju uslov ispisa iz drzavljanstva ako zelis uzeti njihovo (USA, Canada, Australia, Novi Zeland). Sto znaci, jebe se Amerikanaca ti mozes imati jos 55 razlicitih drzavljanstava ali kada steknes uslove za njihovo oni ti daju i pri tome te ne pitaju sta radis sa starim drzavljanstvom. Ja imam Americki pasos i pored njega i bosanski i bosansku (CIPsovu) licnu kartu i glasam putem poste na svim izborima. Isto tako sve i jedna osoba koju ja ovdje poznajem ima i nas pasos pored Americkog.
Prema tome, ne kontam sta ti treba da se prosipas po forumu, da se pokazes da si pametan ocito nisi, da pokazes da se razumijes u nesto, razumijes se ko Maricu u onu stvar i da ti dalje ne nabrajam.
Zato bolje se pokri Havazom i tornjaj bezveze :mrgreen: .
rijeka oz

#143 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by rijeka oz »

JBT wrote:Sta? Da SDP vrsi genocid nad Bosnjacima?
I ti crven?
Smijesan si.
Taj izraz koriste samo vehabije. :-)
Prije ce papa i mitporolit Moskovski i Gordz dabl ju postati vehabija nego ja , opet pitam da li ovo istina ili ne , DA LI JE OVO ISTINA ILI NE
Koliko ja znam za vrijeme SDP i koalicije prije deset godina donesen je zakon gdje se gradjanima BiH koji imaju neko drugo drzavljanstvo oduzima bosansko u slucaju da sa tom zemljom nemamo bilateralni ugovor. Amerika Canada , Australija novi Zeland npr ne potpisuju takve ugovore ni s kim tako da taj zakon izbacuje pola miliona bosanskih drzavljana iz svog bosanskog drzavljanstva ( najvise bosanski muslimani ) dok u isto vrijeme Srbi iz Knina , Krajine Siska dobijaju bosansko drzavljanstvo
TheGodfather001

#144 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by TheGodfather001 »

zlajaBHF wrote:
poznanik wrote:

Šta bi meni moglo biti važnije od dobrobiti moje porodice i mene samog? Dobrobit Zlaje, Sulje, Fahre, Dragana, Milorada??

Kadrovska politka SDPa je katastrofa, gledam Predrag Kurtes ministar MUP-a F BiH, dipl. ekonomista?? Covjek ekonomista, na čelu krim-policije KS bio? Ocigledno su mu se (instruirane) konstatacije da je Sarajevo najsigurniji grad u regionu debelo isplatile, štiteći leđa Be(t)hmena & Co. I bas me zanima kada i gdje je dotični diplomirao?

Moje pravo je da dam glas nekome, a obaveza onoga ko je dobio taj glas je da opravda moje povjerenje. I to u sto kraćem mogućem periodu, odnosno prvom mandatu, a ne u drugom, kao što ti insinuiraš.
rijeka oz

#145 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by rijeka oz »

detroit-mercy wrote:
rijeka oz wrote:Koliko ja znam za vrijeme SDP i koalicije prije deset godina donesen je zakon gdje se gradjanima BiH koji imaju neko drugo drzavljanstvo oduzima bosansko u slucaju da sa tom zemljom nemamo bilateralni ugovor. Amerika Canada , Australija novi Zeland npr ne potpisuju takve ugovore ni s kim tako da taj zakon izbacuje pola miliona bosanskih drzavljana iz svog bosanskog drzavljanstva ( najvise bosanski muslimani ) dok u isto vrijeme Srbi iz Knina , Krajine Siska dobijaju bosansko drzavljanstvo . Tim cinom SDP cini genocid na Bosancima . Nadam se to nece proci ali eto neka bude zabiljezeno ko sve ucestvuje u genocidu .
Ne lazi bezveze i ne potezi genocid tako lako jer obezvrjedjujes onaj stvarni genocid. Kome je to Bosansko drzavljanstvo oduzeto reci mi. Kao prvo, malo prosiri vidike izvan Havaza pa skontaj da postoje drzave koje priznaju samo jedno drzavljanstvo i da bi uzeo njihovo treba ti ispis iz prethodnog (Njemacka, Austrija, etc). Ko koci potpisivanje bilatelarnih sporazuma svih ovih godina zna se.
Drugo, postoje drzave koje ne postavljaju uslov ispisa iz drzavljanstva ako zelis uzeti njihovo (USA, Canada, Australia, Novi Zeland). Sto znaci, jebe se Amerikanaca ti mozes imati jos 55 razlicitih drzavljanstava ali kada steknes uslove za njihovo oni ti daju i pri tome te ne pitaju sta radis sa starim drzavljanstvom. Ja imam Americki pasos i pored njega i bosanski i bosansku (CIPsovu) licnu kartu i glasam putem poste na svim izborima. Isto tako sve i jedna osoba koju ja ovdje poznajem ima i nas pasos pored Americkog.
Prema tome, ne kontam sta ti treba da se prosipas po forumu, da se pokazes da si pametan ocito nisi, da pokazes da se razumijes u nesto, razumijes se ko Maricu u onu stvar i da ti dalje ne nabrajam.
Imas , ali zakon o kojem ja govorim stupa na snagu 2012 godine . Sve ovo sto pises meni ja ti mogu reci obrnuto . Drzi se Havaza , ne prosipaj se po forumu da pokazes da pametan kada to nisi ni s glave ne znas sta pises , ne znas ni hljeb da jedes ne znas ulicu da predjes , ne znas zivis , i sto jos da ti kazem kada pricas napamet i vrijedjas ljude a jos ni sa grane nisi siso
seln

#146 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by seln »

rijeka oz wrote:
detroit-mercy wrote:
Imas , ali zakon o kojem ja govorim stupa na snagu 2012 godine . Sve ovo sto pises meni ja ti mogu reci obrnuto . Drzi se Havaza , ne prosipaj se po forumu da pokazes da pametan kada to nisi ni s glave ne znas sta pises , ne znas ni hljeb da jedes ne znas ulicu da predjes , ne znas zivis , i sto jos da ti kazem kada pricas napamet i vrijedjas ljude a jos ni sa grane nisi siso
Slaba ti je replika, covjek te prosuo ko pirinac. :D
poznanik

#147 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by poznanik »

SundanceKid wrote:Drug, u ovakvom sistemu, i ovakvoj drzavi, poboljsanja na mikroekonomskom nivou nece se osjetit ni za 10 godina, sve i da dobijemo ove sekunde najposteniju i najbolju mogucu vlast. Ta briga "za covjeka" jeste prisutna, ali na jedini nacin na koji je to moguce trenutno - dugorocno.
Ako glasas u nadi da ce ti bit bolje odmah nakon sto neko dodje na vlast, onda ne moras ni glasat, jer to se nece sigurno desit, realno. Ali ono sto mozemo uraditi, je izabrati politicku opciju koja ce krenut konacno prema gore, i zaustavit ovo konstantno propadanje u svim segmentima drustva, pa onda da nasu djecu stigne to sto ti sad zelis sebi - veca plata, manji troskovi itd...
Slažem se. Moj komentar se odnosio na odgovor na pitanje: Šta je SDP dobro uradio do sada, da bih u narednim izborima njima dao povjerenje? Odgovor je bio: - Sjebali smo HDZ!

Ako je prvenstveni cilj SDP bio da dolaskom na vlast sruši HDZ, ili sličnog političkog protivnika, a da ničim ne pokrene ili pokaže brigu o privrednom pokretanju, da zagovara što hitniju uspostavu normalnog ekonomsko-socijalnog stanja stanovništva u državi, onda ni to nije trebao učiniti. Nije me briga što je sebi tako stvorio ekstremno nezadovoljnog političkog protivnika, ali me briga jer je tako do kraja otvorio vrata za nastavak ideja i realizaciju političko-teritorijalnih tenzija i buđenje iz sna raznoraznih krvoloka.
rijeka oz

#148 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by rijeka oz »

SBiH smatra kako se pitanje dvojnog državljanstva može riješavati isključivo ukidanjem člana 17. Zakona o državljanstvu, s obzirom da većina zemalja u kojoj se nalaze protjerani BiH državljani ne dozvoljava sklapanje bilateralnih ugovora o ovom pitanju.

"Stavljanjem člana 17. van snage, nestala bi potreba za bilateralnim ugovorima, a svi bh. državljani bi ovim potezom bili stavljeni u jednakopravan položaj", navodi se u saopćenju.

Iz SBiH napominju kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu koja, kroz član 17. uslovljava pravo na dvojno državljanstvo bilateralnim ugovorima "te da ova praksa predstavlja nastavak politike genocida i etničkog čišćenja".
Gandalf

#149 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Gandalf »

A dobra stara SBIH - stranka prvak u bacanju ubleha i šuplje :oops:
JBT

#150 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by JBT »

rijeka oz wrote:
JBT wrote:Sta? Da SDP vrsi genocid nad Bosnjacima?
I ti crven?
Smijesan si.
Taj izraz koriste samo vehabije. :-)
Prije ce papa i mitporolit Moskovski i Gordz dabl ju postati vehabija nego ja , opet pitam da li ovo istina ili ne , DA LI JE OVO ISTINA ILI NE
Koliko ja znam za vrijeme SDP i koalicije prije deset godina donesen je zakon gdje se gradjanima BiH koji imaju neko drugo drzavljanstvo oduzima bosansko u slucaju da sa tom zemljom nemamo bilateralni ugovor. Amerika Canada , Australija novi Zeland npr ne potpisuju takve ugovore ni s kim tako da taj zakon izbacuje pola miliona bosanskih drzavljana iz svog bosanskog drzavljanstva ( najvise bosanski muslimani ) dok u isto vrijeme Srbi iz Knina , Krajine Siska dobijaju bosansko drzavljanstvo

To je isto kao da pitas "ima li zivota u svemiru".
Optuzujes nekoga ili nesto, a nemas dokaza i argumenata.

Inace, ja mogu tvrditi da ti izlazis u javnost sa lazima i klevetama.
Post Reply