Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post Reply
oridjidji

#1 Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

Imamo jednu od najdužih kriza u BIH-a. Vlast u FBIH se nije uspostavila, kao ni na nivou države. U ovih par mjeseci bez vlasti, pokazali smo zavidan prag samoodrživosti. Krizi su pridonjeli svi od Lagumdžijinog SDP-a (za kog sam glasao) do Dodikovog SNSD i Covicevog HDZ-a koji je ujedinjen sa onim Ljubicevim.

Sdp koji je poveo izbornu kampanju pod sloganom "Drzava za covjeka", doveo se u politicki corsokak iako su skupili najveci broj glasova u BIH-a svojom bezkompromisnom politikom. Oko sebe su okupili sve ono sto je protivno tome sloganu kojim su vodili svoju kampanju SDA koja je nacionalisticka stranka, HSP koji se dići pojedinim fasistickim elementima, Radom za Boljitak koji BH Hrvati smatraju velikim kriminalcima, a za koje pouzdano znamo da su kupovali glasove po unsko sanskom kantonu.

Da li je SDP svojom poslje izbornom politkom razocarao svoje glasace? Cemu ova kriza vodi? Vidimo da su se dvije najvece hrvatske i srpske stranke gotovo sjedinile? Da li ova kriza vodi izmjeni ustava i centralizaciji BIH-a i definitivnom raspadu Republike Srpske i FBIH ? Novih priča o ratu nema, ali svakako ima priča o neovisnosti RS-a, o kojoj najčešče govori Dodik i njegovi SNSD-ovci.
don vito

#2 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by don vito »

Harisoljupci su neunistivi
mO k3

#3 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by mO k3 »

SDP me nije razocaro ni u koju ruku... dapache :)
madner

#4 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

Zavisi sta je ko ocekivao. Ko je mislio da su im slogani za promjene samo slogani vjerovatno treba biti razocaran. Ko je mislio da ce do promjena doci preko noci i bez otpora takodje moze biti razocaran. Ali u ovoj zemlji promjene moraju ovako izgledat. Imamo strukture koje ne zelje promjene i koji ce se boriti svim sredstvima protiv istih.
Hunkar

#5 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Hunkar »

principjelnost koju su do sada prikazali im garantuje moj glas na sljedecim izborima aBd. ne samo da nisu razocarali nego pozitivno iznenadili.

sada imaju vlast, i moju podrsku ... osim ako ne budu gori od prethodnika, a to je vec malo tesko za ocekivati :D ako bar nesto pomaknu sa mrtve tacke u ovakvom nakaradnom sistemu, :thumbup:
HAVANA

#6 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by HAVANA »

madner wrote:Zavisi sta je ko ocekivao. Ko je mislio da su im slogani za promjene samo slogani vjerovatno treba biti razocaran. Ko je mislio da ce do promjena doci preko noci i bez otpora takodje moze biti razocaran. Ali u ovoj zemlji promjene moraju ovako izgledat. Imamo strukture koje ne zelje promjene i koji ce se boriti svim sredstvima protiv istih.

Zivio govorniiiik. :D
Gandalf

#7 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Gandalf »

Sama činjenica da u vlasti nema ljubićevaca, čovića, harisovaca, fahrAvaca mene čini sretnim :-D
Ako ispune makar 20% što su obećali smatraću to korakom naprijed za uspostavu normalnog stanja, jer ove dosadašnje vlade ne znam da su ispunile i 2% obećanog :oops:
nosara

#8 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by nosara »

Ja mislim da bi, da su sutra izbori, SDP dobio 40% ko od sale...

A nije da nisam bio razocaran, ali nacin na koji su se ponijeli u ovoj krizi pokazao je da su to veliki razbojnici i majorizatori, kao sto sam i sam...

Da zakljucim... Cemu ovako blesave teme u ovaj cas...? :-)
BiH-x

#9 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by BiH-x »

nosara wrote:Ja mislim da bi, da su sutra izbori, SDP dobio 40% ko od sale...

A nije da nisam bio razocaran, ali nacin na koji su se ponijeli u ovoj krizi pokazao je da su to veliki razbojnici i majorizatori, kao sto sam i sam...

Da zakljucim... Cemu ovako blesave teme u ovaj cas...? :-)
+1 majorizator count :D
Mjesanac

#10 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Mjesanac »

Krizi su doprinjeli nacionalisti kojima ne odgovara normalno stanje u drzavu, i sad ispade SDP kriv sto im nije popustio.

Drago mi je da su uzeli SDA pod krilo jer su ih koliko toliko smirili u njihovom bosnjastvu. Sve dok SDP prkosi onima koji mrze ovu zemlju i ne zeli prihvatiti njihova rijesenja moj glas ide SDPu.
Mjesanac

#11 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Mjesanac »

nosara wrote:Cemu ovako blesave teme u ovaj cas...? :-)
Ja mislim da je vise nego ocito :D
nellington

#12 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by nellington »

Nisam glasač SDPa, ali ne vidim šta me imalo ovdje razočarati. Ljudi uzeli svoj share glasova, uzimaju share u vlasti koji im pripada, svagdje u svijetu stvari tako hodaju :oops:

Samo me Ustavni sud može razočarati u ovaj crni nogometni čas :D
Alfons Kauders

#13 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Alfons Kauders »

oridjidji wrote:Imamo jednu od najdužih kriza u BIH-a. Vlast u FBIH se nije uspostavila, kao ni na nivou države. U ovih par mjeseci bez vlasti, pokazali smo zavidan prag samoodrživosti. Krizi su pridonjeli svi od Lagumdžijinog SDP-a (za kog sam glasao) do Dodikovog SNSD i Covicevog HDZ-a koji je ujedinjen sa onim Ljubicevim.

Sdp koji je poveo izbornu kampanju pod sloganom "Drzava za covjeka", doveo se u politicki corsokak iako su skupili najveci broj glasova u BIH-a svojom bezkompromisnom politikom. Oko sebe su okupili sve ono sto je protivno tome sloganu kojim su vodili svoju kampanju SDA koja je nacionalisticka stranka, HSP koji se dići pojedinim fasistickim elementima, Radom za Boljitak koji BH Hrvati smatraju velikim kriminalcima, a za koje pouzdano znamo da su kupovali glasove po unsko sanskom kantonu.

Da li je SDP svojom poslje izbornom politkom razocarao svoje glasace? Cemu ova kriza vodi? Vidimo da su se dvije najvece hrvatske i srpske stranke gotovo sjedinile? Da li ova kriza vodi izmjeni ustava i centralizaciji BIH-a i definitivnom raspadu Republike Srpske i FBIH ? Novih priča o ratu nema, ali svakako ima priča o neovisnosti RS-a, o kojoj najčešče govori Dodik i njegovi SNSD-ovci.
ja nikad nisam bio neki veliki simpatizer sdp-a... ali su mi narasli u ocima zadnjih par mjeseci... i pored nekih promasaja (npr. u sastavu vlade)

a zasto su mi sad drazi?

zato jer su pokazali muda... zato jer su natjerali misheve da pokazu svoje pravo lice... zato jer se pred secesionistima i sovinistima, probosanske snage polako ali sigurno ujedinjuju...

pustili su karadjordjevce juniore da divljaju po sistemu "do your worst", znajuci da ce im njihovo lajanje samo priskrbiti dodatnu podrsku... kad smo vec kod cercila...

ti mozda mislis da su se srpske i hrvatske stranke ujedinile? nisu - odavno rade zajedno, samo tek sad pocinju obiljezavati 20tu godisnjicu karadjordjeva prigodnim skupovima, da ih raskrinkaju i najnaivniji bosanci... mislis da ce sada tek tako moci nalaziti sugovornike i partnere medju bosanskim liderima? nakon stolnog karamostara, poziva na secesiju, negiranja genocida i jos pride suspenzije repke? nikad care... na kraju ce im i fahro i haris morati okrenuti ledja, jer ce znati da svako koketiranje sa takvim likovima vodi u propast na sljedecim izborima... proslo vrijeme merhametli bosnja, davno proslo...
ReD aka Socijalista

#14 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by ReD aka Socijalista »

Mene su razocarali samo oni koji nisu glasali za SDP...inace zelim da SDP ode jos malo ljevlje.

Puna podrska meni :D :thumbup:

:evil:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by plain vanilla »

nellington wrote:Nisam glasač SDPa, ali ne vidim šta me imalo ovdje razočarati. Ljudi uzeli svoj share glasova, uzimaju share u vlasti koji im pripada, svagdje u svijetu stvari tako hodaju :oops:

razocarana sam priopcenjem "tvoje" stranke :oops:
oridjidji

#16 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

HAVANA wrote:
madner wrote:Zavisi sta je ko ocekivao. Ko je mislio da su im slogani za promjene samo slogani vjerovatno treba biti razocaran. Ko je mislio da ce do promjena doci preko noci i bez otpora takodje moze biti razocaran. Ali u ovoj zemlji promjene moraju ovako izgledat. Imamo strukture koje ne zelje promjene i koji ce se boriti svim sredstvima protiv istih.
Zivio govorniiiik. :D
Meni svi oni izgledaju kao oni koji podrivaju postojeci dejtonski sistem pa i SDP. Formiranje blokova unutar politike naroda vidim kao cementiranje pozicija za buduce ustavne promjene koje ce usljediti ili neke druge eventualno gore promjene. Samo mislim da SDA i SDP nisu snaga, kao i ove stranke iz reda hrvatskog naroda da promjene bilo sta na bolje bez bilo kakvog kompromisa sa SNSD-om, SDS-om, HDZ-om 1i 2. I mene da pitaju, bili udavio gajtanom sve nacionaliste i vodio bezkompromisnu politiku, rado bih pristao na to kada bi se vodio emocijama, ali bogme kad se vodis pamecu i iskustvom mislim da takva politika SDP i bilo koje stranke ne vode nigdje.
madner

#17 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by madner »

Pa sta je drugo promjena nego podrivanje Deytonskog sistema? Odrzavanje statusa quo nisu promjene.

Malo je nezahvalno govoriti o ucinku unaprijed. Meni je dovoljno da se ponasaju u skladu sa onim sto su obecali.
Moj stav

#18 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Moj stav »

BEZ LJUTNJE A DA MALO VISE PROCITAC, MALO SE VISE ZAINTERESUJEJ OD CITANJA JEFTINIH AVAZOVA NASLOVA.

RAZOCARANA NISAM JER SU POKAZALI ODGOVORNOST, ZA TVOJU INFORMACIJU OVAKO JE SVAKO MOGAO DA UBUDECE STOPIRA VLADU. A SA KOJIM PRAVO M...DA SE PONUDI NEKA FOTELJA...
nellington

#19 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by nellington »

plain vanilla wrote:
nellington wrote:Nisam glasač SDPa, ali ne vidim šta me imalo ovdje razočarati. Ljudi uzeli svoj share glasova, uzimaju share u vlasti koji im pripada, svagdje u svijetu stvari tako hodaju :oops:

razocarana sam priopcenjem "tvoje" stranke :oops:
Moja stranka luta li luta :oops: Znaš već da mi koji glasamo za moju stranku glasamo za sijede glave koje su skupili, ali N.P.ova taktika jeste upravo to - skupljanje sijedih glava kao sličica u album :roll:
Hemel

#20 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Hemel »

zagazaga wrote:nije razočarao nego dobio nove glasače :P
+1

pozitivno iznenadjenje... :-)
Nass

#21 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Nass »

Glasala za SDP, i jos me pozitivno iznenadio :)
oridjidji

#22 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

Alfons Kauders wrote:
ja nikad nisam bio neki veliki simpatizer sdp-a... ali su mi narasli u ocima zadnjih par mjeseci... i pored nekih promasaja (npr. u sastavu vlade)

a zasto su mi sad drazi?

zato jer su pokazali muda... zato jer su natjerali misheve da pokazu svoje pravo lice... zato jer se pred secesionistima i sovinistima, probosanske snage polako ali sigurno ujedinjuju...

pustili su karadjordjevce juniore da divljaju po sistemu "do your worst", znajuci da ce im njihovo lajanje samo priskrbiti dodatnu podrsku... kad smo vec kod cercila...

ti mozda mislis da su se srpske i hrvatske stranke ujedinile? nisu - odavno rade zajedno, samo tek sad pocinju obiljezavati 20tu godisnjicu karadjordjeva prigodnim skupovima, da ih raskrinkaju i najnaivniji bosanci... mislis da ce sada tek tako moci nalaziti sugovornike i partnere medju bosanskim liderima? nakon stolnog karamostara, poziva na secesiju, negiranja genocida i jos pride suspenzije repke? nikad care... na kraju ce im i fahro i haris morati okrenuti ledja, jer ce znati da svako koketiranje sa takvim likovima vodi u propast na sljedecim izborima... proslo vrijeme merhametli bosnja, davno proslo...
Znam puno vise nego sto mislis. Mislis da RS i ono nikad neostvarene HB sa stolnim gradom Mostarom zaboravljeno, vjeruj mi da nije, ali da je to nije volja srpskog i hrvatskog stanovnistva u BIH-a tesko da bi ikada bilo i dio ovoga ostvareno. Sve stranke predvodjene srpskim i hrvatskim nacionalistickim predznakom radili su na podijeli BIH-a. Znam o Karađorđevu dosta toga. Rat nam je mnogo toga vise priblizio. Neki dan sam obnavljao znanje iz ratnih transkripti skupstine RS i znam ko je šta govorio i kako. I historija puno prije je osvjedocila mnoge podijele BIH-a i oduzimanje njenog suvereniteta od strane Srbije i Hrvatske. Meni netrebaju friske lekcije iz historije kad znam koje su i stare...

Mene nervira ta radikalizacija odnosa koja se nametnula ovom politickom krizom, koja moze uzeti svoj danak prije ili kasnije time sto ce neko posegnuti za neverbalnim metodama tjeranja svoje istine, pa i zivot nas normalnih ugroziti kao sto je vec jednom prije.
oridjidji

#23 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by oridjidji »

madner wrote:Pa sta je drugo promjena nego podrivanje Deytonskog sistema? Odrzavanje statusa quo nisu promjene.

Malo je nezahvalno govoriti o ucinku unaprijed. Meni je dovoljno da se ponasaju u skladu sa onim sto su obecali.
Glasao sam za njih zbog politike koju vode tj. one u korijenu bosansko-hercegovacke multikulturalne politike. Samo smatram da se horuk metodama ne mogu tek tako pomaci ka icemu pozitivnom. Za mene bi bilo super, da su recimo isli na to da se ustavu ove zemlje vrati kategorija Bosanac pored ove tri koje imamo i da se tu uguraju sva ona "kopilcad" kako pojedini nacionalisti nazivaju djecu iz mjesanog braka i oni koji Bosnu zaista vole, te i svi buduci narastaji koji ovu zemlju vole. Za mene bi to bio golem uspijeh i prvi veliki korak ka boljoj buducnosti BIH-a.
Alfons Kauders

#24 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Alfons Kauders »

oridjidji wrote: Znam puno vise nego sto mislis. Mislis da RS i ono nikad neostvarene HB sa stolnim gradom Mostarom zaboravljeno, vjeruj mi da nije, ali da je to nije volja srpskog i hrvatskog stanovnistva u BIH-a tesko da bi ikada bilo i dio ovoga ostvareno. Sve stranke predvodjene srpskim i hrvatskim nacionalistickim predznakom radili su na podijeli BIH-a. Znam o Karađorđevu dosta toga. Rat nam je mnogo toga vise priblizio. Neki dan sam obnavljao znanje iz ratnih transkripti skupstine RS i znam ko je šta govorio i kako. I historija puno prije je osvjedocila mnoge podijele BIH-a i oduzimanje njenog suvereniteta od strane Srbije i Hrvatske. Meni netrebaju friske lekcije iz historije kad znam koje su i stare...

Mene nervira ta radikalizacija odnosa koja se nametnula ovom politickom krizom, koja moze uzeti svoj danak prije ili kasnije time sto ce neko posegnuti za neverbalnim metodama tjeranja svoje istine, pa i zivot nas normalnih ugroziti kao sto je vec jednom prije.
zaboravio je narod, ne ti ili ja... o tome se ovdje radi...

mnogi su prije pet ili deset godina smatrali da vise nece slusati takve price, mada je bilo jasno da su aspiracije tih politickih opcija ostale iste - samo su cekali pogodno vrijeme da nastave gdje su stali prije petnaest godina... ta ideologija nikad nije porazena, samo je obukla odijelo i kravatu umjesto maskirne i sljema - sdp je samo raskrinkao nove igrace u starim ulogama... zato imaju prolaznu ocjenu kod mene...

radikalizacija odnosa nije rezultat ove krize, vec njen uzrok... a sdp nije ni bio na sceni kada se prije pet godina pocelo kuhati... nakon pet godina divljanja, kao pusteni s lanca, srpsko-hrvatske nacionalisticke vodje su malo precijenile svoje karte, jer su glupe bosnje lagano pocele dolaziti tobe...

godinama smo odgovarali na njihove poteze, slagali kontre i branili se... uvijek korak iza... ali sad inicijativa prelazi na drugu stranu, i to ih brine... i treba...
Haettenschweiler

#25 Re: Da li je SDP razocarao svoje glasace?

Post by Haettenschweiler »

NE, nije me razočarao. Čak što više, prijatno me iznenadio.
Ali me je Haris Silajdžić veoma razočarao. Nisam očekivao da će biti ovako loš gubitnik.
Post Reply