putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
AganM

#126 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by AganM »

ispade skuplja pita nego tepsija.....
kurty

#127 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

Juce sam pitao osobu koja je imala FEDA karticu... Elem, za uplacenih 150 maraka je "dobivao" 165KM... Znaci 10%...

Eh sad ne znam jel na veci iznos ima veci "postotak gratis", ili ne...
Ridjobrki

#128 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Ridjobrki »

Ehhh, dragi Tito... Sve je u državi napravio a nigdje naplatnu kućicu metn'o nije! :roll:
ratata

#129 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by ratata »

Ridjobrki wrote:Ehhh, dragi Tito... Sve je u državi napravio a nigdje naplatnu kućicu metn'o nije! :roll:
al zato 2 posto svake plate , niko od nas nije smio reci ne :D
Ridjobrki

#130 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Ridjobrki »

Zato sad kredit pa i ne znaš koliko posto svake plate a plus ti to uzimaju za stvari koje si od Tite dobijao bedža (stan npr.) a sad su ti misaona imenica za koju si spreman pola života grcati. :wink:
Better Man

#131 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Better Man »

kurty wrote:Juce sam pitao osobu koja je imala FEDA karticu... Elem, za uplacenih 150 maraka je "dobivao" 165KM... Znaci 10%...

Popust je 5% i mjesecno imas max. 4 KM popusta.
kurty

#132 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by kurty »

Better Man wrote:
kurty wrote:Juce sam pitao osobu koja je imala FEDA karticu... Elem, za uplacenih 150 maraka je "dobivao" 165KM... Znaci 10%...

Popust je 5% i mjesecno imas max. 4 KM popusta.
Evo ovaj koji mi je ovo rekao... Iz firme je 2 do 3 puta mjesecno dobijao po 150maraka za autoput... On inace vozi kamion pa zato mu treba vise za putarinu... I nije spominjao nista mjesecno, nista ovo ili ono... Nego bas kao sto sam napisao... I ovaj "gratis" je koristio "za svoje potrebe".... Odlazak na posao i povratak
mekaba

#133 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by mekaba »

Ridjobrki wrote:Zato sad kredit pa i ne znaš koliko posto svake plate a plus ti to uzimaju za stvari koje si od Tite dobijao bedža (stan npr.) a sad su ti misaona imenica za koju si spreman pola života grcati. :wink:
Nije tema al se mora odgovoriti.Kod Tite su stanovi bili gratis ali samo za odabrane.Znam ljudi masu koji su otisli u penziju kao podstanari a stanove dobijali oni koji su imali kuce recimo na Palama,Hadzicima oko Vogosce itd.Tako je bilo u SA kao i cijeloj YU.Stanovi samo za odabrane a neki su i djecu obezbjedzivali kao naprimjer Zlatko Lagumdzija koji je dobio stan kao 18-to godisnjak a sredio babo gradonacelnik SA Salko Lagumdzija.Zlatko ode u USA na studije naravno gratis.Sto ja nisam ili ko drugi???????Tito je bio RINAKA.
Ridjobrki

#134 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Ridjobrki »

Eto sreća pa smo danas svi ravnopravni i nema odabranih. :lol:

Taj sistem je bio daaleeeko od idealnog ali ga se moglo prepraviti i iskombinirati sa tržišnom ekonomijom i naprednijim modelima zaštite ljudskih prava i to bi bilo to. No, to je bilo rinaka pa smo ga zatrli i napravili novi sistem koji, eto, nije rinaka. :roll:

Nisam neka komunjara ali neoboriv fakt je da su haman jedino što sad imamo a nismo imali prije naplatne kućice, kladionice i Fahrini tornjevi.

I to što danas nema odabranih i ovo danas nije rinaka. :wink:
sinus

#135 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by sinus »

Hajd nek naplaćuju ovo malo jadnog autoputa...

Ali ko će platiti vozačima nakon što se isključe sa autoputa i onda se voze uništenom dionicom od Kaknja - Bilješeva ?
zonbirile

#136 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by zonbirile »

AP Monti Pajtona
neo7

#137 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by neo7 »

up XD Jel' pocela primjena novog cjenovnika ? Da li ce ovaj novi pratiti i poskupljenje autobuskih karata ?
jaca-maca

#138 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by jaca-maca »

Prije nekoliko dana sam se vozila previdnim autoputem kroz Grcku, i cijena jedne dionice je 2 eura...neuporedivo sa ovom nasom cestom... :-)
Bodkin

#139 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Bodkin »

Ridjobrki wrote:Eto sreća pa smo danas svi ravnopravni i nema odabranih. :lol:

Taj sistem je bio daaleeeko od idealnog ali ga se moglo prepraviti i iskombinirati sa tržišnom ekonomijom i naprednijim modelima zaštite ljudskih prava i to bi bilo to. No, to je bilo rinaka pa smo ga zatrli i napravili novi sistem koji, eto, nije rinaka. :roll:

Nisam neka komunjara ali neoboriv fakt je da su haman jedino što sad imamo a nismo imali prije naplatne kućice, kladionice i Fahrini tornjevi.

I to što danas nema odabranih i ovo danas nije rinaka. :wink:
:lol: :lol: prejako
Alfa159-1.7Turbo

#140 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Alfa159-1.7Turbo »

Zaista se izivnjavam ako je neko vec neko posavio moje pitanje u sklopu teme, jer vidim da su spominjane i FEDA kartice...mene one ne zanimaju,nego me interesuje da li se planira uvodjenje necega poput vinjete, ja svaki dan vozim tu dionicu ,cjelu,i ovo ce biti preskupo...npr.godisnje odredjeni iznos i da se nesemtano vozi,nije uredu da isto placa ko prodje jednom godisnje ili nijednom, i neko ko vozi svaki dan..
Za ove sto pametuju da je i u Evropi tako, evo ja ih pitam gdje se naplacuje auto put u Engleskoj???
Tuneli se neki placaju(kao kad sam prolazio kroz onaj u Liverpoolu ljetos ispod mora) ali nigdje nisam vidio naplante kucice na auto putu, mislim za domace vozace, uracunato je sve u registraciji, a kad se preracuna registracije im uopste nisu skupe..
Ovdje narod koji je vec ionako zatupljen, jos vise tupave da je u BiH sve jefitno,a u susitni sve je skupo, preskupo pa tako i ovaj auto put...nemoze se porediti ni RH i BIH sa cjenama auto puta,u BiH je ekonomski standrad nizi...
Pozdrav!
talić

#141 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by talić »

Nemam ništa protiv putarine ali na putevima i dionicama koje budu napravljene isključivo od kreditnih sredstava. Glavnina ove dionice autoputa je napravljena od dodatnog poreza na gorivo 0,10 KM/l goriva.
Neka ukinu taj porez pa nek naplaćuju kao u Hrvatskoj iako bi trebala biti i opcija godišnje vinjete kao u Sloveniji ili Austriji ( ako već nije besplatno kao u Njemačkoj). Mislim da je slovenačka godišnja vinjeta oko 100 eura što bi mi sad po novom trebali platiti za 25 vožnji Sarajevo-Kakanj-Sarajevo.
Puno brate,....... puno....... :x
Kinaski

#142 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Kinaski »

:sad:
Alfa159-1.7Turbo

#143 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Ma,kazem ovo je previse,pogotovo bez vinjeta...Tako nama i treba, ma neka dignu na 20 maraka za automobile,kad narod ne zna protestovati..koliko puta sma znao doziviti u insotranstvu kad kamiondzije blokiraju ceste, pa zaglavim tamo cekajuci po cjeli dan da se oslobodi auto put zbog protesta...mene cude i ove transportne kompanije sto vise ne protestuju, jer kakvi se sve nameti stavljaju i prevoznickim kompanijama,to je za neizdrzati...
Jer za tu cijenu malo se sta pruza, pa sto se ne psotave kamere na ulazima i izlazima, pa da se kaznjavaju oni sto se nepravilno ukljucju, koliko puta mi se znalo desiti da idem 160,170 km/h tamo kod Visokog,pa mi frajer odmah se ubaci ispred, a meni da nije novije auto,samo bi se zalijepio u njega...Da ne govorim o vec napravljenim udubljenima, ma ovdje je rizik na ovome auto putu voziti preko 150...
Napisa se ja svega,ali ovo kad sma cuo bas me naljutilo, jer tako malo auto put pruza, za tu cjenu,koja je bas visoka...
baustelac

#144 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by baustelac »

Alfa159-1.7Turbo wrote:Ma,kazem ovo je previse,pogotovo bez vinjeta...Tako nama i treba, ma neka dignu na 20 maraka za automobile,kad narod ne zna protestovati..koliko puta sma znao doziviti u insotranstvu kad kamiondzije blokiraju ceste, pa zaglavim tamo cekajuci po cjeli dan da se oslobodi auto put zbog protesta...mene cude i ove transportne kompanije sto vise ne protestuju, jer kakvi se sve nameti stavljaju i prevoznickim kompanijama,to je za neizdrzati...
Jer za tu cijenu malo se sta pruza, pa sto se ne psotave kamere na ulazima i izlazima, pa da se kaznjavaju oni sto se nepravilno ukljucju, koliko puta mi se znalo desiti da idem 160,170 km/h tamo kod Visokog,pa mi frajer odmah se ubaci ispred, a meni da nije novije auto,samo bi se zalijepio u njega...Da ne govorim o vec napravljenim udubljenima, ma ovdje je rizik na ovome auto putu voziti preko 150...
Napisa se ja svega,ali ovo kad sma cuo bas me naljutilo, jer tako malo auto put pruza, za tu cjenu,koja je bas visoka...
To je auto put a ne trkaca staza. Koliko je max dozvoljena brzina na auto putu(evima) u BiH?
Kemo BA

#145 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Kemo BA »

talić wrote:Nemam ništa protiv putarine ali na putevima i dionicama koje budu napravljene isključivo od kreditnih sredstava. Glavnina ove dionice autoputa je napravljena od dodatnog poreza na gorivo 0,10 KM/l goriva.
Neka ukinu taj porez pa nek naplaćuju kao u Hrvatskoj iako bi trebala biti i opcija godišnje vinjete kao u Sloveniji ili Austriji ( ako već nije besplatno kao u Njemačkoj). Mislim da je slovenačka godišnja vinjeta oko 100 eura što bi mi sad po novom trebali platiti za 25 vožnji Sarajevo-Kakanj-Sarajevo.
Nacionalne ceste tipa onih koje smo ranije gradili (samodoprinosom,radnim akcijama i dr.) u svim zemljama ostaju i dalje u funkciji i održavaju se iz sredatava kao i ranije a koriste bez bilo kakvih dodatnih placanja.Da ne bi previše postao pokušajte pogledati npr. Francusku.
talić

#146 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by talić »

Kemo BA wrote:
talić wrote:Nemam ništa protiv putarine ali na putevima i dionicama koje budu napravljene isključivo od kreditnih sredstava. Glavnina ove dionice autoputa je napravljena od dodatnog poreza na gorivo 0,10 KM/l goriva.
Nacionalne ceste tipa onih koje smo ranije gradili (samodoprinosom,radnim akcijama i dr.) u svim zemljama ostaju i dalje u funkciji i održavaju se iz sredatava kao i ranije a koriste bez bilo kakvih dodatnih placanja.Da ne bi previše postao pokušajte pogledati npr. Francusku.
ti navodiš Francusku kao primjer onda ću ja navesti Njemačku u kojoj je besplatno.
Kažeš da ostaju ceste, ja koliko vidim ona magistralna cesta Zenica - Sarajevo koja je postojala nje više nema nego se možeš drndati lokalnim putevima.
Dalje ako u Sloveniji za 95 eura možeš svakodnevno koristiti cijelu godinu oko 600 km autoputa ( ne računajući njihov standard) ne vidim zašto u BiH ne bi mogao dobiti godišnju kartu za 50 KM na relaciji Kakanj - Sarajevo.
Bedanec

#147 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Bedanec »

Dobro je, samo nek ne tuku.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#148 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Bobi »

baustelac wrote:
Alfa159-1.7Turbo wrote:Ma,kazem ovo je previse,pogotovo bez vinjeta...Tako nama i treba, ma neka dignu na 20 maraka za automobile,kad narod ne zna protestovati..koliko puta sma znao doziviti u insotranstvu kad kamiondzije blokiraju ceste, pa zaglavim tamo cekajuci po cjeli dan da se oslobodi auto put zbog protesta...mene cude i ove transportne kompanije sto vise ne protestuju, jer kakvi se sve nameti stavljaju i prevoznickim kompanijama,to je za neizdrzati...
To je auto put a ne trkaca staza. Koliko je max dozvoljena brzina na auto putu(evima) u BiH?
Pa za neke je koliko mu se cefne :lol: , cuj ide on 170 a neko se ubaci ispred njega :D. Kako ovo definisati, vozacka kultura, disciplina, nedisciplina, neznanje, znanje ili kako vec :-) .
Jay Gatsby

#149 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Post by Jay Gatsby »

Ridjobrki wrote:Zato sad kredit pa i ne znaš koliko posto svake plate a plus ti to uzimaju za stvari koje si od Tite dobijao bedža (stan npr.) a sad su ti misaona imenica za koju si spreman pola života grcati. :wink:
To za stan... kako ko. Moj otac je dva puta uzimao kredit za stan (naravno, od plate mu se i dalje odbijalo za tu neku stanogradnju). Ljubljanska banka, trećina plate i ožeži. Ravnopravno. Kao i ja danas.
Alfa159-1.7Turbo

#150 Re: putarina 5 km...sarajevo-kakanj

Vise saboracaj ugrozavaju vozaci koji voze 80 lijevom trakom,koji nedaju zmigavac kada se prestorjavaju auto putem, nepamtim da sam vidio da neko daje zmigavac kada prelazi iz desne u lijevu traku...vise saobracaj ugrozavaju dvicine dizelazi stari 25 godina koja se vozi 80 na sat, nego Alfa stara par godina koja ide 160 km/h...i nisam budala da svugdje toliko vozim, a na kraju to je moja stvar..auto put nije vasa svojina da odredujete to, ko krsi zakon taj plati i kaznu...
A,ja bi odmah vozacku oduzimao kad vidim da s eneko hladno na 60 km/h odmah ubacuje u desnu traku, a da nepsominjem seljake i ekstreme koji omdah idu u lijevu...
A hrpa ljudi npr. kod Visokog vozi i preko 200, a to sto neko mozda ima neke frustracije sto njegovo vozilo toliko nemoze potegnuti ja tu nista ne mogu..

I da ne skrecem sa teme, mislim i da su zaustavne trake jako uske, uze nego u inostranstu, prije nekoliko godina sam u zaustavnoj navece oko 1 sat mjenjao gumu, i mogu reci da je strahota kad pored vas sleper projuri ,a vas djeli samo nekoliko cenata od desne traka,ma i manje od tih nekoliko cenata..zaustavne trake su morale biti sire..
Na kraju, ovo ce se odraziti i na cjene u raznim industrijskim djelatnostima, npr.ja u svojoj firmi imam vec ionako velike troskove zbog prijevoza, sve se to odrazava na finalnu cjenu prozivoda, koji svakim danom sve vise rastu...
Na kraju kako ce npr. biti studentima , koji su ugrozena kategorija, kad se povise cjene karata ,sve ce to imati odraza..
Post Reply