PRO testant wrote:jarancuga wrote:@protestant...
evo jedno konkretno pitanje....da li su matej,luka,marko i ivan ikada sreli Isa a.s. u svome zivotu?
Marko Ivan i MAtej jesu , za Luku se pretpostavlja da nije.
Ivan je jedan od prvih izabranih sljedbenijka (zajedno sa svojim bratom, obojica su poznatiji po d nazivo ZEBEDEJEVI SINOVI) i jedan od prvih izabranih apostola.
Matej je, ako ti je poznata priča o pozivu carinika od strane Isusa da ga slijedi, upravo ta osoba.
Marko je Pertov bliski suradnik i vjerovatno je prilično kasno pristupio široj grupi sljedbenika a kasnije postao i Petrov anuensis (pisar). Tako da nemamo Petrovo Evanđelje, jer je to odradio Marko.
Ja ne bih da vrijedjam,nije mi cilj,al' bih da nesto pitam!
Istini za volju,tek neki dan sam uzeo Bibliju da citam,bolje receno poceo malo da ceprkam po "Knjigi nastanka"jer mi je zanimljiva knjiga,jako.
Znam da je Biblija sastavljena iz starog i novog zavjeta,gdje je novi razdijeljen,izmedju ostalog i na 4 evagelija.
Opet naglasavam,nije mi cilj uvrijediti,po mojoj procjeni je dogma,al' ako ima logcno objasnjenje,molio bih vas da mi objasnite.Ako je Biblija,sveta knjiga,Bozija rijec,koju je Bog dao nama na citanje,zasto onda ima 4 evagelija,rukom 4-vorce apostola napisana?Da li se vjeruje da je to ,u sustini, bozije nadahnuce projektovano kroz njih same i da su na neki nacin sveti,odmah ispod Isusa ili je nesto drugo razlog,da se smatraju ta evagelija Bozijom rijecju?
I jos bih nesto da pitam...da li krscani vjeruju u to da su ti evangeliji nastali od 30-100 godina po Isusu Kristu?
Ako da,kako ih zapravo,smatrate Bozijom rijecju?
Samo objasnjenje trazim,bez prepirke,hvala unaprijed.
ps.Ako koga uvrijedim izvininjajem se unaprijed jer previse pitam.