Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li ste za ukidanje brojcanih ocjena u skolama i fakultetima?

Da
36
36%
Ne
64
64%

Total votes: 100

lejlamo

#126 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

voljela bih da mi neko od vrlih poznavatelja opisnog ocjenjivanja kaze sta znaci da je dijete djelimicno ovladalo racunskim operacijama sabiranja i oduzimanja u skupu brojeva do 10 :D ...smijesno ....sta se moze djelimicno znati u zadatku 5+2= _____ kao napise dejlimicnu sedmicu ne kontam fakat :roll:
zelenashica

#127 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:voljela bih da mi neko od vrlih poznavatelja opisnog ocjenjivanja kaze sta znaci da je dijete djelimicno ovladalo racunskim operacijama sabiranja i oduzimanja u skupu brojeva do 10 :D ...smijesno ....sta se moze djelimicno znati u zadatku 5+2= _____ kao napise dejlimicnu sedmicu ne kontam fakat :roll:
E pa da ti učiteljica pojasni značenje ocjene "djelimično usvojio nastavno gradivo".
Helem,znači da učenik recimo zna zapisati i imenovati brojeve(riječ je o skupu brojeva do 10),te zna zapisati postavku zadatka.Ali ne može doći do tačnog rezultata ,ako i dođe do tačnog rezultata(uz pomoć nastavnika ili nekog nastavnog pomagala) to bi bilo jako teško,nesigurno i nadasve nerazumljivo kako je to što je tačno ipak tačno.--->ne razumije računsku operaciju.
Djelimično usvojio nastavno gradivo ti je nekadašnja brojčana ocjena 2.
Valjda se sjećaš šta je to ocjena 2.
lejlamo

#128 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

kakvu postavku zadatka :D ...zadatak glasi

5 + 2 = ______
sta ce postaviti :? ...lijepo sam formulisala ...djelimicno ovladao racunskim operacijama sabiranja i oduzimanja u skupu brojeva do 10....racunska operacija nije brojanje do 10 niti zapisivanje cifre....
a to sto spominjes konkretni materijal....pa to nije za ocjenu djelimično ilitiga tu tvoju dvojku ....ipak se radi o I razredu i jedino uz konkretni materijal i mogu racunati :D

nisam dobila objasnjenje ....ima li jos koja uciteljica :? fakat me zanimaju te formulacije
fedor

#129 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

Samo da izjavim....

da je opisno ocjenjivanje s.ranje! (oprostite na izrazu) 8-) :D
zelenashica

#130 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by zelenashica »

lejlamo wrote:kakvu postavku zadatka :D ...zadatak glasi

5 + 2 = ______
sta ce postaviti :? ...lijepo sam formulisala ...djelimicno ovladao racunskim operacijama sabiranja i oduzimanja u skupu brojeva do 10....racunska operacija nije brojanje do 10 niti zapisivanje cifre....
a to sto spominjes konkretni materijal....pa to nije za ocjenu djelimično ilitiga tu tvoju dvojku ....ipak se radi o I razredu i jedino uz konkretni materijal i mogu racunati :D

nisam dobila objasnjenje ....ima li jos koja uciteljica :? fakat me zanimaju te formulacije
To je tvoje misljenje..........ali kao prvo ne postoji samo pismeno ispitivanje nego i usmeno,stoga je bitno da li ucenik samostalno zna napisati postavku zadatka...kao drugo ne postoji ni ocjenjivanje po nastavnim jedinkama nego po temama...al nesje trazi dalje odgovor.
hassena

#131 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

minjonja wrote:
hassena wrote:
minjonja wrote:
ako je bio zadatak da se nauci pjesmica, a nije je naucio, onda slijedi kec :-) nema ko da bude razocaran. ako se bude tako postupalo, bosanske skole ce postati ko njemacke i americke ciji ucenici ne znaju ni glavni grad svoje drzave na mapi locirati. jednostavno je neizvodivo izbaciti ocjene. previse je ucenika u razredima da bi se profesori mogli skoncentrisati na svakog ucenika i svakog pojedinacno opisno ocijeniti. to je moguce u grupama mozda do 10-12 ucenika, a ako ih ima vise, to ocjenjivanje vise nije realno.
Očigledno je nepoznavanje materije, nije važno.
Taj jedan "kec", može izazvati traumu kod melenog djeteta. "Kec" je u dnevniku i kreira sliku lošeg djaka. Slažem se-trebao je naučiti, ali, ako je to samo jedno zaboravljenje dobrog đaka, stvarno je apsolutno suvišno bilježenje istog.
Ovdje se ne govori o očekivanom znanju (komparacija nas i Amerike), radi se o ocjenjivanju, nigdje veze sa ovim sto si napisala.
Kažeš: "Previše je učenika u razredima da bi se profesori mogli (S-ne treba)koncentrisati na svakog učenika i svakog pojedinačno opisno ocijeniti". Nadam se da znaš kako funkcioniše sistem opisnog ocjenjivanja-čim ovo tvrdiš. A, ja se, opet, ne slažem sa tobom. Prvo, zato što je nastavnik dužan pratiti učenika i iskazati njegov napredak i kad ocjenjuje brojčanom ocjenom. Znači, potrebna je ista količina koncentracije. Vremena mu treba više, da zapiše riječima ono što misli o učeniku, ali to nije "tema ove emisije"
izvini, samo da provjerim jesam li dobro shvatila. ako je jedan dobar ucenik zaboravio nauciti pjesmicu, njemu se nece biljeziti jer je zaboga on jos mali, to ce ga istraumirati, a onom uceniku koji je inace malo losiji, njemu ne smeta kad dobije keca jer je naucio. :? kakvi su ovo dvostruki arsini?? meni je to apsolutno fuj jer se sjetim takvih profesora koji su meni predavali i meni kroz prste gledali mada se nikad nisam ulizivala, a ovim losijim bi dali keca, dvicu. tad bi mene moje kolege napadali, ocito isfrustrani zbog nepravde, iako je ustvari profesor kriv jer ima dvostruke arsine. ocjene su od 1 do 5 i ako je zasluzio jedan, dobice je. kakve to veze ima je li inace ima sve petice ili sve jedinice.

ako bi svi tako radili kao sto ti predlazes (znaci nema kaznjavanja ako ne ispunjava skolske obaveze) onda cemo postati ko americke skole. shvatas li sad komparaciju?

zamisli jednu osnovnu ili srednju skolu koja u generaciji ima 5-6 odjeljenja sa po 25 ucenika. reci mi kako je tu moguce da nastavnik realno uspije opisno ocijeniti svakog pojedinacno? nemoguce je. sa brojcanim ocjenama je moguce jer samo sabere i podijeli ocjene prikupljene tokom godine i eto zavrsne ocjene.

(samo usput receno, znam ja dobro pravopis, hvala Bogu to mi je predavala dobra profesorica tako da znam da se kaze koncentrisati, zato nema potrebe da me ispravljas. ja na forumu pisem onako kako kuci svojoj govorim, a to nije standarni jezik.)
Nisi dobro shvatila, poenta je da se ide u korist učeniku.

Niti u jednom momentu nisam rekla da se neispunjavanje obaveza ignoriše, ali se "kec" treba zaobići. Ima more drugih bezbolnijih načina da dijete shvati da treba naučiti tu pjesmicu, radi znanja, izgovora, dikcije, razvoja kognitivnih sposobnosti, razvoja pozitivnih crta ličnosti,... A, radi straha i radi same ocjene-ne!

O pretposljednjoj tezi ;) ću diskutovati sa tobom jedino ako imaš iskustva u ocjenjivanju u srednjoj školi.
O posljednjoj: Drago mi je da je lapsus.
cyprus

#132 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by cyprus »

5 + 2 = ______

Pa ako zna 5+2, a ne zna 5-2 to je djelomično usvojeno znanje :-)
lejlamo

#133 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

cyprus wrote:

5 + 2 = ______

Pa ako zna 5+2, a ne zna 5-2 to je djelomično usvojeno znanje :-)
ahaaaa .... :D to je to znaci :-)
hassena

#134 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

lejlamo wrote:voljela bih da mi neko od vrlih poznavatelja opisnog ocjenjivanja kaze sta znaci da je dijete djelimicno ovladalo racunskim operacijama sabiranja i oduzimanja u skupu brojeva do 10 :D ...smijesno ....sta se moze djelimicno znati u zadatku 5+2= _____ kao napise dejlimicnu sedmicu ne kontam fakat :roll:
Evo, da ti ja pokušam objasniti:
Sposobnost računanja ima svoje nivoe
-očiglednim sredstvima
-predstavljenje zadatka crtežom
-apstraktni nivo, rad sa ciframa
(prvi nivo je najlakši, pa drugi, a treći pretstavlje najveće postignuće)
U, svemu ovome postoje varijacije u brzini i tačnosti, samostalnosti. Dakle, djelimično ovladao može biti: Razumije pojam sabiranja, sabire uz očigledna sredstva (pokažeš mu 2 jabuke i 3 kruške, ono zna da je zbir 5), ali nema samostalnosti u sabiranju cifara, pretvaranju vizualnog u apstraktno, odnosno, ne zna uraditi zadatak 5+2=
fedor

#135 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

E jadno obrazovanje, kad ni učiteljice ne znaju puno.... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :D :D :D :D
lejlamo

#137 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

:D
hassena wrote:
Evo, da ti ja pokušam objasniti:
Sposobnost računanja ima svoje nivoe
-očiglednim sredstvima
-predstavljenje zadatka crtežom
-apstraktni nivo, rad sa ciframa
(prvi nivo je najlakši, pa drugi, a treći pretstavlje najveće postignuće)
U, svemu ovome postoje varijacije u brzini i tačnosti, samostalnosti. Dakle, djelimično ovladao može biti: Razumije pojam sabiranja, sabire uz očigledna sredstva (pokažeš mu 2 jabuke i 3 kruške, ono zna da je zbir 5), ali nema samostalnosti u sabiranju cifara, pretvaranju vizualnog u apstraktno, odnosno, ne zna uraditi zadatak 5+2=
objasnila sam...radi se o učeniku I razreda....rade sa konkretnim materijalom ....apstrakcija i automatizacija dolaze kasnije...ako dijete zna da 5 bojica i 2 bojice, kada se saberu, daju 7 ...to nije djelomicno usvojeno....i ne slazem se da nije samostalno...nije valjda da ucitelji traze automatizaciju kod sabiranja u prvom razredu???? ...i jos dijete dobije po prsticima ako ih kojim slucajem upotrijebi :D
lejlamo

#138 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

fedor wrote:E jadno obrazovanje, kad ni učiteljice ne znaju puno.... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :D :D :D :D
sta ti hoš?
fedor

#139 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

Vidiš, koliko učiteljice komplikuju, zato se i djeca ne mogu snaći! :D

Poor kids, I feel sorry for them! :-) :-) :-)
hassena

#140 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Moj dječak od 4 godine zna sabirati do 5, u prvom djeca razvaljuju :lol: :lol:
fedor

#141 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

hassena wrote:Moj dječak od 4 godine zna sabirati do 5, u prvom djaca razvaljuju :lol: :lol:
;-) :thumbup:
lejlamo

#142 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

hassena wrote:Moj dječak od 4 godine zna sabirati do 5, u prvom djeca razvaljuju :lol: :lol:
sta mai razvaljuju :lol: :lol:
olovku ne znaju drzati :lol:
hassena

#143 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Pojam automatizacije se ne moze vezati za sabiranje, uključen je svjesni nivo, stoga...
Iskreno, to djelimično ti je "kec" samo učiteljici bilo žao da mu piše-ne zna ništa
fedor

#144 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

lejlamo wrote:
hassena wrote:Moj dječak od 4 godine zna sabirati do 5, u prvom djeca razvaljuju :lol: :lol:
sta mai razvaljuju :lol: :lol:
olovku ne znaju drzati :lol:
gdje to, u Mostaru!? :lol:
lejlamo

#145 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

hassena wrote:Pojam automatizacije se ne moze vezati za sabiranje, uključen je svjesni nivo, stoga...
Iskreno, to djelimično ti je "kec" samo učiteljici bilo žao da mu piše-ne zna ništa
:shock:
sada fakat...jesi ti uciteljica??

automatizacija se ne veze za sabiranje??? :shock: :run:
hassena

#146 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

Nisam :razz:
lejlamo

#147 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

hassena wrote:Nisam :razz:
i vidi se , prepade me bezze :D
fedor

#148 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by fedor »

Ukinite obrazovanje! Šta će nama to!? :D
hassena

#149 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by hassena »

lejlamo wrote:
Ja sam školski pedagog sa završenom pedagoškom akademijom :D
lejlamo

#150 Re: Ukidanje brojčanih ocjena u obrazovanju?

Post by lejlamo »

hassena wrote:
lejlamo wrote:
Ja sam školski pedagog sa završenom pedagoškom akademijom :D[/quote

ti k'o vegeta....u sve se mijesa :lol: ...opa, dvostruko fakultetirana ...i filozofski i akademija :thumbup:
Post Reply