Izbori 1990 Jugoslavija

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drenmajster

#126 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

Koliko cenzora ima na ovome portalu pitam se sam-ne valja to nikako 8)
NightSkyWalker

#127 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Admir_1984 wrote:
NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote:
Kao drugo. Da li ti znas zasto je postojala tzv. zabrana vjerskog javnog izrazavanja?
Zato sto je to bio jednopartijski sistem u kojem su glavetine htjele da narod samo njih slusa a ne i vjerske lidere. To ti je nesto kao u inkviziciji, svako ko je mislio drugacije od crkve je bio spaljen. Apsolutna vlast!
I tad su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi....
jesu li rat vodili i granate slali bivsi komunisticki politicari i generali ili popovi? ne prbacuj lopticu gdje joj nije mjesto
Klodovik

#128 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Klodovik »

Admir_1984 wrote:
Klodovik wrote:
Admir_1984 wrote:Pa zar nije u Lisabonu bilo nesh slicno :-)

Nece ovde vishe rata biti, previshe je stranog kapitala, a rat sad Evropi ne odgovara. Mogao je bar neshto uraditi, a nije nishta.
Pa, daj nam obznani tekst tog sporazuma. Tekst usaglašenog Ustava. Ostale detalje.

Znači, neće ovdje biti rata? Pitam te jer ni meni nije rat bio na pameti kao srednjoškolcu 1990. godine, a još manje za vrijeme Olimpijade 1984. godine. Pa, sam odrapio u vojsci više godina.
Ne znam detalje, citao sam da je slicno kao dejton :-)

Razumijem da nije bio rat na pameti, ni mojim roditeljima isto 1990, al kazem ti nakon slovenije i hrvatske da Alija prica da rata nece biti :-) :-)
Mi uopćeno baratamo ograničenim, fragmentiranim i friziranim informacijama. Ja tekst Lisabonskog sporazuma nisam nikad vidio, niti znam gdje se on može naći. A volio bih ga vidjeti. I znam samo da je međunarodno priznanje BiH bilo od ključnog značaja.

Nagledao sam se rata u Sloveniji i Hrvatskoj iz prve ruke i bilo mi je savršeno jasno da će u BiH biti još gore. Nije mi trebao ni Alija, ni bilo ko drugi ništa reći. Ali veliki broj ljudi je generalno mislio da rata neće biti, intimno, u sebi. Jednostavno nisu to mogli prihvatiti kao opciju. A ako najavljuješ rat kao mogućnost, ako govoriš da će rata biti, mijenjaš i svoju ulogu u svemu što se kasnije dešava.
avantime

#129 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by avantime »

Mjesanac wrote:
NightSkyWalker wrote:
SDA nije uvela vjeru u politiku, vec je samo uklonila ban sa vjere kojeg su crveni fasisti stavili.
to hoces da kazes da se nije mogli ici na Dzumu prije rata? Ili uopste u Dzamiju? :? :? :?
Naravno da to nije točno. Moglo se ići u vjerske objekte, ali recimo djelatnicima u obrazovanju nije bio + ako su javno pokazivali da su vjernici, ignorirali su se vjerski blagdani i općenito su se ograničavale vjerske slobode u smislu kako je to u demokratskim zemljama.

Da, se malo vratim na glavnu temu. Već od sredine 80-tih tadašnje komunističke vlasti su se pripremale na promjene. Jedan od pokazatelja je i to što su se temeljito čistili komunistički arhivi. To je činjenica.

Baš na Kapital Netu (TV) već neko vrijeme rade intervjeu s osobama iz tog vremena i povjesničarima koji se bave tim razdobljem. Zgodno za vidjeti i informirati se. Jedan od okidača ako ne i glavni okidač raspada bivše države je ekonomija. Vjerojatno se većina od vas ne sjeća kakva je inflacija bila tada. Nakon što si dobio plaću, ako je nisi zamjenio u njemačke marke u roku dan vremena bi izgubio i 10% vrijednosti. To je sa sadašnjeg stanovišta nerazumljivo. Novčanice su imale hrpe nula. :-)

Činjenica je i da je u Jugoslaviji dominirao srpski narod. Mogla se nazvati i srboslavija. Primjer za to je i jezik kojim se govorilo u JNA koji je čisto srpski jezik. Kasnija ratna djelovana navedene vojske su jasno to i potvrdila.Djelatne vojne osobe su velikom većinom bili srbi. Republike su punile državni proračun, a dobivale natrag mrvice. Jedan od glavnih izvora deviza tog vremena je bio turizam u hrvatskoj. Već ranije su se vodile borbe da se manje novca izdvaja u proračun savezne Vlade ili tadašnji SIV (Savezno izvršno vijeće).
Sve to je potpomognuto i kretanjima u svijetu, padom Berlinskog zida i dugoočekivanim krahom komunističkog totalitarizma, podjelom Češkoslovačke na Češku i Slovačku, raspad SSSR-a i stvaranje novih neovisnih država. Uglavnom vrijeme promjena.

Problem je što smo mi u ex Jugoslaviji imali Miloševića. Njegov uspon je počimao već od '88. (ako se ne varam). "Legendarni" govor na Kosovu polju kad je poručio srbima da nitko ne smije da ih bije, i teza da svi srbi moraju živjeti u istoj državi. Milošević nikad nije govorio da je za Veliku Srbiju, nego je to sve radio pod krinkom borbe za Jugoslaviju (što bi rekli multientičar). Nakon prvih demokratskih izbora, vodstva, prvenstveno Slovenije i Hrvatske su strepila od Miloševića. BiH je u to vrijeme bila neodlučna i rekao bih politički nespremna. Nakon napada na Sloveniju od strane JNA i blokade vojarni u Hrvatskoj sva vojna sila iz tih dviju tadašnjih republika se slila u BiH. Nekako u isto vrijeme su bili razgovori predsjednika republika, pa moratoriji na proglašenje neovisnosit, pa nuđenje konfederacije, no Milošević nije pristajao na to. Znao je da nakon ovih demokratskih promjena na demokratski način neće moći ostvariti utjecaj u Jugoslaviji kakav je htio. Kako je imao vojsku krenuo je s vojnim riješavanjem nastale situacije.

Dakle, izbori 1990. i raspad bivše države su nadasve kompleksno područje i za to nisu krivi nikakvi klerofašisti nego prvenstveno Miloševićeva hegemonija.
Ti izbori su donijeli volje naroda u pojedinim republikama, od Slovenije do Makedonije. Što se tiče Hrvatske tu je pobjedila opcija koja je zagovarala stoljetni san o nezavisnoj i slobodnoj Hrvatskoj. I to plebistiarno. Što je bilo i očekivano jer su se ljudi htjeli maknuti od "zagrljaja" mrske Jugoslavije. Slovenija isto.

Kad počenem pisati i prisjećatise toga vidim koliko je to kompleksno vrijeme bilo.

Samo da se još jednom osvrenem na onu besmislicu o klerofašistima. Riječ nacionalist je u ranijem vremenu totalno promjenila svoje značenje. Sada se nacionalistom označava zapravo šovinist.

Evo što sam našao brzinski o toj temi

Nacionalizam može značiti više stvari:

* u pozitivnom smislu nacionalizam je isto što i domoljublje (patriotizam)
* u negativnom smislu nacionalizam se poistovjećuje s šovinizmom prema svim nepripadnicima većinske nacije
* općenito, nacionalizam je ideologija u kojoj je nacionalni identitet osnovni (i dovoljni) razlog za postojanje neke države.

Npr. ja sam nacionalist ali nisam šovinist. Ja ne želim da moj nacionalizam osporava prava drugim narodima. Doživaljavanje nacionalnog kao nešto što je fašizam ili nazadno je besmisleno i netočno. Voljeti svoj narod ne znači mrziti druge. To je valjda sindrom i zatucanost balkana.
BSn

#130 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by BSn »

Admir_1984 wrote:
michio wrote:
Admir_1984 wrote: Razumijem da nije bio rat na pameti, ni mojim roditeljima isto 1990, al kazem ti nakon slovenije i hrvatske da Alija prica da rata nece biti :-) :-)
Mozda bi ga tvoji roditelji nazvali zlikovcom koji poziva na rat
Nije trebao onda nishta izjavljivati. Kriv je sto su Bosnjaci totalno nespremni usli u sve ovo, a pogotovo oni u Istocnoj Bosni

Aliju krivim za mnoge stvari, pa i za to zamajavanje javnosti, a licno ga smatram jednom od najvecih posasti koje je bosnjacki narod dozivio u svojim redovima i opcenito.

Medjutim, pitanje je kakva bi reakcija SDS-a i bosasnkih Srba (vecine) bila na njegovu izjavu "biti ce rata u BiH" i kako bi se ta izjava tada i poslije mogla zloupotrijebiti.

A sto se tice Istocne Bosne, Posavinu je ipak malo bolje zavalio na pocetku rata od IB. Izgleda da se njemu odbrana BiH svodila na sire podrucje Sarajeva, a ostalima je prodavao maglu, ili bi njih prodavao kako je rat pocinjao (pod njim, mislim na stranku koja je bila pod njegovom vlascu).
NightSkyWalker

#131 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Alija nije nikoga zamejavao. Zamejavali su nas oni sto su nam do zadnje sekunde rata pjevali po ulicama -druze tito mi ti se kunemo. a za gradove sto su odma pali u ruke cetnicima, pa ogromna je razlika u snazi bila. mi nismo imali nista!
drenmajster

#132 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by drenmajster »

NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote:
Kao drugo. Da li ti znas zasto je postojala tzv. zabrana vjerskog javnog izrazavanja?
Zato sto je to bio jednopartijski sistem u kojem su glavetine htjele da narod samo njih slusa a ne i vjerske lidere. To ti je nesto kao u inkviziciji, svako ko je mislio drugacije od crkve je bio spaljen. Apsolutna vlast!
ZAGOR JE PRIPADNIK PRAVE EKOLOSKE STRANKE-Stranke ZELENIH Darkwooda-nemoj mi avatrom uticat na pravljenje eko otpada koje prave indijski tajkuni po Bosni u srcu Evrope.Pitaj Hareta on zna odgovor i na ovo pitanje-NAIME zamislite-cuveni odgovor ovog arhetipskog cmara kada je sa nijemcima pravio otpad za njemacko nuklearno smece na Moscanici kod Zenice(bivsi rudnik povrsinskog kopa ) bio je -PA ONI SU ULOZILI DVA MLIONA MARAKA U ADAPTACIJU OTPADA CIME SU ZAPOSLJENA CETIRI NOVA RADNIKA I OTVORENA PERSPEKTIVA ZA DALJI RAZVOJ(valjda smeca ne kontam).A narod podno Moscanice pije zatrovanu vodu-jah :skoljka:
BSn

#133 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by BSn »

NightSkyWalker wrote:Alija nije nikoga zamejavao. Zamejavali su nas oni sto su nam do zadnje sekunde rata pjevali po ulicama -druze tito mi ti se kunemo. a za gradove sto su odma pali u ruke cetnicima, pa ogromna je razlika u snazi bila. mi nismo imali nista!

To pricaj buducim pokoljenjima koja se ne budu sjecala rata, a ne nekome ko je na svojoj kozi osjetio izdaju SDA vrhuski. ;)
I to nakon price o organizovanom otporu, gledati kako SDA "organizatori" i ljudi koji su se busali kako ih je stranka postavila da vode otpor bjez jos i na pomen pucnja, zajedno sa svim SDA kadrom i svim obecanim oruzjem. Zanimljivo, tamo gdje su smugnuli, bilo je i sve to oruzje koje su obecavali i ta podrucja nikada nisu pala. I onda se pitate zasto u zapadnom i sjevernom RS-u u urbanim sredinama SDA nema podrsku povratnika... :oops:
Mjesanac

#134 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

NightSkyWalker wrote:
Mjesanac wrote:

Pogresno. Tito je bio svjestan da jedino medjureligijska mrznja i koskanje moze da unisiti njegov projekt izgradje SFRJ. Zato je spominjanje religije bilo smanjeno na najmanji moguci nivo. I nastala je jedna od najjacih i najboljih zemalja na svijetu. Pred kraj 80tih sa te tabu teme je skinuta prasina i svi smo svjedoci sta se desilo.

Meni se cini da smo mi pretvorili temu u to je li SDA pozitivna ili negativna. Je li to ona ista stranka koja 20 godina mezi svoj narod i pravi sve okolo budalama.

Zelio bih se samo zahvaliti SDA i njenim koalicionim partnerima sa izbora 1990 na unistenom djetinjstvu, na godinama provedenim izvan svoje domovine i na danasnjoj ne mogucnosti vodjenja najnormalnijeg zivota. Sta smo to mi skrivili pa su nam oduzeta djetinjstva kakva su nasi roditelji imali, oduzeta su nam korza, oduzeti su nam klubovi na cije su utakmice nasi ocevi isli svake nedelje. A danas, danas se borimo kako znamo i umijemo, da zavrsimo fakultete koje kasnije nikoga ne zanimaju, da nadjemo dostojan posao i da smo u mogucnosti ispuniti neke svoje male snove. Ja hvala Bogu nisam na ulici i ipak fino i danas zivim, ali govorim uopcenito. Nikakve pare ne mogu nadomjestiti neke stvari.

Jos jednom hvala vam :run:
cyprus

#135 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by cyprus »

Da je BiH ušla u nezavisnost sa recimo Bogićem Bogičevićem na čelu, mislim da bi bitno drugačija priča bila... Postavljanje jednog mladomuslimana na čelo multietničke BiH je bila velika greška, koja je povećana tim što je Alija više ponašao kao lider jednog naroda nego kao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine...

Ja znam da bi reakcija NightSkyWalkera na ovaj post bila spominjanje Karadžića, Bobana i ostalih fašista... Međutim, da li je fašizam tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske i nešto poslije Herceg Bosne opravdanje za pokušaj islamizacije svega bosanskog i uništavanja ono malo multietničnosti što je bilo ostalo, od strane SDA?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#136 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Nadjoh jedan intervju i pogledah na youtube sa Bogicem o raspadu Jugoslavije
RSE:Da li je realna pretpostavka da bi, da je bilo izbora na nivou Jugoslavije, nacionalističke politike bile poražene?

Bogićević:Ne mislim da bi bile poražene. Nacionalističke politike su regrutovale svoje predstavnike u parlament Jugoslavije, ali bismo imali duže trajanje institucija države i kakav-takav dogovor o raspletu Jugoslavije. Ja bih vas podsjetio na razne prijedloge, čvrst prijedlog za unitarizacijom, centralizacijom i dominacijom u parlamentu od strane Srbije, Crne Gore, Kosova i Vojvodine, ali smo, s druge strane, imali prijedlog za jedno konfederativno uređenje koje bi značilo i zajedničko tržište i zajedničku vojsku i ljudska prava, ali i neku veću samostalnost republika bez hegemonije, bez vladanja bilo koje republike nad drugom ili bilo kog naroda nad drugim.

RSE:Postojao i treći prijedlog o takozvanoj asimetričnoj federaciji?

Bogićević:To je bio prijedlog Gligorova i Izetbegovića o asimetričnoj federaciji, ali niti jedan od tih prijedloga nije bio prihvatan.
Znal neko tacno sta znaci ova asimetricna federacija??
cyprus

#137 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by cyprus »

ProkletaJeAmerika wrote:
cyprus wrote:Da je BiH ušla u nezavisnost sa recimo Bogićem Bogičevićem na čelu, mislim da bi bitno drugačija priča bila... Postavljanje jednog mladomuslimana na čelo multietničke BiH je bila velika greška, koja je povećana tim što je Alija više ponašao kao lider jednog naroda nego kao predsjednik Republike Bosne i Hercegovine...

Ja znam da bi reakcija NightSkyWalkera na ovaj post bila spominjanje Karadžića, Bobana i ostalih fašista... Međutim, da li je fašizam tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske i nešto poslije Herceg Bosne opravdanje za pokušaj islamizacije svega bosanskog i uništavanja ono malo multietničnosti što je bilo ostalo, od strane SDA?

Izetbegović jeste bio velika greška koji je sve olakšao, ali ništa bitno ne bi bilo drugačije ni da je Tito ustao iz groba i postao predsjednik BiH, a ne Bogićević.

Sve što se dešavalo 90-ih kod nas je inicirano i planirano izvana (prevashodno u Srbiji, kao SANU projekt), i jedino što bi bar odložilo rat (mada ga ni tada ne bi spriječilo) je bio ostanak unutar Srboslavije nakon nezavisnosti Hrvatske i Slovenije. Sve ostalo je šuplja i "što je babi milo to joj se i snilo":
Pokušaj shvatiti da je nezavisna BiH sa bošnjačkim/muslimanskim nacionalistom poput Alije na čelu prosječnom Srbinu djelovala kao tebi Srboslavija sa Miloševićem na čelu...

Da se na čelu BiH nalazio neko ko nije nacionalista (dao sam primjer Bogića Bogičevića) mislim da bi se značajno manji procenat Srba dao izmanipulisat od strane velikosrpske politike i SDS-a, da se okrene protiv svojih komšija... Mislim da, rata bi vjerovatno i tada bilo, ali bi njegova percepcija, a i posljedice bile značajno drugačije. Da ne govorim o tome koliko se pametnije moglo odigrat to oko ulaska u nezavisnost goloruk...
Mjesanac

#138 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

ProkletaJeAmerika wrote: :shock: Dokle ide dogmatska indoktrinacija Zlajine Mladeži na ovom forumu...
:lol: :lol: bravo, bravo svaka cast :thumbup:

Samo za tvoju info nisam u SDP. Jedina mladez u kojoj bi ja bio je SSOJ.
Mjesanac

#139 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Nije mi jasno zasto toliko negativan stav protiv Jugoslavije?
Mjesanac

#140 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Bogic Bogicevic je jedna ljudina. Odavno se prestao baviti politikom jer je vidio sa kakvim ljudima ima posla. Da je on bio predsjednik BiH mi bi danas u EU bili.
cyprus

#141 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by cyprus »

ProkletaJeAmerika wrote:Šta sad, Srbi bi rekli "pa dobro, može, jer je predsjednik Srbin"? Ne budi smiješan, momentalno bi ga proglasili "izdajnikom" ukoliko bi se složio sa referendumom (kao i što jesu) i rat bi počeo.
Nisam ni reko da bi bilo baš tako... Ali misliš li da bi baš 90% Srba pošlo za SDS-om da je bilo tako?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#142 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Admir_1984 »

Imam veliko postovanje prema Bogicevicu :thumbup:

evo kompletan intevju, moze se dosta toga nauciti

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45338.html
Mjesanac

#143 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Mjesanac »

Admir_1984 wrote:Imam veliko postovanje prema Bogicevicu :thumbup:

evo kompletan intevju, moze se dosta toga nauciti

http://www.slobodnaevropa.org/content/a ... 45338.html

Imao sam priliku sa njim razgovarati. Covjek me je odusevio. Samo ta jednostavnost kojom odise je da ostanes bez rijeci.
cyprus

#144 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by cyprus »

ProkletaJeAmerika wrote:
cyprus wrote:
ProkletaJeAmerika wrote:Šta sad, Srbi bi rekli "pa dobro, može, jer je predsjednik Srbin"? Ne budi smiješan, momentalno bi ga proglasili "izdajnikom" ukoliko bi se složio sa referendumom (kao i što jesu) i rat bi počeo.
Nisam ni reko da bi bilo baš tako... Ali misliš li da bi baš 90% Srba pošlo za SDS-om da je bilo tako?
Da. I svejedno je bi li ih bilo 90% ili 70%, njima su tu svakako namijenjene epizodne uloge. Malo srbovanja, malo klanja komšija, a JNA će ostalo odraditi, Bošnjaci su ionako nenaoružani i neorganizovani.

Samo su se, u svoj toj aroganciji, malo preračunali, mada nisu bili daleko.
Ja mislim da je daleko od toga da je svejedno 90% i 70%, a još dalje da su oni imali epizodnu ulogu...
cyprus

#145 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by cyprus »

ProkletaJeAmerika wrote:
cyprus wrote: Ja mislim da je daleko od toga da je svejedno 90% i 70%, a još dalje da su oni imali epizodnu ulogu...

Sve da ih je i toliko bilo... A šta bi to 30% nenauružanih, "pitomih", učinilo protiv 70% do zuba naoružanih, "divljih"? Naivno, nemam druge riječi.
Teže bi se generisala mržnja i uspostavila torovska podjela. Ja o tome govorim...
simpozijum delirijum

#146 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by simpozijum delirijum »

tema su izbori 1990 , skrece se sa teme
bezbrojne analize i internacionalnih instituta i filozofa i intelketualaca je bilo i bit ce o desavanjaima 90-tih u SFRJ
vrlo komplexna tema i neke tajne su jos skrivene
uticaj stranoga faktora u ta doba ( napominjem ;pad Berlinskoga zida , raspad SSSR , oslobadjanje Kuvajta i prva pustinjska oluja )
zasto Markoviceve reforme nisu uspjele ,a dobro krenule i dobro zamisljene ?
zasto se vratila extremna emigracija ?
zasto je Kosovo ponovo planulo ? odakle ideja Velike Albanije ?
i cinjenica je tada da su i Srbi bili ubijani i proganjani od Kosovara uprkos miliciji i JNA tada , sto je odlicno posluzilo za rasplamsavanje Srpskoga extremizma
a sto se tice BiH konkretno i ja se slazem da je bio izabran Bogic Bogicevic sa ljudima slicnih karakteristika na prvim izborima ( anti-nacionalisti )?
bio bi rat mozda ali mnogo kraci jer bi se najvjerovatnije i dio pripadnika JNA pridruzio u odbrani BiH 100 % sa teskim oruzjem sto bi mnogo pomoglo u odbrani i ubrzanju i strane intervencije pogotovo poslije istine o bombardovanju Dubrovnika i masakra Vukovara sto je sokiralo svijet tada
ne zaboravimo cinjenicu da je Bosna i Hercegovina imala najvecu populaciju mjesanih brakova i djece iz tih brakova od svih republika ( oko 30 % o kojima danas niko ne govori ) zato i tvrdim da bi se cak i neki oficiri JNA pridruzili u vecem broju odbrani ili bar dezertirali iz cetnickih jedinica
i mslim da SDS bi imao daleko manje sanse kao i HDZ da izvrse razvaljivanje BiH
naravno i bez SDA velikoga krivca takodjer sa Izetbegovicem rahmetli za danasnje stanje i ogromne zrtve koje su pale
NightSkyWalker

#147 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Jao kako je danas lahko pametovati, da je bilo ovako da je bilo onako :-) :run:

Ogromne zrtve su pale jer mi nismo imali nista a dva agresora su imali sve a mi smo jos imali embargo.

Zahvaljujuci Aliji Bosna nije nestala sa mape svijeta i odbranila je svoje granice i dostojanstvo! Hvala mu do neba!

Na nasoj strani su pobijedili ljudi koji su bili za drzavu BiH i sve one koji su bili za nezavinost. Oni koji su nosili ljiljane se namju kome za sta izvinjavati! Ali eto neki bi htjeli da stave znak jednakosti izmedju cetnika i branilaca BiH.
Fratris

#148 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by Fratris »

NightSkyWalker wrote:
Zahvaljujuci Aliji Bosna nije nestala sa mape svijeta i odbranila je svoje granice i dostojanstvo! Hvala mu do neba!
I onda se pitamo što nam je ovako kako nam je. Poslije Tita Tito, jel? Alija sam obranio Bosnu, što naravno niko drugi ne bi mogao. Alija najveći sin našeg naroda. Alija nije nijedan zločin naredio, niti je propustio kazniti one što su bez njegove naredbe počinili zločine. Kult ličnosti jer ništa bolje nismo zaslužili.

Dobro nam je i neka nam je.

I ne odgovori ti meni Zagore gdje je Alija bio u decembru 1991. kad je SDA prijetio mom ocu što je planirao kako braniti svoj rodni grad i ljude organizirao.
NightSkyWalker

#149 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by NightSkyWalker »

Fratris wrote:
I ne odgovori ti meni Zagore gdje je Alija bio u decembru 1991. kad je SDA prijetio mom ocu što je planirao kako braniti svoj rodni grad i ljude organizirao.
Vec tada je dogovarao sa cetnicima kako da 95 preda Srebrenicu u ruke ubicama. Ovo je jasno kao dan.
nosara

#150 Re: Izbori 1990 Jugoslavija

Post by nosara »

ProkletaJeAmerika wrote:Ilustracije radi -- ovo je slovom i brojem šesti maj 1991, na Romaniji. Prije rata u Hrvatskoj, može se reći.

O čemu mi ovdje pričamo????
Mozda o principijelnoj koaliciji protiv komunista i reformista...

Post Reply