kojeime wrote:BHF_Manijak, ti i sam znas da su sreca i nesreca relativni pojmovi. Npr, pripradnik nekog plemena u prasumama Brazila je sretan bez struje, ali prosjecan stanovnik Evrope sigurno nije. Da bi bio prosjecan stanovnik Evrope, USA, moras biti materijalista, kao sto ti kazes ne u smislu da grabis novac, ali odbaci materijalizam u Evropi i vrlo brzo ces biti izopcen iz drustva, niko nece zeljeti da ima sa tobom kontakt, jer ces ispasti cudak. Pa i na istoku, nije Dubai onakav zbog duhovnosti, vec zbog materijalizma i ega. Evo ti banalan primjer. Kada zatrazis neciju adresu jer zelis da pises toj osobi u 99% slucajeva ces dobiti E_mail adresu, ne kucnu, postansku. I pokusaj napraviti eksperiment, reci da ne pises E_mailove vec samo pisma i da ne zelis E_mail adresu vec kucnu, i posmatraj reakcije. Vidi koliko ljudi ce ti uopste dati kucnu adresu, od onih koji ti daju koliko ce te cudno gledati, a koiko ce onih kojima napises pismo ti odgovoriti pismom a ne E_mailom. Poenta je svi ocekuju da imas kompjuter i komuniciras putem kompjutera, a kompjuter je jedan od najvecih simbola materijalizma.
I sigurno da postoje ljudi koji su sretni sa veoma malo, pa cak i kada ih zadese tragedije smognu snage da ponovo budu sretni. Ali to su izuzeci, a pravila, standardi, se uglavnom donose za onu sivu vecinu, ne za izuzetnu manjinu. U ovom slucaju standardi pojmova sretan, nesretan, covjecan, necovjecan.
Opet pogresno shvacen moj post...

Sa cijelim tvojim postom se slazem druze, i ne govorim da vjernici,u ovom slucaju muslimani trebaju i da dozivaljavaju ovaj ziot kao neki nomadski-asketski, da hodaju bosonogi po pustinjama, ili dzamijama, da se minimalnim koriste i da cekaju nagradu Allahovu, tj Konacni svijet...Daleko od toga!Koristi se svim dobrima ovoga svijeta, budi ti taj koji ce unaprijediti svijet, ALI znaj da ima i poslije smrti Obracun! Ovo opet govorim sa vjernickog aspekta i weltanschaunga sto bi rekli filozofi!Kada kazem materijalno, mislim na pogled na svijet i razmisljanja i gledanja na osnovu samo tog materijalnog/prolaznog svijeta, tj. padnes u malo vce iskusenje odmah nastupa stanje ocaja, ako si vjernik to ti se nece dogoditi, jer znas da to sve bude i prodje, kreces se ka Konacnosti i Vjecnosti(ovdje govorim o nekim "blazim" iskusanjeima i nedacama, ne npr o gubitku dijeteta, jer tu svi mogu "pasti na ispitu", naravno ima i onih koji to stojcki podnesu!), kao i to da neke stvari u vjeri vjernik nikada nece moci dokuciti na ovom svijetu, za odgovore ce morati malo pricekati, kao u ovom slucaju koji LJubav_aha forsira, tj "zsto neki imaju a neki nemaju"...To je Bozija odluka, koju vjernik pokusava vremenom da dokuci, neki uspiju a neki ne, zavisi od sirine "pogleda" i shvacanja svijeta, recimo znam da Ljubav_aha ne bi zadovoljio odgovor "pa taj covjek ce imati ovdje sve te nedace, ali Gore ga ceka Vjecna sreca", jer automatski bi uslijedilo kontra pitanje "a sta ako on ovdje ne istraje u toj nedaci pa ne zasluzi ni ovdje ni gore srecu

", ali razumijem je u neku ruku, no zato i kazem da je "materijalnom okrenuta", zanemarujuci taj Konacni svijet i "podjelu racuna" na njemu, no obzirom da ona nije zadovoljna odgovorima tog tipa, onda i ne vrijedi ulaziti u diskusiju!
@Ljubav_aha, nije moj stav "ne postavljaj pitanja" Bogu, ja ih svakodnevno postavljam, ali sam i zadovoljan odgovorima koje dobijem, dok kod tebe ako ti nije logicno, automatski odgovor nije vazeci!