Hm, "lažnom historijom"suncica24 wrote:........drndalo wrote:Ne moras sumnjati, za sve i jednu zgradu projektovanu, odobrenu i izgradjenu za vrijeme K&K Monarhije, i dan danas postoje originalni planovi u Becu... Nisu k'o mi da to pobacaju prvom prilikom...
Da se ja pitam, investitor bi mogao srusiti stari objekt, i samo napraviti novi, ali prema originalnim nacrtima. Naravno da bi spratnost u skladu sa prijasnjom, kao i ostalim objektima u okruzenju trebala biti izjednacena...
Potpisujem vecinu onoga sto je @loudness napisao, ali nas iskustvo uci, da su "nasi na funkcijama" najcesce skloni klanju vola zbog kile mesa...
.
.
..............
To se zove "lazna historija" iliti replika i taj tip revitalizacije moze proci samo u iznimno iznimnim slucajevima (kao npr Stari most). U ostalim, gdje je unisteno vise od 50% orginala (u ovom slucaju govorim o dekoraciji) takvo nesto ne da je potpuno neopravdano, nego je jednostavno... arhitektonski Las Vegas![]()
.............
Mislim da zalazimo u domen arhitektonskih doktrina prilikom obnova vrijednih dijelova, kompleksa jezgri, kao i čitavih cjelina i tu nametati neke principe, samo zato što je neko (vrlo upitan) odlučio da tako treba da bude, je u najmanju ruku diskutabilno.
Ja sam pobornik totalnih rekonstrukcija koliko je to god moguće (čak do bizarnih detalja, jer otkuda nekom pravo da nečije vrijedno i godima stvarano autorsko djelo PREPRAVLJA), a ako to što se obnavlja, na žalost, trenutno fizički ne postoji, treba biti obnovljeno od sad pa za 100 godina unaprijed, prvom prigodom kada prilike, stanje svijesti, materijalne mogućnosti i ostali faktori to dozvole.
Naravno da postoje arhitektonsko - urbanistički koncepti koji se ne slažu sa ovakvim pogledom i to je za mene lično veoma tužno. Uz takve koncepte, su, ne često povezani mnogi materijalno-investicijski interesi za rušenjima, "ravnanjima" gradnjom novog, svjetlijeg, modernijeg, a znamo iz prošlosti koji nam je sistem to obećavao. Čak i nije uvjek nužno bilo vezano sa socijalizmom/komunizmom, da pače !
Dok nisam uz pomoć Interneta, Wikipedije i sl. detaljno istražio stanje evropskih i svjetskih gradova poslije okončanja tragičnog II sv. rata, samo sam taksativno znao stravične razmjere stradavanja čitavih vrijednih gradskih jezgri preko 50-tak Njemačih, Belgijskih, Holanskih , Poljskih i sl. gradova, industrijskih i saobračajnih objekata, itd.
Međutim iako sam uvjek čitao, istraživao, putovao i sl. tek sad sklapam ukupni mozaik slike stravičnosti tih razaranja u obimu i "kvalitetu". Ljudske tragedije nisu predmet ove diskusije .
I zašto sve ovo govorim. Pa zato, jer su po teoijama "lažne historije" i "Las Vegasa" svi, ama bukvalno svi Zapadnoevropski gradovi, posebno oni u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, zemljama Beneluxa jedna čista "izmišljotina" u smislu replika, jer kad staneš pred neku predivnu palaču, crkvu, operu, muzej, ..... i diviš se njenoj očuvanosti, raskošnoj ljepoti fasada, razrađenosti tlocrta, a svakako i enterijera, ni ne sanjaš da su to sve samo replike, napravljene po starim i originalnim nacrtima, fotografijama, (a u slučaju srušene Varšave) čak i samo uljanim slikama iz XVII vijeka
Cijeli barokni Neumarkt Trg u Dresdenu sa Fraunkirche crkvom je totalni "Las Vegas", cijelo Staro i Novo mjesto Varšave, Opera, Balet, ... i Musikverein u Beču, Kompleks Parlamenta VelikeBritanije sa Big Ben-om, itd, itd, itd.
Da ne govorimo o Berlinu, Frankfurtu (u kojem se trenutno ruši nova 6-tospratnica Technisches Rathaus-a = Tehnički ured Gradske viječnice Frankfurt na Majni-a iz 1974 g. da bi ustupila mjesto za obnovu samo dijela stare jezgre grada Frankfurta), Stuttgart-u, Magdeburg-u, Podsdam-u i na bukvalno desetine, ako ne i stotine njemačkih gradova sravnjenih sa zemljom u savezničkim bombardovanjima, a skoro svaki je bio biser svetke arhitekture i baštine.
U Belgiji gradovi Ypres, Ghent, centri, palače, gradske jezgre i sve do tančina obnovljeno...
Tu su cijeli Roterdam, Antverpen, Brisel, zapravo njihovi najljepši glavni trgovi, sa gradskim kućama, itd, itd sve same replike, o čemu prosječan turist putnik-namjernik i internaut, POJMA NEMAJU.
To i tako radi Evropa, pa bi nam to valjda trebao biti putokaz u valorizaciji i obnovi naše baštine i bogatstva.....
Pa i u našem Sarajevu imamo po tom kriteriju barem 3-4 "Las Vegasa", ne računajući zgrade koje sam spominjao u mom prvom postu na ovoj temi. To su:
1. Cjelokupna fasada KuK Militär Post und Telegraphen Anstalt iliti čuvene Vancaševe pošte na Obali Kulina bana, koja je vraćena prvobitnom izgledu prije peglanja i skidanja dekoracija, koje su na njoj bile od 1914.g. do 1933.g.(a i u II sv.ratu je dobila nekoliko avionskih, što Nemačkih, što savezničkih pogodaka). U zadnjem ratu je totalno razorena iznutra, a izvana je do obnove ostala cca kao i od 1945. pa do 1992.g.
2. Cjelokupna fasada Umjetničke galerije BiH u ul. Zelenih beretki, koja je poslije zadnjeg rata ostala prilično devastirana, pa je tako propadala 6-7 godina, da bi potom bila potpuno sastrugana sve do cigli, a onda izvorno obnovljena sa svim detaljima u štukaturama i postavljenim gipsano - opekarskim implantatima, kao uostalom i Pošta na Obali. Čak su joj vraćeni i neki detalji koji su se izgubili kroz godine i ratove.
3. Pa cjelokupna Baščaršija je po tom kriteriju također "Las Vegas", jer je obnavljana po poznatoj maketi koja se čuva u Muzeju Grada Sarajeva (do rata čuvana u prostorijama Šerijatske sudačke škole na Čurčića Brijegu), jer ono što se mijenjalo u izvornom izgledu u periodu KuK uprave, Kraljevine SHS/Jugoslavije, NDH i rane godine NRBiH/SRBiH, nije ni blizu onome kako danas izgleda Baščaršija, poslije obavljene, kako kažete "Las Vegas obnove". Naravno ponegdje je bilo i zastranjivanja u ovoj obnovi.
4. Zgrada Elektroprivrede BiH, iza rata sravnjena sa zemljom i iz temelja ponovo istovjetno sazidana, jer je original u ratu bio totalno devastiran (do duše iz moje percepcije, ovaj objekt za sada još nije postao spomenikom, a budučnost će procijeniti....).
Naravno nisam ni ja manijak po pitanju izvornosti, tako da smatram da treba sačuvati i reinterpretitari svaki u međuvremenu nastao vrijedan "novonataložen historijski sloj" umjetničkog/arhitektonskog stvaralaštva/gradnje/objekta.
A kad je riječ o obnovi,
Mislim i ubjeđen sam da upravo suprotno, za "... iznimno i za JAKO vrijedne objekte ... " se upravo nipošto ne smiju koristiti betonske dekoracije i sl. (to je obnova u siluetama objekta, samo za sjećanje na stari objekat), već dolazi u obzir samo totalna rekonstrukcija, sa gipsano - opekarskim implantatima, štukaturama, naravno i u interijerima, ako ih je izvorno bilo. Tu bi došla do izražaja i obnova tehničkih detalja, gelendera, stubišta, liftova u originalnom izgledu i sl,. elektro - detalji...Tranquilizer wrote:... suncica24 je fino napisala replika, lažna historija, betonske dekoracije umjesto štuko...to je glupost, a i nije dozvoljeno da se radi...osim iznimno i za JAKO vrijedne objekte u realnom vremenu od devastacije spomenika...
BTW, moje je mišljenje, da nije bilo nužno srušiti najstariju tvornicu u Sarajevu i BiH , školski primjer industrijske arhitekture, kakva je stara Tvornica/fabrika duhana Sarajevo sa lokalitetom na Marijin Dvoru, kompleks željezničkih radionica, depoa/ložionica Vaso Miskin Crni, zatim staru Sladaru za proizvodnju slada za pivo, kasnije i Pivaru u Kovačićima (mogla je biti izvanredan objkekat za razne akustične izvedbe, ako ne Muzej pivarstva), Staru vojnu bolnicu na Marijin Dvoru, potom 6 uskotračnih željezničkih stanica u užoj/široj zoni grada (Bistrik, stari Alipašin Most, Stup, Rajlovac, Ilidža i Blažuj), dimnjaci više ciglana Augusta Brauna i žene mu Marije
Ja ih imam barem na mojim fotkama
Ali od svega toga je ostalo JEDNO VELIKO NIŠTA