Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
loudness

#126 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by loudness »

suncica24 wrote:
drndalo wrote:Ne moras sumnjati, za sve i jednu zgradu projektovanu, odobrenu i izgradjenu za vrijeme K&K Monarhije, i dan danas postoje originalni planovi u Becu... Nisu k'o mi da to pobacaju prvom prilikom...

Da se ja pitam, investitor bi mogao srusiti stari objekt, i samo napraviti novi, ali prema originalnim nacrtima. Naravno da bi spratnost u skladu sa prijasnjom, kao i ostalim objektima u okruzenju trebala biti izjednacena...

Potpisujem vecinu onoga sto je @loudness napisao, ali nas iskustvo uci, da su "nasi na funkcijama" najcesce skloni klanju vola zbog kile mesa...
........
.
.
..............
To se zove "lazna historija" iliti replika i taj tip revitalizacije moze proci samo u iznimno iznimnim slucajevima (kao npr Stari most). U ostalim, gdje je unisteno vise od 50% orginala (u ovom slucaju govorim o dekoraciji) takvo nesto ne da je potpuno neopravdano, nego je jednostavno... arhitektonski Las Vegas :D

.............
Hm, "lažnom historijom" :roll: proglasiti ZAISTA KOMPETENTNO I IZVORNO OBNOVLJENE objekte i to zvati sistemom Las Vegas, mi je poznato i sa žučnih i stručnih rasprava sa Skyscrapercity foruma.
Mislim da zalazimo u domen arhitektonskih doktrina prilikom obnova vrijednih dijelova, kompleksa jezgri, kao i čitavih cjelina i tu nametati neke principe, samo zato što je neko (vrlo upitan) odlučio da tako treba da bude, je u najmanju ruku diskutabilno.

Ja sam pobornik totalnih rekonstrukcija koliko je to god moguće (čak do bizarnih detalja, jer otkuda nekom pravo da nečije vrijedno i godima stvarano autorsko djelo PREPRAVLJA), a ako to što se obnavlja, na žalost, trenutno fizički ne postoji, treba biti obnovljeno od sad pa za 100 godina unaprijed, prvom prigodom kada prilike, stanje svijesti, materijalne mogućnosti i ostali faktori to dozvole.

Naravno da postoje arhitektonsko - urbanistički koncepti koji se ne slažu sa ovakvim pogledom i to je za mene lično veoma tužno. Uz takve koncepte, su, ne često povezani mnogi materijalno-investicijski interesi za rušenjima, "ravnanjima" gradnjom novog, svjetlijeg, modernijeg, a znamo iz prošlosti koji nam je sistem to obećavao. Čak i nije uvjek nužno bilo vezano sa socijalizmom/komunizmom, da pače !

Dok nisam uz pomoć Interneta, Wikipedije i sl. detaljno istražio stanje evropskih i svjetskih gradova poslije okončanja tragičnog II sv. rata, samo sam taksativno znao stravične razmjere stradavanja čitavih vrijednih gradskih jezgri preko 50-tak Njemačih, Belgijskih, Holanskih , Poljskih i sl. gradova, industrijskih i saobračajnih objekata, itd.

Međutim iako sam uvjek čitao, istraživao, putovao i sl. tek sad sklapam ukupni mozaik slike stravičnosti tih razaranja u obimu i "kvalitetu". Ljudske tragedije nisu predmet ove diskusije .

I zašto sve ovo govorim. Pa zato, jer su po teoijama "lažne historije" i "Las Vegasa" svi, ama bukvalno svi Zapadnoevropski gradovi, posebno oni u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, zemljama Beneluxa jedna čista "izmišljotina" u smislu replika, jer kad staneš pred neku predivnu palaču, crkvu, operu, muzej, ..... i diviš se njenoj očuvanosti, raskošnoj ljepoti fasada, razrađenosti tlocrta, a svakako i enterijera, ni ne sanjaš da su to sve samo replike, napravljene po starim i originalnim nacrtima, fotografijama, (a u slučaju srušene Varšave) čak i samo uljanim slikama iz XVII vijeka :shock: , pošto je sve drugo na žalost bilo razoreno i uništeno. Poneka od njih je djelomično i bila sačuvana, pa je rekonstruirana parcijalno samo u djelu koji je nedostajao.

Cijeli barokni Neumarkt Trg u Dresdenu sa Fraunkirche crkvom je totalni "Las Vegas", cijelo Staro i Novo mjesto Varšave, Opera, Balet, ... i Musikverein u Beču, Kompleks Parlamenta VelikeBritanije sa Big Ben-om, itd, itd, itd.
Da ne govorimo o Berlinu, Frankfurtu (u kojem se trenutno ruši nova 6-tospratnica Technisches Rathaus-a = Tehnički ured Gradske viječnice Frankfurt na Majni-a iz 1974 g. da bi ustupila mjesto za obnovu samo dijela stare jezgre grada Frankfurta), Stuttgart-u, Magdeburg-u, Podsdam-u i na bukvalno desetine, ako ne i stotine njemačkih gradova sravnjenih sa zemljom u savezničkim bombardovanjima, a skoro svaki je bio biser svetke arhitekture i baštine.

U Belgiji gradovi Ypres, Ghent, centri, palače, gradske jezgre i sve do tančina obnovljeno...

Tu su cijeli Roterdam, Antverpen, Brisel, zapravo njihovi najljepši glavni trgovi, sa gradskim kućama, itd, itd sve same replike, o čemu prosječan turist putnik-namjernik i internaut, POJMA NEMAJU.

To i tako radi Evropa, pa bi nam to valjda trebao biti putokaz u valorizaciji i obnovi naše baštine i bogatstva.....

Pa i u našem Sarajevu imamo po tom kriteriju barem 3-4 "Las Vegasa", ne računajući zgrade koje sam spominjao u mom prvom postu na ovoj temi. To su:

1. Cjelokupna fasada KuK Militär Post und Telegraphen Anstalt iliti čuvene Vancaševe pošte na Obali Kulina bana, koja je vraćena prvobitnom izgledu prije peglanja i skidanja dekoracija, koje su na njoj bile od 1914.g. do 1933.g.(a i u II sv.ratu je dobila nekoliko avionskih, što Nemačkih, što savezničkih pogodaka). U zadnjem ratu je totalno razorena iznutra, a izvana je do obnove ostala cca kao i od 1945. pa do 1992.g.

2. Cjelokupna fasada Umjetničke galerije BiH u ul. Zelenih beretki, koja je poslije zadnjeg rata ostala prilično devastirana, pa je tako propadala 6-7 godina, da bi potom bila potpuno sastrugana sve do cigli, a onda izvorno obnovljena sa svim detaljima u štukaturama i postavljenim gipsano - opekarskim implantatima, kao uostalom i Pošta na Obali. Čak su joj vraćeni i neki detalji koji su se izgubili kroz godine i ratove.

3. Pa cjelokupna Baščaršija je po tom kriteriju također "Las Vegas", jer je obnavljana po poznatoj maketi koja se čuva u Muzeju Grada Sarajeva (do rata čuvana u prostorijama Šerijatske sudačke škole na Čurčića Brijegu), jer ono što se mijenjalo u izvornom izgledu u periodu KuK uprave, Kraljevine SHS/Jugoslavije, NDH i rane godine NRBiH/SRBiH, nije ni blizu onome kako danas izgleda Baščaršija, poslije obavljene, kako kažete "Las Vegas obnove". Naravno ponegdje je bilo i zastranjivanja u ovoj obnovi.

4. Zgrada Elektroprivrede BiH, iza rata sravnjena sa zemljom i iz temelja ponovo istovjetno sazidana, jer je original u ratu bio totalno devastiran (do duše iz moje percepcije, ovaj objekt za sada još nije postao spomenikom, a budučnost će procijeniti....).

Naravno nisam ni ja manijak po pitanju izvornosti, tako da smatram da treba sačuvati i reinterpretitari svaki u međuvremenu nastao vrijedan "novonataložen historijski sloj" umjetničkog/arhitektonskog stvaralaštva/gradnje/objekta.

A kad je riječ o obnovi,
Tranquilizer wrote:... suncica24 je fino napisala replika, lažna historija, betonske dekoracije umjesto štuko...to je glupost, a i nije dozvoljeno da se radi...osim iznimno i za JAKO vrijedne objekte u realnom vremenu od devastacije spomenika...
Mislim i ubjeđen sam da upravo suprotno, za "... iznimno i za JAKO vrijedne objekte ... " se upravo nipošto ne smiju koristiti betonske dekoracije i sl. (to je obnova u siluetama objekta, samo za sjećanje na stari objekat), već dolazi u obzir samo totalna rekonstrukcija, sa gipsano - opekarskim implantatima, štukaturama, naravno i u interijerima, ako ih je izvorno bilo. Tu bi došla do izražaja i obnova tehničkih detalja, gelendera, stubišta, liftova u originalnom izgledu i sl,. elektro - detalji...

BTW, moje je mišljenje, da nije bilo nužno srušiti najstariju tvornicu u Sarajevu i BiH , školski primjer industrijske arhitekture, kakva je stara Tvornica/fabrika duhana Sarajevo sa lokalitetom na Marijin Dvoru, kompleks željezničkih radionica, depoa/ložionica Vaso Miskin Crni, zatim staru Sladaru za proizvodnju slada za pivo, kasnije i Pivaru u Kovačićima (mogla je biti izvanredan objkekat za razne akustične izvedbe, ako ne Muzej pivarstva), Staru vojnu bolnicu na Marijin Dvoru, potom 6 uskotračnih željezničkih stanica u užoj/široj zoni grada (Bistrik, stari Alipašin Most, Stup, Rajlovac, Ilidža i Blažuj), dimnjaci više ciglana Augusta Brauna i žene mu Marije :D , razbacanih po Sarajevu na više lokacija...

Ja ih imam barem na mojim fotkama :-D

Ali od svega toga je ostalo JEDNO VELIKO NIŠTA :(
Last edited by loudness on 18/03/2011 01:41, edited 2 times in total.
loudness

#127 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by loudness »

Da dodam još samo nešto, uz izvinjenje, ako sam preopširan ili dosadan :oops:

Čuvena i po meni najljepša i najveća željezniča stanica/kolodvor u cijeloj BiH je ona U Bosanskom Brodu, kao kombinirana uskotračno-normalnotračna stanica-kolodvor sa 2 perona i preko 15 kolosijeka :shock: , a sagrađena u raskošnom pseudomaurskom slogu/stilu.

Ona je nažalost bivša, još od 1945.g., kada je u Njemačkom bombardovanju prilikom povlačenja iz BiH minirana i dignuta u zrak, a prethodno je više puta atakovana savezničkim i njemačkim aviobombama uz teška razaranja.

I da stvar bude apsurdna, mislim da je dotična stanica, (da li samo kandidirana) ili čak i stavljena na Listu spomenika arhitektonske i/ili tehničke baštine BiH, po Aneksu 8 Daytonskog ugovora.

Taj objekat to svakako zavređuje, i bio bih presretan da se to i ostvari, ali da li to znaći, da do danas sačuvana samo 1/8 do 1/9 gabarita ukupnog građevnog fonda dotičnog kolodvora, treba biti obnovljena na 100%-tni pred II sv. ratni sadržaj, izgled, funkciju, ljepotu ili je to tek pranje savjesti dotičnih :-) :roll:
Da li je neko i ko obavezan na tu obnovu i rekonstrukciju :?: :!:

Uzgred rečeno, svi mi ovdje, (neovisno od toga da li smo članovi nekih Institucija, Zavoda, Ustanova, imali ili nemali naučne titule), možemo po tom čuvenom Aneksu 8, po svojoj vlastitoj savjesti, svijesti, znanju i brizi za ukupno bosanskohercegovačko naslijeđe, kandidirati, tj. predložiti kandidacije pojedinih ili više objekata/spomenika/ruševina na gorespomenutu Listu baštine BiH :-D :-D
Last edited by loudness on 18/03/2011 01:04, edited 1 time in total.
suncica24

#128 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by suncica24 »

Uh, zaista mi se ne da sada ulaziti u teoriju i historiju arhitekture (arhitekta si po struci, ili historicar?), ali evo, samo osnove.

Znaci, za pocetak da bismo mogli uci u cijelu pricu, potrebno je znati na cemu se prica zasniva.
Po Venecijanskoj povelji donesenoj '60-tih godina proslog stoljeca (tacnije 1964 godine), koja slijedi Atensku (a koja govori i o kriticizmu prilikom rekonstrukcije i izuzecima od rekonstrukcije), a koja upravo govori o principima restauracije i zastite spomenika, jasno se, u clanu 9. kaze da "Rekonstrukcija prestaje tamo gdje pocinje pretpostavka." Venecijanska povelja je osnovni i najznacaniji dokument rehabilitacije na koji se kasnije pozivaju svi ostali.
UNESCO-ovi (ICOMOS) principi zastite historijskih cjelina i urbanih podrucja, u clanu 5 kaze da kada se radi o konstrukciji u zasticenom podrucju, ili pak o adaptaciji postojecih objekata, treba voditi racuna o ambijentalnoj cjelini. I onda jos dodaje, citiram: "The introduction of contemporary elements in harmony with the surroundings should not be discouraged since such features can contribute to the enrichment of an area.".
ICOMOS principi kozervacije i restauracije zasticenih objekata u srukturalnom smislu u clanu 4 (mislim) govori o ocuvanju i "opravci" dekoracije, nasuprot "laznoj dekoraciji) ukoliko i kad god je to moguce (malo tezka interpretacija, ali...).
Ima jos i Rostoc-Dresden deklaracija koja upravo je i potekla iz same postratne obnove Dresdena i koja tretira temu, kako to da kazem, uklapanja historijskih cjelina u savremeno doba, tj. principe postratne rekonstrukcije.

E sad, ako krenemo odavde i ne vezemo se samo za ono sto smo vidjeli, nego i za principe struke, slijedi slijedece:
1) Da, mnogo cjelina koje si naveo su obicna replika. U nekim slucajevima kao npr. onom Starog mosta koji sam navela, takva rekonstrukcija je opravdana (mada se i o tome moze diskutovati), dok u najvecem djelu struka ne odabrava ono sto je nakon rata uradjeno (za ovo bi vec trebala magistarska teza... od Derride, preko Aaltoa, Khoolhaasa pa dalje...Varsava, London, Dresden... mozda cak i doktorska).
2. Sto se tice Berlina koji si naveo, on je nasuprot primjer principa staro-novo koji navodim. Cijela Friederichstrasse, pa onda Postdam, zapravo cijeli istocni dio, ogromna cjelina zapadnog... nisu replicirane. Vec se krenulo sa novom izgradnjom koja se itegrisala sa ocuvanim starim strukturama (ili se makar nastojalo to postici).
Sam primjer Reichstaga najbolje svjedoci o tome. Umjesto rekonstrukcije, iako su postojali svi nacrti, ocuvani djelovi su zasticeni, dok osteceni su zamjenjeni novom konstrukcijom. Koja naravno ne kopira, ali ni ne "nagrdjuje" staru. Integracija.
Isto je sa Roterdamom koji ponovo pogresno navodis, sa velikim dijelom Brisela... (centar je konstrukcija, ali dok je s jedne opravdana, s druge strane nije i opet se i tu moze cvrsto debatirati). S druge strane, npr. cijeli stari dio Barcelone je isto tako replika. I opet se i o tom moze diskutovati i opet i tu ces od strucnjaka danas dobiti otkloon od principa imitacije.

Sto se tice Sarajeva, moje misljenje o objektima je slijedece:
- obnova Poste u onom obliku je arhitektonski neopravdana. Trebalo je sanirati ostecene strukture, obnoviti ih, dok sve djelove koji su osteceni (korvna struktura i dekoracija) zamjeniti novim, savremenim ili ne obnavljati (dekoracija, mislim).
- isti princip vazi za fasadu Umjetnicke galerije BiH (pri tom jos koliko je traljavo odradjen posao govori to u kakvom je stanju fasada sada i podatak da je prof. dr. Kurto za obnovu fasada prije Olimpijade izradio cijeli elaborat o fasadama u uzem centru grada, koji postoji i koji nije ni konsultovan, kao ni slike prijasnjeg stanja, vec je jednostavno kupljena prva boja po najpovoljnijoj cijeni i zafarbano je sve sto se trebalo zafarbati... dodala bih da isto vrijedi za Ferhadiju i Titovu, gdje fasade nakon nestrucnih obnova gube arhitektonsku vrijednost)
- Carsija, na zalost, jeste Vegas. a) nije obnovljena po maketama vec su trgovke dobile savremeni izgled, sto iskace iz repliciranja, a onda ipak se princip gubi u projektovanju trgovki kao jednoobraznih, cime se opet ulazi u sablon; b) Povelja kaze da je potrebno obnoviti cjelinu u svakom smislu... Carsija, na zalost, jeste obnovljena u arhitektonskom smislu, ali je obnova u drugim segmentima izostala; c) da se radi o Vegasu vidljivo je nakon posjete Carsiji gdje postoji jasna, arhitektonska, kulturna i ambijentalna razlika izmedju dijela kod Dzamije i Kundurdziluka, te posjete npr. Istambulu ili nekoj drugoj carsiji.
Ovdje bih dodala neku uporedbu sa obnovom mostarske carsije koja je vidljivo kvalitetnija, ali... to drugom prilikom.
- rekonstrukcija Elektroprivrede je sasvim opravdana. Sacuvana forma i oblik su zadrzani dokle je to ocuvanje strukture dozvoljavalo (fale dva-tri sprata, koliko se ne varam), ugradjeni su moderni materijali (fasada) uz najvece moguce zadrzavanje koncepta.

Uglavnom, sto se tice onog djela o nepotrebnosti rusenja pojedinih objekata i unistenju cjelina, u potpunosti se slazem s tobom. Mislim, u dosta slucajeva, ne u svim (ne zivimo historiju, zivimo sa historijom). Trebalo je samo intergirati ih u grad, funkcionalno i arhitektonski i vratiti gradjanima u njihovom suvremenom obliku.
Ali ostaviti ih onakve kakve jesu samo da bismo imali "dimnjak" jer smo ga nekad imali... hem sto je historijski besmisleno, hem sto je arhitektonski neopravdano, hem sto je protiv suvremenog shvacanja svijeta.

Eto, nadam se da sam razjasnila ponesto.
Za sve dalje i ubuduce... samo magistarski i/ili doktorat dolaze u obzir :D
valterbranisarajevo

#129 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by valterbranisarajevo »

Da li vi ovo komunicirate na Crnskom ili Gorskom? razumijem tek ponešto... :D

Stručnjaci iz ICOMOS-a su upozoravali Semihu B. i odgovorne iz opštine Stari grad da prilikom rekonstrukcije ulilca na Baščaršiji trebaju postaviti kaldrmu..To baš i nije bio veliki problem jer bi se tim potezom vratio dio autentičnosti, a u svrhu kandidature na listu UNESCO.(a bilo je i para)

Međutim isto kao da su pričali gluhima... :oops:
suncica24

#130 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by suncica24 »

valterbranisarajevo wrote:Da li vi ovo komunicirate na Crnskom ili Gorskom? razumijem tek ponešto... :D

Stručnjaci iz ICOMOS-a su upozoravali Semihu B. i odgovorne iz opštine Stari grad da prilikom rekonstrukcije ulilca na Baščaršiji trebaju postaviti kaldrmu..To baš i nije bio veliki problem jer bi se tim potezom vratio dio autentičnosti, a u svrhu kandidature na listu UNESCO.(a bilo je i para)

Međutim isto kao da su pričali gluhima... :oops:
Uh, Bascarsija sa UNESCO kandidaturom ima mnooogooo problema.
Uglavnom, mislim da je to vise nasa pusta zelja, nego mogucnost, govoreci iz ugla struke (ako kazem da je i Mostar tesko prosao i da je, ako nista, zbog "Ruze" na klimavim nogama... a znamo u kakvom okruzenju se Carsija nalazi... sve je jasno).
:roll:

PS: Ja citam se na gorskom kaze sasvim, sasvim drugacije :razz:
Tranquilizer

#131 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by Tranquilizer »

@loudness: Nisi me shvatio, jer si citirao samo dio, dakle ne mislim da treba raditi betonske kopije ukrasa na objektima vec sam aludirao na to da se tako danas radi uglavnom... Toliko...

E sada pošto ovo ispade tema za 3 covjeka samo da potvrdim da su loudness i suncica24 skroz u pravu i da su njihovi stavovi donekle ispravni...mada treba imati u vidu da Varšava sama za sebe "poseban slucaj" i da je zbog siline destrugcije koja je pretrpjela (za one koji ne znaju grad je skroz zbrisan u bombardovanju) rekonstruisana bukvalno sa romantickih slika, ne znam da li ste bili ali to je jedan totalni SF, i sam bi se Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc postidio napravljenog.

Isto tako Venecijanska povelja jako bitna, ali i jako stara, i za specificne vrste naslijedja apsolutno neupotrebljiva... mislim da bi ovdje i u ovoj raspravi bolje bilo koristiti Nara Document on Authenticity...ali to je duga prica, rece maloprije možda za magistarski ili doktorat...

Šta želim reci ukratko, dayton pa i taj famozni anex 8 je spasio objekte i spomenicki fonda doveo na privremenu listu od 776 nacionalnih spomenika, znaci govorimo o nultoj kategoriji spomenika, što nema ni jedna Italija i što je apsolutno neodrživo, jer nema novaca za toliko objekata...

to je jedna totalna glupost koja je zavode za zaštitu i struku bacila na koljena a sve zbog tamo neke komisije koja je sada bog i batina u zemlji... :roll:

Hocu reci da ne može sve biti spomenik i da nije sve toliko vrijedno zaštite, a pored slinih konvencija i ljepote grada i ukrašenih fasada treba imati na umu i konkretne stvari i vrijednosti koje ih cine....

Dakle prvenstveno Vrijednosti, Valorizacija i Kulturni znacaj...

evo malo štiva za zainteresovane http://www.getty.edu/conservation/publi ... uesrpt.pdf

Eto toliko od mene
branimir stulic

#132 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by branimir stulic »

Tranquilizer wrote:@loudness: Nisi me shvatio, jer si citirao samo dio, dakle ne mislim da treba raditi betonske kopije ukrasa na objektima vec sam aludirao na to da se tako danas radi uglavnom... Toliko...

E sada pošto ovo ispade tema za 3 covjeka samo da potvrdim da su loudness i suncica24 skroz u pravu i da su njihovi stavovi donekle ispravni...mada treba imati u vidu da Varšava sama za sebe "poseban slucaj" i da je zbog siline destrugcije koja je pretrpjela (za one koji ne znaju grad je skroz zbrisan u bombardovanju) rekonstruisana bukvalno sa romantickih slika, ne znam da li ste bili ali to je jedan totalni SF, i sam bi se Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc postidio napravljenog.

Isto tako Venecijanska povelja jako bitna, ali i jako stara, i za specificne vrste naslijedja apsolutno neupotrebljiva... mislim da bi ovdje i u ovoj raspravi bolje bilo koristiti Nara Document on Authenticity...ali to je duga prica, rece maloprije možda za magistarski ili doktorat...

Šta želim reci ukratko, dayton pa i taj famozni anex 8 je spasio objekte i spomenicki fonda doveo na privremenu listu od 776 nacionalnih spomenika, znaci govorimo o nultoj kategoriji spomenika, što nema ni jedna Italija i što je apsolutno neodrživo, jer nema novaca za toliko objekata...

to je jedna totalna glupost koja je zavode za zaštitu i struku bacila na koljena a sve zbog tamo neke komisije koja je sada bog i batina u zemlji... :roll:

Hocu reci da ne može sve biti spomenik i da nije sve toliko vrijedno zaštite, a pored slinih konvencija i ljepote grada i ukrašenih fasada treba imati na umu i konkretne stvari i vrijednosti koje ih cine....

Dakle prvenstveno Vrijednosti, Valorizacija i Kulturni znacaj...

evo malo štiva za zainteresovane http://www.getty.edu/conservation/publi ... uesrpt.pdf

Eto toliko od mene
Prvo da se nesto razjasnimo - to sto je nesto poruseno do temelja pokazuje da je to nesto poruseno sa ciljem, a nikako slucajno. O tzv kolateralnoj steti smo puno puta culi sa sudjenja u Hagu i o tome necemo sada. Cilj ratova je, osim sto znacajno reduciraju ljudsku silu i raseljavaju narod, - unistenje kulturnog pamcenja, odnosno kulturnog identiteta ono malo stanovnistva koliko se uvijek vrati na svoja ognjista. Po ovome sto si napisao za Warsavu i da bi se izvjesni romanticar Viollet-le-Duc postidio, ispada da ne opravdavas rehabilitaciju Ferhadije, Arnaudije, Aladze, Pravoslavne crkve u Mostaru....starog mosta u MOstaru ...itd itd Da te upoznam sa cinjenicom, koju mozda ne znas, da se i one obnavljaju, izmedju ostalog, sa razglednica, fotografija, starih filmova... POnekad se improvizira, usni san, jer prave dokumentacije nedostaje... Ima je... tacno.. ali je to uglavnom neupotrebljiva hrpa crteza sa ucrtanim prozorskim otvorima u milimetar identicnim(!), vratima sa pravim uglom, identicnim stranama iscrtanim rajsinom...sa vrlo cudnim opisima (kamen je bio vrlo lijep ili munara je bila vitka i lijepa, dekoracija obojena). Vrlo neprakticno i nekorisno.
Shvacajuci da je naslijedje vazno za identitet ljudi, pametni su skontali da se rehabilitacija nacionalnih spomenika, ugradi u mirovni sporazum (Aneks 8) kako naslijedje ne bi postalo "orudje" etnickog ciscenja. Pitaj predratne Focake bilo koje nacionalnosti kako je bez Aladze? Ili Banjalucane bez Ferhadije? Kako je mostarcima bilo bez starog? Sta je trebalo? Izvesti novu strukturu sa zicama i balonima? Ugljenove eksperimente sa kalotama i polukalotama poput one skalamerije na Kovacima??
Sto se broja spomenika tice... nije mi jasno zasto uvijek poredjenja sa nekim drugim. Meni je moja domovina najljepsa... Zasto uvijek "Pa nismo mi Dubrovnik" "PA nismo mi Italija..." Stranci su , na zalost, svjesniji vrijednosti nase domovine i kulture... I npr. stecaka... Preko 3000 nekropola - to je 3000 nacionalnih spomenika najvise vrijednosti. Koliko drvenih crkava? Preko 50, to znaci jos 50. Koliko kamenih crkava? Preko 100.. Znaci jos 100 KOliko ambijentalnih cjelina? Koliko austrougarskih objekata? Koliko spomenika iz NOB-a ili vezanih za NOB? Mozda parizansko groblje u Mostaru nije vrijedno iako ga je gradio BBogrdanovic?
Sto se tice kategorizacije... Da te utjesim. KOliko je meni poznato ona ide kasnije. Prva navala destrukcije je zavrsena sa destrukcijom Taslihana koji je unisten suradnjom politike olicene u liku i djelu Gavrila Grahovca, kapitala - novca poduzetnika - vlasnika hotela Evropa, i struke - Federalnog zavoda za zastitu spomenika, Kantonalnog zavoda i arhitekte projektanta.
Mislim da smo sada svi malo pametniji.
Tranquilizer

#133 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by Tranquilizer »

Nije tebi dobro a i fulio si skroz, kakve veze ima hotel Zagreb sa Ferhadijom, Arnaudijom, Pravoslavnom crkvom u Mostaru, starim mostom u Mostaru itd. mješaš kruške i jabuke...to što su spomenici uništeni kao dio genocida nije tema ovog posta, zbog toga i postoji ta komisija da radi i da zaštiti lokacije takvih spomenika, ona je odgovor na postupak ratne obnove i uspostavljanja mira, zbog toga je i napravljena a ne zbog hotela Zagreb...neupucen si totalno i opterecen stvarima o kojima ne pricamo ovdje, ta ista komisija je trebalo da završi posao prije više godina a ne da se širi i preuzima nadležnosti o kojima nema pojma isto kao ni ti zato molim te ne pricaj gluposti... :!:

A to što se prave fantomske rekonstrukcije sa starih fotki i opisa je apsolutno neprofesionalno i to rade takvi šarlatani kao ti i komisija, rekonstrukcija i spomenici istorije su ozbiljne stvari za profesionalce a ne za neke priucene majstore...zato i imamo ove sve oko nas kako i imamo... :roll:

Kategorizacija ide kasnije jeli tako misliš, kada gomila idiota napravi falsifikate spomenika i kada nahrani svoj nacionalni ego e onda napravite kategorizaciju pa da apolutno ne znamo šta je original a šta plod vaše mašte...to je put u kreaciju i fantaziju te vaše pameti...misliš da ceš onda biti pametniji e ja tako ne želim da budem pametan a ti izvoli :x
delightful

#134 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by delightful »

tranquilizer, opomena zbog neprimjerenog nacina komunikacije.
branimir stulic

#135 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by branimir stulic »

Tranquilizer wrote:Nije tebi dobro a i fulio si skroz, kakve veze ima hotel Zagreb sa Ferhadijom, Arnaudijom, Pravoslavnom crkvom u Mostaru, starim mostom u Mostaru itd. mješaš kruške i jabuke...to što su spomenici uništeni kao dio genocida nije tema ovog posta, zbog toga i postoji ta komisija da radi i da zaštiti lokacije takvih spomenika, ona je odgovor na postupak ratne obnove i uspostavljanja mira, zbog toga je i napravljena a ne zbog hotela Zagreb...neupucen si totalno i opterecen stvarima o kojima ne pricamo ovdje, ta ista komisija je trebalo da završi posao prije više godina a ne da se širi i preuzima nadležnosti o kojima nema pojma isto kao ni ti zato molim te ne pricaj gluposti... :!:

A to što se prave fantomske rekonstrukcije sa starih fotki i opisa je apsolutno neprofesionalno i to rade takvi šarlatani kao ti i komisija, rekonstrukcija i spomenici istorije su ozbiljne stvari za profesionalce a ne za neke priucene majstore...zato i imamo ove sve oko nas kako i imamo... :roll:

Kategorizacija ide kasnije jeli tako misliš, kada gomila idiota napravi falsifikate spomenika i kada nahrani svoj nacionalni ego e onda napravite kategorizaciju pa da apolutno ne znamo šta je original a šta plod vaše mašte...to je put u kreaciju i fantaziju te vaše pameti...misliš da ceš onda biti pametniji e ja tako ne želim da budem pametan a ti izvoli :x
Ja neupucen??? Svasta. Ali necu vise o tome. Nego reci ti meni ko je po tebi profesionalac? Vjekoslava Simcic Sankovic??? Bas me zanima ko su tvoji aduti...
Tranquilizer

#136 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by Tranquilizer »

vjekica apsolutno ne niti bilo ko od te stare garde, uglavnom mislim na mlade i obrazovane ljude a ne priucene, i ne bih stvarno vise da raspravljam, evo i opemene dobijam, iskljucujem se, pozdrav...
suncica24

#137 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by suncica24 »

Tranquilizer wrote:vjekica apsolutno ne niti bilo ko od te stare garde, uglavnom mislim na mlade i obrazovane ljude a ne priucene, i ne bih stvarno vise da raspravljam, evo i opemene dobijam, iskljucujem se, pozdrav...
Ccc, prelako odustajes :razz:

Uglavnom, ja svratih da kazem jedno vel'ko HVALA za Report :)
ins

#138 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by ins »

Posto slika govori vise nego 1000 rijeci, evo onog o cemu prica Loudness:

Dresden 1945

Image
Image

Dresden 2010

Image

Image
nedo2011

#139 Re: Rusenje zgrade Hotela Zagreb

Post by nedo2011 »

Pa volio da bi da sagrade nešto modernije,jer ono stvarno izgleda ružno
loool

#142 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by loool »

Zar se mogu te stare zidine obnavljat?To je prije za rusit.
made_in_sarajevo

#143 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by made_in_sarajevo »

mislim da je ipak renoviranje u pitanju posto sam nedavno (mozda prije godinu,dvije mrsko mi traziti :mrgreen: ) imao ponudu u firmi za struju. samo ne znam hoce li opet hotel biti ili ce je pretvoriti u nesto drugo
Logovan

#144 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Logovan »

Hvala Bogu pa se pocelo nesto raditi oko ovog... Bilo je i vrijeme.
VjecitiStudent

#145 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by VjecitiStudent »

Samo da se ne desi da ga sad ograde i ostave tako ograđenog sljedećih par decenija.
No, ne vjerujem, ubilo se ovo za tržnog centrića ili barem kafane na spratove.
Cossack

#146 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Cossack »

Koliko se sjećam čitava frka oko ove lokacije je bila zato što je hotel proglašen nacionalnim spomenikom tako da ga ne smiju rušiti. Vjerovatno je investitor procjenio da je konstrukcija stabilna i da se više ne isplati čekati i rapravljati sa Komisijom...

EDIT: Evo odluke:
http://www.kons.gov.ba/main.php?id_stru ... ew&id=3342
mumy

#147 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by mumy »

te zgrade se ne smiju rusiti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#148 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Truba »

u toj komisiji rade debili
ja sam se s njima uvijek natezao oko najobičnijih gluposti

npr
pošaljite mi odluku i datum kada ste razgovarali o tome i tome

i od toga prave nuklearnu fiziku
pola sjednica je "nije za javnost"
i tako te floskule
nabijem ih

klasičan primjer je papin spomenik... općina može rokati beton i asfalt okolo i uklanjati 140 godina stare stepenice
a ostali ne mogu instalirati spomenik bez potvrde

zato rokaj ruši i ne pitaj komisiju
samo rokaj beton
mehoxy

#149 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by mehoxy »

Kad će lokalni klošari naći pametnija posla od švaranja odvratnih grafita po starim objektima?
Ako je u pitanju obnova to je svakako dobra vijest.Ako opet ne budu klošari primjenjivali svoju magiju.
Takođe,WTF je FUCKBADUE? Mrš u školu na lekcije engleskog.
Logovan

#150 Re: Pocela obnova/rusenje hotela Zagreb????

Post by Logovan »

Uskoro rušenje nekadašnjeg hotela Zagreb
http://www.startbih.info/Novost.aspx?novostid=18080

Ipak rušenje... :? Je l' ovo sad 100%?
Post Reply