Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bez_ideje

#126 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by bez_ideje »

Miš mekinjaš wrote:
surajaa wrote:S maslinovim ili???
maslinovo ulje nikada i nikako ne stavljaj na kosu, uništava dlaku, ljudi su skloni toj ludosti, u neznanju...
ricinusovo ulje, i žumanjci, čak ako je dlaka preslaba treba staviti kap dvije ruma... :wink:

Nisam znala za ovo, o blagotvornosti maslinovog ulja znam mnogo, u njega se kunu zene Mediteranskih podneblja koje ga jednako hvale kao najbolje "kozmeticko sredstvo" kako za kozu, tako i za kosu i to je neka opcepoznata stvar koju znamo uglavnom svi, pod uslovom da se radi o visokokvalitetnom hladno presanom ulju maslina...

Da li imas neko objasnjenje za tvoju tvdnju...ja ga redovno koristim, nekad u kombinaciji sa zumancem i jajetom, nekad pomijesanog s cimetom i medom, nekad ga samo malo ugijrem, nanesem na kosu, drzim par sati i isperem...naravno da sam svjesna da nece napraviti nikakvo maestralno cudo, ali kosa poslije ovih kura, zaista bude podatna, meka i jaako sjajna...sve ostale probleme rjesavaju makazice...[/quote]

Maslinovo ulje je sklonije privlačenju toplote i sunčevih zraka, a održava se svježim samo na sobnim temperaturama, kosu pouzdano uništava, ako ga namažeš ljeti na kožu, probaj, ja ti ne bih bila u koži, izgorit ćeš strašno, inače žene mediterana, upravo kažu, da se maslinovo ulje ne trebastavljati na kožu i kosu, zato one koriste maslinovo ulje, miješano sa gospinom travom, ili kod nas znanom travom kantarion.... Ako imaš prijatelja na moru, pitaj njih, ulje od gospine trave će ti nevoljko dati, dolje svaka kuća pravi "kvalitetno hladno prešano ulje".... ali se niko od njih ne maže po kosi i koži s njim..... :wink:[/quote]

Ulje gospine trave je fotosenzitivno i s tim se ne ide na sunce ni na kozi ,ni na kosi....pa se logicno ne bi trebalo ni mijesati u pripravke za kosu i izlagati suncu.
Ovo za maslinovo ulje prvi put cujem,a svi sa juga koje poznajem i koji mahom rade vlastita ulja,maslinovo koriste bas za sve i skupa sa uljem limuna za tijelo!
ljubav_aha

#127 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ljubav_aha »

Chivas1 wrote:Dogodine ovako aBd 8-)

Image

:) :thumbup:
ljubav_aha

#128 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:zar vi stvrano vjerujete u djelotvornst "pakovanja" za kosu :?:
ovdje prije svega mislim na pakovanja iz kucne radinosti,naravno postoje pakovanja kozmetickih kompanija
surajaa

#129 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by surajaa »

Miš mekinjaš wrote:
surajaa wrote:S maslinovim ili???
maslinovo ulje nikada i nikako ne stavljaj na kosu, uništava dlaku, ljudi su skloni toj ludosti, u neznanju...
ricinusovo ulje, i žumanjci, čak ako je dlaka preslaba treba staviti kap dvije ruma... :wink:

Nisam znala za ovo, o blagotvornosti maslinovog ulja znam mnogo, u njega se kunu zene Mediteranskih podneblja koje ga jednako hvale kao najbolje "kozmeticko sredstvo" kako za kozu, tako i za kosu i to je neka opcepoznata stvar koju znamo uglavnom svi, pod uslovom da se radi o visokokvalitetnom hladno presanom ulju maslina...

Da li imas neko objasnjenje za tvoju tvdnju...ja ga redovno koristim, nekad u kombinaciji sa zumancem i jajetom, nekad pomijesanog s cimetom i medom, nekad ga samo malo ugijrem, nanesem na kosu, drzim par sati i isperem...naravno da sam svjesna da nece napraviti nikakvo maestralno cudo, ali kosa poslije ovih kura, zaista bude podatna, meka i jaako sjajna...sve ostale probleme rjesavaju makazice...[/quote]

Maslinovo ulje je sklonije privlačenju toplote i sunčevih zraka, a održava se svježim samo na sobnim temperaturama, kosu pouzdano uništava, ako ga namažeš ljeti na kožu, probaj, ja ti ne bih bila u koži, izgorit ćeš strašno, inače žene mediterana, upravo kažu, da se maslinovo ulje ne trebastavljati na kožu i kosu, zato one koriste maslinovo ulje, miješano sa gospinom travom, ili kod nas znanom travom kantarion.... Ako imaš prijatelja na moru, pitaj njih, ulje od gospine trave će ti nevoljko dati, dolje svaka kuća pravi "kvalitetno hladno prešano ulje".... ali se niko od njih ne maže po kosi i koži s njim..... :wink:[/quote]

Ne znam sta da kazem, osim da si u nekom dijelu pogresno razumjela moj post...kada sam rekla da su sve zene krajeva gdje masline obilato rastu i sazrijevaju i u cijim domovima maslinovom ulju nije mjesto samo u kuhinji, vec i u njihovim kupaonicama, nisam mislila da te zene samo ljeti, na plazi i pod suncevim zrakama uzivaju u blagodetima ovog divnog ulja, naprotiv, koriste ga tokom citave godine, a koristile su ga i mnoge napredne civilizacije mnogo prije nas...

Vjerovatno znas kolika je svestranost maslinovog ulja, pored svojstva vlazenja i antioksidantnog djelovanja, posjeduje ih jos mnogo...Ti si pomenula slucajeve kada bi maslinovo ulje trebalo izbjegavti, i jedino tu se slazem s tobom, a to je da nikada, ali bas nikada ne bi trebalo kosu mazati uljem i odlaziti na vrelo sunce, tada se kosa, doslovno, przi na suncu...isti slucaj je i s blijedom kozom koja se, prethodno namazana, izlozi jakim suncevim zrakama, u tom slucaju naravno da ce koza zadobiti opekline, sto je sasvim logicno...ali to i nije bilo moje pitanje...

Bez obzira na godisnju dob, mnoge zene koriste maslinovo ulje kao dodatak pakunzima za kosu, nisam pricala o tome sta bi se desilo da ga namazem na sebe i izidjem na vrelo ljetno sunce i u skladu s gornjim dijelom sam te pitala zasto bi bilo pogubno koristiti ga na taj nacin, kao pakung za kosu, a od tebe sam dobila odgovor u kojem mi nisi nista rekla, sem onoga sto sam vec znala...

Ako zaista znas da zbog nekog svog hemijskog sastava nije dobro da se koristi na kosi i razlog zbog kojeg tvrdis da ono kosu pouzdano unistava, onda to podijeli s nama...
Mis mekinjas

#130 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Mis mekinjas »

surajaa wrote:
Ne znam sta da kazem, osim da si u nekom dijelu pogresno razumjela moj post...kada sam rekla da su sve zene krajeva gdje masline obilato rastu i sazrijevaju i u cijim domovima maslinovom ulju nije mjesto samo u kuhinji, vec i u njihovim kupaonicama, nisam mislila da te zene samo ljeti, na plazi i pod suncevim zrakama uzivaju u blagodetima ovog divnog ulja, naprotiv, koriste ga tokom citave godine, a koristile su ga i mnoge napredne civilizacije mnogo prije nas...

Vjerovatno znas kolika je svestranost maslinovog ulja, pored svojstva vlazenja i antioksidantnog djelovanja, posjeduje ih jos mnogo...Ti si pomenula slucajeve kada bi maslinovo ulje trebalo izbjegavti, i jedino tu se slazem s tobom, a to je da nikada, ali bas nikada ne bi trebalo kosu mazati uljem i odlaziti na vrelo sunce, tada se kosa, doslovno, przi na suncu...isti slucaj je i s blijedom kozom koja se, prethodno namazana, izlozi jakim suncevim zrakama, u tom slucaju naravno da ce koza zadobiti opekline, sto je sasvim logicno...ali to i nije bilo moje pitanje...

Bez obzira na godisnju dob, mnoge zene koriste maslinovo ulje kao dodatak pakunzima za kosu, nisam pricala o tome sta bi se desilo da ga namazem na sebe i izidjem na vrelo ljetno sunce i u skladu s gornjim dijelom sam te pitala zasto bi bilo pogubno koristiti ga na taj nacin, kao pakung za kosu, a od tebe sam dobila odgovor u kojem mi nisi nista rekla, sem onoga sto sam vec znala...

Ako zaista znas da zbog nekog svog hemijskog sastava nije dobro da se koristi na kosi i razlog zbog kojeg tvrdis da ono kosu pouzdano unistava, onda to podijeli s nama...
Ne znam šta sam krivo razumjela jer je ovdje riječ o kosi, a ne o uticaju na kosti, ali evo ovako, hemičar nisam, znam da maslinovo ulje kad se grije, iako je puno antioksidanata, pretvara u kancerogenu tvar, valjda zato ga ne griju, niti prže na njemu, a direktno ga ne izlažu suncu, niti vanjskim uticajima, što bi značilo, ako koristiš ga na kosi, pereš istu tu kosu, toplom vodom, a grijanjem bilo kakvim, se gube izvorna svojstva maslinovog ulja.
Ne znam jel' pomaže, ali ako ćemo o hranjivosti maslinovog ulja, onda ćemo otvoriti temu maslinovo ulje, jer samo za sebe je dobro, ali ne toliko, da ljudi s našeg područja bi grah i kukuruz zamijenili s njim. :wink:
bez_ideje

#131 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by bez_ideje »

Kosu peres vodom na 20 C otprilike........da bi nesto izgubilo svojstva ili cak postalo kancerogeno (?!) potrebne su puno vece temperature.....kad przis u tavi to je oko 200 C
Ovo sto govoris za kosu ,jednostavno nije tacno!
Mis mekinjas

#132 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Mis mekinjas »

Aj dobro, probajte s maslinovim uljem na glavi, pa javite kako vam je.... :)
Cholina_Lokica

#133 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Cholina_Lokica »

Miš mekinjaš wrote:Aj dobro, probajte s maslinovim uljem na glavi, pa javite kako vam je.... :)
meni odlicno vec godinama
Mis mekinjas

#134 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Mis mekinjas »

Cholina_Lokica wrote:
Miš mekinjaš wrote:Aj dobro, probajte s maslinovim uljem na glavi, pa javite kako vam je.... :)
meni odlicno vec godinama
onda samo meni i nekolicini Dalmatinki, sasušilo korijen..... :roll: i spalilo vrhove.... elem, uletih i ja, svaki organizam za sebe.... :)
surajaa

#135 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by surajaa »

Miš mekinjaš wrote:
surajaa wrote:

Ne znam šta sam krivo razumjela jer je ovdje riječ o kosi, a ne o uticaju na kosti, ali evo ovako, hemičar nisam, znam da maslinovo ulje kad se grije, iako je puno antioksidanata, pretvara u kancerogenu tvar, valjda zato ga ne griju, niti prže na njemu, a direktno ga ne izlažu suncu, niti vanjskim uticajima, što bi značilo, ako koristiš ga na kosi, pereš istu tu kosu, toplom vodom, a grijanjem bilo kakvim, se gube izvorna svojstva maslinovog ulja.
Ne znam jel' pomaže, ali ako ćemo o hranjivosti maslinovog ulja, onda ćemo otvoriti temu maslinovo ulje, jer samo za sebe je dobro, ali ne toliko, da ljudi s našeg područja bi grah i kukuruz zamijenili s njim. :wink:
Nemoj me pogresno shvatiti, ali ti ovdje stvarno svasta lupetas, o kakvoj kancerogenoj osobnosti maslinovog ulja pricas...nema potrebe da otvaramo topic namijenjen ovom ulju, ali prvo si pocela s tim kako pouzdano znas da ono unistava kosu, strukturu dlake, sta vec, a sada kazes kako zagrijavanjem otpusta kancerogene tvari...time si vec sve svjetske domacice, kuharice, profesionalne i kuhare amatere uvrijedila, jer svi koji zele da se hrane kvalitetno i zdravo upravo u svojoj kuhinji koriste maslinovo ulje,kuhajui przena njemu, (naravno, na kontrolisanim temperaturama)...

Ja sam samo trazile odgovore na tvoje tvrdnje, jer forum posjecuju mnogi, pa sam mislila da bi bilo sasvim uredu da nam pojasnis "tezinu" svojih iznesenih tvrdnji...

Opet ponavljam, maslinovo ulje ne pravi nikakva cuda na glavi, i ja ne da sam ga probala, vec ga koristim dugo godina, posebno jer odgovara mojoj plavoj kosi, daje joj mekocu, podatnost, sjaj, ali naravno da ne otklanja ostecene, suhe, iskrzane krajeve, svi znamo kako to rijesiti...

Moguce je da tebi ovo ulje na kosi ne odgovara iz nekih tvojih licnih, subjektivnih razloga, ali jedno je govoriti u svoje ime, a sasvim drugo iznositi tvrdnje kako je pogubno za kosu svih nas...ja cu samo reci da oni koji zele neka slobodno probaju, milion puta sam ga imala na kosi, samog ili u dodatku s zumancem, medom, konjakom, cimetom ili drugim uljima...i nikakvu stetu ne prepoznah, krajnji efekat je gotovo uvijek zvucao nekako ovako, "Izvini jel koristis neki poseban preparat za tako sjajnu kosu" ;-)
legionarka

#136 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by legionarka »

Image
ovo je moja kosa... duzina ni tamo ni vamo :) svaki put kad se iznerviram malo je skratim tako da sam uvijek na pola puta! boja mi je nesto izmedju smedje i crvenkaste, medjutim iako sam super mlada hahaha 28 imam sjedih kao kakva ovca pa to nekako prekrivam.. medjutim, to kamufliranje traje 2 sedmice i sve sjede opet izbiju na povrsinu! ima li neko kakv savjet za dugotrajnije kamufliranje, malo mi dojadilo farbat to stalno bez velikoh uspijeha
Cholina_Lokica

#137 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Cholina_Lokica »

ubijenjae sijedih ne postoji :D

mozes se jedino prefarbati u neki svjetliju boju, pa da manje dolaze do izrazaja
legionarka

#138 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by legionarka »

:( ne stoje mi bas svijetli tonovi...
1906

#139 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by 1906 »

Miš mekinjaš wrote:
kolika je temperatura przenja :roll:

pa ne peres kosu na vise od 40, aj probaj ccc

cak i da je moguc takav efekat pri ispriranju :-) traje prekratko

PS. mozes i pastrmku kao prilog :lol: :lol:
ljubav_aha

#140 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ljubav_aha »

legionarka wrote:Image
ovo je moja kosa... duzina ni tamo ni vamo :) svaki put kad se iznerviram malo je skratim tako da sam uvijek na pola puta! boja mi je nesto izmedju smedje i crvenkaste, medjutim iako sam super mlada hahaha 28 imam sjedih kao kakva ovca pa to nekako prekrivam.. medjutim, to kamufliranje traje 2 sedmice i sve sjede opet izbiju na povrsinu! ima li neko kakv savjet za dugotrajnije kamufliranje, malo mi dojadilo farbat to stalno bez velikoh uspijeha
legionraka,imamo isti friz :razz:
bez_ideje

#141 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by bez_ideje »

Ja naljepila danas maslinovog ulja :oops: :oops: (i banana,meda,jaja) ...ko recept za kolac jbt :lol: :lol: :lol:

Btw....ima li neko onu "rupu" na glavi .....imam kose za 3 glave,pa mi se opet pravi :twisted: :x
sorei

#142 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by sorei »

bez_ideje wrote:Ja naljepila danas maslinovog ulja :oops: :oops: (i banana,meda,jaja) ...ko recept za kolac jbt :lol: :lol: :lol:

Btw....ima li neko onu "rupu" na glavi .....imam kose za 3 glave,pa mi se opet pravi :twisted: :x

imam..hebala sebe :x

sa srtraznje strane vazda rupa ili razdjeljak :x mirna sam samo onaj dan kad odem frizeru :roll:
inspire_me

#143 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by inspire_me »

surajaa wrote:
petunija wrote:Da se pridružim malobrojnoj grupi koja je zadovoljna kvalitetom svoje kose. Ali zato, nikako nisam zadovoljna bojom. Željela bih potpuno bijelu, kao Merlin Monro, a nekako ni stalno vuče na žuto. Vidjela sam u gradu par slučajeva boje koju želim, ali mi nekako bilo :oops: da zaustavljam žene i pitam ih.
@miš mekinjaš hvala za onaj recept. Btw, nisam znala ono za maslinovo ulje, koristila sam ga, ali mi se ne čini da mi je išta pomoglo. Od idući put prelazim na ricinusovo :)
Za nijansu plave, odnosno bijele boje kose koju zelis imati, ja znam samo jedno rjesenje, a to je blans, blans i jedino blans...sve ostalo je puko zavaravanje...

Nista licno, ali zapitas li se da li zbog tolike "bjeline" na glavi, zaista vrijedi unistiti kosu toliko da se pri svakom pranju pretvara u efekat "zvakace gume" i na izgled djeluje sprzeno i ocajno...uostalom, ko jos zeli taj vjestacki look...na trzistu postoji toliko divnih nijansi plave boje, a odlaskom kod strucnog frizera, lako je pronaci onu koja pristaje tvojoj puti, licu, godinama...
Ovo gore boldirano je nazalost tacno. Ja jedino zutilo mogu ubiti blansiranjem izrastka. Medjutim, ja i ne zelim bijelu boju kose, ja zelim lijepu bez nijansu, koju takodje ne mogu postici osim ako ne izblansiram izrastak (bar svako 3 mjeseca), pa se prefarbam u boju koju zelim. Cudi me kako vise ne izmisle neko rjesenje za ovaj problem koji ima masa zena sirom svijeta :x :x
ladyada

#144 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ladyada »

legionarka wrote:Image

ja farbam u plavo pa mi kamuflaza traje 4 do 5 sedmica ..........iako mi plava nije bas omiljena boja ali sta cu kad imam vise sijedi nego ostali ..........crveno i tamne boje oupste , jesu koje brzo pokazu sijede jos ako ti kosa brzo raste , katastrofa ........... ovako izgleda frisko ofarbana , sa vremeno malo dobije zutila i gledam da mi snit uvijek ima siske napred tako da malo mogu kamuflirati i kad izraste dulja ......jedno vrijeme sam nosala pramenove ali nije bas zahvalnije, jer su mi pramenove uvijek sa blajhom radili onda mi je pucala nenormalno, a ako ne podjeli jednomjerno pramenove ili ako ne nanese lijepo na pocetak pramenova dobiju se neke glupe tacke po glavi ili linije ...................ovako mi je super ............
Image
Gospoda Ministarka

#145 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Gospoda Ministarka »

Ljudi pomagajte :sad:
Odakle da krenem.... od onog gdje sam stala da sam osisala vrhove (8cm) pocela koristiti ricinusovo ulje bez zumanaca (3 puta) kosa je malo u korijenu ojacala ali..... vrhovi nikad nisu bili gori :( (sto potvrduje tezu od Misa Mekinjasa :) bacam kosku)znaci...nema dlake koja nije ispucala (cjepkam lagano dva dana makazicama jee nezelim da skratim jos vise), i to po 7 puta jedna dlaka :cry: vrhovi mi djeluju tako mrtvo... pa mo recite ima li nade da se to popravi maskama ili da danas odem kod frizera i sve poskidam sto znaci da ce mi biti ove duzine :cry:
Image
inspire_me

#146 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by inspire_me »

Gospoda Ministarka wrote:Ljudi pomagajte :sad:
Odakle da krenem.... od onog gdje sam stala da sam osisala vrhove (8cm) pocela koristiti ricinusovo ulje bez zumanaca (3 puta) kosa je malo u korijenu ojacala ali..... vrhovi nikad nisu bili gori :( (sto potvrduje tezu od Misa Mekinjasa :) bacam kosku)znaci...nema dlake koja nije ispucala (cjepkam lagano dva dana makazicama jee nezelim da skratim jos vise), i to po 7 puta jedna dlaka :cry: vrhovi mi djeluju tako mrtvo... pa mo recite ima li nade da se to popravi maskama ili da danas odem kod frizera i sve poskidam sto znaci da ce mi biti ove duzine :cry:
Image
Nije mi jasno jesu li ti vrhovi izlomljeni ili procvjetali ili nesto trece? Je li ti bila bas puno ostecena kad si morala osisati 8 cm??
Meni se isto tako nekad desi da mi kosa bude gora kad se osisam nego prije sisanja, ali nekako nakon 10-ak dana dodje sebi (ja to zovem, kad prodju makaze period :D ).
Gospoda Ministarka

#147 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Suhi i procvjetali. Bila je ostecena manje nego sad a skinula je 8 cm glupaca zato sto ocito nezna bolje i tako me je ruzno osisala da sam mogla vanka samo kad se ispeglam.
Pa proslo je vec 3-4 sedmice.
Envy

#148 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by Envy »

.
Last edited by Envy on 12/01/2012 20:54, edited 1 time in total.
ladyada

#149 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Post by ladyada »

probaj ovo za vrhove je zakon ......... .Image
.malo na vrhove nanesi i ne cesljaj mokru kosu vec je prvo malo prosusi pa pocesljaj , meni je to pomoglo da izraste ........moze biti jako dugo............
Gospoda Ministarka

#150 Re: Frizure, sve što ste željeli,a nemate, kakve volite, savjeti

Envy wrote:A za suhu kosu idealno je staviti kremu na kosu uoci pranja(po mogucnosti uvece,kad znas da ces je ujutru prati)prespavas sa cremom,zatim operes normalno po obicaju,i naneses opet kremu za suhu kosu,rezultat bi trebao biti ok!
A koju cremu :D sorry salim se malo, da stavljam? Ovu ili....???
ladyada wrote:probaj ovo za vrhove je zakon ......... .Image
.malo na vrhove nanesi i ne cesljaj mokru kosu vec je prvo malo prosusi pa pocesljaj , meni je to pomoglo da izraste ........moze biti jako dugo............
Ok a gdje da to kupim jer prvi put vidim taj proizvod?
Post Reply