Miš mekinjaš wrote:maslinovo ulje nikada i nikako ne stavljaj na kosu, uništava dlaku, ljudi su skloni toj ludosti, u neznanju...surajaa wrote:S maslinovim ili???
ricinusovo ulje, i žumanjci, čak ako je dlaka preslaba treba staviti kap dvije ruma...
Nisam znala za ovo, o blagotvornosti maslinovog ulja znam mnogo, u njega se kunu zene Mediteranskih podneblja koje ga jednako hvale kao najbolje "kozmeticko sredstvo" kako za kozu, tako i za kosu i to je neka opcepoznata stvar koju znamo uglavnom svi, pod uslovom da se radi o visokokvalitetnom hladno presanom ulju maslina...
Da li imas neko objasnjenje za tvoju tvdnju...ja ga redovno koristim, nekad u kombinaciji sa zumancem i jajetom, nekad pomijesanog s cimetom i medom, nekad ga samo malo ugijrem, nanesem na kosu, drzim par sati i isperem...naravno da sam svjesna da nece napraviti nikakvo maestralno cudo, ali kosa poslije ovih kura, zaista bude podatna, meka i jaako sjajna...sve ostale probleme rjesavaju makazice...[/quote]
Maslinovo ulje je sklonije privlačenju toplote i sunčevih zraka, a održava se svježim samo na sobnim temperaturama, kosu pouzdano uništava, ako ga namažeš ljeti na kožu, probaj, ja ti ne bih bila u koži, izgorit ćeš strašno, inače žene mediterana, upravo kažu, da se maslinovo ulje ne trebastavljati na kožu i kosu, zato one koriste maslinovo ulje, miješano sa gospinom travom, ili kod nas znanom travom kantarion.... Ako imaš prijatelja na moru, pitaj njih, ulje od gospine trave će ti nevoljko dati, dolje svaka kuća pravi "kvalitetno hladno prešano ulje".... ali se niko od njih ne maže po kosi i koži s njim.....
Ulje gospine trave je fotosenzitivno i s tim se ne ide na sunce ni na kozi ,ni na kosi....pa se logicno ne bi trebalo ni mijesati u pripravke za kosu i izlagati suncu.
Ovo za maslinovo ulje prvi put cujem,a svi sa juga koje poznajem i koji mahom rade vlastita ulja,maslinovo koriste bas za sve i skupa sa uljem limuna za tijelo!