Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
-
schiller
#126 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Realnost se ne moze poimati jer je samo jedna ona kakva zaista jeste, a misljenja mogu i ima ih koliko i ljudi, to sto ja iznosim je realnost, a ne misljene i svako razuman je vidi. Ja ne napadam nicije stavove nego iznosim samo svoj, a to da li je napad ili nesto drugo ovisi od osobe kako to licno shvata.
Odjavio sam se sa teme, ali nakon sto su izbrisani moji postovi doticni moderator se nije udostojio da izbrise i one postove upucene meni tj. koji pocinju @schiller i slicno, ako cemo posteno.
Odjavio sam se sa teme, ali nakon sto su izbrisani moji postovi doticni moderator se nije udostojio da izbrise i one postove upucene meni tj. koji pocinju @schiller i slicno, ako cemo posteno.
-
Substantial
#127 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ovo vrijedi jos pet puta ponovitibijela wrote:institucija hizmeta,Nele9 wrote:Derviši su nekada imali običaj služenja nekoga.
...
i kako reče jedan dobri rob Božiji, iz Turske: "hizmet nimettir",
pohizmetiti nekome je nimet, Božija blagodat tebi.. da se kroz tu blagodat realiziraš kao Čovjek (sa veliko Č).
-
strongwoman
#128 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Substantial wrote:ovo vrijedi jos pet puta ponovitibijela wrote:institucija hizmeta,Nele9 wrote:Derviši su nekada imali običaj služenja nekoga.
...
i kako reče jedan dobri rob Božiji, iz Turske: "hizmet nimettir",
pohizmetiti nekome je nimet, Božija blagodat tebi.. da se kroz tu blagodat realiziraš kao Čovjek (sa veliko Č).
- john smith
#129 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Evo jedna izjava moga bivsega profesora matematike: "...što se tiče teze da je religioznost nužna da bi se netko uopće pridržavao moralnih zakona mislim da je to bjelodano netočno. Osim što tome svjedoče primjeri vrlo moralnih ljudi koji nisu (bili) vjernici kao i veliki vjernici koji su (bili) krajnje nemoralni, takvo uvjerenje pokazuje duboko nepovjerenje u čovjeka. Prema njemu ljudi ne mogu biti moralni svojom slobodnom voljom nego tek u strahu od kazne."Azamo wrote:Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladanljubav_aha wrote:strongwoman wrote:Ljubav aha - slazem se da komunikacija, ali zdrava komunikacija moze rezultirati i dovesti do odredjenog cilja...
Ali ja bih prije komunikacije stavila - dobra djela!!! Naravno i zdava komunikacija je dobro djelo!!!
Lijepa rijec i gvozdena vrata otvara!!!
strongwoman,nisam odredila vrstu komunikacije,vec sve vrste komunikacija,sto podrzumjeva komunikaciju djelima![]()
samo sam podvukla,nije religija iksljuciv put ka doborcinstvu,ima doborinitelja koji nisu vjernici
Dakle, da ponovim ono sto si ti rekao, gledajuci sa aspekta ateiste: Ali je razlika, ovaj (vjernik) to radi da bi zasluzio Boziju milost a ateista to radi iskreno, da bi nekome olaksao... Jesi li sada svjestan o cemu se tu radi? Radi se o potpunom nepriznavanju covjekove iskonske potrebe da cini dobra djela. Po tvom postu ja mogu zakljuciti da si ti dobar covjek samo iz straha od Bozije kazne a ne stoga sto to smatras neupitnim imperativom ljudskog djelovanja i promisljanja. Naravno da ja ne mislim tako. Mislim da si vise puta bio zadovoljan sobom kada ucinis nekome uslugu ili dobocinstvo. Nisam li u pravu?
- arte.fakt
#130 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Evo jedna izjava moga bivsega profesora matematike: "...što se tiče teze da je religioznost nužna da bi se netko uopće pridržavao moralnih zakona mislim da je to bjelodano netočno. Osim što tome svjedoče primjeri vrlo moralnih ljudi koji nisu (bili) vjernici kao i veliki vjernici koji su (bili) krajnje nemoralni, takvo uvjerenje pokazuje duboko nepovjerenje u čovjeka. Prema njemu ljudi ne mogu biti moralni svojom slobodnom voljom nego tek u strahu od kazne."john smith wrote:Ali je razlika,ovaj to radi da bi drugi rekli kako je on dobročinitelj,a vjernik to radi iskreno da bi nekome zaista olakšo' jer siromaštvo je blizu kufra,kaže se za unuka Imama Husejna r.a. Zejnul Abidina r.a.,da je svaku noć obilazio kuće siromaha i ostavljo' im namirnice a niko za to nije znao dok ovaj nije preselio na Ahiret,tek kad je preselio skontali su jer nije više bilo namirnica ujutro.A neko ko ima 100 miliona njemu je ništa da pokloni 5 ili 10 u dobrotvorne svrhe kako bi ga drugi hvalali i rekli kako je on dobročinitelj,ali ako imaš 10 maraka a daš nekome 5 i to da niko ne zna zato to je dobročinstvo i ako si ustrajan u tome,jer Musliman ne bio smio zanoćiti u kući ako mu je komšija gladanAzamo wrote:
strongwoman,nisam odredila vrstu komunikacije,vec sve vrste komunikacija,sto podrzumjeva komunikaciju djelima![]()
samo sam podvukla,nije religija iksljuciv put ka doborcinstvu,ima doborinitelja koji nisu vjernici
Dakle, da ponovim ono sto si ti rekao, gledajuci sa aspekta ateiste: Ali je razlika, ovaj (vjernik) to radi da bi zasluzio Boziju milost a ateista to radi iskreno, da bi nekome olaksao... Jesi li sada svjestan o cemu se tu radi? Radi se o potpunom nepriznavanju covjekove iskonske potrebe da cini dobra djela. Po tvom postu ja mogu zakljuciti da si ti dobar covjek samo iz straha od Bozije kazne a ne stoga sto to smatras neupitnim imperativom ljudskog djelovanja i promisljanja. Naravno da ja ne mislim tako. Mislim da si vise puta bio zadovoljan sobom kada ucinis nekome uslugu ili dobocinstvo. Nisam li u pravu?[/quote]
ne ...
- john smith
#131 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Ovo pitanje na kraju je upuceno Azamu a nadovezuje se na predzadnju moju recenicu. Ne znam s kojim dijelom moga posta se ne slazes? Napominjem da i vjernici cine dobra djela ne zbog nagrade ili kazne vec zato sto to smatraju ispravnim postupkom. Ali Azamov post to zapravo negira. Mislim da se samo pogresno odrazio.
- harač
#132 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
psssssssst... preporučio bih ti i ajet koji dolazi ODMAH nakon tog... pun je srceparajućeg altruizmastrongwoman wrote:Čitajući teme na "Religiji" došla sam do zasićenja i želje da počnemo malo pisati iz jednog drugoj ugla...
Voljela bih da svi oni kojima je religija put, osnova, smisao, vodilja ka dobročinstvu i nastojanju da postanemo što bolji ljudi napišu, citiraju dijelove iz svoje Svete Knjige koje upućuju na isto...
U Kur'anu stoji "Onaj koji ubije jednog čovjeka kao da je bio cijeli svijet, a onaj koji spasi nekom život kao da je spasio cijeli svijet"
Poenta je na čovjeka... na kaže ni vjernika, ni nevjernika.... nego čovjeka!!!
(5:33, za one kojima treba podsjećanje
-
strongwoman
#133 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Čuvajmo se ljubomore, zavisti i oholosti...
- pike
#134 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
"Religion causes otherwise morally sound people to do disgusting things"
Christopher Hitchens
"Good people will do good things, and bad people will do bad things. But for good people to do bad things -- that takes religion."
Steven Weinberg
Christopher Hitchens
"Good people will do good things, and bad people will do bad things. But for good people to do bad things -- that takes religion."
Steven Weinberg
Last edited by pike on 28/11/2010 00:47, edited 1 time in total.
-
strongwoman
#135 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Dobrom covjeku ljepota je ime, dobrota slika, a dobro hrana. Oni koji cine dobro drugima prvi osjecaju korist i slast tog cina. Nalaze plodove tog dobra u svojim dusama, odgoju, osjecajima te osjecaju sirokogrudnost, mir i spokoj. Zbog toga, kada se teske nedace spuste na tvoju dusu, kada budes bolom ophrvan, drugim ucini dobro. Tako ces osjetiti olaksanje i spokoj. Gladnog nahrani, mazlumu pomozi, nevoljnika iz nedace spasi, bolesnika posjeti, onome ko nema udijeli, i osjetit ces kako te sreca ispunjava...
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#136 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
“Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti. Zlo nosimo u sebi kao izvornu strast, a može postati pogubno ako se predstavi kao jedino dobro.”
Meša Selimović
Meša Selimović
- Azamo
#137 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Izjava profesora je besmislena i s njom se ne slažem.Vjernik ne može biti ne moralan jer onda nije vjernik.Velika je razlika između Muslimana(pripadnika Islama) i Mu'mina (vjernika).Uvijek je Mu'mina bilo malo i tako će biti do Sudnjeg dana.A što se tiče tih "iskrenih Ateista" to mačku o rep takav ne postoji,jer i da ima postao bi vjernik. Moj otac je to iskusio i mnogi od nas u proteklom ratu. Mi smo imali komšiju komunjaru(ateistu) koji nam je uvijek pomago bio nam je bolji od svakog Muslimana koji je bio u komšiluku,međutim moj dedo rahmetli ga nije gotivio i uvijek je govorio da se kanimo njega,ali moj babo nije htio jer nam je čovjek fakat pomago naizgled iskreno,kad se zaratilo moj babo je zarobljen od strane Četnika i možeš li predpostaviti koga je najviše tuko u logoru?. Njegov vjenčani kum Čedo i njegov brat Brano i najbolji jaran Zdravko. A babo bio zakleti komunjara uvijek se sa dedom svađo i meni nije dao da idem u Džamiju i uvijek mi je govorio da nema Boga i ako ga ima da je to drug tito,sreća pa su me dedo i nana učili mojoj vjeri i lijepom ponašanju. A sad babo Musliman i po evo sutra se drugi put vraća sa Hadždža ako Bog da,ali mu je trebalo 7 mjeseci batina da bi skonto ono što mu je njegov babo govorio.Evo jedna izjava moga bivsega profesora matematike: "...što se tiče teze da je religioznost nužna da bi se netko uopće pridržavao moralnih zakona mislim da je to bjelodano netočno. Osim što tome svjedoče primjeri vrlo moralnih ljudi koji nisu (bili) vjernici kao i veliki vjernici koji su (bili) krajnje nemoralni, takvo uvjerenje pokazuje duboko nepovjerenje u čovjeka. Prema njemu ljudi ne mogu biti moralni svojom slobodnom voljom nego tek u strahu od kazne."
Dakle, da ponovim ono sto si ti rekao, gledajuci sa aspekta ateiste: Ali je razlika, ovaj (vjernik) to radi da bi zasluzio Boziju milost a ateista to radi iskreno, da bi nekome olaksao... Jesi li sada svjestan o cemu se tu radi? Radi se o potpunom nepriznavanju covjekove iskonske potrebe da cini dobra djela. Po tvom postu ja mogu zakljuciti da si ti dobar covjek samo iz straha od Bozije kazne a ne stoga sto to smatras neupitnim imperativom ljudskog djelovanja i promisljanja. Naravno da ja ne mislim tako. Mislim da si vise puta bio zadovoljan sobom kada ucinis nekome uslugu ili dobocinstvo. Nisam li u pravu?
- john smith
#138 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Dakle ako je izjava profesora besmislena i ako se sa njom ne slazes ti zapravo kazes: ljudi ne mogu biti moralni svojom slobodnom voljom vec tek u strahu od kazne. Dobro, ako tako mislis onda ja ne vidim nikakvog razloga za dalju diskusiju i napustam je. Zelim ti sve najbolje. Izvini ako sam te bihuzurio i uznemirio ali mene je tvoja izjava potakla na to da se ukljucim u ovu diskusiju i da iznesem svoj stav.
Zao mi je sto si ti i tvoja familija dozivjela takvu sudbinu ali ne dozvoli da ti mrznja i netrpeljivost bude vodilja u tvom ispovjedanju vjere. Tesko je zivjeti sa uvjerenjem da su ljudi pokvareni i izopaceni i da ih samo strah od vjecne kazne moze uciniti dobrim.
Zao mi je sto si ti i tvoja familija dozivjela takvu sudbinu ali ne dozvoli da ti mrznja i netrpeljivost bude vodilja u tvom ispovjedanju vjere. Tesko je zivjeti sa uvjerenjem da su ljudi pokvareni i izopaceni i da ih samo strah od vjecne kazne moze uciniti dobrim.
- wild roses
#139 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Svi LJUDI su podređeni Allahu, a Allah od svih najviše voli onoga ko je najkorisniji ljudima. (Hadis: Taberani, Šihab)
- wild roses
#140 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Darežljivi je draži Allahu nego pobožni. (Tirmizi)
Dajući milostinju, te pazeći i obilazeći svoju rodbinu, čovjek će zaslužiti da mu Allah dadne sreću i blagoslov u životu i da od njeg otkloni nesreće i životne neugodnosti. (Ebu Ja`la)
Dajući milostinju, te pazeći i obilazeći svoju rodbinu, čovjek će zaslužiti da mu Allah dadne sreću i blagoslov u životu i da od njeg otkloni nesreće i životne neugodnosti. (Ebu Ja`la)
- EdoFmjam
-
kecher II
#142 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
naslov teme nije istina, odnosno je laz, religija je put ka razdoru i covjeka i covjecanstva, od prvog momenta nastanka danasnjih oficijelnih religija su poceli sa ubijanjem i proganjanjem drugih i drugacijih i sirenjem "svoje" religije na silu i potcinjavanje slabijih od sebe. znaci, danasnje oficijelne religije su najvece zlo covjecanstva od njihovog nastanka do danas.
- arte.fakt
#143 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
post godine ... extra .. kad uvedose net u obdnista ...kecher II wrote:naslov teme nije istina, ma ne da nije istina nego je laz, religija je put ka razdoru i covjeka i covjecanstva, od prvog momenta nastanka danasnjih oficijelnih religija su poceli sa ubijanjem i proganjanjem drugih i drugacijih i sirenjem "svoje" religije na silu i potcinjavanje slabijih od sebe. znaci, danasnje oficijelne religije su najvece zlo covjecanstva od njihovog nastanka do danas.
-
kecher II
#144 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
desi vaspitac(ice), je l' to sve sto imas da kazes?arte.fakt wrote:post godine ... extra .. kad uvedose net u obdnista ...kecher II wrote:naslov teme nije istina, ma ne da nije istina nego je laz, religija je put ka razdoru i covjeka i covjecanstva, od prvog momenta nastanka danasnjih oficijelnih religija su poceli sa ubijanjem i proganjanjem drugih i drugacijih i sirenjem "svoje" religije na silu i potcinjavanje slabijih od sebe. znaci, danasnje oficijelne religije su najvece zlo covjecanstva od njihovog nastanka do danas.
- arte.fakt
#145 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
pa na tu glupost odvaljenu bez i trunke pameti i DOKAZA , to je jedino sto ti mogu reci ...kecher II wrote:desi vaspitac(ice), je l' to sve sto imas da kazes?arte.fakt wrote:post godine ... extra .. kad uvedose net u obdnista ...kecher II wrote:naslov teme nije istina, ma ne da nije istina nego je laz, religija je put ka razdoru i covjeka i covjecanstva, od prvog momenta nastanka danasnjih oficijelnih religija su poceli sa ubijanjem i proganjanjem drugih i drugacijih i sirenjem "svoje" religije na silu i potcinjavanje slabijih od sebe. znaci, danasnje oficijelne religije su najvece zlo covjecanstva od njihovog nastanka do danas.
-
kecher II
#146 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
ajd dobro, kakva prosvjetiteljska recenica i ne samo ova vec i prethodna, novo nadahnuce za covjeka i covjecanstvo da kroce, religijom vodjeni, u nova dobrocinstva kao sto su vodjeni bili i zadnjih 2 milenijumaarte.fakt wrote:pa na tu glupost odvaljenu bez i trunke pameti i DOKAZA , to je jedino sto ti mogu reci ...
- wild roses
#147 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Nije tebi lako živjeti u svijetu ima dosta oko tebe neprijatelji i to su najveći zločinci. Stresem se na pomisao kako je tebi sa tvojim mislima.kecher II wrote:naslov teme nije istina, odnosno je laz, religija je put ka razdoru i covjeka i covjecanstva, od prvog momenta nastanka danasnjih oficijelnih religija su poceli sa ubijanjem i proganjanjem drugih i drugacijih i sirenjem "svoje" religije na silu i potcinjavanje slabijih od sebe. znaci, danasnje oficijelne religije su najvece zlo covjecanstva od njihovog nastanka do danas.
-
lgG
#148 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
opet tackice i nekoliko rijeciarte.fakt wrote:pa na tu glupost odvaljenu bez i trunke pameti i DOKAZA , to je jedino sto ti mogu reci ...kecher II wrote:desi vaspitac(ice), je l' to sve sto imas da kazes?arte.fakt wrote:
post godine ... extra .. kad uvedose net u obdnista ...
- arte.fakt
#149 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
balkon je prostranstvo za tebe , koliko ti ogranicenje imas ...lgG wrote:opet tackice i nekoliko rijeciarte.fakt wrote:pa na tu glupost odvaljenu bez i trunke pameti i DOKAZA , to je jedino sto ti mogu reci ...kecher II wrote: desi vaspitac(ice), je l' to sve sto imas da kazes?ima istine u tome sto pises kecher, samo sto neki ne shvataju, religija je sigurno najvece zlo, sluzi samo za kontrolu stanovnistva, a kad odredjeni covjek ili grupa ljudi ima kontrolu nad ostalima onda je stvarno lose, ljudima se puni glava nekim glupostima bez DOKAZA, mora se vjerovati. Svako je za sebe onaj pravi vjernik, onaj drugi grijesi, pa se oni pomlate u ime .... eto to religija radi
- cartman
#150 Re: Religija put ka dobročinstvu i čovjeku
Arte.fakt, ti nikad nista pametno ne kazes,nema cinjenica, nema dokaza,samo "odmahnes" glavom, cisto jednoumlje. a znas drugima rec da je "balkon prostranstvo za njih". tolki egoizam i netrpeljivost prema osobama drugacijeg uvjerenja ne krasi niti jednog pravog vjernika.