I da nije bilo Milosevica i Tudjmana Jugoslavija bi nestala, jedino sto bi valjada bili u stanju da se razdruzimo kao Cesi i Slovaci. Glupo mi je citirati ali ono sto je CIA jos davnih godina iz perioda najjace Juge zabiljezila da Jugoslovenstvo nikada nije uzelo maha u cijeloj drzavi ili da nije postalo toliki kohezioni faktor da bi uspjelo da ocuva Jugu od Slovenaca, Hrvata, Srba, Albanaca, Crongoraca i inih je istina. Ko je imalo poznavao tu zemlju prije znao je o cemu pricam, za Slovence je biti Slovenac uvijek bilo ispred biti Jogosloven i tako dallje prema ostalim narodima. Ideja Jugoslovenstva je najjaca bila u BiH i medju muslimanima koji su se (procentualno gledano) u puno vecem broju izjasnjavali Jugslovenima nego drugi narodi, isto tako ne treba zanemariti ni veliki broj mijesanih brakova u BiH.Hrast wrote:Nisu Tudjman i Milosevic uzrokovali propast tekstilne industrije vec su onemogucili forsiranjem raspada zemlje i ratne opcije da se ta tekstilna industrija transformise u nesto drugo..nesto inovativnije. Tudjman je, i po cijenu krvi, od samog pocetka radio samo na "ostvarenju tisucljetnjeg sna", tj. ozivljavanjem "hrvatske drzavnosti" koja se gubi u Srednjem vijeku, dok je Slobo bez obzira na to sto time navodi vodu na Tudjmanov velikohrvatski mlin beskompromisno zahtijevao totalnu unitarizaciju drzave s Beogradom kao epicentrom.
kažeš "kao što je propala i u cijeloj europi", istina, nego koji su to njihovi tuđmanio i miloševći koji uzrokovaše tu propast...
Facit: Da nebi ova dva supka Jugosavija bi danas bila dio EU a 150 00o ljudi nebi bilo pod zemljom. Ali eto, nek se vijori kockasta a ostalo nije vazno jelde..
Problem je sto se ovdje ne Jugu gleda kroz prizmu BiH a ne drugih republika pa smatramo da su svi stanovnici Juge gledali na Jugu kao mi Bosanci, sto u principu i nije tako.
Dok je recimo kod nas dvojezicnost bila norma i normala (sto smatram prednoscu) dotle u drugim krajevima Juge to nije bio slucaj, tako recimo dodje nama jednom prije rata u posjetu skola iz Begesa, 90% djece ne znaju da pisu latinicu, o cirilici u Hrvatskoj da ne pricamo, to je za njih i u periodu Juge bio fakulativni predmet. Prije rata samo u BiH se je zvao SH jezik, u Srbijij vazda Srpski u Hrvatsko Hrvatski. I mnoge druge stvari koje mi se ne navode ali eto u nekim postovima gledam cak i dozu mazohizma, kao da smo mi krivi za raspad Juge. Ako se ikome na teret moze staviti raspad Juge to se u najmanjoj mjeri moze staviti Bosancima i Makedoncima, za ostale ne mogu reci.
Sada na temu, koji je period najbolji za Bosance, i prije citanja postova znao sam da ce cijela diskusija da bude izmedju ova dva perioda prije ovog rata i poslije ovog rata, iako malo ko gleda na siri aspekt dravnosti, drzave ili prosperiteta i sansi za prosperitet nacije. Uglavnom, cinim mi se da se sve svodi na kome je licno bilo bolje u kojem periodu. Tako da se u potpunosti slazem sa osobom koja rece, najbolji dio povijesti za mene je kada sam imao izmedju 16-18 godina bez obizira na vladajucu ideologiju.