Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
detroit-mercy

#126 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by detroit-mercy »

Hrast wrote:

kažeš "kao što je propala i u cijeloj europi", istina, nego koji su to njihovi tuđmanio i miloševći koji uzrokovaše tu propast...
Nisu Tudjman i Milosevic uzrokovali propast tekstilne industrije vec su onemogucili forsiranjem raspada zemlje i ratne opcije da se ta tekstilna industrija transformise u nesto drugo..nesto inovativnije. Tudjman je, i po cijenu krvi, od samog pocetka radio samo na "ostvarenju tisucljetnjeg sna", tj. ozivljavanjem "hrvatske drzavnosti" koja se gubi u Srednjem vijeku, dok je Slobo bez obzira na to sto time navodi vodu na Tudjmanov velikohrvatski mlin beskompromisno zahtijevao totalnu unitarizaciju drzave s Beogradom kao epicentrom.

Facit: Da nebi ova dva supka Jugosavija bi danas bila dio EU a 150 00o ljudi nebi bilo pod zemljom. Ali eto, nek se vijori kockasta a ostalo nije vazno jelde..
I da nije bilo Milosevica i Tudjmana Jugoslavija bi nestala, jedino sto bi valjada bili u stanju da se razdruzimo kao Cesi i Slovaci. Glupo mi je citirati ali ono sto je CIA jos davnih godina iz perioda najjace Juge zabiljezila da Jugoslovenstvo nikada nije uzelo maha u cijeloj drzavi ili da nije postalo toliki kohezioni faktor da bi uspjelo da ocuva Jugu od Slovenaca, Hrvata, Srba, Albanaca, Crongoraca i inih je istina. Ko je imalo poznavao tu zemlju prije znao je o cemu pricam, za Slovence je biti Slovenac uvijek bilo ispred biti Jogosloven i tako dallje prema ostalim narodima. Ideja Jugoslovenstva je najjaca bila u BiH i medju muslimanima koji su se (procentualno gledano) u puno vecem broju izjasnjavali Jugslovenima nego drugi narodi, isto tako ne treba zanemariti ni veliki broj mijesanih brakova u BiH.
Problem je sto se ovdje ne Jugu gleda kroz prizmu BiH a ne drugih republika pa smatramo da su svi stanovnici Juge gledali na Jugu kao mi Bosanci, sto u principu i nije tako.
Dok je recimo kod nas dvojezicnost bila norma i normala (sto smatram prednoscu) dotle u drugim krajevima Juge to nije bio slucaj, tako recimo dodje nama jednom prije rata u posjetu skola iz Begesa, 90% djece ne znaju da pisu latinicu, o cirilici u Hrvatskoj da ne pricamo, to je za njih i u periodu Juge bio fakulativni predmet. Prije rata samo u BiH se je zvao SH jezik, u Srbijij vazda Srpski u Hrvatsko Hrvatski. I mnoge druge stvari koje mi se ne navode ali eto u nekim postovima gledam cak i dozu mazohizma, kao da smo mi krivi za raspad Juge. Ako se ikome na teret moze staviti raspad Juge to se u najmanjoj mjeri moze staviti Bosancima i Makedoncima, za ostale ne mogu reci.
Sada na temu, koji je period najbolji za Bosance, i prije citanja postova znao sam da ce cijela diskusija da bude izmedju ova dva perioda prije ovog rata i poslije ovog rata, iako malo ko gleda na siri aspekt dravnosti, drzave ili prosperiteta i sansi za prosperitet nacije. Uglavnom, cinim mi se da se sve svodi na kome je licno bilo bolje u kojem periodu. Tako da se u potpunosti slazem sa osobom koja rece, najbolji dio povijesti za mene je kada sam imao izmedju 16-18 godina bez obizira na vladajucu ideologiju.
Hrast

#127 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:

kažeš "kao što je propala i u cijeloj europi", istina, nego koji su to njihovi tuđmanio i miloševći koji uzrokovaše tu propast...
Nisu Tudjman i Milosevic uzrokovali propast tekstilne industrije vec su onemogucili forsiranjem raspada zemlje i ratne opcije da se ta tekstilna industrija transformise u nesto drugo..nesto inovativnije. Tudjman je, i po cijenu krvi, od samog pocetka radio samo na "ostvarenju tisucljetnjeg sna", tj. ozivljavanjem "hrvatske drzavnosti" koja se gubi u Srednjem vijeku, dok je Slobo bez obzira na to sto time navodi vodu na Tudjmanov velikohrvatski mlin beskompromisno zahtijevao totalnu unitarizaciju drzave s Beogradom kao epicentrom.

Facit: Da nebi ova dva supka Jugosavija bi danas bila dio EU a 150 00o ljudi nebi bilo pod zemljom. Ali eto, nek se vijori kockasta a ostalo nije vazno jelde..
isti je zbog ove zadaće i izabran na izborima od velike većine hrvatskih građana, dakle to mu je bio najvažniji zadatak, a još veća većina hrvatskih građana ga ponovo potvrđuje kao predsjednika nakon izvršene zadaće, kakvi su to tek "šupci", mislim, ti hrvatski građani....
Pa eto, ako je to tako, onda ste vi Hrvati iskljucivo krivi za ono sto nas je zadesilo..jer jasno je bilo da razlaza mirnog nece moci biti..mislim, to je i Tudjmanu, iako mozda ne nejgovim ovcama, moralo biti jasno.
osa

#128 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

Hrast wrote:
osa wrote:
isti je zbog ove zadaće i izabran na izborima od velike većine hrvatskih građana, dakle to mu je bio najvažniji zadatak, a još veća većina hrvatskih građana ga ponovo potvrđuje kao predsjednika nakon izvršene zadaće, kakvi su to tek "šupci", mislim, ti hrvatski građani....
Pa eto, ako je to tako, onda ste vi Hrvati iskljucivo krivi za ono sto nas je zadesilo..
moguće, iako ja bih prije rekao da smo mi krivi za ono što je nas zadesilo, za vas, ne znam, ako ti misliš da smo i za to krivi, o.k., poštivam...
Hrast

#129 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

osa wrote:
Hrast wrote:
osa wrote:
Pa eto, ako je to tako, onda ste vi Hrvati iskljucivo krivi za ono sto nas je zadesilo..
moguće, iako ja bih prije rekao da smo mi krivi za ono što je nas zadesilo, za vas, ne znam, ako ti misliš da smo i za to krivi, o.k., poštivam...
Ne kontas, mislim da se Hrvati nebi izjasnili za nezavisnost da su znali da to znaci petnaestak hiljada mrtvih, desetine hiljada ranjenih, Vukovar, prognanstvo..periferija EU dok su zemlje bivseg Istocnog bloka poput Rumunije i Bugarske vec odavno dio Evrope itd..

Mislim da je on, okruzen svojim fasistima iz dijaspore, morao znati da ce rata biti bude li se islo na nezavisnost ali to narodu nije rekao. Da je reko, braco Hrvati, hocete li nezavisnost i po cijenu RATA, mislim da bi referendum o nezavisnosti imao malo drugacije rezultate.
osa

#130 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by osa »

Hrast wrote:
osa wrote:
Hrast wrote:
Ne kontas, mislim da se Hrvati nebi izjasnili za nezavisnost da su znali da to znaci petnaestak hiljada mrtvih, desetine hiljada ranjenih, Vukovar, prognanstvo..periferija EU dok su zemlje bivseg Istocnog bloka poput Rumunije i Bugarske vec odavno dio Evrope itd..

Mislim da je on, okruzen svojim fasistima iz dijaspore, morao znati da ce rata biti bude li se islo na nezavisnost ali to narodu nije rekao. Da je reko, braco Hrvati, hocete li nezavisnost i po cijenu RATA, mislim da bi referendum o nezavisnosti imao malo drugacije rezultate.
krivo misliš, svi smo mi znali( ili bar velika većina) da će biti rata, zato je tuđman jednom i izjavio da mi nismo htjeli rat ne bi ga bilo, istinito, pristali bi na slobine uvjete i rata ne bi bilo, znali smo da će biti i žrtava, ja sam iskreno, mislio da će biti i veće, nego odosomo od teme....
detroit-mercy

#131 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by detroit-mercy »

Hrast wrote:
osa wrote:
Hrast wrote:

Jarane, dobro se varas u ovoj procjeni, iako nisam Hrvat poznajem Hrvate iz Hrvatske jako dobro znam sta za njih predstavlja Hrvatstvo kao i sta im znaci drzava/drzavnost. Ondje gdje se mi jos uvijek razvodnjavamo izmedju ili BiH ili Juga, nacija, narod, i ostalo kod njih vlada potpuni konsenzus po tome pitanju.
Garantujem ti da sada provedes anketu/istrazivanje i da pitas Hrvate da li bi svoje stanje danas mijenjali za najbolje dane u Jugi, vidio bi da bi bio zanemarljiv procenat onih koji nazad u Jugu. Za nas ti nemoram ni govoriti, ovaj forum ti sve govori. :skoljka:
Hrast

#132 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

osa,
Mislim da to nije bas tako bilo..pa nisu Hrvati Huni, ali eto nek ti bude. Ja licno mislim da bi se vecina izjasnila protiv rata da su znali, pa i u samoj BiH, nego narod nije vjerovao da do jednog tako brutalnog rata uopste i moze doci na pragu 21. stoljeca u sred Evrope. Naravno, napaljenih ustasoidnih, cetnikoidnih i islamskih fanatika je bilo, i oni zasigurno jesu forsirali i prizeljkivali ratnu opciju, ali vecina normalnog naroda zasigurno nije htjela da strijepi za vlastite zivote i zivote svojih najmilijih.
Hrast

#133 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Hrast »

Jarane, dobro se varas u ovoj procjeni, iako nisam Hrvat poznajem Hrvate iz Hrvatske jako dobro znam sta za njih predstavlja Hrvatstvo kao i sta im znaci drzava/drzavnost. Ondje gdje se mi jos uvijek razvodnjavamo izmedju ili BiH ili Juga, nacija, narod, i ostalo kod njih vlada potpuni konsenzus po tome pitanju.
Garantujem ti da sada provedes anketu/istrazivanje i da pitas Hrvate da li bi svoje stanje danas mijenjali za najbolje dane u Jugi, vidio bi da bi bio zanemarljiv procenat onih koji nazad u Jugu. Za nas ti nemoram ni govoriti, ovaj forum ti sve govori. :skoljka:
Poznato mi je to o cemu govoris samo jedno je nezavisnost a drugo SIGURAN rat ako se forsira nezavisnost, i to rat protiv JNA. ;)

Ali dobro, ovo vec prelazi u oblast prorocanstava i nema veze sa historijom tako da cu prestati sa prognozama tipa sta bi bilo da je bilo. Cinjenica je da je Tudjman forsirao ratnu opciju, kao i Milosevic, a najebala je ponajvise Bosna. I zbog toga ce on za mene uvijek biti samo jedna krivousta supcina.
detroit-mercy

#134 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by detroit-mercy »

Hrast wrote:
Poznato mi je to o cemu govoris samo jedno je nezavisnost a drugo SIGURAN rat ako se forsira nezavisnost, i to rat protiv JNA. ;)

Ali dobro, ovo vec prelazi u oblast prorocanstava i nema veze sa historijom tako da cu prestati sa prognozama tipa sta bi bilo da je bilo. Cinjenica je da je Tudjman forsirao ratnu opciju, kao i Milosevic, a najebala je ponajvise Bosna. I zbog toga ce on za mene uvijek biti samo jedna krivousta supcina.
Oko Tudjmana se mozemo sloziti, ali kazem ti poznajem dosta Hrvata iz Hrvatske i znam kako razmisljaju. Opet ti povlacim da za Hrvate ne postoji izbor izmedju Juge ili Hrvatske. Pogeldaj samo rat u Hrvatskoj, otvorene granice i td, koliko je Hrvata razgulilo iz Hrvatske u toku rata i trazilo azil po drugim drzavama pa ce ti se sve samo reci. Vise je Srba razgulilo iz Srbije (koja nije "bila u ratu") nego Hrvata iz ratom pogodjenje Hravtske (ne racunaj ove nase Bosanske Hrvatine koji su se sljepali po Njemackoj na konoto 'Rvackog pasosa). :mrgreen:
bruce lee

#135 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by bruce lee »

mrtva trka izmedju austro-ugarskog perioda i sfrj! :thumbup:
Nezbilj

#136 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by Nezbilj »

nosara wrote:
Nezbilj wrote:
nosara wrote: Najjaca ti je ova o "vlastitim odbrambenim snagama"...
Evo ti pa se malo razgledaj. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx autocenzura :-D .
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9E%D1 ... 0%BD%D0%B5
Kao što rekoh u svakom slučaju imamo više odbrambenih kapaciteta nego što smo imali ikada ranije. Da smo imali ovo prije posljednjeg rata vjerovatno do njega nikada ne bi ni došlo. Vidjeli smo kako nas je branila JNA prema tome Jugonostalgičari rekao bi vam nešto ali me moderacija već opomenula :mrgreen:
U ovim "os" dvije klero-nacionalne komponente (cuj, komponente :lol:) ne zele da zive u ovoj drzavi... Ali svi skupa metak ne smiju ispaliti ako im strani gospodar ne dozvoli... To je vasa "suverenost" i to je vase poimanje "drzavnosti"... :-) Samo se dobro i kvalitetno naguzit, tako da vlasnik ima sto manje problema pri penetraciji... :lol: (to vazi za sve "drzave" nastale raspadom Drzave)...

I sta, ako neko napadne BiH (a to mogu biti samo komsije) ove tvoje "os" ce stat u odbranu zemlje...? :lol:

Ovo je najmracniji istorijski period za sve bivse republike SFRJ... A sto je najgore, a tice se BiH, nista jos nije gotovo i niko ne moze garantovat ove granice na duzi period... Posebno ako se uzme u obzir "kvalitet" izabranih "politicara" koji bi trebali povuc drzavu naprijed (kako klero-nacionalisti mogu naprijed, kad je to kontradiktorno njihovom bicu :-) )...
Istorija nas uči da je temelj opstanka svakog naroda bez obzira na državnu zajednicu u kojoj se nalazi, sigurnost i odbrana. Dakle da smo imali sve u toj Jugoslaviji, (a nismo) sama činjenica da je vojska koja je trebala da brani narod postala agresor, je dovoljna da bilo ko ko je bio žrtva te agresije, nemože imati bilo kakvih pozitivnih osjećanja prema toj Jugoslaviji. Dakle ti ili nisi bi žrtva agresije ili si vrsta čovjeka koji uživa da ga guze :razz:

Nije bitno koji bi četnici mogli napasti vi odavde (pričaš kao četnik pa mi nemoj zamjeriti što i tebe tu ubrajam) ili oni preko Drine, ovog puta i sa tom jednom komponentom, imamo dovoljno da vas zajedno naguzimo bez problema u penetraciji. Što se to ne bi uvlačili u šupak Amerikancima kada su nam ljudi poklonili 40.000 komada pušaka (po vrhu onih 200.000 ostalih iz rata), 1000 mitraljeza, 45 tenkova, 80 oklopnih transportera, 30 samohodnih VBR-ova i još kamaru vojne opreme, obučili naše oficire po standardima i doktrini NATO-a i opremili naše OS da se možemo ravnopravno nositi sa vojskom Srbije i Hrvatske. To ti je zvanično i nezvanično tako da pa ti sad redaj smajlije kolko hočeš. Bošnjaci danas imaju pod svojojm kontrolom fabrike granata i municije tako da više nemoramo čekati nikakve brodove ni konvoje. Dakle za za razliku od Jugoslavije Amerika se pobrinula da obezbijedi da Bosna više nikada ne bude žrtva genocida. Znaš nosaro to je ipak velika stvar i nemože se tek tako zanemariti :zoka:

Govorim o Bošnjacima jer su Bošnjaci najveća žrtva te Jugoslavije i JNA za koju smo vjerovali da neće nikada pucati na nas već da će nas zaštititi. Bošnjaci su odustali od ideje Jugoslavije tak kada se ona već raspala i kada im je prijetilo da šapatom padnu pod Miloševićevu Srbiju. Jugoslavija je nekada bila dobra ideja i zamisao i mi smo u nju vjerovali do kraja ali očigledno da je ta zamisao bila istorijski nerealna jer je na kraju doživjela propast za koju smo mi u Bosni najmanje krivi.
-medeni-

#137 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

Energični leptir wrote:
a što je uzrokovano upravo činom NAJVEĆEG TALIBANA kojeg historija poznaje
Ma kakav imeprijalizam, ma kakvo imerijalsitička trka za resursima, kakav Ferdinandov "zavadi pa vladaj" nacionalizam na Balkanu i bosanska politika prema kojoj je sve konfesije trebalo "ubaciti u kazan, a onda pustiti da ispliva samo katolička", ma kakav Ferdinandov planirani centralizam, ma kakav interes za širenjem kapitalističkih industrija.... sve je kriv jedan seljačić iz Grahova! Joj medeni, što te mati ne ženi. :D :D :D
he, he OPET srbin brani svoju braću i svog TALIBANA
spominje on imperijalizam zapada i A-U koja je za 40 godina izgradila ono što ni za seljdećih 100 niko nije pa ni crveni koje ovi mnogi hvale,
ali neće srbin spomenuti SRPSKI imperijalizam, i činjenicu da u narednih 25 godina svoje vladavine u Kraljevini SHS nsiu napravili ni 10 % od onoga šro su za 40 godina svoje vladavine izgradili A-U, ali su naravno nastavili imperijalistički da eksploatišu sve što s emoglo u Bosni
baš kao i crveni kad su došli na vlast
pa upitaj te se šta su srpsko-hrvatske komunjare prvo pravile u Bosni ?' pa prugu Brčko-Banovići da bi u Srbiju i BG mogao da se odvozi ugalj !!!!!!!!!

ja se jado ženio dva puta, daj nek tebe mamica oženi bar jednom dok ti nije isteko rok trajanja :mrgreen:
-medeni-

#138 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

callmethebreeeze wrote:malo o energoinvestu i sta se desilo nakon 1992, kada je dosla "sloboda":

"Prije rata ovaj složeni sistem širom svijeta je sagradio 55 hiljada kilometara dalekovoda, èak èetrdeset posto elektriène mreže u Iraku napravio je Energoinvest. Bili su treæa firma u svijetu u oblasti izgradnje dalekovoda, peta firma u izgradnji transformatora SF-6 tehnologije (gasom izolirani i metalom oklopljeni transformatori koji su u svemu zamjenjivali nezgrapne trafostanice, a uz to su bili upola manji)."

http://www.bhdani.com/arhiva/191/t19105.shtml

ovo jos nesto o emerik blumu:

http://dovla.net/2009/06/dr-zarko-primo ... ika-bluma/
Energoinvest ili UNIS su bili "giganti", ali socijalističke ekonomije, i imali izvjesnih uspjeha i na trećim tržištima, uglavnom "bratskih nesvrstanih" zemalja, koje je Tito iz politčkih razloga u pokretu nesvrstnosti uspio da vrbuje i za ekonomske projekte. Međutim, upoređujući te "socijalističke gigante" sa sličnim evropskim firmama, svakome je jasno da su apsolutno nekonkurentni bili, sa zastarjelim tehnologijama, koje su im upravo te firme i "uvalile" što putem licence, što prodajom, i kada se uzme NAJVEĆA BOLJKA soc.preduzeća, a to je upravo taj socijalni karakter, gdje su imali po 20.000 zaposlenih a realno je treablo tek 10.000 (koliko su slična evropska kapitalistička preduzeća imala) kao i potpuno neracionalna raspodjela profita, jer NIJE SE VODIO VLASNIK KAO U KAPITALIZMU, za ulaganjem u nove tehnologije radi opstanka na konkurentskom tržištu, nego se razbacivalo npr. u izgradnju odmarališta (kako neko spomenu ) u zeleniki, Neumu Podgori itd, te u IZGRADNJU SOCIJALNIH STANOVA !! pa su svi izdvajali u te fondove, a samo "sretnici" dobijali !! tkzv. "kadrovi", da je bar bilo izvlačenje kao bingo, pa nek bar dobije najsretniji !!
i osnovno pitanje, zašto ne opstaše te firme, sad će neko reći bio rat, politika itd, itd, druge gluposti koje im sada izvrsno služe kao alibi, a nisu svjesni da bi propalo sve to i bez rata,jer ono što je osnovno, jednostavna NEKONKURETNOST na okrutnom kapitalističkom tržištu ( a koja je nastala iz gore navedenih razloga-nedosatka akumulacije kapitala za dalji razvoj) to niko neće da vidi i prizna
ali, sad ću navesti primjer gdje će i NAJVEĆEM KOMUNJARI-JUGONOSTALGIČARU SLIJEPCU da se otvore oči, jer je primjer tako "plastičan" i svakom razumljiv a to su
"Zavodi Crvene Zastave". Kad je dobila licencu (jer nisu bili sposobni smislit ništa svoje kao niti jedno bivše yu preduzeće) zastava je počela proizvodit fiće, tristaće i "prvo" kao vlastito auto Zastava 101, iliti stojadin, E sada dolazimo do onog glavnog, u to vrijeme, dakle 70-ih stojadinko je još inekako mogao da bude konkuretntan npr. Golfu 1, iako i tada nije bio ni blizu kvalitete Golfa pa ni onih iz TAS-a ali koliko toliko je tehnološko-tehnički bio s njim u rangu pa je cijenom i ZAŠTITOM putem carina od komunjarske države, nekako nalazio kupce, inače da je realno bio prepušten tržištu bez zaštite niko ga ne bi kupovao.
E tek sada slijedi agonija. Iz gore navedenih razloga gdje je fabrika Zastav vjerovatno zapošljavala jedno 100.000 radnika, a slične fabrike po evropi istih kapaciteta proizvodnje sigurno ne više od pola, 50.000 radnika, i rasipanjem akumulacije u "odmarališta, stanove, itd, itd" nisu imali sredstava za ulaganje u NOVE TEHNOLOGIJE, te se tako stojadin i dalje proizvodi takav kakav je i 80-tih, dok VW izbacuje Golfa 2, pa 90-tih i dalje se pravi ISTI STOJADIN, a VW izbacuje tehnološki usavršenijeg Golfa 3, te 1997. golfa 4, a zastava i dalje proizvodi 30 godina satrog stojadina !!!!!!!!! tehnološki ZAOSTALOG, NEKONKURETNOG !!!!!
nadam se da je ovaj upečatljiv plastičan primjer OTVORIO OČI svim jugonostalgičarima i crvenim, kako ih neko nazva, o "njihovim ponosima" socijalističkog "rada"
a tek spomenuti Trabanta, vatrburga, kao još drastičniji primjer, o svoj pogubnosti SOCIJALIZMA koji se najbolje vidi kod Isotčne i Zapadne Njemačke, jer su prije toga bili isti narod, istih radnih navika, tehničko-tehnološkog nivoa razvijenosti, i gdje ode Zapadna Njemačka a gjde JE ZAOSTALA Istočna !!!
valjda će ovo začepit usta svim ovim crvenim soscijal-yugonostalgičarima, koji zbog radi svoje lične prođe i okorištenosti, nisu sposobni uvidjeti širinu, dubinu i veličine PROPASTI SOCIJLISTIČKOG SISTEMA, jer oni su imali "siguran posao" niko ih nije mogao otpustiti makar bili najveći neradnici u fabrici, a ako naredaju petoro djece, stan je njihov garantovano !!
e pa to je moralo propasti kad tad KAO GRČKA
nellington

#139 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nellington »

-medeni- wrote:
callmethebreeeze wrote:malo o energoinvestu i sta se desilo nakon 1992, kada je dosla "sloboda":

"Prije rata ovaj složeni sistem širom svijeta je sagradio 55 hiljada kilometara dalekovoda, èak èetrdeset posto elektriène mreže u Iraku napravio je Energoinvest. Bili su treæa firma u svijetu u oblasti izgradnje dalekovoda, peta firma u izgradnji transformatora SF-6 tehnologije (gasom izolirani i metalom oklopljeni transformatori koji su u svemu zamjenjivali nezgrapne trafostanice, a uz to su bili upola manji)."

http://www.bhdani.com/arhiva/191/t19105.shtml

ovo jos nesto o emerik blumu:

http://dovla.net/2009/06/dr-zarko-primo ... ika-bluma/
Energoinvest ili UNIS su bili "giganti", ali socijalističke ekonomije, i imali izvjesnih uspjeha i na trećim tržištima, uglavnom "bratskih nesvrstanih" zemalja, koje je Tito iz politčkih razloga u pokretu nesvrstnosti uspio da vrbuje i za ekonomske projekte. Međutim, upoređujući te "socijalističke gigante" sa sličnim evropskim firmama, svakome je jasno da su apsolutno nekonkurentni bili, sa zastarjelim tehnologijama, koje su im upravo te firme i "uvalile" što putem licence, što prodajom,
O onom socijalnom dijelu neću da diskutujem, ali ovaj ti je smiješan i neutemeljen, pa ću te zamoliti da ne pričaš o stvarima o kojima nisi baš najupućeniji. Pa znaš li ti kako su funkcionisali Energoinvestovi instituti, da su to bile vrhunske naučno-tehničke institucije, najjače u Jugoslaviji? Znaš li kakvi su se projekti radili? Podaci o rang-listama koje je postavio kolmidbriz sve govore.
-medeni-

#140 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

nellington wrote:[
O onom socijalnom dijelu neću da diskutujem, ali ovaj ti je smiješan i neutemeljen, pa ću te zamoliti da ne pričaš o stvarima o kojima nisi baš najupućeniji. Pa znaš li ti kako su funkcionisali Energoinvestovi instituti, da su to bile vrhunske naučno-tehničke institucije, najjače u Jugoslaviji? Znaš li kakvi su se projekti radili? Podaci o rang-listama koje je postavio kolmidbriz sve govore.
eto ti nam pričaj, ti znaš
jesu li dobili iejdan posao na Zapadu među ISTINSKOM KONKURENCIJOM
to što baljezgaš kao da mi pričaš, znaš ma extra fabrika je bila zastava izvozila je on ai yugo u SAD ?????
gdej su doživjeli TOTALNI FIJASKO a auto i dan danas služi za sprdačinu, e to je SOCIJALISTIČKA EKONOMIJA
michio

#141 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by michio »

Jesu u Americi na osnovu priklanjanja Jugoslavije Zapadu sto je bila politika SAD od sedamdesetih.

Ko god ima pristup ieee.org moze vidjeti zastupljenost npr. EI, Koncara u odnosu na Siemens, ASEA. Dosta vise tih prica.
nellington

#142 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nellington »

Riječ 'baljezgati' nije dio pristojnog vokabulara. A što se poslova na zapadu tiče - je li trebalo zapadnoj Evropi razvoditi struju? Je li ijedna firma u 20. vijeku mogla vojnu elektroniku prodavati u inostranstvo? Trebalo je razvijati elektroniku za domaće projekte, kako raketne tako i avionske.

Imao je Energoinvest poslova na Zapadu, npr u SAD, ali nije to nekoliko hiljada kilometara žica, nego konkretnije i manje vidljive stvari. Ali ne očekujem ja od tebe da znaš detalje, samo te molim da ne iznosiš paušalne zaključke.

o&o
-medeni-

#143 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

nellington wrote:Riječ 'baljezgati' nije dio pristojnog vokabulara. A što se poslova na zapadu tiče - je li trebalo zapadnoj Evropi razvoditi struju? Je li ijedna firma u 20. vijeku mogla vojnu elektroniku prodavati u inostranstvo? Trebalo je razvijati elektroniku za domaće projekte, kako raketne tako i avionske.

Imao je Energoinvest poslova na Zapadu, npr u SAD, ali nije to nekoliko hiljada kilometara žica, nego konkretnije i manje vidljive stvari. Ali ne očekujem ja od tebe da znaš detalje, samo te molim da ne iznosiš paušalne zaključke.

o&o
:lol: :lol:
ha, ha dobar memo, dobar
veliš ne treba razvlačiti žice po zapadu, pa ti priča o "visokoj" tehnologiji u Energoinvestu :mrgreen:
koje crne avione, one Mig-ove koji su OPET RUSKA TEHNOLOGIJA !! zastarjela nekoliko desetljeća, jer POGOTOVO vojnu tehnologiju niko od "velikih" igrača ne prodaje "svježu"..to se najbolje uvjerio Sadam kojem su rusi prodali smeće staro 20tak godina koje je izgledalo u ratu sa modernom vojnom tehnologijom USA kao luk i strijela, je li ona vojan tehnologija sa kojom srbi u "bliskom susretu" s NATO-om 1999.g. nsiu uspjeli oboriti nijedan avion ??
je li tu tehnologiju pravio Eneroinvest...e svaka im čast, jesu napravili
-medeni-

#144 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by -medeni- »

michio wrote:Jesu u Americi na osnovu priklanjanja Jugoslavije Zapadu sto je bila politika SAD od sedamdesetih.

Ko god ima pristup ieee.org moze vidjeti zastupljenost npr. EI, Koncara u odnosu na Siemens, ASEA. Dosta vise tih prica.
kad ????
u vrijeme stojadina,
ajd vrati se na moj primjer stojadina, pa ponovo sve pročitaj, jer očigledno da nisi
michio

#145 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by michio »

Ja kazem da se npr na ieee.org moze vidjeti koliko je malo clanaka na konferencijama i magazinima objavljeno od strane EI, Koncara i jugoslovenskih giganata.

Price bivsih direktora i sveznalica me ne zanimaju.
Last edited by michio on 27/07/2010 10:04, edited 1 time in total.
realna do boli

#146 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by realna do boli »

Za Bosance nijedno doba koje je sadasnjost nije dobro, nista sto je proslost nije dobro, ono sto je buducnost..bice ono pravo..a i to ce jednom biti ..sadasnjost i proslost.
nosara

#147 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nosara »

-medeni- wrote:
michio wrote:Jesu u Americi na osnovu priklanjanja Jugoslavije Zapadu sto je bila politika SAD od sedamdesetih.

kad ????
u vrijeme stojadina,
ajd vrati se na moj primjer stojadina, pa ponovo sve pročitaj, jer očigledno da nisi
Sta Bosnjo danas proizvodi i izvozi...?
nellington

#148 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by nellington »

Heeej, znaš li ti šta je MiG? I znaš li šta je bio projekt NA?

I znaš li šta se desilo kod Buđanovaca?

@michio :thumbup: A može se zaviriti i u registar patenata - američki, i naći imena ljudi iz EIovih instituta.
callmethebreeeze

#149 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by callmethebreeeze »

medeni, procitaj one tekstove, pogotovo dio koji se odnosi zasto i kako je blum krenuo u irak. ako to nije primjer modernog poslovanja, ja ne znam sta je. ei je imao trziste na koje su se fokusirali zajedno sa slicnim firmama, ta nece dalekovode praviti po svedskoj. :-) :-)

kod nas nije bila klasicna planska ekonomija, to jeste tacno. ali bez obzira sta bilo na snazi, treba samo pogledati sta se desilo u tim gradovima za vrijeme komunista, a sta se desavalo prije, a moze i o tome sta se danas desava.
Last edited by callmethebreeeze on 27/07/2010 10:09, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#150 Re: Koji dio povjesti je bio najbolji za Bosance?

Post by ultima_palabra »

Nezbilj wrote:Govorim o Bošnjacima jer su Bošnjaci najveća žrtva te Jugoslavije
Povuče me za jezik...šta misliš šta bi ostalo od Bosne i Bošnjaka da nije bilo NOP-a i kasnije SFRJ?

Ako je u SFRJ, kao nominalno državi ravnopravnih republika i naroda na čijem je čelu bio Hrvat, postojala određena dominacija Srba kao najbrojnijeg naroda, kolika bi ta dominacija bila da je Jugoslavija završila pod sovjetskom dominacijom ili da se vratio kralj? Ne bi li Srbi u oba ta slučaja bili još u povlaštenijem položaju nego u vrijeme Kraljevine, jer bi tada imali i kredit glavne ratne žrtve, pa bi krenuli u osvetu prema "genocidnim Hrvatima i njihovom cvijeću".

Hrvati bi nekako preživjeli, zahvaljujući izgrađenom nacionalnom biću i Crkvi, a Bošnjaci bi bili pobijeni, raseljeni ili asimilirani... SFRJ je vratila Bosni državnost nakon 500 godina, a kasnije i pružila mogućnost za formiranje bošnjačke nacije... da Titi zahvaljivaš svaki dan, ne bi bilo dovoljno :oops:
Locked