osa wrote:vruce pivo wrote:
Moje simpatije jesu na strani Irana, ali opet tvrdim da bi napad Izraela bez podrske NATO saveza i Amerike bio ravan samoubistvu.Ne mislim da bi Iran prosao puno bolje bolje u tom sukobu ali bi Izrael definitivno izvukao deblji kraj.
Moras u obzir uzeti i cinjenicu da je Izrael u potpunosti okruzen muslimanskim drzavama koje ne gaje ni male simpatije prema samom postojanju Izraela.Mozda imaju podrsku odredjenih vladajucih struktura ali obicnog puka i naroda sigurno nemaju.Hamas i Hezbollah sigurno ne bi sjedili skrstenih ruku.
Izrael jeste trenutno vojno superiorniji i moguce je da u nekom "blitzkriegu" i unisti nuklearna postrojenja ali bi to bio samo pocetak.Taj potez bi znacio objavu rata i otvaranje pandorine kutije koji bi citav muslimanski svijet okrenuo protiv Izraela a u nekom odredjenom vremenu primorao i Ameriku da se upetlja.Iran bi vjerovatno kao odmazdu upotrijebio i svoje nedavno uspjesno testirane rakete dugog dometa "Shabab 3" koje mogu dosegnuti do svakog izraelskog grada.Na taj potez bi uzvratio i Izrael bombardovanjem Iranskih gradova.To bi bio masakr nevidjenih razmjera!Rat je sigurno najgora opcija,i za jedne i za druge!
Vidim da si ti vec krivicu prebacio na iranski rezim.
Iran jeste taj koji negira holokaust ali je Izrael taj koji trenutno vrsi genocid nad palestinskim narodom! Izrael jeste taj koji gradi nuklearna postrojenja ali je Izrael takodjer taj koji drzi veliki arsenal nuklearnog naoruzanja krseci UN konvencije! Iran nikoga nije napao vec skoro 300 godina dok Izrael ratuje skoro neprestano!
Ovo je realnost i cinjenice koje niko ne moze osporiti.
Samo osnivanje drzave Izrael i njeno postojanje je ogromna greska i velika nepravda zbog koje tamo nikad nece biti mira.Na zalost!
zašto misliš da bi izrael izvukao kraći kraj, ja sam uvjeren kad bi došlo do sukoba i ugroze same države izrael, da bi izraelci upotrijebili i nuklearno oružje, sjećam se izjave sharona, vezane za siriju, izrečene javno, a u kontekstu, opasnosti od sirijskog napada, rekao je "naša osveta bi bila strašna", s čime to osveta može biti strašna....
Ovdje ljudi diskutuju o nekim stvarimo koje su izgleda poceli pratiti juce.
Simpozijumdelirijum je rekao da je eto Izrael okruzen muslimanskim zemljama? Pa?
Te iste zemlje dok su imale vojnu podrsku SSSR-a nisu mogle unistiti Izrael, a napale su ga prve!!! Simpozijum ti ovdje stvari analiziras kao da je fudbalska utakmica. Po meni je Izrael davno zasluzio sankcije, ovo ono zbog zvojih zlocina, ali isto tako Izrael zna igrat igru!! Dok Egipat ne moze cestu napraviti kako treba, S. Arabija trosi milijarde na nekakve dvorce propagirajuci nekakav tvrdokorni Islam, dok im oficiri cim napuste zemlju piju vise nego Rusi (ovo znam iz iskustva), itd, Izrael razvija vrhunsku tehnologiju, ne samo da bi se odbranio, nego da bi i prodao to.
Evo primjer. Rumunija nije imala para da obnovi svoje zracne snage, i onda su razvili program Lancer R, modernizovani MIG-21 sa dosta avionike iz F-16 Blok 15 i Blok 25. Ko je tu glavni dobavljac bio? Izrael. Izraelci zaradjuju na tome kao sto je nekada Ex-Yu zaradjivala, samo dosta sofisticiranije, a razlog tome je sto Izrael pliva u vrhunski edukovanom kadru koji se ne edukuje samo u izraelu, nego po cijelom svijetu.
Takva drzava je jaka i osjeca se jaka. Sirija, Jordan, Egipat nemaju sanse protiv Izraela i kad bi htjeli ensto uraditi, a nece, jer nema vise SSSR-a, nema hladnosratovske podjele. Jordan, Egipat zavise od SAD, S. Arabija, Kuvajt, njima se iskreno jebe za Palestince i za Izrael, cak sta vise mislim da bi sudijci voljeli vidjeti Izrael da unazadi Iran, jer ih to stavlja u dugorocno neprikosnovenu ulogu kontrolora svjetskih zaliha nafte, sto moze biti ugrozeno jakim iranom ili irakom.
Stoga, mene iskreno boli i za Izrael i za Iran. Obe zemlje krse ljudska prava na svakom koraku. Palestina nema veze s iranskim nuklearnim pogonom, ali isto tako te palestince jebu na svakom koraku arapske zemlje, i njihovu borbu koriste za svoje ciljeve. Do sada su izraelci srusili preko 20 iranskih bespilotnih letjelica u pojasu gaze i libanonu, stoga nije ni Iran tu cist, niti je logicno ocekivati da bude cist (osim ocito nekim forumasima).
Sto se tice vojne snage, vec sam rekao, tri eskadrile F-16i ce prizemljiti Iransu avijaciju i to da odmaraju svoje F-15E, a nece. Izrael ima blizu 400 borbenih aviona, i svaki je vrhunski u svojoj klasi. Izrael ima bolje varijante F-16 od SAD (jer ove vise ne proizvode za svoje potrebe F-16) u verziji Block52+, sa mogucnoscu simultanog angazovanja zemaljskih i 8 vazdusnih meta. Takodje, imaju F-15i, sto je ustvari F-15E, najmoderniji i najsposobniji Lovac-bombarder na svijetu. F15i je kao i F16i pravljen prema zahtjevima Izraelske avijacije, dok osim americkih sistema koriste i naoruzanje razvijeno u izraelu koje sve vise koriste najmodernije avijacije na svijetu.
Stoga simpozijum, pricati o nekom kopnenom ratu je moguce ako se Iran hoce vratiti u kameno doba, jer u tom slucaju nece samo izrael ucestvovati, tu bi se rukavice skinule i mislim cak da bi i Francuzi tu se aktivno ukljucili kao i rusi i kinezi, jer bi to za mnoge bila prilika da vrate staru slavu (Francuzi i Rusi) ili da dokazu novu snagu (kinezi). Ali takav scenariji je moguc samo u holivudskim filmovima i medju sjelima koje organizuju nasi ljudi kojima teorije zavjere postaju profesionalni poziv.