Sankcije Iranu?

Post Reply

Kako mislite da je najbolje da BIH reagira ako bi doslo do toga?

Da podrzi sankcije Iranu
42
26%
Da bude protiv
76
46%
Da bude suzdrzana
46
28%

Total votes: 164

jeza u ledja

#126 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

Lutalica_sa wrote:Obama je isto nedavno rekao da nema sanse da ce Amerika ikada napasti zemlju koja nema nuklearku, osim Irana (specijalan status). .
Pa nije bas.
On je izjavio da su SAD spremne promjeniti doktrinu upotrebe nuklearnog naoruzanja SAMO na one koje ista imaju ili ih razvijaju. To su dvije razlicite stvari.
Normalno, ako Iran ili bilo ko drugi zeli imati nuklearno oruzje mora biti spreman tuci se s velikima.
jeza u ledja

#127 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

simpozijum delirijum wrote:
jeza u ledja wrote:Ko misli da bi su SAD spremne napasti Iran nema pojma o medjunarodnim odnosima.
nadam se da je tako, ali ? shema se ponavlja , prvo ide medijska kampanja o zlocudnosti doticne drzave i njenom rezimu uz licemjernu brigu za ljudska prava gradjana
pa zatim pokusaji diplomatske i ekonomske izolacije i prijetnji sankcijama (za pocetak samo od USA a zatim pod pritiskom USA slijede ostali )
zatim koncetrisanje vojnih snaga i pokusaji izazivanja "demokratskih" promjena u ciljanoj drzavi (uz primjene sabotaza , snaznu medijsku kampanju i slicno)
uvodjenje totalnih sankcija uz podrsku UN
izazivanje medjunacionalnih i vjerskih sukoba unutar ciljane drzave
i kada ciljana drzava toliko oslabi (princip NATO-a je na primjer da omjer snaga mora biti najmanje 7 na prema 1 u korist NATO za intervenciju)
slijedeci korak je trazenje povoda za vojnu intervenciju (iznudjena provokacija ; dali u vidu navodno teroristickoga akta , ili otvaranja vatre na USA ili NATO brodove ili letjelice koje naravno cine sve da isprovociraju obrambene snage ciljane drzave )
i show moze da pocne !
poznato zar ne ?
sto se tice Irana , vec su na pred zadnjem koraku
poslije uvodjenja totalnih sankcija i pokusaja da se ekonomski sistem ciljane drzave potpuno slomi , ide se na unistenje i pokoravanje ciljane drzave brutalnom silom najjace vojne mashinerije na planeti , uz nemilosrdno unistavanje ne samo vojnih ciljeva vec kompletne civilne infrastrukture i uz naravno par stotina hiljada njenih gradjana ili milion kao u slucaju Iraka kao kolateralna steta, i trenutno u Afganistanu se stvarno trude da dostignu slicnu cifru kao u Iraku, "dobro im ide" po tom pitanju ! :x
i demokratija "made in USA " je tu
Kao sto rekoh, ko misli da SAD namjerava, zeli, ima kapacitete, sprema se....napasti Iran nema pojma o medjunarodnim odnosima.
Lutalica_sa

#128 Re: Sankcije Iranu?

Post by Lutalica_sa »

jeza u ledja wrote:
Lutalica_sa wrote:Obama je isto nedavno rekao da nema sanse da ce Amerika ikada napasti zemlju koja nema nuklearku, osim Irana (specijalan status). .
Pa nije bas.
On je izjavio da su SAD spremne promjeniti doktrinu upotrebe nuklearnog naoruzanja SAMO na one koje ista imaju ili ih razvijaju. To su dvije razlicite stvari.
Normalno, ako Iran ili bilo ko drugi zeli imati nuklearno oruzje mora biti spreman tuci se s velikima.
Jedno je imati nuklearku, a drugo je biti zainteresovan za nju. Znaci ako ti zelis kupiti pistolj tebe treba hapsiti ili napasti?:) Da, Obama je rekao da su Iran i Sjeverna Korea na njegovoj listi:)
PS: Niko nikada nije nasao dokaz da Iran radi na razvoju nuklearne bombe. Sjeti se Iraka i blamaze Amerike:)
osa

#129 Re: Sankcije Iranu?

Post by osa »

vruce pivo wrote:
Moje simpatije jesu na strani Irana, ali opet tvrdim da bi napad Izraela bez podrske NATO saveza i Amerike bio ravan samoubistvu.Ne mislim da bi Iran prosao puno bolje bolje u tom sukobu ali bi Izrael definitivno izvukao deblji kraj.
Moras u obzir uzeti i cinjenicu da je Izrael u potpunosti okruzen muslimanskim drzavama koje ne gaje ni male simpatije prema samom postojanju Izraela.Mozda imaju podrsku odredjenih vladajucih struktura ali obicnog puka i naroda sigurno nemaju.Hamas i Hezbollah sigurno ne bi sjedili skrstenih ruku.
Izrael jeste trenutno vojno superiorniji i moguce je da u nekom "blitzkriegu" i unisti nuklearna postrojenja ali bi to bio samo pocetak.Taj potez bi znacio objavu rata i otvaranje pandorine kutije koji bi citav muslimanski svijet okrenuo protiv Izraela a u nekom odredjenom vremenu primorao i Ameriku da se upetlja.Iran bi vjerovatno kao odmazdu upotrijebio i svoje nedavno uspjesno testirane rakete dugog dometa "Shabab 3" koje mogu dosegnuti do svakog izraelskog grada.Na taj potez bi uzvratio i Izrael bombardovanjem Iranskih gradova.To bi bio masakr nevidjenih razmjera!Rat je sigurno najgora opcija,i za jedne i za druge!

Vidim da si ti vec krivicu prebacio na iranski rezim.
Iran jeste taj koji negira holokaust ali je Izrael taj koji trenutno vrsi genocid nad palestinskim narodom! Izrael jeste taj koji gradi nuklearna postrojenja ali je Izrael takodjer taj koji drzi veliki arsenal nuklearnog naoruzanja krseci UN konvencije! Iran nikoga nije napao vec skoro 300 godina dok Izrael ratuje skoro neprestano!
Ovo je realnost i cinjenice koje niko ne moze osporiti.
Samo osnivanje drzave Izrael i njeno postojanje je ogromna greska i velika nepravda zbog koje tamo nikad nece biti mira.Na zalost!
zašto misliš da bi izrael izvukao kraći kraj, ja sam uvjeren kad bi došlo do sukoba i ugroze same države izrael, da bi izraelci upotrijebili i nuklearno oružje, sjećam se izjave sharona, vezane za siriju, izrečene javno, a u kontekstu, opasnosti od sirijskog napada, rekao je "naša osveta bi bila strašna", s čime to osveta može biti strašna....
jeza u ledja

#130 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

Lutalica_sa wrote:
jeza u ledja wrote:
Pa nije bas.
Jedno je imati nuklearku, a drugo je biti zainteresovan za nju. Znaci ako ti zelis kupiti pistolj tebe treba hapsiti ili napasti?:) Da, Obama je rekao da su Iran i Sjeverna Korea na njegovoj listi:)
PS: Niko nikada nije nasao dokaz da Iran radi na razvoju nuklearne bombe. Sjeti se Iraka i blamaze Amerike:)
Normalno, doktrina se odnosi samo na odgovor napadom, ne na napad bez povoda.

Iran razvija tehnologiju za nuklearno oruzje. To je valjda svima jasno.
jefferson

#131 Re: Sankcije Iranu?

Post by jefferson »

osa wrote:
vruce pivo wrote:
Moje simpatije jesu na strani Irana, ali opet tvrdim da bi napad Izraela bez podrske NATO saveza i Amerike bio ravan samoubistvu.Ne mislim da bi Iran prosao puno bolje bolje u tom sukobu ali bi Izrael definitivno izvukao deblji kraj.
Moras u obzir uzeti i cinjenicu da je Izrael u potpunosti okruzen muslimanskim drzavama koje ne gaje ni male simpatije prema samom postojanju Izraela.Mozda imaju podrsku odredjenih vladajucih struktura ali obicnog puka i naroda sigurno nemaju.Hamas i Hezbollah sigurno ne bi sjedili skrstenih ruku.
Izrael jeste trenutno vojno superiorniji i moguce je da u nekom "blitzkriegu" i unisti nuklearna postrojenja ali bi to bio samo pocetak.Taj potez bi znacio objavu rata i otvaranje pandorine kutije koji bi citav muslimanski svijet okrenuo protiv Izraela a u nekom odredjenom vremenu primorao i Ameriku da se upetlja.Iran bi vjerovatno kao odmazdu upotrijebio i svoje nedavno uspjesno testirane rakete dugog dometa "Shabab 3" koje mogu dosegnuti do svakog izraelskog grada.Na taj potez bi uzvratio i Izrael bombardovanjem Iranskih gradova.To bi bio masakr nevidjenih razmjera!Rat je sigurno najgora opcija,i za jedne i za druge!

Iran jeste taj koji negira holokaust ali je Izrael taj koji trenutno vrsi genocid nad palestinskim narodom! Izrael jeste taj koji gradi nuklearna postrojenja ali je Izrael takodjer taj koji drzi veliki arsenal nuklearnog naoruzanja krseci UN konvencije! Iran nikoga nije napao vec skoro 300 godina dok Izrael ratuje skoro neprestano!
Samo osnivanje drzave Izrael i njeno postojanje je ogromna greska i velika nepravda zbog koje tamo nikad nece biti mira.Na zalost!
zašto misliš da bi izrael izvukao kraći kraj, ja sam uvjeren kad bi došlo do sukoba i ugroze same države izrael, da bi izraelci upotrijebili i nuklearno oružje, sjećam se izjave sharona, vezane za siriju, izrečene javno, a u kontekstu, opasnosti od sirijskog napada, rekao je "naša osveta bi bila strašna", s čime to osveta može biti strašna....
Ovdje ljudi diskutuju o nekim stvarimo koje su izgleda poceli pratiti juce.
Simpozijumdelirijum je rekao da je eto Izrael okruzen muslimanskim zemljama? Pa?
Te iste zemlje dok su imale vojnu podrsku SSSR-a nisu mogle unistiti Izrael, a napale su ga prve!!! Simpozijum ti ovdje stvari analiziras kao da je fudbalska utakmica. Po meni je Izrael davno zasluzio sankcije, ovo ono zbog zvojih zlocina, ali isto tako Izrael zna igrat igru!! Dok Egipat ne moze cestu napraviti kako treba, S. Arabija trosi milijarde na nekakve dvorce propagirajuci nekakav tvrdokorni Islam, dok im oficiri cim napuste zemlju piju vise nego Rusi (ovo znam iz iskustva), itd, Izrael razvija vrhunsku tehnologiju, ne samo da bi se odbranio, nego da bi i prodao to.
Evo primjer. Rumunija nije imala para da obnovi svoje zracne snage, i onda su razvili program Lancer R, modernizovani MIG-21 sa dosta avionike iz F-16 Blok 15 i Blok 25. Ko je tu glavni dobavljac bio? Izrael. Izraelci zaradjuju na tome kao sto je nekada Ex-Yu zaradjivala, samo dosta sofisticiranije, a razlog tome je sto Izrael pliva u vrhunski edukovanom kadru koji se ne edukuje samo u izraelu, nego po cijelom svijetu.
Takva drzava je jaka i osjeca se jaka. Sirija, Jordan, Egipat nemaju sanse protiv Izraela i kad bi htjeli ensto uraditi, a nece, jer nema vise SSSR-a, nema hladnosratovske podjele. Jordan, Egipat zavise od SAD, S. Arabija, Kuvajt, njima se iskreno jebe za Palestince i za Izrael, cak sta vise mislim da bi sudijci voljeli vidjeti Izrael da unazadi Iran, jer ih to stavlja u dugorocno neprikosnovenu ulogu kontrolora svjetskih zaliha nafte, sto moze biti ugrozeno jakim iranom ili irakom.
Stoga, mene iskreno boli i za Izrael i za Iran. Obe zemlje krse ljudska prava na svakom koraku. Palestina nema veze s iranskim nuklearnim pogonom, ali isto tako te palestince jebu na svakom koraku arapske zemlje, i njihovu borbu koriste za svoje ciljeve. Do sada su izraelci srusili preko 20 iranskih bespilotnih letjelica u pojasu gaze i libanonu, stoga nije ni Iran tu cist, niti je logicno ocekivati da bude cist (osim ocito nekim forumasima).
Sto se tice vojne snage, vec sam rekao, tri eskadrile F-16i ce prizemljiti Iransu avijaciju i to da odmaraju svoje F-15E, a nece. Izrael ima blizu 400 borbenih aviona, i svaki je vrhunski u svojoj klasi. Izrael ima bolje varijante F-16 od SAD (jer ove vise ne proizvode za svoje potrebe F-16) u verziji Block52+, sa mogucnoscu simultanog angazovanja zemaljskih i 8 vazdusnih meta. Takodje, imaju F-15i, sto je ustvari F-15E, najmoderniji i najsposobniji Lovac-bombarder na svijetu. F15i je kao i F16i pravljen prema zahtjevima Izraelske avijacije, dok osim americkih sistema koriste i naoruzanje razvijeno u izraelu koje sve vise koriste najmodernije avijacije na svijetu.
Stoga simpozijum, pricati o nekom kopnenom ratu je moguce ako se Iran hoce vratiti u kameno doba, jer u tom slucaju nece samo izrael ucestvovati, tu bi se rukavice skinule i mislim cak da bi i Francuzi tu se aktivno ukljucili kao i rusi i kinezi, jer bi to za mnoge bila prilika da vrate staru slavu (Francuzi i Rusi) ili da dokazu novu snagu (kinezi). Ali takav scenariji je moguc samo u holivudskim filmovima i medju sjelima koje organizuju nasi ljudi kojima teorije zavjere postaju profesionalni poziv.
vruce pivo

#132 Re: Sankcije Iranu?

Post by vruce pivo »

jeza u ledja wrote:
vruce pivo wrote: Moje simpatije jesu na strani Irana, ali opet tvrdim da bi napad Izraela bez podrske NATO saveza i Amerike bio ravan samoubistvu.Ne mislim da bi Iran prosao puno bolje bolje u tom sukobu ali bi Izrael definitivno izvukao deblji kraj.

Ti fakat ko da od juce pratis politiku. :-)
Konstatujes kako je Izrael okruzen muslimanskim zemljama? Pa jebem ga ja je li tako bilo zadnjih 60+ godina? Jesu li ratovali sa svim i svakim u susjedstvu? Tada niko u komsiluku im nije bio prijatelj, ni formalno ni neformalno. Egipat, Jordan, Irak, Sirija, Libija, Palestina, sve te zemlje su ih napadale i to odjednom, pa nista. Kazes Iran je eto kao vojna sila, pa i Egipat i Irak su bile 'vojne sile' u regionu pa su popusili. Pa tako je Izrael okupirao Gazu, Zapadnu Obalu, Golan i Jerusalem, a jedno vrijeme i citav Sinajski poluotok. Pa sta treba, da se jos prosire malo?
Sta vam je, nemojte se zavaravati, vojske Izraela i Irana se u ratu u zraku (jer drukcije i ne mogu) apsolutno ne mogu porediti.

Izrael to zna i po mom misljenju da nije protivljenja SAD oni bi vec do sad izvrsili ogranicene zracne napade.
A ti kao vrsan poznavaoc politike bi trebao znati da se stanje u svijetu u mnogo cemu promjenilo od 1967 godine i zadnjeg velikog 6-dnevnog rata kada su Izraelci na prepad pobjedili Egipat,Jordan i Siriju.
To je bila ogromna sramota za citav arapski narod.Oni to sigurno vise sebi nece dozvoliti i ako dodje do rata on ce biti kataklizmickih razmjera.IZRAEL AKO KRENE U TAKVU AVANTURU ON NECE RATOVATI SAMO PROTIV iRANA VEC PROTIV CITAVOG MUSLIMANSKOG SVIJETA.Vjeruj mi da ce cak biti dobrovoljaca iz Bosne!

Vec sam napisao da Iran posjeduje rakete koje mogu pogoditi centar svakog veceg Izraelskog grada.
Image
Iranci kao sto i sam Ahmedinedzad kaze ce iskoristiti sva moguca sredstva u slucaju napada pa i ispaljivanje raketa na izraelske gradove.Izrael ce naravno po obicaju uzvratiti 5 puta jace i snaznije.Avijacija hoce biti vazan faktor ali ne i presudan.

Ne znam samo zbog cega toliko svi u superlativima pricate o IDF-u?
Pa njih je nedovno skoro razjebao jedan Hezbollah! :skoljka:
jefferson

#133 Re: Sankcije Iranu?

Post by jefferson »

@vrcue pivo?
Jel ti to pricas o ujedinjenom arapskom svijetu? Jel to pricas o zemljama ciji bi vladari prodali sopstvenu mater da bi prodali usput i galon nafte?
De budi realan!
Sto se tice Hezbolaha i IDF, de budi pametan. IDF je mogao sravniti Gazu pa bi onda pricali kako se civili gadjaju.
jbg, kada je IDF upotrjebio F16 u Gazi, svi su drvlje i kamenje, mozda su trebali izvrsiti "tepih" bombardovanje da bi ti mogao reci kako su oni jaki.
Budi realan!
I za razliku od tih raketa koje niko nije vidio u praksi, oprema izraelske avijacije je dokazana. Npr. F15 je jedini borbeni avion koji nikad nije srusen neprijateljskom vatrom, pa ti razmisli.
vruce pivo

#134 Re: Sankcije Iranu?

Post by vruce pivo »

osa wrote:
vruce pivo wrote:

I sta onda?
Baciti nuklearku na Teheran,pobiti milone i ocekivati da citav muslimanski svijet preda oruzje kao Japan?
Upotrebu nuklearnog oruzja moze odobriti samo ludjak,ne garantujem da ih u Izraelu nema ali mi to opet zvuci previse nerealno i nezamislivo.
jeza u ledja

#135 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

ma daj ba.... :roll:
jefferson

#136 Re: Sankcije Iranu?

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:ma daj ba.... :roll:
Bas tako.
Ovo mi lici na onu staru nasu boljku koja postaje sve izrazenija. Toliko smo postali jadni kao drzava i narod da iz objesti svi znamo kako rjesiti svjetske probleme, ali ne mozemo napraviti 300km auto puta i 16g nakon rata.
Izrael je duplo manji od BiH, ali je jedna od najsofisticiranijih drzava na svijetu.
To vise govori o nama a ne o njima.
osa

#137 Re: Sankcije Iranu?

Post by osa »

vruce pivo wrote:
osa wrote:
vruce pivo wrote:

I sta onda?
Baciti nuklearku na Teheran,pobiti milone i ocekivati da citav muslimanski svijet preda oruzje kao Japan?
Upotrebu nuklearnog oruzja moze odobriti samo ludjak,ne garantujem da ih u Izraelu nema ali mi to opet zvuci previse nerealno i nezamislivo.
napisah, "u slučaju ugroze opstanka same države", da, vjerujem da bi izrael to bio u stanju učiniti, možda jedini na svijetu, od svih koji imaju nuklearnu bombu, a muslimanski svijet ni bi niti mrdnuo na to, ako netko i bi, bio bi slijedeća meta. vjerujem da je i ovo jedan od razloga zbog čega su ameri "garant" opstanka izraela i njegov najvjerniji saveznik, jer dok je izrael siguran u to, nema opasnosti od uporabe bombe, u suprotnom...
jeza u ledja

#138 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

Izvini ali fakat ti to vruce pivo udara u glavu. :-D

Nije isto Hezbollah, gerila, i nuklearna postrojenja koja mozes gadjati na daljinu ili iz zraka.
O tom 'jedinstvu muslimanskog svijeta' uopste ne zelim da komentarisem jer cu biti i previse sarkastican.

Irak je bio 'velesila' pa smo vidjeli prije nekoliko godina koliko su bili mocni.
Nemojte se zanositi ovakvim nerealnim idejama.

PS: @ osa
u slučaju ugroze opstanka same države
Kaze se "ugrozbe". :oops:
Last edited by jeza u ledja on 13/04/2010 17:33, edited 1 time in total.
vruce pivo

#139 Re: Sankcije Iranu?

Post by vruce pivo »

jefferson wrote:@vrcue pivo?
Jel ti to pricas o ujedinjenom arapskom svijetu? Jel to pricas o zemljama ciji bi vladari prodali sopstvenu mater da bi prodali usput i galon nafte?
De budi realan!
Sto se tice Hezbolaha i IDF, de budi pametan. IDF je mogao sravniti Gazu pa bi onda pricali kako se civili gadjaju.
jbg, kada je IDF upotrjebio F16 u Gazi, svi su drvlje i kamenje, mozda su trebali izvrsiti "tepih" bombardovanje da bi ti mogao reci kako su oni jaki.
Budi realan!
I za razliku od tih raketa koje niko nije vidio u praksi, oprema izraelske avijacije je dokazana. Npr. F15 je jedini borbeni avion koji nikad nije srusen neprijateljskom vatrom, pa ti razmisli.
Citav arapski svijet ujedinjuje mrzna prama Izraelu!
Placnici i vladajuca oligarhija u arapskim zemljama naravno da ni prstom nece maci ali ce se narod sigurno dici na noge. Ko ce ih zadrzati?

Cinjenica da je Izrael prihvatio UN-ovu rezuluciju o primjerju a odbacio desetine drugih mi govori da se ni sam IDF nije dobro proveo u sukobu sa Hezbolahom.
zlajo

#140 Re: Sankcije Iranu?

Post by zlajo »

theTruePath wrote:U zadnje vrijeme se prica da bi BIH mogla imati odlucujuci polozaj,tada bi se nasli u nezahvalnoj situaciji.Kako mislite da je najbolje da BIH reagira ako bi doslo do toga?
Pa BiH sasvim sigurno nece moci samostalno donijeti tu odluku, pogotovo ako njen glas bude donosio neku prevagu.
Mislim da ce pod utjecajem USA morati glasati za sankcije. To je cijena ovisnosti o vanjskoj politici USA-a.

Iran se vec sada nalazi pod sankcijama i te sankcije su sasvim neopravdane, jer Iran nije nikakava prijetnja regiji, osim sto je na ratnoj nozi sa Izraelom i sto podrzava Hezbollah. Ali to je vec nesto drugo.

Najveca "mana" Irana je u tome sto je van utjecaja USA-a, pa je to ujedno i razlog da ih Ameri stalno prozivaju za nesto. Utjecaj Irana u regiji je sve manji, a trenutna situacija u zemlji je sve losija, jer i dosadasnje sankcije su ucinile svoje. Ne treba zaboraviti da najvecu cijenu tih sankcija placaju upravo oni koji sa politikom imaju najmanje, a to je obicno gradanstvo. Jedan od ciljeva USA je upravo u tom da se izazove nezadovoljstvo stanovnistva i da se pokrenu nemiri, da se drzava iscrpi ekonomski i ucini ranjivom...

Danasnji rezim u Iranu najvise ugrozava same Irance (pogotovo mlade koji cine i najveci dio stanovnistva), za regiju taj isti rezim ne predstavlja nikavu vojnu prijetnju, ali je i te kakva konkurencija jer je Iran bogat naftom i plinom.

Amerika sasvim sigurno nece napasti Iran, jer sa tim nista ne bi postigli, a vec i sada imaju jako puno problema u Iraku i Afganistanu. Jos jedno ratno podrucje im ne ide u korist. Isto tako sasvim sigurno nece dozvoliti Izraelu da izvrsi "ograniceni vojni napad" na Iran, jer bi to moglo dovesti do daljnje eskalacije napetosti u regionu, a to njima trenutno ne treba. Ono sto ce sasvim sigurno i dalje cini je da ce nastojati Iran ekonomski ograniciti i iscrpiti kako bi trenutni rezim oslabili, i izazvali sto vece nezadovoljstvo obicnog stanovnistva.

Bio sam nedavno u Teheranu, i iznenadilo me u kojoj mjeri su ljudi nezadovoljni sa vladajucim sistemom, i uvjerio sam se da dosadasnje sankcije i te kako pogadaju drzavu. Ali kako to uvijek biva, najvecu cijenu placaju oni obicni gradani. Daleko od toga da je Iran siromasan,...,ali njegovi gradani zele jedno otvorenije drustvo.
Isto tako sam se uvjerio da Iran, a pogotovo Iranci nikava prijetnja nisu miru, i da se iza cijele te igre oko sankcija i te kako kriju interesi USA-a, pa cak i susjednih arapskih drzava kojima odgovara da se trenutno preko njih prodaje jedan dio iranske nafte zapadnom svijetu.

BiH ne bi trebala podrzati te sankcije, jer je njihova svrha nesto potpuno drugo, a ne "tzv. borba" za mir u svijetu, koju predvodi USA.
Ali imajuci u vidu ovisnost BiH o vanjskoj politici Amerike, ne bi me iznenadilo ako te sankcije budu podrzane od strane BiH. Po uzoru na onu staru "kud svi Turci, tu i mali Mujo".
Last edited by zlajo on 13/04/2010 17:44, edited 1 time in total.
jefferson

#141 Re: Sankcije Iranu?

Post by jefferson »

vruce pivo wrote:
jefferson wrote:@vrcue pivo?
De budi realan!
Budi realan!
Citav arapski svijet ujedinjuje mrzna prama Izraelu!
Placnici i vladajuca oligarhija u arapskim zemljama naravno da ni prstom nece maci ali ce se narod sigurno dici na noge. Ko ce ih zadrzati?

Cinjenica da je Izrael prihvatio UN-ovu rezuluciju o primjerju a odbacio desetine drugih mi govori da se ni sam IDF nije dobro proveo u sukobu sa Hezbolahom.
Imas x strucnih stidija o tome "koliko ujedinjiju arapski svijet mrznja prema izraelu."
Tako npr. 9% kuvajcana smatra da je Palestinsko pitanje jedno od prioriteta kuvajtske vlade.
Malo manje citaj Islambosna, ili malo skokni do bliskog istoka pa ces vidjeti kako su ujedinjeni.

@ZLaja

Mislim da si upravu, medjutim, nuklearni Iran ne bi nikada ni predstavljao prijetnju Iraku ili Afganistanu. Ali S. Arabija je vec nesto drugo, jer su tu veliki novci u pitanju. Kako S. Arabija igra za sebe, tako igra i iran, i ostale zemlje. Sve je to realpolitik, i svako igra za sebe.
Ono cega se boje svi jeste da upravo ta zelja za otvorenim drustvom moze ovaj rezim natjerati da nekom dadne nuklearni materijal, a podrska Hezbolahu u svim vidovima ne pomaze sigurno da neko povjeruje drugacije.
Ono cega se jos vise boji SAD jeste da bi moglo doci do nuklearne proliferacije na bliskom istoku, a sobzirom na profil vladara tamo, ja im ne bi dao zracnu pusku a kamoli nuklearnu bombu.
vruce pivo

#142 Re: Sankcije Iranu?

Post by vruce pivo »

@osa

Tesko mi je i zamisliti da se neko moze odluciti za takav cin pa mi je nekako i degutantno o tome pricati.

Mi svi pricamo o ratu a on mi ipak izgleda kao najneizglednija opcija.
Ipak mislim da Iran niko nece moci zaustaviti u pohodu da postane nuklearna sila.Dzaba im sankcije i rezulucija kad to Irancima predstavlja svakodnevnicu.
Tesko je i ocekivati da ce Izrael bez podrske Amerike krenuti u rat.To bi bio sulud potez koji im nikad ne bi donio mir na tim prostorima.

Nuklerani Iran je neminovan, a mozda je tako i najbolje,jer sila poznaje jedino silu. :dance:
jefferson

#143 Re: Sankcije Iranu?

Post by jefferson »

vruce pivo wrote:@osa

Tesko mi je i zamisliti da se neko moze odluciti za takav cin pa mi je nekako i degutantno o tome pricati.

Mi svi pricamo o ratu a on mi ipak izgleda kao najneizglednija opcija.
Ipak mislim da Iran niko nece moci zaustaviti u pohodu da postane nuklearna sila.Dzaba im sankcije i rezulucija kad to Irancima predstavlja svakodnevnicu.
Tesko je i ocekivati da ce Izrael bez podrske Amerike krenuti u rat.To bi bio sulud potez koji im nikad ne bi donio mir na tim prostorima.

Nuklerani Iran je neminovan, a mozda je tako i najbolje,jer sila poznaje jedino silu. :dance:
Jel to hoces reci da je prosjecnom irancu to najvaznije pitanje?
Šeha

#144 Re: Sankcije Iranu?

Post by Šeha »

vruce pivo wrote: Nuklerani Iran je neminovan, a mozda je tako i najbolje,jer sila poznaje jedino silu. :dance:
Bravo! :-) :-) :-)
jeza u ledja

#145 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

Racunica je jednostavna. Ako Iran zeli praviti nuklearno naoruzanje - nek bude spreman nositi se sa posljedicama posjedovanja istog.
BSn

#146 Re: Sankcije Iranu?

Post by BSn »

jeza u ledja wrote:Racunica je jednostavna. Ako Iran zeli praviti nuklearno naoruzanje - nek bude spreman nositi se sa posljedicama posjedovanja istog.

Racunica je jasna, ili ce biti ozbiljni po pitanju naoruzavanja, ili mogu nastaviti provocirati, a onda ima da ih nema.
Hugo Cavez je tu bio brutalno iskren, kada je uporedio americko zrakoplovstvo i venecuelansko. Ovi drugi imaju nesto sitno helikoptera, ali ih ovi prvi blokiraju u nabavci oruzja, jer oni "predstavljaju globalnu prijetnju", dok ovi prvi imaju toliko naoruzanja da ni sami nisu svjesni koliko ga je.

Opet kazem, vrlo je jednostavno - americke, ruske, izraelske nuklearke nisu ni priblizno opasne kao iranski nuklearni program. Na Iranu je da izabere da li ce postati jaka vojna sila, da li ce postati nuklearna sila, ili ce nastaviti s cirkusantskim ponasanjem i rizikovati da ga ovi "bezopasni" sravne.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#147 Re: Sankcije Iranu?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Bogami, pojedinci na ovom forumu smatraju da je bombardovati jednu takvu zemlju kao Iran isto kao i pucati po onoj palestinskoj djeci sto baca kamenje na okupatorske vojnike.Ispucaj, ubij nekolicinu, pa hajd' kuci odmaraj...
Malo sutra.
Iran, iako bi mozda pretrpio znacajna razaranja, ne bi bio porazen, a imao bi i dovoljno snage i sredstava da udari na ono oko cega se i digla sva ova ujdurma....NAFTA.
Zatvaranjem hormuzkog prolaza, sto bi Iran u slucaju takvog napada svakako ucinio potapanjem brojnih plovila i podvodnim minama, kao i napada na naftna postrojenja zemalja zaliva, napravio bi takav haos da bi cijena nafte otisla do neba, a ekonomije vecine razvijenih zemalja u q...c. Znaju to Ameri, a znaju i Kinezi. Uostalom, nisu li ono Kinezi ti koji ulazu stotine milijardi dolara u iranska naftna polja i instalacije? Pa ce oni kao mirno gledati kako im sve to nestaje u dimu i pepelu, a ekonomija se vraca na onu od prije sto godina. Ameri,a i Izrael kao njihov proxi, su podigli svu ovu buku oko iranske "atomske" i cine sve samo da bi nekako svrgli sadasnji rezim u Iranu i uspostavili jedan marionetski, kao sto su to ucinili u Iraku, a kakvi su i svi drugi u zaljevskim zemljama bogatim naftom. To bi Amerima omogucilo da kontrolisu prakticno najbogatije izvore nafte, a time i cijenu iste, a Izraelu bi omagucilo da, pored besplatne nafte, ostane i dalje glavni zandar na tim prostorima.
To pokusavaju sankcijama.... i to je to. Kina, ako i glasa za njih, nece ih se pridrzavati, koa ni Rusija, i jos mnoge druge zemlje.
Prijetnje bombardovanjem Irana su za domacu publiku u Americi i Izraelu.

Oh, i da ne zaboravim.
Bosna slobodno moze da glasa ZA. Niti ce puno pomoci Amere, a neti nesto naskoditi Iranu.
I vuk sit i ovce na broju. :mrgreen:
jutarnji

#148 Re: Sankcije Iranu?

Post by jutarnji »

Sve je to go ludak!!! Obama, Ahmedinedzad, Putin, SharoV, NatananeJaho, Bruce Lee....`ebo im ja mater svima.
Koja nas budala uvali u taj qrac da se mi, smotani k`o sajla, handrimo sa njima?
jeza u ledja

#149 Re: Sankcije Iranu?

Post by jeza u ledja »

jutarnji wrote: Koja nas budala uvali u taj qrac da se mi, smotani k`o sajla, handrimo sa njima?
Haris Silajdzic. :bih: :bih:

Znate ono, to je velika stvar, BiH u Vijecu sigurnosti, veliki uspjeh BejHa diplomacije....ko, sta, "mi smo suzdrani". :oops:

:bih: :bih:
jutarnji

#150 Re: Sankcije Iranu?

Post by jutarnji »

jeza u ledja wrote:
jutarnji wrote: Koja nas budala uvali u taj qrac da se mi, smotani k`o sajla, handrimo sa njima?
Haris Silajdzic. :bih: :bih:

Znate ono, to je velika stvar, BiH u Vijecu sigurnosti, veliki uspjeh BejHa diplomacije....ko, sta, "mi smo suzdrani". :oops:

:bih: :bih:
E to mu je veliki minus... :D
Kakva je procedura da se mi ispisemo iz toga dok nismo dobili po usima?
Post Reply