"Možda je otišla da piša."

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Asana

#126 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Asana »

A mogu li ja upozoriti cijenjene virtualne sugovornike, da usprkos rijeci "pisanje" u naslovu - ovo nije tema o obavljanju nuzde?
bingov buraz

#127 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

kakavdanakneiskustvu wrote:

ja fakat priznajem da ne kontam što pored toalet papira nekom treba voda i kako uraditi uraditi ono što možeš toalet papirom,obrisati guzu
Stvar navike, meni je koristenje samo papira polovican pos'o kao kad ozidas kucu a ne nabacis fasadu :mrgreen: fini radovi kontas
Ahmmed

#128 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Ahmmed »

Sarajevske ćenife, posebna su priča i zaslužuju čitav podforum na ovom časnom forumu :D

Ima gospođa Nada u nekim stvarima pravo, u nekima je debelo pretjerala, a prilično mi je signifikantan ( Što bi Tunjo reko),onaj dio o Sarajevu i kasnim osamdesetim.....I Vase Miskina koje više nema....A ima Ferhadija.....Šta ćete , gospođo Nado, svaki vakat svoje nosi.....Ja znam one koji su ulicu Vase Miskina uvijek zvali Ferhadija.....Navika, šta li je.....I po starom, dobrom običaju, uvijek se bavimo samo posljedicama, a uzroke ne volimo da pominjemo...

I posebno su mi zanimljivi ovi Sarajlije iz pedeset ili šezdeset i neke....Čiji su očevi , sa kartonskim koferima, došli u Šeher.....Sa svojim navikama, kojima su se Sarajlije sa malo dužim stažom, dobrano ibretile....Sve je proces, ništa se ne mijenja preko noći, a pošto sam, u formalnom smislu, Sarajlija jedan frtalj, valjda imam pravo ponešto o tome reći :D : Moja rahmetli nana, uvijek je govorila da je najgore kad se opanak popapuči....I po ko zna koji put mi ispričala priču, u nekoj doseljenici u njenu mahalu, koja je , jedared, dok su žene, iza akšama, stajale na ulici, u namjeri da ih zamoli da se malo pomaknu, da bi ona ušla u dućan, milostivo zakliktala" Molim put".....Ko biva, žene, hajte malo u stranu, da prođem....

Ovi što tvrde da se u Sarajevu, prije rata, i privatno i javno, moglo čuti samo dobar dan ili dobro veče, nisu , jednostavno, u pravu.Možda na Socijalnom il na Grbavici....Znate, u Sarajevu su postojali kvartovi gdje su merhaba i akšamhajrula , sabahajrula i Allahimanet....bili glavni pozdravi u svakodnevnoj komunikaciji....Dakako, bilo je tu i zdravo i vozdra, i ćao i đe si i šta ima..... Kao i za tata....Ma, govorili smo i prije rata babo....A još pri tome, Sarajlije :mrgreen: A bilo je i kombinacija.....i smiješnih situacija....sa ovim tata i babo, u ovisnosti o prilici u kojoj bi se čovjek našao.... Naravno da danas ima pretjerivanja, da ima nesnalaženja, da se adeti miješaju, ali zar od prije rata nije psovka o "vozu koje te u Sarajvo dovezo"????

Vidim i blagu intencu žaljenja za Bjelicama, Krajišnicima, Traparama, Bosiljčićima ( uz časne izuzetke, posebno kad su ovi zadnji u pitanju....)
Jest da je off, ali:
Za one koji tvrde da naši Srbi i Hrvati nikad nisu zvali babo.....Pa, nije daleko dolina Neretve.....Odeš među mostarske Srbe, u Potoke, Ortiješ, u samu mostarsku čaršiju ( ima ih, Bogu hvala, vraćaju se), pa da čuješ, pogotovo ove starije od 50....I babo, i adžo i dajo i hala - sa kratkim prvim a ( termin za tetku, čest u Hercegovini), pa odeš među Hrvate Ramskog kraja, u okolinu Kiseljaka, Viteza, Busovače, Kreševa.....Uz babo , amidža i daidža, još ćeš sresti katolkinje u dimijama, crne, smeđe ili teget boje.... Ovo navodim samo kao činjenice, jer, neka svako zove onako kako hoće i kako mu paše, neka oblači ono što mu duša želi....
General_Jackson

#129 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by General_Jackson »

Što se pozdrava tiče stvarno mi ne smeta nijedan, ali kako @Asana reče ipak je zdravo pozdrav za mlađu raju i nekoga sa kim si stvarno blizak, moram priznati da se i ja malo glupo osjećam kada u radnji duplo mlađu radnicu pozdravim sa dobar dan a ona odgovara sa zdravo, ali uglavnom nikada nisam vidio neku lošu namjeru u tome za mladu raju danas valjda je to normalno, ko mi je kriv što sam ostario :sad: . Isto tako mi je bezveze a desilo mi se više puta pošto radim u državnoj ustanovi, dolazi čovjek i pozdravlja sa selam, ja odgovorim sa dobar dan, na što se on unezgodi i počne mi se izvinjavati, pa rekoh čovječe šta se izvinjavaš nisi mi ništa opsovao, pozdravio si me i ja sam ti otpozdravio. Pozdrav je pozdrav ako je iskren to je najbitnije.
Gospoda Ministarka

#130 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Gospoda Ministarka »

General_Jackson wrote:Gospoda Ministarka
To je bilo za zenu koja nista bolje nije ni zasluzila.
Pa malo prije si rekla da je ne poznaješ, kako onda znaš šta je zaslužila?
Jeli ta ista Nada pomenula vršenje nužde?
Zbog čega mene prozivaš? da te podsjetim šta sam ja napisao:
Očito te je Nada negdje dobro načepila, pa se sada virtualno obračunavaš sa njom, što me ne čudi pošto i sam poznajem dotičnu.
Kakve to ima veze sa ovim dole što si ti izbljuvala po meni?
Za doticnu gospodu sam prvi put cula i to na ovoj temi, tako da tu nema nikakvog obracunavanja.
Ovaj wc i ova boca su dokaz koliko vam smetaju bosnjaci/muslimani.
Kad pogledam ove komentare gnusam se, a svaki dan se nesto ovdje procita smetaju zene u dimijama, smeta merhaba, smeta voda u wc (u kom nema toalet papira)...

Ti očito vršiš selekciju ovako online na svoje i njihove i pokazuješ "visoki stepen" tolerancije.
Hmm... ljudi samo cekaju nesto da te mogu zaskociti i istresti svoje frustracije, ovaj boldirani dio uopste nije bio namjenjen tebi...
Ti si u prethodnom postu dobila odgovor na svoje pitanje, ostatak je bio konstatacija ne namjenjena tebi.
Ne, nepoznajem je ali puno se o njenom karakteru i stavovima moze zakljuciti iz napisanog, tako da da gospoda zaista nije ni za sluzila da joj se kaze nista bolje od toga da je "nadrndana klimaktericna zenturaca"
To sto je je spomentua nuzda nema nikakve veze sa nadom vec sa onima koji su okacili sliku wc i zgrazavaju se nad tim sto je tu boca vode.
Ahmmed

#131 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Ahmmed »

Vidim , počelo je i pravdanje za pranje guzice, da izvinite....I nekontanje, šta će voda u tim predjelima No, da i ja dam svoj doprinos ovoj važnoj raspravi:
Neki ne koriste ni toalet papir, ni vodu, ni vlažne maramice.....Nego tikvine listove, kukuruzne listove, te travke širokih listova.....I to u Bosni,( preciznije selima istočne Hercegovine ) sad,u 21.stoljeću.....A kad zazimi, pa nema taze liski ,dobro dođu novine i fišeci.....
black

#132 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by black »

@ahmo dobar post :thumbup: al' dzaba je vecina to nece da vidi o chemu pises..
evo jos jednog posta koji komotno pashe i ovde, sa papetove teme o predrasudama (komotono se i ova moze spojiti u istu temu)
frfi. wrote:procitah neki post koji spominje ljude seljake i ljude gradjane, i po toj nekoj podjeli su seljaci ovi sto zovu oca "babo" a gradjani su ovi koji zovu "tata", ako dobro skontah :roll: :lol: :lol: :-) evo aplaudiram na tu podjelu, svaka cast...
sori ako sam nesto pogresno shvatila, ali kakve veze ima kako ko zove svog oca?!
ja ga zovem, ponekad, "stari"-u koju grupu spadam :-) :lol:

i nervira me sto ljudi ne prave razliku izmedju seljaka i papka, al hajd da ne skrecem sa teme...
ja imam predrasude prema zalizanim tipovima sa kosuljom utrpanom u trenerku. zaobilazim ih u sirokom luku :D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#133 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Admir_1984 »

Kod mene nema bocice, nego moderni onaj mini tush za oprat guzicu :D :D Al relativno je to, sve zavisi sta izbacujes iz sebe :-D :-D :run:
bingov buraz

#134 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by bingov buraz »

kakavdanakneiskustvu wrote:

jok,ja to ne kontam.
Govorim u svoje ime-subjektivan osjecaj da je tako cistije.
Odosmo u off zestoko ;-)

Ima razlike kad neko kao @kakavdanak... iskreno i bez namjere da uvrijedi postavi ovakvo pitanje i kad neki padobranac uleti sa svojom ''mi Europa qrci palci'' pricom koja tukne na fasizam.
Ovim drugim se iskreno i od srca naremse u stau.Toliko od mene za ovu temu.
chuchumbamayumbe

#135 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by chuchumbamayumbe »

Wassup bitches!!!
8-)
statix

#136 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by statix »

Ahmmed wrote:Vidim , počelo je i pravdanje za pranje guzice, da izvinite....I nekontanje, šta će voda u tim predjelima No, da i ja dam svoj doprinos ovoj važnoj raspravi:
Neki ne koriste ni toalet papir, ni vodu, ni vlažne maramice.....Nego tikvine listove, kukuruzne listove, te travke širokih listova.....I to u Bosni,( preciznije selima istočne Hercegovine ) sad,u 21.stoljeću.....A kad zazimi, pa nema taze liski ,dobro dođu novine i fišeci.....
Sta fali liscu, mene je tako babo ucio kad smo na imanju... :oops: :D
JThomas

#137 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by JThomas »

jebo majku svoju oko čega mi pravimo priču. i čudimo se što nam je ovako kako je.

ja sam mlad, ali vala vazda sam slušao i dobar dan i zdravo i vozdra i đes' i kako si i jesi dobar...i eto, može biti da sam previše tolerantan, ili nedovoljno rafiniranog osjećaja za jezik...ali nikad mi ništa od toga nije zasmetalo i sve to doživljavam kao pozdrave.

gospođo draga, prioriteti su vam u kurcu ako se kraj svega oko nas nervirate kad vam neko, možeš misliti, na dobar dan uzvrati zdravo...drznica mlada, kako je nije stid? :D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#138 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Admir_1984 »

Ja koristim prema svima iste pozdrave, a to su zdravo, dobar dan, dobro jutro, dobro vece... Ne racunam ovde one zezancije sa blizom rajom vozdra, cao i slicne stvari

Mozda tamo negdje u sedmom-osmom razredu idem ja sa mamom i sestrom kod neke rodbine na Bajram, a u toj kuci eto ko vjera se malo vishe postuje. I sad ja znam samo za Bajrambarecula kada cestitam Bajram. Ulazi mama merhaba, sestra merhaba, ja dobar dan! Vracamo se kuci kada mama na mene, kako ces onako, jesi li normalan i slicno :D Nikad se ja nisam znao prilagodjavat

Al ako meni neko nazove Selam, za koga fakat smatram da je vjernik, uvijek odgovarajuce vratim
beautyfool

#139 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by beautyfool »

Od teme dobar dan do toaleta :shock: mislim da gospodja o kojoj je i sama tema bukvalno pretjeruje, ako ona smatra da se na bilo koji pozdrav treba pozdraviti na isti nacin zasto onda i ona ne koristi isti taj sistem pozdravljanja
Ali razgovori su nepredviđeno kratko trajali: dignem ja slušalicu i glas sa druge strane kaže "Selam alejkum". Ja odgovorim "Dobar dan" i
Sto neko rece, dok god se pozdravljamo dobro je, pa bilo kakav pozdrav bio.
Sto se toaleta tice turci su lako rijesili problem sa vodom u javnim i privatnim toaletima a to su toaletne solje sa ugradjenom cesmicom ili eventualno dodatnom cesmicom sa strane, jako prakticno pa ko voli nek izvoli, nazalost kod nas 99% toaleta nema vode.
mrtva kokoš

#140 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by mrtva kokoš »

u jbt vama je to dobro kad jedno koristite :roll: , meni treba i voda i papir :D
muha_sa

#141 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

da dam skromni doprinos temi koja je oSla u krivom smjeru i o pranju i ne pranju guJce :D
prao-perem je i vazda cu je prat-naravno da to radim u svom domu i to je cijela procedura a ako vas bas zanima sad cu ja sve potanko :lol: -i tvrdim da mi je cisca neg neciji obraz :D
a vi peksini sto nosate pecat na gacama :-) nastavite trat jal Avazom jal Oslobodzenjem a mozete i naslovnicom nekog drugog-hefticnog tiska :lol: plahi --sjaje se naslovnice :D
muha_sa

#142 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by muha_sa »

nego--kako ste inace :? :D
General_Jackson

#143 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by General_Jackson »

@Gospoda Ministarka
Hmm... ljudi samo cekaju nesto da te mogu zaskociti i istresti svoje frustracije, ovaj boldirani dio uopste nije bio namjenjen tebi...
Ti si u prethodnom postu dobila odgovor na svoje pitanje, ostatak je bio konstatacija ne namjenjena tebi.
Ne, nepoznajem je ali puno se o njenom karakteru i stavovima moze zakljuciti iz napisanog, tako da da gospoda zaista nije ni za sluzila da joj se kaze nista bolje od toga da je "nadrndana klimaktericna zenturaca"
To sto je je spomentua nuzda nema nikakve veze sa nadom vec sa onima koji su okacili sliku wc i zgrazavaju se nad tim sto je tu boca vode.

Prvo ja sam muško, drugo ako nije bilo namijenjeno meni onda si trebala uputiti onima kojima jeste a ne meni.
Sva si vražija kad ovako po jednom postu ocijeniš nekoga :x
Gospoda Ministarka

#144 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Gospoda Ministarka »

General_Jackson wrote:@Gospoda Ministarka

Prvo ja sam muško, drugo ako nije bilo namijenjeno meni onda si trebala uputiti onima kojima jeste a ne meni.
Sva si vražija kad ovako po jednom postu ocijeniš nekoga :x
Bio je upucen svima onima koju su se u njemu prepoznali :wink:
Drugo, vidimo ko ovdje bljuje vatru i ko je frustriran.
Ne razumijem koga ja ocjenjujem po jednom postu?
Nadu??? Nada je rekla puno vise nego je htjela. Mozda je ona samo htjela da kaze kako je kulturna i emancipirana a rekla je potpuno suprotno..-
HAVANA

#145 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:nego--kako ste inace :? :D

Malo mi je lakše,ne žiga me više ono od juče a nije mi ni jačmir skočio.Jedino ono kad se sagnem i dalje žiiiiik :shock: al biće dobro.Stolica uredna.
Dobro u podne :D
Lakat Jebić

#146 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by Lakat Jebić »

taman je tema dobila odgovarajuci epilog: brisanje/pranje guzice :D
SanskiBiser

#147 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by SanskiBiser »

Lakat Jebić wrote:taman je tema dobila odgovarajuci epilog: brisanje/pranje guzice :D
U skladu s tim nadam se da se moze postici kompromisno rijesenje da vuk bude sit i ovce na broju tj. da se spoji ugodno sa korisnim :lol: :D

Image
idealnaM

#148 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by idealnaM »

Ujutro ne volim da mi se ljudi obraćaju, pa ni da me pozdravljaju. :oops: Više sam za neki išaret, neverbalni pozdrav, klimanje glavom, naklon... :oops:
Dan i ne mora baš uvijek biti dobar 8-)

Mir Vama :bih:
black

#149 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by black »

:mrgreen:
radostan dan

#150 Re: "Možda je otišla da piša."

Post by radostan dan »

Još koristite wc papir ???

Evo rešenjaaaa -

http://www.youtube.com/watch?v=ebsl476OBSk