O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
paja patak

#126 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by paja patak »

pshhh wrote:@paja patak,

Zaba koja zivi u mracnom bunaru, ne zna da izvan bunara ima zivota obasjanog suncem sa cistim rijekama, vec sva sretna pliva u mraku zabokrecine, uvjerena da je upravu. :D
prelijepo receno :D slazem se :) :thumbup:
beautyfool

#127 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by beautyfool »

lucius wrote:Pa da postji nešto neobjašnjivo, ali to će mo ignorisati, ako je samo
A ko je tebe pravopis ucio...ali i to će mo ignorisati.... :roll: :oops:
paja patak

#128 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by paja patak »

beautyfool wrote:
lucius wrote:Pa da postji nešto neobjašnjivo, ali to će mo ignorisati, ako je samo

ma covjeku se desio tipfeler dok je u halu zanesenosti kucao svoj zakon :evil: :-D :-D
beautyfool

#129 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by beautyfool »

paja patak wrote:
beautyfool wrote:

ma covjeku se desio tipfeler dok je u halu zanesenosti kucao svoj zakon :evil: :-D :-D
JaH, vidis ne pomislih na to...eto nek mi halali...ja u zaletu citanja zapeh samo do te rijeci a nisam se fokusirala na sustinu dubokoumnosti i noviJeh zakona za NASKE vako zatucane :roll:
idealnaM

#130 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by idealnaM »

Ha ha a ovdje sada kažeš, najperfektnije biće se seksalo sa djevojčicom od 9 godina, ali to je u redu jer i zapadnjaci se seksaju sa 14 godina. Iako je ovdje otac sa 18 godina a koliko je godina imao Muhamed?
Ne, nego ti hoću kazati da se iščuđavaš nečemu, što je u tom historijskom razdoblju, bila sasvim uobičajna pojava.Dakle, za života, Poslanik s.a.w.s.je imao neprijatelje, koji su se, kao i ovi danas, koristili svim i svačim da bi ocrnili njegovu ličnost...Ali, niti jedan od njegovih neprijatelja-suvremenika, nije ženidbu Aišom r.a.uzimao kao argument protiv njega...
Open jur majnd... :mrgreen:

Sigurno bi se i u Poslanikovom vaktu čudili pojavama koje mi imamo danas.
Evo jedne statistike o stopi nupcijaliteta zena ispod 50 ljeta...Evropa 8-)
Image
:roll:

O razlozima, zbog kojih je baš Poslanik oženio Aišu r.a. ne vele mi raspredati...tebi to ionako nebi imalo smisla.
Toliko od mene.
paja patak

#131 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by paja patak »

beautyfool wrote:JaH, vidis ne pomislih na to...eto nek mi halali...ja u zaletu citanja zapeh samo do te rijeci a nisam se fokusirala na sustinu dubokoumnosti i noviJeh zakona za NASKE vako zatucane :roll:
i ja mu pola postova nisam skontala, bice da sam i ja zatucana :| :D
atom62

#132 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by atom62 »

ima li ko dobre rasade za paradajz?
beautyfool

#133 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by beautyfool »

atom62 wrote:ima li ko dobre rasade za paradajz?
Moze bit' da lucius ima rasada ili zna nesto detaljnije o tome a mozda ti moze dati i kakav prikladan savjet vezano za zakonitosti paradajza :roll:
kuda

#134 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by kuda »

@lucious

Onima koji nec}e da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni nece vjerovati. (2 - Al-Baqarah-6)

Allah je zapectio srca njihova i usi njihove, a pred ocima njihovim je koprena; njih ceka patnja golema. (2 - Al-Baqarah-7)
paja patak

#135 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by paja patak »

beautyfool wrote:
Moze bit' da lucius ima rasada ili zna nesto detaljnije o tome a mozda ti moze dati i kakav prikladan savjet vezano za zakonitosti paradajza :roll:
sigurna sam da ima neke svoje teorije o sadnji paradajza :) pa da cujemo :D
black

#136 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by black »

humor ti ja taman na nivou koliko i intelekt, shupalj
olijali_vuk

#137 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by olijali_vuk »

kuda wrote:@lucious

Onima koji nec}e da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni nece vjerovati. (2 - Al-Baqarah-6)

Allah je zapectio srca njihova i usi njihove, a pred ocima njihovim je koprena; njih ceka patnja golema. (2 - Al-Baqarah-7)
ovo mi i oni u Kuranu bode u oci, kao da nikome nista ne moze biti oprosteno i kao da im treba okrenuti ledja i svi treba da se razdvojimo, i kao mi imamo uvijek pravo i Muhamed za koga niko zivi ne svjedoci je istiniti prorok... nemogu tih prica posebno kad su nekakko kao bajke napisane ... mozda bas ti zavrisis u tom dzehemenu, jer nekome drugome ne das sansu, jer sudis ljudima...
bijela

#138 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

meni najviše bode oči kad ljudi bilo šta, pa i Kur'an čitaju selektivno.
nekidan naiđoh na ovo, pa mi se sada učini prikladnim da postiram.
Jednom je el-Ahnef b. Kajs, vrlo blizak ashab Aliji, r.a, i najugledniji covjek svoga naroda, sjedio, a pored njega neki covjek poce uciti Kur’an. Slusao je njegovo ucenje i kad je ovaj proucio ajet : I Mi smo vam objavili Knjigu, u njoj se vi spominjete, (u njoj se o vama govori), zar ne razmijete, on se trznu kao iza sna i rece: Kur’an govori o meni?!

Skocio je, dohvatio mushaf i poceo uciti. Ucio je i kad dodje do Allahovih rijeci: Mu’mini su vec spaseni, oni koji su u svojim namazima skruseni, i koji ono sto ih se ne tice izbjegavaju, i koji zekat izvrsavaju, rece: Allahu moj, mene ovdje nema!

Zatim je naisao na narod koji Allah opisuje rijecima: I robovi Milostivoga, koji po Zemlji dostojanstveno hodaju, a kad im se dzahili obrate, oni kazu: “selam”.. Zastade i rece: Allahu moj, ni ovdje sebe ne nalazim. Ja sam mnogo manji od ovih!

Potom je uceci naisao na opis cestitih za koje Allah kaze: Bokovi njihovi postelje izbjegavaju i oni Gospodara svoga iz straha i iz zelje mole… Razmisli pa rece: Allahu, ja sebe ni medju ovima ne nalazim.

Nastavio je prevrtati sahife Kur’ana, pa naidje na one koje Allah opisuje suprotnim svojstvima: Sta vas je dovelo u Sekar-džehennem? Oni rekose: Nismo bili od onih koji namaz obavljaju, i nismo haranili siromaha, i upustali smo se sa besposlenima, i nijekali smo sudnji dan, sve dok nam smrt nije dosla. Strese se od straha i rece : Allahu, molim Te da me sacuvas od ovih, ali gdje sam ja, gdje je moj opis?!

Prevrtao je tako stranice, prevrtao i naidje na Allahove rijeci: Ima i drugih koji su grijehe svoje priznali, i koji su dobra djela sa losim djelima izmjesali, njima ce mozda Allah oprostiti, jer Allah prasta i samilostan je!
Zadrhta i rece: Allahu moj, ovdje sam ja, ovdje sam ja! Nađoh se konačno!
strongwoman

#139 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by strongwoman »

olijali_vuk wrote:
kuda wrote:@lucious

ovo mi i oni u Kuranu bode u oci, kao da nikome nista ne moze biti oprosteno i kao da im treba okrenuti ledja i svi treba da se razdvojimo, i kao mi imamo uvijek pravo i Muhamed za koga niko zivi ne svjedoci je istiniti prorok... nemogu tih prica posebno kad su nekakko kao bajke napisane ... mozda bas ti zavrisis u tom dzehemenu, jer nekome drugome ne das sansu, jer sudis ljudima...
E pa stvarno neki ljudi rodjenjem imaju mentalni invaliditet i nesposobnost pravilnog razlucivanja stvari, istine od neistine, moralnog od nemoralnog..., putite da vjeruje ko god hoce i u sta god hoce...
Ali ja ne mogu dozvoliti da mi se dira u nesto sto je meni sveto, jer ne diram ni ja u vase...
Stoga molim vas prestanite sa ovakvim komentarima, jer nisu uopste primjereni, cak sta vise..., o osnovanosti necu da pricam...
strongwoman

#140 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by strongwoman »

bijela wrote:meni najviše bode oči kad ljudi bilo šta, pa i Kur'an čitaju selektivno.
nekidan naiđoh na ovo, pa mi se sada učini prikladnim da postiram.
Jednom je el-Ahnef b. Kajs, vrlo blizak ashab Aliji, r.a, i najugledniji covjek svoga naroda, sjedio, a pored njega neki covjek poce uciti Kur’an. Slusao je njegovo ucenje i kad je ovaj proucio ajet : I Mi smo vam objavili Knjigu, u njoj se vi spominjete, (u njoj se o vama govori), zar ne razmijete, on se trznu kao iza sna i rece: Kur’an govori o meni?!

Skocio je, dohvatio mushaf i poceo uciti. Ucio je i kad dodje do Allahovih rijeci: Mu’mini su vec spaseni, oni koji su u svojim namazima skruseni, i koji ono sto ih se ne tice izbjegavaju, i koji zekat izvrsavaju, rece: Allahu moj, mene ovdje nema!

Zatim je naisao na narod koji Allah opisuje rijecima: I robovi Milostivoga, koji po Zemlji dostojanstveno hodaju, a kad im se dzahili obrate, oni kazu: “selam”.. Zastade i rece: Allahu moj, ni ovdje sebe ne nalazim. Ja sam mnogo manji od ovih!

Potom je uceci naisao na opis cestitih za koje Allah kaze: Bokovi njihovi postelje izbjegavaju i oni Gospodara svoga iz straha i iz zelje mole… Razmisli pa rece: Allahu, ja sebe ni medju ovima ne nalazim.

Nastavio je prevrtati sahife Kur’ana, pa naidje na one koje Allah opisuje suprotnim svojstvima: Sta vas je dovelo u Sekar-džehennem? Oni rekose: Nismo bili od onih koji namaz obavljaju, i nismo haranili siromaha, i upustali smo se sa besposlenima, i nijekali smo sudnji dan, sve dok nam smrt nije dosla. Strese se od straha i rece : Allahu, molim Te da me sacuvas od ovih, ali gdje sam ja, gdje je moj opis?!

Prevrtao je tako stranice, prevrtao i naidje na Allahove rijeci: Ima i drugih koji su grijehe svoje priznali, i koji su dobra djela sa losim djelima izmjesali, njima ce mozda Allah oprostiti, jer Allah prasta i samilostan je!
Zadrhta i rece: Allahu moj, ovdje sam ja, ovdje sam ja! Nađoh se konačno!
PRELIJEPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO....!!!!!!! Allah je milostiviji i od majke rodjene...
statix

#141 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by statix »

E pa stvarno neki ljudi rodjenjem imaju mentalni invaliditet i nesposobnost pravilnog razlucivanja stvari, istine od neistine, moralnog od nemoralnog...,
A onda ovo:
PRELIJEPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO....!!!!!!! Allah je milostiviji i od majke rodjene...
bijela

#142 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

ccc statix.. što si taki? :roll: :?: :idea:
statix

#143 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by statix »

Samo pokazujem da i vi selektivno cesto razmisljate i tumacite stvari. :idea: sto bi rekla ljubav :D
bijela

#144 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

statix wrote:Samo pokazujem da i vi selektivno cesto razmisljate i tumacite stvari. :idea: sto bi rekla ljubav :D
pa zato ste vi tu da nas upozorite kad mi nešto isselektiramo, i obrnuto :D
nema više love_aha :?: :sad: :idea:
statix

#145 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by statix »

Ne bih se zakleo, siguran sam da vam sprema jedan dobar post, cuvajte se... :lol: :oops:
olijali_vuk

#146 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by olijali_vuk »

Ja rekoh gore: "ko bajka napisana", ona posla pricicu koja pocinje: "Jednom je ...", to su sve neka zastrasivanja po Kuranu po principu cuvaj se ovoga i plasi se onoga, a radi samo ovo i nista drugo! A recimo samo tim klanjanjem, ako pet puta na dan klanjas, unistavas svoj bioritam, mislis cjeli dan na to, odstranjujes se iz normalnog zivota! I daj zekat ili samilost! To ne treba raditi, mora se porez placati, mora postojati sistem od koga svi mogu zivjeti, ne treba neko samilost! To je tako tamo u Arabiji, nema poreskog sistema ...

Vi pisete to, kao da ste vidjeli svojim ocima, nemojte biti tako ubjednjeni, vi treba da vjerujete, ako ste vjerenici, a ne da mislite da znate, sta je bilo prije 1500 godina. To je onda prije fanatizam, mozes da znas samo ako je tebi Allah nesto rekao, a on ti ocigledno nije nsita rekao, zato reci, meni je ovako dobro, ja vjerujem, a sta ce biti ne znam, nadam se da cemo mi pobjediti, a ne to stos i rekla- ja tvoje misljenje ne mogu ni da cujem i bice ovako i onako! Sta ce biti, ti ne znas, ni Muhamed nije znao, jer kako kaze za sebe, on nije prorok, nego poslanik, tako da mozes da se nadas i vjerujes, ali i da diskutujes o tome.
strongwoman

#147 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by strongwoman »

Majkl Hart, čovjek koji je napisao knjigu o 100 najutjecajnijih ljudi svijeta, stavio je Muhammeda, a.s, kao broj 1. i rekao je : ''Ako želite znati kako postići i najveće ciljeve sa najmanjim načinima onda pogledajte ko je bio ovaj čovjek i njegovu vjeru".
strongwoman

#148 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by strongwoman »

statix wrote:
E pa stvarno neki ljudi rodjenjem imaju mentalni invaliditet i nesposobnost pravilnog razlucivanja stvari, istine od neistine, moralnog od nemoralnog...,
A onda ovo:
Da, statix... i onda ovo:
neki nisu u Njegovoj milosti... nazalost
olijali_vuk

#149 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by olijali_vuk »

lejlatab wrote:Majkl Hart, čovjek koji je napisao knjigu o 100 najutjecajnijih ljudi svijeta, stavio je Muhammeda, a.s, kao broj 1. i rekao je : ''Ako želite znati kako postići i najveće ciljeve sa najmanjim načinima onda pogledajte ko je bio ovaj čovjek i njegovu vjeru".
Muhamed je drugovao sa Jevrejima u Mekki ili Medini i oni su ga naucili svacemu, na kraju ih je sve poubijao u Mekki (ili ne znam tacno vise gdje). Ko zna zasto je on stalno pobjedjivao? Jevrejske carolije? Mislim da su bili rjesili da odaju odakle mu sva ta snaga, i onda ih je on preduhitrio. I Kuran je naravno predivna knjiga stihova, prava poezija, on je dobar pjesnik kad se kune svim i svacim po Kuranu, to nsita ne razumijem, ali je onako lijepo cuti, dobra poezija stvarno, i to je i on uvidio, pa govori unaprijed sta treba reci ...
black

#150 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by black »

olijali_vuk wrote: to nsita ne razumijem
ocito..
a pristavio se k'o grah
Post Reply