Eh komi, obecao sam ti odgovor…
Krenut cu redom, pa cu doci do japanskih filmova, aBd…
Napominjem da je sve sto cu napisati moje licno vidjenje Avatara, filmske umjetnosti i komijevih kritika. Izvinjavam se unaprijed na dugom postu…
Helem, na samom pocetku tvoje rasprave o filmu Avatar, rekao si ovo:
„ako film pređe u 3d prestat ću gledati filmove...
a ovi što vele da je najbolji film u posljednjih 10 godina... zanima me koliko filmova odgledate godišnje... moj movie collectors program veli 190 u ovoj godini i to samo novih naslova koje nisam prije vidio dakle ne broji reprize“
Ovo je bilo prije nego si pogledao film, ali vec si dao do znanja svima da to ne moze valjati i da ti gledas puno filmova godisnje, te da je tvoje misljenje jako bitno.
Dobro, gledam i ja puno filmova godisnje, obicno jedan dnevno, iako sam sada malo presao na serije, pa sam malo zapostavio filmove. Nije bitno iz koje su zemlje i koji su zanr, dok god nisu romanticne sapunice, jer to ne mogu gledati.

Znaci da se i moje misljenje moze pikati negdje…
Istim tonom nastavljas nakon sto si odgledao film:
„Klišej na klišej
eto to je ovaj film
u jednom trenutku sam mislio da slušam đorđa buša preemptive attack ne znam puštaju li ovake filmove amerikancima u iraku... šta misle o tome... i jesu li verzije filmova za irak cenzurisane...
kameron je smiksao barem deset filmova u ovo čudo...
ne znam vala... vizualno je stvarno odličan i maštovit ali priča je jednostavna da ne može biti jednostavnija ... i predvidjljiva do bola na momente...“
Dakle, po tebi je veoma cudno i neinventivno sto film koji ocito tezi tome da bude epic, fantasy herojski i bajkovit ima jednostavnu temu borbe između dobra i zla, koja je stara hiljadama godina? Pazi, meni da je neko rekao da ce Avatar biti triler ili horor i da mi je prikazao ono, ja bih bio veoma razocaran, ali za epic fantasy SF, really?
U nastavku ce biti SPOILERA, pa oni koji ne zele da citaju o filmu neka preskoce ovaj dio.
Dakle, u filmu se radi o nasoj civilizaciji koja dolazi na planet Pandoru. Sama misija se sastoji od naučnog i eksploatacijskog dijela. Nikakva pamet, nije nikakva tajna da ako danas zelis da radis naucne projekte da vojska uvijek placa ako ima interesa. Imati u buducnosti avatare pomocu kojih bi vojnici mogli ratovati iz dnevne sobe je vjerovatno nesto sto bi joj moglo biti korisno. Znaci, pusti malo naucnike da skakucu, ako uspiju mirno rijesiti problem i dobro je, ako ne, nema veze… Sam prikaz „firme“ u Avataru je sigurno analogija na one privatne „zastitarske“ firme koje su dole po Iraku radile sta im se hoce.
Sto se toga tice, kao sto rekoh prica je u sustini borba izmedju dobra i zla, mogla se snimati i na drugim lokacijama i sa drugim metodama, ali Cameron je imao svoje zamisli i smjestio je sve to na neutralan teren na kojem niko nece moci reci, recimo, bijelci su predstavljeni ovako, crnci onako, indijanci opet na treci nacin.
Uzeo je kolektivnu karakternu manu civiliziranog covjecanstva, zelju za navodnim provjetljenjem i obrazovanjem tzv. primitivnih naroda (Rudyard Kipling je cuda radio za Britance u tom smislu) dok im se ispred nosa otimaju bogatstva i unistava njihov nacin zivota. Preslikao je novije primjere toga sa npr. Bliskog Istoka na svoju pricu i koliko god ta planeta bila udaljena od nas, mi smo se mogli identificirati sa nacinom na koji zejebaTi pukovnik zeli da izbrise zohare sa lica zemlje ( a imali smo slicnih primjera i u blizoj okolini, nije bio potreban Irak).
Likovi, bas kao i u slicnim filmovima ovog zanra (LOTR, npr.), predstavljaju te dvije strane: losa, umisljena, pohlepna, mocna civilizacija koja misli da joj nema ravne i dobra, skromna, neiskvarena, civilizacija koja je otvorena prema svijetu dok god je neko ne pokusava unistiti. Cisti prikaz ljudske historije do dana danasnjeg. Indijanci, narodi Juzne Amerike, Afrike, Aboridzini, svi su pretrpjeli istu sudbinu. Tvoja prica da ce se za 150 godina ljudsko ponasanje promjeniti jednostavno ne pije vode. Sto je funkcionisalo do sada, funcionisat ce i ubuduce.
Znaci da to pokriva otprilike ono sto ti smatras nedostacima ovakve vrste filmova, bez obzira bio to LOTR, Gladiator, Braveheart, ili slicni filmovi. Da, znam da Gladiator i Braveheart nisu SF i fantasy, ali jesu herojski i epic…
„junak kojemu je neko poginuo…“ - Da, William Wallace i Maximus Decimus Meridius, klasicni heroj, jos od anticke grcke, sto bi rekli.
„još kripl“ – Da, posto prema takvim ljudima uvijek imamo predrasude. Bas covjek nema sta izgubiti.

„loš pukovnik“ – Volio bih vidjeti agresora koji nije los.
„šupak koji se brine za korporaciju“ – Opet, u vecini slucajeva je tako. Malo ko ce prestati samovoljno sjeci drvece jer to smeta domorocima.
„naučnica koja brine o prirodi“ – Nego o cemu, ako je uistinu naucnica?
„stranac koji dolazi u selo i postaje najbolji za 3 mjeseca“ – Desavalo se, desavat ce se…
„vojnik koji odbija slikediti komande da puca...“ – nebitna stavka skroz…
„sve ovo postoji u stvarnosti... to je život...ali ja nisam došao da gledam život nego film i nadam se što manjem broju klišeja“
Istina je da sve ovo postoji u zivotu, ne znam zasto bi ti onda smetalo? Ne moze odjednom vuk postati dobar, a crvenkapica losa. Sta se trebalo desiti, po tebi?
Ko je od koga maznuo ideju, i sta ustvari znaci maznuti, je malo slozeno pitanje i necu ulazit puno u to. Mislim da se za svaku ideju moze naci neki izvor, bez obzira bio on iz anticke grcke, drevnog japana, SF stripa/knjige ili filozofskog djela. Da je i Matrix 100% originalan, nije (iako je odlican film, ali samo prvi dio). Da je Ples s vukovima originalan, nije (iako isto dobar film). Bitno je sta se uradi sa pricom, kako se prica, koliko se sve mijesa. Cameron je, iako meni nije „the režiser“ (od velikih režisera su Spielberg i Ridley Scott daleko ispred, Burton pogotovo), ali je veliki majstor sto se tice mijesanja raznih ideja u svoje filmove. Necu govoriti o subjektivnim ukusima, neka gleda ko sta hoce, i tu zavrsiti pricu o „originalnosti“ filmova inace.
Da objasnim zasto sam pisao o japanskim filmovima. Tvoj komentar je bio da je tebi prica najbitnija i da nema puno patetike. U sustini ti hoces sjajan scenario. Spomenuo sam japanske filmove, jer obicno ljudi koji ne vole Holivud govore kako oni gledaju filmove iz drugih kultura, bla bla. Ja se onda uvijek nadjem negdje izmedju jer gledam sve. Hocu reci da sam se ja patetike nagledao i u japanskim i u evropskim i svim drugim filmovima. Zato sam dosao do toga…
Avatar sigurno nije najbolji scenario koji sam ikada vidio. Ustvari, ne znam koji bi bio najbolji scenario koji sam ikada vidio, ali po mom misljenju covjek mora znati sta hoce da snimi i da na osnovu toga oblikuje scenario.
Ja sam gledao filmova koji imaju super ideja, vidi se da pokusavaju na originalnost nesto, ali to sve ispadne tako nategnuto da se vidi da se ne zna kako je to sve trebalo izgledati.
Cameron je za Avatara napravio sasvim, sasvim, solidan scenario, jer da budemo iskreni, on se sa onolikim efektima nije morao truditi ni sekunde oko toga i opet bi uzeo para lopatom. Meni je bitno da vjerujem da bi neki lik radnje koje izvrsava u filmu, izvršio i u stvarnosti. Da je losi general odustao od invazije nakon sto je vidio pokolj, ja bih bio totalno razocaran. Potrudio se i da objasni taj svoj Na'vi narod, njihov nacin zivota, prirodu, a opet, budimo iskreni, mogla je sve biti samo 3D pucacina i rokanje (da je Michael Bay rezirao npr.).
Pulp Fiction i Memento sam naveo kao filmove koji imaju sasvim standardnu pricu, samo su ispricani na zanimljiv nacin.
Sto se tice recenice u kojoj si rekao da nisi nikome rekao da ne pogleda film, moram reci da je i to istina. Samo bi nacin na kojem pricas o filmu natjerao covjeka da dva put razmisli hoce li ga pogledati. To je k'o svojevremeno dok sam ja u videoteci ljudima preporucivao filmove. Ne moram ja reci da ne uzmu film, samo ga toliko ocrnim da ga ne bih ni ja pogledao na kraju…
Da zavrsim ovo… Smatram da nema razloga da se prica o Avataru vrti oko toga treba li ga gledati. Ovo me podsjeca na period kada je izasao Dark Knight, svi su imali potrebu da dokazu da u filmu nema niceg pametnog sto bi vrijedilo pogledati, a ima.
Meni licno je smetalo sto ljudi koji gledaju toliko filmove, toliko zatvoreno razmisljaju.
Kada sam procitao da ne podrzavas 3D kod medija koji je audio-vizuelni, nisam mogao da vjerujem. Kada se potegla prica originalnosti, covjek bi ti povjerovao da su svi filmovi sem holivudskih tako originalni da covjek ne moze povjerovati.
Kada se potegla prica o scenariju, ispade da je koristiti elemente bajki zlocin protiv covjecnosti.
Film je, opet ponavljam, po meni i vise nego dobar. Kada neko ulozi onoliko truda u film, ja to postujem. Sama prica nema rupa zbog kojih bih rekao: ovo se ne moze desiti. Sve sto je uzeo kao inspiraciju je opravdao. Iako je toliko para utroseno na efekte, ipak ne nosi priroda ili zmaj film, i to isto treba postici. Mogao je reci da su svi domoroci naucili engleski jezik od one profesorice, ali oni ipak pricaju na jeziku naroda Na'vi.
Ima stvari koje su mogle bolje, ima u svakom filmu, ali za mene je ipak film koji se mora pregledati…
Sto se mene tice, neka se zavrsi na ovome, ne da mi se vise pravdati razloge zbog kojih volim ovaj film, niti imam kuveta traziti razloge za gledanje za forumase/forumasice kao sto je ljubav_aha.
Svakom svoje i sretno bilo.
P.S. Samo da jos dodam nesto. Cameron je rekao da je on Avatar zamislio kao trilogiju...