Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Svemirco

#126 Re: Avatar

Post by Svemirco »

Mislim da ova diskusija na poslijetku ne vodi nikuda i nije istina da mi, kojima se dopao film, nismo u stanju sročiti zašto nam se film dopadao, to može reći neko ko nije pročitao kompletnu temu.

U osnovi sve se svodi na to da se Komiju film nije dopao i da ga smatra komercijalnim ispljuvkom koji ima isključivu namjenu da bezumnim masama izmami novac iz novčanika. To je njegovo mišljenje na koje ima pravo baš kako i većina ljudi koji su uživali u filmu ne razbijajući ga svjesno na elektrone protone i neutrone. Svo njegovo opsežno poznavanje predmetne tematike ga ne čini mnogo argumentovanijim jer se iste činjenice mogu tumačiti na preferabilne različite načine kako bi se dokazalo nešto što želiš dokazati. Politika je najbolji živući primjer ovakve prakse.

Dosta trolanja. :!:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#127 Re: Avatar

Post by Truba »

drugovi :mrgreen: ja nigdje nisam rekao da ne gledate Avatar :mrgreen: ako to pronađete u mojim postovima morat ću editovati ih :P :P :P

a zox mi tepa... ja ne znam mnogo o stripovima :mrgreen: kao on... tek sam sada kupio metabarone i dosao sam tek do 98. broja Nathan Nevera :mrgreen: a za sto metaka i mausa za sada nemam ni vremena ni novaca :cry: :cry:

dakle Avatar treba pogledati u kinu ali ako imate dobre TV LCD sokoćala nećete ništa propustiti gledajući ih u toplini svoga doma :D

ja sam prustijanski tip pa ću ovaj film vezati za mirise kokica, jeftinog smokija i kikirikija iz konzerve koje je prosvercovao lik koji je dva sata pored mene samo nešto "ždrao" a mijenjalo je mirise kao semafor boje :skoljka: :skoljka: :skoljka:
elSaik

#128 Re: Avatar

Post by elSaik »

Zaključak teme: Harry Potter je horror. :mrgreen:
Zox

#129 Re: Avatar

Post by Zox »

A Tesla je Ursula :D Zato se i nije zenio :D
ljubav_aha

#130 Re: Avatar

Post by ljubav_aha »

elSaik wrote:Zaključak teme: Harry Potter je horror. :mrgreen:

ali se spominje crna magija :mrgreen: i to je jedna vrsta horora :mrgreen:
Truba

#131 Re: Avatar

Post by Truba »

ja sam ti pokušao sve objasniti a simpfliciraj do sutra
Truba

#132 Re: Avatar

Post by Truba »

ljubav_aha wrote:

nije vrsta horrora nego ono što čini horror kao podžanr fantastike
elSaik

#133 Re: Avatar

Post by elSaik »

komi wrote:
ja sam ti pokušao sve objasniti a simpfliciraj do sutra
Ja se zajebavam. Ne bi trebao to uzimati previše k srcu.

Kažu, Lord Voldemort je novi Frankenstein. :mrgreen:
ljubav_aha

#134 Re: Avatar

Post by ljubav_aha »

komi wrote:
ljubav_aha wrote:
nije vrsta horrora nego ono što čini horror kao podžanr fantastike
znam da je horor genre ,no samo znacenje rijeci je uzas,stoga sam dodala komentar
taxi_driver

#135 Re: Avatar

Post by taxi_driver »

Nisam znao da na forumu ima i profesionalnih kriticara. :D :D
Sto se filma tice,gledao u 3D i moja ocjena filma od 1-5 je 4.
statix

#136 Re: Avatar

Post by statix »

Pa do kada cemo mi davati hollywood-u novac da nam posalje poruku kako smo mi, ljudska rasa, najvece stetocine i najveca stoka na nasoj planeti, ali kao treba da nam oni to slikovito objasne, prikladno za sve generacije. Neka ja cu svom buducem djetetu sam objasniti danasnje probleme planete zemlje i unistavanje majke prirode. Mojne mi njihove suplje, dok plivaju na dolarima.
Ove ostale poruke, kao borba dobra i zla, ljubav je cudo, kad smo u sosu i najveci neprijatelji postaju prijatelji, ma vozdra, to ima u svakoj bajci i slikovnici.
Zar nije bolje bilo tih 400 miliona potrositi na ocuvanje prirode. Eto kao ovaj film ce nesto promijeniti, razvit ce svjest kod ljudi :lol:
Pa kad jedan Hotel ruanda, ne moze sutra sprjeciti eventualni novi pokolj i genocid u Africi, ta ce avatar sa svojim efektima.
Sto vise, djete sta moze povezati je da treba cekati neka druga bica da nas spase od nas samih, jer najteze se sa sobom obracunati pa se sve nesto ceka, ccc. Uglavnom, film bi bio genijalan da je pusteno da zlo pobijedi, pa bi se ozbiljno zapitali neke stvari, koje su danas dio procesa propasti covjecanstva, a ovako ispade pobijedit ce dobro, sta ce ljudi sa svojom tehnologijom.
Bolje bi bilo Kamerunu da je otisao u Amazon i snimio dokumentarac kako multinacionalne korporacije unistavaju prirodu, radi profita tih istih majmuna iz holivuda, osevapio bi se. Ovako, ostaje marioneta koja je tu da plasira sta trziste trazi i lafo ukaze na neke probleme. :lol: fuj
ljubav_aha

#137 Re: Avatar

Post by ljubav_aha »

statix wrote:Bolje bi bilo Kamerunu da je otisao u Amazon i snimio dokumentarac kako multinacionalne korporacije unistavaju prirodu, radi profita tih istih majmuna iz holivuda, osevapio bi se. Ovako, ostaje marioneta koja je tu da plasira sta se trziste trazi i lafo ukaze na neke probleme. :lol: fuj
ne brini,za takve probleme je zaduzen IMAX
Hendrix

#138 Re: Avatar

Post by Hendrix »

Krenuli ste u mega-palamuđenje, Avatar je blockbuster i ne vidim zašto očekujete od njega neke duboke poruke.Naravno da se filmovi prave da vam uzmu pare, ali ovo je jedan od onih za koji vrijedi dati.

Ja sam uživao u filmu i jedan je od rijetkih koji bi opet otišao pogledati, jer Cameron me je natjerao da mi bude žao kompjuterski generisanih likova, izgledali su kao stvarna bića. I za to mu svaka čast, i sve one grandiozne scene i čitav onaj svijet, fascinantno.
Nemojte zaboravit da je to ipak Hollywood, i probajte bez nekih predrasuda o porukama i političkim sranjima pogledati film i uživati u putovanju u drugi svijet, jer Avatar je stvarno to.
I na kraju ovaj film je stvoren da se gleda u kinu, kod kuće da ne znam kakav sistem imate to nije ni pola filma, zato ne čekati ripove nego pravac kino. :-D
Svemirco

#139 Re: Avatar

Post by Svemirco »

statix wrote:Pa do kada cemo mi davati hollywood-u novac da nam posalje poruku kako smo mi, ljudska rasa, najvece stetocine i najveca stoka na nasoj planeti, ali kao treba da nam oni to slikovito objasne, prikladno za sve generacije. Neka ja cu svom buducem djetetu sam objasniti danasnje probleme planete zemlje i unistavanje majke prirode. Mojne mi njihove suplje, dok plivaju na dolarima.
Ove ostale poruke, kao borba dobra i zla, ljubav je cudo, kad smo u sosu i najveci neprijatelji postaju prijatelji, ma vozdra, to ima u svakoj bajci i slikovnici.
Zar nije bolje bilo tih 400 miliona potrositi na ocuvanje prirode. Eto kao ovaj film ce nesto promijeniti, razvit ce svjest kod ljudi :lol:
Pa kad jedan Hotel ruanda, ne moze sutra sprjeciti eventualni novi pokolj i genocid u Africi, ta ce avatar sa svojim efektima.
Sto vise, djete sta moze povezati je da treba cekati neka druga bica da nas spase od nas samih, jer najteze se sa sobom obracunati pa se sve nesto ceka, ccc. Uglavnom, film bi bio genijalan da je pusteno da zlo pobijedi, pa bi se ozbiljno zapitali neke stvari, koje su danas dio procesa propasti covjecanstva, a ovako ispade pobijedit ce dobro, sta ce ljudi sa svojom tehnologijom.
Bolje bi bilo Kamerunu da je otisao u Amazon i snimio dokumentarac kako multinacionalne korporacije unistavaju prirodu, radi profita tih istih majmuna iz holivuda, osevapio bi se. Ovako, ostaje marioneta koja je tu da plasira sta trziste trazi i lafo ukaze na neke probleme. :lol: fuj
Dragi moj Statix, većina ljudi zarad mirne savjesti okreće ćoravo oko na probleme o kojima film govori u svakodnevnom životu. Ako je ovo način da se nešto kaže o ovom problemu većem dijelu populacije koji ne gleda CNN, ne gleda dnevnik i ne zna šta je to Kopenhagen onda svaka čast! Posječnog čovjeka boli klinac za uništavanje šuma i globalno zagrijavanje i ako će mu ovo ubaciti bubicu u uho na jednu milisekundu onda je film opravdao sav trošak. Da li od Camerona očekuješ da riješi probleme za sve nas? Puno očekuješ!

Što se tiče Hotela Rwanda .. čisto sumnjam da su ga gledali u Africi oni koji su trebali pa ti je teza nebulozna. flimovi mogu prenijeti poruku većini koja želi tu poruku čuti i tu prestaje magija a na nama je da ocjenimo da li su te ideje validne i se drzenmo nešto uraditi u svom dvorištu za početak. Dosta više psihologije po kojoj očekujemo da neko drugi riješi sve probleme dok mi stojimo sa strane, pušimo cigaretu, pijuckamo pivce i onako ispod glasa kažemo: Pa mogli su i prije i mogli su to i bolje odraditi. Fuj mentalitet! :x :x :x
ultima_palabra

#140 Re: Avatar

Post by ultima_palabra »

komi wrote:ja sam prustijanski tip pa ću ovaj film vezati za mirise kokica, jeftinog smokija i kikirikija iz konzerve koje je prosvercovao lik koji je dva sata pored mene samo nešto "ždrao" a mijenjalo je mirise kao semafor boje
U potrazi za izgubljenim kokicama :-D
Iščezli kikiriki :D
statix

#141 Re: Avatar

Post by statix »

Svemirco wrote:
statix wrote:Pa do kada cemo mi davati hollywood-u novac da nam posalje poruku kako smo mi, ljudska rasa, najvece stetocine i najveca stoka na nasoj planeti, ali kao treba da nam oni to slikovito objasne, prikladno za sve generacije. Neka ja cu svom buducem djetetu sam objasniti danasnje probleme planete zemlje i unistavanje majke prirode. Mojne mi njihove suplje, dok plivaju na dolarima.
Dragi moj Statix, većina ljudi zarad mirne savjesti okreće ćoravo oko na probleme o kojima film govori u svakodnevnom životu. Ako je ovo način da se nešto kaže o ovom problemu većem dijelu populacije koji ne gleda CNN, ne gleda dnevnik i ne zna šta je to Kopenhagen onda svaka čast! Posječnog čovjeka boli klinac za uništavanje šuma i globalno zagrijavanje i ako će mu ovo ubaciti bubicu u uho na jednu milisekundu onda je film opravdao sav trošak. Da li od Camerona očekuješ da riješi probleme za sve nas? Puno očekuješ!

Što se tiče Hotela Rwanda .. čisto sumnjam da su ga gledali u Africi oni koji su trebali pa ti je teza nebulozna. flimovi mogu prenijeti poruku većini koja želi tu poruku čuti i tu prestaje magija a na nama je da ocjenimo da li su te ideje validne i se drzenmo nešto uraditi u svom dvorištu za početak. Dosta više psihologije po kojoj očekujemo da neko drugi riješi sve probleme dok mi stojimo sa strane, pušimo cigaretu, pijuckamo pivce i onako ispod glasa kažemo: Pa mogli su i prije i mogli su to i bolje odraditi. Fuj mentalitet! :x :x :x
Ne brini se ti za ljude koji ne gledaju CNN, znaju oni bolje od tih istih za aktuelne probleme. Film nije opravdao svoj trosak jer prosjecni covjek se nagleda ovakvih puacacina koliko hoces, samo sto se kroz ovu prozima ta neka poruka koja bi trebala da ukaze na probleme i razvije svjest, a to se moglo uraditi na mnogo lijepsi i ozbljni nacin a ne realizovanjem jednog djecackog sna zacinjenog sa malo aktualne politike, kako bi i mi stariji pogledali film. Pa meni Gospdar je remek djelo za ovo, bar kad su u pitanju efekti i epska borba dobrog i zla, koja je tamo puno bolje osmisljena kao i sami likovi i ambijent. Sto se tice ljubavne price, preporucujem Aladinov lampu i Pocahontas, ovo je nula.
Svi smo mi imali slicne snove o drugim svjetovima i super sposobnostima nasih tijela i umova, o zarkim bojama i skakanjem sda drva na drvo, bar ja jesam, ali ko ce midati 400 miliona da ga prenesem. Tu nema neke umjetnicke vrijednosti, pogotovo kada skontas budzet.
Sto se tice Hotala Ruande, ne pravi se pametan film je namijenjen zapadu kako bi se ukazalo kakvi se pokolji dole desavaju pred ocima UN-a, kao sto se u BiH desavalo, i ti jadnici se najmanje pitaju za sukobe. Pa jesi li gledao uopste film i kako je prikazan UN sa genijalnim Nik Noltijem u filmu. Jos me ubjedi kako svijet nije moga sprijeciti genocid u Ruandi.
Ne znam ko spominje da cekamo druge da rjese problema osim kameruna sa nekim super bicima koji su se odbranili od nas ljudi, a ko ce da spasi nas od nas samih?
Sve u svemu efekti i akcija, losiji nego u Gospodara, prica filma ,sve sam rekao o tome.Ljubavna prica nije sigurno vrijednost ovog filma, i kako da me impresionira film, sa efektima moze 30% a to je nedovoljno.
Jednostavno covjek se svega dotakao bez posebnog fokusiranja na bilo sta, pa dobijes jedan bljutav paprikas. da je bog do napravio film bez dodirnih tacaka sa nasom realnoscu kao npr. Gospodar, pa bar bi se opustio i uzivao.

Evo ti kako se prenosi poruka u 3 minute, za koju je on potrosio 400 miliona da bi nam usput pokazao svoj djecacki san i odvratio paznju sa stvarnog problema s kojim se suocavamo. ne znam sta ga branis ko da si mu glasnogovornik, moze on i bolje za te pare.

taxi_driver

#142 Re: Avatar

Post by taxi_driver »

statix jesi li ti gledao film?Ili samo trailer?
statix

#143 Re: Avatar

Post by statix »

taxi_driver wrote:statix jesi li ti gledao film?Ili samo trailer?
Sinoc gledao, mozda sam previse ocekivao zbog ovih komentara sa foruma, ali ebi ga, ne mogu se oteti dojmu da je film cinican kad ga malo sire posmatras, a ne kao neku 3d pucacinu izmedju zmajeva i helikoptera.
Svemirco

#144 Re: Avatar

Post by Svemirco »

Eh evo se i ja pitam. Gubim volju diskutovati sa kritičarima i hejterima for the sake of hate.
Očito nisam dovoljno pregorio i nisam dovoljno sarkastičan i ciničan kao pojedini ovdje da bih film gledao isključivo malignim analitičkim umom a ne srcem i dušom kako sam zapravo uživao u njemu.

Dalje bez mene.
statix

#145 Re: Avatar

Post by statix »

Svemirco wrote:
Eh evo se i ja pitam. Gubim volju diskutovati sa kritičarima i hejterima for the sake of hate.
Očito nisam dovoljno pregorio i nisam dovoljno sarkastičan i ciničan kao pojedini ovdje da bih film gledao isključivo malignim analitičkim umom a ne srcem i dušom kako sam zapravo uživao u njemu.

Dalje bez mene.
Pa aj pogledaj spot koji sam postavio srcem i dusom, pa mi reci sta je vise emocija probuilo u tebi i sta ostavlja jaci utisak na tebe, ako nista zadnjih 30 sekundi.
Ako nije to prava vrijednost filma, prosvijetli me sta jeste, jel' ljubavna prica ili lik onog maloumnog komandanta mozda, da se tu ne kriju vrijednosti ovog filma.
taxi_driver

#146 Re: Avatar

Post by taxi_driver »

statix wrote:
Sinoc gledao, mozda sam previse ocekivao zbog ovih komentara sa foruma, ali ebi ga, ne mogu se oteti dojmu da je film cinican kad ga malo sire posmatras, a ne kao neku 3d pucacinu izmedju zmajeva i helikoptera.

Za mene je film odradjen vrhunski i 3D dimenzija mu jos dodatno daje vrijednost gledanja u kinu.Sve ostalo pametovanje o filmu mi je bez veze.Posto ipak nisam prof.filmski kriticar nastavite i bez mene.
zilog

#147 Re: Avatar

Post by zilog »

Ovdje bi mnogima Roger Ebert pozavidio na izvacenju esencije iz filmova. Pa ovo je samo film, ljudi moji. Pogledajte ako vam lezi zanr. Prevelik je publicitet i budzet ulozen u film da ga makar jednom ne pogledate, ako ne sada hocete sigurno nekad. U blockbusterima traziti esenciju, kliseje i skrivene poruke je besmisleno i dosadno. Uzivajte u filmu koji je napravljen za uzivanje. U protivnom, sljedeci put kada pivu popijete razmisljajte o tome sta alkohol cini vasim mozdanim celijama.

P.S. I ja bih volio da je The Man from Earth (200.000 $ budzet filma) SVIMA najbolji SF svih vremena, ali nije. Moram ljude napominjati da istrpe prvih pola sata filma, ali ga zato poslije pet puta pogledaju.
darius_maximus

#148 Re: Avatar

Post by darius_maximus »

Eh komi, obecao sam ti odgovor…

Krenut cu redom, pa cu doci do japanskih filmova, aBd… :D

Napominjem da je sve sto cu napisati moje licno vidjenje Avatara, filmske umjetnosti i komijevih kritika. Izvinjavam se unaprijed na dugom postu…

Helem, na samom pocetku tvoje rasprave o filmu Avatar, rekao si ovo:

„ako film pređe u 3d prestat ću gledati filmove...

a ovi što vele da je najbolji film u posljednjih 10 godina... zanima me koliko filmova odgledate godišnje... moj movie collectors program veli 190 u ovoj godini i to samo novih naslova koje nisam prije vidio dakle ne broji reprize“

Ovo je bilo prije nego si pogledao film, ali vec si dao do znanja svima da to ne moze valjati i da ti gledas puno filmova godisnje, te da je tvoje misljenje jako bitno.
Dobro, gledam i ja puno filmova godisnje, obicno jedan dnevno, iako sam sada malo presao na serije, pa sam malo zapostavio filmove. Nije bitno iz koje su zemlje i koji su zanr, dok god nisu romanticne sapunice, jer to ne mogu gledati. :D
Znaci da se i moje misljenje moze pikati negdje… :D

Istim tonom nastavljas nakon sto si odgledao film:

„Klišej na klišej

eto to je ovaj film

u jednom trenutku sam mislio da slušam đorđa buša preemptive attack ne znam puštaju li ovake filmove amerikancima u iraku... šta misle o tome... i jesu li verzije filmova za irak cenzurisane...

kameron je smiksao barem deset filmova u ovo čudo...

ne znam vala... vizualno je stvarno odličan i maštovit ali priča je jednostavna da ne može biti jednostavnija ... i predvidjljiva do bola na momente...“

Dakle, po tebi je veoma cudno i neinventivno sto film koji ocito tezi tome da bude epic, fantasy herojski i bajkovit ima jednostavnu temu borbe između dobra i zla, koja je stara hiljadama godina? Pazi, meni da je neko rekao da ce Avatar biti triler ili horor i da mi je prikazao ono, ja bih bio veoma razocaran, ali za epic fantasy SF, really?

U nastavku ce biti SPOILERA, pa oni koji ne zele da citaju o filmu neka preskoce ovaj dio.

Dakle, u filmu se radi o nasoj civilizaciji koja dolazi na planet Pandoru. Sama misija se sastoji od naučnog i eksploatacijskog dijela. Nikakva pamet, nije nikakva tajna da ako danas zelis da radis naucne projekte da vojska uvijek placa ako ima interesa. Imati u buducnosti avatare pomocu kojih bi vojnici mogli ratovati iz dnevne sobe je vjerovatno nesto sto bi joj moglo biti korisno. Znaci, pusti malo naucnike da skakucu, ako uspiju mirno rijesiti problem i dobro je, ako ne, nema veze… Sam prikaz „firme“ u Avataru je sigurno analogija na one privatne „zastitarske“ firme koje su dole po Iraku radile sta im se hoce.

Sto se toga tice, kao sto rekoh prica je u sustini borba izmedju dobra i zla, mogla se snimati i na drugim lokacijama i sa drugim metodama, ali Cameron je imao svoje zamisli i smjestio je sve to na neutralan teren na kojem niko nece moci reci, recimo, bijelci su predstavljeni ovako, crnci onako, indijanci opet na treci nacin.

Uzeo je kolektivnu karakternu manu civiliziranog covjecanstva, zelju za navodnim provjetljenjem i obrazovanjem tzv. primitivnih naroda (Rudyard Kipling je cuda radio za Britance u tom smislu) dok im se ispred nosa otimaju bogatstva i unistava njihov nacin zivota. Preslikao je novije primjere toga sa npr. Bliskog Istoka na svoju pricu i koliko god ta planeta bila udaljena od nas, mi smo se mogli identificirati sa nacinom na koji zejebaTi pukovnik zeli da izbrise zohare sa lica zemlje ( a imali smo slicnih primjera i u blizoj okolini, nije bio potreban Irak).

Likovi, bas kao i u slicnim filmovima ovog zanra (LOTR, npr.), predstavljaju te dvije strane: losa, umisljena, pohlepna, mocna civilizacija koja misli da joj nema ravne i dobra, skromna, neiskvarena, civilizacija koja je otvorena prema svijetu dok god je neko ne pokusava unistiti. Cisti prikaz ljudske historije do dana danasnjeg. Indijanci, narodi Juzne Amerike, Afrike, Aboridzini, svi su pretrpjeli istu sudbinu. Tvoja prica da ce se za 150 godina ljudsko ponasanje promjeniti jednostavno ne pije vode. Sto je funkcionisalo do sada, funcionisat ce i ubuduce.

Znaci da to pokriva otprilike ono sto ti smatras nedostacima ovakve vrste filmova, bez obzira bio to LOTR, Gladiator, Braveheart, ili slicni filmovi. Da, znam da Gladiator i Braveheart nisu SF i fantasy, ali jesu herojski i epic…

„junak kojemu je neko poginuo…“ - Da, William Wallace i Maximus Decimus Meridius, klasicni heroj, jos od anticke grcke, sto bi rekli.
„još kripl“ – Da, posto prema takvim ljudima uvijek imamo predrasude. Bas covjek nema sta izgubiti. :D
„loš pukovnik“ – Volio bih vidjeti agresora koji nije los.
„šupak koji se brine za korporaciju“ – Opet, u vecini slucajeva je tako. Malo ko ce prestati samovoljno sjeci drvece jer to smeta domorocima.
„naučnica koja brine o prirodi“ – Nego o cemu, ako je uistinu naucnica?
„stranac koji dolazi u selo i postaje najbolji za 3 mjeseca“ – Desavalo se, desavat ce se…
„vojnik koji odbija slikediti komande da puca...“ – nebitna stavka skroz…

„sve ovo postoji u stvarnosti... to je život...ali ja nisam došao da gledam život nego film i nadam se što manjem broju klišeja“

Istina je da sve ovo postoji u zivotu, ne znam zasto bi ti onda smetalo? Ne moze odjednom vuk postati dobar, a crvenkapica losa. Sta se trebalo desiti, po tebi?

Ko je od koga maznuo ideju, i sta ustvari znaci maznuti, je malo slozeno pitanje i necu ulazit puno u to. Mislim da se za svaku ideju moze naci neki izvor, bez obzira bio on iz anticke grcke, drevnog japana, SF stripa/knjige ili filozofskog djela. Da je i Matrix 100% originalan, nije (iako je odlican film, ali samo prvi dio). Da je Ples s vukovima originalan, nije (iako isto dobar film). Bitno je sta se uradi sa pricom, kako se prica, koliko se sve mijesa. Cameron je, iako meni nije „the režiser“ (od velikih režisera su Spielberg i Ridley Scott daleko ispred, Burton pogotovo), ali je veliki majstor sto se tice mijesanja raznih ideja u svoje filmove. Necu govoriti o subjektivnim ukusima, neka gleda ko sta hoce, i tu zavrsiti pricu o „originalnosti“ filmova inace.

Da objasnim zasto sam pisao o japanskim filmovima. Tvoj komentar je bio da je tebi prica najbitnija i da nema puno patetike. U sustini ti hoces sjajan scenario. Spomenuo sam japanske filmove, jer obicno ljudi koji ne vole Holivud govore kako oni gledaju filmove iz drugih kultura, bla bla. Ja se onda uvijek nadjem negdje izmedju jer gledam sve. Hocu reci da sam se ja patetike nagledao i u japanskim i u evropskim i svim drugim filmovima. Zato sam dosao do toga…

Avatar sigurno nije najbolji scenario koji sam ikada vidio. Ustvari, ne znam koji bi bio najbolji scenario koji sam ikada vidio, ali po mom misljenju covjek mora znati sta hoce da snimi i da na osnovu toga oblikuje scenario.

Ja sam gledao filmova koji imaju super ideja, vidi se da pokusavaju na originalnost nesto, ali to sve ispadne tako nategnuto da se vidi da se ne zna kako je to sve trebalo izgledati.
Cameron je za Avatara napravio sasvim, sasvim, solidan scenario, jer da budemo iskreni, on se sa onolikim efektima nije morao truditi ni sekunde oko toga i opet bi uzeo para lopatom. Meni je bitno da vjerujem da bi neki lik radnje koje izvrsava u filmu, izvršio i u stvarnosti. Da je losi general odustao od invazije nakon sto je vidio pokolj, ja bih bio totalno razocaran. Potrudio se i da objasni taj svoj Na'vi narod, njihov nacin zivota, prirodu, a opet, budimo iskreni, mogla je sve biti samo 3D pucacina i rokanje (da je Michael Bay rezirao npr.).

Pulp Fiction i Memento sam naveo kao filmove koji imaju sasvim standardnu pricu, samo su ispricani na zanimljiv nacin.

Sto se tice recenice u kojoj si rekao da nisi nikome rekao da ne pogleda film, moram reci da je i to istina. Samo bi nacin na kojem pricas o filmu natjerao covjeka da dva put razmisli hoce li ga pogledati. To je k'o svojevremeno dok sam ja u videoteci ljudima preporucivao filmove. Ne moram ja reci da ne uzmu film, samo ga toliko ocrnim da ga ne bih ni ja pogledao na kraju… :D

Da zavrsim ovo… Smatram da nema razloga da se prica o Avataru vrti oko toga treba li ga gledati. Ovo me podsjeca na period kada je izasao Dark Knight, svi su imali potrebu da dokazu da u filmu nema niceg pametnog sto bi vrijedilo pogledati, a ima.

Meni licno je smetalo sto ljudi koji gledaju toliko filmove, toliko zatvoreno razmisljaju.
Kada sam procitao da ne podrzavas 3D kod medija koji je audio-vizuelni, nisam mogao da vjerujem. Kada se potegla prica originalnosti, covjek bi ti povjerovao da su svi filmovi sem holivudskih tako originalni da covjek ne moze povjerovati.
Kada se potegla prica o scenariju, ispade da je koristiti elemente bajki zlocin protiv covjecnosti.

Film je, opet ponavljam, po meni i vise nego dobar. Kada neko ulozi onoliko truda u film, ja to postujem. Sama prica nema rupa zbog kojih bih rekao: ovo se ne moze desiti. Sve sto je uzeo kao inspiraciju je opravdao. Iako je toliko para utroseno na efekte, ipak ne nosi priroda ili zmaj film, i to isto treba postici. Mogao je reci da su svi domoroci naucili engleski jezik od one profesorice, ali oni ipak pricaju na jeziku naroda Na'vi.

Ima stvari koje su mogle bolje, ima u svakom filmu, ali za mene je ipak film koji se mora pregledati… :D

Sto se mene tice, neka se zavrsi na ovome, ne da mi se vise pravdati razloge zbog kojih volim ovaj film, niti imam kuveta traziti razloge za gledanje za forumase/forumasice kao sto je ljubav_aha.

Svakom svoje i sretno bilo.

P.S. Samo da jos dodam nesto. Cameron je rekao da je on Avatar zamislio kao trilogiju... :D
VjecitiStudent

#149 Re: Avatar

Post by VjecitiStudent »

Zox wrote: ...
Drugi kriterij mi je koristenje filmskog jezika na pekulijaran nacin,
....
Kadriranje, ritam, montaza, diegeza, ekstradiegeza, volim kad se svaki pekulijarni aspekat filmskog jezika koristi kako bi se sto bolje ispricala prica (ne kazem da je to slucaj s Avatarom, u Avataru nista od toga nisam primijecivao, bio sam jednostavno utonuo u dozivljaj i, jos jednom, neizmjerno sam zahvalan Cameronu sto mi je omogucio da opet budem ONO dijete koje je sa 6 godina provodilo popodneva u kinu a da nije ni znalo sta je kadriranje). Nakon silnih ispita iz teorije i prakse jezika filma, masovne komunikacije, estetike, fotografije, kompozicije i tako dalje, rekao bih da je avatar na neki nacin na mene djelovao dezintoskirajuce.
...
Ne znam jel ja to nesto prespavah, ali moze li me ko obavijestiti, kad nam je to 'pekulijarno' uplivalo u jezik?
Qler

#150 Re: Avatar

Post by Qler »

mozda sam nepismen, ali ja i ne znam sta zanci prekulijaran?
Post Reply