S.T.A.L.K.E.R, PC igra i subkultura

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#126 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Call of Pripyat definitivno NIJE igra za početnike, i za one koji nemaju dobre živce za čitanje dijaloga, traženje stvari,ljudi i podataka u igri.
Trenutno se spremam za odlazak u sredinu igre, u pravi film, u antologijski Pripyat...sa dosta muke sam uspio pohvatati konce dešavanja, jer svaki potez treba malo preispitati zato što je igra nelinearna i greške u razmišljanju znače vraćanje i preigravanje.

Savjet: prekretnica igre i beskrajnog hodanja je odlazak u pripyat za koji MORATE imati odijelo sa zatvorenim sistemom disanja (SEVA suit).

Prvo takvo odijelo prodaje Havajac, trgovac u bazi Skadovsk (druga velika mapa tzv.Okolina Jupitera, ako ste instalirali GENIJALNI prevod na srpski jezik koji fakat strašno puno pomaže).Za odijelo treba 25000 rublji, a pare možete zaraditi sporednim zadacima (koji su bolji od onih u Shadow of chernobyl 10 puta) ili skupljanjem artefakata( što je pomalo teško i opasno,ali zanimljivo).Upamtite da bez tog odijela NEMOŽETE nastaviti u pravi zaplet priče i da pare MORATE imati.

Dobra stvar u svemu je da je balistika oružja i ubojitost realnija tako da se ne dešava glupost iz SOC-a kada za jednog pišljivog bandita treba 20 metaka.Opšta ocjena igre, za sada, je hajmo reći 4 :D ...Naravno, kao i u svakom nastavku, frka počinje tek od polovine igre :thumbup:

Evo slike dječijeg parka nedaleko od Jupitera,tipično tužni prizor izgubljenog života čitave jedne generacije toga uništenog kraja- za uspomenu :D

Image
dr.gog

#127 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Zaboravih..Tettak, nije ti loša grafika nimalo :thumbup: :wink: .Imaš li mogućnosti za dx 11 i ostale dodatke na Stalkeru?
Altsa

#128 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by Altsa »

kvare_cg wrote:Pozdrav ekipi!

Ja htio da postavim linkove ka prevedin dijalozima iz CoP-a, ali vidim da je to vec uradjeno, nadam se u ime citave ekipe da ce vam se svidjeti, i da cete biti zadovoljni...

Naravno, svjesni smo da ko radi taj i grijesi, tako da su putokazi ka greskama dobrodosli, kako bi kroz neko dogledno vrijeme prevod mogao bit ispravljen i updateovan

Malo obavestenje: Rapid link je vec istrosen jer nismo imali Premium account, tako da je vec deset puta downlodovan prevod, uskoro cu postavit novi ako ocete
da mozda ne postoji prevod za Clear Sky. bio bi mi bas potreban a vjerujem i drugima koji su tek poceli igrati ovu igru.

hvala
dr.gog

#129 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

:sad: Ja koliko znam- ne postoji.Bilo bi zanimljivo saznati koliko bi trajalo prevođenje i šta treba za to...engleski jezik i nije neki problem.Pitanje je koji programi i postupci trebaju da se textualni podaci iz igre prevedu :-? Što se tiče Clear Sky , mislim da mogu objasniti ponešto kao i svako ko je preigrao tu igru( detaljnije objašnjavanje sporednih zadataka- taskova, zahtjeva rad par igrača)..

Svaka pametna ideja je dobrodošla.. :)
tetakk

#130 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by tetakk »

dr.gog wrote:Zaboravih..Tettak, nije ti loša grafika nimalo :thumbup: :wink: .Imaš li mogućnosti za dx 11 i ostale dodatke na Stalkeru?
Grafika gura jos uvijek, tako da se tek na maximumu primjeti "trzanja".
Nemam mogucnost za dx11. :(

Image
Image
dr.gog

#131 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Auuuu :thumbup: :thumbup: ..nemam riječi...

Prvo, odakle ti taj krasni egzoskeleton :D ? A još uvijek imaš hrpu para?.Ni po jada nego imaš tri odijela..OTKUD :( ?....

Ja sam napravio strašnu grešku površnim igranjem.Nakupim novaca i kasnije ih spiskam na brzo prebacivanje sa vodičima.Sad ne mogu da pređem u Pripyat jer mi fali para da kupim odijelo SEVA ili šta slično sa zatvorenim sistemom disanja.Sad hajd budi pametan i skontaj kako da zaradim pare...Ko će naći artifakte?
Ili da se zadam u sporedne taskove...ili da -ponovo startujem igru i satima hodam tražeći proklete helikoptere po onoj dosadnoj baruštini :x

Baš sam fulio kao početnik :roll:

Baš si me s..bo :oops: ...

Nego , da ti grafika ne bi trzala nimalo jer vidim da fali boba do savršenstva:

Skini ovaj Tune up utilities u kojem imaš Turbo mode, bolje pripremi komp za jake igre nego što to učini gamebooster.
Ovdje ti je link sa svim potrebnim, a meni je isti omogućio zakucavanje postavki.Osim toga javi kad ga instaliraš da ti preporučim par fora za optimizaciju :wink:

Tune up utilities 2010 v9.020
Rauber

#132 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by Rauber »

Jooj jest mi krivo, do maloprije Stalker clear sky bila samo 4.99 € na steam-u , i gledam kako bozicna ponuda istice za 40 minuta a ja na poslu i nista joj ne mogu. I Battlefield 2 po istoj cijeni bila. Ako ko kupuje na steam-u neka prati ponude,svaki dan neke nove igre i do 80% jeftinije :thumbup:
http://store.steampowered.com/
tetakk

#133 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by tetakk »

dr.gog wrote:Auuuu :thumbup: :thumbup: ..nemam riječi...

Prvo, odakle ti taj krasni egzoskeleton :D ? A još uvijek imaš hrpu para?.Ni po jada nego imaš tri odijela..OTKUD :( ?....

Ja sam napravio strašnu grešku površnim igranjem.Nakupim novaca i kasnije ih spiskam na brzo prebacivanje sa vodičima.Sad ne mogu da pređem u Pripyat jer mi fali para da kupim odijelo SEVA ili šta slično sa zatvorenim sistemom disanja.Sad hajd budi pametan i skontaj kako da zaradim pare...Ko će naći artifakte?
Ili da se zadam u sporedne taskove...ili da -ponovo startujem igru i satima hodam tražeći proklete helikoptere po onoj dosadnoj baruštini :x

Baš sam fulio kao početnik :roll:

Baš si me s..bo :oops: ...

Nego , da ti grafika ne bi trzala nimalo jer vidim da fali boba do savršenstva:

Skini ovaj Tune up utilities u kojem imaš Turbo mode, bolje pripremi komp za jake igre nego što to učini gamebooster.
Ovdje ti je link sa svim potrebnim, a meni je isti omogućio zakucavanje postavki.Osim toga javi kad ga instaliraš da ti preporučim par fora za optimizaciju :wink:

Tune up utilities 2010 v9.020
Najjaci sam u svom selu, a i sire :D

Egzoskeleton sam kupio na crnjaka kod "svercera" na brodu.
Vojnicki pancir sam dobio negdje, cini mi se u Pripyatu zbog uradjenog posla.
Seve odjelo sam kupio legalno.

Moras temeljito igrati i traziti arifakte, jer to donosi lovu.
Lovu donosi i prodaja viska oruzja i opreme. Pokupis nesto pokvareno, popravis pa to prodas trgovcu, a municiju, bombe i ostalu opremu prodajes stalkerima, jer vise placaju.

Hodanjem se nadje svasta.( Volim lov na divlje svinje :mrgreen: )

Najbolje ti je da pocnes iz pocetka.

Instalirao sam Tune up utilities i cekam daljne upute :)
dr.gog

#134 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Stalker Lijenština iz BG Zone je napravio ovu krasnu modifikaciju primjerenu praznicima.Grupa gamera i fanova ove igre je pokrenula svoj forum namjenjen isključivo Stalkeru, komentarisanju, druženju, prevođenju i raznim zabavama za gamere putem mod-programčića za široke mase.

http://stalker-srbija.socialgo.com/

Ljudi čuda prave, a raja je sasvim "o sebi pri sebi" :D .Evo da vidiš kako izgleda kad se malo opusti i počne uživati u stvarnim mogućnostima mijenjanja fajlova( a mogućnosti je ,mali milion, svako sebi može napraviti ponešto)..

Djeda Mraz u Zoni ( Arzije nema, ako je mi ne dodamo :D ) - uradio i modificirao Lijenština iz Beograda.

Image
dr.gog

#135 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Glede i unatoč optimizacije za igranje, pod Tune up utilities:

Kad startuješ program, sam će detektovati sve slabosti kompa i dati preporuke.Sam odaberi šta ćeš preurediti ovisno o ćejfu :D .

Drugi blok opcija je najvažniji, a u pitanju je Increase performance tj.podmazivanje :D .Na all functions treba obratiti pažnju na Free up disk space opciju.
Ja sam ostao iznenađen kad mi je pokazalo čitavig 8 GB bespotrebnih back-upa koji se inače ne prikazuju klasičnim putem, osim ako se ne čačka dublje po kompu.
To sve treba obrisati kako bi komp malo lakše disao, a ti automatski back-upovi ionako ne trebaju.

Nakon čišćenja diska, treba obaviti Defragmentaciju diska i registry-a koje mogu drastično poboljšati performanse.To se nalazi u prvom bloku opcija - Maintain system.

Live optimization funkciju ne preporučujem jer često sruši igru tako što joj snizi prioritet kao izvršnom procesu iz bogzna kojeg razloga( možda ja nisam dobro namjestio :-) sam postupak).

Kad je sve gotovo( nakon jedno 15-20 minuta) , klikni na Turbo -mode.Taj program pogasi sve nepotrebne pozadinske procese i čisti RAM kao i Gamebooster, samo što meni konkretno djeluje bolje na igrivost( "zapinjanje") pri maximalnim postavkama.Ikona ostaje u sistem-tray pa je nakon završetka igranja lako vratiti klasični režim rada( "turbo-mode on/off").Turbo mod daje prioritet glavnom programu koji je trenutno u upotrebi i izvlači maximalnu snagu procesora.
Može se, perverzije radi , uključiti istovremeno sa Gameboosterom :D i tad "zviždi k'o metak".

I na kraju, svako ko igra zna da tečno učitavanje velikih mapa zavisi od više stvari, osim same grafičke kartice i procesora, RAM-a...dobro hlađenje je također od velikog značaja, tako da se s vremena na vrijeme mora skloniti mrska prašina sa coolera.Pregrijane komponente redovno usporavaju igranje zahtjevnih igara i na vama je da ih redovno čistite.
dr.gog

#136 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Posljednji dan u Pripyatu, Chernobil.Stanovnici pojma nemaju o katastrofi dok policija laže da maske nosi radi vježbe...

te par novih screenshotova iz igre...

oprema po povratku iz Pripyata u Janov:

Image

I prekrasni screenshot spomenika nedaleko od bolnice u Pripyatu- sve lokacije u igri su autentično oslikane u odnosu na stvarne

Image

te kratki izvod iz veoma dobro urađenog prevoda ove igre ,čisto da se pobudi radoznalost vrlih sa-x gamera :D

Image
dr.gog

#137 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Call of Pripyat -Zov Pripjata- prevođenje

Kako je teklo prevođenje igre Stalker Call of Pripyat
Autor : Purke62, developer i modder igre

http://stalker-srbija.socialgo.com/foru ... page/1#156

"...Pa red je da nešto kažemo i o našem zajedničkom projektu.

Na moju ideju da se uradi prevod CoP na srpski jezik odazvalo se dosta ljudi.Pre svih se javio naš Prince of Pripyat poznatiji kao kvare_cg, predstavnik podgoričke Stalkerske škole.
Ubrzo su nam se pridružili Pjanović,BooQy, qucksilver, strelok4556,flamingos_88 i popbranko . Sve se to dešavalo na BENCHforumu , gde postoji posebna tema za naš prevod.Dosta ljudi je učestvovalo aktivno u diskusiji i pomoglo oko nekih nedoumica za prevod pojedinih reči i pojmova.Ubrzo se, principom spojenih sudova, priča o prevodu prenela i na Forum Sveta Kompjutera.
Tu nam se pridružuju Alomovica i Strelok a njihovim ulaskom u tim , prevođenje se znatno ubrzalo.Sirova verzija( alfa) kojoj je nedostajao samo jedan prevedeni fajl (radio ga je Pjanović) bila je gotova još 28 Novembra.
Taj fajl je bio dosta problematičan zbog lošeg prevoda na engleski, pa smo Pjanović,kvare_cg i ja, izgubili dosta vremena da to korigujemo.Već prvog decembra je bila gotova beta verzija i onda na scenu stupa Milka Canić (Pjanović) koji insistira da prevod mora da izađe potpuno ispeglan i potpuno očišćen od pravopisnih i gramatičkih grešakaA bilo ih je puno, ne samo slovnih koje si i logične, nego i pravopisnih i gramatičkih.

Na ispravljanju grešaka smo radili nas trojica, Pjanović,kvare_cg i ja.Sve što kvare i ja ispravimo išlo je na finalno skeniranje kod Pjanovića.To je potrajalo nekih 12 dana ali zato sad ima jako malo grešaka i to minornih, barem onih koje su ljudi primetili i prijavili.

Tokom prevođenja teksta, desilo se nešto neočekivano, član SK Foruma, Ziginho (aka Vlada Hanter) ponudio je da uradimo i audio prevod za intro i outro, jer radi na nekom radiju i mogućnost da sve to snimi u studiju sa profesionalnim spikerima.Kako reče tako i uradi, njegove kolege spikeri tu ideju prihvataju sa oduševljenjem i rezultat je više nego fenomenalan.

Glas za uvodni video (intro) je pozajmio spiker koji ima stalkerski nadimak Soundcraft,i taj audio je bio spreman kada smo završili kompletan tekstualni prevod.Objavili smo prvu verziju prevoda u koju je pored tekstualnog, bio uključen i audio za intro.Audio za outro je malo kasnio zbog tremina za snimanje u studiju (radili su poluilegalno) a i dosta je obimniji od intra.

Glas u outru je glas spikera koji ima stalkerski nadimak WirusXP.Većina koja je čula audio prevod je prokomentarisala da bolje zvuči nego original.Audio za outro je ušao u druguverziju prevoda v.1.01.

I pored velikih obaveza oko rada na SMP modu, stalkerska legenda Lijenština, nije bio lenj, kao što bi mogli pretpostaviti iz njegovog nika.Odvojio je malo svog vremena i uradio teksture za main menu pozadinu.Ubacio je srpsku zastavu , ali baš onako diskretno, po mom ukusu.Zato sam tu zastavu što je on uradio, "zloupotrebio" da napravim logo za ovaj sajt.

Ja sam još ubacio i muziku za main menu, jednu našu.

U pitanju je "Ulazak u Harem" od grupe Smak, stim što sam uvodni deo "produžio" nekoliko puta.Nisam tražio dozvolu od legende RM.Točka.Ne verujem da bi se ljutio, čak sam ubeđen, da sam ga kontaktirao, da bi nam uradio i kompletnu novu muziku.

Da nedužim, ovo je tim koji je radio na ovom prevodu:

Prevodilacki tim:

tekst:

kvare_cg (aka Prince of Pripyat)
Pjanovic (aka The Milka Canic)
purke62
Alomovica
Strelok
BooQy
strelok4556

audio:

Soundcraft
WirusXP
Vlada Hanter

main menu screen:

Lijenstina

Load screen:

purke62

Verziju, u koju je uključen i audio za outro možete skinuti odavde:

http://www.4shared.com/file/174031991/6 … _v101.html

Video za prvu vertiju možete pogledati ovde:

http://www.youtube.com/watch?v=9lWoCim_dSw"
dr.gog

#138 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

dzeri00:

zasto niste upotrebili cirilicu? nebiste imali frke sa č, ž, ć, ... ja mislim. Ili mislite da bi i neki hrvat ili bosnjak voleli igrati sa srpskom zastavom

Purke62:

Ćirilicu nismo koristili iz dva razloga.Prvi razlog je taj što u igri postoji samo font za rusku ćirilicu.

Osim Đ, ostala naša slova su tu, ali je problem u nečemu drugom.Raspored slova na ruskoj tastaturi je potpun drugačiji od YU ili US tastature.Morali bi svi prevodioci imati rusku tastaturu da bi se to uradilo, a malo ih je teže kod nas nabaviti, priznaćeš.

Drugi je razlog upravo to što smo želeli da prevod bude pristupačan i stalkerima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, odnosno svima onima kojim je ćirilica malo teže razumljiva, a razumeju srpski jezik.

Nisam želeo da se politika meša u Zonu, upravo iz toga razloga nisam u readme stavio uputstvo kako ukloniti teksturu sa srpskom zastavom, muziku i slično.Upravo da nebi već u startu tim uputstvom, izazvao političke komentare, bilo čije.Moje mišljenje je da je ukazivanje na zemlju porekla, gde je nastao mod, prilično diskretno i nije napadno.Čak je i ta zastava , iako na uočljivom mestu, prilično transparentna.

Meni nimalo ne smeta da , kad tražim prevod za neki film, skinem hrvatski ili bosanski prevod, ako već ne postoji srpski prevod ili ako je srpski lošije urađen.Uopšte mi ne smeta zastava ni hrvatska ni BiH , ispre prevoda.

A što se tiče uklanjanja srpskih obeležja, to je prosto, uđi u folder textures/ui , obriši ta dva fajla:

ui_actor_loadgame_screen.dds

ui_actor_main_menu.dds

A ako se nekome ne dopada muzika za main meni, nek obriše u gamedata/sounds/music, fajl pod nazivom: menu.ogg
dr.gog

#139 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Evo prekucah Stalker Call of Pripyat po drugi put.

Igra je zaista prepuna raznih mogućnosti za individualni stil igranja.Preporučujem da zaboravite na "protrčavanje" kroz igru jer ćete tako propustiti skoro trećinu priče koja sadrži dosta elemenata dobrog trilera.Nelinearnost igre je unaprijeđena u odnosu na Clear Sky, i to u daleko većem stepenu, tako da svaka vaša akcija ili ponašanje prema određenoj grupi- frakciji, vuče određene posljedice.Ono što je bizarno, a za kasnije ću ispisati više detalja o igri i neka uputstva, je da možete biti u dobrim odnosima i sa banditima, bukvalno neka vrsta pregovarača.

Ovisno o vještini i maštovitosti igranja, možete dobiti više veoma bitnih statusa, i tako utjecati na pozitivan završetak priče.

Stalker: Call of Pripyat ...

.....je velika istraga jednog čovjeka o zavjeri, izdaji i ljudskoj pokvarenosti, smještena u negostoljubivo, katastrofom uništeno područje gdje haraju frakcijske borbe i prevare, a život i glavu čuvaju samo poštovanje zadate riječi i dobro oružje.
Oružje je uz pomoć pronađenog alata, kod tehničara, moguće nadograditi do zaista najsitnijih detalja.

Za početak priče o ovom nastavku, donosim vam screenshot o regrutaciji izgubljene grupe paravojske Monolith.Regrutaciju u suprotnu grupu obavlja igrač , i to samo ukoliko zaradi poštovanje najjačih grupa.

Na slici oficir Duty-a postrojava grupu Monolitha, a zatim oni za njim ponavljaju riječi zakletve naglas- prilično uvrnuta scena :-)
Grafika je na maksimumu, bez uključivanja dx 11 opcije, ali ipak sasvim dobra.

Image
dr.gog

#140 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Pripyat

Image

Strelok, lik iz prvog dijela igre, i legenda priče, ovaj put kao pomagač i savjetnik...

Image

Image
Zmijuga loma

#141 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by Zmijuga loma »

Sto me nalozi, screenovi su vrh. Nadam se da ce mi Call of Pripyat moci, SoC je jedva isao.
dr.gog

#142 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Igra po zahtjevnosti nadmašuje SoC,što je slučaj i sa C.Sky.
Potrebno je malo više snage kompa,da uprostim - minimalno grafička sa shaderima 3.0,recimo 8800gt(sad košta 230 KM),inače defaultna za mnoge igre 2008 i 2009-e,dualcore ili quad procesor,i najmanje 2 gb RAM-a.Screenovi su rađeni(ovi gore) na high postavkama,mogu ići i na maximum,ali uz uvjet da isključim neke šminkerske dodatke,tipa odsjaja sa vode ili jako zaobljivanje rubova,te simulaciju bljeska munje kroz prostor(enhanced full dinamic lightning dx 10.1).Ako držiš postavke na medium,možeš proći i sa slabijom grafičkom,ali ram i shadere 3.0 moraš imati.
dr.gog

#143 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Shadow of Chernobyl je potpuno prerađen i dotjeran za dx10, uz usavršene i vrlo oštre zvukove, očišćen od svih bugova.Mape i grafika su savršeni.

Poseban gušt je MOGUĆNOST IGRANJA U DRUGOM I TREĆEM LICU (gledanje figure kojom upravljate kao igrač) preko tipki f1, f2, f3.Osim toga, možete promijeniti frakcije sa kojima sarađujete, i to potplaćivanjem trgovaca, popraviti oružje i opremu...

Naravno, zahtjevnija je od originalnog izdanja, ali i sama aplikacija za modifikovanje je veličine 660 MB.

Datoteka je izvršna ,u vidu patcha, i instalira se na verziju igre sa patchom 1.005 ili 1.006( postoji i verzija za 1.004, na istom sajtu).

Sa velikim zadovoljstvom vam preporučujem ovu modifikaciju: nema crasheva, bugova i izgleda i zvuči - beton!Posebno je cool ako imate dobar stereo uređaj ili zvučnike ,radi zaista realističnih zvukova okoline :)

Modifikaciju veličine 660,2 MB možete skinuti sa ovog linka:

S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl -Complete 2009 1.4.3

detaljan opis izmjena i nadogradnje je OVDJE

A donosim vam i nekoliko screenshotova Stalker 2009 napravljenih sinoć tokom preigravanja:

poboljšana grafika je vidna na teksturama rukavica i noža kao najbližih detalja, a pogled na mapu sa dinamičnim svjetlom vatre otkriva dx10

Image

Svo oružje je detaljno prerađeno i iznova "izbrušeno", kao ovaj Heckler & Koch 9 mm čiji je zvuk opaljivanja definitivno autentičan :D

Image

Te na kraju desert.Scena iz mape Agroprom u prvom, FPS stil, licu (tipka f1)

Image

A zatim , bez pomicanja, ista scena u drugom licu (tipka f2)

Image
dr.gog

#144 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Image

printscreen vjernog igrača :D

1440 x 900
purke62

#145 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by purke62 »

Od momenta kad nas je Dr.Gog pronašao na SK Forumu, ja sam pokušavao da vas pronađem.Bilo je nekih problema, no to nema veze sa Stalkerom.I eto, stigoh i ja do sarajevske stlker scene.Malo se odužilo ali stigoh, frka sa nekim anomalijama, gomilama mutanata,sneg do kolena i slično ali me evo živa i zdrava. :D
Red je da se pretstavim, ja sam purke62 , jedan od članova tima koji je radio prevod CoP na srpski jezik.Dobro, da sad ne budem lažno skroman, ideju za prevođenje sam ja inicirao i vodio do finala ali sam prevod je kopleksna stvar i traži dosta vremna i znanja.Nisam baš nešto potkovan za prevođenje, ali moja ideja je pala na plodno tle.Javili su se ljudi koji znaju znanje i imaju volju i na kraju smo uspeli ono u šta je retko ko verovao.
I sad mi dozvolite da molo budem emotivan, bilo je to sjajno vreme.Heh, nije to bilo toliko davno, ali me prosto obuzme neka jeza, kad se setim energije kojom su bili prožeti ti dani prevođenja.Gomila probelma koje treba rešiti i divno druženje sa članovima tima.Svi smo noćima sanjali sringove.Hvata me nostalgija.
No , to sad nije važno, hteo sam nešta drugo da kažem.Prevod Cop je završen, može još tu da se koriguje ali CoP je samo jedna od tri igre iz serijala.I to poslednja, a šta sa prve dve?
Pa to sam hteo reći, tokom prevođenja smo, jednodušno prihvatili "obavezu" da prevedemo i prva dva dela.Ovog puta malo opušteniji ali iskusniji, smo već počeli da radimo na prevodu legendarnog S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl.Za sad to ide dosta sporo, pre svega jer 70% ekipe nije tu, odnosno ima previše drugih obveza i nisu trenutno u mogućnosti da se posvete prevođenu.Srećom , polako se pojavlju dobrovoljci, i polako tim narasta, tako da ne brinem za ishod.Jedan od dobrovoljaca je i Dr.Gog, ali još se ništa ne zna, tu ja ne mogu ništa.Ako prođe proveru kod Pjanovića, onda je u timu.Sreća moja što ne moram da polažem kod njega, nema teorije da bi prošo.
Eto, sad ko je voljan i spreman da se okuša u prevođenju , nek proba.Poziv je još uvek otvoren.

A što se tiče same teme, odnosno celokupne franšize Stalker, postavljajte pitanja i potrudiću se da dam odgovor.
dr.gog

#146 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Dobrodošao na sarajevo-x.com :) :sax:
dr.gog

#147 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Chernobyl - Life in the Dead Zone

Izuzetno dobro napravljen i interesantan dokumentarac koji od srca preporučujem :)

http://www.downarchive.com/movies/docum ... -zone.html

Introduction:

What would happen if the world were suddenly without people – if we vanished off the face of the earth? How would nature react and how swiftly? This program takes place at the site of the world's worst nuclear accident, hastily abandoned by panic-stricken humans 20 years ago. On April 25 and 26 1986, the Chernobyl nuclear power plant 128 kilometres north of Kiev in the former USSR (now Ukraine) lost control of one of its four reactors, creating a series of explosions. A devastating fireball blew off the reactor's heavy steel and concrete lid. Highly radioactive fall-out flooded everything within a 32 kilometre radius. 35,000 cattle and 135,000 people were evacuated and only wild animals remained. While humans have made life in this land impossible for themselves, the animals have found a way and they have not just survived, they have thrived.
Last edited by dr.gog on 05/11/2010 21:08, edited 1 time in total.
volume

#148 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by volume »

Imam Stalker Clear sky instaliran, kad ga pokrenem izbaci mi 'Please insert orginal DVD'...
Predpostavljam da treba neki crack pa ako neko moze nek okaci bio bih zahvalan, ako moze bez torneta...
dr.gog

#149 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Prvo skini patch 1.05.07 , a zatim crack.Također postoji i crack sa zadnjim 1.05.10 patch-em.

I jedno i drugo postoji u kompletima(crack + patch) jer određeni crack radi samo za određene patcheve.Nažalost samo na torentima, što je za crackove najčešće i jedini način da uopšte budu postavljeni.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#150 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by suad-sarajevo »

Ima li nekiprovjeren torrent link za skidanje ove igre, čini mi se veoma dobre. Hvala. :thumbup: :sax:
Post Reply