Pocetak rata u Sarajevu

Locked
smurf

#126 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by smurf »

Dozer wrote:A sto su tek sarajevski derneci bili dobriiiiiiiiiiiii! Uh...kad se samo sjetim...od alkohola imali samo onu brljavu pivu od rize, ili od cega su je vec pravili, tu i tamo se pojavi flasa zestine ako ko uspije prevariti unproforce i trampiti nesto (walkmen i sl.) za tu flasu i udri...
Valjda svi kontali "@ebi ga, mozda sutra ne prezivim" pa svi bili maksimalno "opusteni" (da ne kazem raskalaseni), ukljucujuci i zenski dio derneckih sastava :)
Auuuuu, ma to su bili beli lomovi ;-) Sa flasom zestine nas dvanaest mortus pjano, a morao nam je svima alkohol udariti u glavu kad smo bili hafifni, citaj: ne adekvatno uhranjeni, mada je kod mene sve naopako u zivotu pa tako i u vezi toga... U jednom momentu sam imao 90 kg (10-ak vise nego danas) i rahmetli mama mi je imala obicaj reci: "Pa kako te nije stid, samo se ti i Rasim Delic debljate u ovom ratu" :lol:
Koma je bila kada je moja jedinica dobila zadatak da kopa rovove u Nedzaricima, naravno svima muka, safra, dosli do jedne kuce i rekose nam da je to to, a nastavit ce druga ceta. Mi se pravo obradovali a ovi kad su se sastavljali sa nasim dijelom iskopaju, slagat cu vam ali cca 30 litara rakije.... Vise nas je tad skocilo za puske nego da su ovi bradati krenuli u juris :lol: Sreca pa se dogovorismo i podijelismo.
Sounder

#127 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Sounder »

Murat Sabanovic wrote:E MOJ IGGI...sou program...dok su visegrad granatirli ,ti si uzivao u sou programu....
al eto, bilo pa proslo...nadam se da smo svi mi pouke izvukli iz visegradskog, a zatim i sarajevskog sau programa..
A i meni je to kao malenom sve bio jedan fini/strasni sou program. Od Makedonca (bjese li Makedonac) u Splitu, pa Dubrovnika i Sibenika pade avion, onda Sarajevo i granatiracu zgradu, Alija uhapsen (to je film sam za sebe :)) i naravno Murat. Stime se i zavrsio prekid emitovanja TVSA na prostore koji su Srbi drzali onda nisam nista vise gledao.

Ja sam stvarno sretno dijete, odrastao sam uz rat na televiziji.

super tema, uzivam u citanju, samo pisite
coolside

#128 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by coolside »

Sarajlije,koje su ovo sve prezivjele svaka cast.
nisam zelio da ulazim u temu ali ulazim zbog ovoga
Murat Sabanovic wrote:E MOJ IGGI...sou program...dok su visegrad granatirli ,ti si uzivao u sou programu....
al eto, bilo pa proslo...nadam se da smo svi mi pouke izvukli iz visegradskog, a zatim i sarajevskog sau programa..
Ko je od Visegradjana poginuo ili sta je sruseno za vrijeme toga famoznog srpskog granatiranja Visegrada?
Denmark

#129 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Denmark »

Sounder wrote:
A i meni je to kao malenom sve bio jedan fini/strasni sou program. Od Makedonca (bjese li Makedonac) u Splitu, pa Dubrovnika i Sibenika pade avion, onda Sarajevo i granatiracu zgradu, Alija uhapsen (to je film sam za sebe :)) i naravno Murat. Stime se i zavrsio prekid emitovanja TVSA na prostore koji su Srbi drzali onda nisam nista vise gledao.

Ja sam stvarno sretno dijete, odrastao sam uz rat na televiziji.

super tema, uzivam u citanju, samo pisite
Ako mislimo na istog , je Makedonac ...na demonstracijama, koji je odbio pucati . Tako nesto ...Ko zna bolje , neka me ispravi
be highirly

#130 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by be highirly »

kada vec spomenuste 'rat na tv-u' :-) jedna od jacih scena je bila iseljenje marsalke, kada nasi u patikama pomazu 'sumadincu' da upali a unutra nakav oficir samo ponavlja 'ja sam muzicar, ja sam muzicar' :lol: ....ratni derneci su bili ludilo, svi na max. adrenalinu :D
exliberal

#131 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by exliberal »

Dozer wrote:A sto su tek sarajevski derneci bili dobriiiiiiiiiiiii! Uh...kad se samo sjetim...od alkohola imali samo onu brljavu pivu od rize, ili od cega su je vec pravili, tu i tamo se pojavi flasa zestine ako ko uspije prevariti unproforce i trampiti nesto (walkmen i sl.) za tu flasu i udri...
Valjda svi kontali "@ebi ga, mozda sutra ne prezivim" pa svi bili maksimalno "opusteni" (da ne kazem raskalaseni), ukljucujuci i zenski dio derneckih sastava :)
Dozer jeste li pravili secerusu?....bio je onaj tip sto je orbitirao oko vodovoda...kako se zvala ona kafana ...sedlo ja mislim...odneses mu 2 kile secera...i kazes sta ces...on jednu kilu uzme sebi kao "sredstvo placanja" a od druge pravi sta god hoces...bio je hemicar...eh sto smo mi onda pili "orginal viski"...nisi smjeo piti vise od litre jer si mogao osljepit...taj je tip bio slijep na jedno oko ....a sto se tice zena....eh o tome bi se tek moglo pricat ;-) ;-)
vjesticanametli

#132 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

smurf wrote:Tema je drama i koliko god se trudio da samo za sebe zadrzim sjecanja na "cirkus" ne mogu, a vala i necu. Moram ponekad, a na zalost u posljednje vrijeme je to sve nekako cesce na glas se sjetiti pocetka devedesetih...
Septembar '91. meni 17 g. krenuli u cetvrti srednje, vec se kuju planovi za veliku i svijetlu buducnost, matursko vece, ekskurzija... ja ni tamo ni 'vamo. Kao rodjeni mahalac koristim svaki vikend da se ispalim kod nane i rahmetli dede u mahalu, jos uvijek se druzim s rajom sa A.polja gdje smo prethodnih pet godina stanovali prije nego smo se preselili na Dobrinju. Sa svojim mahalcima "dezuramo" na tranzitu, cuvamo dzamije, idemo na Zlatiste i srecemo koje kakve bradate patrole al' nikome ne smijemo van svog kruga pricati o tome... Nije da nismo pokusali, samo sto smo bili balavci pa nam niko nije vjerovao :? Slusamo sta se sprema, znamo sta se desava u susjednoj Hrvatskoj, ali to je daleko i nas se bas i ne tice. Gledamo svojim ocima kako JNA sa nekakvim NN uniformisanim licima (nisu imali ni petokraka ni kokardi) utvrdjuje polozaje po Trebevicu i nista ne kontamo. U stvari, nismo htjeli da kontamo, nismo htjeli da priznamo sebi da ce zapucati po nasem gradu. Starija raja iz mahale je u istom filmu, neki nas vode sa sobom na "obuke" a neki nam ne dozvoljavaju... nisu nas htjeli ofirati za godine, ali nas odstrane uz prijetnju da ce prijaviti "nadleznima" kako smo prekucavali godista u licnim kartama :skoljka:
Dodje Bajram, vazdan obilazim familiju i nikako da stignem na Dobrinju da i mami mubaricim... Haj' sutra cu, to je kod mene bilo normalno, ujutro amidza dodje po mene, probudi me i vidim ja nesto ne stima :? Sjedamo u auto i ne idemo na tranzit vec tramvajskom dzadom, prolazimo ispod Logavine kad tamo frtutma. Poginuo cika Miso... Znam da je amidza u PL, al' ne smijem nista da ga pitam, bojim se skontat ce da imam pistolj i uzet ce mi ga, znam da nije dobro u havi, zaboravljam da je Bajram, zaboravljam da mi je slajpek pun bajramluka, zaboravljam da idem rahmetli mami da poljubim ruku i podijelim mubarek :shock:
Na Dobrinji prvih dana je sve OK, ljudi idu na posao, navece se pocne puskarati, cuje se po koja detonacija, al' nista strasno. Tek smo se uselili, naselje je novo tako da se upoznajemo sa komsijama, familija iz Starog grada je kod nas jer je gore gutavo... Ja vrijeme provodim sa bratom od nepunih sedam godina i rodjakom kojem je jedanaest, igramo se sa lego kockicama a cijelo vrijeme kontam da li razguliti na Bistrik medju raju il' ostati, mozda ce proci kao i prve barikade... Kontam sta li je sa rajom sa A.polja... stan je krcat pa nemam slobodnog kutka da telefoniram... Ne znam sta da radim, igram se igrackama, bratu od kartona pravim pistu za autice, komsije su se vec upoznale i zblizile, puskaranje i maltretiranje na barikadi postaje sve ucestalije pa se organizuju haustorske straze, pricaju se koje kakve price, ali sve izokola... Preuzese cetnici vodovod na Mojmilu i tu nasta haos. Ja vise nisam mogao izdrzati u stagniranju, vidim prolaze dani a nista se ne rjesava... Sad u mahalu medju raju ne mogu, odsjeceni smo, na Dobrinji haman pa ne znam nikoga, al' sam nacuo da postoji krizni stab TO i bjezim od kuce...
Nisam bio neki veliki patriota, nije me nesto interesovao drzavni teritorij, meni je islo na qrac sto mi neki papak ne dozvoljava da disem i zivim u svom Rajvosa. Cuj meni nesto zabraniti????

KO POSTAVI OVU TEMU?!?!?!?!?!

Ma nek' si, :thumbup: ove price i slike ne smijemo zaboraviti, a to sto sad necu par dana spavati... sad ce se moja hanuma obradovati :D
uh tek vidjela temu :thumbup: nabacali ste svasta

zivjela na Mojmilu u "pancirki" ............veselo je bilo :-) ubi preko noci a cim svane koNsije iz onog sela oko doma zdravlja idu u hiper da kupe hljeb i pozz uljudno sve nas koje su noc prije gaĐŽali ........... sjecam se zauzimanja vodovoda, one futrole od zolje koju je tata bacio napolje kad su zelene beretke uletile u zgradu, cahura smo imali bruku, sjecam se komsije Nebojse Markovica kojeg pokupise iz stana i iznesose mrtvog jer ga je raznijela granata, tete mrtve kod poste na Mojmilu koju sam morala preskociti da idem na AP, tenka na Dobrinji 5, kolone ljudi koji ide sa Dobrinje preko brda Mojmila i mrtvog covjeka u bolnickoj piĐŽami kako lezi na livadi kod moje zgrade, sjecam se makarona i ustipaka, kamare mesa koju su kuhali da se ne pokvari.... iz SA krenula (tata nas otjerao) konvojem i zaustavljeni na IliĐŽi 4 dana, odvoĐženja muskaraca iz konvoja, susreta mame i nekog radnog kolege na IliĐŽi i kada je taj lik donio ribe i hljeba, deke i ponudio da nas prebaci na Pale pa sa vojskom u BG...........mama odbila, poslije toga Travnik, Split gdje sam izgubila mamu i brata :mrgreen:, Rijeka, Đakovo, Maribor, Austrija i Njemacka i eto tako
vjesticanametli

#133 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by vjesticanametli »

Image
RosaSpinosa

#134 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by RosaSpinosa »

.
Last edited by RosaSpinosa on 04/11/2012 22:16, edited 1 time in total.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#135 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

RosaSpinosa wrote::-) :-)

Ali ono što mi se najviše urezalo u sjećanje je ona solidarnost, druženje, briga za druge...
Nema RATA nema ni toga. NAŽALOST!!!
Zar je potrebno da se zarati da se ljudi zbliže :? :? :?
Izgleda... :cry:
I meni to prodje dosta puta kroz glavu, ali...
Dozer

#136 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Dozer »

@exliberal

Ma nismo ti mi, mislim na jedinicu, imali bas nesto previse vremena za ganjanje secerasa. Ono koliko smo i kad smo slobodni uspijemo nafatat pive, uglavnom, a ako im sta zesce dobro i jeste, i opleti :D.

Ali, nije nam to bilo tako cesto, pogotovo tokom '92 i '93. Sjecam se, recimo, (ovo "recimo" je stilska figura, jer sjecam se svakog detalja kao da je jucer bilo, i to tokom cijelog rata ;) ) '92 i naseg prvog dolaska na Dobrinju. Dobrinja zatvorena sa svih strana, mi usli preko Mojmila, pjeske, natovareni k'o stoka, u po noci, a i iz Nedzarica i iz Lukavice nas deru svjetlecim PAM-ovima. Mi se razvukli k'o teravija - po jedan na svakih 40-50 metara :), i cim vidimo onaj svijetleci da je poletio, svi na zemlju. A svijetleci lete svakih 7-8 sekundi, cas s jedne, cas s druge strane. Stare mi, silazili smo tih 200-250 metara do ceste svaki po 10 minuta. Predjem 6 metara - zalezi. Predjem 7 metara - zalezi. A svako novo dizanje ravno katastrofi jer smo natovareni nemilice.

Na Dobrinji nema nicega za jelo. Prava katastrofa! Ali je bilo plina, vode i struje, jos uvijek. Nama davali jednu pastetu od 50 gr. na trojicu, i po krisku hljeba. To je bilo za 1 dan. Sreca pa se na liniji, po stanovima, moglo pronaci palente, rize, graha, a bilo i brasna i soli, pa smo se znalazili i kuhali sebi sta smo znali. Odatle su ljudi bili pobjegli bukvalno preko noci, tako da nisu nista stigli iznijeti i ponijeti. Inace bismo poskapali nakon 3 dana. Mogu samo zamisliti kako je bilo stanovnicima Dobrinje, jer nama se, ipak, kao nesto i davalo. Mislim da smo potamanili i sve golubove u okolini...namamimo ih sa balkona, s malo hljeba, a dvojica-trojica cekaju na tri ugla sa pumparicama i sitnom sacmom :D :D. Mogu vam reci da ovi obicni goluboi nisu nimalo losi, ako ih ima u dovoljnim kolicinama :). Jeste da ponekad zapne kugla sacme pod zubima, ali...sta se moze :D :D.

E, tu smo, na Dobrinji imali odlicnih derneka :). Cure - prva liga. Valjda i one kontale - ma sutra cu mozda poginut, pa da ne poginem nevina, ili, mozda sutra zijanim, pa da se iskoristi sto se iskoristiti moze. Ovo ne kazem nimalo zajedljivo ni sa omalovazavanjem. Jednostavno je tako bilo. Svima. Cak smo znali dernek napraviti i u zgradama na prvoj liniji, pa do nekih doba, a onda cure uredno otpratimo kucama, kad god to da je. :). Smjene sami sebi organizujemo, ali ni jedna ne traje duze od 15 minuta :D :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#137 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by pape »

be highirly wrote:kada vec spomenuste 'rat na tv-u' :-) jedna od jacih scena je bila iseljenje marsalke, kada nasi u patikama pomazu 'sumadincu' da upali a unutra nakav oficir samo ponavlja 'ja sam muzicar, ja sam muzicar' :lol: ....ratni derneci su bili ludilo, svi na max. adrenalinu :D
Bilo je tesko gurati ga.
Evo tog dogadjaja zabiljezenog na video snimku. U naslovu se spominje Dobrovoljacka, sto je naravno, greska.
http://www.youtube.com/watch?v=DXARR8Nr5sE
Sounder

#138 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Sounder »

Bi li se raja mogla nataknuti na ovu temu sa pricama iz drugih gradova?

Mogli bi samo napisati npr. Bihac i onda dozivljaje? Ima li iko iz drugog grada da zeli da kaze koju?
Sociolog

#139 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Sociolog »

Dva/tri dana prije demonstracija popijem s Dejom u Sosu... ni vidjeli ni culi do prije 4 godine.. Zivi u Kopacima, radi kao taksist.. Cudna percepcija, otac mu univerzitetski profesor bio, on zavrsio fax poceo raditi.. Sad jedva natuca kraj s krajem..

A ja... pocetak rata prvih dana .. ulicne straze, jedno vrijeme Vojna policija , poslije 101 motorizovana.. Nisicka visoravan 1994, Treskavica 1995..
Pocetak rata, ogromna vecina nas mislila ma ovo ce kratko trajati par dana, trzavice.. vecina komsija Srba, kao fluidi nestali preko noci.. Nisu nista nosili sa sobom, stanovi i kuce, uglavnom se nalazimo naoruzanje, poceli nasi provaljavti u stanove.. kad je zagustilo s hranom...

Cudno , jel iko od vas primjetio da su mnogi srpske kuce, imale i vodu i telefon a pojedine i struju u ratu ???? Ovo sam se uvijek pitao... ima li iko slicno misljenje..
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#140 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by pape »

Sociolog wrote: Cudno , jel iko od vas primjetio da su mnogi srpske kuce, imale i vodu i telefon a pojedine i struju u ratu ???? Ovo sam se uvijek pitao... ima li iko slicno misljenje..
E, yebi ga sociolog, ne pretjeruj.
Kojim su to sistemom pipe u srpskim kucama imale dotok vode? Gotovo svi prikljucci u Posti na Obali izgorjeli. Obzirom da je Tesla bio Srbin, .... moguce da im je svezo neku carlamu i bezzicno slao struju.
Haj` reci da si se zayebav`o. :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#141 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Big Boy »

Sociolog wrote: Cudno , jel iko od vas primjetio da su mnogi srpske kuce, imale i vodu i telefon a pojedine i struju u ratu ???? Ovo sam se uvijek pitao... ima li iko slicno misljenje..
Vanzemaljci iznad Sarajeva ?!? :lol: :run:
Sociolog

#142 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Sociolog »

vecina praznim srpskih kuca u Milikadskoj, Udarnickoj :-) :-) :-) /Hrasno
Nekako s proljeća

#143 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Nekako s proljeća »

:)

Pozdrav domovini!

MGV
straggler

#144 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by straggler »

Taman kontam ugasiti TV i komp i pokušati da zaspem, ja hajvan otvorih forum i k'o na šibicu - baš na ovu temu.... Kontam, možda i pročitam šta 'poučno', međutim - teško. Sve neka patetika i uglavnom offtopic (čast par izuzetaka) uzevši u obzir naslov teme i pokretačev uvodni post. Otprilike, par postova moglo bi pod temu 'Dobri vojnik švejk', a za ostalo možda otvvoriti neku novu temu tipa 'moje viđenje rata' ili nešto slično... Kako god, ovdje je tema POČETAK rata u Sarajevu. Ne mogu se oteti utisku, ali kada čitam većinu ovih postova, dobijem onaj osjećaj kad ti se od muke želudac prevrće jer, neodoljivo me podsjeća na mog komšiju Boru koji se onako na hinjaka ispalio još 20 marta '92 u četnike i vrativši se, isto tako na hinjaka '97 -me (serbez, k'o u svoje jel'), kad me jedne prilike sretnu na ulici, onako, k'o šatro sav sretan što sam živ izvali onu legendarnu: 'šta nam ovo uradiše dragi komšija?' Pitaj Karadžića jebo ti on mater!!!!! - to mu bješe odgovor i dobro je prošao... Baš dobro. Jeftino. Isto k'o što nam jeftino zadnjih 15-ak godina pokušavaju (a sudeći po nekim reakcijama na temi - i uspješno) prošnjirati one krilatice tipa; 'zaraćene strane', 'svi su podjednako krivi', svi su činili strašne zločine', 'vjerski rat','ne dajte da vas prevare' i da ne nabrajam dalje.... Ispade ono, eto, da ne glasasmo za nezavisnu BiH ne bi bilo ni rata. E ne bi al' u q..cu.... Rat je počeo mnogo ranije nego 6-og aprila, eh sad, što to neko nije želio da vidi i prihvati - to je njegova stvar, i neko za to ne krivi nikoga sem sebe. Krenulo je od Slovenije. Bješe malko komešanja, pokoji pucanj, JNA izvuče MTS i Bog te veselio... A onda Hrvatska. Haos. Pakrac, Knin, Sisak, Osijek, Zadarsko zaleđe, VUKOVAR..... A onda je na redu bila i Bosna. Treba samo zamisliti koja je sila materijalno tehničkih sredstava, oružja i ljudstva bila koncentrisana na ovom prostoru a u službi SAMO jednog naroda!!! Upućeniji to znaju, ali za one neupućene, JNA je u saradnji sa srpskim paravojnim formacijama planirala potpuno 'staviti pod kontrolu' (čitaj okupirati, a usput opljačkaj, pobij, pokolji, siluj) cijelu Bosnu za okruglo 40 dana!!! I to, prvobitni plan je bio da se to 'odradi' još u oktobru '91, prije referenduma o nezavisnosti (pa bi to izgledalo kao 'sređivanje stvari' unutar države, tadašnje, još uvijek Jugoslavije), međutim, prvenstveno zahvaljujući miroljubivoj politici (čitaj vještom političkom manevru) tadašnjeg BH-rukovodstva i onim čuvenim porukama tipa 'mirno spavajte, rata neće biti', agresorima je falila ta itekako potrebna inicijalna kapisla. U svrhu toga ide i činjenica da je čak i tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije pizda izdajnička Raif Dizdarević potpisao akt kojim se svo oružje iz skladišta Teritorijalne odbrane, koje nam je itekako bilo potrebno preda u ruke, odnosno kasarne JNA. A onda 3. mart '92. i barikade. Ispipavanje snaga, prije svega da bi se tačno definisalo brojno stanje 'neprijateljske vojske' uobličeno u tada već uveliko organizovane u jedinice Patriotske lige, Zelenih beretki i još par manjih (narvno, prije svih navedenih tu su i jedinice rezervnog sastava policije pridruženih onim iz aktivnog sastava koji su ostali lojalno ovoj državi). E to je po meni, prijelomni trenutak u onom prvom udaru na Sarajevo koji je kasnije slijedio, jer naime, naredba unutar tih jedinica je bila da njihovi članovi NE UČESTVUJU u tim događajima, što je naravno, kod četnika proizvelo krivu i netačnu sliku o samom brojnom stanju naših jedinica. Otud i onako, za onoliku silu, u prvim naletima,naročito pri pokušaju presijecanju grada na pola linijom Grbavica - Kasarna Maršal Tito - Pofalići, onako, rekao bih poprilično mlohavi udari. Potcijenili nas papci. Potcijenili papci moć one niti patrijarhalnog u bosanca kad mu njegov 80godišnji dedo još u septembru kaže 'djeco, spremite se, napast će vas šta god vi radili... Četnik je to...' Tako i bi.. Sreća, ja poslušah dedu, pa kupih 2 puške, 10 okvirova, preko 1200 metaka i još nekih 'sitnica', dok je većina kupovala tadašnje Yuge 55-ice na poštanske čekove i gledala u JNA ko u neuzubillah Boga, k'o ono - neće ona nas', žmireći na činjenice da je ta ista vojska krvlju nevinih podobro natopila hrvatsko tlo. Eki neće nas.... Ccc. Sad se šatro vade, kao ono, što nam je Alija govorio da neće biti rata, on nas je zajeb'o... A neće da prihvate činjenicu, da je rekao suprotno, odnosno, nešto kao 'spremite se za rat', kakav bi karakter u očima Svijeta tek tada naša borba imala i da li bi u konačnici ikada bili prihvaćeni kao država. To ti je naš čovjek. Nejse, dođe i bajram. Prvi dan se, kao što neko reče, neobično mnogo pucalo, a ja bih rekao da je tog bajrama papanluk koji nas i dan danas uguši (barem je to kod mene slučaj) ušao u naš grad na velika vrata jer, za bajram se ne puca... Nikad se nije pucalo. Nije se za bajram još mnogo toga od današnjih 'običaja' radilo', ali eto, to je ipak priča za neke druge teme. A onda drugi dan i - INICIJALNA KAPISLA!!! Svatovi 'ložači' (ili kurbani , kako god ko želi), došli sa SDS zastavama i geverama usred čaršije i počeli šenlučit'. Dakako u toj već podobro mjesecima naelektrisanoj atmosferi, jedan se bošnjo našao isprovociran (a kako i ne bi - Sarajevo je ovo , hej) i - epilog se zna. Jedan svat ubijen. I to kao bi razlog pa ta bagra četnička oplete iz svih raspoloživih oružja i oruđa po gradu, avionima stade gađati 'mrske' releje itd, itd... A Sarajlije zajebane. Al' ono baš....Tako je nekako i počelo. :bih:
simpozijum delirijum

#145 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by simpozijum delirijum »

kakva crna patetika "straggler"? jesi l'ti normalan? :oops:
ljudi opisuju sta su dozivjeli ( prezivjeli ) mnogi od njih tada djeca i bolno iskreno , naivno kao sto i djete samo moze dozivjeti, ukljucujuci i branitelje heroje u patikama sa par metaka u okviru ,i isto djeca maltene , tinejdzeri mladost u najboljim godinama , a ti trubis o politici "straggler" ili ko si i sta si :x
divni postovi pohvala svima koji su smogli snage da se prisjete
ja ne mogu jos , za sada samo citam :bih:
:sax:
popajic

#146 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by popajic »

@simpozijum delirijum
Ali ono što mi se najviše urezalo u sjećanje je ona solidarnost, druženje, briga za druge...
Nema RATA nema ni toga. NAŽALOST!!!
Zar je potrebno da se zarati da se ljudi zbliže :? :? :?
Tacno tako....milion puta se sjetio te ljudske solidarnosti...milion puta pomislio da smo tada imali po 15 kg. manje,ali 15.000 X vise neke nade...vjerovali smo da gore ne moze biti, a moze . Doduse ne puca se :-)
Zvuci pateticno - ali, cinjenica je da je tako bilo.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#147 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by Big Boy »

Image
IBM

#148 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by IBM »

coolside wrote:Sarajlije,koje su ovo sve prezivjele svaka cast.
nisam zelio da ulazim u temu ali ulazim zbog ovoga
Ko je od Visegradjana poginuo ili sta je sruseno za vrijeme toga famoznog srpskog granatiranja Visegrada?
@coolside: kako je poginuo Sejfo Tankovic?
exliberal

#149 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by exliberal »

Dozer wrote:@exliberal

Ma nismo ti mi, mislim na jedinicu, imali bas nesto previse vremena za ganjanje secerasa. Ono koliko smo i kad smo slobodni uspijemo nafatat pive, uglavnom, a ako im sta zesce dobro i jeste, i opleti :D.

Ali, nije nam to bilo tako cesto, pogotovo tokom '92 i '93. Sjecam se, recimo, (ovo "recimo" je stilska figura, jer sjecam se svakog detalja kao da je jucer bilo, i to tokom cijelog rata ;) ) '92 i naseg prvog dolaska na Dobrinju. Dobrinja zatvorena sa svih strana, mi usli preko Mojmila, pjeske, natovareni k'o stoka, u po noci, a i iz Nedzarica i iz Lukavice nas deru svjetlecim PAM-ovima. Mi se razvukli k'o teravija - po jedan na svakih 40-50 metara :), i cim vidimo onaj svijetleci da je poletio, svi na zemlju. A svijetleci lete svakih 7-8 sekundi, cas s jedne, cas s druge strane. Stare mi, silazili smo tih 200-250 metara do ceste svaki po 10 minuta. Predjem 6 metara - zalezi. Predjem 7 metara - zalezi. A svako novo dizanje ravno katastrofi jer smo natovareni nemilice.

Na Dobrinji nema nicega za jelo. Prava katastrofa! Ali je bilo plina, vode i struje, jos uvijek. Nama davali jednu pastetu od 50 gr. na trojicu, i po krisku hljeba. To je bilo za 1 dan. Sreca pa se na liniji, po stanovima, moglo pronaci palente, rize, graha, a bilo i brasna i soli, pa smo se znalazili i kuhali sebi sta smo znali. Odatle su ljudi bili pobjegli bukvalno preko noci, tako da nisu nista stigli iznijeti i ponijeti. Inace bismo poskapali nakon 3 dana. Mogu samo zamisliti kako je bilo stanovnicima Dobrinje, jer nama se, ipak, kao nesto i davalo. Mislim da smo potamanili i sve golubove u okolini...namamimo ih sa balkona, s malo hljeba, a dvojica-trojica cekaju na tri ugla sa pumparicama i sitnom sacmom :D :D. Mogu vam reci da ovi obicni goluboi nisu nimalo losi, ako ih ima u dovoljnim kolicinama :). Jeste da ponekad zapne kugla sacme pod zubima, ali...sta se moze :D :D.

E, tu smo, na Dobrinji imali odlicnih derneka :). Cure - prva liga. Valjda i one kontale - ma sutra cu mozda poginut, pa da ne poginem nevina, ili, mozda sutra zijanim, pa da se iskoristi sto se iskoristiti moze. Ovo ne kazem nimalo zajedljivo ni sa omalovazavanjem. Jednostavno je tako bilo. Svima. Cak smo znali dernek napraviti i u zgradama na prvoj liniji, pa do nekih doba, a onda cure uredno otpratimo kucama, kad god to da je. :). Smjene sami sebi organizujemo, ali ni jedna ne traje duze od 15 minuta :D :D
Ma to je bilo tek sredinom pocetkom i sredinom 93...do tad nisam ni otisao u grad skoro od maja 92....ustvari prvi put sam otisao polovinom 93...bio ko izgubljen......nismo ni mi svrljali....dotle smo placali litru 120 maraka za flasu.
najvise smo pili kad smo izlazili ili se vracali sa treskavice ...pokupuj po hrasnici ( ustvari po sokolovicima) ....
oridjidji

#150 Re: Pocetak rata u Sarajevu

Post by oridjidji »

straggler wrote:Taman kontam ugasiti TV i komp i pokušati da zaspem, ja hajvan otvorih forum i k'o na šibicu - baš na ovu temu.... Kontam, možda i pročitam šta 'poučno', međutim - teško. Sve neka patetika i uglavnom offtopic (čast par izuzetaka) uzevši u obzir naslov teme i pokretačev uvodni post. Otprilike, par postova moglo bi pod temu 'Dobri vojnik švejk', a za ostalo možda otvvoriti neku novu temu tipa 'moje viđenje rata' ili nešto slično... Kako god, ovdje je tema POČETAK rata u Sarajevu. Ne mogu se oteti utisku, ali kada čitam većinu ovih postova, dobijem onaj osjećaj kad ti se od muke želudac prevrće jer, neodoljivo me podsjeća na mog komšiju Boru koji se onako na hinjaka ispalio još 20 marta '92 u četnike i vrativši se, isto tako na hinjaka '97 -me (serbez, k'o u svoje jel'), kad me jedne prilike sretnu na ulici, onako, k'o šatro sav sretan što sam živ izvali onu legendarnu: 'šta nam ovo uradiše dragi komšija?' Pitaj Karadžića jebo ti on mater!!!!! - to mu bješe odgovor i dobro je prošao... Baš dobro. Jeftino. Isto k'o što nam jeftino zadnjih 15-ak godina pokušavaju (a sudeći po nekim reakcijama na temi - i uspješno) prošnjirati one krilatice tipa; 'zaraćene strane', 'svi su podjednako krivi', svi su činili strašne zločine', 'vjerski rat','ne dajte da vas prevare' i da ne nabrajam dalje.... Ispade ono, eto, da ne glasasmo za nezavisnu BiH ne bi bilo ni rata. E ne bi al' u q..cu.... Rat je počeo mnogo ranije nego 6-og aprila, eh sad, što to neko nije želio da vidi i prihvati - to je njegova stvar, i neko za to ne krivi nikoga sem sebe. Krenulo je od Slovenije. Bješe malko komešanja, pokoji pucanj, JNA izvuče MTS i Bog te veselio... A onda Hrvatska. Haos. Pakrac, Knin, Sisak, Osijek, Zadarsko zaleđe, VUKOVAR..... A onda je na redu bila i Bosna. Treba samo zamisliti koja je sila materijalno tehničkih sredstava, oružja i ljudstva bila koncentrisana na ovom prostoru a u službi SAMO jednog naroda!!! Upućeniji to znaju, ali za one neupućene, JNA je u saradnji sa srpskim paravojnim formacijama planirala potpuno 'staviti pod kontrolu' (čitaj okupirati, a usput opljačkaj, pobij, pokolji, siluj) cijelu Bosnu za okruglo 40 dana!!! I to, prvobitni plan je bio da se to 'odradi' još u oktobru '91, prije referenduma o nezavisnosti (pa bi to izgledalo kao 'sređivanje stvari' unutar države, tadašnje, još uvijek Jugoslavije), međutim, prvenstveno zahvaljujući miroljubivoj politici (čitaj vještom političkom manevru) tadašnjeg BH-rukovodstva i onim čuvenim porukama tipa 'mirno spavajte, rata neće biti', agresorima je falila ta itekako potrebna inicijalna kapisla. U svrhu toga ide i činjenica da je čak i tadašnji predsjednik predsjedništva Jugoslavije pizda izdajnička Raif Dizdarević potpisao akt kojim se svo oružje iz skladišta Teritorijalne odbrane, koje nam je itekako bilo potrebno preda u ruke, odnosno kasarne JNA. A onda 3. mart '92. i barikade. Ispipavanje snaga, prije svega da bi se tačno definisalo brojno stanje 'neprijateljske vojske' uobličeno u tada već uveliko organizovane u jedinice Patriotske lige, Zelenih beretki i još par manjih (narvno, prije svih navedenih tu su i jedinice rezervnog sastava policije pridruženih onim iz aktivnog sastava koji su ostali lojalno ovoj državi). E to je po meni, prijelomni trenutak u onom prvom udaru na Sarajevo koji je kasnije slijedio, jer naime, naredba unutar tih jedinica je bila da njihovi članovi NE UČESTVUJU u tim događajima, što je naravno, kod četnika proizvelo krivu i netačnu sliku o samom brojnom stanju naših jedinica. Otud i onako, za onoliku silu, u prvim naletima,naročito pri pokušaju presijecanju grada na pola linijom Grbavica - Kasarna Maršal Tito - Pofalići, onako, rekao bih poprilično mlohavi udari. Potcijenili nas papci. Potcijenili papci moć one niti patrijarhalnog u bosanca kad mu njegov 80godišnji dedo još u septembru kaže 'djeco, spremite se, napast će vas šta god vi radili... Četnik je to...' Tako i bi.. Sreća, ja poslušah dedu, pa kupih 2 puške, 10 okvirova, preko 1200 metaka i još nekih 'sitnica', dok je većina kupovala tadašnje Yuge 55-ice na poštanske čekove i gledala u JNA ko u neuzubillah Boga, k'o ono - neće ona nas', žmireći na činjenice da je ta ista vojska krvlju nevinih podobro natopila hrvatsko tlo. Eki neće nas.... Ccc. Sad se šatro vade, kao ono, što nam je Alija govorio da neće biti rata, on nas je zajeb'o... A neće da prihvate činjenicu, da je rekao suprotno, odnosno, nešto kao 'spremite se za rat', kakav bi karakter u očima Svijeta tek tada naša borba imala i da li bi u konačnici ikada bili prihvaćeni kao država. To ti je naš čovjek. Nejse, dođe i bajram. Prvi dan se, kao što neko reče, neobično mnogo pucalo, a ja bih rekao da je tog bajrama papanluk koji nas i dan danas uguši (barem je to kod mene slučaj) ušao u naš grad na velika vrata jer, za bajram se ne puca... Nikad se nije pucalo. Nije se za bajram još mnogo toga od današnjih 'običaja' radilo', ali eto, to je ipak priča za neke druge teme. A onda drugi dan i - INICIJALNA KAPISLA!!! Svatovi 'ložači' (ili kurbani , kako god ko želi), došli sa SDS zastavama i geverama usred čaršije i počeli šenlučit'. Dakako u toj već podobro mjesecima naelektrisanoj atmosferi, jedan se bošnjo našao isprovociran (a kako i ne bi - Sarajevo je ovo , hej) i - epilog se zna. Jedan svat ubijen. I to kao bi razlog pa ta bagra četnička oplete iz svih raspoloživih oružja i oruđa po gradu, avionima stade gađati 'mrske' releje itd, itd... A Sarajlije zajebane. Al' ono baš....Tako je nekako i počelo. :bih:

Care moj zlocin nema ime i vjeru. Zao covjek je svugdje, zao covjek. Ubica je svugdje ubica.Zlocinac je svugdje zlocinac. Generaliziranje nece pomoci ni nama muslimanima, ni srbima ni hrvatima. Djete sam rata, ali spreman sam da prihvatim odgovornosti i da pljunem i svojima u lice, kad kazem da je ludost bila poci u nezavisnost, preglasavsi jedan narod u BIH-a nepitavsi ih za njihove zelje i potrebe. Znali smo da ce isti korak povuci iste rezultate ko u Hrvatskoj tj, rat i mozda novi Vukovar u Bosni, ali nas politicki vrh nas je doslovno zrtvovao. Zavarali smo se kad smo mislili da ce rat trajati par mjeseci i da ce nas braniti JNA ili MZ, a popusili smo 3 godine rata, 100 hiljada zivota i par Vukovara duz cijele Bosne. E nek mi neko sad iz ove perspektive u kojoj smo danas, kaze zasto se nije moglo desiti drugacije. Zasto nismo kao i Crnogorci izabrali slican put do nezavisnosti? Vec smo izabrali onaj krvaviji. Karadzic u skupstini prijeti upozorava, a mi se furamo nece biti rata. :D

Mene cudi, kako smo mi kao antifasisti odjednom postali tolike balije da smo zaboravili i nedjela nasih pojedinaca tipa Cacinih Kazana. Cudi me zasto niko od naseg miljea nije sagradio recimo spomen obiljezje tim civilima jer znamo da je Caco bio sve u jednom junak kriminalac i zlocinac. Ako smo zaista antifasisti zasto nismo ucinili da se o istima cuje kako bi zacepili usta onih koji danas time opravdavaju svoje zlocine nad nama. Zlocini na Kazanima, u Trusini, Kravicama i pojedinim drugim dijelovima BIH-a koji su se desili, a cinjeni su neplanski nad nekim samo zato sto su druge vjere kao osveta pojedinaca u nasoj vojsci nikada nisu postali mjestom nekog spomen obiljezja sagradjenih nasim parama, kako bi sacuvali i mi casno lice nase borbe. Danas nebi nekakvi Mikerevici izmisljali lazi i manipulisali brojem zrtava da smo mi objelodanili istinu o tim zlocinima, makar zbog nasih komsija koji su se osjecali kao Bosanci i koji su sa nama dijelili rovove iako nisu bili muslimani kao vecina Bosanaca u ARBIH.

Gori je slucaj kod SRBA i HRVATA, puno je gori jer su oni planski ubijali i to nije bila osveta pojedinaca, nego plansko i sistematsko ubijanje. I zalosno je da oni koji su bili dobri medju njima nisu digli svoj glas protiv nepravde koju su sijali njihove vojske i paravojske, koji su u srcima bili i ostali partizani ali zbog sljama nisu mogli da podviknu i da se cuju. Zao mi je sto puno vise Srdjana Aleksica nije bilo medju njima. Koji su bili voljni zbog nepravde i svoje zivote da zrtvuju za one druge i kazu "ne" nepravdi. Zalosno je sto su i oni danas, ostali cetnistvom zadojeni kao i dobar dio hrvata ustastvom. Jos zalosnije je da ljudi koji bi voljeli opet da zive skupa od istih to ne mogu jer danas je postalo unosnije biti fasista nego neko ko se bori protiv toga. Podjonili smo se svi. Iako nije ista odgovornost srba, hrvata i bosnjaka za rat u BIH-a i ono sto se desilo. Zlocini koji su se desili su isti, ako ne po kolicini onda po zlu jer imaju isti korijen tj. nepravdu. Najgori ljudi su oni koji pokusavaju da izjednace odgovornosti onda kada posljedice njihove politike bile kobnije, od posljedica tudje politike i nastoje da relativizuju, amnestiraju zlocine kroz izjednacenja krivice, a brojevi zrtava su razliciti. Mi koji branimo ideju Bosne moramo biti primjerom, kako suditi vlastite pojedince i kako napraviti prvi korak ka lijecenju rana koji su napravili medju nama nesvjesni pojedinci zlocinci, da u miru pravdom i tolerancijom jos vise porazimo nase neistomisljenike i protivnike.
Locked