Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zonbirile

#126 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by zonbirile »

vodolija.a wrote:Koga si pitao :? :?
-------------------------------
papu Racingera
vodolija.a

#127 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by vodolija.a »

Dobro, samo da znam :lol: :lol: :lol: Šta kaže kako on podnosi ove promjene vremena :?: :-) :-)
zonbirile

#128 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by zonbirile »

vodolija.a wrote:Dobro, samo da znam :lol: :lol: :lol: Šta kaže kako on podnosi ove promjene vremena :?: :-) :-)
-----------------------------------
pa nije mu kao Mu.Ce-u,ima više para,ali ih ne može harčiti po vlastitom nahođenju,a i nema prave havere.Bilo bi lijepo,da kažemo gest dobre volje kada bi ga upoznao sa Tornjakom i društvom.
Irm@

#129 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Irm@ »

svake godine kad dodje neko iz dzamije kod nane da uzme pare za tu godinu ja se nekako zateknem tu...i uvijek se posvadjam s doticnim... prvo je bilo 24 KM eh onda su povecali na 30 pa sad 36 pa nevjerovatno...
i kao placaju svi koji zive na podrucju gdje je odredjena dzamija ili kako vec..osim neudatih djevojaka i maloljetne djece..
ma razumijem ja da se sve treba platiti...ali ne razumijem kako ih nije sramota uzimati tolike pare npr 40 godina i jos traziti kad taj neko umre...i sve kao neki muslimani pa neka doci ce i oni kod Boga...
a u krcanstvu nisam sigurna za ostalo ali znam da se za misu zadusnicu daje koliko ko moze... i to je od Boga... a ne postojanje fiksnog cjenovnika za umiranje...
zonbirile

#130 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by zonbirile »

Irm@ wrote:svake godine kad dodje neko iz dzamije kod nane da uzme pare za tu godinu ja se nekako zateknem tu...i uvijek se posvadjam s doticnim... prvo je bilo 24 KM eh onda su povecali na 30 pa sad 36 pa nevjerovatno...
i kao placaju svi koji zive na podrucju gdje je odredjena dzamija ili kako vec..osim neudatih djevojaka i maloljetne djece..
ma razumijem ja da se sve treba platiti...ali ne razumijem kako ih nije sramota uzimati tolike pare npr 40 godina i jos traziti kad taj neko umre...i sve kao neki muslimani pa neka doci ce i oni kod Boga...
a u krcanstvu nisam sigurna za ostalo ali znam da se za misu zadusnicu daje koliko ko moze... i to je od Boga... a ne postojanje fiksnog cjenovnika za umiranje...
-------------------------------------------------------
pa šarenilo vlada,od župe do župe,uglavnom 40 KM,a ko da više dobro i jest.Bio sam na sahrani u Metkoviću i ljudi imaju odličan fol.Nešto slično kao na svadbi što je tacna,znači svako ko dođe u kuću da izrazi saučešće,da neki prilog-100KN pa više,to se bilježi u teku i preda ožaloščenoj porodici.Mislim da je odličan fol,jer su tada pare jako potrebne i za čas se na takav način skupe.Naravno to se radi sa mnogo takta,ja sam na sreću išao sa domaćim pa se nisam provalio.
Bosanac sa dna kace

#131 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Bosanac sa dna kace »

zonbirile wrote: -------------------------------------------------------
pa šarenilo vlada,od župe do župe,uglavnom 40 KM,a ko da više dobro i jest.Bio sam na sahrani u Metkoviću i ljudi imaju odličan fol.Nešto slično kao na svadbi što je tacna,znači svako ko dođe u kuću da izrazi saučešće,da neki prilog-100KN pa više,to se bilježi u teku i preda ožaloščenoj porodici.Mislim da je odličan fol,jer su tada pare jako potrebne i za čas se na takav način skupe.Naravno to se radi sa mnogo takta,ja sam na sreću išao sa domaćim pa se nisam provalio.
pa po selima kad neko umre jos uvijek komsiluk nosi hranu i zene idu da ciste i spremaju za porodicu, sto je opet neki vid solidarisanja, ima to kolko sam cuo kod plavljana i gusinjana stavlja se para pod findzan od kahve,
malo je sad to crnjak zapisivat u teku kolko je ko dao, ono i ti vratis kasnije kad nekome tom umre hm...u biti dobar fazon
pirmin

#132 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by pirmin »

Alfons Kauders wrote:Citam maloprije ovaj tekst o cijenama pogrebnih usluga...:D

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090630120

Pa mi zanimljiv ovaj dio...

"Ako neko nije član Medžlisa, potrebno je za klanjanje dženaza-namaza izdvojiti 640 KM." :-)

Naravno, glasnogovornik IZ navodi kako se moze proci jeftinije, i zvuci mi kao prodavac kad nekom pokusava uvaliti TV na 60 rata.

"Ali, nasuprot ovome, ako se radi od našem članu, koji je samo jednu godinu uplaćivao iznos od 36 KM, porodica rahmetlije mora izdvojiti oko 320 KM za dženazu koja podrazumijeva prisustvo imama, te dvije bule koje uče tehvid. Redovnim uplaćivanjem članarine svake godine ovaj iznos se smanjuje"

Katolici umiru jeftinije... :D

"Katolički vjerski obredi koji su u nadležnosti župa kreću se oko 80 KM za sveštenikov izlazak na groblje, plus misa zadušnica, te je cijena cijelog obreda 100 KM."

Zvuci privlacno, al ja bi opet radije kremiranje. :D

U tekstu se navodi da u bih godisnje umre 52000 ljudi. Recimo da je 25000 od toga muslimana, i da na dzenazu prosjecno ode 500KM (znaci nesto izmedju ovih 320KM i 640KM)... Ispada da se IZ za dzenaze godisnje uplati 12.5 miliona KM, a cini mi se da u BiH ima oko 1100 imama. Aferim efendije!
Jos jedan od brojnih primjera koji pokazuje da je religija nista drugo do vrlo profitabilan biznis u kome se okrece masa love-jedna velika korporacija.
Al` nema veze, dok je nas Voljevicana, bice i medvjeda. :D
Dendrlix

#133 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Dendrlix »

RosaSpinosa wrote:PITANJE???

Kako se ukopavaju oni kojima porodica nema para da snose bilo kakve troskove ukopa :?
:?
Haris.ba

#134 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Haris.ba »

Dendrlix wrote:
RosaSpinosa wrote:PITANJE???

Kako se ukopavaju oni kojima porodica nema para da snose bilo kakve troskove ukopa :?
:?
Ako je (a logicno bi bilo) ta osoba bila na nekom obliku socijale - placa opcina (organi za socijalnu pomoc).
melbaa

#135 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melbaa »

zalizani wrote:Bilo bi interesantno da neki znalac kaze kako je to u ostalim zemljama npr Turska,Alžir,Libija,Tunis necemo dalje :D
Vjerovatno gore nabrojane zemlje nemaju ovako "kvalitetno" uredjenu IZ administraciju :zjev:
znam da u tunisu hodzama ne palacaju sto klanjaju dzenazu. to im je u opisu radnog mjesta.
melbaa

#136 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melbaa »

malo je off topic ali vrijedi pogledati... :x

http://www.rijaset.ba/zekat/
Alfons Kauders

#137 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Alfons Kauders »

melbaa wrote:malo je off topic ali vrijedi pogledati... :x

HA?!

Izracunao, i ispade da bi trebao placati preko 7000 godisnje?! :-) :-) :-) :-) :-)
Fratris

#138 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Fratris »

Alfons Kauders wrote:

HA?!

Izracunao, i ispade da bi trebao placati preko 7000 godisnje?! :-) :-) :-) :-) :-)
Ja nisam uspio na stranici naci gdje ja kao kaurin mogu harac izracunati. Upomoc, ljudi.
Arc_Angel

#139 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by Arc_Angel »

ma taj zekat kalkulator, to ti je isto ko sto na zapdu daju priloge svojim crkvama svake nedjelje nakon mise. :-) :-) :-) :-) :-)

religije danas su najveci svjetski lopovi, generalno sve religije.

godisnje ubiru stotine milijardi dolara sirom svijeta, i nikome ne placaju porez zbog toga. moglo bi se slobodno reci da su religije danas najveca praonica para koja postoji na planeti.

mi ljudi svaki dan placamo nei porez, svaki biznis i sve na svijetu placa porez, pa ako je tako trebaju i religije. zamisli pored svih nedaca koje narod ima, i svih poreza koje placa pored svojih malih plata da jos placa i porez religiji :-) :-) :-) :-) :-) :-) sto je puno puno je brate
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 25/03/2015 11:18, edited 2 times in total.
stereotipni

#142 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by stereotipni »

Socijalno ugrozenim samo 50K KM, dok Preporodu 250K KM, Bosnjackoj gimnaziji 580K KM, Glasnik Islamske zajednice 60K KM, Nekakvoj Bir TV 200K KM?!?!?!?!?!??!?!! :x

Po ovome ispada da je BiH poput Emirata, u promilima ima socijalno ugrozenih, bitnije je sve ostalo. Zekat (onaj ko ispunjava uslove) treba dati direktno onima kojima je zaista potrebna pomoc, takve bar nije tesko pronaci po BiH, ovim hohstaplerima iz Rijaseta (zajedno sa Preporodom, BIR-om, Glasnicima IZ-a, itd.itd.) dati jedino robije, zenicke po mogucnosti!
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
melbaa

#144 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melbaa »

dzemmo wrote:naprotiv, zekat ne moras davati njima (kako god hoces da ih zoves) IZ, dzamija, lopovi..
odneses onome kome treba, odneses Edisu u Podcaus :)
farz je davati, al nije farz davati rijasetu, cisto onako for the record..
pa bas u tome i jeste fazon sto zekat mozes dati sirotinji ali ovi otvoreno traze sebi tj. da ide preko njih :x
melbaa

#145 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melbaa »

Alfons Kauders wrote:

HA?!

masala!!!
melbaa

#146 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by melbaa »

Fratris wrote:
Alfons Kauders wrote:

HA?!

Ja nisam uspio na stranici naci gdje ja kao kaurin mogu harac izracunati. Upomoc, ljudi.
Ma nebrini... ovi u IZ ce zazmiriti sto si kaurin smo ti plati :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
sabanss

#148 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by sabanss »

melbaa wrote:
dzemmo wrote:naprotiv, zekat ne moras davati njima (kako god hoces da ih zoves) IZ, dzamija, lopovi..
odneses onome kome treba, odneses Edisu u Podcaus :)
farz je davati, al nije farz davati rijasetu, cisto onako for the record..
pa bas u tome i jeste fazon sto zekat mozes dati sirotinji ali ovi otvoreno traze sebi tj. da ide preko njih :x
Upravo, ulema donijela fetvu da su oni jedini zakoniti za prijem zekata!
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
DD997

#150 Re: Pogrebne usluge - hodza 640KM, svestenik 80KM?

Post by DD997 »

Evo informacije ukoliko nekome bude trebao prevoz pokojnika iz inostranstva ima tu objasnjeno sve za svaku drzavu posebno.

1. Prevoz pokojnika iz Nemačke
2. Prevoz pokojnika iz Austrije
3. Prijevoz pokojnika u Hrvatsku
4. Prevoz pokojnika u Bosnu i Hercegovinu
5. Prevoz pokojnika u Srbiju
6. Prijevoz pokojnika iz Švicarske
Post Reply