teAMICA wrote:
Pročita li ti šta ja napisa? Pročita li svoj post? Ev 'vako...
Ovdje je "normalno" da se baca smeće na sve strane, često je izgovor da nema kante pa frkneš kroz prozor. Nema ni švabi kante na svakom metru autoputa pa ne šica kroz prozor, već nosi u kesi ko kurty.... Reagovah na tvoj post zato što ideš totalno pogrešnom logikom da su krive kante što ne niču (i ako ih ima unište se dok se okreneš) i čistači ulica (koji bi trebali stajati u redu po koritima rijeka, parkovima, šumama), a ne "mi" koji bacamo! Zato upitah gdje živiš, jer ako živiš gdje i ja onda je stvarno

ono što si napisao.
Ja cu svoju repliku pocet citirajuc tebe.
Pročita li ti šta ja napisa? Pročita li svoj post? Ev 'vako...
Da si citala moj post -koji je i bio povod svoj ovoj polemici na ekoloske i estetske teme- uocila bi logiku koju ja zagovaram. Da si pratila ovo sto zagovaram mozda bi i ucila neke prednosti i mahane predloga mi, pa se namjerila na neku kritiku/pohvalu toga koncepta; ovako si -ko petarda- namah "prolupala"

.
Uredjivanje "rest area" pored glavnih tranzitnih saobracajnice je jedno od sitemskih, i sigurno najboljih, nacina da se rijese mnogi problemi pa i problem cistoce. Cak i u najkulturnijim zemljama problem nije samo rijesen kulturom i ekoloskom svejscu vec je moralo biti ipunjeno niz preduvjeta. Jedan od tih preduvjeta je i dovoljan broj kanti za smece, na nekom razumnom rastojanju I dovoljan brije cistaca koji ce cistiti te kante, brze nego ih napune.
Kako neki lokalni arhitekta, dizajner, esteta i visoobrazovan kadar i tu moze napraviti veca steta od koristi -tipicni nas balanikus problem- cu ti pokazati na primjru iz mjesta kojeg poznjem ko svoju tastaturu. Elitna BiH turisticka destinacija; na UNESKO listi svjetske bastine. Hiljade turista u jeku sezone. Od "centralne figure" pa do prvog parkinga gdje se zaustavljaju autobusi turistickih grupa oko 300-350 metara. Na toj relaciji je u svakom minutu bar 200 prolaznika. Na tih 350 metara i 200 insana ima samo jedna kantica za otpatke, kao sto se vidi iz prilozenog.
Na ovoj kanti za otpatke bi neko mogao doktorsku tezu napisat a glavni urbanista-carsijaner dobti otkaz.
De mi molim te ti izlupetaj sta ti vidis na ovim slikama. E'o ocam': ne moras se ufurat da si urbanista, landscape desinger, ekolog, arhitekta, esteta. Stavi se samo u ulogu cistacice i prokontaj kako bi ti ispraznila ovu korpu. Napravi time sheet ciscenja. Kanta je kapaciteta od 15-18 l.
Kad se ti izlupetas ja cu ti nakitit case stady sta sam sve vidio za nekoliko godina sjedeci u mehanama 15 metara od obe ove kante.
Snimljeno 20-9-2004,9:32