Reis u Sandžaku maše prstom

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#126 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by KatarinaKosaca »

Nosara je od blagog srpskog nacionalizma i netrpeljivosti prema Hrvatima na forumu, sad prešao na vrijeđanje cijelih naroda

Interesantno šta se sve dozvoli voždovim poslušnicima :sad:

nosara wrote:Bosnjaci krenu od vrtica... :lol:
seln

#127 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:Nosara je od blagog srpskog nacionalizma i netrpeljivosti prema Hrvatima na forumu, sad prešao na vrijeđanje cijelih naroda

nosara samo konstatuje ono sto vladika Ceric pokusava. nije ogledalo krivo sto je neko ruzan.
ružmarin-a

#128 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

stidite se svojih neučtivih i uvredljivih komentara

Citto potrebna reakcija administracije!
bos

#129 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by bos »

seln wrote:
KatarinaKosaca wrote:Nosara je od blagog srpskog nacionalizma i netrpeljivosti prema Hrvatima na forumu, sad prešao na vrijeđanje cijelih naroda

nosara samo konstatuje ono sto vladika Ceric pokusava. nije ogledalo krivo sto je neko ruzan.
Sta li ti vidis kad se pogledas u ogledalo, kakve tuzne i jadne zivote zivite to je za plakanja...
seln

#130 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

bos wrote:
seln wrote:

Sta li ti vidis kad se pogledas u ogledalo, kakve tuzne i jadne zivote zivite to je za plakanja...
Otkud znas? je li pisalo u havazu ili u preprodajorodu?
seln

#131 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

ružmarin-a wrote:stidite se svojih neučtivih i uvredljivih komentara

Citto potrebna reakcija administracije!
Kojih uvredljivih?
Da meni vladika Ceric nije polubog kao tebi? Da trening mladih mumina zaslugom istog pocinje u doba dok jos kake u Pampers?
Ili da je kahva bila prejaka?
ružmarin-a

#132 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

stidi se svojih misli motorike i spremnosti na uvrede

neviđeno i nečuveno

Ja vjerujem u Jednog Boga i molim ga da ti se smiluje i oprosti ti. Amin!
nosara

#133 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by nosara »

Nemoguce ni teoretski... :D
KatarinaKosaca

#134 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by KatarinaKosaca »

Sve se vidi iz tvojih debilnih postova. Ali je tužno što ti se to dozvoljava :(
seln

#135 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

ružmarin-a wrote:stidi se svojih misli motorike i spremnosti na uvrede

neviđeno i nečuveno

Misli su,koliko znam, jedino sto nije kaznjivo, ni vjerski ni zakonski.
Motorike???? Trenutno sjedim i pokrecem samo nekoliko prstiju.
Spremnosti na uvrede? Vec sam pitao - koje uvrede? Da meni vladika nije vrhunski intelektualac, da mi njegovo plitko baljezganje nije sum Zemzema? nije, niti ce biti.
I ja vjerujem u Boga,ali se ne qrcim s tim.
Last edited by seln on 22/05/2009 13:02, edited 3 times in total.
seln

#136 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:Sve se vidi iz tvojih debilnih postova. Ali je tužno što ti se to dozvoljava :(
Dokaze donesi, ako istinu govoris.
nosara

#137 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by nosara »

KatarinaKosaca wrote:Sve se vidi iz tvojih debilnih postova. Ali je tužno što ti se to dozvoljava :(
:lol:
seln

#138 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

nosara wrote:
Katarina, defender of Bosniacs....
ružmarin-a

#139 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

seln wrote:

neviđeno i nečuveno

Spremnosti na uvrede? Vec sam pitao - koje uvrede? Da meni vladika nije vrhunski intelektualac, da mi njegovo plitko baljezganje nije sum Zemzema? nije, niti ce biti.
Intelektualče- misli koje se roje u tvojoj glavi motorikom preko prstiju prenosiš ljudima kucajući ih na tastaturi.
stidi se kakve asocijacije nečasne imaš
stidi se kakve riječi su produkt tvog intelekta
stidi se što vrijeđaš ljude
stidi se što spajaš vulgarizme u istoj rečenici u kojoj pominješ Stvoritelja

.................

da sam ja ti postidila bih se i to svom snagom

ali Bogu hvala pa sam ovakava kakva jesam
ružmarin-a

#140 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

rečenica o vjeri u jednog Boga je samo zbog tvog pominjanja nekih polubožanstava

ali ti to nisi shvatio

toliko o napadu i odbrani intelekta

;-)
seln

#141 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by seln »

ružmarin-a wrote:
seln wrote:

neviđeno i nečuveno

Intelektualče- misli koje se roje u tvojoj glavi motorikom preko prstiju prenosiš ljudima kucajući ih na tastaturi.
stidi se kakve asocijacije nečasne imaš
stidi se kakve riječi su produkt tvog intelekta
stidi se što vrijeđaš ljude
stidi se što spajaš vulgarizme u istoj rečenici u kojoj pominješ Stvoritelja

.................

da sam ja ti postidila bih se i to svom snagom

ali Bogu hvala pa sam ovakava kakva jesam
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
evo, umirem od stida.
:lol: :lol:
sta rece...misli prelaze u motoriku....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hvala bogu da ima i takvih...odavno se nisam ovako nasmijao.
Jimmy_The_Saint

#142 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by Jimmy_The_Saint »

ružmarin-a wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio? :D
da, definišem uzbuđenje tako sto me je nadahnula svaka sentenca koju je čovjek rekao, koja je bila ciljana, tačno i decidno rečena i smislena, za razliku od rečeničnih konstrukcija i neopravdanih aluzivnih metafora ili sintagmi koje mogu ovdje pročitati...
Dakle, dobro kupi na priču.... :D
Jimmy_The_Saint

#143 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

seln wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:A, je li se imam uzbudio? :D
Ako je kahva bila jaka, onda jeste. :D
A tek rahat-lokumi s orasima... :D
ružmarin-a

#144 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

stručnjače, zahvaljujući motorici pokrećeš prste i pretačeš misli u konstrukcije koje si ovdje nanizao

o'ladi malo i zapitaj se šta radiš i šta želiš da proizvedeš svojim pisanjem

sve što pokušavaš meni nametnuti tebi je svojstveno kao osobina, što se vidi iz prethodnih postova
KatarinaKosaca

#145 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by KatarinaKosaca »

seln wrote:
nosara wrote:
Katarina, defender of Bosniacs....
Kako si paglu. isto sam branila i Hrvate, isto bih branila i Srbe i Rome kada se ovako piše, ovako debilno kao Nosara i ti. Još vam fali fixer :-) :-)
zonbirile

#146 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by zonbirile »

@ružmarin

nema problema sada i bošnjaci imaju svoga garašanina
ružmarin-a

#147 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

Reis se ne može porediti s tom osobom

šta vam je ljudi?
dallton

#148 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by dallton »

zonbirile wrote:@ružmarin

nema problema sada i bošnjaci imaju svoga garašanina
11 bozja zapovijed:
paragraf (1) ucini drugima ono sto oni hoce tebi da urade, prije nego to oni tebi urade
par. (2) ako je 11 zapovjest u suprotnosti s prvih 10, primjenjuje se par. 1 11-ste zapovijedi

12 bozja zapovijed:
ko tebe kamenom, ti njega pajserom

i tako sve u krug
BH Dani

Reis Cerić protiv Koštunicinog reisa

Iako mu je srbijanski reis Adem Zilkić poručivao da ne dolazi, reis bosanski Mustafa Cerić otputovao je u trodnevnu posjetu Sandžaku, gdje su podjele među muslimanima dostigle svoj vrhunac, nakon što su beogradske vlasti prije dvije godine registrirale Islamsku zajednicu Srbije. Cerić je u Sandžaku dao otvorenu podršku Muameru Zukorliću, muftiji sandžačkom, u sukobu sa Zilkićem, beogradskim (š)pijunom

Dženat Dreković
Reis Cerić u Srbiji
Tutin, gradić u Srbiji u kojem je na vlasti SDA, a većinu stanovništva čine muslimani, u ponedjeljak, 18. juna, bio je u opsadnom stanju. Škole nisu radile, čak je i pijaca bila zatvorena, a ulicama su špartali mnogobrojni pripadnici MUP-a i Žandarmerije Srbije. Među stanovnicima je kružila SMS poruka sa upozorenjem da se taj dan ne kreću ulicama, jer se očekuju incidenti. Istovremeno, simpatizeri SDA su išli po kućama i upozoravali građane da, zbog mogućih sukoba, ostanu u svojim domovima. Razlog za ovoliku napetost u Tutinu je najavljena posjeta reisul-uleme IZ-a BiH Mustafe Cerića. Zašto se veliki dio muslimana Tutina uplašio sarajevskog reisa?

Duboka podijeljenost među muslimanima Sandžaka počela je kada je u Beogradu 2007. registrirana Islamska zajednica, na čije čelo je postavljen Adem Zilkić, čije pristalice smatraju da je on vrhovni vjerski poglavar muslimana Sandžaka. Paralelno sa ovom zajednicom, nastavilo je da funkcionira i Muftijstvo Sandžačko, u sklopu Islamske zajednice BiH, koje je predvodio muftija Muamer Zukorlić, koji, zajedno sa svojim pristalicama, reisa Cerića smatra vrhovnim poglavarom, a Sarajevo duhovnim centrom sandžačkih muslimana. Otkako postoje dvije Islamske zajednice u Srbiji, desilo se više incidenata u kojima je bilo ranjenih i povrijeđenih, a posljednji je bio u petak, 15. maja, kada je pucano na Mustafu Makića, Zilkićevog bliskog suradnika, koji je za ovo optužio Zukorlića, a reisu Ceriću poručio da ne dolazi u Sandžak jer njegova posjeta može imati "krvav epilog". Sjenički imam i, sada, predsjednik Sabora Islamske zajednice Srbije Mustafa Makić je, podsjećamo, javnosti postao poznatiji nakon što je objelodanjeno da je od Slobodana Miloševića na poklon dobio Ladu Nivu, što on nikada nije negirao.

Opštinsko vijeće i Skupština opštine Tutin su povodom najavljenog dolaska reisa Cerića u nedjelju održali vanrednu sjednicu, na kojoj su odlučili da od MUP-a Srbije "zbog bezbjednosti građana" zatraže zabranu najavljenog skupa, čemu je udovoljeno.

Koštunicin reis No, i pored Zilkićevih upozorenja i policijskih zabrana, reis Cerić je odlučio da prihvati Zukorlićev poziv i, u pratnji Edhema Bičakčića, predsjednika Sabora IZ-a BiH, Aziza ef. Hasanovića, zamjenika muftije zagrebačkog, te još nekoliko suradnika, uputio se u ponedjeljak u Tutin. Kako je bilo zabranjeno javno okupljanje na trgu, Cerićevo obraćanje organizirano je u haremu Centralne tutinske džamije, gdje su se okupile pristalice obje islamske zajednice Srbije. Razdvajali su ih brojni pripadnici Žandarmerije, koja je detaljno kontrolirala i sva vozila koja su prolazila u blizini.

"Do sada nisam u potpunosti vjerovao Muameru Zukorliću kada mi je govorio o kršenju ljudskih prava muslimana u Sandžaku. Poslije ovoga što sam danas vidio i doživio u Tutinu, potpuno mu vjerujem. Svojim očima sam vidio kako se krše ljudska prava, posebno muslimana", govorio je reis Cerić u Tutinu, dok su njegove riječi bile praćene skandiranjem i zvižducima Zilkićevih pripadnika, među kojima se čulo: "Vrati se u Sarajevo", "Mi imamo našeg reisa, što si došao", "Ti si nas i podijelio"... S druge strane, Zukorlićeve pristalice su Cerićeve riječi dočekale ovacijama s porukama "Jedan je reis, sarajevski", "Zilkić je Koštunicin reis, nama ne treba", "Nećemo udbaša za reisa"...

Zukorlić je na skupu u Tutinu rekao: "Ovo je naša domovina, naš Sandžak i naša Srbija, i mi ćemo se zalagati za njen evropski put. Mi nemamo problem sa državom, već sa nekim pojedincima u njoj", a reis Cerić je zaključio: "Muftija Muamer Zukorlić je jedan od uvaženih alima na Balkanu, čovek koji je jako mnogo učinio za Sandžak, Novi Pazar i za Srbiju. Muslimani u Srbiji su jedinstvena islamska zajednica, oni su odlučili da to bude sa sjedištem u Novom Pazaru."

Nakon Tutina, Cerić je produžio u Sjenicu, gdje skup, doduše, nije bio zabranjen, ali su nam Sjeničaci, koji su se tu većer okupili u sportskoj dvorani, rekli da su cijeli dan Zilkićevi ljudi obilazili džemate, upozoravajući da ni slučajno "ne idu na doček sarajevskog reisa". Možda je i to jedan od razloga što u dvorani nije bilo više od hiljadu onih koji su došli da čuju šta će im Cerić reći, a on je dao otvorenu podršku Muameru ef. Zukorliću. No, najnadahnutiji tu noć u Sjenici bio je Aziz ef. Hasanović, koji je jasno poručio: Reis je jedan, to je Mustafa ef. Cerić, a stolica može biti samo jedna, i to je ona u Sarajevu! Za ovaj govor dobio je zaglušujući aplauz, koji skoro da je bio identičan ovacijama muftiji Zukorliću. Komentari okupljenih bili su slični onima u Tutinu: oni nisu željeli reisa odanog Beogradu.

Džemail Suljević iz Sjenice, predsjednik Narodnog pokreta Sandžaka, tvrdi da su oni najjača opozicija u ovom dijelu Srbije. Podržava sarajevskog reisa, ali je ogorčen na politiku SDA BiH: "Sulejman Tihić često dolazi u Beograd, ali kod nas ne. On ne zna ni gdje je Sandžak. Oni iz SDA su nas praktično zaboravili. Ne znam šta treba da se desi u Sandžaku da bi se SDA, kao najjača bošnjačka partija, oglasila. Možda da osnujemo još jednu islamsku zajednicu, iako već imamo dvije. Mi smo u Sarajevu stranci, ovdje smo fundamentalisti i, ponekad, neprijatelji države. Ako se ovo što vodi Sulejman Ugljanin zove SDA, zašto ga Tihić nije pozvao, kad je udario na Islamsku zajednicu. Pa, dokle će to da ide?" Suljević dalje objašnjava da je istjeran iz SDA, iako je bio među njenim osnivačima, jer "nisam podržavao politiku koja se vodila".

Jedan je reis Za razliku od Tutina i Sjenice, gdje se reis Cerić na javnim skupovima obratio muslimanima Sandžaka, u Novom Pazaru je u muftijstvu govorio ulemi, nakon toga je održao predavanje studentima Internacionalnog univerziteta, koji je osnovao muftija Zukorlić, da bi na kraju prisustovao Svečanoj akademiji maturanata Gazi Isa-begove medrese. Ni na jednom od ovih skupova reis Cerić nije propustio da kaže kako podržava muftiju Zukorlića.

Svakako najzanimljivi od tri reisova novopazarska govora bio je onaj kojim se obratio ulemi. Govoreći na bosanskom, a koristeći se i engleskim i arapskim, Cerić je, pozivajući se na svog omiljenog sociologa Ernesta Gellnera (pomenuo ga je u svakom govoru), Maxa Webera, jednog od najznačajnijih socijalnih mislilaca 20. stoljeća, zatim Yusufa al-Qaradawija, predsjednika Evropskog vijeća za fetve i istraživanja, te citirajući Kur'an, govorio o položaju muslimana u društvu i brojnim teškoćama koje danas imaju muslimani, koji od "svojih izabranih predstavnika traže da se vrate vjeri, ali na drugoj strani je elita koja je izgubila transcendentalnu dimenziju islama, svodeći ga na samo na povijesnu". "Nakon ovih mojih dolazaka, ja sam otkrio kod vas i kod Zukorlića da tražite transcendentalnu dimenziju", rekao je reis. Zatim je kazao kako je "uvjet opstanka Islamske zajednice na Balkanu, odnosno Islamske zajednice BiH, u poštivanju uspostavljenih normi. Ja živim u uvjerenju da je jedan od načina za rješavanje pitanja muslimana uspostavljanje globalne institucije koja će ih predstavljati."

I dok dnevne skupove u Novom Pazaru nije pratilo nikakvo obezbjeđenje, na večernjem je bilo vidljivo prisutvo brojnih pripadnika policije. No, na pitanje da li je bilo straha od mogućih incidenata, jedan od zapovjednika policije nam je odgovorio da nije, te da je prisutna samo lokalna policija. Iako nije bilo incidenata, činjenica je da su ljudi podijeljeni kao, uostalom, muslimani u cijelom Sandžaku, i jedino u čemu se slažu jeste da su glavni uzroci tome politički sukobi Sulejmana Ugljanina (SDA) i Rasima Ljajića (SDP), s jedne, te podjele u Islamskoj zajednici na pristalice Muamera Zukorlića i Adema Zilkića, s druge strane. Razdor među muslimanima je toliki da se čak osjeća mržnja prema onoj drugoj strani, a što je najgore, niko ne vidi gdje je kraj tome, niti u čemu je moguće rješenje. Oni najpesimističniji čak govore o izbijanju novih sukoba (i oružanih), dok optimisti vjeruju u pokušaj Turske da izmiri Ljajića i Ugljanina.

Na pitanje novinara da li će njegova posjeta produbiti jaz između Bošnjaka Sandžaka, Cerić je odgovorio: "Ne. Mojom posjetom sve podjele prestaju. Moja posjeta je tačka na podjelu Sandžaka." No, reisov boravak u Sandžaku, s obzirom da nije želio ni kontaktirati "drugu" stranu i tako bar pokušati izmiriti posvađane muslimane, mnogi procjenjuju kao veliku grešku, koja će doprinijeti daljem razdoru.

Pitanje je, naravno, da li je reisu bitniji jedinstven, složan i jak Sandžak ili onih 47 glasova koje mu je Zukorlić obezbjeđivao za izbor vrhovnog poglavara IZ-a BiH. Ako je suditi po onome što je govorio okupljenim Novopazarčanima, odgovor je jasan, a između ostalog, reis im je rekao: "Ja sam sretan što imam uzase muftiju Muamera Zukorlića. Ovaj današnji skup i ovo što se dešavalo u Sandžaku poruka je za Beograd, da dobro razmisli i da preuzme odgovornost za ono što ga duže svi zakoni ovoga svijeta, a to je da osigura ljudska prava i demokratiju svim građanima Republike Srbije. To je ono što mi tražimo, ništa više, i ništa manje. I ovo je, naravno, vrlo jasna poruka Sarajevu. Ne može se Sarajevo pretvarati da ga ne interesira šta se događa u njegovoj okolini. Ne može se Sarajevo maćehinski i sebično odnositi prema Bošnjacima na Balkanu i u cijelom svijetu."

Muamer Zukorlić, muftija sandžački

Na Balkanu može biti samo jedan reis

DANI: Gospodine Zukorliću, zašto je reis Mustafa Cerić u ovom trenutku došao u posjet Sandžaku?

ZUKORLIĆ: To nije samo bosanski reis, nego i naš, odnosno reisul-ulema, vrhovni poglavar Islamske zajednice kojoj mi pripadamo, tradicionalno, decenijama, jer naše duhovno središte jeste Sarajevo. Sa duhovnog i vjerskog aspekta, na Balkanu može da postoji samo jedan reisul-ulema. Mogu postojati razne nezavisne islamske zajednice, ali duhovna tradicija reisul-uleme je isključivo Sarajevo. Reisul-ulema je došao u posjetu dijelu IZ-a, kao što je dolazio i ranije. Nedavno je bio u Hrvatskoj, sada je došao ovdje, u Sandžak, a glavni povod je završna akademija maturanata medrese, ali to je i prilika da se susretne sa vjernicima. Niti jedan medžlis nije dozvolio da bude zaobiđen u protokolu.

DANI: Na svim skupovima, obraćajući se vjernicima, reis Vam je dao otvorenu podršku.

ZUKORLIĆ: Reisul-ulema, kao vrhovni poglavar, dat će podršku svakom ko je legitimno biran unutar IZ-a, jer time daje i podršku sistemu IZ-a.

DANI: Šta će to značiti za buduće odnose muslimana Sandžaka, koji su podijeljeni na dvije islamske zajednice?

ZUKORLIĆ: Prije svega, dolazak reisul-uleme, uprkos svemu što se dešavalo, uprkos pravljenju atmosfere, maltene, predratnog stanja, atmosfere vanrednog stanja, znači još jednu potvrdu da Islamska zajednica iz dana u dan ovjerava svoju autonomnost, koja je garantovana ustavima svih država na čijim prostorima se nalazi. Dakle, to znači da spoljni faktori ne mogu uticati na program funkcionisanja Islamske zajednice. To je jako bitno za Islamsku zajednicu, to je jako bitno za muslimane, jer smo mi željni autonomnosti, željni smo samoodlučivanja, jer ga nismo imali tokom 20. stoljeća, kad je Islamska zajednica bila materijal za potkusurivanje raznih režimskih i političkih interesa.

DANI: Zbog čega je došlo do podjele muslimana u Sandžaku?

ZUKORLIĆ: Osnovna dijagnoza nije podjela, osnovna dijagnoza je agresija na Islamsku zajednicu, koja se desila kao produkt saveza politike Sulejmana Ugljanina, politike srpskih nacionalista u Beogradu i djelovanja obavještajnih službi, potpomognutih čak i kriminalnim krugovima. Taj savez je napao Islamsku zajednicu, sa željom da ovlada njome, da bi je mogao kontrolisati, kao što je to bilo u prošlom vijeku. Agresija je tako sačinjena da su oni računali da će, uz podršku grupe ljudi iznutra, koji su se pobunili protiv legalnog sistema IZ-a, brzo napraviti taj prevrat, znajući da je to nezakonito, ali su išli logikom puča, a nakon svega bi se nametnulo stanje svršenog čina, pa bi se kasnije nastavilo legalizovati. Međutim, pošto to nije uspjelo, državni vrh i njegovi aparati su u problemu i ne znaju kako da se izvuku. Tako da, ako govorite o podjeli, imamo situaciju da su na jednoj strani čak i ne sve pristalice Sulejmana Ugljanina, oni najokorjeliji, uglavnom interesno vezani, a na drugoj strani su svi muslimani, bez obzira na političko opredjeljenje. Mi tražimo od države da prekine tu agresiju, država je pogazila zakon u kojem jasno stoji da može postojati jedna islamska zajednica, a registrirala dvije. Mi tražimo, da bismo uopšte došli do prilike da se razgovara o tom problemu, da se ukinu uzroci. Zašto se mi u ovoj državi osjećamo diskriminisanim i obespravljenim, pa zato što se jedan parametar primjenjuje za nas, a drugi za Srpsku pravoslavnu crkvu. Imate podjelu između srpske i crnogorske crkve, ali država neće registrirati crnogorsku pravoslavnu crkvu. Nakon onoga što se desilo u Tutinu u vezi sa reisovim dolaskom, nema se više šta reći. To potvrđuje ko je razbijao Islamsku zajednicu. Sulejman Ugljanin jedini ima vlast u Tutinu.

DANI: Neki od naših sugovornika tvrde da je podjeli doprinijela i politika Sarajeva. Šta Vi o tome mislite?

ZUKORLIĆ: To je previše tendenciozno da bi dobilo neki ozbiljan komentar. Reisul-ulema je, prosto, u Sandžaku najprije - simbol. Islamska zajednica u Sandžaku djeluje potpuno autonomno u odnosu na Sarajevo, zadržala je samo tu duhovnu vertikalu, koja je nama jako bitna, prije svega zbog vjerskog legitimiteta. Sarajevo se nikad nije miješalo na način da nama daje instrukcije kako da uredimo IZ.

DANI: Ukoliko bi došlo do političkog pomirenja Bošnjaka Sandžaka, da li bi to riješilo i problem islamskih zajednica?

ZUKORLIĆ: Ovaj problem se definitivno neće riješiti dok Sulejman Ugljanin i njegovi prijatelji iz Beograda ne shvate da ne mogu imati Islamsku zajednicu kao svoj glasački mehanizam. Odatle je počelo sukobljavanje, to je bila njegova ambicija, a mi se nismo složili sa tom politikom.

DANI: Koliko vaša IZ ima utjecaja u Srbiji?

ZUKORLIĆ: Bez pretjerivanja imamo, minimum, 80 posto uticaja. Teško je precizno utvrditi, ali nedavno su obavljena istraživanja koja su poručile zapadne ambasade, i oni su mi rekli da je 75 posto ljudi kazalo kako vjeruju IZ koju ja predvodim.

DANI: Optužuju Vas da ste jedan od najmoćnijih ljudi u Pazaru, da imate jako puno imovine, da ste povezani sa nekim kriminalnim grupama, da hodate sa pratnjom... Da li je to tačno?

ZUKORLIĆ: Pitanja optužbi imovinskog karaktera mogu se jednostavno provjeriti, to se ne može sakriti. Nisam asketa, ali nisam ni rasipnik. Ja bih volio da sam jedan od najmoćnijih ljudi u Pazaru, ali šta to tačno znači? Mnogi me ljudi poštuju. Islamska zajednica u Sandžaku je uticajna iz prostog razloga jer nema drugih jakih institucija.

Adem Zilkić, Koštunicin Reis

Cerić nije smio doći u Sandžak

DANI: Gospodine Zilkiću, kako komentirate dolazak reisa Cerića u Sandžak?

ZILKIĆ: Prvo ću reći da smo pokušali da na sve načine reisu Ceriću stavimo do znanja da nije trenutak da posjeti Sandžak, iz više razloga. Cerić je poznat Bošnjacima u Sandžaku kao čovjek koji je 2001. politički podijelio Sandžak. Svrstao se tada na jednu stranu, uz SDP (Sandžačka demokratska partija) koji je bio u opoziciji, a SDA je imala natpolovičnu vlast. On je time napravio duboki jaz između te dvije političke opcije, a trebao je biti miritelj. Taj jaz se kasnije produbljivao. On će 2006. doći i administrativno podijeliti Sandžak: tražio je od pripadnika Islamske zajednice u crnogorskom dijelu Sandžaka i od rukovodstva IZ-a Crne Gore da podrže referendum o otcjepljenju Crne Gore od Srbije. Ta činjenica je uticala da se podijeli Sandžak. Dolazeći 2007. na "Obnoviteljski sabor", koji je organizovan bez dvotrećinske saglasnosti vjernika i IZ-a, izgovorio je katastrofalnu rečenicu: "Ko danas nije sa nama, rizikuje da bude musliman". To je i u vjerskom smislu podijelilo Bošnjake. Sad je došao da pomogne Zukorliću, koji je na odlasku.

DANI: Na skupu u Sjenici je više puta ponovljeno da jedina stolica IZ-a koja treba da bude prihvaćena od Bošnjaka BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore je ona u Sarajevu. Kako Vi na to gledate?

ZILKIĆ: Ako je Cerić htio da ima stolicu u Sarajevu, zašto je 1992. izvršio puč u jedinstvenoj IZ i bez ikakve procedure potjerao reisa Selimovskog za Skoplje, a on uzeo svu infrastrukturu IZ-a i proglasio sebe ne reisom, već halifom? Cerić se predstavlja kao halifa koji ima i političku, i svjetovnu, i duhovnu vlast. Sve države u okruženju su zadržale status koji su imale u vrijeme SFRJ, jedino Srbija nema to pravo. Ja razumijem animozitete, predrasude koje ima bošnjački čovjek prema Srbiji, zbog svega što se desilo tokom rata, ali ne razumijem i neću nikad dozvoliti da se neko miješa u unutrašnje stvari IZ-a Srbije. Cerić to mora da poštuje, a u njegove kriminalno-mafijaške sprege sa Zukorlićem ja neću da ulazim.

DANI: Vas optužuju da imate političku podršku Beograda i da ste, zahvaljujući njima, registrirali IZ na čijem ste čelu?

ZILKIĆ: Nisam ljubimac državnog rukovodstva. Te koji me optužuju, ja bih pitao: Zašto policija nama otima džamije, pa ih daje njima? Tokom zadnjih izbora, Zukorlić zaboravlja, posjetio ga je predsjednik države, Tadić. Nikada nijedan državni činovnik nije došao u moj kabinet. Ali nije problem što je došao predsjednik države, već što je vicepremijer ove države, Đelić, prilikom posjete Zukorliću, rekao: "Mi ćemo sigurno u Pazaru pobijediti. Mi imamo jednog Rasima Ljajića i imamo Islamsku zajednicu." Ta gospoda zaboravlja da su bili u izvrsnim odnosima sa Slobodanom Miloševićem. Nijedna privatizacija u Pazaru nije protekla a da Zukorlić nije umiješan.

DANI: Koliko džemata kontrolirate?

ZILKIĆ: Zukorlić u Sjenici nema nijednu od četiri džamije. U Tutinu, od 32 džemata, 22 su pod našom jurisdikcijom, a deset pod njegovom, ali nisu džemati, nego samo imami. SDA i IZ su dugo u sukobu, i da se bilo ko pojavio, a ne ja, SDA bi mu prišla zbog animoziteta prema Zukorliću. U Novom Pazaru je situacija polovična, jedino što on ima obrazovne institucije. Mi ćemo to, sigurno, sve preuzeti.

DANI: Zbog čega ste uopće registrirali IZ koju vodite?

ZILKIĆ: Država je donijela zakon o vjerskim zajednicama, aprila 2006., kojim je predviđeno da, u roku od godine dana, tradicionalne vjerske zajednice moraju da dostave dokumentaciju kako bi se upisale u registar. Mi smo pokušali da islamske zajednice Beograda, Srbije, Preševa i Sandžaka objedinimo. Međutim, Zukorlić je obesmislio svaki naš pomak, samo da bi on bio na vrhu. Sa tim se nisu slagali albanski faktor, ovi iz Beograda i dio Sandžaka. I mi smo 17. februara 2007. utemeljili IZ Srbije, da bi on, 27. 3., održao "Obnoviteljski sabor", kojem je bio cilj da obesmisli naš Rijaset.

DANI: Zašto ste na početku rekli da baš ovaj momenat nije bio povoljan da reis Cerić dođe u Sandžak?

ZILKIĆ: Zato što smo mi već blago ušli u neko saniranje stvari. Važna je činjenica da su politički faktori ušli u normalniju komunikaciju posredstvom Turske ambasade i predsjednika Tadića i to su njihovi birači osjetili i počele su da se stišavaju tenzije, a kako Zukorlić ni po koju cijenu ne dozvoljava da između ove dvije političke opcije dođe do bilo kakvog pomirenja, on drži te tenzije, udara na emocije ljudi i time još više drma političku stabilnost. Dosad je bio veći uticaj politike na IZ, ali sad je možda jači taj njegov uticaj na politiku, i iz tih razloga, Cerić ni u kojem slučaju nije smio da dođe. Trebao je da dođe samo pod jednim uslovom: da kaže, hoću da posjetim braću u Sandžaku i hoću da vidim brata Sulejmana Ugljanina i brata Rasima Ljajića, brata Zukorlića i brata Zilkića, hoću da sjednem s njima i da vidim šta je to sa Bošnjacima Sandžaka. Takva posjeta je bila dobrodošla.
Jimmy_The_Saint

#149 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

ružmarin-a wrote:Reis se ne može porediti s tom osobom

šta vam je ljudi?
Možda nam je šejtan preuzeo motoriku... :evil:

A možda se ne uzbuđujemo na ono šta hodža priča, znajući šta hodža radi... :D
ružmarin-a

#150 Re: Reis u Sandžaku maše prstom

Post by ružmarin-a »

možda se slažem sa Georgijem :thumbup:
i predlažem mu da ubije aždahu koja ga pobuđuje da pita such questions

ipak nisu ni sve hodže iste

ja samo branim stav da je reis u pravu i hoće da ujedini muslimane...
Post Reply