Kia Ceed - iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vnm

#126 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by vnm »

ne mora znaciti. ja sam tako sa sluzbenim yarisom nahebao dok sam ga prao na aneksu. ostavio otvorena vrata i gepek dok sam prao pa mi unutrasnje osvjetljenje ispraznilo ionako vec hafifan akumulator.

kasnije me bihamkov radnik zezao kako sam sigurno slusao radio. :)
Jimmy_The_Saint

#127 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Jimmy_The_Saint »

Mišelinke u GumaPRO na Stupu (tek sam stavio ljetne, im'o dvije bušne od lani)... :thumbup:
Mado

#128 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Mado »

evo malo sam surfo, imas korektno napisan test tog Ceeda 1.4.....sretno!

http://www.auto-mobile.ba/index.php?opt ... &Itemid=28
opa22

#129 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by opa22 »

zdravo svima, ovako htio bih si kupiti auto, do sada sam koristio tatino i mamino, ovisno cije je slobodno, no eto zbavili smo nesto love da si kupim auto, pa bih volio da mi kazete koja je cijena i kakva su vasa misljenja o kia pro ceed, citao sam po raznim forumima misljenja o navedenom autu, i svakako da su razlicita, pa eto volio bih i od vas da cujem ili da mi preporucite neki bibi do 20K KM
mayab

#130 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by mayab »

Po meni je Kia Ceed ili Proceed definitivno best bay na Bh trzistu, cak ispred Dacia koje jesu jeftinije ali prodaju aute iz klase ispod Ceeda, a da ne govorim o opremi , jer mnoge stvari koje su kod Ceeda serija, kod Dacie ne mozes imati ni za sve pare ovog svijeta
dnaxy

#131 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by dnaxy »

prije deset dana sam si priustio pro ceed-a-.18000 km na tahografu , full oprema mislim da samo fali jos tempomat i kozna sjedista da bi bilo bas sve.
kao prvo sto mi je zapalo za auto , jest da ima 7 god. garancije na dijelove naravno ne na potrosne kao kocnice itd. ;).10 god. garancije na lack itd. to mu je bio prvi plus. drugo je bilo da je puno jeftiniji kad uporedim sa ostalim autima u toj klasi.
eh nakon sam ga dobio sad sam vozio neki 1000 km pa mogu dat prvu ocjenu za voznju.
masina ima 125 KS , 1,6 motor.nako startan je sam od sebe, ide lijepo samo mi smeta sto od 180 pa do 200 km/h treba duze vremena.dobro mozda se jos nije uhodala masina , a mozda i ja previse ocekujem nakon sam prije toga vozio bmw..isto tako ako mu je klima upaljena izgubi puno na snazi.ovo je bas ocito,i ovo mi je prvi put da ovako nesto dozivim kod auta.naravno kod bmw-a toga nije bilo :) mada on je i imao 25 KS vise.drugo sto sam primjetio da i ne trosi tako malo.do sad ga nisam uspio skinut ispod 7 l/100 km al de eto :)
inace unutra iako ima samo 3 vrata ima puno udobnosti.na putu lezi lijepo..pa sve u svemu za ovo sto sam do sad vidio i dozivio sam zadovoljan.opet bih ga kupio, posebno sto sa tom garancijom imam mir.ako nedo bog sta bude ,kia ce ga popravit :) :thumbup:
citroen

#132 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by citroen »

mayab wrote:Po meni je Kia Ceed ili Proceed definitivno best bay na Bh trzistu, cak ispred Dacia koje jesu jeftinije ali prodaju aute iz klase ispod Ceeda, a da ne govorim o opremi , jer mnoge stvari koje su kod Ceeda serija, kod Dacie ne mozes imati ni za sve pare ovog svijeta
Jest,ali ne moze preci 550 000KM k'o dacia :D

@dnaxy ... taj motor je jak na papiru,ima dosta konja ali u praxi je losiji od konkurencije koja ima slicne motore,tj istu zapreminu.Nikad nevjeruj papiru :D
dnaxy

#133 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by dnaxy »

citroen wrote:
mayab wrote:Po meni je Kia Ceed ili Proceed definitivno best bay na Bh trzistu, cak ispred Dacia koje jesu jeftinije ali prodaju aute iz klase ispod Ceeda, a da ne govorim o opremi , jer mnoge stvari koje su kod Ceeda serija, kod Dacie ne mozes imati ni za sve pare ovog svijeta
Jest,ali ne moze preci 550 000KM k'o dacia :D

@dnaxy ... taj motor je jak na papiru,ima dosta konja ali u praxi je losiji od konkurencije koja ima slicne motore,tj istu zapreminu.Nikad nevjeruj papiru :D
pa da se primjetit :) mada i dalje se nadam da ovo nije sve.. :) al opet kad uzmem mozda 3/4 puta godisnje vozim ono bas brzo ili imam zelju za tim :) pa mogu rec da je i ovo dosta ,a ako ne bude tih 3/4 puta mogu rentat nesto brzo nako radi ceifa ;)
radio_sa

#134 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by radio_sa »

Jel neko iz iskustva zna razliku između servisa u Pofalićima i onaj Ilidža ?
Trebao bih mijenjati kuglagere i servis.

Hvala
vnm

#135 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by vnm »

radio_sa wrote:Jel neko iz iskustva zna razliku između servisa u Pofalićima i onaj Ilidža ?

Hvala
jeftinija satnica i nesto jeftinije cijene dijelova imaju ovi na ilidzi, ali nije ni cudo kad im servis izgleda ko seoska radionica. :)
sa obzirom da ni lezajevi ni redovan servis nisu nesto specijalno zahtjevne operacije, po meni je manje vise svejedno gdje ces uraditi. kad skontas da je kod jednih satnica 20KM a kod drugih 35KM, a da se lezajevi ne mijenjaju bas za 5 minuta, vjerovatno ti se isplati otici do ilidze da ti odrade.
radio_sa

#136 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by radio_sa »

vnm wrote:
radio_sa wrote:Jel neko iz iskustva zna razliku između servisa u Pofalićima i onaj Ilidža ?

Hvala
jeftinija satnica i nesto jeftinije cijene dijelova imaju ovi na ilidzi, ali nije ni cudo kad im servis izgleda ko seoska radionica. :)
sa obzirom da ni lezajevi ni redovan servis nisu nesto specijalno zahtjevne operacije, po meni je manje vise svejedno gdje ces uraditi. kad skontas da je kod jednih satnica 20KM a kod drugih 35KM, a da se lezajevi ne mijenjaju bas za 5 minuta, vjerovatno ti se isplati otici do ilidze da ti odrade.
Argumentirano i precizno,zahvaljujem
SA 071

#137 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by SA 071 »

Lud i ponosan wrote:Sta ulazi u ovu petogodisnju garanciju?
Prodavac u Kia salonu govori SVE osim ulja i filtera, pa i krajnice,kugle,kocnice...
Drug mi vozi KIA ProCeed i ima 7 god. garanciju, ali u tih 7 god. ne ulazi motor, mjenjac... Na njih je izgleda 2 godine garancija. Dosada je 2 puta isao da mu srede hrdju, a autu je tek 3 pune godine???
Izgleda da su im terenci puno bolji...
goibos

#138 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by goibos »

SA 071 wrote: Dosada je 2 puta isao da mu srede hrdju, a autu je tek 3 pune godine???
kakvo je to auto kad nakon 3 godine ima koroziju, pa ni zastava nije imala tih problema
whow

#139 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by whow »

goibos wrote:
SA 071 wrote: Dosada je 2 puta isao da mu srede hrdju, a autu je tek 3 pune godine???
kakvo je to auto kad nakon 3 godine ima koroziju, pa ni zastava nije imala tih problema
Kia i Huyndai vjerovatno imaju najlosiji lim tako da nije neobicno da vidis huyndajia ili kiu da procvjetaju oko blatobrana ili na gepeku ispod rucke . Naravno neka vozila prohrdzaju i ranije kao recimo kod tebe nakon 3 godina. Ovaj proces se ne moze zaustaviti i ma sta oni radili u servisu da odstrane tj. zaustave hrdzu to je samo privremeno jer se hrdza uvjek ponovo pojavi stoga je mozda i jedino rjesenje da prodas to auto dok jos nije totalno procvjetalo.Uglavnom Kia je to sto jeste i ne treba ocekivati previse , posebno od ovih ekonomi modela . Zao mi je tipa sto je imao BMW pa presao na Kiu jer ce ostatak vozacke karijere provesti poredeci Kiu koja ne moze biti ni sluga BMW-u.
drndalo

#140 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by drndalo »

A da ti drug procita malo sta pise u papirima koje je dobio s KIA-om, pa da zna koliko godina ima garancije, i na sta...??? A ne da ti lupas ko Maxim po diviziji ???

Sto se BMW i KIA poredjenja, postoji mogucnost i da je BMW npr. 20 godina stariji...
whow

#141 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by whow »

Lud i ponosan wrote:
drndalo wrote:A da ti drug procita malo sta pise u papirima koje je dobio s KIA-om, pa da zna koliko godina ima garancije, i na sta...??? A ne da ti lupas ko Maxim po diviziji ???

Sto se BMW i KIA poredjenja, postoji mogucnost i da je BMW npr. 20 godina stariji...
Koliko sam upoznat, Kia daje 5 godina garancije na SVE (osim naravno ulja i filtera) i 7 godina na motor i mijenjac. Dok je 10 godina na lim.
Kia teoretski ne moze davati garanciju na limariju od 10 godina . Vacina Kia vozila sigurno prohrdzaju nakon 5 godina . Treba biti realan Kia i priznati da je Kia jeftino auto koje ne nudi previse. Kia vozila se prave logikom "ako izdrzi 5 godina dobro je". Ja licno neznam nikoga kome je zelja da vozi Kiu 10 godina. Ja bih se usudio reci da je i 20 godina star BMW pruza mnogo vise u smislu voznje i osjecaja nego nova Kia. Uglavnom sta je tu je ko voli Kiu bujrum.
Haris.ba

#142 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Haris.ba »

whow wrote:Ja licno neznam nikoga kome je zelja da vozi Kiu 10 godina. J
Kia u Ameriku i u Evropi nije ista fela. A u BiH kupci novih automobila veoma često i uzimaju auto da ih služi toliko godina. Nema zakona da te tjera povećavajući osiguranje za starije auto da kupuješ novo. A i većina ne prelazi američko - kanadske dnevne kilometre.
whow wrote: Ja bih se usudio reci da je i 20 godina star BMW pruza mnogo vise u smislu voznje i osjecaja nego nova Kia.
I onda tu uračunaš održavanje, i... Pa svi bi kupovali polovne benge da je to tako jednostavno.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#143 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by corolla02 »

evo americkog Ceeda, i licno mi se svidja :thumbup:

Image

Image

Image
whow

#144 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by whow »

Haris.ba wrote:
whow wrote:Ja licno neznam nikoga kome je zelja da vozi Kiu 10 godina. J
Kia u Ameriku i u Evropi nije ista fela. A u BiH kupci novih automobila veoma često i uzimaju auto da ih služi toliko godina. Nema zakona da te tjera povećavajući osiguranje za starije auto da kupuješ novo. A i većina ne prelazi američko - kanadske dnevne kilometre.
whow wrote: Ja bih se usudio reci da je i 20 godina star BMW pruza mnogo vise u smislu voznje i osjecaja nego nova Kia.
I onda tu uračunaš održavanje, i... Pa svi bi kupovali polovne benge da je to tako jednostavno.
To za BMW je tacno . Odrzavanje je skupo a kad stvari pocnu odkazivati onda je jeftinije odplacivati novu Kiu nego placati opravke za BMW .
dnaxy

#145 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by dnaxy »

i ti naso poredit kruske i jabuke.normalno je da je bmw bmw a kia tamo negdje bar po imenu..mislim da mogu da pricam jer vozio sam do sad par bmw-a a evo i kiu.al kad uzmem sta mi kia nudi za upola manje love nego bmw onda bi bio glup da uzmem bmw.zasto , samo zbog znaka??

naravno prije nego sam uzeo auto sam se informisao , i dosad nisam cito da je auto neko smece..kaze i oni (KIA) su napredovali..sto i jest..bar meni se ne cini da je lose auto.a kod bmw me je pocelo nervirat.te ne valja turbina,te ne valjaju krajnice te ode ovaj djavo te ode onaj..a vjerujte nista nije jeftino od dijelova pa do onih zohara u bijelim kosuljama sa bmw znakom na sebi.

a ovdje kontam ako nesto fali pa odvuci pa ce ljudi napravit,ima vala ta garancija.a i sto se tice osjecaja u voznji, auto ide dobro ruku na srce ne ide ko bmw al to se moglo znat.a i inace mi se svidja.sto mi smeta na ovoj verziji pro ceeda benzinca nije motor zasticen.dole je sve otvoreno.
opet cu rec , nisam se pokajao.nadam se da ce i dalje tako da bude.
Haris.ba

#146 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by Haris.ba »

dnaxy wrote:sto mi smeta na ovoj verziji pro ceeda benzinca nije motor zasticen.dole je sve otvoreno.
opet cu rec , nisam se pokajao.nadam se da ce i dalje tako da bude.
A u kojoj je verziji zaštičen? Ne znam da uopće ima ta zaštita da se kupi.
A pokajat se jedino možeš ako ti brzo budeš htio prodavati. :D Mislim zbog cijene...
SA 071

#147 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by SA 071 »

drndalo wrote:A da ti drug procita malo sta pise u papirima koje je dobio s KIA-om, pa da zna koliko godina ima garancije, i na sta...??? A ne da ti lupas ko Maxim po diviziji ???

Lupao ja ne lupao, njemu su na servisu rekli da mu je mjenjac "popustio" i da ce ga morati ubrzo raditi, ali da mu nije u garanciji jer je za mjenjac i motor garancija samo 2 godine (cini mi se dvije, ako ne i godinu-nisam siguran, ne sjecam se vise). Ne znam ja ko je lud ovdje ali oni reklamiraju auto sa 7 godina garancije, neki pisu da je to 5 godina, a njemu rekli ovo sto su rekli.

Inace, hrdju su mu dva puta sredjivali i drugi put su se k'o naljutili sto je opet dosao kao tipa "pa neces nam valjda 'vako svake godine dolaziti"!?! Kao da je on kriv sto im je limarija i lak katastrofa...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#148 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by arman1 »

Ma bjaaaaaaaaaaaži.
goibos

#149 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by goibos »

arman1 wrote:Ma bjaaaaaaaaaaaži.
Armane jel mapple imao problema sa korozijom ?

xD
SA 071

#150 Re: Kia Ceed - iskustva

Post by SA 071 »

arman1 wrote:Ma bjaaaaaaaaaaaži.
Ne mora biti kinez, ali nek je kosooki pa makar, ha? :-D
Post Reply