Ћирилица је наше писмо

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Ћирилица је наше писмо и треба се учити и практиковати!

Наравно, ко не зна ћирилицу, није писмен.
292
80%
Ћирилица није наше писмо и не треба се учити.
73
20%

Total votes: 365

saga

#126 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by saga »

ahh ne znam... cirilicu ucili '94 kad krenuh u skolu
mene i ranije roditelji naucili
volim da pisem i latiniciom i cirilicom
cesto na faxu krenem cirilicom... pa me ljudi 'oce ubit, em cirilica, em pisana slova, em moj rukopis, ne znaju desifrovat ljudi
mada, moja sramota - ne znam azbuku... do pola da... al nastavak ne ide :/
zacudih se proslo ljeto, neki upaljac na stolu, i na cirilici nesto pise i procitam ja... i covjek - koji je stariji od mene - se cudi kak ja to znam cirilicu...on ne zna
Erzsebet

#127 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

Image
Erzsebet

#128 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

Dobro je da je neko već odgovorio charvelu, ali eto htjedoh i ja reći. Ćirilica je naša mnogo više nego latinica, ako se pogleda kroz istoriju. I što neko reče, čovjek je bogatiji što više zna, ali je smiješno porediti kineska slova s ćirilicom, mislim da ne treba ni objašnjavati zašto.

Šteta što mi rukopis nije ljepši, inače bih stalno koristio ćirilicu. Počeo sam se potpisivati tu i tamo, pa me ljudi krivo ponekad gledaju. Maloprije plaćam karticom i kaže mi kasirka, "pa ovaj potpis nije isti" :).
kinu

#129 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by kinu »

Erzsebet wrote:Image
Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
al nema veze bitno je voljeti cijenim :) :run:
sen555

#130 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by sen555 »

zagazaga wrote:Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. st., koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. st. Već početkom 16. st. sve je više potiskuje latinica. Autorima ovog pisma smatraju se braća Ćiril i Metod, bizantski redovnici iz Soluna. Ćiril (pravim imenom Konstantin) na osnovi jezika makedonskih Slavena iz okolice Soluna sastavio je prilagođeno pismo i prevodio crkvene knjige...(wikipedija).....a od glagoljice su se razvile i bosančica i kasnije ćirilica.....dakle??

čovijek koji manje zna - manje vrijedi....a ćirilica je naša kao i latinica!!

Od glagoljice se nisu razvile bosančica i ćirilica, ne znam otkud ti to :-) Glagoljicu jesu stvorili Ćirilo i Metodije za potrebe prevođenja crkvenih knjiga na staroslavenski jezik, ali ćirilica je nastala nakon smrti Ćirila i Metodija, stvorili su je njihovi učenici prema grčkom ustavnom pismu i nazvali je ćirilica prema svom učitelju... Grčkom pismu su dodali znakove za glasove karakteristične za slavenski jezik, kojih u grčkom pismu nije bilo i to je to...a bosančica je, ustvari, bosanska ćirilica, bosanska varijanta ćirilice isto kao što je glagoljica imala svoje varijante, oblu i uglastu, u Bosni poluoblu.
tamara*

#131 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

kinu wrote:
Erzsebet wrote:Image
Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
A pazi latinično k :D
А постављач теме Ержебет :wink:
Last edited by tamara* on 25/03/2009 20:36, edited 2 times in total.
Erzsebet

#132 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

kinu wrote:Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
Niđe veze, i latinicom pišem pola štampanih slova, umjesto pisanih. Recimo "S" latinicom pišem i pisano i štampano potpuno isto, a ne piše se isto. A za "M" znam, ovdje je slučajno tako frljavo ispalo, tj. stvarno je "do rukopisa".
tamara*

#133 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

Erzsebet wrote:
kinu wrote:Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
Niđe veze, i latinicom pišem pola štampanih slova, umjesto pisanih. Recimo "S" latinicom pišem i pisano i štampano potpuno isto, a ne piše se isto. A za "M" znam, ovdje je slučajno tako frljavo ispalo, tj. stvarno je "do rukopisa".
Еки рукопис :roll:
Erzsebet

#134 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Erzsebet »

A kako to ide ćirilično? Haj' me još ubijedi da ne znam pismo koje pišem godinama, još od osnovne škole. Onda ne znam ni latinicu, ako tako gledaš.
tamara*

#135 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

Erzsebet wrote:
A kako to ide ćirilično? Haj' me još ubijedi da ne znam pismo koje pišem godinama, još od osnovne škole. Onda ne znam ni latinicu, ako tako gledaš.
Е шта ли си ти писао... :|

Image
jel_u_vinklo

#136 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by jel_u_vinklo »

Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu :lol:
Sve je bilo dobro dok nije poceo pisati cirilicom :-)
tamara*

#137 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

jel_u_vinklo wrote:Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu :lol:
Хумор би и био да није ту нешто друго у питању. Ајде да цимамо Србе и својатамо ћирилицу, "наша ћирилица".
И сво вријеме су као врхунски аргументи кориштени цитати Википедије и записи на босанчици.
А причамо о овој ћирилици која је жива, коју је Вук Караџић приредио.
Да се разумЕмо, ћирилица је предивно писмо и заиста, свако је богатији знањем уколико је познаје, као што је већина учесника у теми лијепо закључила.

Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана. Сада имамо и синдром писма.
И још један моменат, дакле, када се ћирилицом пише годинама, постане рутинско, то писање онда има спонтан ток, као вез, слова су међусобно спајана са видљивом лакоћом.
Ержебет је наштиклао слово на слово, умијешао и латиницу као прави почетник. Мало више праксе и вјерујем да ће му то заиста ићи боље. А постављати тему са нагласком на "наша" - чисто политиканство.
Дакле, мало мање јефтиног политиканства и присвајања, да не кажем својатања српске ћирилице, и мало више читања и писања ћирилице, то је оно што би тему учинило озбиљном.
jel_u_vinklo

#138 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by jel_u_vinklo »

tamara* wrote:
jel_u_vinklo wrote:Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu :lol:
Хумор би и био да није ту нешто друго у питању. Ајде да цимамо Србе и својатамо ћирилицу, "наша ћирилица".
И сво вријеме су као врхунски аргументи кориштени цитати Википедије и записи на босанчици.
Да се разумЕмо, ћирилица је предивно писмо и заиста, свако је богатији знањем уколико је познаје, као што је већина учесника у теми лијепо закључила.

Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана.
И још један моменат, дакле, када се ћирилицом пише годинама, постане рутинско, то писање онда има спонтан ток, као вез, слова су међусобно спајана са видљивом лакоћом.
Ержебет је наштиклао слово на слово, умијешао и латиницу као прави почетник. Мало више праксе и вјерујем да ће му то заиста ићи боље. А постављати тему са нагласком на "наша" - чисто политиканство.
Дакле, мало мање јефтиног политиканства и присвајања, да не кажем својатања српске ћирилице, и мало више читања и писања ћирилице, то је оно што би тему учинило озбиљном.
Zaboravila si spomenuti srpski vazduh :D ,ocekujem da ubrzo pocnes pisati o ugrozenosti Srba,jao,pa vec si pocela...
bosna123

#139 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by bosna123 »

tamara* wrote:

Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана. Сада имамо и синдром писма.
Jao @tamara sto izokreces ovako lijepu temu...

I uzgred, na srpskom se ne kaze koristeni, nego korisceni... ako cemo vec biti sitnicavi
tamara*

#140 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

ocekujem da ubrzo pocnes pisati o ugrozenosti Srba,jao,pa vec si pocela...
Да не кваримо тему човјеку :D
tamara*

#141 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

I uzgred, na srpskom se ne kaze koristeni, nego korisceni...
Обје верзије су исправне, али ми се кориштење ђасви :D
jel_u_vinklo

#142 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by jel_u_vinklo »

tamara* wrote:
To ti kazem,idi na "Kako je biti nebosnjak u Sarajevu",pa se izjadaj,otvori dusu,ipak si protjerana :(
Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina! :lol:
tamara*

#143 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

jel_u_vinklo wrote:Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina! :lol:
Ама не минирај човјеку тему :(
jel_u_vinklo

#144 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by jel_u_vinklo »

tamara* wrote:
Ispravi me ako grijesim,mislio sam da se zalazes za to,da dokazes da je cirilica "Tamarina",pa reko da te pocastim :dance:
"Tamari" je stalo da ima svoje pismo(i vazduh :D ).Nije to i "vase" pismo,to je samo "Tamarino" pismo!
Bosanac sa dna kace

#145 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by Bosanac sa dna kace »

jel_u_vinklo wrote:
tamara* wrote:
To ti kazem,idi na "Kako je biti nebosnjak u Sarajevu",pa se izjadaj,otvori dusu,ipak si protjerana :(
Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina! :lol:
ја само не знам јел и ћирилица пала с неба прије амеба, ил је настала пошљен???
bos

#146 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by bos »

Ma kakva tema, vise bi se moglo reci skup glumaca i furaca. Gdje pisete tu cirilicu, onaj gazda iz Budimpeste porucuje da je cirilica zakon, eto on je voli. Mora da pise cirilicom madjarima. Da ne govorim o ovoj ekipi sarajevskih demagoga...
Bosanac sa dna kace

#147 Re: Ћирилица је наше писмо

jel_u_vinklo wrote:
tamara* wrote:
Ispravi me ako grijesim,mislio sam da se zalazes za to,da dokazes da je cirilica "Tamarina",pa reko da te pocastim :dance:
"Tamari" je stalo da ima svoje pismo(i vazduh :D ).Nije to i "vase" pismo,to je samo "Tamarino" pismo!
штета велика, трава је увијек зелена :D
а и оно ама је чисто турска ријеч :D
jel_u_vinklo

#148 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by jel_u_vinklo »

Bosanac sa dna kace wrote: а и оно ама је чисто турска ријеч :D
Tamara,predlazem da je namah izbacis iz upotrebe!
Bosanac sa dna kace

#149 Re: Ћирилица је наше писмо

jel_u_vinklo wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: а и оно ама је чисто турска ријеч :D
Tamara,predlazem da je namah izbacis iz upotrebe!
а и само име тамара ми не звучи баш српски, хаман да није пало с неба :skoljka: чекнидер да видим
tamara*

#150 Re: Ћирилица је наше писмо

Post by tamara* »

Bosanac sa dna kace wrote: штета велика, трава је увијек зелена :D
а и оно ама је чисто турска ријеч :D
Турска, значи није босанска.
И сада, након што је тема са "нашом босанском" ћирилицом фино успјела :D , мале сељачке доскочице не пију воде. Жао ми је.
Post Reply