Ћирилица је наше писмо
-
saga
#126 Re: Ћирилица је наше писмо
ahh ne znam... cirilicu ucili '94 kad krenuh u skolu
mene i ranije roditelji naucili
volim da pisem i latiniciom i cirilicom
cesto na faxu krenem cirilicom... pa me ljudi 'oce ubit, em cirilica, em pisana slova, em moj rukopis, ne znaju desifrovat ljudi
mada, moja sramota - ne znam azbuku... do pola da... al nastavak ne ide :/
zacudih se proslo ljeto, neki upaljac na stolu, i na cirilici nesto pise i procitam ja... i covjek - koji je stariji od mene - se cudi kak ja to znam cirilicu...on ne zna
mene i ranije roditelji naucili
volim da pisem i latiniciom i cirilicom
cesto na faxu krenem cirilicom... pa me ljudi 'oce ubit, em cirilica, em pisana slova, em moj rukopis, ne znaju desifrovat ljudi
mada, moja sramota - ne znam azbuku... do pola da... al nastavak ne ide :/
zacudih se proslo ljeto, neki upaljac na stolu, i na cirilici nesto pise i procitam ja... i covjek - koji je stariji od mene - se cudi kak ja to znam cirilicu...on ne zna
- Erzsebet
- Erzsebet
#128 Re: Ћирилица је наше писмо
Dobro je da je neko već odgovorio charvelu, ali eto htjedoh i ja reći. Ćirilica je naša mnogo više nego latinica, ako se pogleda kroz istoriju. I što neko reče, čovjek je bogatiji što više zna, ali je smiješno porediti kineska slova s ćirilicom, mislim da ne treba ni objašnjavati zašto.
Šteta što mi rukopis nije ljepši, inače bih stalno koristio ćirilicu. Počeo sam se potpisivati tu i tamo, pa me ljudi krivo ponekad gledaju. Maloprije plaćam karticom i kaže mi kasirka, "pa ovaj potpis nije isti"
.
Šteta što mi rukopis nije ljepši, inače bih stalno koristio ćirilicu. Počeo sam se potpisivati tu i tamo, pa me ljudi krivo ponekad gledaju. Maloprije plaćam karticom i kaže mi kasirka, "pa ovaj potpis nije isti"
- kinu
-
sen555
#130 Re: Ћирилица је наше писмо
zagazaga wrote:Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. st., koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. st. Već početkom 16. st. sve je više potiskuje latinica. Autorima ovog pisma smatraju se braća Ćiril i Metod, bizantski redovnici iz Soluna. Ćiril (pravim imenom Konstantin) na osnovi jezika makedonskih Slavena iz okolice Soluna sastavio je prilagođeno pismo i prevodio crkvene knjige...(wikipedija).....a od glagoljice su se razvile i bosančica i kasnije ćirilica.....dakle??
čovijek koji manje zna - manje vrijedi....a ćirilica je naša kao i latinica!!
Od glagoljice se nisu razvile bosančica i ćirilica, ne znam otkud ti to
- tamara*
#131 Re: Ћирилица је наше писмо
A pazi latinično kkinu wrote:Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
al nema veze bitno je voljeti cijenim![]()
А постављач теме Ержебет
Last edited by tamara* on 25/03/2009 20:36, edited 2 times in total.
- Erzsebet
#132 Re: Ћирилица је наше писмо
Niđe veze, i latinicom pišem pola štampanih slova, umjesto pisanih. Recimo "S" latinicom pišem i pisano i štampano potpuno isto, a ne piše se isto. A za "M" znam, ovdje je slučajno tako frljavo ispalo, tj. stvarno je "do rukopisa".kinu wrote:Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
- tamara*
#133 Re: Ћирилица је наше писмо
Еки рукописErzsebet wrote:Niđe veze, i latinicom pišem pola štampanih slova, umjesto pisanih. Recimo "S" latinicom pišem i pisano i štampano potpuno isto, a ne piše se isto. A za "M" znam, ovdje je slučajno tako frljavo ispalo, tj. stvarno je "do rukopisa".kinu wrote:Kad je već toliko voliš trebao bi je i pravilno pisat prvo pa muško ć ti se veliko pisano ovako ne piše ( više lići na štampano , malo je u redu iako malo " frljavo ") nije problem u rukopisu nego uopšte, pa onda ni m u volim ovo je latinično m
- Erzsebet
#134 Re: Ћирилица је наше писмо
A kako to ide ćirilično? Haj' me još ubijedi da ne znam pismo koje pišem godinama, još od osnovne škole. Onda ne znam ni latinicu, ako tako gledaš.A pazi latinično k
- tamara*
#135 Re: Ћирилица је наше писмо
Е шта ли си ти писао...Erzsebet wrote:A kako to ide ćirilično? Haj' me još ubijedi da ne znam pismo koje pišem godinama, još od osnovne škole. Onda ne znam ni latinicu, ako tako gledaš.A pazi latinično k

-
jel_u_vinklo
#136 Re: Ћирилица је наше писмо
Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu
Sve je bilo dobro dok nije poceo pisati cirilicom
- tamara*
#137 Re: Ћирилица је наше писмо
Хумор би и био да није ту нешто друго у питању. Ајде да цимамо Србе и својатамо ћирилицу, "наша ћирилица".jel_u_vinklo wrote:Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu![]()
И сво вријеме су као врхунски аргументи кориштени цитати Википедије и записи на босанчици.
А причамо о овој ћирилици која је жива, коју је Вук Караџић приредио.
Да се разумЕмо, ћирилица је предивно писмо и заиста, свако је богатији знањем уколико је познаје, као што је већина учесника у теми лијепо закључила.
Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана. Сада имамо и синдром писма.
И још један моменат, дакле, када се ћирилицом пише годинама, постане рутинско, то писање онда има спонтан ток, као вез, слова су међусобно спајана са видљивом лакоћом.
Ержебет је наштиклао слово на слово, умијешао и латиницу као прави почетник. Мало више праксе и вјерујем да ће му то заиста ићи боље. А постављати тему са нагласком на "наша" - чисто политиканство.
Дакле, мало мање јефтиног политиканства и присвајања, да не кажем својатања српске ћирилице, и мало више читања и писања ћирилице, то је оно што би тему учинило озбиљном.
-
jel_u_vinklo
#138 Re: Ћирилица је наше писмо
Zaboravila si spomenuti srpski vazduhtamara* wrote:Хумор би и био да није ту нешто друго у питању. Ајде да цимамо Србе и својатамо ћирилицу, "наша ћирилица".jel_u_vinklo wrote:Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu![]()
И сво вријеме су као врхунски аргументи кориштени цитати Википедије и записи на босанчици.
Да се разумЕмо, ћирилица је предивно писмо и заиста, свако је богатији знањем уколико је познаје, као што је већина учесника у теми лијепо закључила.
Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана.
И још један моменат, дакле, када се ћирилицом пише годинама, постане рутинско, то писање онда има спонтан ток, као вез, слова су међусобно спајана са видљивом лакоћом.
Ержебет је наштиклао слово на слово, умијешао и латиницу као прави почетник. Мало више праксе и вјерујем да ће му то заиста ићи боље. А постављати тему са нагласком на "наша" - чисто политиканство.
Дакле, мало мање јефтиног политиканства и присвајања, да не кажем својатања српске ћирилице, и мало више читања и писања ћирилице, то је оно што би тему учинило озбиљном.
-
bosna123
#139 Re: Ћирилица је наше писмо
Jao @tamara sto izokreces ovako lijepu temu...tamara* wrote:Хумор би и био да није ту нешто друго у питању. Ајде да цимамо Србе и својатамо ћирилицу, "наша ћирилица".jel_u_vinklo wrote:Ovo prelazi u humor,pa ispade nepismen ovaj sto je otvorio temu![]()
Синдром силовања језика није непознаница, те смо свједоци, рецимо, смијурије од тзв. црногорског језика са новим писменима ("меко" ш), хрватских монстер кованица и насилног убацивања у Федерацији слова х, као махана. Сада имамо и синдром писма.
I uzgred, na srpskom se ne kaze koristeni, nego korisceni... ako cemo vec biti sitnicavi
- tamara*
#140 Re: Ћирилица је наше писмо
Да не кваримо тему човјекуocekujem da ubrzo pocnes pisati o ugrozenosti Srba,jao,pa vec si pocela...
- tamara*
#141 Re: Ћирилица је наше писмо
Обје верзије су исправне, али ми се кориштење ђасвиI uzgred, na srpskom se ne kaze koristeni, nego korisceni...
-
jel_u_vinklo
#142 Re: Ћирилица је наше писмо
To ti kazem,idi na "Kako je biti nebosnjak u Sarajevu",pa se izjadaj,otvori dusu,ipak si protjeranatamara* wrote:Да не кваримо тему човјекуocekujem da ubrzo pocnes pisati o ugrozenosti Srba,jao,pa vec si pocela...
Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina!
- tamara*
#143 Re: Ћирилица је наше писмо
Ама не минирај човјеку темуjel_u_vinklo wrote:Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina!
-
jel_u_vinklo
#144 Re: Ћирилица је наше писмо
Ispravi me ako grijesim,mislio sam da se zalazes za to,da dokazes da je cirilica "Tamarina",pa reko da te pocastimtamara* wrote:Ама не минирај човјеку темуjel_u_vinklo wrote:Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina!
"Tamari" je stalo da ima svoje pismo(i vazduh
- Bosanac sa dna kace
#145 Re: Ћирилица је наше писмо
ја само не знам јел и ћирилица пала с неба прије амеба, ил је настала пошљен???jel_u_vinklo wrote:To ti kazem,idi na "Kako je biti nebosnjak u Sarajevu",pa se izjadaj,otvori dusu,ipak si protjeranatamara* wrote:Да не кваримо тему човјекуocekujem da ubrzo pocnes pisati o ugrozenosti Srba,jao,pa vec si pocela...![]()
Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina!
-
bos
#146 Re: Ћирилица је наше писмо
Ma kakva tema, vise bi se moglo reci skup glumaca i furaca. Gdje pisete tu cirilicu, onaj gazda iz Budimpeste porucuje da je cirilica zakon, eto on je voli. Mora da pise cirilicom madjarima. Da ne govorim o ovoj ekipi sarajevskih demagoga...
- Bosanac sa dna kace
#147 Re: Ћирилица је наше писмо
штета велика, трава је увијек зеленаjel_u_vinklo wrote:Ispravi me ako grijesim,mislio sam da se zalazes za to,da dokazes da je cirilica "Tamarina",pa reko da te pocastimtamara* wrote:Ама не минирај човјеку темуjel_u_vinklo wrote:Nemojte vise da se raspravljamo,cirilica je Tamarina!![]()
"Tamari" je stalo da ima svoje pismo(i vazduh).Nije to i "vase" pismo,to je samo "Tamarino" pismo!
а и оно ама је чисто турска ријеч
-
jel_u_vinklo
#148 Re: Ћирилица је наше писмо
Tamara,predlazem da je namah izbacis iz upotrebe!Bosanac sa dna kace wrote: а и оно ама је чисто турска ријеч
- Bosanac sa dna kace
#149 Re: Ћирилица је наше писмо
а и само име тамара ми не звучи баш српски, хаман да није пало с небаjel_u_vinklo wrote:Tamara,predlazem da je namah izbacis iz upotrebe!Bosanac sa dna kace wrote: а и оно ама је чисто турска ријеч
- tamara*
#150 Re: Ћирилица је наше писмо
Турска, значи није босанска.Bosanac sa dna kace wrote: штета велика, трава је увијек зелена![]()
а и оно ама је чисто турска ријеч
И сада, након што је тема са "нашом босанском" ћирилицом фино успјела