Disel Filozofija?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
rolenc
#126 Re: Disel Filozofija?
Nije ti dobra racunica jer nisi uzimao u obzir razliku u cijeni izmedju dizela i benzina (trenutna cijena dizel 1,69 KM, benzin 1,46 KM).
Idemo ovako. Ako vozis dizel i prelazis godisnje 20000 km uz neku prosjecnu potrosnju od 5,5 lit kako si naveo, potrosices (20000/100) x 5,5 lit dizela = 1100 lit. Isto ovo za benzinca uz navedenu prosjecnu potrosnju od nekih 7 lit, na 20000 km dovodi do (20000/100)x7 lit = 1400 lit.
Za dizel ukupna cijena na 20000 predjenih 1100 lit x 1,69 KM = 1859 KM, a za benzinca 1400 lit x 1,46 KM = 2044 KM.
Ukupna usteda je 185 KM. Ako prelazis godisnje upola manje, npr. 10000 km razlika se smanjuje u duplo 93 KM.
Dalje uzmi u obzir razliku u cijeni pri kupovini dizel vozila, razliku u odrzavanju, razliku u potrosnji ulja i razliku u registraciji, sa dizelom ne
mozes nikako biti na dobitku. Ovo je za trenutnu cijenu goriva. Za svaku visu od ove, a koja je bila na snazi u proteklih dvije tri godine, razlika u cijeni litra dizela i benzina se povecava, a posljedicno se ukupna razlika dodatno smanjuje u korist benzinaca.
Prema tome, raja se samo zavaravaju o ustedi kupnjom dizela.
Idemo ovako. Ako vozis dizel i prelazis godisnje 20000 km uz neku prosjecnu potrosnju od 5,5 lit kako si naveo, potrosices (20000/100) x 5,5 lit dizela = 1100 lit. Isto ovo za benzinca uz navedenu prosjecnu potrosnju od nekih 7 lit, na 20000 km dovodi do (20000/100)x7 lit = 1400 lit.
Za dizel ukupna cijena na 20000 predjenih 1100 lit x 1,69 KM = 1859 KM, a za benzinca 1400 lit x 1,46 KM = 2044 KM.
Ukupna usteda je 185 KM. Ako prelazis godisnje upola manje, npr. 10000 km razlika se smanjuje u duplo 93 KM.
Dalje uzmi u obzir razliku u cijeni pri kupovini dizel vozila, razliku u odrzavanju, razliku u potrosnji ulja i razliku u registraciji, sa dizelom ne
mozes nikako biti na dobitku. Ovo je za trenutnu cijenu goriva. Za svaku visu od ove, a koja je bila na snazi u proteklih dvije tri godine, razlika u cijeni litra dizela i benzina se povecava, a posljedicno se ukupna razlika dodatno smanjuje u korist benzinaca.
- madner
#127 Re: Disel Filozofija?
Kakva razlika u odrzavanju? Dizel motor ima veci potencija eksplotacije od benzinskog.
Kolka je razlika u registraciji?
Kolka je razlika u registraciji?
-
davidigolijat
#128 Re: Disel Filozofija?
Pa ne bih bas rekao da je tolika razlika u cijeni diesel je oko 1,65 benzin 10-ak pfeninga manje...
Uglavnom, diesel je skuplji kad se kupuje, ali brate drzi cijenu i kad se prodaje, i barem je duplo trazeniji po pijacama i oglasima od bezinca...Uglavnom, i benzinac ima svojih fela kad je rijec o odrzavanju (na proslom sam autu bobinu platio 350 KM) kao i diesel. Zbog vece kompresije, diesel masine su cvrsce i izdrzljivije, i vecina modernih diesela, suta bez problema 400 000 ili 500 000 km.
Ustede ima, nije neka pljacka, ali stojim na tome da diesel manjom potrosnjom otprilike ustedi i otplati svoje odrzavanje...
Uglavnom, diesel je skuplji kad se kupuje, ali brate drzi cijenu i kad se prodaje, i barem je duplo trazeniji po pijacama i oglasima od bezinca...Uglavnom, i benzinac ima svojih fela kad je rijec o odrzavanju (na proslom sam autu bobinu platio 350 KM) kao i diesel. Zbog vece kompresije, diesel masine su cvrsce i izdrzljivije, i vecina modernih diesela, suta bez problema 400 000 ili 500 000 km.
Ustede ima, nije neka pljacka, ali stojim na tome da diesel manjom potrosnjom otprilike ustedi i otplati svoje odrzavanje...
- Vincent Raine
#129 Re: Disel Filozofija?
Ta prosjecna potrosnja koju navodis vazi za 10% auta sa benzinskim motoromrolenc wrote:Nije ti dobra racunica jer nisi uzimao u obzir razliku u cijeni izmedju dizela i benzina (trenutna cijena dizel 1,69 KM, benzin 1,46 KM).
Ti si taj koji se zavarava, a moj novcanik je najbolji dokaz
- Edinz
#130 Re: Disel Filozofija?
Moderni dizelski motori su za par klasa bolji od velike vecine benzinskih, ali i skuplji, u samom startu a i u odrzavanju. Sto se tice performansi ja zaista mislim da svako ko prica da su dizelski motori zadnjih generacija losi, sumnjam da su sjeli u auto bolje od G2 GTD. Sve ima svoju cijenu, i sa Daciom Logan, G2 D kao i sa Audi S8 mozete preci iste dionice, i ako se vozi u okviru zakonskih ogranicenja sa gotovo zanemarivom razlikom u vremenu, tako i kupovina diesela ili benzinca isto. Mislim da se rasprave nebi trebale voditi o nekim vrhunskim modelima auta i motora jer ih ovdje malo ko normalan moze prisustiti. Sto se mene tice imam i diesel i benzinac pa mozete zamisliti moje radosti kad vidim da po gradu diesel trosi max 7 litara a benz 12.8l sad zimi.
- Qler
#131 Re: Disel Filozofija?
Jarane ja kad sjednem u novog benzinca opet skontam koliko je benzin bolji. Meni je licno, ruzno voziti dizela, ne odgovara mi non-stop saltanje, mali broj obrtaja, pogotovo kod ovih sa turbinama pa dok se turbina ne upali ko' mrtva krava ide. A razlika u parama u cijeni u startu i cijeni goriva se prosjecnom vozacu isplati tek za jedno 5 godina, najmanje... tako da sam ja jos uvijek ubijedjen da benzin dere dizela po svemu..
-
rolenc
#132 Re: Disel Filozofija?
Kad sam izbacio racun fino sam naglasio za podatke koje je naveo davidigolijat, znaci prosjecna potrosnja njegovog benzinca 1.3 za koju je naveo da je bila 7 lit i dizela kojeg sada ima sa 5,5 lit. Kada je navedeno 7 lit misli se na prosjecnu potrosnju, ne na gradsku voznju. Ako se radi o otvorenoj voznji razlika se dodatno smanjuje.
Necemo sada o tome kako 10% benzinaca trosi 7 lit. Zna se koliko noviji benzinski motori trose po gradu, a koliko dizeli sa 1900 i vise kubika. To je bar lako izracunati. Naspi do vrha, vozaj po gradu, predji bar 600 km (a bolje je i vise radi manje greske pri kalkulaciji), vidi predjenu kilometrazu, naspi ponovo do vrha, pa ces se uvjeriti u stvarnu potrosnju. Onda ce biti jasnije je li to 5,5 lit ili vise.
Razlika u gorivu nije deset feninga, bar se to moze lako utvrditi. Radi ilustracije, samo prije dva-tri mjeseca je bila cak oko 20 feninga.
P.S.: Jaran mi rece da je npr. u Holandiji tromjesecni porez na dizela 300 eura, a na benzinca 150 eura. Ko moze garantovati da se za par godina i kod nas nece izmjeniti propisi.
Uostalom svako vozi ono sto mu najbolje pase. Nekom je prioritet stedljivost, nekom performanse. Ukusi su razliciti.
Necemo sada o tome kako 10% benzinaca trosi 7 lit. Zna se koliko noviji benzinski motori trose po gradu, a koliko dizeli sa 1900 i vise kubika. To je bar lako izracunati. Naspi do vrha, vozaj po gradu, predji bar 600 km (a bolje je i vise radi manje greske pri kalkulaciji), vidi predjenu kilometrazu, naspi ponovo do vrha, pa ces se uvjeriti u stvarnu potrosnju. Onda ce biti jasnije je li to 5,5 lit ili vise.
Razlika u gorivu nije deset feninga, bar se to moze lako utvrditi. Radi ilustracije, samo prije dva-tri mjeseca je bila cak oko 20 feninga.
P.S.: Jaran mi rece da je npr. u Holandiji tromjesecni porez na dizela 300 eura, a na benzinca 150 eura. Ko moze garantovati da se za par godina i kod nas nece izmjeniti propisi.
Uostalom svako vozi ono sto mu najbolje pase. Nekom je prioritet stedljivost, nekom performanse. Ukusi su razliciti.
-
rolenc
#133 Re: Disel Filozofija?
Davidigolijat ispravna je tvoja primjedba za razliku u cijeni litra dizela i benzina, tacnije ona je oko 13 feninga, napravio sam mali lapsus pa umjesto 1,59 KM racunao sa 1,69 KM. Prema ovoj cijeni godisnja usteda ispada 2044-1749 = 295 KM.
- chuchumbamayumbe
#134 Re: Disel Filozofija?
Moja onda koja je punoljetna ne trosi ni kapi ulja.whow wrote:Znam tu informaciju i sto je najazlosnije nije lafina od strane VW da se osigura u slucaju garanicije, nego stvarno nove masine trose tako neku sramotnu kolicinu ulja. Nisam nikada imao diesela a pogotovu ne VW a tu informaciju sam dobio kada je tip dosipao ulje u novog golfa V i kaze da izmedju dva servisna intervala skoro pa dvostruku kolicinu ulja koja se na servisu izmijeni dodatno dospe (oko 7 litara). Ja u astru 1.6 (101 KS + konj za volanombaustelac wrote:zavisi od uslova voznje i stanja motora, nisam siguran ali misilm da je fabricki podatak (nemam vise knjizice od golfa) da je normalno i do litre na 1000 KM, ipak ne bih stavio ruku u vatru da bi 5% ljudi u BiH to smatralo normalnim vec bi vjerovatno otislo na promjenu karika ...uote]d2 wrote:[quote="baustelac"ma li ko informaciju koliko VW diesel trosi ulja?) koja je presla evo 200k, dospem oko 1.5l na 15k prijedjenih kilometara[/quote
Pa zavisi koliki su mu ti servisni intervali ako covjek radi servis i mjenja ulje svakih 40 hiljada onda 7 litara ulja i nije tao strasno no ukoliko kao sav normalan svijet mjenja ulje u intervalu izmedu 5-10 hiljada KM tolika potrosnja ulja je sigurna indikacija da je masina tach. Novije masine do 80 000 km ce trositi vise ulja ukoliko se u njih stavlja sinteticko ulja , ukoliko se stavlja mineralno potrosnja ulja je manja.
Naspem otprilike 3.5 kila ulja, toliko i prospem.
-
Lesli Eldridž
#135 Re: Disel Filozofija?
Slažem se u načelu. Potrošnja dizela i benzinaca jednake snage gotovo da se izjednačila. Na otvorenoj cesti je čak moguće sa benzincem i manje potrošiti. Po gradu je to tu negdje. A dizeli su preskupi, puno prešli, sa vraćanom kilometražom, rade k'o traktori, ciganija živa. Eto što u Evropi nema puno dizela?rolenc wrote:Nije ti dobra racunica jer nisi uzimao u obzir razliku u cijeni izmedju dizela i benzina (trenutna cijena dizel 1,69 KM, benzin 1,46 KM).
-
Lesli Eldridž
#136 Re: Disel Filozofija?
Je li to benzinac od 2500-3000 ccm sa 6 cilindara kad tako puno troši? Moja alfa od 140 KS i 1,8 litara je po gradu trošila 10-10,5 l/100km. Ako voziš samo u prvoj i drugoj brzini na visokom broju obrtaja onda potrošiš puno i sa dieselom. Možda te benzinac "tjera" da "merakaš" i voziš nervozno na velikom broju obrtaja, a lijeni diesel te zbog smirenosti i ne privlači na veće obrtaje (za diesel naravno-4000-4500 ob/min) već voziš na 1000-1500 ob/min i to ti je uzrok za manju potrošnju.Edinz wrote:Moderni dizelski motori su za par klasa bolji od velike vecine benzinskih, ali i skuplji, u samom startu a i u odrzavanju. Sto se tice performansi ja zaista mislim da svako ko prica da su dizelski motori zadnjih generacija losi, sumnjam da su sjeli u auto bolje od G2 GTD. Sve ima svoju cijenu, i sa Daciom Logan, G2 D kao i sa Audi S8 mozete preci iste dionice, i ako se vozi u okviru zakonskih ogranicenja sa gotovo zanemarivom razlikom u vremenu, tako i kupovina diesela ili benzinca isto. Mislim da se rasprave nebi trebale voditi o nekim vrhunskim modelima auta i motora jer ih ovdje malo ko normalan moze prisustiti. Sto se mene tice imam i diesel i benzinac pa mozete zamisliti moje radosti kad vidim da po gradu diesel trosi max 7 litara a benz 12.8l sad zimi.
- Edinz
#137 Re: Disel Filozofija?
Da je bar 2500, zalost je u tome sto je 1.4 16V motor, a potrosnja je tolika jer je prosjecna brzina na board comp 14Kmh
-
Lesli Eldridž
#138 Re: Disel Filozofija?
To nešto nije uredu. Ili si na previsokom broju okretaja konstantno, ili naglo startuješ i kočiš, ili je kombinacija svega toga, ili je auto malo neispravno. Možda su ti i gume polunapuhane pa sa kombinacijom svega ovoga dobivaš enormnu potrošnju. Kod mene to nije nikada tako bilo, a nije ni sada.
- Edinz
#139 Re: Disel Filozofija?
U gradskim uslovima voznje gdje je auto pretezito u koloni bukvalno,potrosnja je enormna. Na duzim relazijama tipa jadran i sl sa klimom trosi 6.5 pa gdje je tu logika. Kod dizela nije sigurno tolika varijansa u potrosnji i to je sto mi se kod benz ne svidja.
-
whow
#140 Re: Disel Filozofija?
Ne shvacam odakle ljudima ideja da su dizel masine tehnoloski naprednije te da pruzaju bolje performance. Ukoliko poredimo jabuke sa jabukama onda je lako zakljuciti da su dizel masine u svemu iza benzinskih motora osim u potrosnji a obzirom na vecu cijenu dizela te skuplje odrzavanje mislim da se na kraju sve svede " u pet deka" . Dakle nema smisla porediti 2.0 TDI masinu sa recimo 2.0 benzinskim atmosferskim motorom . Ukoliko posteno predimo turbo dizelase sa turbo benzinskim motorima tu ih benzinci siju u definitivno svim kategorijama osim u potrosnji i obrtnom momentu. Kao sto neko rece voziti dizele pa i ove moderenije 1.9 TDI je poput voznje kamiona ili autobusa , tu nema niti moze biti uzivanja.
- Drvosjeca iz Dejcica
#141 Re: Disel Filozofija?
Ko ono rece da diesel ne valja?
Volvo Cars predstavlja potpuno novi petcilindarski dizelski motor od 2.4 litre koji debitira u modelu S80. Jedina sličnost koju ovaj motor dijeli s prethodnom generacijom motora je D5 oznaka i petcilindarska konfiguracija. Novi motor zadovoljava Euro 5 standarde i daleko je učinkovitiji od svojih prethodnika.
Uz visokotehnološka rješenja poput dvostrukih sekvencijalnih turbopunjača, keramičkih grijača i piezoelektričnih ubrizgavača goriva, inženjeri Volva uspjeli su smanjiti potrošnju goriva na rekordno nisku razinu za vozilo ove klase – točnije na 6.2 litre na 100 km. Emisija CO2 iznosi 164 g/km.
Ovako smanjena potrošnja goriva u kombinaciji sa 205 konjskih snaga i ne manje od 420 Nm okretnog momenta, svrstava Volvo S80 u snažnu konkurenciju za najbolji automobil u klasi.
„Ideja vodilja bila je razviti dizelski motor modernih performansi koje zadovoljavaju Euro 5 standarde.“, ističe Derek Crabb, Potpredsjednik inženjerskog odjela Volva. „Prethodna generacija motora nije više podložna konstantnom razvoju na svim razinama, što znači da je dosegla vrhunac svog razvojnog puta. Stoga smo odlučili početi spočetka i primijeniti naprednu tehnologiju koja je danas dostupna. Rezultat je čak i bolji nego što smo se usudili nadati. Najbolje je to što je ovaj motor u potpunosti bio razvijen od strane Volva.“
Performanse i udobnost u vožnji vrhunske klase
Novi Volvov D5 motor ima volumen od 2.4 litre i snažno reagira na sam dodir papučice gasa. Nudi najbolju moguću upravljivost i graduaciju bez obzira na okolnosti, a ne samo u gradskom okruženju. Ovo je najvidljivije u izvedbi s automatskim mjenjačem. Veliki okretni moment, kombiniran s iznimno brzom automatskom izmjenom brzina osigurava vrlo udobnu vožnju, koja uključuje primjetno smanjenu potrošnju goriva.
Izvedba i upravljivost usklađene su preko dvostrukih turbo punjača različitih veličina, koji rade sekvencijalno, kako bi osigurali dodatnu snagu. Rezultat je trenutni odziv i trenutna akceleracija pri svim brzinama, s vrlo udobnom isporukom snage između dva turbo punjenja. Ovakva snaga znači da stalno postoje obilni izvori snage za brzo pretjecanje, posebice pri brzinama od 80 do 120 km/h. Glatka izmjena brzina razlog je vrlo sofisticiranom doživljaju vožnje.
Napredna tehnologija ubrizgavanja koja koristi piezoelektrične ubrizgavače goriva omogućava preciznu distribuciju raspršenog goriva u komoru za izgaranje, što rezultira učinkovitim izgaranjem i niskom emisijom štetnih plinova. U isto vrijeme, ovaj tehnološki sklop proizvodi ugodan zvuk, doprinoseći tako elegantnosti kao i kod šestcilindarskog benzinskog motora. Motor postiže izvanredne rezultate u području udobnosti zvuka i percepcije buke (u kategoriji Noise, Vibration and Harshness).
Potrošnja goriva niža od planirane
„Na samom početku ovog projekta, cilj nam je bio da potrošnju goriva svedemo na 6.4 litre/100 km za Volvo S80 koji je, naposlijetku, relativno veliki automobil.“, prisjeća se Dereck Crabb. „Kako je rad napredovao, uvidjeli smo da možemo ići i ispod planiranog, te smo danas potrošnju sveli na 6.2 litre. S automatskim mjenjačem bili smo u mogućnosti smanjiti potrošnju za više od 8% - sa 7.3 na 6.7, što je značajan napredak.“
Ovako niska potrošnja goriva rezultat je napredne tehnologije u motoru sa dva sekvencijalna sklopa turbo punjača, koji pomažu da se smanji potrošnja i u vrlo širokom rasponu okretnom momenta i broja okretaja.
Tehnologija dvostrukih turbo punjača također je omogućila i uvođenje više razine recirkulacije ispušnih plinova (EGR) u većem rasponu broja okretaja nego ranije. Ovo „prisiljava“ dva turbo punjača da optimalno raspodijele snagu, kako bi osigurali visoke performanse i nisku potrošnju goriva.
Sistem ubrizgavanja sa svojim piezoelektričniom ubrizgavačima goriva i visoko učinkovitom pumpicom goriva takođe doprinose smanjenju potrošnje goriva kroz ekstremno brze i precizne sekvence, te visoki pritisak ubrizgavanja, što rezultira izuzetno učinkovitim izgaranjem.
Niska emisija štetnih plinova i lako „disanje“
„Tehnička rješenja koja doprinose smanjenju potrošnje goriva u isto vrijeme pomažu da se smanje štetni tragovi koje motor ostavlja u prirodi.“, objašnjava Derek Crabb. „Smanjenje štetnih emisija je bio jedan od osnovnih zahtjeva dok smo razvijali novi motor.“
Kao dodatak dvostrukim turbo punjačima, piezoelektričnim ubrizgavačima i poboljšanoj EGR kontroli, novi D5 motor je opremljen visokotehnološkim grijačima od keramike koji osiguravaju odlične performanse paljenja i vrlo brzo zagrijavanje. Dosežu temperaturu od 1000 stupnjeva Celzijusa u samo 2 sekunde, što olakšava paljenje motora i doprinosi smanjenju emisije štetnih plinova. U određenim uvjetima vožnje, poput vrlo niskih okretaja, keramički grijači mogu biti korisni za podizanje temperature u cilindrima i tako doprinesu boljem sagorijevanju.
Napredna tehnologija ubrizgavanja čini mogućom dodatnu opskrbu gorivom s malim povećanjima nakon glavnog ubrizgavanja, proces koji je poznat kao postubrizgavanje, s namjerom da se otklone sve čestice čađi u ispušnim plinovima.
Da bi se osigurala što manja emisija čestica, motoru je omogućeno da diše učinkovito i lako. I ovdje su inženjeri Volva ubilježili odličan uspjeh zahvaljujući optimiziranoj kontroli dotoka zraka u cilindre.
„Zahvaljujući savršenom disanju i vrlo niskoj emisiji štetnih čestica znatno smo smanjili ispušne plinove, tako da ponosno možemo opremiti novi Volvo S80 D5 sa dva auspuha.“, napominje Derek Crabb.
Od početka projekta do proizvodnje - 3 godine
Novi petcilindarski dizel je prvi motor iz novog odjela Volva za razvoj dizelskih motora.
„Cijeli proces, od primanja naloga do instalacije prvog motora u vozilo, trajao je manje od tri godine, što je zaista iznimno dobro.“, ističe Crabb. „Pratit ćemo ovaj motor tijekom cijelog njegovog životnog vijeka, što će nam olakšati da ga neprekidno razvijamo i prilagođavamo drugim Volvo modelima.“
Želja je bila da se razvije dizelski motor s performansama koje će zadovoljiti visoke zahtjeve kupaca u S80 segmentu. Takođe, krojen je po mjeri nadolazećih, strogih zahtjeva za zaštitu okoliša. Motor je razvijen na modelarnoj osnovi, u smislu dizajna i metoda izrade, koristeći standardnu ugradnju za turbo punjače i druge komponente. Ovo će olakšati ugradnju u ostale Volvo modele i stvoriti više prostora za razvoj, kako bi se zadovoljili standardi budućnosti.
„Modelarni pristup je olakšao inženjerima uklapanje u prostor tvornice.“, otkriva Derek Crabb. „Kako bi se stvorili dobri preduvjeti za sklapanje, dobra ergonomija za radnike i visoka kvaliteta proizvodnje, primjenili smo dugotrajnu razmjenu iskustava i ideja s vrlo iskusnim radnicima u našim tvornicama motora.“
Tehnologija ukratko
Motor D5 u potpunosti je izrađen od aluminija. Stoga je lagan i ima dobru apsorpciju zagrijavanja.
Dijagonalno hlađenje daje jednako hlađenje glavi cilindra i bloku motora. Ovo omogućava kontroliranje temperature u cijelom motoru i doprinosi pouzdanosti i dugovječnosti.
Dvostruki turbo punjači su različitih veličina i zajedno daju ekstremno visoko pojačavanje pritiska, 1.8 bara, kroz vrlo širok broj okretaja. Manji turbo punjač koristi se na prvom mjestu za manje okretaje. Reagira brže od većeg i osigurava trenutni odziv na brze pokrete regulatora. Na višim obrtajima, veći turbo punjač preuzima rad kako bi osigurao bolji pogon kod ubrzanja u višim brzinama. Kao dodatak poboljšanim performansama i smanjenoj potrošnji goriva dvostruki turbo punjač omogućava bolju eksploataciju EGR sustava nego prije.
Povećanjem volumena EGR hlađenja i dodavanjem učinkovitih hladionih peraja, moguće je povećati efikasnost rasipanja topline za ne manje od 25%. Za uzvrat, postignuta je daleko manja temperatura povratnih ispušnih plinova, što smanjuje emisiju dušičnog oksida, koji s lakoćom doseže propisane Euro 5 standarde. Dušični oksid jedan je od uzroka uništavanja ozonskog omotača i povećane kiselosti tla i voda. Ovaj spoj štetno utječe i na respiratorne organe.
Piezoelektrični ubrizgavači koriste se u kombinaciji s vrlo učinkovitim pumpicama goriva visokog pritiska, kako bi se postigao izuzetno visoki pritisak ubrizgavanja od ogromnih 1800 bara.
Ovaj tip ubrizgavača ima mlaznicu koja reagira dvostruko brže od uobičajenih mlaznica ubrizgavanja. Kao rezultat količina ubrizganog goriva može biti odmjerena nevjerovatnom preciznošću kako bi zadovoljila bilo koje uvjete rada, što omogućava bolje izgaranje, manju potrošnju goriva i smanjenu emisiju štetnih supstanci.
Zbog svoje brzine, piezoelektrična mlaznica ubrizgavača može osigurati i do sedam odvojenih ubrizgavanja tijekom svakog operativnog ciklusa. Zahvaljujući svojoj brzini i visokom pritisku dotoka goriva, mlaznica ubrizgivača može osigurati kratka prethodna ubrizgavanja, čak i kada broj okretaja prelazi 3000 rpm, što objašnjava tihi rad motora.
Piezoelektrični ubrizgavači takođe osiguravaju izuzetno kratko postubrizgavanje goriva nakon glavne sekvence ubrizgavanja. Rezultat je da određeni filteri mogu biti regenerirani čak i kada motor radi na vrlo niskim okretajima.
D5 motor predstavlja common rail ubrizgavanje kroz nehrđajuću čeličnu šinu goriva, posebno dizajniranu da izdrži visoke pritiske. Pritisak dotoka može biti i do 1800 bara.
Pumpica goriva je jedinica pod visokim pritiskom sa dva elementa pumpe umjesto tri koja su bila ugrađivana u raniju generaciju D5 motora. Ovo omogućava da se pumpa vrti daleko lakše, dok reducira dotok različitih komponenti. Pokretljivija pumpa doprinosi i smanjenju potrošnje goriva.
Keramički grijači su komponente visoke tehnologije koje osiguravaju besprijekorno paljenje vozila. Zagrijavaju se izuzetno brzo i dosežu 1000 stupnjeva Celzijusa u samo 2 sekunde od hladnog paljenja. Maksimalna radna temperatura je 1300 stupnjeva, što je oko 30% više od konvencionalnih grijača. Sa keramičkim grijačima motor se može pokrenuti odmah i bez prethodnog zagrijavanja, čak i na temperaturama nižim od minus 30 stupnjeva Celzijusa.
Umjesto korištenja štapa za provjeru razine ulja vozač se upozorava kada je vrijeme za dopunu ulja putem informacijskog ekrana. Sustav čak specificira koliko je ulja potrebno.
Naposlijetku, ugradnja motora je još razvijenija i prilagođena je visokim razinama okretnog momenta. Dodana je treća poluga okretnog momenta, kako bi stabilizirala motor pri velikim ubrzanjima.
Specifikacija motora, novi D5, Euro 5 (Volvo S80)
Broj cilindara 5
Zapremina cc 2400
Unutrašnji promjer mm 81.0
Takt 93.15/3.667
Broj ventila 20
Bregasta osovina Twin overhead
Omjer kompresije 16.5:1
Minimalni okretaji 700
Maksimalni okretaji 5000
Maksimalni izlaz (kW/rps) 151/67
Maksimalni izlaz (hp/rpm) 205/4000
Maksimalni izlaz (Eng hp/rpm) 202/4000
Max. okretni moment (Nm/rps) 420/29-50
Max. okretni moment (kpm/rpm) 42.8/1500-3250
Max. okretni moment (ft.lbf/rpm) 310/1500-3250
Operativni sustav Elektronički kontroliran common rail sa direktnim ubrizgavanjem
Pritisak ubrizgavanja, u barima 1800
Turbo pritisak, kPa 180
Filter Samoobnovljiv
„Kao zaključak: Volvov novi petcilindarski dizelski motor visoke tehnologije još je jedan korak u našim naporima da doprinesemo smanjenju emisije ispušnih plinova koji štetno utječu na okoliš, a da u isto vrijeme kupcima S80 ponudimo istinski tih i sofisticiran motor izvrsnih performansi.“, zaključuje Derek Crabb.
Preneseno sa http://www.autoportal.ba i http://www.bhvolvoclub.ba/forum/viewtopic.php?f=28&t=43
- 101power
#142 Re: Disel Filozofija?
poznajes li ti uopste nove motore da tako pricas i lupas,novi dizeli su svi bolji od benzinaca....a ti nauci zasto....whow wrote:Ne shvacam odakle ljudima ideja da su dizel masine tehnoloski naprednije te da pruzaju bolje performance. Ukoliko poredimo jabuke sa jabukama onda je lako zakljuciti da su dizel masine u svemu iza benzinskih motora osim u potrosnji a obzirom na vecu cijenu dizela te skuplje odrzavanje mislim da se na kraju sve svede " u pet deka" . Dakle nema smisla porediti 2.0 TDI masinu sa recimo 2.0 benzinskim atmosferskim motorom . Ukoliko posteno predimo turbo dizelase sa turbo benzinskim motorima tu ih benzinci siju u definitivno svim kategorijama osim u potrosnji i obrtnom momentu. Kao sto neko rece voziti dizele pa i ove moderenije 1.9 TDI je poput voznje kamiona ili autobusa , tu nema niti moze biti uzivanja.
- Bullet Tooth Tony
#143 Re: Disel Filozofija?
Bmw 320i VS Bmw 320d
Max. output :
Bmw 320i : 170 hp
Bmw 320d : 177 hp
Top speed km/h :
Bmw 320i : 230 km/h
Bmw 320d : 232 km/h
Acceleration 0–100 km/h :
Bmw 320i : 8.1 s
Bmw 320d : 7.9 s
Fuel consumption (Urban l /100 km
Bmw 320i : 8.7
Bmw 320d : 6.0

Max. output :
Top speed km/h :
-
dugacki
#144 Re: Disel Filozofija?
101power wrote:whow wrote:Kao sto neko rece voziti dizele pa i ove moderenije 1.9 TDI je poput voznje kamiona ili autobusa , tu nema niti moze biti uzivanja.
Podje nesto napisati pa procitah ovo...sad stvarno nemam volje. Nemas ti jarane pojma o autima.
-
whow
#145 Re: Disel Filozofija?
Bas si frajer uzeo BMW 320i benzinca. Svako ko je ikada cuo za BMW zna da i klasa ima najslabile motora sto ne probas xi ili nesto jace.Svaki benzinski motor iste zapremnine i klase , turbo , twin turbo i slicno je brzi , jaci i starniji od istoga dizela. Ovo znaju i ptice na grani.
VW GOLF 2.0 TDI , dva litra zapremnine , jedan turbo punjac = 140 ks
VW Golf 2.0 T, dva litra zapremnine , jedan turbo punjac =200 ks
Dakle isto auto , ista zapremnina , ista klasa , turbo protiv turba benzinac je jaci 60 konja tako je i sa svim ostalim markama. E sada ako pocneo podmentati "kukavicija jaja" pa poredimo dizel sa dva turba sa atmosferskim benzincem jedino tada dizel moze biti jaci i brzi od benzinca nazalost ovu podvalu ce prokuziti svako ko ima vise od dvije mozdane celije.
VW GOLF 2.0 TDI , dva litra zapremnine , jedan turbo punjac = 140 ks
VW Golf 2.0 T, dva litra zapremnine , jedan turbo punjac =200 ks
Dakle isto auto , ista zapremnina , ista klasa , turbo protiv turba benzinac je jaci 60 konja tako je i sa svim ostalim markama. E sada ako pocneo podmentati "kukavicija jaja" pa poredimo dizel sa dva turba sa atmosferskim benzincem jedino tada dizel moze biti jaci i brzi od benzinca nazalost ovu podvalu ce prokuziti svako ko ima vise od dvije mozdane celije.
- ranger
#146 Re: Disel Filozofija?
uh....dje nadje poredit sestaka.....Beg_Babic wrote:Bmw 320i VS Bmw 320d
Max. output :
Top speed km/h :
![]()
![]()
to umjetnicko djelo se ne smije dirat...cccc
beze, beze... valjal to tako....
-
vnm
#147 Re: Disel Filozofija?
a obrtni moment?
VW 2.0 TDI = 320 Nm
VW 2.0 TFSI = 280 Nm
VW 2.0 TDI = 320 Nm
VW 2.0 TFSI = 280 Nm
- Bullet Tooth Tony
#148 Re: Disel Filozofija?
@ whow
1) Ja te fino molim da se naucis kulturi dijaloga na forumu , kada postavis svoje misljenje moras prihvatiti cinjenicu da se u nekim slucajevima ljudi nece slagati sa tobom i da ce mozda napisati svoj nacin razmisljanja i vidjenja iste situacije , to ti ne daje za pravo da druge ucesnike u konverzaciji nazivas pogrdnim imenima i vrijedjas,ja sam razuman covjek spreman na razumnu konverzaciju sa razumnim ljudima
2) Sta si ti meni konkretno htio da kazes ?
3) Zasto forsiras VW ?
1) Ja te fino molim da se naucis kulturi dijaloga na forumu , kada postavis svoje misljenje moras prihvatiti cinjenicu da se u nekim slucajevima ljudi nece slagati sa tobom i da ce mozda napisati svoj nacin razmisljanja i vidjenja iste situacije , to ti ne daje za pravo da druge ucesnike u konverzaciji nazivas pogrdnim imenima i vrijedjas,ja sam razuman covjek spreman na razumnu konverzaciju sa razumnim ljudima
2) Sta si ti meni konkretno htio da kazes ?
3) Zasto forsiras VW ?
-
fatal error
#149 Re: Disel Filozofija?
2.0 tdi na 15 000 km ni fildzana ulja nije potrosio. ulje nisam mijenjao niti imam namjeru dok mi se servisna lampica ne upaliwhow wrote: Pa zavisi koliki su mu ti servisni intervali ako covjek radi servis i mjenja ulje svakih 40 hiljada onda 7 litara ulja i nije tao strasno no ukoliko kao sav normalan svijet mjenja ulje u intervalu izmedu 5-10 hiljada KM tolika potrosnja ulja je sigurna indikacija da je masina tach. Novije masine do 80 000 km ce trositi vise ulja ukoliko se u njih stavlja sinteticko ulja , ukoliko se stavlja mineralno potrosnja ulja je manja.
@whow. bilo bi mi jako drago da mi pojasnis zbog cega ja to ne pripadam normalnom svijetu i ulje mijenjam u intervalima koje je proizvodjac predvidio i koji nisu 5000-10000 km?? polazim od toga da proizodjac koji je motor konstruisao, osmislio i proizveo zna zbog cega je naveo takve intervale. zanima me na osnovu kojih istrazivanja, analiza i iskustava si dosao do zakljucka da ne pripadam normalnom svijetu ????
mozda zbog toga da mi motor sto prije rikne pa da kupim novi ili je to neka zavjera protiv proizvodjaca maziva
-
whow
#150 Re: Disel Filozofija?
Evo da ti pomognem kada vec insistiras ; postivanje servisnih intervala utvrdenih od strane proizvodaca je jedan od uvjeta za odrzavanje garancije. Dakle ukoliko ne postujes servisne intervale te mjenja ulje svakih 15-20 hiljada kilometara ukoliko dode do kvara u garantnom roku proizvodac moze da ponisti garanciju jer se nisi pridzavao garantnih obaveza u koje izmedu ostaloga ulaze i servisni intervali . Dakle vecina obicnih ( normalnih) ljudi ne bih zeljela da im se to desi stoga i postuju servisne intervala. BiH uvjeti saobracaja se tretiraju kao extremni uvjeti iz mnogih razloga u koje bi ubrojio up and down konfiguracija terena , lose saobracajnice , zagusen saobracaj u SA gdje vozila ekploatiraju u tezim uvjetim ,1-2 brzina , zastoji i slicno . Dakle ne samo da bih preporucio da se postuju intervali nego da se ono cak i smanje na 5 hiljada kilometara . Sta ti radis je tvoj problem i sto se mene tice ne moras nikada servisirati svoje vozilo to je tvoj problem jedino kada ti vozilo zakaze i kada kao rezultat svoga nemara uzrokujes udes nadam se da ces imati dobar provod u KP Zenica. @ kompleksas Babic : evo ga sam BEG se javio . Mislim da vecina ovih samoproglasenih begova i nisu nista drugo nego smrdljivi kmetovi na tvoju srecu ciflitsko zijametski sistem je odavno ukinut.fatal error wrote:2.0 tdi na 15 000 km ni fildzana ulja nije potrosio. ulje nisam mijenjao niti imam namjeru dok mi se servisna lampica ne upaliwhow wrote: Pa zavisi koliki su mu ti servisni intervali ako covjek radi servis i mjenja ulje svakih 40 hiljada onda 7 litara ulja i nije tao strasno no ukoliko kao sav normalan svijet mjenja ulje u intervalu izmedu 5-10 hiljada KM tolika potrosnja ulja je sigurna indikacija da je masina tach. Novije masine do 80 000 km ce trositi vise ulja ukoliko se u njih stavlja sinteticko ulja , ukoliko se stavlja mineralno potrosnja ulja je manja.i sad eto ne pripadam normalnom svijetu.
@whow. bilo bi mi jako drago da mi pojasnis zbog cega ja to ne pripadam normalnom svijetu i ulje mijenjam u intervalima koje je proizvodjac predvidio i koji nisu 5000-10000 km?? polazim od toga da proizodjac koji je motor konstruisao, osmislio i proizveo zna zbog cega je naveo takve intervale. zanima me na osnovu kojih istrazivanja, analiza i iskustava si dosao do zakljucka da ne pripadam normalnom svijetu ????
mozda zbog toga da mi motor sto prije rikne pa da kupim novi ili je to neka zavjera protiv proizvodjaca maziva