Prvo, naziv teme ti je jako debilan i nepovezan, zaključuješ ko da radiš za Oprah Show. Idemo dalje. Ako nisi znao, ja vodim emisiju petkom na 202 koja promoviše metal, hardcore i punk, što uključuje i death metal. Petkom od 22 h, na 93,1. Pišem i članke na
http://www.isk.int.ba, pa i to protabiri. Emisiju poslušaj, jer u njoj izražavam i svoje socijalne i političke stavove, pa ćeš me upoznati bolje kroz nju. Čut ćeš šta mislim o fašizmu, nacizmu, šovinizmu. Upoznaj čovjeka kojeg si osudio prije nego što si išta čuo. Samo zato što sluša DM.
Niko ne ludi od muzike. Lud si ili od početka trajanja ili si lud od ljudi oko tebe i situacija. Muzika može biti samo katalizator ludila. A čak nekad ni to.
Ovdje ne pričamo o slobodi govora, ovdje pričamo o shock faktoru death metala na koji si se ti ko zadnji levat uhvatio i počeo se ponašati i povezivati stvari kao američki psiholozi. Death Metal je kriv za ubistva koliko i GTA. Hoćemo sad satanizirati industriju video igara?
Uspješno si izvukao hrpu tekstova benda Cannibal Corpse koji su poznati po shock faktoru. Ne znam jesi li znao da su oni toliki debili da njihov vokal kojem je nadimak CORPSEGRINDER ima dva accounta na World of Warcraftu i da u slobodno vrijeme samo igra igre? Meni to ne izgleda kao manijak, već neko ko ne guzi dovoljno.
Death Metal je nevjerovatno slojevita muzika, pa ćeš naći od tekstova koji ''promoviše'' nasilje, tekstove koji se bave životnim pitanjima, filozofijom, ili zabavne tekstove koji su opisi fabule nekog horror filma.
Sigurno je i ova IRONIJA i SARKAZAM benda Dismember poziv na ubistvo:
Europa Burns
1914 Nations bleed in the Great War to end all wars
young men march on towards the frontline
Unknowing of the horrors to come
Europa burns
1916, young men fight on
Most of them gone in the western campaign
Count the dead and justify
That nothing has been gained
Mass the troops for another push
A sacrifice to the rain of steel
As Europa burns
1918, young men are gone
Horribly maimed in no-mans land
Trenches are filled with blood of the dead
Human waste of world war one
Molio bi te da više ne lupaš gluposti i da poštediš ljude - metal je samo vrsta muzike. Isto kao pop. Isto kao folk. Isto kao bilo koje drugo govno. Ako idemo tvojim fašističkim načinom ocjenjivanja zvuka, zašto ne digneš hajku na bilo koju vrstu MTV šunda koji od maloljetnica pravi kurve? Zašto propovijednik kao ti nas ne uputi u to kako nam se kćerke i sestre karaju na Bazenima jer je Goga rekla da skinu gaćice? Ne, idemo napasti nešto što ne znamo, što ne razumijemo. Razumljivo je meni da je tebe strah nečeg što je tako krvavo i degutantno. Ali...danas, kraj interneta - pročitaj nešto. Poslušaj nešto više, možda ti se čak i svidi.