Sarajevo - mitovi i zablude

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
strong69

#126 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by strong69 »

ljubav_aha wrote:
to je defitnivno NE-tacno

sve je to individualno
Ovo sto je covjek rekao je TACNO, prenosim njegovo misljenje. A da li je to tako generalno u Ceskoj ne ulazim u to. Ovdje sam i napisao da iznosim misljenje POJEDINCA i njegovog drustva iz drugog po velicini grada u Ceskoj.

Naravno da je sve individualno.
costacurta

#127 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by costacurta »

Visocka piramida, izlaze mumije vani...osvrnu se i kazu A JEBOTE JEL OVDJE VRIJEME ISLO NAPRIJED ILI NAZAD?!?!?!?
...
siiijoooj nisam cuo za ovo! :lol: :lol: :lol:..
Jest zahebancija ali kad malo bolje razmislis upravo tom recenicom nas se moze opisati, al GENERALNO!!To je ba ustvari nas fakat! Imam osjecaj da su sve te price (multi-kulti, tolerancija, ovo-ono) cisto nas pokusaj bijega od stvarnosti i zbilje a kojih smo svi itekako svjesni. Imas jedan odredjeni procenat ljudi koji imaju neki poso, bilo da su na budzetu, ili privatluk i imaju kakvu takvu sigurnost i njima je ovdje OK,medjutim 500 000 ljudi je na birou, 1 500 000 je negdje ko zna gdje i garant se nikad nece vamo ni vratiti, koja ba perspektiva i buducnost? Mogu 1000 primjera iz licnog iskustva da navedem zasto npr. bih otisao odavdje bez da se osvrnem a istovremeno trazim samo jedan razlog da mi neko kaze zasto ne trebam ici!? Osim onog, pa rodjen si ovdje, kuca i ta sranja jer neko je vec napisao niko od nas nije imao priliku da bira gdje ce se roditi!
Ja sam iz Tuzle i Sarajevo volim oduvijek i vjerovatno cu ga voljeti dok sam ziv i pri zdravoj pameti. Prvu fudbalku sam dobio od oca rahmetli kupljenu u Sarajevu. Sjedeci mu na ramenima kao dijete sate i dane smo provodili setajuci po carsiji. Jos se sjecam tih dana.... Medjutim, cinjenica je da nista nije kao prije, eh to je recenica koju posljednjih godina cesto mozete cuti, mene interesuje je li to stvarno tako, sta to nije nista kao prije, sta se to promijenilo? Mozda je stvarno sve otislo u qrac a mozda mi jednostavno samo zalimo za djetinjstvom i mladoscu?!
Kaze, razgovaraju dva djeda: Eeeee moj stari, vidi ti ovog svega danas. Pa vise ni Bajrami nisu ono sto su nekad bili.
A ovaj drugi mu odgovara: Bajrami su isti, stari moj, samo, narod se promijenio.
cheguevara_k1

#128 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by cheguevara_k1 »

@strong69
Neke stvari se ovdje mijesaju, u samom naslovu teme i njenim "argumentima".
- Tramvaji - 1992-1995, unisten kompletan tram terminal i tramvaji. Nekome je cudno sto Bec ima bolje tramvaje? Jeste li vidjeli tramvaje u ZG? Bolji su u Sarajevu.
Ovakve stvari mi bodu oci. Tu se onda moze napraviti paralela tipa :"Nekome je cudo sto Sarajevo uopste ima tramvaje? Pa pogledajte Zenicu i okolna sela oni ih nemaju nikako!".

Izmedju ostalog srz problema je u poredjenju sa gorima, valjda da bi se zamazale oci i sakrili stvarni jad i bijeda. Necu da se ponosim time sto se "samo" 10 ili 15% djevojcica iz ruralnih krajeva BiH neskoluje ( podatak iz START-a od prije cini mi se 2-3 godine ) posto se u Albaniji ili Turskoj ne skoluje cak 60% njih.

Svi kazu od '92.-'95. bio je rat, sve je unisteno jos se oporavljamo. Drugi su krivi ? Pa pomoc medjunarodne zajednice za BiH je bila nekoliko puta veca od Marshalovog plana za pomoc Njemackoj poslije rata 1941-1945. Drezden i Berlin su tokom bombardovanja bili razruseni potpuno, ali samo 10 god. poslije rata nije bilo rusevina po centru grada kao u Sarajevu. Problem je i u FGR jer za vecinu njih svako ko je iole pismen i zna da izgovori 3 recenice a da ne upotrijebi zakletve tipa :"Amine mi moje, Ajle mi moje, Amara mi mog..." odmah je papak.
Kaze ta raja koja se poziva na olimpijski duh da su "doslje" unistile sve ? Cime to ja npr. unistavam sarajevski duh ? Time sto sam: pismen, sto radim preko 12 sati dnevno, sto ne trazim od staraca za kfu u Strossi 5 maraka...etc... ???
ovo_malo_duse

#129 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by ovo_malo_duse »

mIRCerka wrote:savjet za samo gosta i dushu, pomozite Loreley da ocisti zemlju koju stanari njenog stana ubacise u klavir...
:D
Tebi mirci sam davno napisao haj malo prosetaj do Banja Luke ili nedaj Boze zapadnog Mostara på probaj prosut svoje frustracije. Izaberi i uporedi 3 cool mjesta za izlaske u SA gdje i na jednom i drugom i trecem mjestu izlazi"normalna" raja i nema "papaka i Seljaka". Probaj nazvat Sellam naglas cisto iz sege u Banjaluci i u. Z Mostaru bas bih volio vidjeti kako ces proci. U Srajevu jos uvjek mozes s..t do mile volje, na ekavici i ijakavici. I ako prezivis onda dodzi da mi pricas malo o Sarajveskim zabludama, kako te neko pogledao pogresno zbog imena. I kad platis porez na sve plate zaradzene u "stranim organizacijama" da ih tako nazeovem javi se i onda cemo zajeno da odsviramo duet na ociscenom klaviru i pricamo o mitovima....
Sad mi komotno mozete slozit jedan ban`jer ..Imati moc..nad drugima daje dobar osjecaji cini cuda zar ne..
cheguevara_k1

#130 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by cheguevara_k1 »

ovo_malo_duse wrote:
mIRCerka wrote:savjet za samo gosta i dushu, pomozite Loreley da ocisti zemlju koju stanari njenog stana ubacise u klavir...
Tebi mirci sam davno napisao haj malo prosetaj do Banja Luke ili nedaj Boze zapadnog Mostara på probaj prosut svoje frustracije. Izaberi i uporedi 3 cool mjesta za izlaske u SA gdje i na jednom i drugom i trecem mjestu izlazi"normalna" raja i nema "papaka i Seljaka". Probaj nazvat Sellam naglas cisto iz sege u Banjaluci i u. Z Mostaru bas bih volio vidjeti kako ces proci. U Srajevu jos uvjek mozes s..t do mile volje, na ekavici i ijakavici. I ako prezivis onda dodzi da mi pricas malo o Sarajveskim zabludama, kako te neko pogledao pogresno zbog imena. I kad platis porez na sve plate zaradzene u "stranim organizacijama" da ih tako nazeovem javi se i onda cemo zajeno da odsviramo duet na ociscenom klaviru i pricamo o mitovima....
Sad mi komotno mozete slozit jedan ban`jer ..Imati moc..nad drugima daje dobar osjecaji cini cuda zar ne..
Selamanje po B.Luci, Z. Mostaru, Palama ili Beogradu i nije bas normalno ( cak je po islamu zabranjeno nazivati sellam onome ciji nije pozdrav ) tako da moze proci iz sege ( prolazilo mi je u Mostaru i na Palama u BL nisam probao ) ili moze proci ako imas muda ( prolazilo mi je u BG-u ). Ali... Sve to nema veze sa onim o cemu ti pises.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#131 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by mIRCerka »

ovo_malo_duse wrote:
Dusho, mIRCi ima takav posao da je najcesce upravo u Banja Luci..nesto rjedje u Hercegovini...i po istocnoj Bosni me ima...
U Sarajevu sam 1992.godine u junu zaradila oziljak predstavivsi se svojim imenom liku iz Duvanjske ulice, on sada radi u SarajevoTaksiju...imao je shilo u ruci i kad rekoh ime samo zareza ispod koljena...bujrum ti dodji i vidi...
Porez i zdravstveno placam, i to ti bujrum da provjeris sve, jedino sto ne radim je ovjeravanje knjizice svaki mjesec, jer ne mogu uganjati pauzu, a gospoda na kantonalnoj sisi rade do 14, a ja najranije u 17 s posla idem...

A u Banja Luci nemam kome nazvati selam, osim kad me nazove jedan jedini drug kojem nazivam selam. U Banja Luci sam na DOBAR DAN i DOVIDJENJA, dok sam u Sarajevu na ZDRAVO I PRIJATNO...

Tema nije postavljena u cilju predstavljanja Sarajeva Teheranom, vec je tema SVE MOGUCE FLOSKULE O SARAJEVU, pocevsi od pop skole...sarajevskog duha, itd...
i da, cisto sumnjam da postoji banjaluka-x forum i forumashi koji imaju hrabrosti reci sta im smeta u njihovom gradu... ali meni je drago da postoji makar saka Ljudi koji vide dalje od svoje avlije i koji zele da njihova avlija i okolina budu bolji, a to ne mozes postici pricom SVE JE SUPER KOD NAS VIDI KAKO JE TAMO...

PS Za prosle izbore sam u Uskoplju (da ti objasnim, to je hrvatski dio Gornjeg Vakufa) u jeku izborne kampanje na sred ulice pricala na telefon, klela se u Alaha i govorila AMARA MI MOG u zutoj DOSTA majici...i niko nista...jer GVUskoplje vise NEMA DUSHU, a Sarajevu ista polako na nos izlazi..ali se spasiti da...samo ne poredjenjem sa gorim sredinama..
Toliko od mene
Altsa

#132 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Altsa »

Luke Perry wrote:Izoni, Ado gegaj :lol: :skoljka: Kakvi likovi :shock:
na zalost takvi likovi - moroni preovladavaju u mom gradu. pun ih je grad. :x :x samo malj tu pomaze.
Zidane

#133 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Zidane »

strong69 wrote:Ja cu vam ispricati samo jedan detalj o Sarajlijama... Jedna velika kompanija radila je automatizaciju procesa i strucnjaci (programeri, automaticari i ostali inzenjeri) su bili iz Ceske i Danske. Tu su bili 2 sedmice i svakako da sam ih vodio u obilazak grada, na veceru itd... Jednog dana jedan od njih kaze da bi volio baki kupiti nesto kao uspomenu na Sarajevo. Hajde, ja ga povedem na Carsiju i kupi on nesto, sjednemo na kafu.

Kaze on meni da nije navikao da neko uradi nesto za njega a da pri tom ne ocekuje da mora uraditi nesto za uzvrat. Ja mu kazem da sam ga poveo zbog toga sto mu zelim pomoci i da ne mora nista da mi plati niti da za uzvrat. On se naibreti tom cudu a onda nastavismo dalje pricati. Kaze on meni dalje kako mu smeta ezan sa dzamija i da se nikad ne bi navikao na to. Kaze da mu smetaju pokrivene djevojke i podrzava odluku nekih zemalja da zabrani nosenje istih. Tu se ja naibretih jos pogotovo kad mi rece da njegovi zemljaci isto tako misle i da su tolerantniji prema svemu nego prema tome. Tu se ja naibretih i rekoh mu da ja zivim u takvoj sredini gdje mi nije neobicno ni cuti zvono, ni ezan a ni vidjeti pokrivenu djevojku a Baga mi i okrenuti se za ovim golisavijim curama.

Ne zelim davati svoj komentar, zakljucite sami. Evropski osvijesteni, tolerantni i liberalni gradani groze se od drugacijeg.
Meni si vise ti cudniji nego taj stranac sto ga ti vodas po Sarajevu...Da je kojim slucaj obrnuta situacija i ti dosao u njegovu zemlju, ma taj te nebi ni pozdravio a kamoli vodio na kafu. Prosao bi pored tebe kao da ne postojis. Sta ti njega imas vodati po Sarajevu? Ne kontam...

Znas kakvi smo mi ljudi..mi cemo jako rado pomoci mnogima, a i jako rado cemo zagorcati mnogima zivot. Niko ti nece pomoci ko Bosanac a i od ni-od-kog te nece vise glava zaboliti nego od nasih ljudi.

Ma ovi na zapadu su najpametniji. Da crkajes taj nece pomoci, da ti djete umire od gladi, boli njega qu...c. Ali zato ti nikad nece odmoci. Od njih te nece glava zaboliti. Taj gleda svoje i jebe se njemu sto ti imas to i to. To ti razlika izmedju nas glupana i pametnih stranaca, a vidim iz tvog teksta da ti sa svojih 39 god. nisi jos skontao to :)
sanaman

#134 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by sanaman »

gdje su bolji tramvaji, u ZG ili SA?
Judge_Dread

#135 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:28, edited 1 time in total.
strong69

#136 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by strong69 »

Zidane wrote:
Meni si vise ti cudniji nego taj stranac sto ga ti vodas po Sarajevu...Da je kojim slucaj obrnuta situacija i ti dosao u njegovu zemlju, ma taj te nebi ni pozdravio a kamoli vodio na kafu. Prosao bi pored tebe kao da ne postojis. Sta ti njega imas vodati po Sarajevu? Ne kontam...

Znas kakvi smo mi ljudi..mi cemo jako rado pomoci mnogima, a i jako rado cemo zagorcati mnogima zivot. Niko ti nece pomoci ko Bosanac a i od ni-od-kog te nece vise glava zaboliti nego od nasih ljudi.

Ma ovi na zapadu su najpametniji. Da crkajes taj nece pomoci, da ti djete umire od gladi, boli njega qu...c. Ali zato ti nikad nece odmoci. Od njih te nece glava zaboliti. Taj gleda svoje i jebe se njemu sto ti imas to i to. To ti razlika izmedju nas glupana i pametnih stranaca, a vidim iz tvog teksta da ti sa svojih 39 god. nisi jos skontao to :)
Ako se ikad iko zapita sto zivimo u ovakvom Sarajevu kakvim ga @stochar s punim pravom opisuje onda je dovoljno da procita tvoj post. Narocito obratiti paznju na podebljano... Grad nam je u k... zahvaljujuci takvima.

Usput, nemam 39 godina. Znaci imam jos vremena da skontam neke stvari :-) :run:
crni bombarder

#137 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by crni bombarder »

ovo_malo_duse wrote:
....u Banjaluci se ne pozdravljaš sa sellam alejkum baš kao i što u Sarajevu nećeš reći Pomoz Bog ili Hvaljen Isus....prema tome isto sranje..... a u Sarajevu ekavica postaje uobičajena kako i ne bi kad se kompletna Pešterska visoravan nastanila u šeheru....... :bih:
stochar

#138 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by stochar »

prvo, fakat mi je zao i ovaca i ovog covjeka jer znam da je ovo ogromna steta. drugo, 70 ovaca u sarajevskom naselju?!

U Sarajevu psi zaklali 70 ovaca

U sarajevskom naselju Buća Potok sinoć je čopor pasa lutalica zaklao 70 ovaca.
Kako je izvijestila Federalna televizija, u sarajevskom naselju Buća Potok, tokom protekle noći, čopor pasa lutalica zaklao je oko 70 ovaca.
Vlasnik Ovaca Hanefija Totić kaže da ovo nije prvi put da psi lutalice nanose ovoliku štetu.
Prije nekoliko godina na isti način zaklano je 80 ovaca.
chuchumbamayumbe

#139 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by chuchumbamayumbe »

stochar wrote:prvo, fakat mi je zao i ovaca i ovog covjeka jer znam da je ovo ogromna steta. drugo, 70 ovaca u sarajevskom naselju?!

Kako je izvijestila Federalna televizija, u sarajevskom naselju Buća Potok, tokom protekle noći, čopor pasa lutalica zaklao je oko 70 ovaca.
Vlasnik Ovaca Hanefija Totić kaže da ovo nije prvi put da psi lutalice nanose ovoliku štetu.
Sto jarane, kad mogu volovi hodati Strosmajerovom, zasto ne mogu ovchice po Buca POtoku?!
Ha ja!
nadgledach

#140 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by nadgledach »

stochar wrote:prvo, fakat mi je zao i ovaca i ovog covjeka jer znam da je ovo ogromna steta. drugo, 70 ovaca u sarajevskom naselju?!

Sta je tu cudno?
Ti znas buca potok kako izgleda (ako se ne varam) i gore su same kuce i livade i sl.
Ne znam sta ti smeta 70 ovaca? Pa ne hodaju po chwili... :-)
Oldboy

#141 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Oldboy »

Zidane wrote:Znas kakvi smo mi ljudi..mi cemo jako rado pomoci mnogima, a i jako rado cemo zagorcati mnogima zivot. Niko ti nece pomoci ko Bosanac a i od ni-od-kog te nece vise glava zaboliti nego od nasih ljudi.

Ajme, vise me zaboli glava od ovih cuo kazao prica

Dali si ti kada bio u Spaniji, Engleskoj, Italiji, jebenom San Marinu da znas kakvi su oni :roll:
salihh

#142 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by salihh »

najveca je zabluda vjerovati da je stochar ikada bio sarajlija...
Šeherzada
Location: Pod ovom kapom nebeskom i mojom dusom Bosanskom....

#143 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Šeherzada »

nadgledach wrote:
Sta je tu cudno?
Ti znas buca potok kako izgleda (ako se ne varam) i gore su same kuce i livade i sl.
Ne znam sta ti smeta 70 ovaca? Pa ne hodaju po chwili... :-)
Nije samo Buca City,nego i Boljakovo,Rajlovac,Brijesce i sva okolna sela u gradu......
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#144 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by mIRCerka »

salihh wrote:najveca je zabluda vjerovati da je stochar ikada bio sarajlija...
:lol: da znas sto ne znas, sad bi se tastaturom po glavi lupao :D
Apostate

#145 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by Apostate »

Z. Mostar i Banjaluka mi nikada nece biti mjesta za poredjenje. Sarajevo je mogla biti svojevrsna svjetska atrakcija - evropska metropola gdje na tako malom prostoru zive ljudi vise vjera i nacija u skladu (ne toleranciji, vec skladu).

Na zalost, to je prazna floskula. Sada se kao tjesimo "pa nije ni Z. Mostar nista bolji..."

mIrcerka, extra su ti postovi. ne znam odakle crpis snagu i strpljenje da se nastavis boriti. Sto se mene tice, ovo je izgubljeno. Ne zelim protraciti ostatak zivota ubjedjujuci ljude u vrline gradjanskih i ljudskih prava, prednosti multikulture nad jedno(nacionalnim)umljem, sekularnog drustva nad vjerskim, prednosti vladavine prava nad ulicnim pravom i redom koje uspostavljaju huligani i vjerske einsatzgruppen itd. Prekratak je zivot.
JThomas

#146 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by JThomas »

svaka čast :thumbup:

eto, spadosmo na taj nivo da nam je jedina utjeha da ni zapadni mostar nije bolji :run:

bravo mi, tolerantniji smo od zapadnog mostara. kao da to nešto znači u mjerilima civilizovanog svijeta...to je kao da kažeš, razvijeniji smo od ekvatorijalne gvineje.
šega

#147 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by šega »

Banksy wrote:
Banksy wrote:Ne razumijem temu ...
Tuzla prije 20, 30 godina nije ova današanja. Zagreb je danas prepun svakodnevnog, policijski neriješenog nasilja, prepun došljaka, ni traga više miru i purgerskoj gospoštini. Beograd postao leglo balkanskog papanluka i mafije, a umjesto u Skadarliju ide se na splavove. Vjerujem da se i stari Parižani s nostalgijom sjećaju boljih vremena.
Svi ovi gradovi su nekad, nekome, bili bolji. Tako ni Sarajevo ne može ostati zamrznuto u '68.

Ako mislite da može biti bolje - eto vam u nedjelju prilike da ga napravite boljim.
Angažujte se, umjesto što se sklanjate i prepuštate 'papcima' da ga vode.
Ako je, kako kažete, 'u penisu', upitajte se kolika je vaša zasluga što je to tako.
Popustite malo tastaturu, pravi je svijet je vani, borite se za njega i svoje mjesto u njemu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
shuriken

#148 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by shuriken »

ne znam jel ko imao zabludu u vezi cuvanja uspomene na poginule borce:

Sanin

Nije nikakav zločin zaboraviti da se ureže sjećanje na nečije ime, pa smo tako i mi mislili saznavši da na tek otvorenom spomen-obilježju, u Zagrebačkoj, na Grbavici, nema bronzane ploče s podacima o sarajevskom studentu Saninu Panjeti. Poginulom na samom izmaku '92, u klanici oteške bitke, one koja je i pokosila sarajevsku mladost, ali i, već tada, zabetonirala podjelu Grada. Na već odomaćeno, istočno i, "samo" Sarajevo.

U opštinskoj službi boračko invalidske zaštite su objasnili da su ploče za to obilježje napravljene još prije deset godina, prema ondašnjem spisku korisnika invalidnina, te da od silnog posla (!) nisu stigli provjeriti da li su se u međuvremenu desile neke izmjene, što je svakako razlog za posebnu analizu okamenjenog činovničkog duha, koji u svim sistemima ima specijalni brojčanik za registrovanje životnih damara.

Ali, strašnije od tog javašluka, ono zbog čega smo se ponovno zaledili, kao i svaki put kada za to čujemo, jeste saznanje da je šesnaest godina nakon pogibije njenog jedinca novinarska ekipa prva ušla u stan Rabije Panjete, da bi je upitala, kako je, kako živi bez sina, bez sina na spomen-ploči.

Koga za to okriviti? Na čiju adresu sručiti vlastitu ogorčenost, koja se, dok nas je Majka ispraćala, topila, nestajala, a hladno stubište i nas osvajala tuga, beznađe, praznina.

Jer, kad se konačno, valjda, preseli u mali park, među svoje bronzane saborce, Sanin se opet neće pojaviti na vratima. Da ga zagriju ruke majke.

Edina Kamenica
stochar

#149 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by stochar »

stochar wrote:koga mi vise lazemo? grad nam je u totalnom penisu, a mi se vadimo na neke izlizane vadione. evo nekih:

olimpijski grad - koji ba olimpijski grad? olimpijada je bila 1984. a mi od tada nismo imali veceg sportskog takmicenja! u americi pored tabli na ulazu u gradove pise ako se tu rodio neki country pjevac ili ako tu raste ljuta paprika ili prolazi tornado, a mi nemamo velike table s natpisom 'Dobro dosli u Olimpijski grad'. duh olimpizma tesko je ranjen jos 1992. na trebevicu, a dokrajcili su ga kojekakvi sumnjivi likovi koji nam se iz dana u dan infiltriraju u drustvo!

multikulturan grad, grad tolerancije - koja multikultura? iz ovog grada odlazi sve vise njegovih autohtonih gradjana, srba, bosnjaka i hrvata, a ostaju uglavnom 'naseljenici' koji nam vec odredjuju kad ce se sta organizovati. pretuceni su cak i pripadnici hare krishna.

autohtoni sarajlije - nema ih puno. i ovo sto ih ima, vecina je podlegla ideologiji pklatova i nimalo se ne razlikuje od 'naseljenika', sta vise, u mnogim stvarima su i gori. sad oni mogu bacat' smece s balkona jer su se tu rodili, mogu iz auta odvrnuti cece, seke, dare, jane... jer - oni su se tu rodili...

prvi vodovod u evropi - jeste, imali smo prvi vodovod, ali i sad nam voda s jahorinskih vrela u grad dolazi kroz taj isti vodovod. to isto k'o da se moj dedo hvali da je prvi im'o TV Ei-Nis u mahali, a da ga i danas gleda...

prvi tramvaj - slicno k'o i sa vodovodom. nista nam ne znaci kad smo imali tramvaj prije Beca, kad Bec sad ima 1000 puta bolje tramvaje od nas.

urbani centar BiH - vidjeti pod 'autohtoni sarajlije'

metropola: vidjeti pod 'multikulturan grad'

grad fudbala - dva najtrofejnija tima u bivsoj Jugi za 45 godina osvojili tri titule. nakon rata nam najveci dometi trece pretkolo lige prvaka.

cisto i lijepo moje Sarajevo - pogledajte na sta nam lice ulice, vidjecete da nije cisto. pogledajte grad sa Tabije po danu, i vidjecete strsecu arhitekturu s kojom je sve manje lijepo cak i izdaleka

toliko za sad od mene, ko ima sta dodat', bujrum!

@shuriken - fakat, cuvanje uspomene na poginule borce bi se takodjer moglo nazvati zabludom, mada hje po mom misljenju to prije jedna velika laz. volio bih kad bi neka TV ekipa napravila anketu po ulicama Sarajeva i pitala djecu i omladinu znaju li ko su Safet Zajko, Dino Magoda, Mustafa Hajrulahovic, pa na koncu i Jovan Divjak i Dragan Vikic...
stochar

#150 Re: Sarajevo - mitovi i zablude

Post by stochar »

ima l' koga? :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Post Reply